Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Bazén: čt 18. 4. 18 - 21, pá 19. 4. 6 - 8, 18 - 21, so 20. 4. 13 - 21, ne 21. 4. 9 - 19, po 22. 4. zavřeno, út 23. 4. 17 - 21, st 24. 4. 14 - 16, 18 - 21, čt 25. 4. 18 - 21, pá 26. 4. 6 - 8, 17 - 21, so 27. 4. 12 - 21, ne 28. 4. 9 - 19 hodin

Sauna: út, čt (ženy) 15 - 21 hod., st, pá (muži) 15 - 21 hod., so (společná) 14 - 21 hod., ne (společná) 14 - 19 hodin

Házená: so 20. 4. v 8 hod. mistrovský turnaj mini C, ne 21. 4. KH Kopřivnice - Přerov (ml. dorost), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - Třeboň (st. dorost)

Fotbal: Kopřivnice: pá 19. 4. v 16.30 hod. FC Kopřivnice - FC Nový Jičín (okresní přebor - benjamínci), so 20. 4. FC Kopřivnice - Refotal Albrechtice s. r. o. (župní přebor dorostu - st. dor. v 9 hod., ml. dor. v 11.15 hod.), so 27. 4. FC Kopřivnice - TJ Nový Jičín (župní přebor žáků - st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.); Štramberk: so 20. 4. v 16.30 hod. Štramberk - Vlčovice-Mniší (muži I. B třída); Vlčovice-Mniší: ne 28. 4. v 16.30 hod. Vlčovice - Kateřinice (muži I. B třída), Vlčovice - Jablunkov (župní soutěž žáků - ml. žáci v 13.15 hod., st. žáci ve 14.45 hod.)

Malá kopaná: so 20. 4. od 8 hod. 1. turnaj - 3. liga, ne 21. 4. od 8 hod. 2. turnaj - 2. liga, so 27. 4. od 8 hod. 2. turnaj - 1. liga, ne 28. 4. od 8 hod. 2. turnaj - 3. liga

Rekreační pěší turistika ASK: so 20. 4. v 6.21 hod. ČD Kopř. - Vsetín ČD - ’Vsetínské panoráma’, návštěva zámku, kostelů, hvězdárny, parky atd., odj. v 16.09 hod., 6 km, ukončení do 11 hod.; út 23. 4. v 8 hod. ZS Kopř. - procházka od Husovy lípy - Jasníkova studánka - Liščí doupě - hájovna - Janíkovo sedlo - Raškův kámen - Šostýn - koupaliště, 6 km, ukončení v 11 hod.; so 27. 4. v 6.22 hod. ČD Kopř. - Dětmarovice ČD - pěší Karviná - St. Město - arboretum - N. Město - zámek - park - Darkov (?), odj. upřesněn na místě, 8 - 10 km, ukončení do 17 hod.


    [Top]    


Výsledky

Atletika: Z výsledků závodníků AK ASK Kopřivnice: Běh Hrádkem (6. 4.): dorostenky (1 500 m): 1. A. Krstevová, st. žákyně (1 000 m): 3. J. Pitrunová, ml. žákyně: 2. M. Schybolová; Běh vítězství (Hranice, 13. 4.): junioři (4 km): 1. P. Filipec, dorostenky (2,5 km): 1. A. Krstevová, 2. V. Zamišková, st. žákyně (1 500 m): 1. J. Pitrunová, 2. P. Gilarová, 3. M. Gzylová, ml. žákyně (1 000 m): 1. M. Schybolová, 3. D. Lamačková

Futsal: výsledky: skupina A: Rapid - Jelita 1:1, Kolaps - Dreadlock 1:1, Rapid - Kolaps 5:0, Dreadlock - Jelita 3:0, Jelita - Kolaps 5:0, Dreadlock - Rapid 1:0, pořadí: 1. Dreadlock 7 b., 2. Rapid 4 b. (6:2), 3. Jelita 4 b. (6:4), 4. Kolaps 1 b; skupina B: Callibrum - Olešná 4:1, Šenov - Alfa 1:0, Callibrum - Šenov 1:0, Alfa - Olešná 2:1, Olešná - Šenov 2:1, Alfa - Callibrum 1:1, pořadí: 1. Callibrum 7 b., 2. Alfa 4 b., 3. Olešná 3 b. (4:7), 4. Šenov 3 b. (2:3); turnaj útěchy: FC Jelita Kopřivnice - Obec Šenov 2:2, p.k. 5:4 (Pařil, Kovář - Mokrý, Adamčík), M.K. Olešná - Kolaps Čeladná 1:2 (Hill - V. Motyka, Závodný), FC Jelita Kopřivnice - Kolaps Čeladná 3:1 (Jaroš, Pařil, Macíček - J. Motyka); semifinále: Dreadlock Nový Jičín - Alfa FM 1:0 (Jan Kopecký), 1. FSC Callibrum FM - Rapid FM 0:0, p.k. 3:2; utkání o 3. místo: Alfa FM - Rapid FM 1:0 (T. Mořkovský); finále: Dreadlock NJ - 1. FSC Callibrum FM 2:1 (P. Bolf, Jan Kopecký - Kosňovský); nejlepší hráč turnaje: J. Pospíchal (Rapid), brankář: P. Kouřil (Dreadlock), střelec: Jan Kopecký (Dreadlock). Sestava vítězného Dreadlocku NJ: Kouřil - P. Bolf, S. Bolf, Jiří Kopecký, Jan Kopecký, Štekbauer


