Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Automobilka předloží městu novou nabídku k ubytovně

Předseda představenstva automobilky
Milota Srkal (vlevo) a nový generální ředitel
Tatry Henry Kiefer jednali s radními,
například o prodeji ubytovny.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Na schůzi rady města přišli z akciové společnosti Tatra předseda představenstva Milota Srkal a generální ředitel Henry Kiefer, kteří měli radním sdělit své rozhodnutí ohledně návrhu města, jež projevilo zájem odkoupit budovu Tatrarestu vedle městského úřadu.

„Pan Srkal vyslovil obavy z toho, že pokud by akceptovali námi navrženou cenu bez jakýchkoliv dalších jednání, že by to mohlo vyvolat nevoli akcionářů Tatry. Proto navrhli vypracovat odborně znalecký posudek na zmiňovaný objekt, který by zhodnotil jeho stav a budoucí finanční náklady, a na základě posudku městu předloží návrh, za jakou cenu je Tatra ochotna jej prodat. Je otázkou města, zda bude ochotno přistoupit na Tatrou stanovenou cenu. Na druhou stranu řekl, že se nebrání tomu, aby částka, která z posudku vyplyne, byla rozprostřena ve splátkovém kalendáři na takový počet let, který by byl únosný pro město. Tatra tuto dobu neohraničuje,“ tlumočil odpověď vedení automobilky starosta Jiří Tichánek.

Jak chce město pokračovat dále, co se týče přípravy prostor pro nově příchozí zaměstnance z okresu, starosta řekl: „Rada města se o této záležitosti samozřejmě bavila a shodla se na tom, že za těchto podmínek to bude pro město nepřijatelné. Dá se předpokládat, že cena bude značně vysoká a také budou nutné nemalé náklady, které se budou pohybovat v desítkách milionů korun. Proto v této chvíli stanovisko rady nebylo kladné, ale přesto si město počká, co nám automobilka předloží poměrně brzy.“

„Zástupci Tatry informovali radu města velmi stručně, ale výstižně o záměrech firmy v nejbližším období. Řekli, že se neplánuje žádné velké propouštění, ale že může dojít pouze k individuálnímu propouštění v rozmezí zhruba deseti pracovníků. Předseda představenstva hovořil také o vztahu k médiím i o spolupráci s městem, která by byla prospěšná pro obě dvě strany,“ řekl Tichánek.

Radní pokládali přítomným hostům dotazy, jako například, zda bude firma dále připravovat a účastnit se Rallye Paříž - Dakar. Na to se jim dostalo odpovědi, že ano, protože to pokládají za velký přínos, který je potřeba zužitkovat v rámci reklamně-obchodních vztahů.


    [Top]    


Rada se zabývala granty i energetikou

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla minulý týden v úterý, se zabývala granty města. Na ně byla v rozpočtu vyčleněna částka tři sta tisíc korun. „Ne všechny došlé projekty splňovaly kritéria grantů. V třiadvaceti případech dostanou uchazeči příspěvek z rozpočtu položky granty - podpora školství, kultury a sportu. Potěšitelné na tom je také to, že to množství grantů, které se sešlo, je sice finančně hůře řešitelné, nicméně je to příjemné v tom, že tady je velký zájem něco udělat pro kulturu města, a to je vždycky dobře,“ liboval si nad zájmem lidí o město starosta Jiří Tichánek. Rozhodnutí rady musí ještě potvrdit zastupitelé na svém zasedání.

Příspěvek ve výši padesáti tisíc korun schválili radní obecně prospěšné společnosti Renarkon na projekt ’Terénní výměnný program pro drogově závislé’.

Rada se zabývala rozpočtovými opatřeními rozpočtu města na letošní rok, která byla uložena zastupiteli města. „Rozpočtová opatření se týkají akcí, které vyvstaly dodatečně. Byly zpracovány a zastupitelé se k nim budou vyjadřovat,“ dodal Tichánek.

„Zabývali jsme se v radě zprávou o hospodaření v městských lesích za loňský rok. Velmi zarážející byla informace o škodách na lesních porostech, které způsobila zvěř. Dochází k okusu dřevin a ke škodám, které se musí řešit. Největší škodu způsobuje srnčí, ale vyskytuje se zde i jelen. Je otázkou, zda je zvěř zásobována krmivem v dostatečné míře. Hovořili jsme o identifikaci lesních pozemků. Tam uložila rada dokončit identifikaci sporných lesních pozemků a ostatních ploch přidružených k lesnímu majetku v majetku kopřivnických městských lesů,“ komentoval další projednávané zprávy v radě starosta Tichánek.

