Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Nora skládala účty radním, podle nich má klub ve městě své místo

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický rockový klub skládal účty radním. Ti minulý týden hodnotili loňskou činnost kulturního zařízení, jež ročně podporují pěti sty tisíci korunami.

Během minulého roku se v klubu uskutečnilo celkem sto dvaadvacet akcí, které přilákaly zhruba osm tisíc dvě stě návštěvníků. Z podrobnějšího výčtu je patrné, že nejčastěji se na programu klubu objevovaly taneční párty, a to v sedmadvaceti případech. Vloni bylo možné v Noře vidět také jednadvacet koncertů rockové, jazzové či taneční hudby, sedmnáct poslechových večerů, devět divadelních představení. Šestkrát v klubu hrály začínající kapely z města a okolí, třikrát došlo také na autorské čtení a nechyběly ani přednášky a další akce. Vloni nechyběla ani nejvýznamnější akce každoročního klubového kalendáře, letní open air festival Šlahouny, který poznamenala nízká návštěvnost.

Právě Šlahouny jsou jedinou nejistou služkou v plánech klubu na letošní rok. „Formu letošních Šlahounů, či jejich případné neuskutečnění musím ještě projednat s městem. Jinak bude dramaturgie klubu odpovídat nastoupenému směru z minulých let,“ tvrdí šéf Nory Víťa Váňa. Ten také v nejbližší době zahájí sérii jednání s představiteli města o další podpoře Nory, čtyři roky platící smlouva o podpoře klubu radnicí totiž vyprší letos na silvestra.

Jak se zdá, přestože klub Nora je mnohdy považován za kontroverzní místo, v Kopřivnici má své místo, což svým usnesením potvrdili i sami radní. „Bylo jednoznačně konstatováno, že činnost tohoto klubu je velice bohatá. Radní se shodli na tom, že je to jedna z velmi dobrých forem podchycení mládeže a prevence kriminality,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Podle jeho slov je místo, jako je Nora, pro město přínosem, i když totéž neplatí pro všechny její návštěvníky. „Tím, že bychom Noru nepodporovali, bychom se třeba lidí beroucích drogy nezbavili. Kdyby takové zařízení nebylo, tak by se scházeli jinde, jinak a bylo by to podstatně horší,“ nechal se slyšet starosta.


    [Top]    


Klavírní trio napíše tečku za koncertním předplatným

K o p ř i v n i c e (dam) - O tečku za šestatřicátým ročníkem kopřivnického předplatitelského cyklu koncertů vážné hudby se postará trojice brněnských interpretů. Hostem Kruhu přátel hudby totiž ve středu 24. dubna bude Moravské klavírní trio. Vyhledávaný komorní soubor tvoří klavíristka Jana Ryšánková společně s houslistou Jiřím Jahodou a hráčem na violoncello Rudolfem Mrazíkem.

Jana Ryšánková je absolventkou ostravské konzervatoře a JAMU v Brně. V roce 1987 získala cenu v soutěži konzervatoří a čestné uznání v soutěži Bedřicha Smetany v Hradci Králové. V současné době působí na hudební fakultě JAMU a v několika souborech komorní hudby. Jiří Jahoda studoval pro změnu brněnskou konzervatoř, ale na JAMU se již se svou spoluhráčkou setkal. V roce 1994 byl jedním ze zakládajících členů Pražské komorní filharmonie. Pravidelně se věnuje činnosti v komorních souborech a od roku 1995 je hráčem v orchestru SFB v Brně. Konečně Rudolf Mrazík rovněž vystudoval konzervatoř a JAMU v Brně. V roce 1995 získal II. cenu v soutěži o cenu Leoše Janáčka. A už o rok dříve se zúčastnil orchestrální akademie v Attergau pod patronací Wiener Philharmoniker. Od téhož roku je členem souboru Musica cameralis a SFB (1996). Na programu koncertu jsou skladby Bohuslava Martinů, Franze Schuberta a Josepha Haydna.