    [Top]    


Megas rozdrtil Žižkov brejky

Střelec první veledůležité branky Megasu
Petr Freisler diriguje obranu svého týmu.
Foto: David Macháček

Megas Frenštát p. R. - Viktoria Žižkov 6:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítěz základní části I. ligy nakročil do semifinále. V prvním kole play-off zasadil Viktorii Žižkov těžkou ránu v podobě pětibrankové porážky. Hraje se na dvě vítězná utkání, a Megas tak může o svém postupu rozhodnout již při odvetě v Praze, která se hraje 25. 4.

Viktorka začala v kopřivnické hale, kde se utkání v neděli 14. dubna hrálo, velice dobře. Již ve třetí minutě utkání překvapil Šálka z dálky Bouška a Megas musel hrát, zatímco Žižkov číhal na brejky. Šancí si domácí vytvořili nespočet, za Mácova záda však žádný ze svých četných pokusů dlouho nemohli nasměrovat. Kýžený gól přinesla teprve rozehrávka z rohu, kterou ve 12. minutě nesmlouvavě zužitkoval Freisler. Tato nesmírně důležitá branka ponoukla Žižkov znovu do útoku, dech mu však stačil jen do 30. minuty, v níž brejk Malého s Maruchničem vyústil ve druhý gól Megasu. Svěřenci trenéra Neudíka se až do této chvíle víceméně trápili, druhá branka však odstartovala fantastickou pětiminutovku, v níž se Žižkov marně snažil a Frenštát dával góly. Padly celkem tři a všechny po rychlých přechodech do útoku. Poslední, šestý, pak přidal deset vteřin před koncem Maruchnič, a dal tak svému brankovému kontu podobu hattricku.

„Stoprocentně nám vyšla taktika,“ nechal se po utkání slyšet trenér Neudík a na mysli měl brejky, které se Megasu vydařily vrchovatou měrou. Podíl na nich měl i gólman Šálek. „Dosud jsme neměli brankářskou jedničku, ale po dnešku si dovolím tvrdit, že ji máme,“ pochválil gólmana kouč. „Důležité bylo, že jsme za stavu 1:1 dokázali hrát trpělivě. Při stejné zodpovědnosti a nasazení můžeme uhrát dobrý výsledek i v Praze. Bývá to tam ale těžké, Žižkov má zkušený tým,“ zůstává při zemi kouč.

Frenštát: Šálek - Šablatura, Freisler, Malý, Maruchnič, Kovařík, Žídek, Špaček, Buček. Žižkov: Máca - Kahuda, Hůlka, Socher, Bouška, Dlouhý, Horáček, Šmíd, Mareš. Branky: 12. Freisler, 30. 33. a 40. Maruchnič, 34. Kovařík, 36. Špaček - 3. Bouška. ŽK: Malý - Bouška, Hůlka, Kahuda. Rozhodčí: Lobo, Štola. Diváků: 250


    [Top]    


Jistebník si skvěle poradil se silnou sestavou Liberce

CC Jistebník - Alfa Liberec 5:0 (1:0)

B í l o v e c (jk) - Rovněž Jistebník potvrdil v prvním zápase čtvrtfinále play-off roli favorita, do níž jej pasovala druhá příčka po základní části. Liberec, který Fialky naposledy porazil doma na podzim, přijel v prozatím nejsilnější sestavě čítající řadu hráčů velkého fotbalu (Raba, Sentivan, Leitner). Ani tentokrát, stejně jako v jarní odvetě a dvou pohárových zápasech, však na ambiciózní Jistebník nestačil.

Velmi opatrný začátek dával tušit, že play-off je o něčem jiném než liga. O něco aktivnější byl přece jen Liberec, branku však záhy slavili domácí. V 9. minutě se po signálu z rohu trefil Brož. Hubený náskok hájily Fialky dlouhých patnáct minut, během nichž se musel gólman Krayzel pořádně otáčet. Zneškodnil gólovku Sentivana, v 17. minutě fantasticky vyrazil desítku Leitnera a čisté konto dokázal udržet i v následující přesilovce, kterou si Liberec zahrál po vyloučení Brože (dvě žluté karty). Uklidňující druhý gól přišel ve 24. minutě, kdy z otočky na brankovišti skóroval Hladík. Stav 3:0, který pět minut poté zařídil Sluka, přinutil hosty hrát vabank, ani ten jim však nebyl nic platný. Jistebník z něj vytěžil čtvrtou branku v podobě střely gólmana Petra Krayzela přes celé hřiště a Liberec kapituloval. Brankář Raba se vrátil do svatyně, aby inkasoval popáté z kopačky Radima Krayzela.

