Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pouťový víkend přinese hudbu, tanec i divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Hudba, taneční vystoupení a také divadlo pod širým nebem, to vše nabídne kulturní dům během nastávajícího pouťového víkendu.

Bartolomějský večer na prostranství před kulturním domem začne v sobotu v sedmnáct hodin. První hodina programu bude patřit pražské kapele ’Péro za kloboukem’. Skupina tvořená členy divadla Koňmo, které se v programu objeví později, vychází z tradice jarmarečních muzikantů. Jejich produkce se stává obyčejně představením a diváci se často stávají jeho přímou součástí.

Po osmnácté hodině odstartuje taneční blok programu. Diváci se mohou těšit na řádku tanců v podání žaček zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana a Umělecké školy z Nového Jičína. Své zástupce v programu bude mít i zdejší Step klub. Závěr tanečního bloku bude patřit hostujícímu folklórnímu souboru Agilla e Trasimeno z italského družebního města Castiglione del Lago. Zhruba o půl deváté by si na Bartolomějském večeru měli dát dostaveníčko příznivci divadelní zábavy. Již zmíněné pražské divadlo Koňmo bude totiž v tuto dobu hrát své autorské představení Mlynář a jeho dcera. Sami divadelníci o své hře mluví jako o krvavém a místy až perverzním dramatu. Celé představení je velmi volným pojetím hry Jaroslava Haška ’Větrný mlynář a jeho dcera’.

Závěr předpouťového programu bude patřit hudbě. Zhruba v deset hodin by před publikum měla předstoupit folková kapela Klíč, která si za víc jak patnáct let své existence vybudovala pověst velmi kvalitních hudebníků. V jejich repertoáru jsou především autorské písně inspirované lidovou hudbou, ale třeba i spirituály. Kapela ve své hudbě kombinuje řadu stylů a pozorný posluchač nalezne i odkazy k šansonu a jazzu. Tečkou za Bartolomějským večerem bude vystoupení kapely Gothart. Ta začala svou dráhu interpretací české a později i evropské gotické hudby. Zhruba před čtyřmi lety však šestice muzikantů zabrousila také do worldmusic a hraje rovněž balkánskou a židovskou hudbu.

Nedělní pouťové dopoledne letos zpestří v půl jedenácté začínající koncert štramberského dechového orchestru.


    [Top]    


Štramberská dechovka a Lašské kvinteto se sešly na Nokturnu

  Členové Lašského žesťového kvinteta
Libor Ošmera (lesní roh) a Petr Galia (tuba)
hrají na sobotním nočním charitativním
koncertu ve Štramberku.

Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Zaplněný amfiteátr ’Pod věží’ čekal v sobotu večer na domácí dechový orchestr a Lašské žesťové kvinteto. Právě tyto dva soubory byly totiž protagnisty letošního, v pořadí již třetího Nokturna.

„Na myšlenku tyto koncerty pořádat jsme přišli před dvěma lety, kdy se kopřivnické Dětské centrum potýkalo s finančními těžkostmi. Tehdy jsme vymysleli pořádání charitativního koncertu,“ řekl dirigent Alois Cigán.

Na každém ze tří již proběhlých Nokturn s dechovkou spolupracoval host. Poprvé to byl Chrámový sbor ze Štramberka, vloni dětský sbor Ondrášek a letos zmiňované Lašské žesťové kvinteto, které výběrem známých skladeb světových klasiků koncert zahájilo a přivedlo do jeho první půle. Orchestr po přestávce pokračoval v podobném duchu, i když přibylo skladeb populárnějšího ražení. Celá akce nakonec vynesla bezmála sedm tisíc korun, které stejně jako vloni připadly novojičínskému dětskému domovu.
 
 


    [Top]    


Letní stadion ožije festivaly

K o p ř i v n i c e (dam) - Duo festivalů zcela odlišného žánrového ladění nabídne během následujících dvou dní kopřivnická Nora production. Zatímco zítra bude do areálu letního stadionu lákat příznivce rocku a hudební alternativy festival Bartness, sobotní Red Stone je určen vyznavačům taneční muziky.

I když jsou Bartness a Red Stone rozhodně největšími podniky letní sezony na programu Nory, podle jejího šéfa Vítězslava Váni rozhodně nejde o nástupce Šlahounů. „Šlahouny skončily a teď tady vzniká zcela nová akce úplně jiného charakteru,“ tvrdí Váňa. Jeho slova stoprocentně potvrzuje také dramaturgie obou akcí. Místo hvězdných kapel a zahraničních hostů zvučných jmen jsou na programu vystoupení méně známých kapel okořeněná koncerty kapel Kurtizány z 25. Avenue a Priessnitz, které budou plnit úlohu hlavních hvězd večera.

„Nemáme ambice zařadit se do festivalové sezony. Je to první ročník a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. To, že půjde o podstatně menší akci, však neznamená, že nechceme, aby to bylo dobré,“ nechal se slyšet Váňa.

Začátek pátečního festivalu Bartness obstará tvrdší muzika v podání kapel z okolí. Jako první se představí N.V.N, druzí zahrají hraničtí The Korf a třetí na řadu přijde místní trio Milano. Hlavní blok, v němž budou mít kapely delší čas pro svá vystoupení, uvede ostravský Robson. Kolem devíti večer by měly hrát Kurtizány z 25. Avenue a zhruba v jedenáct po skončení koncertu v Novém Jičíně přijede Priessnitz. Definitivní tečku za premiérovým Bartnessem napíší brněnští Blue Sofa, jejichž dechy okořeněné funky se z celkového dramaturgického pojetí festiválku vymyká a bude příjemným osvěžením.

