Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


U Kauflandu má vyrůst další market, obchodníci jsou proti

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě ještě letos vyroste v Kopřivnici další diskontní prodejna s potravinářským zbožím. Filiálka obchodního řetězce Lidl by měla stát v sousedství právě vyrůstajícího supermarketu Kaufland, rovněž na pozemcích uvolněných demolicí starého závodu Tatry.

Lidl se již před časem neúspěšně pokoušel od města koupit pozemek naproti házenkářskému hřišti. Když neuspěl, využil nabídky firmy Fastav, jež je majitelem pozemků starého závodu Tatry. Místním podnikatelům se vstup dalšího prodejce potravin do města nikterak nelíbil a na jejich postoji nic nezměnila ani změna parcely. „Já to považuji za výsměch místním podnikatelům. Přítomnost dalšího řetězce ve městě může položit nejen mě, ale také další provozovny,“ řekl majitel potravin U Laciny Zdeněk Lacina. Podle něj Lidl či Kaufland neohrožují jen prodejce potravin, ale také firmy obchodující s dalším spotřebním zbožím. „Já osobně se Němců nebojím, ale očekávám, že nám otevření těchto prodejen udělá nemalé problémy,“ nechal se slyšet Lacina.

Stavební úřad vydal na konci května územní rozhodnutí, kterým za splnění jednadvaceti podmínek povoluje umístění stavby na investorem vybraném pozemku. O stavební povolení bude moci Lidl požádat nejdříve patnáct dnů od data vydání územního rozhodnutí. To počítá se stavbou prodejny obdélníkového tvaru s hlavním prodejním prostorem o výměře asi 1 200 metrů čtverečních, dalších zhruba pět set metrů čtverečních zabere zázemí nového marketu. Součástí investice Lidlu v Kopřivnici bude také parkoviště se zhruba sto dvaceti místy. Podle architekta města Milana Šmída není sice radnice nadšena tím, že vedle Kauflandu vyrostou další potraviny, zabránit stavbě na soukromém pozemku však nemůže. „Byli bychom raději, kdyby zde vyrostla prodejna s jiným sortimentem, ale to je bohužel záležitost investora a ne radnice. Prostor starého závodu umožňuje územní plán města využít komerční, případně administrativní zástavbou, a to investor respektuje,“ uvedl Šmíd. Podle jeho slov navíc vybudování parkovišť před oběma obchodními centry vyléčí dlouhodobou bolest s parkováním na ulici Štefánikově.


    [Top]    


Rada schvalovala závěrečný účet města

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla minulý týden v úterý 4. června ke své mimořádné schůzi, se zabývala ročním hospodařením města. „Rada doporučila zastupitelstvu schválit roční hospodaření včetně závěrečného účtu města Kopřivnice za rok 2002 bez výhrad. Tento závěrečný účet města bude zveřejněn na úřední desce proto, aby se mohly uplatnit písemné připomínky z důvodu jejich případného zpracování do 25. června. Ústně mohou občané vznést své připomínky přímo na zasedání zastupitelstva, které by se mělo konat ve čtvrtek 27. června,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní se také zabývali roční účetní uzávěrkou roku 2001 u firem Slumeko, s. r. o., a Kabelové televize Kopřivnice. Na své schůzi radní jmenovali členy rady kabelové televize, jejichž návrhy byly schváleny předem na květnovém zastupitelstvu.

Strategický plán ekonomického rozvoje města byl dalším bodem programu, který se projednával na schůzi rady. Ta po zvážení schválila složení komise pro posuzování stavu jeho realizace.

„Na doporučení zpracovatele Strategického plánu ekonomického rozvoje města měla vzniknout komise pro zahájení. Strategický plán sám o sobě je hotový, ale musí se realizovat v praxi. Do komise byly voleny osoby, které byly zapojeny do přípravy a vzniku strategického plánu,“ dodal Krajčír.