„V Liberci nebudeme mít vyloučeného Brože a zřejmě ani Sluku. Bude to velmi těžké, přesto bychom rádi rozhodli už tam,“ věří Jistebníku manažer klubu Jaroslav Horník. V Liberci se hraje tuto sobotu od 20 hod., případné třetí utkání hostí v neděli od 19 hod. Bílovec.

Jistebník: P. Krayzel - Sluka, Fejerčák, Blažej, Brož - Eckelsberger, R. Krayzel, Čavera, Hladík, Blaheta. Branky: 9. Brož, 24. Hladík, 31. Sluka, 33. P. Krayzel, 33. R. Krayzel. Další výsledky: Bakov - Pardubice 5:2, V. Mýto - Benago Praha 8:3


    [Top]    


Novojičínský Dreadlock znovu vítězně

K o p ř i v n i c e (luk) - Už potřetí se ve čtyřleté historii futsalového turnaje o Velikonoční pohár stal vítězem Dreadlock Nový Jičín. Klání se uskutečnilo poslední březnovou sobotu ve sportovní hale SOU Kopřivnice.

Jen jedenkrát se z triumfu radovali futsalisté Obce Šenov. Ti ovšem letos skončili poslední ve skupině, zatímco Dreadlock se stejně jako v loňském roce utkal ve finále s 1. FSC Callibrum Frýdek-Místek a zopakoval v něm vítězství 2:1. Turnaj útěchy vyhrálo kopřivnické mužstvo FC Jelita.


    [Top]    


Šachy nejsou Evě Blahetové vším

K o p ř i v n i c e (jk) - Šachy nejsou tím, čím ještě ne sedmnáctiletá Eva Blahetová (5. 6. 1985) žije, nicméně právě díky nim se stala jednou z pozoruhodných osobností kopřivnického sportu. Za výsledky v uplynulém roce si vysloužila jak ocenění nejlepšího sportovce ASK Kopřivnice, tak zařazení mezi téměř šedesátku nejlepších sportovců, jež koncem měsíce března oceňovalo město.

V loňském roce si přivezla stříbro z mistrovství ČR do 16 let, čímž si vybojovala nominaci na mistrovství Evropy v Řecku. Tam nakonec po menších problémech startovala v kategorii do 18 let. „Uhrála jsem polovic, tedy 4,5 bodu z devíti. Myslím, že to bylo maximum, co jsem mohla vytěžit. Měla jsem ze soupeřek respekt, některé tam startovaly již poněkolikáté. Připadaly mi ostřílené a bylo vidět, že tím vysloveně žijí, zatímco já ne,“ vrátila se k zářijovému šampionátu studentka prvního ročníku Obchodní akademie v Kopřivnici. Už druhé místo na českém šampionátu, který hostily Rosice u Brna, považovala za nečekané. „Jela jsem si tam jen zahrát, o medaili jsem neuvažovala,“ říká.

Tvrdí, že se chce dál zlepšovat, ale nijak vysoké cíle nemá. „Nechci být takový blázen, beru to jako zábavu. Do klubu chodím i kvůli lidem. Jinak mám spoustu dalších zájmů - hraji amatérské divadlo a hodně mě baví malování. Tomu bych se chtěla v budoucnu věnovat.“

K šachům Evu dostal otec, Josef Blaheta, který jí dal ve dvanácti letech základy hry. Následoval vstup do šachového klubu, kde jí hodně pomohli jak pan Kadlec, který se věnuje mládeži, tak další hráči, díky nimž herně vyspívala. „Ze začátku jsem tam byla nejmladší, dneska se to ale hodně omladilo,“ vzpomíná. Na svůj první turnaj si příliš nepamatuje. „Myslím, že to byl vánoční turnaj a byla jsem třetí. Vážně si to nepamatuji, je to už dávno,“ dodává.

Trénink šachistů sestává ze tří částí - z přípravy na zahájení, střední hru a koncovku. Mnohé se dá vyčíst z knížek a diagramů, Eva však preferuje hru samotnou. „Hra se odehraje a potom se rozebírá, myslím, že mi to dává více než knížky. Často používám intuici a důležité je také se nebát. Dříve jsem hrála ustrašeně, což se někdy nevyplácelo. V poslední době spíše riskuji, ale úplný kaskadér zase nejsem.“

Uznává, že šachy jsou jako sport poněkud výjimečné. Žádná kondiční či rychlostní příprava. Společné prvky však nachází. „Není to jen o tom, že u toho člověk sedí, a o inteligenci. Člověk musí být psychicky odolný, musí tvořit a strašně ho těší, když něco vymyslí,“ vysvětluje. Sport spojený s pohybem provozuje spíše pasivně. „Když mám náladu, tak se jdu projet na kole nebo si zahraji badminton. Moc tomu nedám,“ dává jasně najevo, kde je její parketa.


