Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 12/2002
ze dne 28. března 2002

Zprávy z města a okolí

Jen pět občanů se zajímalo o dokumentaci

Postupná rekonstrukce aleje ke koupališti

Závišičtí zastupitelé našli v rozpočtu peníze i na hřiště

Můžete přihlásit své děti k moři do Francie

Živnostenský úřad nezjistil při kontrolách závažné porušení povinností podnikatelů

Koalice získala pod petici dalších šest set čtyřicet podpisů

Lidé se nenechají poučit, dopouštějí se stále stejných chyb

Město zjišťuje zájem o ubytovnu Pod lesem

Komenský by dnes slavil narozeniny

Žáci ze svaté Zdislavy mají pravidelně v hodinách prvky dramatické výchovy

Škola bez kázně je jako mlýn bez vody

Děti hodnotily svou výuku samy

Vyučování lze přirovnat k oblíbeným hrám

I vybavení učeben je pro praxi důležité

Stíny


    [Top]    


Jen pět občanů se zajímalo o dokumentaci

K o p ř i v n i c e (ili) - Třicet dní měli občané na to, aby se podrobně seznámili na odboru životního prostředí s dokumentací vlivů na životní prostředí podle zákona ČNR č. 244/1992 Sb. ’Štramberk - závod na výrobu cementu’ a případně vznesli své připomínky.

„Zájem veřejnosti o nahlédnutí do dokumentace EIA byl překvapivě malý. Během celého měsíce přišlo pouze pět občanů, z nichž nikdo připomínky nepodal,“ uvedla k dokumentaci vlivů na životní prostředí Markéta Kvitová, která má uvedenou problematiku na starosti.


    [Top]    


Postupná rekonstrukce aleje ke koupališti

K o p ř i v n i c e (ili) - V zimním období byly odstraněny některé stromy v aleji vedoucí ke koupališti. „Některé topoly byly velmi rozlámané a museli jsme je nechat odstranit z důvodu bezpečnosti,“ zhodnotila situaci v této lokalitě Pavla Kašubová, správce veřejné zeleně. Místa topolů zaujme javor klen v části blíže ke koupališti, směrem k městu bude alej osázena platany.

„Naším záměrem je rozšíření druhové různorodosti stromů, abychom se vyhnuli kalamitám minulých let,“ dodala na vysvětlenou, v Kopřivnici převažují kultury lípy, javoru, jasanu, topolu, břízy a smrku stříbrného. Pak stačí nálet nějakého kalamitního škůdce, jako je klíněnka, a třetina zeleně vezme za své. V loňském roce začala expanze klíněnky javorové, kterou se nám podařilo ustát, ale s mšicí smrkovou jsme už takový úspěch neměli. Z těchto důvodů chceme docílit větší pestrosti druhů, abychom minimalizovali následky ataků škůdců,“ dodala Kašubová.

Rekonstrukce aleje bude probíhat postupně, jako náhradní výsadba za stromy, které musely ustoupit výstavbě garáží na ulici Alšově. Prvních deset nových stromů by mělo být zasazeno v podzimním termínu letošního roku, případně na jaře příštího roku.

Na odboru životního prostředí je vypracován podrobný plán náhradní výsadby. „Většinou se totiž kácí vzrostlé stromy, jejichž ekonomická hodnota je poměrně vysoká. Na druhé straně v rámci náhradní výsadby musíme sázet mladou zeleň, aby pravděpodobnost ujmutí byla co nejvyšší,“ vysvětlila ekonomickou stránku náhradní výsadby Kašubová. „Máme tendenci výsadbu tlačit tam, kde je potřeba - buď odcházejí stromy stářím, nebo zcela chybějí. Jak je tomu například u ochranné zeleně kolem cest,“ dodala Kašubová.

Podle plánu náhradních výsadeb se časem dočkáme ochranné zeleně nejen kolem cest, ale i kolem mateřských škol. Právě zahrady předškolních zařízení byly v minulém roce podrobeny pečlivé analýze, podle potřeby čištění a prořezávce a v letošním roce se začne s dosazováním a podle finančních možností i s výsadbou ochranné zeleně.


