Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 15/2002
ze dne 18. dubna 2002

Čtenářský servis

Kulturní servis

Dopisy čtenářů

Rychlost je prý po sexu druhou největší vášní lidí – II.


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 18. dubna v 17.30 hodin pohádková parodie USA Shrek. Kreslený film o tom, jak zelený gigant s mluvícím oslem ke štěstí přišel

Čt 18. dubna ve 20 hodin Prokletí žlutozeleného škorpióna. Nesázejte na koně, který má Parkinsona, užijte si zbytek života... Do 12 let nevhodný

Ne 21. - po 22. dubna v 18 a 20 hodin komedie USA Prci, prci, prcičky 2. Pokračování loňského hitu. Do 15 let nepřístupný

Út 23. dubna ve 20 hodin thriller Francie V zajetí chuti. Příběh, jenž v širších souvislostech poukazuje na pokřivení hodnot. Do 12 let nevhodný (Filmový klub)

Čt 25. - po 29. dubna v 17.15 hodin, pá 26. - ne 28. dubna ve 14.30 hodin, so 27. - ne 28. dubna v 10 hodin rodinný dobr. fantasy film USA Harry Potter a kámen mudrců

Čt 25. dubna v 15 hodin (FK pro seniory), čt 25. - po 29. dubna ve 20 hodin, út 30. dubna v 18 hodin hořká komedie ČR Výlet. Nový film režisérky Alice Nellis. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Pá 19. - so 20. dubna 16. ročník přehlídky netradičního divadla Kopřiva 2002

St 24. dubna v 19.30 hodin Moravské klavírní trio. Komorní soubor členů Státní filharmonie Brno zahraje klasický repertoár i skladby soudobých moravských skladatelů

Čt 25. dubna v 16.30 hodin Velký jarní taneční koncert ZUŠ Zdeňka Buriana

Út 30. dubna v 16.30 hodin Ural - expedice do málo známého pohoří. Beseda s projekcí

KATOLICKÝ DŮM KOPŘIVNICE

St 24. dubna v 18.30 hodin Páteř, svaly, klouby - jak je možná neznáte. Přednáší Miluše Koňaříková

KINO ŠTRAMBERK

Ne 21. dubna v 17 hodin rodinná komedie ČR Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

Ne 28. dubna v 17 a 19.45 hodin dobrodružný film USA Pán prstenů: Společenstvo prstenu

NORA CAFÉ

So 20. dubna ve 20 hodin Večer se Shankou

Pá 26. dubna ve 20 hodin Pohovka aneb hudební cukroví napekli: Boogie, Lobotom, R.S.

So 27. dubna ve 21 hodin The Korf - křest prvního CD hornoújezdecké skupiny + hosté (CO kryt)

KULTURNÍ DŮM ŠTRAMBERK

Pá 19. dubna v 19.30 hodin Povídání s Helenou Růžičkovou a slavnostní vyhodnocení divadelní přehlídky amatérských souborů

So 20. dubna ve 20 hodin taneční zábava se skupinou Ajeto

KINO ÚSMĚV PŘÍBOR

Pá 19. dubna v 18 a 20.15 hodin milostné drama USA Vanilkové nebe. Do 15 let nevhodný

Po 22. dubna v 18 a 20 hodin kriminální thriller USA Z pekla. Do 18 let nepřístupný

St 24. dubna v 18 a 20 hodin komedie USA Klikaři. Do 12 let nevhodný

Pá 26. dubna v 18 a 20 hodin animovaný film USA Příšerky, s. r. o.

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 18. - ne 21. dubna v 18 a 20.15 hodin akční thriller USA Formule

So 20. - ne 21. dubna v 16 hodin animovaný film USA Návrat do Země Nezemě

Po 22. - st 24. dubna v 18 a 20.15 hodin film USA Černý jestřáb sestřelen. Do 15 let nevhodný

Čt 25. - ne 28. dubna v 18 a 20.15 hodin anglicko-americký thriller Hrabě Monte Christo

Po 29. dubna - st 1. května americké kriminální drama Přísaha

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 19. dubna ve 20 hodin Lampa - jazzování U Knihotoče

So 20. dubna ve 20 hodin Vašek Koubek - hudebník, režisér, produkční, spisovatel a herec opět na pódiu Galerky

Pá 26. dubna v 19 hodin Band Ivana Pokuty - přehlídka novojičínské romské kultury


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Soustředění soukromé umělecké školy MIS music

V březnu uspořádala 1. SZUŠ MIS music, o. p. s., Kopřivnice pro své žáky třídenní soustředění na rekreační chatě Koksář v Trojanovicích.

V pátek 14. března se před sídlem umělecké školy MIS music sešly děti z hudebního, tanečního a výtvarného oboru. Množství materiálu, který výtvarníci vezli s sebou, svědčilo o tom, že budou mít plné ruce práce. Což se také potvrdilo. Děti ohromily své kamarády svou šikovností a množstvím výtvarných technik, které pod vedením svých učitelek zvládnou. Decoupage, mramorování, malování na sklo apod. Součástí jejich snažení, kromě portrétování svých kamarádů, byla i výroba koláží na téma kouzelník. Zde se nechaly inspirovat pátečním vystoupením kouzelníka, který bavil děti bezmála dvě hodiny.

Na tři dny se chata rozezněla nejrozmanitějšími zvuky. Zněla skotská hudba, podle které tancovala a připravovala se na svá vystoupení děvčata z tanečního oboru, a éterem se nesly také rozmanité melodie, které hrály děti z komorních souborů fléten. Ty připravovaly většinou repertoár, se kterým se představí na květnových koncertech pořádaných MIS music ve Štramberku a v Kopřivnici.