Radní se dále zabývali dotřiďovací linkou. „Karel Březina, ředitel Slumeka, s. r. o., řekl radním všechny informace týkající se jak svozu na dotřiďovací linku, tak jejich separace i o následných uplatněních se smluvními závazky jednotlivých firem,“ dodal Tichánek.

Výstavou betlémů, která se uskutečnila ve dnech 23. listopadu až 26. prosince v Katolickém domě v Kopřivnici, se zabývala rada. „Shodli jsme se na tom, že návštěvnost se sice předpokládala vyšší, přesto to byla jedna z velmi dobrých akcí. Celkový počet platících návštěvníků byl 12 148 lidí. Celkové náklady na výstavu činily 366 274 Kč a příjmy činily 368 990 Kč. Dá se říci, že pokud by pořadatelé uvažovali o obdobných výstavách, případně o jejím zopakování, bylo by to jen k dobru,“ uzavřel starosta. Město podpořilo výstavu betlémů částkou ve výši sto tisíc korun z rozpočtu.

Rada schválila prodloužení nájmu pozemku č. 3370/1 v katastru města Kopřivnice Radimu Kubošovi pro záměr výstavby kovbojského městečka.

Energetickou koncepcí města Kopřivnice se zabývala rada a schválila smlouvu o dílo na zpracování její koncepce. „Tento materiál je vlastně součástí celého projektu budoucí restrukturalizace tepla a topného systému města. Mimochodem, v této záležitosti jsme hovořili také s Tatrou, která nás požádala, abychom se vzájemně informovali. Pokud by město došlo k závěru, že se jaksi v budoucnu odstřihne energeticky od Energetiky Tatra, abychom je včas informovali. My jsme jim potvrdili, že je to jedna z úvah, a byli bychom rádi, kdyby nám Tatra sdělila, kdo by byl kupcem Energetiky. Chtěli bychom s ním vejít ve styk a ujistit se o tom, že nedojde k nárůstu cen, řekněme pouze o míru inflace, a na základě jakéhosi smluvního vztahu s tímto budoucím partnerem se potom rozhodne, pokud by garantoval ceny zdražování, že bychom zůstali i nadále připojeni k Energetice Tatry,“ doplnil Tichánek.

„Nejbouřlivější diskuzi vyvolala žádost svazu zahrádkářů v oblasti nakládání s komunálními odpady. Tato žádost nedospěla k úplnému konci, ale byl pověřen odbor právní, aby připravil podklady k tomu, co z jednání vzešlo a zda je to možné z právního hlediska ošetřit,“ komentoval poslední bod jednání rady města Jiří Tichánek.


    [Top]    


Propouštění v Tatře zvýšilo nezaměstnanost málo

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále víc jak jedno procento pod celookresním průměrem se drží míra nezaměstnanosti na Kopřivnicku. Počet lidí bez práce dramaticky neovlivnilo ani snižování počtu zaměstnanců v Tatře. Vedoucí zdejší pobočky úřadu práce navíc očekává, že letošek bude na trhu práce v podstatě klidným rokem.

„Během roku nečekáme výraznější výkyvy míry nezaměstnanosti. Předpokládám, že se nedostaneme pod desetiprocentní míru nezaměstnanosti, ale zároveň nepřekročíme hranici třinácti procent,“ tvrdí vedoucí zdejšího úřadu práce Zdeněk Petr.

V rozporu se všeobecným očekáváním se ani na kopřivnickém trhu práce příliš výrazně neprojevilo nedávné propouštění v Tatře. Od začátku dubna se do evidence přihlásilo celkem 172 nových nezaměstnaných, z nich zdaleka ne všichni byli bývalí tatrováci.

„Je to velmi příznivé, čekali jsme, že se propouštění projeví daleko razantněji a počítali jsme, že míra nezaměstnanosti na Kopřivnicku minimálně dostihne celookresní stav,“ pochvaluje si Petr.

Záznamy úřadu práce uvádějí, že zatímco na konci října bylo v kopřivnické evidenci 1 583 lidí bez práce, v polovině minulého týdne jich bylo 1 667. „V krátkodobém horizontu to samozřejmě jisté zvýšení je, ale v dlouhodobém měřítku to téměř nic neznamená. Míra nezaměstnanosti vzrostla jen o necelých šest desetin procenta,“ tvrdí Petr. Podle něj Tatra propustila méně, než původně deklarovala. To prý ale neznamená, že počet propuštěných je definitivní. Automobilka nebude propouštět ve vlnách, ale stav zaměstnanců bude postupně přizpůsobovat svým momentálním potřebám daným konkrétními zakázkami.

Podle odpovědných úředníků se dá v příštích několika měsících počítat dokonce s dalším snižováním nezaměstnanosti, a to především s větším počtem pracovních míst ve stavebnictví, rozjezdem sezonních prací či zaměstnáváním lidí ve veřejně prospěšných pracích.

