Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 28/2002
ze dne 22. srpna 2002

Zprávy z města a okolí

Informace dávali tuzemským turistům

Strategie cestovního ruchu má pomoci jeho rozvoji v regionu

Do školských budov už bylo investováno tři a půl milionu

Jazykové kurzy se budou otevírat podle zájmu

Ukončil život skokem z ubytovny

Od ledna novela vyhlášky o psech

Lidem chybí k učení motivace a finance

Ve srovnání s loňským rokem počet dopravních nehod vzrostl

Všímavost pomohla chytit pachatele

Společný regionální operační program umožňuje čerpání financí z EU

Rozmístění pouťových atrakcí a stánků bude stejné jako vloni

Platební výměry zvýšené o pokutu

Výměnný pobyt ve Francii na výbornou

Stíny

Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích - III.


    [Top]    


Informace dávali tuzemským turistům

K o p ř i v n i c e (ili) - Městské informační centrum (MIC) oproti minulému roku zaznamenalo opět zvýšený zájem návštěvníků města. „Ještě jsme sezonu neuzavřeli, proto nemáme k dispozici statistiku, ale přestože ubylo cizinců, větší nárůst tuzemských návštěvníků se v letošním roce postaral o rekordní návštěvnost,“ zhodnotila průběh sezony vedoucí MIC Dagmar Hyklová. Mezi cizinci tradičně převažovali turisté z Polska a Holandska.

Široká nabídka map, pohlednic a dalších propagačních materiálů, stejně jako prodej turistických známek přispěly podle slov vedoucí městského informačního centra k využívání poskytovaných služeb. „Mnohdy k nám zavítá návštěvník pouze proto, že jsme prodejním místem turistických známek. Pak se rozhlédne a začne se vyptávat na zajímavosti města a dalších lokalit v našem okolí,“ uvedla Hyklová.

Kromě poskytovaných služeb je přes prázdniny zejména mládeží hodně využíván internet i v dopoledních hodinách. Právě při použití internetu se pracovnice městského informačního centra setkávají občas s nespokojeností starších občanů, kteří si přejí zjistit i takové informace, které dotyčný subjekt ani zveřejnit nechce. „Ti mladší přesně vědí, co mohou na internetu najít, ale starší, kteří s ním nemají takovou zkušenost, nadhodnocují jeho možnosti,“ dodala Hyklová.

Úspěšně se rozbíhá spolupráce městského informačního centra s oddělením cestovního ruchu na magistrátu Moravskoslezského kraje, jejímž výstupem jsou ucelenější a kompletnější informace o našem regionu.

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu (ČCCR), která připravuje pro příští rok marketingovou kampaň pod názvem ‘Aktivní dovolená’, bude vydán propagační katalog pro zahraniční turisty. Cílem ČCCR je rozvoj cestovního ruchu a snaha přitáhnout pozornost zahraničních turistů na konkrétní provozovatele sportovních aktivit a lázeňské turistiky. Zejména v oblasti sportovních aktivit má Kopřivnice návštěvníkům co nabídnout.


    [Top]    


Strategie cestovního ruchu má pomoci jeho rozvoji v regionu

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvanáct tisíc korun putovalo z městské pokladny na konto Moravskoslezského kraje. Zmíněné peníze, které kopřivničtí radní uvolnili již v závěru minulého roku, jsou příspěvkem na zpracování Marketingové strategie cestovního ruchu v našem kraji.

Studie, jejíž vypracování a doprovodné projekty stály něco mezi osmi sty a devíti sty tisíci korunami, má vyjasnit priority kraje v oblasti cestovního ruchu, zkvalitnit služby a zvýšit podíl cestovního ruchu na ekonomické prosperitě regionu. Podle zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Josefa Jalůvky již běží přibližně deset projektů, které mají ovlivnit budoucí podobu cestovního ruchu v regionu. „Devatenáctého září se bude Marketingovou strategií cestovního ruchu zabývat také zastupitelstvo a poté se dá očekávat rozjetí dalších programů,“ řekl Jalůvka. Již nyní je však podle něj možné získat příspěvky na budování ubytovacích kapacit na venkově. Ten, kdo zřídí jedno nové lůžko určené k ubytování turistů, může získat až patnáct tisíc korun. Až stotisícový příspěvek pak mohou získat informační centra v kraji, pokud vyhoví stanoveným podmínkám. Kromě samotné studie, kterou již má Kopřivnice k dispozici, může očekávat také propagačně informační materiály, jejichž tisk by měl proběhnout na konci tohoto měsíce.


