Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport
Příloha - Kopřivnice – Váš celoroční cíl

Kopřivnické noviny č. 1/2002
ze dne 10. ledna 2002
Příloha "Kopřivnice - Váš celoroční cíl"

Část 1 Část 2 Část 3 Část 4 Část 5

Část 1

Kopřivnice – Váš celoroční cíl

    [Top]    


Kopřivnice – Váš celoroční cíl

Kopřivnice je malebné město ležící v severovýchodní části České republiky v okrese Nový Jičín pod zříceninou gotického hradu Šostýna mezi vrchy Bílá hora a Červený kámen při malém toku Kopřivničky.

Říká se, že jméno našeho městečka pocházelo od potůčku, který zde protéká. Jeho koryto bylo hluboké, značně klikaté, či jak se říká pokřivené, tedy Pokřivnička. A tak se zrodil název Kopřivnice. Povídá se také, že okolí potůčku bylo v hojné míře porostlé kopřivami. Kdo to dnes ví? Mohl to být i lokátor původní osady, nějaký Kopřiva...

Přelomem v historii Kopřivnice bylo bezesporu založení továrny na kameninu a hliněné zboží v letech 1811 - 1812. Továrna se postupně orientovala na kachle a kachlová kamna, později na kachličky a obkladačky.

Jméno Kopřivnice a jméno Tatra spolu nerozlučně souvisí. Díky výrobkům této značky je naše město známé ve všech světadílech. Řemeslnou výrobu bryček, později luxusních kočárů zahájil v objektu Fojtství Kopřivničan Ignác Šustala v roce 1850. Dílna dala základ pozdější automobilce TATRA. V r. 1882 firma Šustala a spol. zavedla výrobu vagonů a v roce 1897 byl vyroben první automobil v tehdejším Rakousku-Uhersku, nazývaný Präsident. Dnes se zde vyrábějí nákladní automobily značky Tatra, které získaly přední umístění na světových soutěžích, zejména v závodech Paříž-Dakar.

V roce 1945 zaznamenává Kopřivnice bouřlivý růst. Již roku 1948 je povýšena na město. Později byl městu udělen samostatný městský znak, který užívá od roku 1967.

Současná Kopřivnice nabízí bohatý výběr kulturního a sportovního vyžití po celý rok. Na jedné straně je to Technické muzeum a. s. TATRA s exponáty osobních, vojenských, závodních i nákladních automobilů, muzeum Fojtství zachycující dějiny města a se stálou expozicí archeologie a etnografie, kulturní dům, Katolický dům, loutkové divadlo, kino Puls, moderní knihovna, rockový klub Nora Café a mnoho dalších, a na straně druhé koupaliště, krytý bazén, přehradní nádrž, tenisový areál, házenkářský stadión, letní stadión s plochou dráhou, lyžařská sjezdovka, trať pro běžecké lyžování a zimní stadión.

V Kopřivnici si zkrátka přijde na své každý. Tím vším se naše město řadí mezi nejvýznamnější města okresu Nový Jičín a vytváří ideální podmínky pro návštěvníky zdejšího regionu.

Kopřivnice je svou zeměpisnou polohou přímo lákadlem ke krátkým a zajímavým výletům. Městem prochází několik značených turistických tras, ale i cyklotrasa. V létě krajina přitahuje návštěvníky k pěší turistice a cykloturistice, v zimě naopak poskytuje ideální terény pro běžecké a sjezdové lyžování.

Samotné město a jeho nejbližší okolí okouzlí turisty tedy nejen spoustou zajímavých kulturních památek, ale i krásnou přírodou. Přijďte se sami přesvědčit, zanechá ve vás nesmazatelný dojem i neodolatelnou touhu se k nám opět vrátit.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.