    [Top]    


Na Klimkovice stačili jen mladší fotbalisté, házenkářský dorost své soupeře deklasoval

FOTBAL: Starší dorost: SK Klimkovice - FC Kopřivnice 2:1 (0:0). Starší dorost Kopřivnice bohužel nepochodil na hřišti Klimkovic. „Potvrdilo se, že se tam nevyhrává,“ posteskl si trenér Vilém Navrátil a měl na co. Jeho tým byl totiž v průběhu zápasu okleštěn z jedenácti na pouhých osm hráčů. Již po 10 minutách vykázal rozhodčí z hřiště Kalicha, po změně stran jej bohužel následovali Vacca a Navrátil. „V deseti jsme ještě dokázali hrát vyrovnaně, v osmi už bylo jasné, že těžko něco uhrajeme,“ povzdechl si kouč. Klimkovice si zajistily dvoubrankové vedení, které Kopřivnice v závěru pouze korigovala. Středeční dohrávka s pátými Petrovicemi tak pro ně nebude jednoduchou záležitostí. Tým každopádně drží druhou příčku za vedoucím celkem Kravař.

Kopřivnice: Bolom - Hykel, Horák, Hanus, Březina - Svoboda, Navrátil, Mikolanda (60. Martinovský) - Fojtík (60. Pařenica), Vacca. Branka: Hanus

SK Klimkovice - FC Kopřivnice 0:3 (0:0). Mladší dorost na stejného soupeře stačil. Po celé utkání měl herní i územní převahu, brankově ji však zúročil až ve druhé půli. Také tento tým je zatím druhý, v souboji o postup do divize však nemají jeho výsledky žádnou váhu, rozhoduje pořadí starších.

Kopř.: Drahoš - Jalůvka, Knedlík, Kurečka (40. Janiak), Svoboda - Peroutka, Skřivánek, Kühnert, Jiříček - Mihalík (53. Strakoš), Hanzelka (60. Witke). Branka: Janiak, Hanzelka, Strakoš

Starší žáci: FC Vítkovice B - FC Kopřivnice 2:0. Sestava: Toman - Spurný, Schybol, Kocián - Galia, Uličný, Pavlík, Šíma - Marák, Špaček (Prchal). FC Kopřivnice - FK Slavia Orlová 0:2 (0:1). Sestava: Toman - Spurný (Prchal), Filip, Schybol, Uličný - Kurečka (Klozík), Kocián, Pavlík, Šíma - Marák (46. Tran), Galia. Mladší žáci: FC Vítkovice B - FC Kopřivnice 2:0 (1:0). Sestava: Jurka - Michálek, Bednář, Peroutka, Pokluda, Kalinec (Hůla), Rečka, M. Pala, V. Pala, Havran (Ostrý), Závodný (Pavlica). FC Kopřivnice - FK Slavia Orlová 3:2 (2:1). Sestava: Konečný - Tandler, Bednář, Kalinec, Peroutka, Pokluda, M. Pala (Hůla), V. Pala, Rečka, Závodný (Ostrý), Špaček, Pavlica. Branky: Špaček, Bednář, Hůla

HÁZENÁ: MU st. dorostu: HC Novesta Zlín - KH Kopřivnice 29:39 (17:18). Zlín měl na jaře poměrně dobré výsledky a čekalo se, že to nebude jednoduché. Kopřivnice promarnila úvodní náskok 6:1 následnými technickými chybami, druhý poločas se však již odehrával jasně v její režii.

Branky: Winkler 12, T. Veřmiřovský 9, Smutek a Bezděk 7, Venclík 4.

MU ml. dorostu: Házená Brno - KH Kopřivnice 24:41 (11:17). Nahecované družstvo Tatry se hned od začátku chopilo taktovky a už po devíti minutách bylo jasné, že Brno bude hrát jen o co nejpřijatelnější porážku.

Branky: Bonn 8, Polášek 7, Danišek, Martínek a Lipový 5, Veřmiřovský 4, Olšovský, Pěček a Hinner 2, Číp 1

