Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Den dětí letos ovládnou Indiáni

K o p ř i v n i c e (dam) - V indiánskou osadu se v úterý prvního června změní prostranství před kulturním domem. Tradiční oslavy Mezinárodního dne dětí budou tentokrát mít příchuť dobrodružství. „Letos jsme program nazvali Indiánský den dětí a podle toho to tady také bude vypadat. Přímo před kulturním domem bude stát týpí, ve kterém bude sedět indiánský šaman,“ prozradila Dagmar Rysová z kulturního domu, který na organizaci akce spolupracuje s DDM. Připraveno bude jedenáct soutěží s indiánskou tematikou a děti si budou mít možnost vyzkoušet třeba lov bizonů. Dopolední část akce je určená školám a mateřským školkám a od 14 do 16 hodin pak pro veřejnost.


    [Top]    


Umělecké školy předvedou žáky

K o p ř i v n i c e (dam) - Největšími talenty svých škol se zítra večer pochlubí základní umělecké školy z celého okolí. Na letošním, v pořadí šestém ročníku koncertu Juvenalis Musica budou vystupovat žáci hned šesti uměleckých škol.

Jako první se v kinosále publiku představí žák novojičínské ZUŠ Tomáš Kačo se dvěma Chopinovými skladbami pro klavír. Skladbu polského komponisty bude hrát také flétnistka Veronika Goldová ze ZUŠ Zdeňka Buriana, druhý reprezentant téže školy klavírista Dušan Brus si k vystoupení vybral Preludium cis moll Sergeje Rachmaninova. Kopřivnická ZUŠ vybrala pro účast na koncertě své nejlepší hudebníky, jak Goldová, tak Brus totiž úspěšně prošli talentovými zkouškami a stanou se studenty Janáčkovy konzervatoře. Příborská základní umělecká škola do Kopřivnice vyšle zpěvačky Markétu Talpovou a Petru Hovězákovou. Kopřivnickou soukromou uměleckou školu MIS music představí Dvořákovým Romantickým kusem 2 a 3 houslista Hynek Gold. Z Frenštátu nedorazí sólisté, ale hned trio: housle, flétna, klavír, které zahraje Triosonátu A-mol Georga Friedricha Telemanna. Poslední školou, která se letošní Juvenalis Musica účastní, je ZUŠ Fulnek, kterou zastoupí klavíristky Nikola Štefková a Markéta Machalová.

Ani letos pořadatelé koncertu neporušili započatou tradici a v druhé polovině koncertu přijde na řadu host. Tentokrát jím bude studentka hry na harfu z Ostravské konzervatoře Kateřina Sabová.


    [Top]    


Pěvci připomenou i rodáka Petra

K o p ř i v n i c e (dam) - Rok české hudby a s ním spojená výročí významných českých hudebních skladatelů se chystá oslavovat také Pěvecké sdružení Kopřivnice. Na jeho jarním koncertu, plánovaném na středu 2. června, tak bude znít téměř výhradně česká muzika.

Autory skladeb, které budou tvořit základ programu koncertu, jsou celosvětově uznávaní skladatelé Dvořák, Smetana, Janáček. Ovšem kopřivničtí pěvci chtějí připomenout také autora důležitého především v domácím měřítku, skladatele Zdeňka Petra. Osmdesáté výročí narození tohoto kopřivnického rodáka připomene sbor jeho úpravami lidových melodií ze sbírky Kopřivnické písničky. „Jeho otec byl ve dvacátých letech předsedou našeho sdružení a sám Zdeněk Petr byl jako gymnazista členem sboru. Proto je naše povinnost jeho osobnost připomínat,“ řekla sbormistryně Eva Pajdlová a dodala, že ji překvapilo, že město záměr propagovat slavného rodáka nepodpořilo grantem. Hostem koncertu, jehož začátek je plánován na půl osmou večer, bude komorní dívčí sbor z MIS music.