    [Top]    


Jiří Konvrzek vycení v CO krytu III. Zuby

K o p ř i v n i c e (dam) - Součástí zítra zahajované přehlídky Kopřiva je tradičně i koncert. Tentokrát padla volba dramaturga na Jiřího Konvrzka a kapelu III. Zuby. Žánrově jen těžko zařaditelný písničkář bude koncertovat v CO krytu pod kulturním domem v pátek v noci. Začátek vystoupení je plánován na půl jedenáctou. Konvrzek začínal jako ne zcela běžný folkař. Jeho záliba v syrovější a ráznější hudbě vedla k tomu, že přešel na elektrickou kytaru a ve své hudbě kombinuje vlivy folku, rocku, blues či jazzu. Kromě kytary Jiří Konvrzek na svých koncertech hraje také na harmoniku, mandolínu či akordeon.


    [Top]    


Komorní orchestr přilákal na svůj koncert málo lidí

Koncertu smyčcového Komorního orchestru
v katolickém domě minulou neděli
předcházely vystoupení žákovských souborů
SZUŠ MIS music.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nečekaně jen pár desítek lidí si v neděli odpoledne našlo cestu do Katolického domu v Kopřivnici, kde svůj jarní koncert absolvoval místní smyčcový komorní orchestr. Nevelké publikum však nic nezměnilo na kvalitě předvedeného programu.

Dramaturgové koncertu jak pro první část patřící sólistům a malým komorním seskupením, tak i pro druhou polovinu, která patřila celému orchestru, vybrali lehčí melodické skladby, které svou poetikou přesně odpovídaly přídomku ’jarní’ v názvu koncertu.

Komorní orchestr stejně jako kytarové kvarteto či sólisté hrající na koncertě působí při zdejší Soukromé základní umělecké škole MIS music.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Bílá ponožka v Ostravě uspěla a zřejmě pojede do Trutnova

Divadelní soubor Bílá ponožka se svým
zpracováním Cantervilského strašidla uspěl
na ostravské přehlídce Dětská scéna.
Pro mladé herce to znamená postup
do celostátního kola soutěže.
Foto: DDM

K o p ř i v n i c e (dam) - Divadlo Bílá ponožka zaznamenalo další úspěch. Po postupu z okresního kola na krajskou přehlídku ’Dětská scéna 02’ uspěl dětský a studentský soubor působící při kopřivnickém domě dětí i v Ostravě a byl doporučen k postupu na národní přehlídku Dětské scény.

„Myslím, že všichni z Bílé ponožky, a taky ti, co jim v jejich divadelním tvoření fandí a pomáhají, si zaslouží pochvalu a poděkování,“ nechal se slyšet Dan Brchel, který vede divadelní soubory v DDM. Sympatie poroty si Kopřivničané získali svou hodinovou duchařskou komedií ’Cantervillské strašidlo’, která je volnou úpravou slavného textu Oscara Wildea. Vystoupení Bílé ponožky sice porotci přehlídky nevyhodnotili jako nejlepší, ale kromě vítězů, kterými se stali herci z ostravského Dividla s Otesánkem, byli Kopřivničané jediní, kdo vybojovali postupové místo. I když se jeho svěřenci nestali absolutními vítězi, hodnotí Brchel jejich účinkování na přehlídce jako velmi úspěšné.

Pouze Cantervillské strašidlo, které je údajně týmovou prací celého souboru, si sice vysloužilo postup na národní přehlídku konanou v půlce června v Trutnově, nebylo však jediné, které Kopřivničané v Ostravě předvedli. Kromě Bílé ponožky se na krajském kole Dětské scény předvedl také soubor Vendelín s parodií ’Don Juan’ a Těleso XY se svým ’Králem Syrakuským’.


    [Top]    


Letošní šestnácté Kopřivě narostlo osm divadelních ’lístků’

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři představení v první a čtyři v druhý přehlídkový den, tedy o jedno divadlo méně než bylo v minulých letech zvykem, nabídne svým návštěvníkům Kopřiva 2002, i tak však bude podle slov dramaturga festivalu Jiřího Cachnína mnoho zajímavého k vidění.

Jako první se na jevišti už o půl čtvrté odpoledne objeví DIVADLO LOUTEK OSTRAVA a jejich ’Trumf’ by měl být jednou z lahůdek přehlídkového programu. Divadlo loutek je profesionální scénou existující již od roku 1953. Divadlo již dávno nehraje jen pro děti a do jeho jeviště stále častěji usedá i odrostlejší divák, což ukazuje i představení Trumf. Satirická komedie básníka Ivana Andrejeviče Krylova se na česká jeviště poprvé dostala až v podání Ostravanů, a to 200 let po ruské premiéře. Parodie tehdejšího carského dvora se setkala s nadšeným ohlasem nejen u diváků, ale i u odborné kritiky. Divadlo se s ní představilo i na mezinárodním festivalu ’Theatre European Regions’ v Hradci Králové.