    [Top]    


Do školských budov už bylo investováno tři a půl milionu

K o p ř i v n i c e (dam) - Bezmála tři a půl milionu již v letošním roce kopřivnická radnice investovala do oprav školských objektů, které spravuje. Značná část zmiňovaných prostředků byla přitom vyčerpána během několika uplynulých týdnů. „Některé drobnější akce byly realizovány i během školního roku. Šlo vždy o práce, které neovlivnily běžný chod školy a daly se třeba zvládnout během víkendů, nebo probíhaly vně budov. S ostatními se čekalo až na prázdninové omezení provozu,“ řekla Jana Pustějovská z odboru majetkové správy místní radnice.

Zatím nejvíce prostředků bylo proinvestováno v mateřských školách. Jedenáct předškolních zařízení si mezi sebou rozdělilo částku téměř milion čtyři sta tisíc korun. Největší investice byla učiněna ve školce na ulici Francouzské, kde výměna vnitřních rozvodů vody, oprava WC, dlažeb a obkladů přišla na víc jak 293 tisíc korun. Základní školy letos spolykaly na opravách 1 255 tisíc korun a nej-

dražší byla generální oprava sociálních zařízení v ZŠ Alšova, která stála zhruba 230 tisíc. Do zařízení pro volný čas dětí a mládeže, mezi které patří dům dětí, klub Kamarád, ZUŠ Zdeňka Buriana či základna na Kletné, bylo letos investováno celkem 826 tisíc korun.

Podle úředníků odboru majetkové správy však výčet oprav ještě není kompletní a v těchto dnech by měla začínat například oprava střechy Základní školy na ulici 17. listopadu.


    [Top]    


Jazykové kurzy se budou otevírat podle zájmu

K o p ř i v n i c e (ili) - V závěru školního roku prosákla na veřejnost informace, že Tatra ruší pro své zaměstnance jazykové kurzy. „Jazykové kurzy v žádném případě nerušíme, ale jejich návštěvnost bude podmíněna potřebou při výkonu práce. U nás je bude dělat ten, kdo bude jezdit s autem a ne ten, kdo má doma auto a nemá zrovna řidičák,“ uvedl příklad manažer personalistiky a vzdělávání Jan Švábenický, „na tomto principu bude celé vzdělávání postaveno. Práce bude tímto jednoznačně limitována a omezena.“ Podle Švábenického slov dojde k revizi celého vzdělávacího systému. „Bude to skutečně děláno jiným způsobem. V tuhle chvíli nejsem schopen říct, kolik lidí se bude jazykově vzdělávat. V každém případě bude studium skutečně sloužit práci a u těch lidí, kteří to nebudou mít v souladu s pracovní smlouvou a nebude to sloužit k výkonu práce, tak to bude jejich soukromá činnost, kterou si budou moct dělat po pracovní době na svoje náklady. Tatra je podnikatelský subjekt a nemůže tímto způsobem poskytovat nadále služby nebo dávat peníze do věcí, které nejsou pro ni důležité,“ dodal na vysvětlenou Švábenický.

S nabídkou na jazykové vzdělávání přichází jako každoročně Katolický dům. „V každém případě otevřeme angličtinu a němčinu pro začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé. Ještě nemám zcela dořešené personální obsazení angličtiny pro začátečníky, ale to je otázka několika málo dní,“ uvedla k chystanému vzdělávacímu programu Radka Blahutová.

Agentura Poznání nabízí jako každoročně rozmanitou nabídku jazykového vzdělávání. „Nabízíme výuku angličtiny, francouzštiny, němčiny, ruštiny, španělštiny, v jednání je i italština. Pořádáme kurzy pro dospělé, děti, au-pair, od začátečníků až po výuku s rodilým mluvčím,“ vyjmenovala v krátkosti nabídku majitelka agentury Ivanka Kysová. Zajímavostí je kurz češtiny pro našince za účelem zlepšení úrovně vyjadřování. „Počítáme s tím, že můžeme uspokojit každého zákazníka, protože pořádáme nejen individuální výuku, ale navíc máme kurzy koncipované tak, že je v nich malý počet studentů,“ vyzdvihla přednosti výuky cizích jazyků v Agentuře Poznání Kysová.

