Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Koupaliště: za příznivého počasí 9 - 20 hodin

Fotbal: Kopřivnice: so 24. 8. FC Kopřivnice - FC MSA Dolní Benešov (divize dorostu - v 10.15 hod. starší, ve 12:30 hod. mladší), so 31. 8. FC Kopřivnice - AFC Veřovice (krajská soutěž žáků - v 9 hod. starší, v 10.45 hod. mladší), v 16.30 hodin FC Kopřivnice - Tatran Mankovice (IV. třída - muži), Štramberk: so 31. 8. v 10 hod. Štramberk - Trojanovice (okr. stoutěž A - žáci), v 14.15 hod. Štramberk - Trojanovice (okr. přebor - dorost), v 16.30 hod. Štramberk - Mořkov (OP - muži), Vlčovice: ne 25. 8. v 9 hod. TJ Sokol Tichá (FC Vlčovice B) - Lubina (okresní soutěž žáků); v 15 hod. FC Vlčovice-Mniší - Žilina (I. B třída - muži)

Futsal: ne 25. 8. od 18.30 hod. CC Jistebník - Clearex Chorzow (přátelské utkání) - hala v Bílovci; po 26. 8. od 19.15 hod. Megas Frenštát p. R. - Torf Pardubice (osmifinále českého poháru) - hala SOU Kopřivnice

Házená: pá 30. 8. od 17 do 20 hod. a so 31. 8. od 9 do 17 hod. Mezinárodní turnaj Tatry

Malá kopaná: so 31. 8. od 9 hodin Letní pohár KMK


    [Top]    


Výsledky

Fotbal: přípravná utkání mužů Kopřivnice: Kopřivnice - Jakubčovice 1:1 (vítězství na penalty), - Trojanovice 1:2, - Žilina 3:0, - Štramberk 3:3, - Hukvaldy 2:4; pohár: Kopřivnice - Lubina 4:3, - Žilina 4:1; přípravná utkání mužů Vlčovic: Vlčovice - Stachovice 7:1, - Horní Bečva 1:2, - Příbor 1:1, - Hukvaldy 3:1

Cyklistika: Drtič 2002: 1. M. Frydrych (Bohumín) 7:19 hod.; 2. J. Kubala (Ostrava) 7:30; 3. P. Česlík (Ostrava) 7:44; .. 7. J. Branda 8:31, 9. D. Pargač 8:32 (oba Kopřivnice)


    [Top]    


Fotbalový tým Kopřivnice myslí na postup

  Po roce pauzy vyběhl fotbalový tým
Kopřivnice k mistrovskému utkání. Zdolal
v něm Životice 3:2. Na vítězství se podílel
i Jiří Huške (na snímku vpravo).
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnické fotbalové mužstvo dospělých začíná od píky. Před rokem se poroučelo z okresního přeboru do III. třídy. Do ní se ovšem nepřihlásilo. Rok fungovala jen mládež. A spřádaly se plány.

Klub se rozhodl začít znovu. Přihlásil se do IV. třídy. „Kopřivnice bez fotbalu, to je prostě nepředstavitelné. Máme tu krásné hřiště a perfektní podmínky, je tedy nesmysl, aby hráči byli rozptýlení po okolí,“ říká kapitán obnoveného týmu Petr Hala. Podle všeho ale nepůjde jen o to si zahrát. „Chceme každopádně výš,“ tvrdí on a samozřejmě i trenér, kterým se stal někdejší kouč Vlčovic Milan Svoboda.

Základ nového mužstva tvoří hráči, kteří byli i u jeho rozpadu. Jsou zde však i posily. Tou se zvučným jménem je futsalový reprezentant a hráč prvoligového Megasu Frenštát Michal Buček, který by měl posílit zálohu. V útoku by měl být platný Bučkův futsalový spoluhráč Lukáš Hajník, který přišel na hostování ze Štramberka. „Lukáš by měl udělat vpředu hodně práce. Typický koncový hráč to ale není. Ten nám stále chybí,“ říká trenér, který nad nabídkou trénovat znovu se formující mužstvo neváhal. „Viděl jsem chuť jak hráčů, tak funkcionářů,“ vysvětluje své rychlé rozhodnutí.

Momentálně kádr čítá 21 hráčů, což slibuje slušnou konkurenci. Ta totiž v minulých letech většinou chyběla. Svoboda si zatím nestěžuje. Příprava probíhala bez problémů. „Jen mladí v sobě budou muset najít více zodpovědnosti a úcty k těm starším. Vypadá to, že to je pro ně dost těžké,“ nachází mouchy Hala.

Kopřivnice před mistrovskou soutěží, do níž se přihlásilo devět mužstev, odehrála čtyři přípravná a dvě pohárová utkání (výsledky viz servis). Ta splnila svůj cíl. „Ukázalo se, že máme ještě velké rezervy v obraně. V mistrácích to budeme mít těžké. Každý se na nás jako na jediné město v soutěži bude chtít vytáhnout,“ předpokládá Svoboda.