V parodickém duchu bude Kopřiva pokračovat i druhým představením. Studentský loutkoherecký soubor TATRMANI bude totiž od sedmnácté hodiny v kinosále ’Zachraňovat vojína Kuřátko’. Autorem představení je vedoucí Tatrmanů Josef Brůček. Ten přišel s nápadem spojit do jediného a navíc marionetami hraného představení Spielbergovo válečné drama ’Zachraňte vojína Ryana’ a veršovaný Hrubínův příběh ’Kuřátko a obilí’.

Jako třetí se v pátek představí otevřená skupina divadelníků a výtvarníků skrývající se za jménem DNO. Jejich ’Variace na slavné téma Cyrano’ stlačila děj Rostandovy hry do půl hodiny, a jak sami divadelníci přiznávají, nezbylo v něm z předlohy ani slovo - pouze příběh. Ten pak divákovi předkládají hraný rukavicemi za doprovodu inspirativní živé scénické hudby.

Prvními zahraničními účastníky Kopřivy budou divadelníci ze slovenského souboru POTOŇ. Jejich inscenace ’Ochlazuje sa...’ měla premiéru před dvěma roky a soubor ji charakterizuje jako lyrickou skládačku obrazů ze života několika mrtvol. Metaforické ztvárnění konce světa nasbíralo několik cen.

Sobotní program zahájí o půl třetí STUDIO DELL´ARTE. Tato nezávislá divadelní společnost z Českých Budějovic přijede se svým loutkovým ztvárněním ’Fausta’. Představení staroněmecké legendy je inspirováno lidovým loutkařstvím. Představení bylo oceněno druhou cenou na Mezinárodním divadelním festivalu loutkového divadla v Praze.

Loutkovou stínohru ’Sávitrí’ uvidí účastníci Kopřivy v podání brněnského DIVADLA LÍŠEŇ. Nezávislé divadlo dvojice Luďka Vémoly a Pavly Dombrovské se při přípravě Sávitrí nechalo inspirovat orientální loutkou z muzea a několika stranami textu staroindické báje o princezně, jež vysvobodila svého manžela ze zajetí smrti.

V Čechách ne příliš často viděnou podobu divadla prý na Kopřivě předvede polský TEATR LALEK BANIALUKA. Jedno z nejvýznamnějších polských loutkových divadel uvede hru ’Medyk’ inspirovanou pověstí o zázračném doktorovi, který podepsal smlouvu se smrtí a přijal do svých služeb ďábla. Inscenace je plná dramatického napětí a vizuálních metafor.

Odlehčením na závěr bude zřejmě představení ’Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka’ v podání kladenského V.A.D. Tragikomedie odehrávající se v zubní ordinaci budí smích, ale zároveň ukazuje, čeho jsme schopni malou sázkou. Součástí Kopřivy bude také doprovodný program v podobě výstavy, promítání filmů a koncertu kapely III. Zuby.


    [Top]    


Ochotníky a jejich diváky už čeká jen vyhlášení výsledků

Š t r a m b e r k (dam) - Svým představením ’Jedna kalorie něhy’ uzavřeli ochotníci z domácího spolku Kotouč Štramberk soutěžní část letošního ročníku tamní přehlídky amatérských divadel. Příznivce ochotnického divadla však ještě zítra večer čeká závěrečný galaprogram spojený s vyhlášením výsledků.

Poslední regulérní představení přehlídky bylo pro herce z Kotouče zároveň premiérovým uvedením hry bulharského dramatika Georgije Danailova. Inscenaci by se dala jistě vytknout celá řada věcí, na druhou stranu je třeba také ocenit fakt, že Kotouč se jako jediný ze souborů vystupujících na přehlídce pustil do vážnějšího žánru. Autorova studie života ženy procházející krizí středního věku položila před amatérské herce nelehký úkol, a to přesvědčivě zahrát v podstatě naprosto všední věci. To se nakonec asi nejlépe podařilo Dagmar Benešové v hlavní ženské roli Nadi. Právě Benešová je podle organizátorů jednou z favoritek klání o nejlepší ženský herecký výkon. „Místní dostávají často právě herecké ceny a myslím, že Dáša si ji za to, co předvedla, opravdu zaslouží,“ nechal se slyšet organizátor přehlídky Jiří Navrátil.