Rada se také zabývala obecně závaznými vyhláškami města o odpadech. „Rada zadala úkol k vypracování konečného znění návrhu vyhlášek o systému nakládání s odpady. Byl předložen harmonogram postupu celé přípravy, vyčleňovali se lidé, kteří budou zařazeni do pracovních skupin, aby bylo možné předložit tyto připravované vyhlášky do říjnového zasedání zastupitelstva města,“ rozvedl další projednávaný bod programu schůze rady místostarosta Zdeněk Krajčír.

Poslední zprávou, kterou se radní zabývali, byly informace o regionální certifikaci lesů města Kopřivnice. „Přiznání certifikace znamená, že hospodaření v lesích je ekologické a ekonomické. Město Kopřivnice bude žádat o provedení certifikace Národní certifikační centrum Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů ČR,“ uzavřel Krajčír.

Rada schválila uzavření smlouvy mezi městem a Jiřím Tomáškem na digitalizaci I. etapy pořízení dat pasportu zeleně.


    [Top]    


Vstupné na koupališti i na přehradě se zvýšilo

K o p ř i v n i c e (ili) - Letní sezona na koupališti byla zahájena již první červnový víkend „Byl to takový zkušební provoz. Přestože voda neměla tu správnou teplotu, ale pouze kolem 17 až 18 stupňů, našli se i první odvážlivci, kteří ji vyzkoušeli. Hlavní sezona u nás vypukne až příchodem prázdnin,“ uvedl ředitel správy sportovišť Milan Gilar.

Ve spolupráci s městským úřadem, odborem majetkové správy byla provedena úprava budovy úpravny vody, která byla ve špatném stavu jak po stránce stavební, tak vybavení samotné technologie úpravy vody. Společně se tak podařilo najít řešení, které by mělo přispět ke zlepšení kvality vody. „Dělali jsme úpravy na rozvodech cirkulace tak, abychom si mohli odděleně řídit úpravu vody v jednotlivých bazénech, a instalovali jsme nový systém dávkování chemikálií,“ přiblížil ředitel Gilar novinky, které zůstanou oku běžného návštěvníka skryty, ale které pomohou zkvalitnit vodu na koupališti.

„S kvalitou vody jsme neměli problémy ani v minulých letech, ale nároky se stále zvyšují. Problémem je, že koupaliště je zasazeno do krásného přírodního prostředí, kdy spad ze stromů - květů, listí - do bazénu je velký. Ani automatickými vysavači, ani ručními se nám nedaří dokonale vyčistit dno,“ upozornil na problém Gilar, který nemá vliv na kvalitu vody, ale jedná se spíš o estetickou záležitost. Za tím účelem vedení sportovišť zajistilo pro letošní rok modernější a výkonnější ruční vysavač speciálně určený do velkých bazénů. Navíc se v rámci reklamace díky majetkové správě podařilo zajistit nové nátěry bazénových van, které nebyly v minulém roce kvalitně provedeny.

Otevřeno bude v červnu pouze za pěkného počasí, v červenci a srpnu denně od devíti do dvaceti hodin. „Letošní novinkou pro návštěvníky bude turniketový systém. Návštěvník si místo vstupenky zakoupí magnetickou kartu, která ho opravňuje ke vstupu do areálu, včetně jedné jízdy na tobogánu zdarma,“ přiblížil novinku ředitel správy sportovišť. Pořízení turniketu při vstupu do areálu a u tobogánu ospravedlňuje Milan Gilar lidským faktorem při odbavování zákazníků, který se tímto snaží vyloučit. „V každém případě od nového systému očekáváme jakési zprůhlednění a zkvalitnění odbavování návštěvníků,“ dodal.

Cena vstupného pro letošní rok se vzhledem ke zvýšeným nákladům elektřiny a chemikálií zvedne na pětadvacet korun pro dospělého na celý den, pro dítě od tří do patnácti let na dvacet korun, do tří let mají děti vstup zdarma. Odpolední vstupné od 14 hodin je pro dospělého za dvacet a dítě za patnáct, za večerní koupání od 18 hodin pak dospělý zájemce zaplatí patnáct korun, dítě deset. U všech těchto vstupenek je jedna jízda na tobogánu zdarma. Další vstupenky na tobogán si mohou zájemci zakoupit v pokladně - 5 jízd za dvacet pět korun, nebo 10 jízd za třicet pět korun, které platí po celou sezonu. Pravidelným návštěvníkům kopřivnického koupaliště se tak finančně vyplatí vstupenka na deset vstupů, která platí po celou sezonu, a vyjde na 180 korun pro dospělého a 130 korun pro dítě na celý den. Rozsah služeb v areálu koupaliště zůstane zachován, uvažuje se o vybudování malého hřiště pro společenskou hru petang.