Věděl, o čem mluví. Potvrdil to první mistrovský zápas, v němž to Kopřivnice proti Sokolu Životice neměla vůbec lehké. Zvítězila 3:2 (1:0), v první půli se ovšem na tvrdé škváře značně trápila. Až branka Lukáše Hajníka ve 41. minutě přinesla uklidnění. Druhá půle už byla herně lepší, Životicím ovšem nevzal chuť do hry ani druhý gól Bučka a jen potvrdily, že velkou devizou soupeřů IV. třídy bude nezměrná bojovnost.

Kopřivnice: Bartoň - Maslák, Bezděk, Ferst, Huške - Feilhauer, Buček, Hajník, M. Kubiš - Chaloupek, Jaroš (85. Hanuš). Branky: 41. a 78. Hajník, 53. Buček - 70. Macháň, 89. Mička


    [Top]    


Štramberk nezačal v okrese dobře

Š t r a m b e r k (jk) - Štramberk nezačal vůbec dobře. Fotbalový tým, který se loni beznadějně bránil pádu z I. B třídy, prozatím hoří i v okresním přeboru. Jeho první vystoupení skončilo debaklem v Libhošti (4:0).

Mužstvo, které se k prvnímu mistrovskému utkání postavilo po týdenní přípravě, ovšem nemohlo čekat zázraky. Navíc se ne všichni vrátili z dovolených. „Chybělo pět hráčů z kádru,“ povzdechl si trenér Mlan Gilar, který se rozhodl i přes loňský propad v nelehké práci u mužstva pokračovat.

Novými, respektive staronovými tvářemi v týmu jsou brankář Laga, kterému skončilo hostování ve Frenštátě, a Feix, jenž začal znovu trénovat. Zřejmě však nedokáží vyvážit odchod Lukáše Hajníka na půlroční hostování do Kopřivnice. Ve Štramberku převzal koncem jara žezlo po Břízovi. Odrám tehdy dokázal v jediném zápase vstřelit pět branek. Určitě bude chybět.

V úvodním utkání Gilar postrádal důraz. „Naše hra byla bojácná. Nedokázali jsme na důrazný a jednoduchý fotbal soupeře najít recept,“ komentoval zápas s Libhoštěm.

Ani remíza 2:2 (0:0) ve druhém střetnutí se Stachovicemi nemohla trenéra uspokojit. Štramberk ztratil vedení v 90. min. a musel se spokojit s bodem. „Výkon už byl lepší. Vytvořili jsme si dost šancí, ale těžko je proměňovali,“ podotkl k utkání kouč. Branky: Dostál, Krupa


    [Top]    


Dorost remizoval

SK Hranice - FC Kopřivnice 2:2 (0:1)

H r a n i c e (jk) - Velice dobrý dojem zanechl dorostenecký tým Kopřivnice v Hranicích, kde sehrál první utkání v moravskoslezské divizi. S mužstvem, které ještě loni hrálo dorosteneckou ligu, uhrál cennou remízu.

Sestava: Plachý - Peroutka, Horák, Hanus, Kalich, Martinovský (70. Skřivánek) - Svoboda (Kühnert), M. Navrátil, H. Navrátil - Fojtík (62. Jalůvka), Janiak (80. Chuchma). Branky: Hanus 2


    [Top]    


Vlčovice obměnily kádr a touží po špici

V l č o v i c e (jk) - Fotbalový tým Vlčovice-Mniší by v nadcházející sezoně rád navázal na dobrou práci v uplynulém období. Podle nového trenéra mužstva Jiřího Kahánka by tomu neměly zabránit ani zásadní změny v kádru. Řadu hráčů, kteří odešli zpět do nově se formujícího týmu v Kopřivnici, by měly nahradit kvalitní posily. Patří mezi ně i Oldřich Malý, hráč futsalového Megasu Frenštát, navrátilec z Příbora Radim Juřena či Martin Vavroš z Frenštátu.

Cílem mužstva je hrát fotbal pro diváky, zároveň by ale rádo promluvilo do čelních pozic v soutěži. „Podstatná je pro nás i návaznost žáci - dorost - dospělí. Rádi bychom do všeho dostali pozitivitu,“ tvrdí kouč loni pátého mužstva I. B třídy skupiny D.

Vstup do soutěže se ovšem týmu nevydařil podle představ. Z Brušperka si dovezl porážku 2:1 (2:0). „Začátek byl hodně špatný. Vypadalo to tak na pětku,“ komentoval první poločas úvodního střetnutí trenér. Jeho svěřence brzdila především nesehranost. Druhá půle již byla z jejich strany herně přijatelnější, stačili však pouze snížit. O branku z penalty se postaral Oldřich Malý.