    [Top]    


Závišičtí zastupitelé našli v rozpočtu peníze i na hřiště

Z á v i š i c e (dam) - S více jak čtyřmi a půl miliony korun budou v letošním roce hospodařit sousední Závišice. Rozpočet obce patnáctého března schválili tamní zastupitelé. V oblasti příjmů, jejichž největší část do obecní pokladny plyne z daně z přidané hodnoty, počítají občané Závišic se čtyřmi miliony a pěti sty padesáti pěti tisíci, plánované výdaje dosahují výše 3 430 tisíc korun.

Nejvyšší částku spolkne správa obce, provoz radnice a zastupitelstva. Rozpočet pro tuto oblast počítá s milionem a třemi sty čtyřiceti tisíci korunami. Druhou nejvyšší výdajovou položkou je provoz základní školy, mateřské školy a školní jídelny. Zastupitelé zvedli ruku také pro 320 tisíc korun na zaplacení a dovybavení víceúčelového hřiště v obci.

„Vedle sokolského hřiště byla vloni vybudována asfaltová plocha 30 x 15 metrů. Pokud byly podmínky, v zimě se tady bruslilo, teď bychom hřiště rádi dovybavili streetballovým košem a sítí na volejbal,“ řekl o jednom z nejnákladnějších projektů letošního rozpočtu starosta Závišic Vlastimil Hajda. Rozpočet však podle něj pamatuje také na údržbu komunikací, veřejné osvětlení, sběr odpadu či podporu kultury. „Navíc se nám ještě podařilo vytvořit víc jak půlmilionovou rezervu,“ uzavřel Hajda.


    [Top]    


Můžete přihlásit své děti k moři do Francie

K o p ř i v n i c e (hod) - Děti ve věku od 12 do 18 let se mohou zúčastnit letní rekreace u moře, které se uskuteční v rámci mezinárodní spolupráce s francouzským městem Trappes.

„Z Kopřivnice se bude odjíždět 25. července, následující den děti přespí v Trappes, a do místa pobytu, městečka Saint Marc sur Mer, které se nachází nedaleko Saint Nazaire, dorazí 27. července. Během sedmi dnů, které děti stráví u moře, zavítají mimo jiné i do mořského akvária a na zpáteční cestě je celodenní prohlídka Paříže. Do Kopřivnice se děti vrátí zpět 4. srpna. Cena za dopravu, ubytování, plnou penzi a pojištění by neměla přesáhnout částku devíti tisíc,“ dodala Vendulka Sopúchová, která má na starosti mezinárodní vztahy na odboru školství, kultury a sportu. Přihlášky a podrobné informace získáte na městském úřadě, na odboru školství, kultury a sportu, tel. 87 94 71 - 73.


    [Top]    


Živnostenský úřad nezjistil při kontrolách závažné porušení povinností podnikatelů

K o p ř i v n i c e (hod) - Práce Obecního živnostenského úřadu v Kopřivnici nespočívá jen ve vydávání živnostenských listů, ale i v následných kontrolách přímo v provozovnách.

Obecní živnostenský úřad vydal v loňském roce dvě stě padesát pět nových živnostenských listů a u 266 živnostenských listů došlo k jejich změně, například změnou místa podnikání či bydliště. Dvanáct podnikatelů vrátilo živnostenský list a šedesát podnikatelů zažádalo o zrušení živnostenského oprávnění. „Vloni bylo rozhodnuto o zrušení dvou živnostenských oprávnění z důvodu, že podnikatel již nesplňoval podmínku bezúhonnosti. Osmi lidem bylo zrušeno živnostenské oprávnění z důvodu závažného porušení živnostenského zákona,“ komentovala další možný způsob zrušení živnosti Marie Stočková, pověřená řízením obecního živnostenského úřadu na kopřivnické radnici.

Obecní živnostenský úřad provedl v loňském roce šestadvacet kontrol na provozovnách podnikatelů. „Provádíme kontrolu a ukládáme pokuty v oblasti živností volných s výjimkou ukládání pokut za neoprávněné podnikání fyzických i právnických osob a za porušení povinností stanovených živnostenským zákonem a zvláštními předpisy.