Málokdo si uvědomí, že denní provoz koupaliště přišel v minulém roce na 2 500 korun, i když jsou brány koupaliště zavřeny. V tom je zahrnuta pouze cena základní obsluhy, elektřiny a chemikálií. V plné sezoně se pak náklady na provoz podstatně zvyšují, a to zejména z důvodu zajištění dostatečného počtu personálu a zvýšených výdajů na úpravu vody. „Letos, po výrazném zvýšení cen, se cena za denní provoz vyšplhá ke třem tisícům korun,“ uvedl Gilar.

První odvážlivci zkoušeli vodu na přehradě v Lubině už začátkem května. Taky v této lokalitě chystá provozovatel přehrady Lubina Tour zvýšení poplatku, který celých deset let nezměnil. Dospělý zaplatí šest, dítě tři koruny. „Lidé platí za vstup na soukromý pozemek, který my máme pronajatý od Tatry, za sociální zařízení, úklid a likvidaci odpadů. Všechno poslední roky podražilo, a tak si myslím, že korunové navýšení není z naší strany přehnané,“ odůvodnil zvýšení poplatku provozovatel Dalibor Řehák.

Přehradní nádrž je pravidelně kontrolována okresní hygienickou stanicí a s kvalitou vody nebyly v minulých letech žádné problémy. Rozsah poskytovaných služeb zůstává zachován, stejně jako produkce tolik oblíbených sobotních diskoték na hrázi pod vedením novojičínského diskžokeje Martina Davida. Ty už proběhly dvě za spolupráce městské policie, která se snaží minimalizovat důvody ke stížnostem místních obyvatel.

Pro zájemce zůstává stále v provozu malý kemp s kapacitou zhruba dvaceti stanů za víc než symbolickou cenu.


    [Top]    


Kopřivnice má republikovou raritu, miniběh Terryho Foxe

Děti z místních mateřských škol byly letos
 prvními Kopřivničany, kteří se mohli
postavit na start Běhu Terryho Foxe.
Foto: David Macháček

Jednou z inovací letošního ročníku
Běhu Terryho Foxe, jenž proběhnul
minulou sobotu, bylo oddělení startů
pěších závodníků a cyklistů.
Těch, co se rozhodli zdolat trať
na kole, rok od roku přibývá
a dokazují to i statistiky pořadatelů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - V pátek 7. června se konal miniběh Terryho Foxe, který byl určen pro děti z mateřských školek z Kopřivnice. Tato akce měla nejen v Kopřivnici, ale i v republice premiéru a organizátoři, kterými byli pracovníci Domu dětí a mládeže v Kopřivnici, Asociace sportovních klubů Tatra mohou být spokojeni, že se jim to podařilo, neboť ráno to vůbec nevypadalo, že by se akce mohla uskutečnit.

Po ranní průtrži mračen se před devátou hodinou počasí umoudřilo a organizátoři netrpělivě očekávali první příchozí, kterými byly děti z mateřské školy Jeřabinka. Po nich dorazily i děti z dětského centra a Kopretiny - Ústavu sociální péče z Vlčovic.

„Podpořit ušlechtilou myšlenku a zaběhnout si přišlo asi čtyři sta dětí téměř ze všech kopřivnických mateřských škol se svými učitelkami.

Nadšené malé děti odcházely se suvenýry a bonbóny spokojeně k obědu,“ sdělila s uspokojením organizátorka Hana Pokludová, pracovnice domu dětí. Každá skupinka dětí z jednotlivých mateřských škol běžela za mladými atlety ze Základní školy dr. Milady Horákové, kteří je doprovázeli po celou trasu, jež vedla okolo hotelu Tatra. Nadšení a nasazení ostrého startu u malých dětí bylo ohromné a někteří toto tempo vydrželi až do cíle.