    [Top]    


Hokejisté začínají

K o p ř i v n i c e (jk) - Konečně do bruslí. Kopřivničtí hokejisté je obuli 5. srpna. A rádi. Úmorné nabírání fyzické kondice pomalu střídá trénink na ledě a herní příprava. Mládežnické týmy odehrály hned po úvodních pěti dnech strávených na ledě první přípravná utkání. Se střídavým úspěchem. Šestá, sedmá a devátá třída utrpěly porážky, další ročníky sbíraly vítězství. Třetí třída okusila obojí. Největší brankovou nadílkou podaroval svého soupeře čtvrtý ročník, který porazil Nový Jičín 16:4.

Výsledky: 3. třída: 10. 8.: HC Kopřivnice A - Bohumín A 11:15 a 11:6, HC Kopřivnice B - Bohumín B 3:3 a 3:7; 4. třída: HC Kopř. - Rožnov 11:4, - N. Jičín 16:4; 5. třída: HC Kopř. - Rožnov 8:3, - N. Jičín 6:1; 6. třída: Třinec - HC Kopř. 6:4; 7. třída: Třinec - HC Kopř. 11:2; 8. třída: HC Kopř. - Žilina 6:3; 9. třída: HC Kopř. - Žilina 3:8


    [Top]    


Běžci za sebou mají 11 závodů

K o p ř i v n i c e ,  M n i š í (jk) - Lašská běžecká liga pokračovala v minulém týdnu desátým a jedenáctým závodem. Vítězem kopřivnického klání Slévárenská trojka se stal Pavel Michna, v Mniší, kde byl start i cíl značně kopcovitého Běhu oborou, triumfoval podle očekávání Tomáš Pop.

Výsledky: Slévárenská trojka (14. 8.; 16 startujících): muži A: 1. P. Michna (TJ Slezan Frýdek-Místek) 9:40,6 min.; 2. M. Krkoška (MK Kopřivnice) 9:45,7; 3. V. Šimko 10:34,6; muži B: 1. J. Zátopek (MK Kopřivnice) 9:47,6; muži C: 1. P. Jelínek 10:41,0; muži D: 1. K. Piskoř 11:19,0 (oba MK Kopřivnice); ženy: 1. R. Kvitová (TJ Liaz Jablonec n. N.) 10:33,0; Běh oborou (17. 8.; 33 startujících): muži A: 1. T. Pop (Titan Zlín) 34:33 min.; 2. P. Michna (TJ Slezan F-M) 36:20; 3. O. Nos (Sokol Chlebovice) 37:25; muži B: 1. Z. Velička (Karviná) 35:48; 2. J. Zátopek (TJ Štramberk) 36:10; 3. B. Walek (Hrádek) 38:23; muži C: 1. J. Strakoš (T. Kopř.) 38:38; 2. F. Holec (TIS Vilhelm) 39:58; 3. P. Jelínek (MK Kopř.) 40:15; muži D: 1. K. Piskoř (MK Kopř.) 41:39; 2. P. Fogaš (MK Kopř.) 44:08; 3. J. Kabelík (Sl. U. Hradiště) 46:55; ženy: 1. D. Hajná (AK Kroměříž) 38:18; 2. J. Kapounová (Sparta Praha) 41:26; 3. L. Šokalová (TIS F-M) 46:16


    [Top]    


Letní pohár si zahraje osm mužstev

K o p ř i v n i c e (kmk) - Čas zbývající do startu kopřivnické ligy malé kopané se již počítá na dny. Je tu však ještě Letní pohár, turnaj, který zahájení ligy předchází. V sobotu 31. srpna bude na házenkářském hřišti měřit síly celkem osm týmů. Původně plánovaná dvoudenní akce se smrskla do jediného dne, i tak by ovšem mělo jít o zajímavou podívanou.

Kromě kopřivnických Bum Šankar, FC Tr. Devills a výběru KMK budou o hlavní cenu, kompletní sadu dresů věnovanou firmou Jonathan sport Kopřivnice, bojovat i celky, které do Kopřivnice zavítají vůbec poprvé. Z Opavy přijede mužstvo Nowaco, z Valašského Meziříčí Roffy team a z Rožnova tamější ‘HC’. Klabzubáci z Třince sice na ‘házeňáku’ už hráli, ale bylo to velmi dávno. Velkou neznámou bude také SDF Podlesí. Od 9 hodin se účastníci střetnou v hracím systému každý s každým. Kdo se stane majitelem atraktivní hlavní ceny, bude jisté okolo patnácté hodiny.

Po celý den bude v areálu stadionu házené opět probíhat doprovodný program pro děti a mládež. Jsou pro ně připraveny atrakce jako kolo štěstí, šipky, plechovky, létající talíře, klaun, kroužky, košíková a jiné.


