Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Deváťáci ze ZŠ M. Horákové doprovázeli děti z centra

Š t r a m b e r k (ili) - Pro Dětské centrum v Kopřivnici už podruhé připravil oslavy u příležitosti Dne dětí Petr Borna z restaurace dr. Hrstky ve Štramberku. V letošním roce pozval kouzelníka a na venkovních prostorech byly pro děti za sladké odměny připraveny soutěže a atrakce. Nakonec většina absolvovala jízdu na koni.

O této akci se zmiňujeme sice se zpožděním, ale zato hned ze dvou důvodů. „Vždycky nás těší zájem a iniciativa každého jednotlivce, který chce jakýmkoli způsobem přispět zdravotně handicapovaným dětem. A k nim pan Petr Borna rozhodně patří,“ netajila se se svými díky ředitelka zařízení Dagmar Jančálková. Druhým důvodem je netradiční doprovod dětí. „Abychom mohli jít na Den dětí celé centrum, museli jsme si zajistit větší doprovod, protože máme spoustu imobilních dětí. Požádali jsme proto o pomoc ředitele Základní školy dr. Milady Horákové Lubomíra Pospěcha, jehož žáci 9. C naše zařízení v rámci výuky nedávno navštívili,“ vzpomíná na důvody neobvyklé spolupráce Jančálková. „Byl to opravdu neobvyklý pohled na velké deváťáky, jak jdou za ruku s malými dětmi. A že to nakonec zvládli na výbornou, svědčila slova malého svěřence, který se nechtěl se svým průvodcem rozloučit,“ popsala pěkný přístup žáků 9. C Ivana Procházková z dětského centra.


    [Top]    


Stavba rondelu začala, řidiče čekají jistá dopravní omezení

  Kolem křižovatky ulic Záhumenní
a Obránců míru začal v pondělí čilý
pracovní ruch. Do konce srpna
se křižovatka změní v kruhový objezd.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - V pondělí byla oficiálně zahájena realizace kruhového objezdu, jenž nahradí stávající křižovatku ulic Obránců míru a Záhumenní. Řidiči, kteří budou tímto místem projíždět, se musejí obrnit trpělivostí. Stavba bude totiž prováděna za plného provozu, a tudíž na ně čekají dopravní omezení.

„Omezení budou vyznačena provizorním dopravním značením a budou vyplývat vždy z momentálních potřeb provádějící firmy,“ řekl Zdeněk Řezníček, stavbyvedoucí společnosti Strabag, jež je zhotovitelem stavby. Možné je také, že se v době provádění výkopů souvisejících s budováním přeložek inženýrských sítí objeví objížďka, která však nebude mít dlouhého trvání. S omezeními budou muset počítat také pěší, čekají je jednak úpravy přechodů pro chodce a také s uzavření chodníku vedoucího podél Technického muzea.

Stavba, jejímž investorem je Správa silnic Moravskoslezského kraje Ostrava, bude probíhat ve třech etapách a dokončena by měla být do 30. srpna.

V první etapě počítá Strabag s budováním vnějšího obvodu budoucí okružní křižovatky, součástí následné druhé etapy bude mimo jiné také přesun bistra Dakar, které na svém současném stanovišti stavbě překáží. „Bistro by mělo být na novém místě nejpozději do dvacátého července,“ uvedl Řezníček. Závěrečná etapa stavby bude patřit vybudování středové části rondelu.


    [Top]    


S ohněm bojovali i vlčovičtí hasiči

V l č o v i c e (dam) - Všechny varianty včetně úmyslného založení ohně šetří policisté ve spolupráci s hasiči v souvislosti s požárem, který v úterý čtvrtého června zachvátil prázdný objekt firmy Moravasport poblíž kostela ve Vlčovicích.

Oheň, který propukl v půdních prostorách budovy a byl ohlášen před třiadvacátou hodinou, lokalizovali místní dobrovolní hasiči. Při likvidaci ohně následně spolupracovali ještě s kopřivnickými dobrovolníky a profesionálními hasiči z Tatry a Nového Jičína. Škoda způsobená plameny byla vyčíslena na patnáct tisíc korun, včasný zásah pak zabránil přibližně půlmilionové ztrátě.


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo má webovou stránku

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední dětské zastupitelstvo letošního školního roku proběhlo 22. května. Ze šestice nových zastupitelů, z nichž se jeden nedostavil, pět složilo slib. Ti nahradí po prázdninách své předchůdce, kteří ukončením základní docházky ztratili možnost zasedat v dětském zastupitelstvu.