V loňském roce nebylo při kontrolách podnikatelů na provozovnách zjištěno závažnější porušení živnostenského zákona nebo neoprávněné podnikání. Nejčastějším zjištěným nedostatkem je neplnění oznamovací povinnosti, tj. povinnost oznámit všechny změny údajů a dokladů, které jsou stanoveny pro ohlášení živnosti ve lhůtě patnácti dnů od vzniku těchto změn,“ rozebrala prováděné kontroly Stočková.


    [Top]    


Koalice získala pod petici dalších šest set čtyřicet podpisů

K o p ř i v n i c e (hod) - Během druhého týdne, kdy Koalice sbírala podpisy na petici pro přímou volbu prezidenta ve svých místních organizacích, se jí podařilo získat dalších šest set padesát podpisů. Během prvního týdne, kdy se konaly podpisové akce před Albertem v Kopřivnici a na Masarykově náměstí v Novém Jičíně, se na petiční archy podepsalo tisíc čtyřicet pět občanů. Okresní tajemník KDU-ČSL Jan Navrátil je spokojen, protože před začátkem akce slíbili posbírat tisíc podpisů, což výrazně překročili.


    [Top]    


Lidé se nenechají poučit, dopouštějí se stále stejných chyb

N o v ý   J i č í n (ili) - Nepříjemné období si prožili hasiči v předminulém týdnu, kdy vyjížděli hned k devíti požárům způsobeným ve většině případů pálením staré trávy.

„Lidé si stále neuvědomují, že v takovýchto případech mají nejen ohlašovací povinnost, ale nemusí být v jejich silách oheň zvládnout. Každé jaro, když sleze sníh a zem oschne, se situace opakuje. Lidé přes zákaz vypalují starou trávu nebo jenom pálí klestí, a přidá-li se navíc vítr, zpravidla se jim situace vymkne z rukou. Požáry také vzniknou nedostatečným uhašením a zabezpečením ohniště, které i po několika hodinách může začít ohrožovat okolí,“ zhodnotil opakující se případy lidského pochybení operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Novém Jičíně Tomáš Klos.

Přestože začátek jara je prozatím srovnatelný s jinými roky, hasiči varují před přehnanou aktivitou při likvidaci biologického odpadu ze zahrad a veřejných prostranství. Krásné předjaří vystřídalo ochlazení a déšť, ale pokud zelená tráva nepřeroste suchou, nemají hasiči vyhráno.


    [Top]    


Město zjišťuje zájem o ubytovnu Pod lesem

Tak nějak by po rekonstrukci mohlo vypadat
bydlení v někdejší ubytovně Pod lesem.
Radnice nyní zjišťuje, zda bude o byty zájem.
Reprodukce: Odbor bytového hospodářství

K o p ř i v n i c e - Město Kopřivnice v současné době vlastní objekt bývalé ubytovny. Jedná se o nemovitost v okrajové části města v přímém dosahu sportovní a rekreační zóny. Objekt má čtyři nadzemní podlaží bez výtahu, pod polovinou je podsklepený.

Záměrem města je tento objekt rekonstruovat s tím, že v cílovém stavu by mělo vzniknout 18 bytů o velikosti 1+1 a 18 ubytovacích buněk s dlouhodobým pobytem osob (ubytovna). V objektu bude vrátnice s celodenním provozem a budou rovněž zajišťovány služby typu výměna prádla, úklid apod. Nájemné v takto rekonstruovaných bytech by nemělo přesáhnout částku 3 500 Kč/měsíc.

Pro úspěšnou realizaci tohoto záměru, který by měl být dokončen v průběhu 3 let, je nutné před započetím prací zjistit zájem občanů o bydlení v této lokalitě. Z tohoto důvodu žádáme potencionální zájemce o jejich zaevidování na odboru bytového hospodářství města Kopřivnice, Štefánikova 58, paní Lenka Kovalská - tel. 87 96 62 v termínu do 31. května. Na této kontaktní adrese je možné se také blíže seznámit s navrhovaným dispozičním řešením jednotlivých bytů. Vyvěšeno bude rovněž na úřední desce a ve výkladu provozovny textilu v centru města na ulici Štefánikově.