Pozitivní trend ukončí zřejmě až příliv čerstvých absolventů škol, kteří nenajdou uplatnění ihned poté, co opustí školní lavice.

„První absolventi se nám hlásí koncem května a další následují průběžně až do poloviny září,“ tvrdí Petr.

Právě závěr roku bude prý z pohledu možností na trhu práce nejsvízelnější. „Je to období, kdy končí sezonní práce na stavbách a v zemědělství. Zároveň také dobíhají některé smlouvy na dobu určitou,“ nechal se slyšet Zdeněk Petr.


    [Top]    


Po odhalení pamětní desky Zátopkovi se poběží závod

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice, odbor školství, kultury a sportu ve spolupráci s Valašským muzeum v přírodě v Rožnově p. R. a Maraton klubem Kopřivnice vypracovalo projekt s názvem Běh rodným krajem Emila Zátopka. Tento projekt zahrnuje sportovní a kulturní část, ale i spoustu doprovodných akcí. V sobotu 21. září bude odhalen památník Emila Zátopka a přihlášení běžci poběží čtyřiadvacet kilometrů dlouhou trať, se startem od budovy Městského úřadu Kopřivnice až do cíle místa posledního odpočinku Emila Zátopka, do Rožnova pod Radhoštěm.

Samotný projekt je finančně velmi náročný, proto se jím zabývala i rada města na své poslední schůzi a schválila jeho přihlášení do výběrového řízení na poskytnutí grantů v oblasti tělovýchovné činnosti a využití volného času dětí a mládeže, který vyhlásil Moravskoslezský kraj. Ten má rozhodnout až v červnu.


    [Top]    


Pod dohledem strážníků se střílelo v klubu Kamarád

Třetí ročník střelecké soutěže v sobotu
v klubu Kamarád. O střelbu ze vzduchovky
na terč byl letos tentokrát menší zájem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Již třetí ročník soutěže ve střelbě ze vzduchovky se uskutečnil v sobotu 13. dubna od deseti hodin v klubu Kamarád, kam zavítalo dvaatřicet soutěžících. Organizátory této akce jsou pracovníci klubu a městská policie.

Zastřílet si přišlo i devět dospělých a pět z nich, kteří přišli se svými rodinnými příslušníky, soutěžili i v kategorii rodinných týmů. „Letos je tu méně lidí než vloni,“ posteskla si vedoucí klubu Kamarád Blanka Mikundová. Jinak tomu bývá každé poslední pondělí v měsíci, kdy jsou střelby s městskou policií. Dětí je zde daleko víc.
 
 


    [Top]    


Člověk málem usne, když mu učeňky myjí čtvrt hodiny hlavu

K o p ř i v n i c e - Poněkud stranou veřejnosti zůstává po dva roky detašované pracoviště Středního odborného učiliště v Odrách, obor kadeřník, kadeřnice v Kopřivnici. Od umístění v budově SOU strojního, které je navíc poblíž průmyslové školy, si vedení mimo jiné slibovalo zvýšený zájem z řad učňů a studentů. Ale tento předpoklad se nepotvrdil. „Chlapci se prostě k nám stydí chodit, přestože nabízíme cenově výhodné služby v plném rozsahu,“ uvedla jedna ze dvou mistrových, teprve čtyřiadvacetiletá Anna Jezerská.

Kdo však cestu na zmíněné pracoviště našel, nezůstal zklamán. Budoucí kadeřnice prvního a druhého ročníku tu pod odborným dohledem bez problému zvládají stříhání, barvení, melíry i trvalé. A to vše za ceny, které jsou o padesát a víc procent levnější než v soukromých provozovnách. Učeňky jsou vybaveny i na nejmenší návštěvníky. Jediné, s čím musí každý příchozí počítat, je všudypřítomné dívčí štěbetání a také délka úpravy vlasů se prodlužuje v závislosti na praxi učnic. Na druhé straně čtvrthodinové mytí je tak ohleduplné a příjemné, že člověk má blízko k usnutí.

„Škola pro žáky pořádá celostátní soutěž s mezinárodní účastí, tak zvanou Tvůrčí dílnu. Jedná se o fantazijní projekt na dané téma, na kterém se podílí společně se švadlenami a kosmetičkami z naší mateřské školy,“ představila mimoškolní aktivity děvčat druhá mistrová Petra Johnová. Děvčata také jezdí na výměnnou praxi na Slovensko. V Kopřivnici prezentovala své umění už v domě dětí a mládeže a v klubu Kamarád. „Naše děvčata tato práce opravdu baví, a proto se nezříkají účasti na žádné z přehlídek, byť místního významu. Berou to jako prestižní záležitost,“ pochválila svěřenkyně Johnová.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.