Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport
Příloha - Kopřivnice – Váš celoroční cíl

    [Top]    


CO kryt v sobotu ovládne hvězda polské rockové scény - kapela Hey

Rocková formace Hey, která v Polsku
plní velké koncertní haly a jejíž desky patří
na tamním trhu k nejprodávanějším, přijede
v sobotu vystupovat do Nory.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická Nora se v sobotu večer stane po ostravském Boomerangu a opavském Jamu třetím klubem v republice, kde zahraje polská rocková kapela Hey. Po koncertě v Kopřivnici čeká Hey ještě vystoupení v pražském Rock café a následně turné po klubech v USA.

Přestože v Polsku jsou Hey opravdovými hvězdami, koncertovali v celé řadě západoevropských zemí a v roce 1996 se dokonce měli stát předskokany na turné kapely The Cranberries, v České republice budou hrát vůbec poprvé. Jejich miniturné po moravských a jednom českém klubu je pokračováním podzimní šňůry k poslední desce [sic!], kterou kapela vyprodukovala již bez zakládajícího Piotra Banacha, který ze skupiny odešel za sólovou kariérou.

Hey vznikli v polském Těšíně na popud kytaristy Piotra Banacha. Ten dal dohromady kvinteto muzikantů a hned od začátku začala hvězda kapely prudce strmě stoupat. Hned jejich debutové album Fire z roku 1993 kapele vyneslo nejen oblibu posluchačů, ale také uznání kritiky. Jejich deska se během několika týdnů stala nejprodávanější v Polsku a koncerty ve velkých halách našich severních sousedů navštívilo přes osmdesát tisíc lidí. Také další desky kapely byly neméně úspěšné. Hey hrají tvrdou muziku pohybující se na pomezí crossover, grunge či punku, ale občas zabředají i do jiných stylů. Kromě hudby, která se na albu [sic!] vydaném v Polsku vloni v říjnu vrací k tvrdšímu modernímu soundu, charakterizují tvorbu Hey především vynikající přemýšlivé anglické i polské texty, jejichž autorkou je charizmatická zpěvačka Kasia Nosowski.

Pro místní vyznavače alternativní hudby bude sobotní program v Noře dvojnásob zajímavý. Koncertu polských rockerů bude totiž předcházet vůbec první veřejné vystoupení zdejší big beatové kapely Slowfood. Akce začíná o půl desáté večer v prostorách CO krytu pod kulturním domem.


    [Top]    


Betlémy přilákaly dvanáct tisíc lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvanáct tisíc sto padesát osm lidí si prohlédlo v předvánočním období a během svátků velkou výstavu betlémů v místním Katolickém domě. Přestože pořadatelé si přáli návštěvnost o zhruba tři tisíce osob vyšší, jsou s výsledkem akce vcelku spokojeni. „Podařilo se uhradit veškeré náklady spojené s výstavou a díky příspěvku města jsme byli schopni vydat také katalog vystavovaných betlémů a jeho elektronickou podobu na CD-ROM,“ řekl hlavní organizátor akce Jiří Navrátil. Největší zájem veřejnosti o expozici, která čítala bezmála dvě stovky nejrůznějších betlémů, zaznamenali o posledním listopadovém víkendu. Výstava si našla své obdivovatele nejen mezi místními lidmi, ale prohlédli si ji dokonce i zahraniční turisté. „Podle zápisů v pamětní knize jsme tu měli lidi z Německa, Polska, Maďarska, Ukrajiny a Jugoslávie,“ prozradil Navrátil, kterého zklamali spíš místní lidé. „Vzhledem k tomu, kolik obyvatel má Kopřivnice a okolní města, mohlo přijít víc lidí,“ tvrdí. Na tradiční výstavu betlémů se lidé mohou těšit i příští rok, expozice takové velikosti jako letos by pak měla být k vidění nejdříve za pět roků.


    [Top]    


Dechový orchestr vyhrál mezinárodní soutěž

P r a h a (dam) - Úspěchu, který jeho kapelník považuje za nejvýznamnější v dosavadní historii souboru, dosáhl o uplynulém víkendu Městský dechový orchestr Kopřivnice. Kopřivničtí muzikanti si na Mezinárodní soutěži dechových orchestrů v Praze vysloužili nejen prvenství ve své vyšší třídě, ale získali rovněž titul absolutního vítěze a laureáta soutěže.

„S vítězstvím v naší kategorii jsem tak trošku počítal, ale že nás porotci vyzvednou i nad kapely v nejvyšší třídě, pro mě bylo obrovským překvapením,“ řekl dirigent MěDO Alois Hrnčárek. To, že kapela nechala za sebou dvaadvacet orchestrů, mezi kterými nechyběli také profesionálové a hosté z Dánska, Německa, Rakouska, Ruska a dalších zemí, prý kopřivnickému souboru zase o něco víc otevře dveře do světa. „Zajímali se o nás lidé pracující pro specializované západoevropské časopisy a internetový server, z toho pro nás koukají další pozvánky na zájezdy,“ libuje si Hrnčárek a doufá, že pražský úspěch pomůže orchestru zajistit také dostatek prostředků na cestu do Mexika.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.