Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Sezonu zahájí duo Jirásková – Brejchová

K o p ř i v n i c e (dam) - Po letní pauze dnes večer opět ožije pódium velkého sálu v kulturním domě. Divadelní sezonu v Kopřivnici dnes večer zahájí známí pražští herci. Předplatitelé a nejen oni se mohou těšit na Jiřinu Jiráskovou, Janu Brejchovou a Jiřího Ptáčníka. Tito tři pod hlavičkou umělecké agentury Jaroslavy Svobodové odehrají komedii Koktejl.

Konverzační komedie sleduje osudy dvou dam, Flavie (Jiřina Jirásková) a Giany (Jana Brejchová), které trpí samotou a přesto, že jsou dobrými přítelkyněmi, hašteří se spolu a dělají si naschvály. Děj hry pak staví na jejich společném nápadu uspořádat večírek, na který pozvou známé osobnosti, sportovce a fešáky.

Koktejl napsal v roce 1969 italský dramatik Aldo Nicolaj. Divadelní autor, jehož texty zní z mnoha světových scén, se narodil v roce 1920. Svá studia dokončil až po válce, když se vrátil z koncentračního tábora v Německu. Stal se profesorem latiny a řečtiny na lyceu v San Remu a na začátku 50. let pak ředitelem Institutu italské kultury v Guatemale. Po návratu do Itálie spolupracoval s rozhlasem a televizí a až tehdy začal také s psaním divadelních her. Zdramatizoval úspěšně několik románových předloh. Jeho komedie, kterých napsal přes tři desítky, jsou charakteristické postavami se zajímavou psychologií, vtipným dialogem a jemnou ironií. Mnohé hry Aldo Nicolaje získaly různá ocenění. Mnohé jeho hry jako Vodní svět, Černí jako kanáři, Motýl, motýl… byly uvedeny i na českých jevištích.

Začátek dnešního představení je plánován na půl osmou večer.


    [Top]    


Výtvarný projekt inspirovaný renesancí vynesl žákům z Alšovky titul laureáta

K o p ř i v n i c e (dam) - To, že si jméno malíře Alše jejich škola opravdu zaslouží, dokázali letos znovu žáci ZŠ na ulici Alšově. Již počtvrté v řadě se jim totiž podařilo získat titul laureáta v celostátní soutěži nazvané Výtvarný projekt, a to znamená, že jen jednou z pěti účastí školy v soutěži nedosáhli Kopřivničané na post nejvyšší.

Tentokrát se žáci vyšších ročníků v hodinách výtvarné výchovy zaměřili na renesanční umění. „Původně měl být celý projekt věnován Leonardovi, brzy však přerostl v pátrání v celém dlouhém období renesance a manýrismu,“ tvrdí učitel Zdeněk Babinec, pod jehož vedením žáci projekt vytvořili. Postupně tak na škole vznikaly nejen modely da Vinciho strojů, ale také zvětšené kopie slavných renesančních obrazů Raffaela, Michelangela, Dürera či Hieronyma Bosche.

„Cílem bylo něco žáky zábavnou formou naučit,“ nechal se slyšet Babinec. Výsledky snažení výtvarníků z Alšovky mohla vidět nejen odborná porota v Praze, ale také Kopřivničané na dvou výstavách v prostorách kulturního domu vloni a letos na jaře.

Přestože soutěž Výtvarný projekt s podtitulem Výstava nejen ve škole je organizována jednou za dva roky, budou žáci Alšovy školy i letos pracovat na něčem podobném. Tentokrát však budou spolupracovat se svými vrstevníky z Itálie a Německa.


    [Top]    


Hrad Starý Jičín ožije souboji

S t a r ý   J i č í n (dam) - Milovníci romantiky a rytířských soubojů by o nastávajícím víkendu rozhodně měli zavítat na hrad Starý Jičín. Středověká zřícenina se stane dějištěm rytířských klání pořádaných štramberskou skupinou Allegros a šermíři z přerovského Cordialla. Celodenní program startuje vždy v deset a končí v sedmnáct hodin večer. Kromě vystoupení zmiňovaných dvou skupin šermířů budou na akci hostovat také hudební skupina Margaret a šermíři ze skupiny Marcus M. Jde o poslední klání šermířů na hradě v tomto roce.


    [Top]    


Puls pomohl zatopeným kinům

K o p ř i v n i c e (dam) - Tisícikorunou přispěje zdejší kino Puls na obnovu srpnovou povodní poničených kinosálů v Čechách. V úterý 17. září se totiž připojilo k celostátní akci nazvané Den pro utopená kina. „Bohužel jsme se o této aktivitě dozvěděli jen několik dní předem a nebylo možné ji nějak masově propagovat. Navíc ještě v tento den mělo kino na programu Filmový klub a návštěvnost nebyla vysoká,“ vysvětlila nepříliš vysokou sumu, jež poputuje na speciální konto, šéfka Pulsu Radka Korená. Akce organizovaná Českou filmovou komorou za patronátu herečky Ivy Janžurové a jejího kolegy Jiřího Macháčka by měla pomoci především poničeným kinům v Písku, Českých Budějovicích a několika dalších menších městech.


    [Top]    


Předplatné letos zahájili Brňané

Klarinetista Pavel Bušek zkouší s kolegy
z brněnského Ensemble Messiaen
před kopřivnickým koncertem,
na kterém nahradil avizovaného
flétnistu Petra Pomlku.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V tuzemsku málo hraná francouzská hudba tentokrát otevřela novou sezonu Kruhu přátel hudby. Předplatitelé a milovníci klasiky si minulou středu mohli vychutnat koncert brněnského Ensemble Messiaen. Místo původně ohlášeného hostujícího flétnisty Petra Pomlky v Kopřivnici hrál stabilní člen souboru, klarinetista Pavel Bušek. Absence flétnisty si vyžádala drobné změny v programu, a tak posluchači slyšeli více částí kvartetu Na konec časů od Oliviera Messiaena. Právě tato rozsáhlá a u nás ještě nikdy nezaznamenaná skladba by měla být obsahem připravovaného prvního CD Ensemble Messiaen.
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.