Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pink Freud chce přitáhnout Laurou, ’Žolíky’ a Prouzou

P ř í b o r (dam) - Celkem jedenáct kapel se v sobotu 15. června vystřídá na pódiu v městském parku za Katolickým domem v Příboře. Kromě vystoupení celé řady méně známých kapel z okolí nabídne druhý ročník rockového festivalu Pink Freud také vystoupení tří formací zvučných jmen.

Hlavní blok programu kolem sedmé hodiny večer odstartuje legendární Laura a její tygři svou veselou muzikou a pověstnou pódiovou show. Po černobílé kapele bude publikum bavit tvrdší, ale velmi barvitá produkce pražských Jolly Jocker & Plastic Beatles of The Universe. Trojici profesionálních kapel doplní ve Frýdku-Místku vzniklá big beatová formace Prouza.

Zbytek prostoru mezi polednem a půlnocí hodinou bude patřit rockovým nadšencům z okolí. Ostravskou amatérskou scénu bude na Pink Freudu zastupovat Potok, Uhlí a Vírobna yluzí. Příborskému publiku budou blízké tamní kapely Zatiší a BubaBoo. N.V.N. dorazí z nedalekého Petřvaldu, Spytihněv z Rožnova pod Radhoštěm a chybět nebude ani Slow Food z Kopřivnice.


    [Top]    


Bedně přibyly asi dvě stovky diváků

  Divadelní skupina Bez zábran ze zdejší
ZŠ Alšova se svou pantomimickou moralitou
’Palarela aneb cosestaloasinic’ byla hostem
druhého ročníku Kopřivnické Bedny.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvěma stovkami návštěvníků navíc oproti premiérovému ročníku se může pyšnit letošní Kopřivnická Bedna. Na přehlídku dětských a studentských divadel pořádanou domem dětí a mládeže dorazilo patnáct souborů. Pouze divadelníci z Opavy účast na akci vzdali. Novinkou letošní Bedny bylo divácké hlasování hodnotící jednotlivá představení. Největší úspěch si vysloužila zdejší divadelní skupina Vendelín se svým představením ‘Don Juan’, a získala tak keramickou sošku vyrobenou jejich kolegy ze souboru Bílá Ponožka. Oceněn byl však také největší ‘Úlet Bedny’. Přehlídková anticena podle vůle diváků patří dětské divadelní skupině Poškoláci z Frenštátu pod Radhoštěm.
 
 


    [Top]    


Město o festival nepřijde, bude v srpnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože Šlahouny po loňském ekonomickém neúspěchu letní kulturní nabídku ve městě neoživí, Kopřivnice o festival pod širým nebem přece jen nepřijde. Místo na začátku prázdnin se ale uskuteční v jejich závěru a také charakter akce se dost podstatně změní.

Jednodenní festival je plánován na pátek 23. srpna opět do areálu letního stadionu. Veškeré dění se však omezí pouze do prostoru, ve kterém v minulých letech stávala taneční scéna Šlahounů. Skromnější bude také výběr kapel. „Hrát bude osm, maximálně deset kapel s tím, že každý účinkující bude mít na svou přípravu a vystoupení zhruba hodinu,“ nechal se slyšet Lukáš Lešinský z pořádající Nory.

Hlavními taháky festivalu by mělo být vystoupení Kurtizán z 25. avenue či legendárního Visacího zámku. Dorazit by měl také ostravský Robson, brněnská funky kapela Blue Sofa a několik měně známých kapel z okolí a samotné Kopřivnice. „Bude to návrat ke kořenům, na prvních ročnících Šlahounů taky hrály i místní kapely,“ vzpomenul Lukáš Lešinský.

Organizátoři akce také zvažují možnost vyhlásit soutěž mezi regionálními kapelami, jež se festivalu zúčastní. Porotou vybraní vítězové by pak měli možnost nahrání demosnímku ve studiu Nory.

Zatím ve fázi úvah existuje i plán, že by se po pátečním festivalu dal na tomtéž místě v sobotu večer prostor taneční hudbě. „Je dost dobře možné, že vzniknou dva malé samostatné festivaly, ale je zatím brzy na to, abych něco takového tvrdil s jistotou,“ řekl Lešinský.


    [Top]    


Dřevěná píšťalka uzavřela první ročník koncertem

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvních devět malých absolventů kurzu Dřevěná píšťalka se minulý pátek předvedlo na závěrečném koncertě v malém sálku Katolického domu. Právě na tom místě začal vloni v říjnu premiérový ročník kurzů.

„Byl to pokus, ale myslím, že se to velmi povedlo,“ tvrdila po rozloučení se svými prvními žáčky lektorka Dřevěné píšťalky Anna Vafková.

Přestože kurz skončil před pár dny, je již nyní jasné, že jej Katolická beseda dětem a také maminkám, které muzicírují společně se svými ratolestmi, bude nabízet i napřesrok. „Uvidíme podle zájmu, ale zřejmě vzniknou kurzy dva. Jeden pro úplné nováčky, určený zase předškolním dětem, a druhý pro letošní žáčky, kteří budou chtít pokračovat,“ řekla lektorka.