Novým starostou se stal Martin Jašek, místostarostou Marek Rebroš, oba ze Základní školy Alšovy. Jednání se točilo okolo nově vzniklých internetových stránek dětského zastupitelstva, se kterými se můžete blíže seznámit na adrese www.mujweb.cz/instituce/dzkoprivnice/.

Vedení města by chtělo poděkovat svým dětským kolegům za jejich práci a připomínky, zvláště pak starostovi Petru Dvorskému ze Základní školy dr. Milady Horákové za příkladné vedení a přístup k plnění své funkce.


    [Top]    


Občané mohou začít odevzdávat své hlasovací lístky zítra od čtrnácti hodin

K o p ř i v n i c e (hod) - Už zítra, tj. v pátek 14. června, se otevřou ve čtrnáct hodin volební místnosti ve všech dvaceti obvodech v Kopřivnici a místních částech. Voliči budou moci odevzdávat své hlasy do připravených uren do dvaadvaceti hodin a v sobotu 15. června budou volební místnosti otevřeny od osmi do čtrnácti hodin. Poté se místnosti uzavřou a započne sčítání hlasů.

Do úterý měli všichni občané, kteří mají volební právo, dostat do svých poštovních schránek volební hlasovací lístky, aby si doma v klidu mohli prostudovat a rozmyslet, kterou volební stranu, koalici či hnutí ve volbách podpoří. Pokud je nedostali, nic se neděje, neboť v každé volební místnosti bude připraveno dostatečné množství hlasovacích lístků.

Ten občan, který nedostal hlasovací lístky vůbec, nebo je našel ve schránce poškozené, po příchodu do volební místnosti požádá komisi o novou sérii hlasovacích lístků a ta mu ji předá.

Občané, kteří jsou nepohybliví a kteří by chtěli volit, mohou zatelefonovat na radnici na tel. číslo 87 94 21 a požádat, aby k nim přijely volební komise s přenosnou volební urnou. Další možnost, jak své přání sdělit, je požádat své sousedy, kteří tak mohou učinit v den voleb přímo v příslušném volebním obvodu.

S volebními výsledky nejen za Kopřivnici, ale i za místní části se budou moci občané seznámit hned následující den, tedy v neděli, na úřední desce a souhrnnou tabulku přineseme v příštím čísle Kopřivnických novin.


    [Top]    


Stíny

Dne 9. června v brzkých ranních hodinách přijala hlídka městské policie telefonické oznámení, že na ulici Francouzské došlo k rozbití vstupních dveří na jednom z obytných domů. Díky kamerovému systému se podařilo z činu usvědčit tři mladíky z Kopřivnice ve věku šestadvacet, dvacet a jednadvacet let, kteří škodu způsobili.

Trestní stíhání pro pokus trestného činu ublížení na zdraví bylo zahájeno proti osmnáctiletému mladíkovi z Kopřivnice. Dne 8. června v nočních hodinách na ulici Štefánikově na schodišti v mezipatře před hernou v podnapilém stavu napadl dvaadvacetiletého muže. Obviněný jej udeřil pěstí do obličeje a poté, co upadl, jej dvakrát kopl vysokými koženými botami do hlavy. Poškozený byl hospitalizován v nemocničním zařízení.

V sobotu 1. června v časných ranních hodinách došlo k dopravní nehodě, kdy sedmadvacetiletý cyklista vjel na chodník ve směru jízdy od ulice Dukelské a chtěl vyjet po pěti schodech, které byly opatřeny na pravé straně betonovými nájezdy pro kočárky. Jízdní manévr nezvládl, spadl na schody a utrpěl tržnou ránu v obličeji. U cyklisty byl proveden odběr krve na alkohol, neboť sám uvedl, že před jízdou požil alkohol.

V době od 3. do 9. června došlo na území okresu k šestatřiceti dopravním nehodám, devět osob bylo při nich zraněno lehce, jedna osoba těžce a jedna osoba na následky zranění zemřela. Škoda, která byla při dopravních nehodách způsobena, byla vyčíslena na 1 267 300 korun.


    [Top]    


Předsedové stran před volbami hýří optimismem

K o p ř i v n i c e (dam) - Předsedové místních organizací politických stran působících v českém parlamentu jsou ve svých předvolebních prognózách optimističtí. Všichni s výjimkou šéfa kopřivnických sociálních demokratů Jiřího Tichánka se domnívají, že si jejich partaj o něco polepší.