MU st. žáků A: KH Kopřivnice - SSK Vítkovice 23:27 (14:11), branky: Stanislav 9, Domitra 5, Jahn, Seidl, Dluhoš a Polášek 2, Novák 1; MT st. žáků B (Kopřivnice): KH Kopřivnice - HC Zubří 10:19 (6:7), - TJ Loko Suchdol n. O. 16:13 (11:5), - TJ Meteor Orlová 14:13 (7:6), branky: Hála 19, Líňa 9, Kováč a Fabriger 5, Trčka 2; MU ml. žáků A: KH Kopřivnice - SSK Vítkovice 18:17 (9:10), branky: Urban 7, Šustala 4, Střelec 3, Bílý a Doležal 2; MT ml. žáků B (Karviná): KH Kopřivnice - HC Hlučín 15:10 (7:5), - TJ Cement Hranice 9:10 (4:4), - SSK Vítkovice 3:12 (1:7), - HCB Karviná 7:17 (2:10), branky: Krejčiřík 15, Kubalec 7, Tobola a Kowalik 4, Šulák 2, Michálek a Hrnčárek 1 MT minižáků A + C (Rožnov): KH Kopřivnice A - TJ Rožnov p. R. A 6:9 (4:4), - KH Z. Vsetín A 13:5 (6:2), - KH Kopřivnice C 14:2 (8:0), - TJ Rožnov p. R. 17:2 (5:2), branky: Hodslavský 18, Szikriszt 11, Bohumínský 9, Paseka 6, Martinásek a Pilch 2, Olšovský a Valentín 1; KH Kopřivnice C - KH Z. Vsetín A 7:13 (4:7), - TJ Rožnov p. R. B 7:7 (3:4), - TJ Rožnov p. R. A 4:13 (1:4), branky: Pavlík 6, Holuša 5, Křižan 4, Purdek 3, Mikula a Klozík 1; MT minižáků B (Klimkovice): KH Kopřivnice - TJ C. Hranice 8:6 (5:3), - TJ Sokol Vrbno p. P. 12:7 (5:4), - Sokol Klimkovice 4:7 (2:6), - HC Zubří (nepřijelo), branky: Poláček 12, Novotný 7, Volavka a Klosík 2, Zálešák 1


    [Top]    


Jičín na Kopřivnici v pátém dějství neměl

Pokrýt Josefa Gebauera (č. 9), nebezpečnou jičínskou spojku,
bylo jedním z hlavních úkolů
kopřivnické obrany. Na snímku
se o to snaží kapitán týmu Petr Brus.
Foto: David Macháček

KH Tatra Kopřivnice - AGS HBC Jičín 30:19 (15:7)

K o p ř i v n i c e (jk) - Finále se stalo skutečností. Pátý semifinálový duel mezi házenkáři Kopřivnice a Jičína pro sebe suverénním způsobem rozhodli hráči Tatry. Celkově zvítězili 3:2 a s Hranicemi, které si vybojovaly finále již před týdnem, se tak střetnou právě oni.

Rozhodující zápas nabral překvapivě jednoznačný kurs již v samotném úvodu. Jičín se sice ujal po proměněné sedmičce Štégla vedení, bylo to však naposledy, co v zápase tahal za delší konec provazu. Technické chyby jej odsoudily do role marných pronásledovatelů. Kopřivnice jich totiž dokázala beze zbytku využít a již v sedmé minutě vedla 6:1.

„Za šest minut bylo po zápase. Neproměňováním jasných šancí jsme posadili Kopřivnici do sedla a bylo jasné, že u tak kvalitního soupeře již nebudeme schopni náskok smazat,“ tvrdil po utkání jičínský trenér Petr Babák. Kopřivnice se ostatně taktikou ostrého nástupu nijak netajila. „Nejen na úvod, ale vůbec na první poločas jsme kladli velký důraz a vyplatilo se nám to,“ potvrdil kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

Domácí si chyby svých hostí vynucovali solidně fungující vysunutou obranou, za níž stál vynikající Kličuk, který dosáhl více jak 50procentní úspěšnosti. Obojí Kopřivnici vyneslo řadu rychlých přechodů do útoku, které až na pár výjimek, pod nimiž se podepsali jičínští gólmani, jistě proměňovala. Unikat se dařilo především Šustalovi, ale také Dořičákovi a Hanzelkovi, který se zároveň dokázal prosadit i z postu spojky. Na pravém křídle vynikal Veselý.

Jičín nedostal příležitost hrát to, co je mu vlastní, tedy zakončovat z postu spojek. Jak Věcka, tak Gebauera totiž kopřivnická obrana dokázala beze zbytku pokrýt. „Na jejich ostré spojky jsme se připravovali a velice dobře je zvládli. Jejich góly soupeři chyběly,“ pochválil obranu Bartoň. Jeho svěřenci se postupně dostali až do třináctibrankového trháku, který Jičín dokázal pouze kosmeticky upravit. „Až na deset minut ve druhé půli jsme hráli opravdu zodpovědně. Výborný byl tentokrát Kličuk. S výsledkem jsem abnormálně spokojen,“ konstatoval kopřivnický kouč. Na druhé straně panoval smutek. „Mrzí mě, že jsme to domácím tolik ulehčili. Jejich postup je naprosto zasloužený,“ přiznal Babák.