Jazykové centrum Lion, které má svou mateřskou základnu ve Frenštátě pod Radhoštěm a pobočku v Novém Jičíně, patří v rámci okresu k největším organizacím věnujícím se jazykovému vzdělávání žáků a dospělých. „O rozšíření pobočky v Kopřivnici zatím neuvažujeme. Jeden rok jsme zkusili improvizovat, ale dopadlo to tak, jak jsme předpokládali. Jsme zvyklí učit ve vlastních prostorách, které máme vybavené dobrou technikou, a ne v provizorních podmínkách. Potom tomu odpovídá i úroveň výuky a my si už dneska nemůžeme dovolit hazardovat se svým jménem,“ uvedl své stanovisko ředitel Lionu Jan Těšík, který dodal, že si cestu do obou lionských středisek přes nepohodlí z dojíždění našla i spousta zájemců z Kopřivnice.


    [Top]    


Ukončil život skokem z ubytovny

K o p ř i v n i c e (dam) - Skokem z výšky se zřejmě rozhodl ukončit svůj život čtyřiatřicetiletý J. B. z Kopřivnice. Pro uskutečnění svého záměru si v neděli 11. srpna vybral volně přístupné okno na chodbě devátého patra ubytovny Tatrarest v sousedství radnice.

„Policie přijala oznámení o incidentu krátce před půl sedmou večer. Přivolaná hlídka však již muže našla mrtvého,“ řekla mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková. Podle jejích slov je případ šetřen jako podezření ze sebevraždy, policisté totiž na místě nenašli známky cizího zavinění. „V případu bude vyšetřeno také několik svědků události. Byla rovněž nařízena soudní pitva,“ uvedla Šálková.

Sebevrah dopadl z okna na parkující Škodu 105. Tělo zdemolovalo střechu a pravou stranu vozu a způsobilo škodu ve výši patnáct tisíc korun.

Pitva by měla zjistit, zda byl sebevrah v době skoku pod vlivem drog, které dlouhodobě užíval. Podle lidí, kteří mrtvého muže znali, byl v poslední době ve špatném psychickém stavu. „Sáhnul si na dno. Ztratil úplně všechno, asi už neviděl nic, co by ho tady drželo,“ tvrdí člověk, který si nepřál být jmenován a mrtvého naposled viděl v den incidentu.


    [Top]    


Od ledna novela vyhlášky o psech

K o p ř i v n i c e (ili) - Finanční odbor připravuje novelizaci vyhlášky o místním poplatku ze psů. Ve vyhlášce, která se připravuje s platností od nového roku, dojde po jejím schválení k částečné úpravě poplatku a zjednodušení poskytovaných úlev.


    [Top]    


Lidem chybí k učení motivace a finance

K o p ř i v n i c e (ili) - Touha lidí po vzdělání žene každoročně stovky nadšenců do školních lavic, aby získali nebo si prohloubili jazykové znalosti. Stejná situace je i v Kopřivnici. Na otázku ‘Jak se díváte na vzdělávání dospělých?’ odpovídali náhodní respondenti.

Hana M. (36 let, asistentka) - Jsem ráda, že už do školy nechodím, ani zaměstnavatel mě v tomto směru nijak nemotivuje.

Bohuslav D. (54 let, správce sportovního zařízení) - S tím, co znám, na dovolené vystačím, ale rozhodně bych se znovu učit nechtěl.

Olga R. (17 let, studentka) - Mám toho ve škole dost, ale máti chodí pravidelně každý rok. Nechci ji shazovat, ale pořád se drží na stejné úrovni. Na druhé straně alespoň to, co zná, nezapomene.

Františka P. (62 let, důchodkyně) - Pro mě to je určitá forma společenského vyžití. Ani netušíte, jak se na ty svoje středy těšívám.

