Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kulturnímu domu vloni přibylo diváků i pořadů

K o p ř i v n i c e (dam) - I v době poklesu zájmu o kulturu se může provozovatel kopřivnického kulturního domu pyšnit vesměs pozitivními statistikami návštěvnosti.

Podle ředitele firmy Ludvík Moravia Lubomíra Sazovského přišlo v roce 2001 na všechny akce pořádané kulturním domem celkově asi o jedenáct tisíc lidí více než v roce předchozím. Nárůst počtu diváků byl doprovázen také zvýšením počtu připravených pořadů. Průměrná návštěvnost jednoho pořadu se tak ze 113 osob v roce 2000 zvýšila vloni na rovných 120 lidí.

Zdaleka ne ve všech oblastech se však pracovníkům kulturního domu dařilo tak dobře. Méně lidí než v předchozích letech vloni přišlo na divadlo, besedy či některé koncerty.

„Divácký vkus se rok od roku mění. Zatímco v předcházejících letech měla třeba návštěvnost divadel stoupající tendenci, letos, kdy byl program nabitý známými pražskými soubory, návštěvnost zase poklesla. Jaké jsou důvody toho poklesu, se můžeme jen dohadovat,“ řekl Sazovský. Podle jeho slov je však dobře, že zájem o kulturu ve městě je alespoň takový, jaký je. „Je potřeba si uvědomit, že kulturní život je do značné míry závislý na finančních možnostech obyvatel,“ povzdechl si šéf kulturního domu.

Největší zásluhu na zvýšení počtu lidí, kteří vloni zavítali do kulturního domu, má jistě kino Puls. Na jeho programu se objevilo více představení a také průměrná návštěvnost se zvýšila. „Za velký úspěch považuji to, jak tady funguje Filmový klub. Nevím, že by někde jinde než u nás existovalo několik cyklů pro náročného diváka,“ libuje si Sazovský. Filmový klub v Kopřivnici zaznamenal skutečně raketový vzestup, nejen že uvádí dvojnásobný počet filmů, ale počet jeho návštěvníků se vloni zvedl ze čtyř set čtyřiceti na 2 020 platících diváků. Výrazný nárůst zájmu je patrný také u zábavných pořadů a o své místo na slunci se dokonce hlásí také koncerty vážné hudby, jejichž účastníků přibylo průměrně o sedmnáct lidí na jedno představení.

Největší bolestí organizátorů kultury ve městě jsou zvyšující se náklady na zakoupení kvalitních pořadů a také zvyšující se ceny energií. „Nemůžeme si dovolit příliš zdražovat vstupné. Tím bychom si odradili diváky, a to nás dostává do opravdu těžké situace,“ uzavřel Sazovský.

Druh akce Počet
  představení  
Počet
  diváků  
Kino: běžné promítání   459 20 363
Projekt 100 11 642
Filmový klub 37 2 020
Kino Vláček 13 1 603
Kultura školám 66 11 267
Divadla 13 2 178
Festivaly 7 5 310
Koncerty vážné hudby 10 812
Koncerty folkové 8 1 508
Koncerty ostatní 8 1 372
Besedy 8 563
Zábavné programy 9 7 856
Dětské programy 5 1 319
Výstavy 15 12 700
Ostatní 25 14 052
Celkem 694 83 565

    [Top]    


Tři divadelní soubory z DDM postoupily na kraj

K o p ř i v n i c e (dam) - Větším úspěchem, než očekávali, skončila účast dětských divadelních souborů na soutěžní přehlídce v Novém Jičíně. „Myslel jsem, že postoupí jeden nebo dva. Nakonec ale do Ostravy na krajské kolo soutěže pojedou hned tři soubory,“ chválí úspěch svých svěřenců Daniel Brchel, vedoucí divadelníků působících při Domě dětí v Kopřivnici.

Do Nového Jičína vyrazily soutěžit čtyři soubory, pátý se účastnil jen jako host. V konkurenci mladých divadelníků z jiných měst se prosadila Bílá ponožka, jež postoupila se svým zpracováním Wildova Cantervillského strašidla. Uspěl také soubor Vendelín se svým představením Don Juan. Posledním postupujícím je těleso XY, které je souborem mísícím herce obou předchozích divadel. XY postoupili se skečí Král syrakuský. Do Ostravy se mladí kopřivničtí divadelníci vydají zhruba za čtrnáct dní. Jestli se jim podaří uspět i tam a postoupit ještě výše, si však Brchel již netroufl odhadnout.