    [Top]    


Megas by rád mezi nejlepší čtyři, Jistebník se chystá na PMEZ

K o p ř i v n i c e - Futsalová sezona klepe na dveře. Rozběhne se poslední srpnový víkend, respektive těsně před ním. Megas Frenštát p. R., který trénuje i hraje v kopřivnické hale SOU, naskočí do prvoligového kolotoče už v pátek 30. srpna, kdy jej čeká dlouhá cesta do Liberce. Jeho okresní rival CC Jistebník přivítá o den později na bílovecké palubovce Benago Praha.

Megas v minulé sezoně senzačně vyhrál základní část I. ligy. Play-off mu však vůbec nevyšlo. Stop mu vystavila již v prvním kole Viktoria Žižkov. Zklamání z vyřazení snad spláchly vlny Jadranu, k němuž celý tým po sezoně zamířil. Relaxovat. V Bašce Vodě došlo i na fotbálek s místním klubem. „Hlavně jsme ale odpočívali. Hráli jsme tenis a koupali se,“ vrací se k příjemnému pobytu v Chorvatsku trenér mužstva Karel Neudík.

Cíle pro nadcházející sezonu jsou pochopitelně vyšší. Frenštát chce znovu do play-off a v něm se poprat o postup mezi poslední čtyři. „Také v českém poháru bychom rádi co nejdál,“ dodává Neudík. Právě pohárové utkání bude těsně předcházet prvnímu mistrovskému. V pondělí 26. srpna hostí Megas v osmifinále Torf Pardubice.

A příprava? Fyzička by prý týmu chybět neměla. Všichni hráči totiž prošli kondičním tréninkem ve velkém fotbale. Momentálně vrcholí příprava herní. Její součástí byla i přípravná utkání s Mikeskou Ostrava (4:3 a 1:4). Právě v nich se poprvé představily i dvě nové posily. Klub si hodně slibuje především od přestupu útočníka Romana Musiala z Mikesky Ostrava. Věří, že značně oživí hru. Druhým nováčkem mužstva je Bohuslav Škopek z Tsunami Příbor.

Jistebník v uplynulé sezoně konečně dosáhl vytouženého titulu. Vybojoval si jím účast v lize mistrů a priorita pro nadcházející sezonu je tedy jasná. Ve skupině má Jistebník chorvatský MNK Split a holandský FCK de Hommel. „Všichni jsme přibližně vyrovnaní. Snad Chorvaté jsou o něco lepší. Loni se dostali až do semifinále. Chtěli bychom postoupit. Kluci jsou odhodláni odehrát pohár ve velkém stylu,“ říká o říjnových bojích ve skupině trenér Petr Huděc. V lize by si přál bezproblémový postup ze základní části. „Cílem každého mistra je obhajoba. Bylo by to krásné, ale play-off je loterie. Především chceme předvádět kvalitní futsal,“ doplňuje Huděc. Posily, které by se na dosažení cílů podílely, zatím klub neangažoval. „Na kvalitním rozšíření kádru se pracuje,“ prozradil jen málo trenér.

V tréninku udělal tým maximum. Hráči nelenošili ani v přechodném období, naopak mnozí hrávali fotbálek, sáhli po tenisové raketě či kolu. Fyzička tak příliš neklesla, přesto se na ní znovu začalo intenzivně pracovat na pětidenním soustředění ve slovenské Myjavě. V jeho rámci Jistebník sehrál i dvě přípravná utkání. Nejprve vyhrál nad Novým Městem (7. místo v nejvyšší slovenské soutěži) 3:2 (0:2) a pak si podal i slovenského mistra z Dubnice 4:3 (2:2). Momentálně se příprava kondiční prolíná s přípravou herní. „Pomalu to přechází do speciálních věcí,“ potvrzuje Huděc.

Dojde samozřejmě na další přípravné zápasy. K utkáním, která by měla formu Jistebníku zcela jistě prověřit, bude patřit odveta s Dubnicí a rozhodně pak i zápas s Clearexem Chorzow, který letos v polské lize obhájil loňský titul. Bez ztráty bodu za dvacet vítězství! Navíc loni v základní skupině Ligy mistrů vyřadil Spartak Moskva.

Jana Kapounová


    [Top]    


V Lichnově znovu pod taktovkou Slováků

  Miroslavu Kovačikovi (v popředí)
se soupeři v posledním kole závodu
„Lichnov 24 hodin“ dívali jen na záda.
Spolu s Martinem Demkem obhájil
loňské prvenství.
Foto: David Macháček

L i c h n o v (jk) - Lichnovskému cyklistickému maratonu dvojic opět kralovali Slováci. Stejně jako v loňském roce ujela za 24 hodin největší vzdálenost - 856 km - dvojice Martin Demko - Miroslav Kovačik, které dlouho sekundovali jejich krajané.