Kopřivnice: Kličuk, Čapka - Mazur 1, Hrnčárek 1, Dořičák 5, Hanzelka 6, M. Šustala, D. Prepsl 5/2, Brus 2, R. Šustala 4, Gřes, Veselý 6/1. Jičín: Řezáč, Doman - Kořínek 3, Šulc 3, Věcek 3, Štégl 3/1, Babák 3/2, Mareš, P. Prachař 1, Gebauer 1, M. Prachař, Jandera 2. Sedmičky: 3/3 - 5/3. Vyloučení: 6:4 + ČK P. Prachař. Diváci: 400. Sled: 7. 6:1, 14. 7:3, 21. 11:3, 25. 13:6, 34. 18:7, 45. 25:12, 53. 26:18, 29. 28:19


    [Top]    


Házenkářské prvoligové finále bude velkým derby

K o p ř i v n i c e (jk) - Hranice versus Kopřivnice. Oba celky v play-off potvrdily své postavení ze základní části soutěže, a ve finále se tak střetnou první a druhý tým tabulky. Velké derby, velká bitva. Tak alespoň na duel nahlížejí trenéři obou týmů i hráči. „K vidění bude dobrá házená. Oba soupeři se dobře znají, bude to velice vyrovnané. Každopádně jsem rád, že je to právě Kopřivnice, s níž se střetneme. Diváci si přijdou na své. Čekáme plný dům, jak doma, tak v Kopřivnici,“ tvrdí trenér Hranic Miroslav Frank. Kopřivnický kouč Miroslav Bartoň jeho slova potvrzuje. „Už v základní části byly vzájemné výsledky velice těsné. Bude rozhodovat momentální forma a obrany. Právě kompaktní obrana by mohla být na půdě Hranic devízou. Věříme si tam mnohem více než třeba v Jičíně,“ říká kopřivnický kouč. Oba zároveň pak přisuzují rozhodující roli brankářům, téhož mínění jsou i místní hráči. „Bude to boj s gólmanem,“ shodují se. Očekávají, že se bude rozhodovat v pěti zápasech. „Je mezi námi obrovská rivalita, bude to hodně vyhecované,“ dodávají. První dvě utkání budou hostit 20. a 21. dubna od 10.30 hodin Hranice.


    [Top]    


Dva rekordy pro Drijáka

B o h u m í n (jk) - Hned dvojnásobný důvod k radosti měli kopřivničtí vzpěrači v 1. kole juniorské ligy, kterou hostil 6. dubna Bohumín. I bez vynikajícího Miroslava Macháče, který den před závodem ulehl s chřipkou, vybojoval šestičlenný tým druhou příčku za Baníkem Havířov. Ještě příjemnější pak bylo dvojnásobné překonání českého rekordu juniorů do 16 let, o něž se postaral Ondřej Driják.

Macháče nahradil Martin Enčev, který při tělesné hmotnosti 40 kg nemohl soupeřům konkurovat. Do soutěže se ovšem započítává pouze pět výkonů, a tak bylo Enčevových 149 bodů jen jakousi pojistkou pro případ výpadku někoho dalšího. To se ovšem nestalo. Radek Enčev (těl. váha 53,7 kg) získal 219 bodů (60 kg v trhu, 77,5 kg v nadhozu), Tomáš Číp (těl. váha 70 kg) připsal na účet Kopřivnice 237 bodů (82,5 kg v trhu, 100 kg v nadhozu) a Jaroslav Janošec (80 kg v trhu, 115 kg v nadhozu) ještě o čtyři body více. Nejvíce pak na společné konto dodali Ondřej Driják a juniorský reprezentant do 18 let Pavel Rusek. Patnáctiletému Drijákovi (těl. váha 51 kg) jen o chlup utekl český rekord v trhu (výkon 62,5 kg), vše si však vynahradil v nadhozu. Tam stávající rekord 80 kg překonal hned dvakrát. Na druhý pokus totiž dostal nad hlavu 80,5 kg a na třetí dokonce 82,5 kg, za což si vysloužil obrovský aplaus a celkem pak 242 bodů. Pavel Rusek dostal v trhu nad hlavu 105 kg a v nadhozu 130 kg, čímž pro družstvo vybojoval neuvěřitelných 288 bodů. „Výkony obou závodníků v nadhozu jsou při jejich tělesné váze opravdu fantastické,“ radoval se z úspěšného vystoupení svých svěřenců trenér Ludvík Kašpárek, jenž tým koučoval.

Výsledky: 1. Baník Havířov 1 338 b., 2. Tatra Kopřivnice 1 229 b., 3. Slezská Ostrava 1 083 b., 4. Lonka Příbor 1 010 b., 5. ŽD Bohumín 987 b.


    [Top]    


Atleti zahájili

K o p ř i v n i c e (jk) - Atletická sezona se pomalu rozbíhá. Prozatím jsou v kurzu především přespolní a silniční běhy, i v nich se však závodníci Atletického klubu ASK Tatra prosazují. Z výborně obsazeného běhu v Hrádku ve Slezsku (6. 4.) se trojice děvčat vrátila s kompletní sadou medailí. Nejvíce překvapila dorostenka Andrea Krstevová, která zvítězila a nechala přitom za sebou bronzovou medailistku z M ČR na 1 500 m. Do Hranic, kde se o týden později konal Běh vítězství, už odjela početnější skupina. Konkurence byla v tomto případě o něco slabší, přesto běžci trenéra Kociána svým vystoupením potěšili. Nejvíce znovu Krstevová a také Petr Filipec (junioři), kteří kromě svých vrstevníků porazili i všechny dospělé konkurenty. Výborně si v obou závodech vedly i Pitrunová a Schybolová.