Během kurzu jeho dětští účastníci zvládli nejen základy hry na zobcovou flétnu spojenou s dechovou rehabilitací známého profesora Žilky. „Dozvěděly se také něco o známých hudebních skladatelích, měli jsme i malé lekce společenského chování. Hra na flétnu byla hlavní, ale nikoli jedinou náplní kurzu,“ uzavřela Vafková.


    [Top]    


Divadelní dílna nabízí letos šest představení

N o v ý   J i č í n (dam) - Jakoby symbolicky šest představení nabídne letošní šestý ročník Divadelní dílny pořádané v atraktivním prostředí lesního divadla na novojičínských Skalkách. Program akce, která podle pořadatelů z nedostatku peněz opět zcela nenaplní poslání dané svým názvem a bude především přehlídkou, zahájí ve čtyři hodiny odpoledne domácí ToDivadlo. První ze dvou vystoupení pořadatelů Divadelní dílny bude určeno především dětem, neboť půjde o zpracování klasické pohádky Tři čuníci. Hodinu po začátku přehlídky se divákům předvede trio studentů brněnské JAMU s hrou Šikula Chuaréz. O třetí představení se postará soubor ZUŠ z Mnichova Hradiště s hrou Havrane z kamene. Druhou polovinu scénáře přehlídky opět otevře ToDivadlo hrou Josef Golem a po tomto představení se účastníci divadelního setkání pod širým nebem mohou těšit ještě na crazy etudu Brejle a pohádkovou tečku v podobě loutkového Bajaji.


    [Top]    


Jiří Španihel bilancuje čtvrtstoletí tvorby

P r a h a (dam) - Na prestižním místě v Národním technickém muzeu v Praze vystavuje kopřivnický designér Jiří Španihel. Až do konce července bude možné souběžně s výstavou mapující devadesátá léta českého designu obdivovat jeho návrhy.

„Expozice by měla mapovat pětadvacet roků mé práce v designu. Jsou tam věci vzniklé po ukončení školy, ale i mé poslední práce. Není to vyčerpávající výčet, ale jsou to věci, které se mi zdají být zajímavé svým přístupem k řešení a nebo tím, že poodhalují pracovní postupy designéra,“ uvedl Španihel s tím, že přesně před týdnem zahájená výstava v Praze je bezesporu největší akcí tohoto druhu v jeho dosavadní kariéře.

Výstava tvořená desítkami skic, fotografií, počítačovými modely, finálními kresbami, plastickými modely v měřítku, ale i samotné prototypy některých kusů reflektuje široké spektrum oblastí, které Jiří Španihel svým designem ovlivnil. Velmi významné místo však i na výstavě patří tvorbě spojené se značkou Tatra.

„S automobilkou s výjimkou několika krátkých přestávek spolupracuji celých pětadvacet let své designerské kariéry. Celá řada věcí, na nichž jsem pracoval, se nerealizovala, nebo dokonce vznikly i prototypy, ale nikdy nebyly publikované. Připadalo mi, že je to škoda a tato výstava to částečně napravuje,“ nechal se slyšet Španihel.

Ten také tvrdí, že prvotním posláním designu je zkvalitňovat každodenní život a ne jen vystavovat, ale přesto má zájem svou tvorbu představit i lidem ve městě, kde již mnoho let žije i pracuje. Kdo tedy má zájem zhlédnout Španihelovo ohlédnutí za čtvrtstoletím stráveným v designu, nemusí nutně jet až do Prahy. V druhé polovině léta by se totiž tato expozice v upravené podobě měla objevit také v místním Technickém muzeu. „Zatím s muzeem o umístění výstavy jednám, ale věřím, že se dohodneme,“ uzavřel Španihel.


    [Top]    


Fojtíkovy fotky a vernisáž mají hlavně pobavit

K o p ř i v n i c e (dam) - Letní odlehčenou náladu bude odrážet také výstava fotografií, která bude zítra večer zahájena v místním Nora Café. Frenštátský fotograf Libor Fojtík bude na stěnách klubu prezentovat recesistické snímky. Kolekce nazvaná ’Laciní Fórové’ je složená z reportáží z houbařských výprav a jedné pravidelné oslavy. „Jeden z mých kamarádů před pěti lety dostal modrou knížku a my to od té doby každoročně oslavujeme. Součástí výstavy bude taky seriál fotek z těchto akcí,“ slíbil Fojtík. O dobrou náladu nebude nouze ani na vernisáži, jež je naplánována na zítřejší dvacátou hodinu a třicátou minutu. „S lidmi, kteří se objevují i na vystavených fotkách, jsme připravili vystoupení recesní kapely Rotoped Band,“ prozradil Fojtík.


    [Top]    


Mis music Band v Litvínově uspěl

L i t v í n o v (dam) - Ve stříbrném pásmu se umístil místní MIS music Band o minulém víkendu na prestižním Festivalu jazzových orchestrů uměleckých škol v severočeském Litvínově. Podle ředitele zdejší soukromé umělecké školy MIS music Petra Suttnera lze jejich umístění považovat za úspěch.

„Podařilo se nám uspět v konkurenci šestnácti tuzemských i zahraničních souborů, mezi nimiž byly špičkové kapely,“ nechal se slyšet Suttner. Hudba v podání kopřivnických muzikantů zazní také na CD, jehož nahrávání bylo součástí přehlídky. Porota pro zaznamenání vybrala asi sedmiminutovou skladbu Lýdie Františka Mixy, ve které zazněly také vokály.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.