    [Top]    


Nora na zítřek chystá ráznou muziku kapel Našrot a Kauflant

K o p ř i v n i c e (dam) - Našrot, kapela s pověstí jedné z nejdivočejších HC-crossoverových kapel tuzemské scény, bude zítra večer koncertovat v Noře. Historie skupiny sahá až do roku 1988, kdy v Havlíčkově Brodě vznikl soubor, který byl minimálně v začátcích znám spíše svými opileckými excesy než hudbou. Jejich muzika vycházela z Dead Kennedy´s a The Who, ale kapela přidala typicky české pojetí. Svou první desku Našrot vydali v roce 1991 a následně začali do své muziky přidávat další prvky. K tvrdým a rázným kytarám přibyly rapové a grunge inspirace. Během své bohaté existence kapela stála na jednom pódiu s opravdovými hvězdami, jako byli Ministry, Iggy Pop, Bad Religion, Dog Eat Dog a další. Ovšem řada jejich vystoupení skončila také neslavně díky příliš velké náklonnosti muzikantů k alkoholu.

Před dvěma lety přerušili Našrot koncertní aktivity a rozhodli se zapracovat na zcela novém repertoáru. Tato práce nakonec vyústila v natočení alba Psychorama, které bylo vyprodukováno vloni na přelomu září a října. Muzika, kterou na ní kapela předvádí, je podle jejích vlastních slov jakýmsi hardcore-ethnem. Kytarovou muziku doplňují šamanské bubínky, klávesy, ale i smyčce.

Poslední deska, kterou kapela propaguje na turné, jehož jedno dějství zítra zažije i Kopřivnice, sice není tak tvrdá jako ty předchozí, ale je mnohem ponurejší. Ještě než se na scéně objeví kvarteto Našrot, dostane příležitost také kopřivnická kapela Kauflant. Nová, především kytarově zaměřená formace, složená z muzikantů se zkušenostmi z jiných kapel, bude mít v kopřivnickém klubu svou premiéru.


    [Top]    


Zítra startuje Kopřivnická bedna a nabídne zatím největší počet představení

K o p ř i v n i c e (dam) - Doslova přeplněná bude tentokrát Kopřivnická bedna. Čtvrtý ročník přehlídky dětských a studentských divadel nabídne během dvou dnů rekordních dvacet osm představení, a dokonce i koncert. Na přehlídce tradičně dostanou velký prostor zdejší mladí umělci, ale vystupovat budou i herci z Hranic na Moravě, Rožnova, Brna, Frenštátu, Vítkova, Uherského Brodu, Opavy. Vzrůstající prestiž kopřivnické akce dokladuje také plánovaná účast dětského divadla Mls z Ústí nad Labem.

Vzhledem k nabitému programu startuje přehlídka už zítra o půl třetí odpoledne a jako první se publiku předvede kopřivnické dětské divadlo Kaštan s pohádkou Co se děje v lese. Naopak poslední představení prvního dne začne až o půl jedenácté a na své si přijdou především milovníci oblíbeného muzikálu Balada pro banditu, s níž přijedou rožnovští Drn pod Drnem. První den dá prostor také několika nováčkům Bedny. Vůbec poprvé se na přehlídce předvede lichnovský soubor Nachvíli nebo divadelní skupina Servác z Hranic na Moravě. Překvapení pro místní publikum je na programu těsně před půl desátou večer, kdy přijde na řadu Projekt Laney & Ludwig, jehož inscenování se účastní herci napříč všemi soubory ÚDIVaDLA zdejšího domu dětí. „Je to poprvé, co se soubory tímto způsobem spojily, ale co to bude za představení, prozradit nemohu. To musí každý vidět sám,“ řekl organizátor přehlídky Dan Brchel.

Sobotní část Kopřivnické bedny startuje již v devět ráno a její poslední představení je plánováno na půl desátou večer. Uzavírat letošní přehlídku má místní Rýpadlo přívětivé prádlo s kusem Snaha, pokus aneb Gvůli. Změnou oproti předchozím ročníkům bude také více inscenačních prostorů, kromě divadelního sálu DDM, kde se odehraje většina představení, se bude vystupovat také ve zkušebně divadla, na zahradě domu dětí a v hudebním sále kulturního domu. Právě v tomto prostoru se odehraje také lahůdka sobotního programu, a to koncert skupiny Wasserfořt. „Je to kapela, ve které hraje řada herců Údivadla, ale víc prozradit nemůžu, to bych mohl taky někoho od návštěvy koncertu odradit,“ poznamenal s úsměvem Brchel.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.