Odbor bytového hospodářství


    [Top]    


Komenský by dnes slavil narozeniny

K o p ř i v n i c e (hod) - Právě dnes si připomínáme čtyři sta desáté výročí narození slavného učitele národů Jana Amose Komenského. Ve Fulneku působil v letech 1618 - 1621, kde byl pověřen správou bratrského sboru i fulnecké školy bratrské. Během svých studií v Německu poznal, jak pokročilo vědecké bádání u jiných národů, a proto se rozhodl, že všechno své úsilí věnuje snaze o vytvoření české národní vědy, aby jeho vlast nezůstala pozadu.

Ze směle rozvržených naučných prací vytrhla však Komenského bělohorská pohroma a obrátila jeho úsilí jiným směrem, který mu měl přinést světovou proslulost - ke snahám o reformu výchovy a vyučování. Události po bělohorské bitvě donutily Komenského v roce 1621 se ženou a dvěma dětmi narychlo uprchnout před plenícími španělskými vojáky. V Přerově mu na morovou nákazu v roce 1622 zemřela žena a později i děti. Pak pobýval střídavě u svých českobratrských šlechtických ochránců. Po vydání přísných nařízení proti nekatolíkům opustil v roce 1628 vlast a usadil se v polském Lešně, které bylo již dříve útulkem příslušníků jednoty bratrské. V příštích letech postupně navštívil Anglii, Švédsko, na delší dobu se usadil také ve východním Prusku. Stále doufal, že se vyhnanci budou moci vrátit do vlasti. Po dalším návratu do Lešna mu zemřela druhá žena a jeho naděje na návrat emigrace do Čech zmařil vestfálský mír (1648), kterým skončila třicetiletá válka. Při mírových jednáních se pobělohorské emigrace nikdo neujal. Po odchodu z Lešna v roce 1656 našel Komenský vlídné přijetí u holandských přátel v Amsterodamu. Nyní se už mohl těšit světové proslulosti; ve Švédsku, v Holandsku i v Uhrách se reformují školy podle jeho zásad, dostává i pozvání od Harvardské univerzity v Americe. Umírá však sám pln zklamání ze zmařených nadějí, odloučen od vlasti v Amsterodamu v roce 1670.

Tolik k historii. Právě den, kdy se narodil Jan Amos Komenský, se slaví jako mezinárodní den učitelů a my jsme se obrátili na ředitele základních škol s otázkou, jak jejich škola v praxi uplatňuje Komenského ’Škola hrou’, byť přesný název jeho díla zní: Škola divadlem.


    [Top]    


Žáci ze svaté Zdislavy mají pravidelně v hodinách prvky dramatické výchovy

Děti si rády hrají a ’škola hrou’ znamená, že žáci nesedí celé vyučování pasivně, nýbrž mají možnost vlastní tvůrčí činnosti. A to není snadné. Od počátku své existence jsme se zaměřili v ZŠ svaté Zdislavy na využití počítačů ve výuce a získali řadu výukových programů, které se snažíme zavádět ve výuce k velké radosti dětí.

Zapojili jsme se do programu ’Začít spolu’ a vkládáme do výuky pravidelně prvky dramatické výchovy a projektové dny. Děti s oblibou nazývají toto vyučování jako ’jiné vyučování’, některé dokonce ’dnes se neučíme’. Přitom se naučí často i tomu, co přesahuje rámec osnov. Jak toto ’jiné’ vyučování může vypadat? Popišme pro názornost dva konkrétní případy projektového vyučování:

Dětem se zadá téma a problém - například: Proč se nedaří rostlinám v naší třídě? A dále se určí postup práce ve skupinách. Žáci vyhledávají v odborné literatuře, encyklopediích nebo na internetu informace o pokojových rostlinách, které přehledně zapisují, kreslí obrázky, tvoří informační štítky k rostlinám pro ostatní žáky, rostliny přesazují, sadí i nadále o ně pečují, o problému diskutují. Výsledkem jejich činností je Kniha o pokojových rostlinách v naší třídě, informační štítky a další pokojové rostliny ve třídě.