O tom, komu ceny, včetně té udělené diváky, nakonec opravdu připadnou, se však rozhodne až zítra večer. Během programu startujícího o půl osmé večer se na jevišti opět objeví divadelníci z pořádajícího spolku Kotouč Štramberk s ukázkou připravované černé komedie Nebyla to pátá, byla to devátá.. Pomoci s dekorováním vítězů pak pomůže herečka Helena Růžičková, která bude v závěru vzpomínat na úsměvné momenty svého života na prknech, jež znamenají svět.


    [Top]    


Kino Puls tentokrát sází na reprízy komedií

K o p ř i v n i c e (dam) - V týdnu před místní premiérou Harryho Pottera, který bude jisto jistě vyprodávat sál, sází zdejší kino na reprízy. K vidění budou hned tři komedie.

Nejdříve, a to hned dnes odpoledne, dostane prostor animovaný hit loňského roku Shrek. Pohádková parodie o tom, jak zelený dobrácký obr v doprovodu potrhlého osla vyráží zachránit princeznu proto, aby si zajistil klid ve své domovské bažině a nakonec cestou nachází své štěstí, si získala miliony fanoušků po celém světě.

Ve filmu, který vznikl pod rukama animátorů studia DreamWorks, se objeví veškeré možné pohádkové bytosti a všechny svým způsobem ironizují zaběhnutá klišé žánru. Divák znalý parodovaných předloh pak uvidí narážky na celou řadu filmů počínaje klasickými disneyovkami a cyberpunkovým Matrixem konče. Bez zajímavosti není ani fakt, že animovaným postavičkám propůjčily své hlasy hollywoodské hvězdy první velikosti. Shrek byl také oceněn Oscarem pro nejlepší animovaný film loňského roku.

Večer bude v kině patřit vyznavačům humoru Woodyho Allena, kino totiž opakuje jeho zatím poslední snímek Prokletí žlutozeleného škorpiona. Tuto parodickou retrokomedii o omšelém vyšetřovateli pojišťovacích podvodů, který nejen šlape na paty podvodníkům, ale má rád taky ženy, si Allen napsal sám pro sebe. Žlutozelený škorpion si sice dělá legraci z béčkových detektivek a milostných romancí třicátých let, ale zároveň jim za zvuků hudby Duke Ellingtona a Glenna Millera vzdává hold. Film se opírá o jednoduchý, byť umně zamotaný příběh a také vynikající herecké výkony ve většině rolí, mezi nimiž samozřejmě dominuje ústřední dvojice Woody Allen a Helen Huntová.

Po přestávce vynucené pořádáním přehlídky Kopřiva kino v neděli a v pondělí vždy dvakrát nabídne druhý díl teenagerské komedie Prci, prci, prcičky. Pokračování komedie, v níž celou dobu šlo vlastně jen o ztrátu panictví, je o poznání méně vtipné než první díl. Jednak tvůrci oprašují vtípky z prvního dílu a navíc kromě dějové linie o Jimovi, který se snaží získat sexuální zkušenosti, aby nezklamal svou vyvolenou Nadiu, ve filmu vlastně nejde vůbec o nic a dobrá polovina postav se v komedii objeví jen proto, že byla i v prvním dílu. Setkání známé party sexuálních loudilů ve vile u moře během prázdnin po prvním ročníku vysoké má na svědomí režisér J. B. Rogers a ten spoléhá na to, že první díl viděli všichni, kdo se chystají na dvojku, jinak totiž značná část humorných scén vůbec směšná není.

Úterní Filmový klub tentokrát filmovým labužníkům nabídne francouzský thriller V zajetí chuti. Jde vlastně o příběh mladého číšníka Nicolase, který využije lákavé nabídky. Za pohádkových platových podmínek se stane ochutnávačem jídel průmyslníka a zakomplexovaného perfekcionisty Delamonta. Traumata z boháčova dětství na něm jistě zanechala stopy, a tak si po vzoru antických císařů nechává ochutnávat jídlo. Postupem času se však Nicolasova služba prohlubuje a pro svého šéfa ochutnává i ženy, samotu a bolest. V zajetí chuti natočil scenárista a režisér Bernard Rapp v poněkud dokumentaristickém stylu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.