Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rovněž z Kopřivnice proudí pomoc do zatopených oblastí

K o p ř i v n i c e (dam) - Také z Kopřivnice a jejího blízkého okolí míří pomoc do záplavami postižených Čech. Lidé, kteří se rozhodli pomoci, měli možnost si vybrat, sbírek totiž ve městě a okolí proběhlo a probíhá hned několik.

Jako první se materiál určený lidem v zatopených oblastech začal vybírat v sobotu dopoledne v prostorách firmy Slumeko. Zájem o sbírku vyhlášenou jen jeden den předem prostřednictvím městského rozhlasu její organizátory, kterými byly město a Slumeko, překvapil. „Lidé chodili celé dopoledne, jejich počet si však odhadnout netroufnu,“ řekla Dagmar Křístková ze Slumeka.

Sbírka byla zaměřena čistě na materiální pomoc, peníze její organizátoři nepřijímali. „Chtěli jsme předejít tomu, že bychom byli nařčeni ze špatného využití těchto peněz. Lidé, kteří chtěli darovat peníze, jsme poslali něco nakoupit,“ uvedla Křístková. Materiál, který byl v prostorách Slumeka nashromážděn, roztříděn a zabalen, zaplnil celou avii, a jeho hodnota by se dala odhadnout na několik desítek tisíc korun. Lidé, kteří nosili čisticí prostředky a další věci, většinou tvrdili, že je k aktu dobré vůle přiměly záběry televizních štábů ze zatopených oblastí. Avie, která vyrazila do avizované oblasti Rokycanska v neděli brzy ráno, tak nakonec vezla téměř šest set balení Sava, přes dvě stě kilo pracího prášku, přes čtyři sta láhví saponátů, nechyběly ani hygienické a kosmetické přípravky. Součástí zásilky bylo ale také bez mála sto kbelíků, osmadvacet lopat, šedesát metel, sedm set hadrů, zhruba stejný počet ochranných rukavic a mnoho dalšího materiálu. Věci darované Kopřivničany nakonec směřovaly do Rokycan a čtyř okolních obcí. „Věci, které jsme přivezli, si od nás převzali starostové Rokycan, Kamenného Újezdu, Strašic, Hůrky u Rokycan a vesnice Dobřív,“ řekl kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír s tím, že ihned bylo zahájeno rozdělování potřebným lidem.

V pondělí zahájili sbírku peněz, čisticích a desinfekčních potřeb a dalších věcí také v kopřivnickém centru České katolické Charity. Sesbíraný materiál poputuje do ostravského skladu a odtamtud dále do vytipovaných lokalit v Čechách. Vlastní humanitární sbírku v pondělí zorganizovaly i sousední Závišice.


    [Top]    


Radnice uvolňuje dvacet tisíc na povodně

Takto vypadalo sběrné místo ve Slumeku
dvě hodiny po zahájení humanitární sbírky. Materiál, který lidé donesli,
nakonec zaplnil celý nákladní automobil.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Částku ve výši dvaceti tisíc věnuje město Kopřivnice na pomoc obcím postiženým záplavami. O tom rozhodla na své schůzi v úterý 13. srpna rada města. „Tato částka je maximum, které může schválit rada. Vyšší sumu musí podle zákona o obcích schválit zastupitelstvo,“ komentoval místostarosta Zdeněk Krajčír výši částky poskytnuté na záplavy.

Rada města schválila firmu Enbra, spol. s r. o., Brno jako vítěze veřejné zakázky na dodávku a montáž měřicí a regulační techniky v bytových domech města Kopřivnice.

Úplatný převod mezi městem a bytovým družstvem Präsident schválili radní. Město odprodá bytovému družstvu na Štefánikově ulici 1154 - 1156 sedm reklamních skříněk umístěných na fasádě zmíněného domu.

Radní souhlasili s umístěním znaku města na dresech prvoligového družstva mužů házené v Kopřivnici. Užívat znak města na materiálech propagujících závody ploché dráhy konané v Kopřivnici může také místní Autoklub ploché dráhy.

„Používání znaku města Kopřivnice na materiálech, které vydává samo město, podléhá schválení rady,“ doplnil místostarosta Krajčír.

Město obdrželo 22. července sistační rozhodnutí, které na základě podnětu občana města pozastavilo výkon části usnesení rady města, týkající se zveřejnění záměru města prodat pozemek, který vydal Okresní úřad Nový Jičín. „Město si vyžádalo jiná expertní vyjádření. Vycházíme také z rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem a rada proto uložila starostovi, aby se město odvolalo proti tomuto rozhodnutí,“ doplnil Krajčír.


