Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rada se zabývala obchůdky pod anexem a dluhy klubů

Obchůdky pod anexem městského úřadu
byly znovu pronajaty stávajícím nájemcům.
Nájem prostoru
bývalé cestovní kanceláře bude vydražen.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města, která se sešla ke své řádné schůzi, v pořadí už jednapadesáté, minulý týden v úterý projednávala mimo jiné změny zakládacích listin městských společností. „Vzhledem ke změně legislativy, kdy se například valnou hromadou městských společností s ručením omezeným stává rada města, předtím to byl pouze starosta, a dalším legislativním změnám je nutné vytvořit nové zakladatelské listiny u obou městských společností, a to u Slumeka a kabelové televize a musí se provést nový vklad těchto firem do obchodního rejstříku za účasti notáře. Zakladatelská listina Slumeka byla radou města schválena a vzhledem k tomu, že ve městě není notář, byl místostarosta Zdeněk Krajčír pověřen zabezpečením notářského zápisu o vkladu u notáře. Kabelová televize bude řešena na příští radě,“ rozvedl projednávaný bod chůze místostarosta Alois Janek.

Další zprávou, kterou se zabývala rada, byl hodnotící materiál o vyřizování petic a stížností občanů v roce 2001 a také o činnosti komise pro projednávání přestupků za loňský rok. „Tento materiál byl vzat na vědomí, protože přestupková komise je zvláštní orgán státní správy,“ doplnil Janek.

Rada se zabývala i informacemi o projednání návrhu zadání na změny územního plánu. „V materiálu, který projednávala rada, byly vyhodnoceny připomínky občanů k šesti současně projednávaným změnám územní plánovací dokumentace. Bylo zaujato stanovisko tak, aby se tyto změny mohly projednávat dále,“ rozvinul Janek.

Radní doporučili zastupitelům schválit prodej pozemků v Průmyslové zóně ve Vlčovicích pro českého investora - firmu Derutex, s. r. o., z Příbora.

„Projednávali jsme snad již poslední stanovisko k přepracované dokumentaci o vlivu na životní prostředí u stavby štramberské cementárny, protože zpracovatel již zapracoval všechny připomínky města, takže stanovisko je kladné. Rovněž bylo provedeno vyhodnocení nakládání s odpady za rok 2001 a další hodnotící materiál bylo vyhodnocení správy a údržby zeleně za loňský rok,“ vyjmenoval další projednávané zprávy na schůzi rady místostarosta Alois Janek.

Radní se také zabývali pohledávkami příspěvkové organizace Správy sportovišť Kopřivnice za sportovními kluby. „Pohledávky správy sportovišť nenarůstají. Myslím, že nový způsob financování sportovních klubů, který jsme schválili, se osvědčuje. My jim poskytujeme dotace na nájmy a kluby mohou čerpat další finanční prostředky od ČSTV. Problém nastává u těch klubů, kde mají hospodařit s dalšími prostředky, které by měly dodat ze svého. Z toho se rekrutují určité skluzy ve splácení faktur, ale nejde o vysoké částky. Dá se říci, že se tento nový systém velmi osvědčuje,“ doplnil Janek.

Nebytovými prostorami pod anexem, které patří přímo městskému úřadu, se zabývala rada. „Současným nájemcům uplynul desetiletý pronájem a v radě bylo navrženo desetileté prodloužení smlouvy pro knihkupectví Pohoda a prodejnu Foto Morava. O třetí prostor, který je v současné době prázdný, je velký zájem, jednak ze strany jeho bývalého nájemce, který se podílel na výstavbě krámku, pana Planky a dalších asi pěti uchazečů. Kladně neprošla hlasováním ani jedna z možností, takže výběr nového nájemce bude formou soutěže,“ rozebral další projednávaný bod programu schůze Alois Janek.