Lubomír Z. (39 let, poštovní pracovník) - Všechno je o penězích. Při našich příjmech jsme rádi, že můžou studovat naše děti. Nedovedu si představit, že bychom ještě já nebo manželka chodili do školy. To není jenom cena kurzovného, ale i cena učebnic a poslechová cédéčka, která se po skončení kurzu těžko odprodávají.

Jindřich G. (50 let, chemik) - Služeb jazykových kurzů jsem svého času využíval při doučování mladšího syna. V každém případě byla výuka levnější než při individuálním doučování.

Renáta V. (33 let, soukromá podnikatelka) - Uvažuji o tom každý rok, ale prostě nemám čas.

Věra N. (26 let, manipulantka) - Ne že by mě jazyky nějak zvlášť bavily, ale zjišťuji, že toho hodně zapomínám. Ale zase bych potřebovala chodit s nějakou kamarádkou. Sama bych se nedonutila.

Robert K. (26 let, strojní zámečník) - Já jsem rád, že se už učit nemusím, ale manželka je na mateřské, tak chodila dva roky na angličtinu. Když ji to baví, tak ať se učí.


    [Top]    


Ve srovnání s loňským rokem počet dopravních nehod vzrostl

N o v ý   J i č í n (hod) - Za první pololetí letošního roku došlo k jedenáctiprocentnímu nárůstu dopravních nehod na území novojičínského okresu. Zatímco vloni během prvního pololetí policisté řešili 930 dopravních nehod, letos za stejné období jich zaznamenali 1 034. Počet lehce zraněných osob stoupl ze 168 na 179. Počet usmrcených osob se v porovnání s loňským rokem snížil, a to o čtyři, takže letos si dopravní nehody vyžádaly jedenáct lidských životů.

I na silnici I/48, mezi lidmi pojmenované ’silnice smrti’, vedoucí naším okresem, během prvního pololetí letošního roku bylo zaznamenáno jednaosmdesát dopravních nehod, při nichž zahynuly dvě osoby a pět lidí bylo zraněno těžce. Právě na této silnici by se v průběhu druhého pololetí podle slov ředitele okresního ředitelství Policie ČR Karla Třetiny mělo začít se stavebními úpravami. Silnice by měla být rozdělena oboustranným svodidlem. Okresní ředitelství má studii, kterou vypracovala Vysoká škola báňská Ostrava, navrhla čtyři varianty způsobu rozdělení silnice, ale některé nebyly vhodné z důvodu sklonu silnice. Do roku 2010 musí silnice I/48 splňovat podmínky rychlostní komunikace.


    [Top]    


Všímavost pomohla chytit pachatele

K o p ř i v n i c e (hod) - Díky všímavosti občanů chytili v úterý 6. srpna v nočních hodinách strážníci městské policie dva muže z Kopřivnice, kteří se snažili na parkovišti na ulici Pod Zahradami odcizit ze zaparkovaných vozidel benzin. Pachatelé uvolnili vypouštěcí šrouby palivových nádrží dvou vozidel a z nich vypustili do kanystru dvanáct litrů benzinu. Hlídka městské policie, která na místo dorazila na zavolání všímavých občanů, jednoho pachatele zadržela na místě a druhý se po telefonickém předvolání dostavil.


    [Top]    


Společný regionální operační program umožňuje čerpání financí z EU

Dokončení z minulého čísla

Společný regionální operační program (SROP) bude mít po formální stránce strukturu obdobnou jako každý operační program:

a) strategická část SROP bude obsahovat priority společné pro všech 7 regionů soudržnosti a stručný popis opatření, která budou rovněž z větší části společná pro všechny regiony,
b) stručný popis situace bude obsahovat i regionální dimenzi problematiky v členění podle regionů soudržnosti, se zohledněním specifik regionů,
c) finanční plán SROP bude vedle základní finanční tabulky obsahovat i princip, jak budou finanční prostředky při realizaci programu děleny na jednotlivé regiony soudržnosti a priority; součástí této kapitoly bude i přehled o státní pomoci a ověření absorpční kapacity krajů a obcí financovat navržené priority a opatření,
d) v příloze SROP budou mimo jiné i základní údaje za jednotlivé regiony soudržnosti (popis situace, analýzy a strategie, s důrazem na jednotlivé priority a opatření).