Už od startu provázel 25 dvojic déšť. Byl nepříjemný, ale na tempu cyklistům neubíral. Jelo se stále na hranici 38 km/h. Až do pozdních nočních hodin, kdy přestalo pršet, se třásl stávající světový rekord. Ranní rozbřesk ovšem přinesl únavu a naděje na zápis do Guinnessovy knihy rekordů začala pohasínat.

Mezi devátou a desátou hodinou ranní přišel útok Slováků. Tři slovenské dvojice a jedna česká najely během čtyř kol na nejbližší pronásledovatele celý 9,8 km dlouhý okruh. O vítězi rozhodlo až poslední kolo, v němž Miroslav Kovačik zmobilizoval poslední síly a ujel všem. Měl jich dost. Na druhou dvojici, jíž bylo české duo Češka - Živný, totiž najel plných 38 vteřin. Další dvě slovenské dvojice dojely s minimálním odstupem, ovšem rovněž vítězně. První a druzí v cíli totiž spadali do kategorie registrovaných cyklistů do 65 let, zatímco Rožek - Borsik do kategorie neregistrovaných do 65 let, Javorka - Odlevák do kategorie neregistrovaných nad 65 let. Tedy jasný slovenský triumf.

Jen rekordů se početní diváci ani zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den tentokrát nedočkali. Muži, jak již bylo řečeno, za ním začali zaostávat nad ránem a jediná zúčastněná ženská dvojice (Krčmářová - Pospíšilová) neměla vůbec nárok. Jen za loňským vynikajícím výkonem dvojice Kolářová - Vápeníková totiž zaostala o takřka 170 km. Snad příště.

Lichnov 24 hodin (9. - 10. 8.) ve výsledcích: kat. registrovaní (4 dvojice): 1. M. Demko (Likavka) - M. Kovačik (Brezno) 856,188 km; 2. M. Češka - M. Živný 855,929 km; 3. P. Bartík - F. Rek 777,339 km; kat. neregistrovaní do 65 let (14 dvojic): 1. Š. Rožek (Ružomberok) - D. Bursík (L. Mikuláš) 855,918 km; 2. L. Hejneš - J. Bártek 846,143 km; 3. J. Bartoň - Z. Raška 846,126 km; kat. neregistrovaní nad 65 let (6 dvojic): 1. J. Javorka (Likavka) - T. Odlevák (Ružomberok) 855,924 km; 2. V. Pasečný - T. Maršálek 844,784; 3. J. Hledík - E. Pudil 736,503 km; kat. ženy (1 dvojice): 1. P. Krčmářová - L. Pospíšilová 599,382 km; koloběžka: 249,195 km; X. ročník závodu dětí a mládeže (22 zúčastněných, 9,8 km): dívky: 10 - 12 let: 1. D. Brožová (Bordovice), 13 - 15 let: 1. A. Zátopková (Veřovice); hoši: 10 - 12 let: 1. P. Bayer (Štramberk); 13 - 15 let: 1. J. Bayer (Štramberk)


    [Top]    


Nadřeli se méně než loni

L i c h n o v (jk) - Déšť a znovu déšť. To byl letošní Lichnov. Přesto jeho absolutní vítězové tvrdí, že letošní závod byl lehčí než loňský. „Loni jsme se více nadřeli. Najeli jsme asi o dvacet kilometrů více. Letos to bylo příjemné,“ říká Miroslav Kovačik (Brezno), jehož zásluhou dvojice získala rozhodující náskok nad duem Češka - Živný. Roli lídra týmu však odmítá. „Určitě jsem nebyl lepší. Střežili jsme pozici jeden druhému,“ vysvětluje a dodává, že dobře se jezdilo hlavně večer.

I přes tato slova určitě závod procházkou růžovou zahradou nebyl. Jak Demko (Ružomberok), tak Kovačik promočili během maratonu devět dresů a za své vzalo také sedm párů ponožek.

V koutku duše oba určitě doufali v překonání vlastního světového rekordu, který loni vytvořili. Podmínky však tentokrát ideální nebyly. „Překážkou bylo počasí. Až do rána jsme jeli na mokrých gumách. Navíc tu loni bylo více vyrovnaných dvojic. Pospolu jel celý balík,“ hledá příčiny odolání rekordu Demko.

Na závod se prý nijak speciálně nepřipravovali, zkušenosti z loňska se ale hodily. Příští rok to zřejmě zkusí znovu. Jen litují, že se podobný závod nejezdí na Slovensku. „Chybí hlavně peníze. Chuť by byla,“ dodávají.