    [Top]    


Petr Urban definitivně opustil Tatru

K o p ř i v n i c e (dam) - Bývalý generální ředitel Petr A. Urban se v pondělí definitivně rozloučil se svým působením v Tatře. Urban, který v čele automobilky stál od konce dubna roku 2000, ukončil svou práci dříve, než se původně očekávalo. Po převzetí Tatry americkými vlastníky z SDC International totiž v Tatře fungoval v pozici poradce pro speciální úkoly.

„Původně jsem měl v Tatře být ještě dvanáct měsíců. Nakonec jsem se ale rozhodl odejít dřív,“ řekl bývalý šéf automobilky. Důvodem jeho urychleného odchodu byla podle Urbanových vlastních slov malá možnost ovlivňovat dění v podniku. „Nechtěl jsem být jen nějakým ’ornamentem’ na ozdobu,“ nechal se slyšet Urban, který tvrdí, že své poslání v Tatře, kterým byl její prodej strategickému partnerovi, již splnil.

Osmašedesátiletý manažer odmítl šéfovat ekonomické obnově Balkánu a raději volí variantu působit ve vedení benešovské firmy vyrábějící malé hydroelektrárny. „Přestěhovat se do Jugoslávie s rodinou by bylo dost riskantní, proto jsem nabídku Světové banky odmítl,“ osvětlil své rozhodnutí Urban.


    [Top]    


Počítač radnice čelí sílícím útokům hackerů

K o p ř i v n i c e (dam) - Útoky počítačových expertů škodících prostřednictvím internetu v uplynulých týdnech již několikrát odstřihly kopřivnickou radnici od celosvětové sítě. Hackeři, kteří v poslední době značně zvýšili frekvenci svých neoprávněných průniků do počítače, jejž radnice využívá jako vstupní bránu do světa internetu, však podle vyjádření odpovědných pracovníků městského úřadu nemají možnost dostat se k jakýmkoliv důležitým či důvěrným datům.

„Každý hackerský útok skončí pouze na proxy serveru umožňujícím nám přístup na internet. To, aby se narušitel dostal do interní počítačové sítě radnice, kde by mohl najít nějaká důvěrná data, je vyloučeno. Jednak hacker o existenci takové sítě neví, a i kdyby věděl, systém je nastaven tak, aby pokusy o průnik odfiltroval,“ tvrdí vedoucí odboru informačního datového centra radnice Petr Kozohorský. Nezvané návštěvy škodící v počítači městského úřadu nemají dokonce vliv ani na provoz webových stránek města. Ty jsou totiž nejen z bezpečnostních důvodů, ale také proto, aby byl zajištěn dostatečně rychlý přístup, uloženy na serveru společnosti poskytující městu připojení do sítě.

Podle Kozohorského slov se frekvence útoků hackerů podstatně zvýšila zhruba před dvěma měsíci. Napadení směřují z nejrůznějších lokalit světa. Počítačoví vtipálci vedli své útoky přes počítače v Norsku, Kanadě, Koreji či Polsku. „Pokud je to méně zdatný hacker, který se dobře nemaskuje, je možné ho dopadnout. Ve většině případů se však hackeři přihlašují do sítě přes několik počítačů v úplně jiných částech světa a vysledovat pak původce útoku je téměř nemožné,“ nechal se slyšet Kozohorský. Podle jeho slov bohužel nemá radnice ani společnost, která je poskytovatelem připojení pro městský úřad, v ruce jedinou indicii, se kterou by se mohla obrátit na policii.

„Chystáme bezpečnostní opatření, která by měla útokům zabránit. Žádné opatření však není stoprocentní a hackeři si většinou nějakou skulinku v systému vždycky najdou,“ uzavřel Kozohorský.


    [Top]    


Přestupkové komisi oproti loňsku výrazně přibylo práce

K o p ř i v n i c e (dam) - S výrazným nárůstem přestupků se potýká příslušná komise kopřivnické radnice. Zatímco za celý minulý rok musela vyřešit tři sta třicet jedna věcí, letos se jí na stůl dostalo již 133 případů.