Regiony budou zapojeny do projednávání SROP v roce 2002 zhruba následovně:

a) od dubna 2002 byly vytvořeny pracovní skupiny, zvlášť pro jednotlivé prioritní osy SROP a dále pro přípravu finančního plánu a pro přípravu implementačních opatření SROP,
b) mezi zpracováním 1. verze SROP budou realizovány dvě kola projednávání SROP, jejichž výsledkem bude formulace dalšího znění materiálu (2. znění a závěrečné znění),
c) klíčové záležitosti přípravy SROP budou projednávány v rámci Komise pro regionální rozvoj, ustanovené rozhodnutím ministra pro místní rozvoj č. 35/2001.

Do zpracování SROP budou zapojeni regionálními radami jmenovaní zástupci, pracovníci vybraných útvarů MMR a podle potřeby i zástupci jiných ministerstev a zástupci dalších orgánů.

Mohu se podílet na zpracování SROP?

Veřejné projednání SROP v rámci SEA hodnocení (vlivu na životní prostředí) bude na základě 2. verze SROP (srpen 2002) zahájeno začátkem září, vydání stanoviska MŽP lze očekávat k 25. říjnu.

Zajišťování realizace (= implementace) SROP od roku 2004 bude vycházet z několika předpokladů:

a) řídícím orgánem bude ministerstvo pro místní rozvoj, které ustanoví jako poradní a koordinační orgán tzv. řídící výbor (zástupci MMR, regionů soudržnosti, platebního orgánu a orgánu finanční kontroly z MF) jako poradní a koordinační útvar, kde budou mít zástupci regionálních rad nadpoloviční většinu,
b) funkci řídícího orgánu SROP bude vykonávat odbor koncepce regionálního rozvoje ministerstva pro místní rozvoj,
c) výkonným útvarem SROP, na který MMR deleguje část své působnosti a který bude zabezpečovat operativní řízení programu v úrovni MMR, bude Centrum pro regionální rozvoj ČR,
d) regionální rady budou v rámci realizace programu zabezpečovat výběr projektů a všechny s tím související záležitosti; lze konstatovat, že v odpovědnosti regionálních rad bude projektová úroveň realizace SROP, kdežto v úrovni MMR bude zajišťována metodická, organizační a programová úroveň,
e) obdobně musí regionální rady zajistit vybudování vlastní sekretariátů, zajišťujících úkoly implementace a pověřit výkonem této funkce příslušný útvar/odbor (tento útvar musí z hlediska pracovněprávních vztahů podléhat regionální radě, resp. příslušnému kraji a nemůže plnit úkoly implementace SROP na základě veřejné zakázky),
f) v oblasti monitorování budou Výbory regionálního rozvoje hrát roli ‘monitorovacího podvýboru’, který se bude vyjadřovat ke všem otázkám příslušejícím monitorovacímu výboru SROP.

Lze očekávat, že rok 2003 (pravděpodobně pak i část roku 2004) bude beze zbytku využit pro postupné zpřesňování SROP v návaznosti na vyjednávání Rámce podpory Společenství a připomínky Evropské komise k Národnímu rozvojovému plánu a k SROP. Po schválení SROP Evropskou komisí a vstupu České republiky do Evropské unie bude SROP základním dokumentem, na jehož základě budou čerpány finanční prostředky pro jednotlivé regiony ČR.

Josef Jalůvka, zástupce hejtmana kraje,
e-mail: josef.jaluvka@kr-moravskoslezsky.cz


    [Top]    


Rozmístění pouťových atrakcí a stánků bude stejné jako vloni

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozmístění pouťových atrakcí a stánků s občerstvením bude stejné jako v loňském roce. Kolotoče měly do Kopřivnice dorazit už v pondělí, stánkaři jako každoročně své stánky mohou začít stavět od půlnoci z pátku na sobotu.

„Kolotoče zaberou většinu parkoviště u prodejny potravin Albert a část jich bude stát na prostranství před restaurací Radegast. Další lehčí atrakce budou umístěny na zelené louce naproti kulturnímu domu, kde děti najdou koníky, skákací hrady a další,“ řekla Anna Burgetová, pracovnice kopřivnické radnice, která se každoročně stará o pouť a o stánkaře.