V sobotu se v Kopřivnici uskutečnil již pátý ročník sportovně humanitární akce Běh Terryho Foxe, který se v České republice běžel již po desáté. Krátce po osmé hodině začali pomalu přicházet do vestibulu kulturního domu první příchozí, aby se zaregistrovali a alespoň malou částkou přispěli na boj s rakovinou. Do desáté hodiny, kdy registrace skončila, se do akce zapojilo celkem 258 lidí, což je nejméně v historii běhu v Kopřivnici. Pokud ale sečteme počet zúčastněných osob nejen ze soboty, ale i z pátku, dostaneme úctyhodné číslo 615. Jak se nechali slyšet organizátoři, slabá sobotní účast je velmi mrzí, neboť přípravě závodu věnovali skoro půl roku své práce.

Od jedenácté hodiny byl na hřišti připraven další doprovodný program, a to Fit rodina, ve kterém se mohly utkat rodinné týmy v desetiboji. Jenže i zde byla slabá účast a přišlo asi jen sedm dvoučlenných rodinných týmů a oddíl skautů se svými vedoucími, kteří se zapojili do soutěží s každým svým členem, ale bohužel mimo soutěž. Proto organizátoři z domu dětí a mládeže uvažují, že pokud se budou na akci podílet i příští rok, nebude soutěž Fit rodina pouze pro rodinné týmy, ale pro všechny děti, neboť ty rády soutěží a ne vždy se jim podaří přesvědčit rodiče, aby se zapojili.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Unikátní lubinská čtyřčata holštýnského skotu se ve zdraví dočkala narozenin

  Dnes roční čtyřčata - tři jalovičky a jeden
býček, které zaměstnanci pojmenovali
Toničky a Toník podle data narození - při
své první vycházce, kdy měla jeden měsíc.
Foto: Archiv mléčné farmy

K o p ř i v n i c e - Před rokem se 12. června narodila na Mléčné farmě v Lubině chovné krávě najednou hned čtyři telata. Protože se tři jalovičky a jeden býček narodili na Antonína, začali jim ošetřovatelé říkat Toničky a Toník.

Ojedinělost narození čtyřčat potvrdil vedení mléčné farmy Český svaz holštýnského skotu se sídlem v Praze a Ústřední veterinární správa Praha. Taková rarita nejen na území České republiky nebyla známá ani členovi mezinárodní bonitační komise.

„Chtěli jsme si odzkoušet, zda-li je vůbec v praxi možné čtyřčata udržet při životě a odchovat,“ považoval narození čtyřčat jako profesní výzvu vedoucí mléčné farmy Vladimír Větřil. Za přísného veterinárního dozoru a mimořádné péče ošetřovatelů na farmě včetně zootechnické služby se podařilo všechny čtyři kusy udržet při životě.

„Naše telata se těšila poměrně velkému mediálnímu zájmu odborných časopisů zaměřených na živočišnou výrobu i zájmu odborníků. O jejich vývoji a růstu jsme pravidelně informovali, ale nechtěli jsme je ukazovat, abychom minimalizovali případný přenos infekce, který by ohrozil jejich zdraví a vývoj,“ vzpomíná Vladimír Větřil na první týdny jejich života, „nejnáročnější a nejrozhodující na jejich odchov byl první měsíc po narození. Pak už jsme věřili, že jsme z nejhoršího venku. Za měsíc už šla telata poprvé ven.“

Telata během roku dohnala své vrstevníky i váhou, takže dnes dosahují standardu v této kategorii. Původně se jejich porodní váha totiž pohybovala kolem patnácti kil, což je polovina porodní váhy samostatně narozeného jedince. Celou dobu vyrůstala telata spolu s matkou v boxu izolovaném od všech ostatních, později na Hájově.

Čtyři telata z jednoho vrhu nebudou použita pro další chov. Šestiletá matka čtyřčat se také z náročného porodu, při kterém najednou ztratila sto dvacet kilogramů své váhy, úspěšně vzpamatovala a v současné době je znovu březí.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.