Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Spojení škol žáci poprvé více pocítí v novém školním roce

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze okrajově se zatím na chodu obou škol dotklo lednové sloučení ZŠ dr. Milady Horákové se ZŠ náměstí. Změna byla víceméně administrativní a samotní žáci ji poznali pouze na hlavičkách svých vysvědčení a dveřích svých přejmenovaných učeben. Se začátkem nového školného roku přijdou razantnější změny. Propojeny budou rozvrhy a více se promísí také učitelské sbory. Přesouvat se budou i třídy se žáky. „V žádném případě nedojde k vyprázdnění budovy na náměstí, něco takového není ani technicky možné. Z budovy na Husově ulici odejdou letošní deváté třídy a nenastoupí prvňáčci. O tento počet tříd bude snížena naplněnost školy,“ řekla zástupkyně ředitele ZŠ dr. Milady Horákové Miluše Váňová s tím, že do budovy na ulici Obránců míru se přesune také jedna pátá třída s plaveckým sportovním zaměřením.

Změny v počtu tříd vyústí také v personální úpravy v učitelském sboru. Ty by ale neměly být nijak převratné. „Dvě paní učitelky prvního stupně přejdou na naši budovu, jedné kantorce z náměstí, která měla smlouvu na dobu určitou, nebude tento pracovní poměr prodloužen,“ prozradila Váňová. Učitelů na druhém stupni se změny dotknou ještě méně. Jedna kantorka pouze přejde z Husovy ulice na Obránců míru, kde nahradí učitelku odcházející na mateřskou dovolenou. „Jinak se počet zaměstnanců nezmění stejně jako počet tříd,“ tvrdí další zástupkyně ředitele školy Ladislava Poledníková. Propouštění nebude nutné taky proto, že dva až tři učitelé, kteří by byli nadbyteční, sami odcházejí na jinou školu. Jak bude slučování obou škol dále pokračovat, je prý velmi těžké odhadovat. „Co bude v dalších letech, zatím nikdo není schopen říct. Jisté je, že první třídy už na náměstí nikdy nenastoupí, a nastane tak přirozený úbytek žáků,“ vysvětlila Poledníková. Možností, jak uvolňovat budovu na náměstí, je prý ale více. Jednou z nich je například spojovaní slabších ročníků do jediné třídy. Ke stěhování tříd z jedné budovy do druhé by mohlo dojít také v případě, že školu opustí více devátých tříd, než bude otevřeno prvních. Tak by mělo docházet k postupnému zeštíhlování dnešního školského kolosu o dvaceti osmi třídách v jedné a patnácti v druhé budově.


    [Top]    


Členové volebních komisí složili slib

K o p ř i v n i c e (hod) - Termín voleb do Evropského parlamentu se blíží, proto se sešli členové všech dvaceti volebních komisí ve středu 19. května ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici.

Po krátkém proslovu starosty Jiřího Tichánka složili členové volebních komisí předepsaný slib. Poté následovala volba předsedů a místopředsedů v jednotlivých komisích. Jana Sopuchová, vedoucí odboru správního, která má na starosti volební agendu, přítomné seznámila s organizačními záležitostmi.

V současnosti se na radnici kompletují hlasovací lístky s pokyny, které by občané měli obdržet do svých domovních schránek nejpozději v úterý 8. června. „Pokud je občané neobdrží, mohou si je vyzvednout na radnici anebo přímo ve volebních místnostech,“ uvedla Sopuchová.

Podle pokynů, které obdrží občané spolu s hlasovacími lístky, budou do volební obálky vkládat pouze jeden hlasovací lístek, na němž mohou zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u dvou kandidátů vyznačit, kterému z nich dávají přednost.

O přízeň voličů se uchází jednatřicet stran, které budou bojovat o čtyřiadvacet míst v Evropském parlamentu. Samotné volby proběhnou v pátek 11. června od čtrnácti do dvaadvaceti hodin a v sobotu 12. června budou volební místnosti otevřeny od osmi do čtrnácti hodin.

Konečné výsledky budou zveřejněny až v pondělí 14. června, neboť samotné sčítání hlasovacích lístků započne s uzavřením všech volebních místností v celé Evropské unii, a to v neděli 13. června ve 22 hodin.