Stánky s nejrůznějším zbožím budou opět rozestavěny po obou stranách ulice Štefánikovy, která bude jako každoročně uzavřena od oční optiky až po prodejnu Pronas, a dále v pěší zóně na chodníku spojujícím správní budovu Tatry a městský úřad, zde rovněž po obou stranách. Stánky vlastně mohou v pěší zóně lemovat všechny chodníky a bude záležet na stánkařích samotných, co budou pouťovým návštěvníkům nabízet a na kterém místě. Největší boj mezi stánkaři lze očekávat již v páteční podvečer, v době, kdy budou do Kopřivnice přijíždět, aby pro své stánky získali nejlukrativnější místo.

Kulturní dům připravil pro Kopřivničany bohatý kulturní program. Časový harmonogram přinášíme v článku Pouťový víkend přinese hudbu, tanec i divadlo na čtvrté straně novin.


    [Top]    


Platební výměry zvýšené o pokutu

K o p ř i v n i c e (hod) - Finanční odbor kopřivnické radnice zasílá v těchto dnech platební výměry asi pěti stům občanům, kteří nesplnili svou povinnost a nepřihlásili se do systému placení za domovní odpad. „Platební výměry zasíláme podle § 11 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích a navíc plnoletí občané dostanou pokutu ve výši 1 000 Kč za nesplnění ohlašovací povinnosti podle § 37 zákona o správě daní a poplatků,“ řekla Iveta Busková, pracovnice finančního odboru.

Již od dubna radnice obesílala asi 1 600 občanů, aby je upozornila, že se nezaevidovali. Většina z nich se následně dostavila na finanční odbor a věci uvedla na pravou míru. Právě zbylou asi pětistovku nenapravitelných občanů bude radnice řešit podle zákonných možností.


    [Top]    


Výměnný pobyt ve Francii na výbornou

Účastníci výměnného pobytu ve Francii
absolvovali při zpáteční cestě
celodenní prohlídku Paříže.
Foto: Petra Cvičková

P i r i a c   S u r - M e r (ili) - Z desetidenního výměnného pobytu ve Francii se v polovině srpna vrátila sedmatřicetičlenná skupina dětí a mladých lidí. Průvodce po francouzských městech a památkách Kopřivničanům dělal Alain Leclerc, člen družební komise mající na starost mládež.

Pobřeží zamilovaných, kde cílové letovisko Piriac Sur-Mer leží, svou podobou názvu dostálo, ale počasí rekreantům příliš nepřálo. „Často nám pršelo, proto jsme se v moři koupali snad jen třikrát, ale o to víc jsme chodili po památkách,“ zhodnotila pobyt hlavní vedoucí Blanka Mikundová, „každý druhý den jsme měli zájezd do okolních měst.“ K těm nejatraktivnějším patřila návštěva podmořského akvária v Croisec spojená s krmením tučňáků, žraloků a ryb, ale i prohlídka solných polí v městě Guérande. Přírodní nebělená sůl se zde v letních měsících těží bez použití techniky a chemie pouze přírodní cestou.

Všichni se shodli na tom, že výměnný pobyt ve Francii vyšel na výbornou. K tomu určitě nemalou měrou přispěla výtečná francouzská kuchyně. Nakonec všichni okusili i plodů moře - krevety, langusty, mořské šneky, ústřice, které měli navíc možnost vlastnoručně sesbírat v rámci tzv. pozemního rybolovu. „Když přijde odliv, zůstává na skalnatém pobřeží spousta mořských živočichů, které si mohou obyvatelé posbírat. Ze začátku byl zájem sporadický, ale nakonec se nechali strhnout všichni takovou měrou, že jsme museli hlídat, aby nikdo nepřekročil tamní předpis - tři kila na osobu,“ popsala reakce svěřenců Blanka Mikundová.