    [Top]    


Drtič tentokrát i s Lysou horou

K o p ř i v n i c e (jk) - Sedm utkání zatím sehrál házenkářský tým mužů Tatry Kopřivnice v přípravě na sezonu 2002/2003. Ta se pro Kopřivnici rozběhne 15. září. Prvním ligovým soupeřem jí na domácí palubovce bude Zlín.

Bilance odehraných střetnutí není příliš lichotivá. Kopřivnice nevyhrála ani jediné. Fakt ovšem je, že až na Kostelec, s nímž prohrála o gól, se utkala se samými interligovými celky. V tatrováckém dresu se kromě známých tváří objevili Tomáš Balůsek (univerzál) a Petr Zetík (P spojka), oba ze Zlína. To, zda Kopřivnici posílí i v mistrovských zápasech, je však nejisté. V jednání je i angažmá domácího odchovance Tomáše Lančiho (P spojka, křídlo), který až do konce minulé sezony působil v Zubří. Podrobnější informace o přípravě i plánech prvoligového týmu přineseme v příštím čísle.

Výsledky přípravných utkání: (25. 7.) HCB Karviná - KH Tatra Kopřivnice 39:13 (22:9), nejvíce branek Tatry: Hanzelka, Prepsl a Gřes po 3; (31. 7.) HC Frýdek-Místek - KH Tatra Kopřivnice 35:20 (14:5), nejvíce branek Tatry: Gřes 5, Prepsl, Hanzelka a Smutek po 3; (31. 7.) HC Frýdek-Místek - KH Tatra Kopřivnice 21:10, nejvíce branek Tatry: Gřes 3/1, Prepsl 2, Smutek 2; (1. 8.) KH Tatra Kopřivnice - HCB Karviná 19:31 (8:14), nejvíce branek Tatry: Hanzelka 5, Prepsl a Gřes po 3; (6. 8.) KH Tatra Kopřivnice - Sokol Kostelec n. H. 32:33 (13:14), nejvíce branek Tatry: T. Veřmiřovský 9, Gřes 7, Prepsl 6, Hanzelka a Winkler po 4; (9. 8.) KH Tatra Kopř. - ŠK Farmakol Tatran Prešov 24:26 (12:12), nejvíce branek Tatry: Gřes 6, Dořičák a Balůsek po 4, Hanzelka 3; (13. 8.) KH Tatra Kopřivnice - HC Zubří 24:27 (12:13), nejvíce branek Tatry: Prepsl, Dořičák, Winkler, M. Šustala po 4


    [Top]    


Házenkáři v plné přípravě

K o p ř i v n i c e  (jk) - Sedm utkání zatím sehrál házenkářský tým mužů Tatry Kopřivnice v přípravě na sezonu 2002/2003. Ta se pro Kopřivnici rozběhne 15. září. Prvním ligovým soupeřem jí na domácí palubovce bude Zlín.

Bilance odehraných střetnutí není příliš lichotivá. Kopřivnice nevyhrála ani jediné. Fakt ovšem je, že až na Kostelec, s nímž prohrála o gól, se utkala se samými interligovými celky. V  tatrováckém dresu se kromě známých tváří objevili Tomáš Balůsek (univerzál) a Petr Zetík (P spojka), oba ze Zlína. To, zda Kopřivnici posílí i v mistrovských zápasech, je však nejisté. V jednání je i angažmá domácího odchovance Tomáše Lančiho (P spojka, křídlo), který až do konce minulé sezony působil v Zubří. Podrobnější informace o přípravě i plánech prvoligového týmu přineseme v příštím čísle.

Výsledky přípravných utkání: (25. 7.) HCB Karviná - KH Tatra Kopřivnice 39:13 (22:9), nejvíce branek Tatry: Hanzelka, Prepsl a Gřes po 3; (31. 7.) HC Frýdek-Místek - KH Tatra Kopřivnice 35:20 (14:5), nejvíce branek Tatry: Gřes 5, Prepsl, Hanzelka a Smutek po 3; (31. 7.) HC Frýdek-Místek - KH Tatra Kopřivnice 21:10, nejvíce branek Tatry: Gřes 3/1, Prepsl 2, Smutek 2; (1. 8.) KH Tatra Kopřivnice - HCB Karviná 19:31 (8:14), nejvíce branek Tatry: Hanzelka 5, Prepsl a Gřes po 3; (6. 8.) KH Tatra Kopřivnice - Sokol Kostelec n. H. 32:33 (13:14), nejvíce branek Tatry: T. Veřmiřovský 9, Gřes 7, Prepsl 6, Hanzelka a Winkler po 4; (9. 8.) KH Tatra Kopř. - ŠK Farmakol Tatran Prešov 24:26 (12:12), nejvíce branek Tatry: Gřes 6, Dořičák a Balůsek po 4, Hanzelka 3; (13. 8.) KH Tatra Kopřivnice - HC Zubří 24:27 (12:13), nejvíce branek Tatry: Prepsl, Dořičák, Winkler, M. Šustala po 4


    [Top]    


Ecorra konečně ve výsledcích

M o s t (jk) - V Brně Tatra 603 Team bratří Hajdušků dvakrát závod M ČR ve vytrvalostních závodech na okruhu nedokončil. Klasifikován byl až v Mostě. Desátý. Ani zde se ale 9. - 11. srpna vše neobešlo bez komplikací.