    [Top]    


Necelý milion stála rekonstrukce osvětlení jedné ulice

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce započaly práce na rekonstrukci veřejného osvětlení na ulici Komenského v Kopřivnici a na náhradní výsadbě v Průmyslovém parku Kopřivnice - Vlčovice. Podle plánu se s dokončením obou akcí počítá v první polovině letošního roku. Důvody pro rekonstrukci veřejného osvětlení na ulici Komenského byly zejména stáří, nevyhovující osvětlenost komunikace, vyšší energetická náročnost a také neopravitelnost stávajících svítidel. Projekt na rekonstrukci veřejného osvětlení zpracovala firma Drahomíry Plandorové z Příbora a za zhotovitele stavby byla vybrána firma Slumeko, s. r. o. Samotná realizace byla rozdělena do dvou etap. První práce započaly loni v září a ukončeny byly 20. prosince. Letos se práce rozběhly posledního března a byly ukončeny k 30. dubnu.

„Stávající veřejné osvětlení v délce asi 840 metrů bylo kompletně demontováno. Nové osvětlení komunikace bylo provedeno svítidly firmy Schréder 50 W osazenými na hliníkových sloupech. Napojení veřejného osvětlení bylo provedeno zemním kabelem, který se napojil z rekonstruovaného rozvaděče veřejného osvětlení. Terénní úpravy budou dokončeny do 30. října,“ uvedla Vladimíra Martínková, pracovnice odboru správy majetku města a investic. Město zaplatilo za rekonstrukci veřejného osvětlení 967 757 korun.

S náhradní výsadbou v Průmyslovém parku Kopřivnice - Vlčovice se započalo vloni na podzim, a to na základě rozhodnutí odboru životního prostředí jako kompenzace za vzniklé ekologické újmy v souvislosti se stavbou ‘Kabelové přívody 22 kV pro spínací stanici v průmyslovém parku’. I tuto akci realizovala firma Slumeko, s. r. o. S pracemi se započalo koncem října 2003 a práce byly ukončeny 30. dubna. „Celkové náklady činily 296 015 korun. V rámci akce byly provedeny plošné terénní úpravy s doplněním ornice, jemné terénní úpravy, založení trávníku a vlastní výsadba stromů, a to mezi regulační a spínací stanicí na ploše o rozloze cca 5 000 m2,“ uvedla Martínková.


    [Top]    


Děti v rámci bezpečnostní akce rozdávaly jablka a citrony

Školáci hodnotili řidiče. Těch,
kteří si za předpisovou jízdu odnesli
pochvalné  jablíčko, bylo méně než těch,
co odjeli s citronem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pětadvacet školáků ze Základní školy 17. listopadu na konci minulého týdne káralo nebo chválilo řidiče za jejich jízdu. Preventivní dopravně-bezpečnostní akce Jablko nebo citron při svém čtvrtém ročníku zavítala také do Kopřivnice. „Je to čtvrtý ročník této celostátní akce a vůbec poprvé se v našem okrese uskutečnila jinde než v Hodslavicích, kde tamní základní škola stojí přímo u rušné a nebezpečné silnice,“ řekla tisková mluvčí okresního ředitelství policie Nový Jičín Miroslava Šálková. Kromě Kopřivnice, kde školáci na řidiče čekali v pátek mezi půl devátou a desátou hodinou, policisté s dětmi zastavovali řidiče také ve Fulneku. Během půldruhé hodiny kontrolovali policisté celkem dvaatřicet vozidel. Osmnácti řidičům školáci předali obrázek a plod citronu, jen třináct si pak za odměnu mohlo pochutnat na jablku.