    [Top]    


Město chystá nové vyhlášky, jedna je o zeleni

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí ve spolupráci s dalšími odbory města a firmou Slumeko připravuje obecně závaznou vyhlášku města o veřejné zeleni. Cílem vyhlášky je ochrana veřejné zeleně v Kopřivnici a místních částech Lubina, Vlčovice a Mniší.

„Vyhláška je poměrně rozsáhlá, protože stanovuje postupy při výsadbě, obnově a ochraně veřejné zeleně, čili stanovuje, co je potřeba udělat před zahájením výsadby, kde je vhodné sázet, co je vhodné na dané místo sázet, kdo se bude o vysazenou zeleň starat atd. Důvodem zpracování vyhlášky v takovém rozsahu je především ochrana zeleně jako nejdůležitější složky životního prostředí ve městě. Zeleň ochlazuje prostředí, poskytuje stín, zvyšuje vlhkost a kvalitu ovzduší, snižuje prašnost, hlučnost, má příznivý vliv na vzdušné proudění, snižuje výskyt škodlivých mikroorganismů, zlepšuje estetiku prostředí. Přes tyto skvělé účinky se často setkáváme s tím, že zeleň je plevel a s jako takovým je třeba zacházet,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

„Stále řešíme stejné problémy. Před lety někdo v těsné blízkosti domu, horkovodu, kanalizace či komunikace vysadil strom bez toho, aby přemýšlel, do jaké velikosti vyroste a co vše může ovlivnit. Odstranit takový strom nebo keř však není jednoduché, protože důvodem pro skácení jsou podle zákona o ochraně přírody a krajiny pouze vážné zdravotní problémy, ohrožení zdraví či majetku osob. Vyhláška ošetřuje i tyto problémy a hlavně je bude minimalizovat do budoucna, horizontu deseti až padesáti let tím, že nebudou někým, kamkoli a tam, kam nepatří, vysazovány stromy a keře. Vyhláška řeší i špatnou volbu druhu stromu, ať už se jedná o druhy silně alergizující, které byly dříve vysazovány u školských zařízení nebo sportovních areálů, druhy, jejichž kořeny mají sledovací tendence vůči podzemním vedením inženýrských sítí a podobně,“ doplňuje správce veřejné zeleně Pavla Kašubová z odboru životního prostředí.

Součástí vyhlášky jsou čtyři přílohy. Tak například v mapovém podkladu, který vychází z vrstvy zeleně digitální technické mapy města, bude přesně stanoveno, jak je možno jednotlivé plochy zeleně využívat nebo jaké činnosti na nich nejsou povoleny.

K návrhu obecně závazné vyhlášky o veřejné zeleni je možno podat písemné připomínky od dnešního dne do pátku 30. srpna. Připomínky lze podat přímo na odbor životního prostředí nebo poslat poštou, faxem, elektronickou poštou na adresu: Městský úřad, odbor životního prostředí a VLHZ, Štefánikova 58, Kopřivnice, fax 87 96 52, tel. 87 96 81 P. Kašubová, J. Misiarzová nebo 87 96 82 H. Rulíšek, e-mail: ziv.prostredi@koprivnice.cz. Text vyhlášky najdete na odboru životního prostředí, úřední desce Městského úřadu v Kopřivnici a na adrese http://www.koprivnice.cz/u_d/urednideska.htm. Podané připomínky budou poté společně s návrhem vyhlášky projednány v orgánech města.


    [Top]    


Proti dlužníkům OSBD znovu bojuje jejich zveřejňováním

K o p ř i v n i c e (dam) - Po téměř jedenapůlroční pauze oblastní stavební a bytové družstvo zveřejnilo seznam svých dlužníků. Seznam lidí dlužících více jak tři měsíční nájmy se na začátku července objevil na stránkách družstevního zpravodaje a později jeho část přetiskl i okresní týdeník Region.

„Hledali jsme způsob, jak seznamy dlužníků dále zveřejňovat i poté, co původní praxi zabránil zákon na ochranu osobnosti,“ řekl předseda OSBD Jiří Rýdel. Nakonec po konzultacích s právníky přistoupilo družstvo k zveřejňování seznamů, kde se kromě dlužné částky objevila také adresa a číslo bytu, kde dluh vznikl. „Myslím, že je to dostatečně adresné. Lidé, bydlící v tom kterém konkrétním domě, vědí, jak jsou byty číslované a mohou se tak snadno dopátrat, kdo že je dlužníkem,“ uvedl Rýdl s tím, že tento způsob zveřejnění je právně nezpochybnitelný.