Před odjezdem do Mostu byly provedeny zásadní úpravy na motoru Ecorry. Již první trénink naznačil, že poslední trable s elektronikou byly definitivně odstraněny. Potvrdila to i páteční kvalifikace, v níž oba jezdci tatry překonali o necelé tři vteřiny její předloňský rekord. Vydobyli si čtvrté místo a tím druhou řadu na startovním roštu za oběma vozy Porsche 911. Třetí místo patřilo Škodě Octavii M. Dlouhého, za tatrou se seřadily čtyři vozy BMW M3. Celkem se na start tříhodinového vytrvalostního závodu postavilo osmnáct českých a slovenských posádek.

Pro tatru je mostecký okruh příliš technický, přesto se po hodině a půl jízdy držela na skvělém čtvrtém místě s nepatrnou ztrátou na BMW jezdce Kačírka. Za volantem vystřídal Stanislava Zdeněk. ..a měl smůlu. Po 2 hodinách došlo na mechanismu sekvenčního řízení k přetržení čepu táhla a tatra byla nucena kroužit na okruhu se zařazeným stupněm tři. Ztrácela 3 vteřiny na kolo oproti předešlým časům. To horší ovšem teprve přišlo. Po dvou a půl hodinách, stejně jako v Brně, nevydržel pravý hnací hřídel. Tatra tedy dojela. Vytrvalostní závody se však hodnotí podle počtu odjetých kol, a tak V8 patřilo 10. místo v Divizi 4 a čtvrté pak v Divizi 4 nad 2 000 ccm. „I přes poruchu jsme ocenili skvěle fungující motor tatry a díky nastavení podvozku i dobré jízdní vlastnosti, zejména na mokru,“ dokázal Stanislav Hajdušek i přes opětovnou závadu najít pozitiva závodu.


    [Top]    


Lubomír Polášek se bude v Brně modlit za déšt

M o s t (jk) - Těsně druhý. Takové je postavení Lubomíra Poláška z Lubiny před posledním závodem mistrovství České republiky volných formulí do

1 600 ccm. V Mostě, kde se 9. - 11. srpna konal čtvrtý podnik šampionátu, dojel dvakrát třetí.

Dva závody na mosteckém autodromu slibovaly nebývalý souboj. Prvních pět jezdců v průběžném pořadí divize se totiž pohybovalo v rozpětí pouhých pěti bodů. „Každý si chtěl zajistit klid pro poslední závod. Jelo se na krev,“ říká čtyřiadvacetiletý jezdec. Ostrost bojů dokládají nedělní bouračky, v nichž skončilo šest aut. „Na okruhu je retardér, do kterého se vejde jedno auto. A oni tam vjeli hned tři najednou,“ vysvětlil Polášek. Právě v tomto místě nedávno zahynul rakouský pilot formule 1 na voze Arrows při závodě historiků. „Před závodem nás varovali. Pro některé mladé to ale asi bylo málo,“ krčí rameny mladík.

Mostecký okruh je méně technický a Polášek měl právě tady šanci potvrdit své průběžné prvenství v divizi. Nepodařilo se. „Krmelínský David Palmi zainvestoval do auta přes milion korun. Teď má model z roku 2000, zatímco já z roku 1990. Tady to nebylo ani tolik o podvozku jako o motoru, přesto vyhrál oba závody divize.“

Na více technickém okruhu v Brně, kde se 6. - 8. 9. jede rozhodující klání, to bude mít ještě těžší. Nadějí je pro něj déšť. „Ten maže výhody nových modelů. Měl bych stejnou šanci jako ostatní,“ modlí se za počasí. Na Palmiho, který má o dva závody více, ztrácí jediný bod.


    [Top]    


Šádková na mistrovství světa v běhu do vrchu

J á n s k é   L á z n ě,  D o l n í   M o r a v a  (jk) - Irena Šádková si vybojovala účast na mistrovství světa v běhu do vrchu, které 12. - 15. září hostí rakouský Innsbruck.

Pro kopřivnickou běžkyni, v extralize startující za AC Pardubice, to bude druhá zkušenost na špičkovém vrchařském podniku. Poprvé se měřila s evropskou špičkou v Klagenfurtu před třemi lety. Doběhla tehdy na skvělém sedmém místě.