Osmáci při projektovém dni založili fiktivní cestovní kancelář a připravili pětidenní zájezd do Anglie i s programem. Popsali význačná historická místa a památky na trase. Podle přinesených prospektů a na internetu zjistili cenu zájezdu letadlem, lodí nebo tunelem podle náročnosti zákazníka. A pak přišel nejdůležitější okamžik. Zájezd ’své cestovky’ museli obhájit před svými spolužáky. Co myslíte? Odcházely děti domů spokojeně s novými vědomostmi? Kolik předmětů ’probraly’? A co by tomu řekl Komenský?

Pavel Janek, ředitel ZŠ sv. Zdislavy


    [Top]    


Škola bez kázně je jako mlýn bez vody

Vyučování na většině místních
základních škol se řídí Komenského heslem
Škola hrou. Učitelé však podotýkají,
že škola není jen zábava.
Ilustrační Foto: David Macháček

Když jsem pokládala otázku, netušila jsem, jak se k tomu postaví kopřivnické základní školy. Ty se spojily a jako jeden muž se podepsaly pod příspěvek ze Základní školy dr. Milady Horákové. Myslela jsem, že se školy samy pochlubí, jaké využívají metody výuky a co se dětem líbí. Neučinily tak, mají na to právo.

Dana Hoďáková

Na otázku, jak naše školy uplatňují v praxi Komenského ’Škola hrou’ se dá přesně odpovědět jen obtížně. Komenský chápal tuto myšlenku spíše jako ’Škola divadlem’. Žáci si rozdělili role mravoučného divadelního kusu, naučili se je v latině, nacvičili a předvedli spolužákům, případně veřejnosti. Později převzali Komenského metodu jezuité a bohatě ji využívali. V dnešní době se objevuje při výuce jazyků pouze v procvičování rozhovorů na určité téma.

V současnosti je smysl Komenského myšlenky posunut někam jinam. Často se vysvětluje tak, že se děti mají učit hraním, tedy bez námahy, lehce. Hraní k učení je pochopitelně využíváno zejména u žáků na prvním stupni, ale účinnost této metody se velmi snižuje, pokud není provázena Komenského úvahami o píli, mravnosti a kázni. Vzpomínáme-li na našeho velkého pedagoga, připomeňme jeho myšlenku, která se často objevovala na budovách českých škol. Škola bez kázně je jako mlýn bez vody.

Základní školy Alšova, 17. listopadu,
dr. Milady Horákové, Emila Zátopka a náměstí


    [Top]    


Děti hodnotily svou výuku samy

„Snad by se mnou Komenský souhlasil, když nechám na dětech, aby posoudily, jestli je pro ně dnešní škola - škola hrou,“ napsala ve svém příspěvku Ivana Volná, ředitelka ZŠ Mniší.

Ve škole si hrajeme
a přitom se smějeme.
Při hře se však učíme,
nikdy se nenudíme.
Někdy taky malujeme,
v pracovce zas vyrábíme,
zpíváme si, tvoříme,
u lega násobíme.
Když dělení popleteme,
s počítačem procvičíme.
Škola hrou nás pořád baví,
protože nás neunaví.

Žáci ZŠ Mniší


    [Top]    


Vyučování lze přirovnat k oblíbeným hrám

Každé ráno začínáme hrou Dostihy. Výsledky jsou uspokojivé - do prvního zvonění ustájíme své děti za nepatrný měsíční paušál do školky či školy. Každý den vyhrává Martina Galiová, naopak největší zdržení mívá žokejka Lenka Lebedová. Potom si všichni zahrajeme Honěnou. Honíme povětšinou sami sebe a autobus. A zde se již rozehrává osvědčená Škatule, škatule, hejbejte se. Černého Petra v této hře pravidelně získává Draha Švarcová. Po cestě od autobusu ke škole si společně zahrajeme hru Vadí, nevadí, a to při pohledu na nedostavěnou tělocvičnu (nám ve škole vadí). Hra, která nás provází celým dnem, je oblíbené Člověče, nezlob se. Tato hra má mnoho obměn, ale vždy stejný výsledek.