Kytaristé se připravovali na okresní kolo kytarové soutěže, kterou vyhlásilo MŠMT a které proběhlo o pár dnů později ve Studénce.

Jelikož třetí březnový víkend byl dosti chladný a počasí, zvláště pak pod horami, bylo nevlídné, museli učitelé přizpůsobit program. V celém objektu se pak soutěžilo, plnily se úkoly, děti si hrály. Nejvíce prostoru k vyřádění jim však poskytla sobotní diskotéka.

V neděli se uskutečnil závěrečný koncert. Na něm se představily naprosto všechny děti. Výtvarníci vyzdobili sál, zahrálo kytarové kvarteto, duo i sólisté, vystoupily komorní soubory fléten. Celý koncert, který si připravily samy děti, ukončilo taneční vystoupení. Osmdesát pět dětí se svými učiteli pak v neděli odpoledne odjíždělo z Trojanovic domů s pocitem radosti z vykonané práce a obohaceno o množství zážitků.

Věra Satková


    [Top]    


Rychlost je prý po sexu druhou největší vášní lidí II.

Dokončení z minulého čísla

Délka reakční doby je hodnota průměrná. Z výsledků zahraničních výzkumů vyplynulo, že řidičů s kratší reakční dobou jsou pouhá dvě procenta. Preventivně se mezi ně nepočítejme. Osobní reakční dobu, kterou nám matka příroda kdysi věnovala, si opatrujme. Není odolná proti různým vlivům a hrubému zacházení, kterými se dosti mění k horšímu. Vliv alkoholu, drog a léků je všeobecně znám, méně již výsledky medicinsko-psychologického výzkumu o vlivu teploty prostředí. Tak například, zvýší-li se teplota uvnitř automobilu na 35 °C, zhorší se reakční doba jako při 0,5 promile alkoholu v krvi. Dnes je již naprosto zřejmé, že klimatizace není v automobilu jen jako prvek pohody, ale že patří k bezpečnosti jízdy. Je k dispozici prakticky ve všech kategoriích automobilů a není účelné na této výbavě šetřit. Pokud není na klimatizaci dost peněz, je vhodné vybavit nový automobil kvalitním víceprvkovým střešním oknem. Za zmínku stojí vliv dlouhé jízdy na reakční dobu (známé gerojské jízdy jedním tahem na dovolenou k moři). Po čtyřech hodinách se podle některých pramenů prodlužuje až o 50 procent a po deseti hodinách až o 100 procent. Působí na ni také vliv atmosféry, tak zvaný meteotropismus, sluneční aktivita, údajně i úplněk. Jsme neodvolatelně přece jen děti a součást přírody. Na naší osobní reakční době a kombinačních schopnostech se samozřejmě podílejí duševní pohoda a její případné narušení. V Německu jsem před léty viděl ojedinělý experiment: součástí rozlehlého motorestu byla i nevelká stylová kaple asi s dvaceti místy. Uvnitř se zdržovali motoristé sami nebo s rodinami a jednoduše řečeno ’nabíjeli si duševní klid’ potřebný pro hektické prostředí dálnic.

Vrátíme se ještě k brzdné dráze a vzdálenosti do zastavení. Číselné údaje v první části tohoto povídání platí pro případ, kdy řidič, brzdy, pneumatiky, tlumiče a vozovka jsou ve výborné kondici. Jakmile se tato ’kondice’ rozpadne, zmíněné vzdálenosti se dramaticky prodlužují. Například pouhé dvě desetiny milimetru vody na vozovce sníží součinitel tření až o 25 procent.

Ještě se zmíním o aerodynamice, a to o vzájemném aerodynamickém působení rychle jedoucí kamionové soupravy na předjížděné cyklisty nebo lehké motocykly. Na boku kamionové soupravy se střídá podtlakové pole s přetlakovým polem, takže jedna část jakoby odfukuje a jiná jakoby nasává. Skuteční profíci to znají a volí proto co největší boční odstup při takovém předjížděcím manévru. Je vhodné však v tomto směru poučovat hlavně dětské cyklisty.

V závěru chci říct, že jsem si nedovolil žádné mentorování řidičů ke způsobu, jakým se u nás jezdí, neboť to je oblast jiných odborníků a autorit. V současné době vznikl paradox: čím modernější a rychlejší automobily jsou, tím jsou současně nebezpečnější - vysoká rychlost v nich není vnímána. Dovolím si to doložit několika větami i z časopisu, který vedl rozhovor s některými krásnými ženami na naší scéně TOP. Cituji: ... jednou jsem málem vzlétla, bylo to na německé dálnici a najednou jsem si všimla, že tachometr ukazuje 240 km/hod. Zatajil se mi dech, musím přiznat... šlápla jsem jako vyděšená slepice na brzdu. Pozitivní je to, že toto otevřené přiznání vytvořilo u té dámy nový racionální názor na rychlost, aniž tušila, že k zastavení před překážkou by potřebovala asi 300 metrů. V Německu se v současnosti razí názor, že nejúčinnější omezení rychlosti je to, které uzraje v hlavách řidičů. A tak se chvíli zamysleme, jsou i jiné zážitky než rychlostní adrenalin.

J. Svoboda

MINIKVIZ

Na jakou vzdálenost zastaví řidič auto, když po téměř nepřetržité desetihodinové jízdě a při rychlosti 160 km spatří překážku? Zkuste si to spočítat.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.