„Raději bych rozdával jablka, aby tady řidiči jezdili pomalu a nás neohrožovali,“ povzdechl si Martin Petrič. To, že musel řidiči, který překročil povolenou rychlost o patnáct kilometrů v hodině, podat místo jablka kyselý citron, bylo podle jeho slov smutné. Většinu mírnějších přestupků řešili policisté v rámci preventivní akce pouze domluvou, někteří obzvlášť těžcí hříšníci si však kromě citrusového plodu odnesli také pokutové bločky. Celkem policisté rozdali sedm pokut v celkové hodnotě asi 4 000 Kč. Pokutu dostal také řidič, který v obci překročil povolenou rychlost dvojnásobně, když kolem policejního radaru prosvištěl rychlostí 102 kilometrů v hodině. Šofér červené oktávie byl také spolu s dalším hříšníkem jediným, kdo odmítl od dětí pokárání a citron převzít, a ty mu jen podaly citron do okýnka jeho vozu. Význam akce, ve které jsou zapojeny děti, je podle policejních odborníků značný. Pokárání nebo pochvala od dětí je prý daleko účinnější než od mužů v uniformě.


    [Top]    


Nadchod k bráně o víkendu zmizí

Na konci tohoto týdne by po bývalém
ocelovém nadchodu, který spojoval
město s tatrováckou bránou číslo 1,
nemělo zbýt nic.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ocelový prosklený nadchod, který spojoval Kopřivnici s tatrováckou bránou číslo 1, mizí. Demoliční firma jej nejdříve zbavila skleněných výplní a nyní odřezává jednotlivé kusy ocelové konstrukce. Podle stavbyvedoucího společnosti Skanska Petra Páleníka nedojde v souvislosti s demolicí k žádné výluce na železniční trati, neboť nadchod bude likvidován v pauzách mezi spoji. Definitivní ukončení prací plánuje firma provádějící demolici na následující víkend.

Tatra pokračuje v demolicích nevyužívaných objektů. Nadchod, který byl již řadu měsíců nefunkční, k nim patří.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Vandal zkomplikoval zdejší dechovce odjezd z italského partnerského města

C a s t i g l i o n e   d e l   L a g o - Nepříjemnou kaňku na kráse měl nedávný zájezd kopřivnického Městského dechového orchestru do italského družebního města. Jinak velmi příjemný zážitek z návštěvy Castiglione del Lago hudebníkům zkalil vandal, který zničil přední sklo českého autokaru, a tak zkomplikoval návrat orchestru. Kopřivničtí muzikanti byli do Itálie pozváni starostou partnerského města, který zdejší orchestr doporučil celoitalské společnosti Avis, jež právě v Castiglione každoročně odměňuje nejlepší dárce krve z celé Itálie.

K incidentu došlo dva dny před plánovaným odjezdem. Přes ujištění hostitelů, že autobusu zaparkovanému na volném prostranství nic nehrozí, hodil během noci neznámý vandal do čelního skla těžký kámen. „Sklo se sice úplně nerozsypalo, ale bylo velmi vážně poškozené a byly v něm stovky prasklin. Vyjet s takovým autobusem na cestu domů bylo vyloučeno. Při jízdě by se sklo mohlo rozbít zcela a někoho zranit,“ upřesnil dirigent orchestru Alois Hrnčárek. Italové, kteří přestože nešlo o jejich chybu, pociťovali hostitelské selhání a velmi rychle našli řešení. „Starosta svolal tamní městskou radu a ta rozhodla, že na jejich náklady bude objednán autobus z Říma i s italským řidičem, který nás odveze do Kopřivnice a zpět se vrátí prázdný. Přístup našich hostitelů byl úžasný, jediné, co se změnilo, byl posun našeho odjezdu o šest hodin,“ chválil Italy Hrnčárek. Český autobus se do republiky vrátil po opravě až minulý týden.

Kopřivnický orchestr udělal v Itálii dobrý dojem. Podle dirigenta hostitelé očekávali spíš zájmový kroužek hudebních nadšenců než těleso, které předvedlo na vysoké úrovni klasický repertoár evropských mistrů i současnou hudbu.

Původně měl orchestr koncertovat jen dvakrát, ale nakonec jej hostitelé přiměli ještě k mimořádnému vystoupení přímo v centru historického městečka Castiglione del Lago. „Největší úspěch měl Verdiho Triumfální pochod z Aidy, Vejvodova polka Škoda lásky a také naše novinka složená z melodií disneyovských filmů nazvaná Malá mořská víla,“ ilustroval vkus italských posluchačů Hrnčárek a nezapomněl se pochlubit, že orchestr již nyní dostal předběžné pozvání do Itálie i na příští rok.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.