Nominaci na letošní světový šampionát si vybojovala minulý víkend vítězstvím v běhu Dolní Morava - Králický Sněžník. Prvenství to bylo přesvědčivé, navíc v novém traťovém rekordu 1:08:40. Druhá Hájková zůstala na 13 km dlouhé trati o tři a půl minuty zpět. Své ambice ovšem Šádková naznačila už o týden dříve - na mistrovství ČR v běhu do vrchu z Jánských Lázní na Černou horu, které rovněž jasně vyhrála.

Výprava do Innsbrucku bude čítat celou čtveřici žen. Šádkovou a Hájkovou, které si nominaci vyběhly přímo, doplní Anna Pichrtová (11. z maratonu na ME v Mnichově 2002) a Pavla Matyášová. Obě dostaly divokou kartu. Právě v soutěži ženských družstev se ČR dávají poměrně velké šance. „Prý bychom mohly mít na medaili,“ říká opatrně třiatřicetiletá běžkyně. V soutěži jednotlivců si své šance odhadovat netroufá.


    [Top]    


Na domácím oválu by měl jet Rymel. Jeho partner zatím není jistý

K o p ř i v n i c e (vlk, jk) - Obdobím velkých příprav prochází Autoklub plochá dráha Kopřivnice. V neděli 15. září jej čeká vrchol sezony. Pořádá finále mistrovství České republiky dvojic.

Starosti má jak se zajišťováním všech náležitostí závodu, tak s tím, kdo v jeho barvách pojede. Jako pořadatel má právo nasadit dvojici přímo do finále. Moc touží po tom, aby jedním z vyvolených byl opět Adrian Rymel, sedmadvacetiletý jezdec ze Štramberka, který je v současnosti profesionálem v britském klubu Berwick Bandits. Loni se na rodném oválu představil dvakrát, letos by mělo být mistrovství dvojic jeho jediným domácím závodem.

Rymel má prozatím výbornou formu. Svými výkony navazuje na skvělý loňský debut, kdy se stal nejlepším jezdcem nově se formujícího týmu. Letos má situaci ztíženou tím, že jako loňský lídr má nejnevýhodnější rozlosování. „Britský systém je tak propracovaný proto, aby závody byly co nejdramatičtější. Ti nejlepší z jednotlivých týmů se v závodě často utkávají mezi sebou a navíc mají horší postavení na startu. Prostě všechno je děláno proto, aby závody byly co nejvyrovnanější,“ vysvětluje svůj handicap Rymel. Prozatím se mu ale daří. Berwick letos patří k favoritům Premier league, což potvrzuje. Prozatím vede a je na nejlepší cestě soutěž vyhrát. „Manažeři jsou se mnou spokojeni, a to je hlavní. Zdraví slouží a technika je spolehlivá. Kéž by tomu tak bylo i v Kopřivnici,“ přeje si britský „bandita“.

Klub nyní intenzivně vyjednává na několika frontách o Rymlově partnerovi. „Rádi bychom v sestavě měli dalšího odchovance, Zdeňka Tesaře. Ten ale také startuje v britské lize za Peterborough Panters, a tak záleží na kalendáři, jestli bude mít v termínu čas. Už jsme s ním předběžně jednali, zájem by měl, vždyť na této dráze vyrostl a už tu řadu let nejel, ale jestli to vyjde, to teprve uvidíme,“ naznačil jednu z možností předseda klubu a ředitel organizačního štábu Lumír Morys. Také Tesař je v dobré formě, po loňské promaroděné sezoně (utržená achilovka) je ve svých 38 letech v 11. roce působení v Británii oporou týmu, v němž jezdí po boku vedoucího muže Grand prix Australana Ryana Sullivana. „Tvrdí, že to je jeho poslední sezona, tak by nebylo špatné, kdyby se loučil na dráze, kde začínal,“ připomněl Morys.

Dalším, kdo by podle Moryse připadal v úvahu, je jeden z našich nejkvalitnějších jezdců, Bohumil Brhel. Zkušený reprezentant, který vloni patřil k ozdobám extraligového závodu v Kopřivnici, má ale také nabitý kalendář. Startuje vedle české ligy i v polské a švédské a ještě zaskakuje v Británii. Záleží také na jeho finančních požadavcích.

Jako s třetím jezdcem do sestavy (v ní jsou tři závodníci a vždy dva jedou v jízdě proti dvojici soupeře) Kopřivnice počítá s některým z Poláků. „Dojednané máme kvalitní jezdce z prvoligového Rybniku, Lukasze Romanka, Rafala Szombierského nebo Romana Chromika. Koho z nich povoláme, záleží samozřejmě na momentální situaci, zdravotním stavu a formě,“ vysvětlil Morys.

Finále mistrovství ČR dvojic pojede sedm účastníků, kteří se utkají systémem každý s každým. Celkem tedy diváci uvidí 21 jízd. Každá dvojice má možnost mít náhradníka.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.