    [Top]    


Skokani úspěšní v Českém poháru

O s t r a v a (jk) - Výborně se plavci KVS Skokan Kopřivnice prezentovali ve druhém kole Českého poháru, které o víkendu hostil padesátimetrový bazén v Ostravě. Sjela se tam opravdu špičková konkurence, v níž se z místních nejvýrazněji prosadila juniorka Petra Klosová. I přes čtrnáctidenní tréninkový výpadek vybojovala v ženské kategorii dvakrát stříbro. Patřilo jí na trati 200 m polohově (2:27,03) a také na padesátce volným způsobem. Za výkon 27,22 s brala v přepočtu 785 b. znamenajících třetí místo v celkovém hodnocení juniorek. Na stejné trati doplavala pátá Hana Staroňová, která za výkon 28,19 s získala 706 b. a páté místo v celkovém pořadí juniorek. Ještě lépe si ale vedla na dvojnásobné trati, kde v novém osobním rekordu 1:01,72 vybojovala místo čtvrté. Na stupně vítězů se kromě Klosové probil i Jan Staník. Čas 1:02,93 znamenal třetí příčku na 100 m znak. Na dvojnásobné trati skončil těsně pod stupni vítězů (2:05,78).

V Ostravě se představilo celkem jedenáct místních plavců. Kromě výše jmenovaných, kteří svými výsledky vynikali, potěšila trenéra Pernu další trojice závodníků. „Výborně zaplaval Jula Botoš stovku motýlek (1:02,43), Lucka Žáčková čtyřstovku kraulem (5:04,96) a Eva Pernová dvoustovku prsa (3:01,76). Všichni sice skončili ve druhé polovině výsledkové listiny, ale pro mě jsou směrodatné časy,“ uvedl kouč. Opomenuty by neměly zůstat výsledky kopřivnického trojlístku z mistrovství ČR v dálkovém plavání, které se konalo počátkem dubna v Pardubicích. Jan Schäfer se mezi muži prosadil na pátou příčku (20 km), v mladším dorostu skončil Petr Žáček sedmý a Michaela Rusínová devátá (oba 5 km). V soutěži družstev to znamenalo nečekanou třetí příčku.


    [Top]    


Vlčovice uhájily těsné domácí vítězství

FC Vlčovice-Mniší - TJ Sokol Metylovice 1:0 (1:0)

V l č o v i c e (jk) - Fotbalisté Vlčovic si doma pohlídali plný bodový zisk. V 17. kole I. B třídy přehráli tím nejtěsnějším rozdílem Metylovice a posunuli se v tabulce na šestou příčku. O vítěznou branku se ve 25. minutě postaral Jakub Lid, který dokázal zužitkovat centr Petra Haly. „Byla to skvěle zahraná standardní situace,“ pochválil hráče trenér Miroslav Káňa a dodal, že je to vůbec poprvé, co branka Lida přinesla mužstvu vítězství. „Vždycky, když dal gól, tak jsme stejně prohráli,“ dodal s úsměvem. Od té chvíle šlo spíše o taktický boj. Hosté byli nuceni otevřít hru a Vlčovicím se naskytla řada dalších šancí, ani jedna však neskončila v síti. Také Metylovice vyslaly na Špačka nejednu jedovku, ten byl však vždy na místě a také on si vysloužil uznání trenéra. „Nechci ale chválit jen jednotlivce, výborné bylo celé mužstvo - od gólmana až po náhradníky,“ dodal Káňa.

Vlčovice: Špaček - Maslák, Fiala, Kabát, Paciorek - Rek (30. Dražkovič), Hala, Lid (60. J. Kubiš) - Juřena (73. Macek), Feilhauer, Harabiš. Branka: 25. Lid

TJ Sokol Kateřinice - TJ Kotouč Štramberk 3:1 (0:1)

K a t e ř i n i c e (jk) - Štramberk rozehrál partii 17. kola na půdě Kateřinic velice dobře. Už v 5. minutě mu zajistil vedení Hanzelka a i nadále byla iniciativa na jeho straně. Macháček, který šel v 9. minutě sám na brankáře, ovšem šanci zahodil a také další vypracované příležitosti Kotouče přišly vniveč. Minimální náskok dokázali hosté udržet až do 66. minuty, v níž nastal obrat o 360 stupňů. Následující pětiminutovka se totiž stala velkou chvílí Kateřinic. Ty nejprve střelou z šestnáctky zařídily vyrovnání, o minutu později je poslal Bednář hlavou do těsného vedení a hned v 70. minutě přišel v podobě třetího gólu trest za hrubku v obraně. Dvoubrankové vedení už si domácí s přehledem pohlídali. „Byly to zbytečně ztracené tři body,“ uvedl zklamaný štramberský trenér Milan Gilar.