„Nárůst je skutečně enormní, během necelých tří měsíců jsme dosáhli počtu případů převyšujícího jednu třetinu celého loňského nápadu,“ řekl předseda zdejší přestupkové komise Ivan Žárský. Zvýšený počet přestupků údajně zaznamenali také v jiných městech. Tříčlenná přestupková komise je podle jeho slov nucena vzhledem k vysokému nápadu přestupků zasedat s výjimkou pátku a víkendu denně. I když zatížení komise je větší, systém zatím rozhodně nekolabuje a nevyžaduje změny. „Zatím to zvládáme. Je otázka, jak se příště promítne přechod pravomocí z okresních úřadů.

Je již téměř jisté, že budou muset vzniknout sankční komise zabývající se dopravou, stavebním děním a přestupky proti životnímu prostředí,“ uvedl Žárský.

Změna trestních předpisů, které počínaje prvním lednem zvedla škodu, jejíž způsobení je považováno za trestný čin z dosavadních dvou na částku přesahující pět tisíc korun, se zatím práce přestupkové komise v Kopřivnici příliš nedotkla.

„Nárůst není výrazný. Od začátku roku jsme zaznamenali pouze čtyři případy, kde se škoda pohybovala mezi třemi a půl až pěti tisíci korunami,“ prozradil Žárský s tím, že v minulých letech zdejší Policie ČR řešila zhruba deset až patnáct případů se škodou od dvou do pěti tisíc ročně, což by odpovídalo stávajícímu nárůstu.


    [Top]    


Lidé, kteří přišli a přispěli na zařízení Kopretiny, dostali ruční výrobky klientů

O den otevřených dveří ve vlčovickém centru
Kopretina byl značný zájem. Příchozí
si mohli například vyzkoušet práci
s tkalcovským stavem.
Foto: David Macháček

V l č o v i c e - Den otevřených dveří minulou středu v Ústavu sociální péče s denním pobytem ve Vlčovicích nezůstal nic dlužen svému názvu. Návštěvy od rána až do odpoledních hodin proudily takovou intenzitou, že se dveře prakticky nezavřely.

„Den otevřených dveří jsme prezentovali nejen jako možnost návštěvy případných klientů s rodinnými příslušníky, ale chtěli jsme představit veřejnosti práci našich svěřenců,“ přiblížila cíl akce vychovatelka zařízení Xenie Šustalová. To se do posledního puntíku podařilo naplnit. Návštěvníky vítala velikonočně vyzdobená budova, v níž se nacházela výstava ručních prací klientů - od malých deček, přes koberečky až po tkané koberce. Ruční výrobky pak dostali darem jako poděkování za sponzorské dary ti, kteří se rozhodli svým dílem přispět na provoz zařízení.

„Chtěli bychom ze dne otevřených dveří udělat tradici, protože zájem veřejnosti je značný a sponzorů není nikdy dost,“ dodala se smíchem Šustalová, jež se dokáže radovat z každé maličkosti, kterou pro klienty získá navíc, „právě teď bychom vzali zavděk kdejakým zbytkem vlny, třeba i starými svetry, které bychom si vypárali.“ Technika ručních prací napomáhá ve zdokonalování jemné motoriky. Své schopnosti a um si napříště klienti Kopretiny vyzkouší v keramické dílně v Tiché, kde je obdobné zařízení, ale s celotýdenním pobytem. I k takovým závěrům se na dni otevřených dveří došlo.

Nabídku navštívit ústav sociální péče dostali i studenti 4. ročníku managementu strojírenství v rámci aplikované psychologie. „Chtěla jsem dát studentům možnost poznat blíž svět lidí, kteří jsou v něčem jiní, proto jsme navštívili ÚSP ve Vlčovicích,“ vysvětlila důvod návštěvy psycholožka Stanislava Podžorná, „studenti mě mile překvapili. Byli velmi pozornými posluchači, byli vnímaví, citliví a spokojení a litovali pouze toho, že jsme v Kopretině byli jenom hodinu.“

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.