S úderem osmé hodiny nás uvítají naše Zlatíčka. A hrajeme si celé vyučování. Kolegyně Lebedová hraje nejraději s dětmi Do-re-mi či Caruso show. Paní Švarcová zase AZ kvíz a Riskuj. Baťoh a Ta naše čeština je lahůdkou pro paní Galiovou. Společně se stáváme Gladiátory, občas hrajeme i Vabank. Možná, že by nebylo na škodu si zahrát i Prima ránu, ale tuto hru školská legislativa nepovoluje.

No a po obědě začíná odpoledne Kolotoč. V den výplaty si s kolegyněmi zahrajeme Chcete být milionářem? Ale bezúspěšně. Zatím končíme u prvního záchytného bodu. Při jednání na úřadech si společně zahrajeme na Schovávanou (hlavně v úředních dnech), v oblibě je i Slovní fotbal. A co se týče získávání peněz pro školu? Zde je oblíbená hra Paci, paci, pacičky, Já na bráchu, brácha na mě a velmi populární se stává O poklad Anežky české. A pokud máte chuť, můžete se i vy zapojit do hry. Volejte řediteli (81 34 90).

A potom, že Komenského Škola hrou nejde ruku v ruce po celý den s učitelem!

Ivana Davidová, ředitelka ZŠ Lubina


    [Top]    


I vybavení učeben je pro praxi důležité

K o p ř i v n i c e - V Kopřivnici je šest základních škol a v Lubině a Mniší po jedné. Každá z nich jiná, nejen svou velikostí, ale také svým vybavením. To je odvislé i od toho, jak je škola zaměřená. Jedna z nich nabízí rozšířenou výuku jazyků, jiná sportovní vyžití, ale v každé se snaží co nejlépe naučit děti všemu potřebnému pro život.

V dnešní přetechnizované době je důležité, aby se děti naučily základům výpočetní techniky. Je škoda, že všechny základní školy nejsou vybaveny počítači stejně, nebo alespoň přibližně. Ty nejmenší nemají počítače vůbec, a tak komunikace se světem pro žáky těchto škol vlastně jakoby neexistovala, ale jak jsem slyšela, blýská se na lepší časy, což je dobře.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Stíny

Dne 20. března bylo policejním orgánem zahájeno trestní stíhání pro trestný čin týrání svěřené osoby, kterého se dopustil 31letý muž z Kopřivnice tím, že dne 19. března v místě svého trvalého bydliště v Kopřivnici opakovaně slovně a fyzicky trestal svoji 8letou dceru. K fyzickému trestání používal opasek, kterým ji bil a způsobil jí na zádech čtyři rýhy v délce 20 cm. Pachatel je stíhán vazebně.

V době od 20. do 21. března neznámý pachatel v Kopřivnici na ulici Dělnické v oploceném areálu ČSAD vypáčil dveře nákladového prostoru skříňové avie, ze kterého odcizil vibrační pěch a 2 ks elektrických vrtaček, vše v hodnotě 149 000 Kč.

Dne 21. března v nočních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení od obyvatele domu na ulici 17. listopadu, že někdo neustále bouchá na jeho dveře od bytu. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o muže z Karviné a je to bezdomovec. Strážníci jej vykázali z domu.

Dne 22. března bylo přijato telefonické oznámení, že před bývalým obchodním domem Hans se fyzicky napadají dva muži. Strážníci po příjezdu usměrnili chování obou výtečníků a vyzvali je, aby zanechali svého jednání. Protože oba byli zjevně pod vlivem alkoholu, budou pozváni k dořešení přestupku na MP.

Dne 23. března oznámil muž, že v jednom z domů na ulici Alšově dochází k rušení nočního klidu hlasitou hudbou. Hlídka na místě vyzvala majitele bytu, aby hudbu ztišil, což učinil, ale ne dostatečně, takže dál docházelo k rušení nočního klidu. Na další výzvu dotyčný již nereagoval a odmítl se strážníky komunikovat. Proto byl přestupek předán k dořešení přestupkové komisi.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.