Sobotní taneční akce se rozjede o něco později, první DJ’s by měli začít hrát kolem sedmé hodiny večer. Dění celého Red Stone se bude odehrávat na třech scénách. Ta hlavní bude patřit ostravské partě Ex Dust, kde by podle organizátorů měl znít především Drumm&Bass v podání DJ Elvise, Lauteka a dalších.

V Chilloutu, který bude zároveň i čajovnou, bude možné slyšet duo Reynok či domácího Sandoze. Především techno by pak mělo znít ze speciálního samostatného stanu určeného místním začínajícím DJ’s, těch by se za gramofony mělo vystřídat pravděpodobně šest.


    [Top]    


Krátce

  • Reprízu svého nastudování pohádkové komedie Lotrando a Zubejda, známé z filmového zpracování, připravili na zítřejší večer štramberští ochotníci z divadla ’Pod věží’. Inscenace hry z pera Zdeňka Svěráka začíná v devatenáct hodin v amfiteátru. Za nepříznivého počasí se akce přesouvá do Kulturního domu ve Štramberku.
  • V rámci Novojičínského kulturního léta vystoupí na tamním náměstí zítra v deset hodin dopoledne štramberská kapela Musica da Gamba. Soubor má na repertoáru úpravy starých písní, hraje na repliky historických nástrojů a vystupuje v dobových kostýmech.
  • Atraktivní noční prohlídku hradu a také setkání s tamními strašidly nabídnou příští pátek nedaleké Hukvaldy. Hrad bude otevřen až do třiadvaceti hodin a při jeho prohlídce se návštěvníci mohou zaposlouchat do pověstí a pohádek, jimiž je opředen.
  • Sousední obec Závišice o minulém víkendu oslavila dvanácté Obecní dožínky v řadě. O úvod celé akce se postaral krojovaný průvod, který prošel vesnicí. Po předání dožínkového věnce a koláče starostovi pokračovala oslava sklizně zábavou s kulturním programem.

    [Top]    


Kino chystá dvě reprízy a dvě novinky

K o p ř i v n i c e (dam) - Americké životopisné drama Čistá duše přichází do kopřivnického kina Puls, aby zde zahájilo další promítací týden. Od dnešního dne do úterý se na plátně vystřídají čtyři snímky, z nichž dva budou v našem městě promítány poprvé.

Zmiňovaná Čistá duše promítaná od čtvrtku do soboty v podvečer je prvním z filmů, které se na plátno vracejí v repríze. Snímek režiséra Rona Howarda si to však jistě zaslouží, což dokládá mimo jiné množství ocenění včetně nejprestižnějších Oscarů, jichž se filmu dostalo. Čistá duše je příběhem geniálního matematika ztělesněného Russellem Crowem, který se postupně propadá do zákeřné duševní choroby.

První tři večerní představení tohoto promítacího týdne budou patřit americkému thrilleru Elita. Jeho tvůrci přivádějí diváka do světa počítačů. Hlavním hrdinou Elity je velice schopný mladý programátor Milo Hoffman (Ryan Phillippe). Ten jednoho dne dostane skvělou nabídku stát se vývojářem gigantické softwarové firmy a zaměstnancem jejího majitele, miliardáře Garyho Winstona (Tim Robbins). Mladý počítačový expert se rozhodne nabídku přijmout a začne pracovat na veledůležitém satelitním komunikačním projektu. Časem však zjišťuje, že ve firmě, kde pracuje, není asi vše tak, jak má být a že jeho šéf není jen úspěšný podnikatel, ale svým způsobem také gangster.

Třetím snímkem v pořadí, který Puls svým divákům nabídne, je hořká americká komedie Storytelling. Snímek složený ze dvou povídek natočil nezávislý filmař Tod Solondz, který má na svém kontě již několik zdařilých filmů s kontroverzními tématy. Také ve svém posledním filmu autor velmi otevřeně a zároveň s humorným nadhledem probírá témata jako invaliditu, sexuální násilí, rasismus, drogy a podobně. V pondělí a ještě v úterý bude možné v Kopřivnici zajít na reprízu české komedie Divoké včely, v níž režisér Bohdan Sláma vypráví osudy svérázných obyvatel jedné zapadlé vesničky na severu Moravy. Divoké včely uspěly i na zahraničních festivalech.


    [Top]    


Direkt promítne dokument Olšany Open

K o p ř i v n i c e (dam) - Ti, kdo neviděli kopřivnickou recesní skupinu Direkt přímo na místě, když v rámci festivalu Olšany Open 2002 pomáhala do vesmíru první valalašské raketě a králi Boleslavu Polívkovi předávala slavnostní modrožlutou standartu, mají možnost si tento nevšední zážitek aspoň zprostředkovaně nahradit příští pátek odpoledne ve zdejším kině.

Promítání filmu sestříhaného ze záběrů tří amatérských kameramanů bude předcházet panelová diskuze se členy Direktu organizovaná v duchu cimrmanovských přednášek.

Program určený členům Direktu stejně jako zájemcům z řad široké veřejnosti začíná ve třináct hodin a spolu s ním bude organizována i sbírka na pomoc zatopeným oblastem Čech.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.