Při zpáteční cestě došlo k setkání Kopřivničanů se členy družební komise města Trappes, od kterých všichni obdrželi drobné dárky. Třešničkou na dortu pak byla celodenní prohlídka Paříže, při které se účastníci zájezdu netradičně přesouvali vlakem a metrem namísto autobusem. Vyjmenovávat všechny pamětihodnosti by bylo nošením dříví do lesa, ale absolvovat vyhlídkovou plavbu po Seině nebo vidět noční Paříž z Eiffelovy věže patřilo určitě k nezapomenutelným zážitkům.


    [Top]    


Stíny

Dne 12. srpna ve 22 hodin oznámila žena bydlící na ulici Karla Čapka, že u její sousedky, která je nemocná, už dva dny svítí světlo v koupelně a na zvonění a klepání nikdo nereaguje. Hlídce se podařilo sehnat vnučku majitelky bytu, která sice měla klíče od bytu, ale nemohla se do něho dostat, protože klíče byly zevnitř zámku. Proto byla vyrozuměna Policie ČR a přivoláni hasiči, kteří byt zpřístupnili. Naštěstí byla majitelka bytu nalezena v pořádku.

Dne 14. srpna v odpoledních hodinách oznámila žena, že na schodech ubytovny na ulici Obránců míru leží nějaký muž. Strážníci na místě zjistili, že muž je v bezvědomí, proto poskytli dotyčnému první pomoc a byla neprodleně přivolána sanitka záchranné služby, která muže převezla do nemocnice v Novém Jičíně.

Dne 16. srpna ve večerních hodinách proběhla bezpečnostní akce, která byla zaměřena na podávání alkoholu mladistvým osobám. Této akce se zúčastnili příslušníci Policie ČR společně s příslušníky Městské policie Kopřivnice. Policisté odhalili sedm případů, kdy byl podáván alkohol osobám mladším osmnácti let.

Dne 18. srpna došlo na ulici 17. listopadu ke krádeži v bytě. dvaatřicetiletá žena z Kopřivnice využila toho, že má klíče a přístup do bytu. Zde svému bývalému druhovi odcizila elektroniku, zlato a hotovost v celkové výši 103 400 Kč.


    [Top]    


Štěstí přeje připraveným, aneb jak se chovat v nebezpečných situacích - III.

K o p ř i v n i c e (red) - Dnešní díl je věnován tomu, jak se chovat, když je nařízena evakuace.

Co dělat, když bude nařízena evakuace:

Dodržujte pokyny správních úřadů, obcí, popř. zaměstnavatele, kteří organizují nebo zajišťují evakuaci.
Dbejte pokynů k evakuaci osob nařízených velitelem zásahu.
Dodržujte stanovené zásady pro opuštění bytu, vezměte si evakuační zavazadlo a dostavte se na určené místo.
Při použití vlastních vozidel dodržujte pokyny orgánů zabezpečujících evakuaci.

Zásady pro opuštění bytu nebo rodinného domu v případě evakuace:

Uhaste otevřený oheň v topidlech.
Vypněte elektrické spotřebiče (mimo ledniček a mrazniček).
Uzavřete přívod vody a plynu.
Ověřte, zda i sousedé vědí, že mají opustit byt.
Dětem vložte do kapsy oděvu cedulku se jménem a adresou.
Kočky a psy si vezměte s sebou.
Ostatní domácí zvířata, včetně exotických zvířat ponechte doma a dobře je předzásobte vodou a potravou.
Vezměte evakuační zavazadlo, uzamkněte byt a dostavte se na určené evakuační středisko.
Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví, až potom záchrana majetku!
Evakuační zavazadlo se připravuje pro případ opuštění bytu v důsledku mimořádné události nebo nařízené evakuace.
Jako evakuační zavazadlo poslouží např. batoh, cestovní taška nebo kufr. Zavazadlo označte svým jménem a adresou.

Evakuační zavazadlo obsahuje:

Základní trvanlivé potraviny, nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a hlavně pitnou vodu.
Předměty denní potřeby, jídelní misku a příbor.
Osobní doklady, peníze, pojistné smlouvy a cennosti.
Přenosné rádio s rezervními bateriemi.
Toaletní a hygienické potřeby.
Léky, svítilnu.
Náhradní prádlo, oděv, obuv, pláštěnku, spací pytel nebo přikrývku.
Kapesní nůž, zápalky, šití a další drobnosti.

Pokračování příště

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.