    [Top]    


Muzikálový Modroočko přenesl mladé diváky do kočičího světa

Pohádkový muzikál Kocourek Modroočko
byl posledním představením
v sérii divadelních představení pro děti
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Vynikající tečku za sérií dětských divadelních představení pořádaných tuto sezonu v kulturním domě se postarali herci z ostravského Divadla Petra Bezruče. Jejich zpracování známého příběhu o tom, jak kocourek poznává svět, patřilo bezesporu k tomu nejlepšímu, co mohly děti spolu s rodiči na prknech kulturního domu letos vidět. Také návštěvnost byla se zhruba dvěma sty platícími diváky jedna z nejlepších. Podobně vysoký počet lidí přilákala do sálu pouze divadelní verze Ferdy Mravence. Představení Kocoura Modroočka plné chytlavých, ale nikoli laciných písniček Marka Ebena, zavedlo malé diváky do kočičího světa, kde se zpívá a tančí na střechách a šplhá po stromech. To vše diváci na scéně skutečně mohli vidět díky skvěle vyřešené scénografii Marty Rozkopfové. Další dětské představení na malé příznivce divadla čeká až na podzim. „Máme již rozjednaná některá představení, ale zatím bych je nerada prozrazovala,“ tvrdí dramaturgyně Dagmar Rysová.
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Hukvaldy rozjíždí novou sezonu

K o p ř i v n i c e (dam) - Již o tomto víkendu se návštěvníkům poprvé otevřou brány hradu Hukvaldy. Vnitřek památky si budou moci návštěvníci Hukvald prohlédnout v sobotu i v neděli od devíti do šestnácti hodin. První měsíc po otevření bude hrad přístupný pouze o víkendech, od května pak začíná běžný turistický provoz.

V průběhu sezony proběhne na Hukvaldech tradičně také celá řada kulturních a zábavných programů. Prvním z nich by měl být prvomájový rej čarodějnic.


    [Top]    


Eleison zítra zahraje v doprovodu revivalových Czech Faith No More

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert dvou kapel je na zítřejší večer připraven na programu klubu Nora. V rámci společného miniturné s kapelou Czech Faith No More se v CO krytu pod kulturním domem objeví Eleison.

Trio, které si říká Eleison, není pro pravidelné návštěvníky Nory neznámou skupinou. Jednak proto, že v kopřivnickém klubu koncertovali již několikrát, ale také proto, že kapela vznikla v nedalekém Frenštátě pod Radhoštěm. Od roku 1992, kdy bratři Olda (basa, zpěv) a René (kytara) Rýparovi kapelu založili, se však mnohé změnilo a kapelou prošla celá řada muzikantů. Dnes Eleison kromě zmiňovaných bratrů Rýparových tvoří ještě bubeník Roman Lomtadze. Na společné koncertování s revivalovou kapelou odkazují podobné hudební základy. V začátcích byl totiž projev Eleison srovnáván s americkými Fait No More, dnes však kapela hraje syrovější dynamickou muziku.

Třebíčská revivalová skupina Czech Faith No More začala koncertovat na podzim 1999, tedy zhruba rok a půl poté, co jejich americké vzory oficiálně oznámily konec činnosti. Faith No More vznikli na počátku osmdesátých let v San Franciscu a prosluli jako novátorská kapela, která absolutně nerespektovala hranice jednotlivých hudebních žánrů. Jejich česká revivalová kopie se prezentuje velice věrným soundem a precizním muzikantstvím. Své vystupování však nechápe jako kopírování, ale spíš jako poklonu své oblíbené kapele.


    [Top]    


Chodba ke kinu ožila výtvarnými pracemi dětí

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtrnáct dní bude chodbu ke kinu zdobit výstava dětských výtvarných prací s velikonoční tematikou.

„Vloni se v kulturním domě prezentovaly práce žáků základních škol, letos jsme pro změnu oslovili mateřské školy,“ řekla Dagmar Rysová z kulturního domu. Nabídku vystavit dílka svých svěřenců využilo všech osm školek ve městě a přidala se také speciální mateřská škola fungující při Dětském centru v Kopřivnici.

Instalace výstavy nazvané Malované Velikonoce proběhla již v pondělí a kraslice a další dětské výtvory z kulturního domu zmizí až osmého dubna.


    [Top]    


TySyčáci se lidem v Noře předvedli v nejlepší formě

K o p ř i v n i c e (dam) - Poměrně nízkou návštěvností poznamenaný koncert brněnské kapely TySyčáci nabídl těm, co v pátek do CO krytu pod kulturní dům přišli, silný zážitek. Frontman kapely Petr Váša se opět nechal unést svým oblíbeným freudovsko-janáčkovským fluidem a kromě písní z obou řadových alb skupiny se posluchači dočkali také improvizace. Skupina, která se místnímu publiku v Noře představila již podruhé, tentokrát projevila ještě větší sehranost. Ta podle samotných členů kapely TySyčáci dovolila, aby se vloni na podzim pustili do svého zatím posledního projektu, kterým je ’punková’ opera ’SSSS’ (Samota - Sláva - Smrt - Spása). Ta by se také na konci roku měla na pultech objevit v podobě připravovaného dvojcédéčka.