Štramberk: Hruškovský - Petráš, Schwarz, Kvasnička, Socha - Chalupa, Hajník, (70. Nenička), Petr, Dostál - Macháček, Hanzelka (46. Balhárek). Branka: 5. Hanzelka


    [Top]    


Odešel Emil Václavík

V sobotu 8. dubna navždy opustil ve věku 75 let řady aktivně sportujících pan Emil Václavík. Je to nečekaná ztráta, vždyť ještě koncem března byl přítomen vyhlašování největších osobností Asociace sportovních klubů za rok 2001 a o několik dní později i oceňování nejlepších sportovců města za stejné období. Jemu samotnému se obou ocenění po právu dostalo. Od asociace v loňském roce, v rámci města letos. Byl předsedou klubu pěších turistů a členem rady ASK Tatra Kopřivnice. I přes svůj věk byl neúnavným organizátorem turistických akcí pro členy klubu i veřejnost. Vedle turistiky byly jeho láskou astronomie, k níž vedl mládež, a radioamatérství.
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Do I. ligy KMK nejlépe vykročily R.U.M., Šankar a Viagra

K o p ř i v n i c e (kmk) - Mužstva kopřivnické ligy malé kopané začala sbírat první body do svých tabulek sezony 2002. Jen tři týmy si v první lize, která se hrála 13. dubna, připsaly plný počet (9) bodů, a roztočily tak kolotoč zápasů v areálu stadionu házené v Kopřivnici. Na čelo tabulky se usadila hned trojice mužstev. Loňský vítěz a obhájce R.U.M., na druhé příčce je Bum Šankar a třetí štramberská Viagra. TC-90 odvedlo kvalitní utkání v předkole poháru proti Jelitům a potvrdilo to i minulý týden v lize a je čtvrté. Z nováčků si nejlépe vedlo Seliko - je pátá a v prvním turnaji předvedlo překvapivě dobrý výkon. To platí také o dalším novici, FC Trojanovice. Čekalo se více od Hošo Nošo, ale jako jediní vyšli naprázdno a uzavírají tuto tabulku 1. ligy. V nedělních zápasech druhé ligy, která se hrála jen zčásti, vykročily nejlépe Perun a T.B.

Výsledky 1. ligy: asfalt: Real - FC Jelita 1:1, SD - Hošo Nošo 3:1, DaL AS 54 - Real 1:1, TC-90 - Hošo Nošo 6:2, DaL AS 54 - FC Jelita 1:0, R.U.M. - Hošo Nošo 5:3, Koblížci Kopřivnice - FC Olivet Štramberk 2:0, Ruda Pivrnec - Viagra Team Štramberk 1:2, Catastrofic Team - Koblížci Kopřivnice 0:0, FC Trojanovice - Viagra Team Štramberk 0:1, Catastrofic Team - FC Olivet Štramberk 2:6, FC Tr. Devills - Viagra Team Štramberk 1:5, antuka: Seliko - DaL AS 54 1:1, R.U.M. - TC-90 3:0, FC Jelita - Seliko 0:0, SD - R.U.M. 1:4, Seliko - Real 2:0, SD - TC-90 2:4, Bum Šankar - Catastrofic Team 2:0, FC Tr. Devills - FC Trojanovice 2:2, FC Olivet Štramberk - Bum Šankar 0:3, Ruda Pivrnec - FC Tr. Devills 2:2, Bum Šankar - Koblížci Kopřivnice 3:1, Ruda Pivrnec - FC Trojanovice 1:4

Výsledky 2. ligy: asfalt: Perun Kopřivnice - FC Baník Štramberk 5:2, FC Baník Štramberk - Tango Kopřivnice 10:0, Perun Kopřivnice - Tango Kopřivnice 2:3, FC Baník Štramberk - Dynamo Závišice 1:1, Perun Kopřivnice - Dynamo Závišice 3:0, T.B. - Tango Kopřivnice 7:0, T.B. - Dynamo Závišice 4:0

Tabulka 1. ligy

1.

R.U.M.

3

0

0

12:4

9

2.

Bum Šankar

3

0

0

8:1

9

3.

Viagra Team

3

0

0

8:2

9

4.

TC-90

2

0

1

10:7

6

5.

Seliko Kopř.

1

2

0

3:1

5

6.

DaL AS 54

1

2

0

3:2

5

7.

Trojanovice

1

1

1

6:4

4

8.

Koblížci

1

1

1

3:3

4

9.

FC Olivet

1

0

2

6:7

3

10.

SD Kopř.

1

0

2

6:9

3

11.

FC Jelita Kopř.

0

2

1

1:2

2

12.

Real

0

2

1

2:4

2

13.

FC Tr. Devills

0

2

1

5:9

2

14.

AC R. Pivrnec

0

1

2

4:8

1

15.

Catastrofic T.

0

1

2

2:8

1

16.

Hošo Nošo

0

0

3

6:14

0

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.