Družstvo totiž v seznamu dlužníků neuvádí žádný údaj, který by zákon zakazoval. „Je to jeden ze způsobů, kterými se snažíme eliminovat dluhy. Ty totiž negativně působí nejen na hospodářské výsledky družstva, ale ztěžují také sjednávání úvěrů nutných k zajištění rozsáhlejších oprav a rekonstrukcí našich domů,“ tvrdí o zveřejňování seznamů dlužníků Rýdel.

Jaká bude reakce dlužníků na zveřejnění seznamu, pozná družstvo až někdy v půli září. Přesto Rýdel očekává, že někteří po zveřejnění své závazky uhradí. „Nejde nám o nějakou pomstu, ale je třeba vytvořit morální tlak na lidi, kteří si neplní své povinnosti a poškozují tím ostatní,“ tvrdí předseda oblastního bytového družstva.

Další aktuální seznam dlužníků hodlá družstvo zveřejnit v měsíci říjnu.


    [Top]    


Závišičtí hasiči jeli pomáhat do zatopených Čech

  Závišičtí dobrovolní hasiči se balí
před odjezdem do Hluboké nad Vltavou,
kde pomáhali odstraňovat následky povodní.
Foto: David Macháček

Z á v i š i c e (dam) - Pomoc z roku 1997 vrátili povodněmi postižené Hluboké nad Vltavou sousední Závišice. „Před pěti lety nám Hluboká nabídla táborový pobyt pro děti ze zatopených domů, my nyní na oplátku posíláme hasiče,“ řekl starosta Závišic Vlastimil Hajda. Ve středu odpoledne odjela do Hluboké skupina šesti dobrovolných hasičů s cisternovou stříkačkou a dalším vybavením. „Budeme čerpat vodu ze sklepů, čistit postiženou oblast od bahna a provádět podobné nutné práce,“ nechal se slyšet velitel závišických hasičů Jiří Michálek s tím, že v postižené oblasti zůstanou zřejmě čtyři dny.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Vztah občanů ke strážníkům se buduje od vzniku městské policie

K o p ř i v ni c e - Strážníci městské policie se během svého desetiletého působení v Kopřivnici setkávají s různým pochopením od svých spoluobčanů. To také záleží na tom, zda lidé potřebují pomoc od strážníků, nebo zda byli naopak přistiženi při něčem, co by dělat neměli.

Vztah občana ke strážníkům se buduje od doby jejich vzniku a ještě nějaký čas potrvá. Podle strážníků si každá nová věc, tedy i vznik městské policie, vyžádá vždy delší čas na to, aby si lidé zvykli.

„Když pomáháme občanům, jsou rádi, protože v mnohých případech jsme pro ně poslední možností, kde jim nezavěsili telefon, ale naopak vyšli vstříc,“ řekl strážník Jaroslav Bělaška, který slouží již deset let. „Naopak, když něco provede, za co má odpovědnost, tak málem říká, že jsme na h..., a v tu chvíli zapomene na to pozitivní, co děláme,“ dodal Bělaška.

„Velmi často se stává, že když lidé dělají něco nezákonného na ulici, a policisté ho zastaví, aby ho řešili, každý poukáže na nějaký jiný nešvar, ale svou vinu zpochybňuje. Já jim říkám, proč tedy nezavolali a nenahlásili to. Takže na jedné straně jsou lidé všímaví, ale neohlásí to a pak se rozčilují, že nezasahujeme,“ sdělil Zdeněk Šostek, zástupce velitele městské policie.

Podle strážníků je lamentování lidí na jednání strážníků či policistů zbytečné. Pokud lidé mají připomínky nebo výhrady k jednání strážníků, mají možnost si stěžovat u jejich nadřízených. Musí ale nahlásit den, kdy k případu došlo, a vždy číslo strážníka, které si přečetli na odznaku.

Pro bezpečnost ve městě a potírání kriminality je důležitá i všímavost občanů. Pokud vidí někoho při podezřelé činnosti, je lepší zavolat na služebnu městské policie - na tel. linku 156.

Strážníci poté ihned na místě zjišťují, co se vlastně děje, a mají tak velkou šanci chytit pachatele přímo při činu.

Letos na přelomu července a srpna zaznamenali na služebně městské policie dva případy, kdy lidé nahlásili podezření, že jejich spoluobčané nevycházejí z domu nebo že cítí divný zápach z bytu. „Strážníci na místě zjišťovali další potřebné okolnosti a poté přivolali Policii ČR. V obou případech se prokázaly obavy sousedů jako oprávněné a nalezeným osobám nebylo možno pomoci. I takové případy patří k naší práci,“ dodal Zdeněk Šostek.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.