    [Top]    


Sedmikvítek ukáže valašské jaro

K o p ř i v n i c e (dam) - Jaro pod Radhoštěm je název folklórního programu, který je na úterní dopoledne 2. dubna připraven v kulturním domě. Členové frenštátské cimbálové muziky a tanečního souboru Sedmikvítek připravili pásmo, ve kterém představí zvyky našich předků od loučení se zimou až po Velikonoce.

„Program je původně připraven v rámci kultury školám, ale mohla by o něj mít zájem i veřejnost, a proto jsme se představení se začátkem v 9 hodin rozhodli zpřístupnit všem zájemcům,“ řekla dramaturgyně Dagmar Rysová.


    [Top]    


Puls uvádí největší trhák oscarového klání

K o p ř i v n i c e (dam) - Triumfem skončila pondělní oscarová noc pro americké drama Čistá duše. Náhoda tomu chtěla, že právě tento snímek je největším lákadlem programu kopřivnického kina Puls na tento týden.

Čistá duše, kterou kino promítá od čtvrtku do soboty v šest hodin odpoledne a v neděli a pondělí pak od čtvrt na devět večer, má na svém kontě celou řadu úspěchů. Kromě osmi oscarových nominací, ze kterých se nakonec podařilo proměnit čtyři včetně nejdůležitějších kategorií režie a nejlepší film, zlatou sošku si odnesla také Jennifer Connellyová za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli a scenárista Akiva Goldsman za adaptaci předlohy do podoby scénáře. Dříve než došlo na Oscary, si navíc Čistá duše připsala na konto čtyři Zlaté glóby a množství dalších filmových cen.

Režisér Ron Howard vypráví příběh Johna Forbese Nashe Jr. (Russell Crowe), talentovaného matematika, jenž již na vysoké škole překvapoval svou odlišností. Již jako velice mladý učinil John fenomenální objev a zdá se, že jeho oslnivé kariéře nestojí nic v cestě. Osud však úspěšnému muži vloží do cesty diagnózu vážné duševní choroby. Vědec tak místo bádání v číslech musí pochopit svou vlastní duši. Nakonec se však podaří veškerá životní úskalí zdolat a John dosáhne úspěchu, i když ve zcela jiném oboru, než by kdo původně očekával. Působivý příběh je adaptací biografického románu Sylvie Nasarové. Hereckému obsazení dominuje v hlavní roli skvělý Russell Crowe.

Čistou zábavu divákům nabídne druhá premiéra tohoto týdne. Rozptýlení v podobě americké kriminální komedie Banditi na Kopřivničany v kině čeká první tři dny od čtvrt na devět večer a v neděli a pondělí v šest odpoledne.

Bankovní lupiči Joe (Bruce Willis) a Terry (Billy Bob Thornton) jsou skutečnými mistry svého oboru. Za sebou mají již desítky úspěšně vypálených bank, a to všechno díky své originální metodě. V předvečer plánovaného vloupání totiž zajmou šéfa vyhlédnuté banky a s jeho pomocí vyberou trezor ráno ještě dřív, než bankovní úředníci dorazí do práce. Vše klape skvěle až do jednoho osudného dne. Tehdy se totiž rukojmím stane životem v domácnosti k smrti znuděná Kate (Cate Blanchett) a události naberou nečekaný směr. Kate nejenže se svých únosců ani za mák nebojí, ale naopak celou akci vnímá jako příjemnou zábavu. Netrvá dlouho a z rukojmí se stává komplic a z komplice milenka. Vztah, který Kate rozvíjí zároveň s oběma muži, tak naruší nejen jejich přátelství, ale i profesionální vztah a k cestě do basy je tak opravdu jen krůček.

Režisérem Banditů je Barry Levinson, kterému se podařilo úspěšně těžit ze zábavné zápletky. Obě hlavní herecké hvězdy hrají přesně to, co od nich jejich fanoušci očekávají, ale rozhodně nijak neexcelují.

První dubnový Filmový klub nabídne svým návštěvníkům v úterý 2. dubna černou komedii Human Traffic.

Příběh možná zčásti může připomínat slavnou Horečku sobotní noci. Pětice mladých hrdinů snímku se snaží přežít šedivý týden strávený v nenáviděné práci, aby v sobotu ožila na velkolepé taneční párty. Místo discohitů osmdesátých let však všude kolem zní dunivé taneční rytmy a oblíbené pivo nahradily veselé figurky. Debutující scenárista a režisér Justin Kerrigan vytvořil partičku pěti známých, z nich každý žije svůj život osobitým způsobem a řeší své vlastní problémy. Film bývá připodobňován ke kultovnímu Trainspottingu, nese se však v podstatně odlehčenějším duchu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.