„Je to loterie, ale myslím, že bychom mohli ve městě získat zhruba tolik hlasů jako ODS,“ řekl Tichánek, který je také starostou města. Jeho odhad je přitom pro ČSSD ústupkem, neboť před čtyřmi lety v Kopřivnici jeho strana s desetiprocentním náskokem na ODS volby do sněmovny přesvědčivě vyhrála. Podle Tichánkových slov volebními výsledky zamíchá především roztříštěnost politické scény a velký počet kandidujících stran. Účast voličů na hlasování bude podle Tichánka srovnatelná se stavem před čtyřmi lety.

Předseda místní ODS Petr Chromečka si procentický výsledek občanských demokratů rozhodně netroufá odhadnout. Jeho předvolební postoj je však výrazně optimistický.

„Jsem přesvědčen o tom, že v Kopřivnici vyhrajeme. Pokud nás ČSSD porazí, tak budeme zklamáni,“ nechal se slyšet Chromečka. Podle Chromečky si ODS polepší na úkor sociálních demokratů, kterým podle nich uškodily minulé čtyři roky na radnici. „Vedení radnice je reprezentantem ČSSD a myslím, že lidé vidí, že město stagnuje a ovlivní to jejich rozhodnutí,“ řekl Chromečka. Co se týče počtu voličů, kteří se k urně skutečně vydají, počítá ODS se stejnou nebo o něco nižší účastí než před čtyřmi lety.

Třetí po ČSSD a ODS se ve volebních výsledcích Kopřivnice vidí komunisté, což by v případě potvrzení znamenalo zhruba stejnou pozici jako před čtyřmi lety.

„Celkově se v republice zájem o naši stranu zvýšil a čekáme nárůst o zhruba čtyři až pět procent také v Kopřivnici,“ řekl předseda místní KSČM Karel Kuboš. Ten však tvrdí, že více než procentické vyjádření výsledků voleb jej a jeho kolegy zajímá absolutní počet hlasů, které voliči komunistům do uren vhodí. „Chtěli bychom dosáhnout stejného, ne-li většího počtu voličů než minule, a to přesto, že členská základna je méně početná. Právě absolutní počet hlasů je pro nás určitým měřítkem,“ tvrdí Kuboš.

Na základě zkušeností nasbíraných během kampaně se předseda kopřivnických komunistů domnívá, že volební účast bude zhruba o deset procent nižší, než říkají průzkumy, a mohla by se pohybovat někde okolo šedesáti procent.

Zlepšení čeká také předseda místní KDU-ČSL, jež kandiduje v Koalici s Unií svobody. „Máme, myslím, v Kopřivnici jisté zázemí a voličskou základnu. Osobně počítám s mírným navýšením zisku hlasů oproti minulým volbám,“ řekl Jaroslav Šula. Spolupráci stran, které v minulých volbách získaly 7,4 % (US) a 8,5 % (KDU-ČSL) hlasů, vnímá Šula jako velmi dobrou a podle jeho předpokladů ji tak budou vnímat i voliči. Mnohé si Koalice slibuje také od Kopřivničana na druhém místě krajské kandidátky. „Myslím, že postavení Aloise Janka na kandidátce rozhodování voličů ovlivní. Osobní znalost kandidáta může znamenat velkou pomoc,“ míní Šula a volební účast odhaduje někde mezi šedesáti a sedmdesáti procenty.


    [Top]    


Cementárenská EIA se těšila velkému zájmu

Š t r a m b e r k (dam) - Do posledního místa zaplněný sál kulturního domu a navíc ještě desítky lidí, které se tísnily v předsálí, očekávaly v pondělí odpoledne autory studie o vlivu cementárny na životní prostředí EIA. Posuzovatelé studie, která je již třetí variantou materiálu hodnotícího dopady provozu zvažované cementárny, s její výstavbou souhlasí. Kladné stanovisko vyjádřili také zástupci všech přítomných státních institucí. Z hlasitých ohlasů v sále bylo patrné, že většina přítomných se stavbou souhlasí. Hlasy odpůrců, které v sále rovněž zazněly, se většinou týkaly dopravního zatížení. Definitivní verdikt, kterým stavbu cementárny požehná či pohřbí, ministerstvo vydá do deseti dnů od veřejného projednání.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.