Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport
Příloha - Kopřivnice – Váš celoroční cíl

    [Top]    


Město začalo hospodařit v rozpočtovém provizoriu

K o p ř i v n i c e (hod) - Ke svému poslednímu zasedání v loňském roce se sešli městští zastupitelé ve středu 19. prosince.

K hlavním bodům programu jednání patřilo schválení rozpočtového provizoria města a jeho zásad. Po diskuzi bylo provizorium schváleno a měsíční výdaje budou tudíž hrazeny jen do jedné dvanáctiny návrhu rozpočtu na rok 2002. Město k jeho přijetí vedlo to, že do doby přípravy materiálů pro zasedání zastupitelstva nebyl schválen státní rozpočet. Ten byl schválen sice o den dříve, ale pracovníci finančního odboru nebyli schopni přesně stanovit částky dotací ze státního rozpočtu, neboť do poslední chvíle nikdo nemohl tušit, k jakým jeho změnám dojde a zda bude schválen.

Zastupitelé schválili přijetí kontokorentního úvěru u České spořitelny pro letošní rok do výše pěti milionů korun se splatností do 31. 12. 2002. Kontokorentní úvěr město využívá od roku 1996 pro překlenutí nepravidelností v převodech daňových výnosů ze strany finančních orgánů a časový nesoulad mezi příjmy a výdaji v rozpočtu města.

Uzavření kupní smlouvy na elektrické zařízení mezi městem a Energetikou Tatra, a. s., schválili zastupitelé. Předmětem smlouvy bude převod stavby přívodu vysokého napětí, který realizovalo město v rámci výstavby technické infrastruktury pro Průmyslový park Kopřivnice. Město tímto prodejem získá šest milionů korun.

Na programu zastupitelstva bylo také projednání záměru, jehož realizací mělo dojít ke změně dispozic stávajících nebytových jednotek v domě č. p. 1155 - 6 na ulici Štefánikově. Ze současných tří provozoven - knihkupectví, salát bar, sklad zeleniny - by po provedení stavebních úprav měly být vytvořeny čtyři samostatné jednotky, které by po kolaudaci měly být nabídnuty k odprodeji stávajícím uživatelům. Zastupitelé ale nebyli ve shodě, proto navrhli, aby tento bod byl stažen, což se také stalo a tento kontroverzní materiál by měl být projednáván na příštím zasedání.

Zastupitelé schválili uzavření roční smlouvy o poskytnutí účelového příspěvku firmě Ludvík Moravia, s. r. o., na zajištění kulturně osvětové činnosti a provozu kulturního domu ve výši 5 050 000 korun pro letošní rok.

Zastupitelé schválili prodej nebytové jednotky číslo 1154/27 na ulici Štefánikově včetně spoluvlastnického podílu na společných částech domu Veronice Mikuškové, která zde má kosmetiku, za cenu 296 187 korun.

Ani tentokrát Marie Pešlová nezklamala. Neustále vystupovala s připomínkami a jednou, kdy jim vytkla prodej akcií České spořitelny, to někteří nevydrželi a silně se ohradili.


    [Top]    


I letos chce radnice prodat další domy

K o p ř i v n i c e (hod) - Čtyřicátá sedmá schůze rady města hodnotila privatizaci bytového fondu ve městě. Město prodalo jednadvacet bytových domů s více než pěti sty byty, které si koupili jejich nájemci. Ti založili dvacet bytových družstev. Celý proces privatizace prováděla firma Isa Consult, s. r. o., z Frýdku-Místku, která vyhrála výběrové řízení. První oslovení nájemníků, jejichž domy byly určeny k prodeji, se uskutečnilo 27. října 2000 a poslední kupní smlouva, respektive změna platebních podmínek se projednávala v zastupitelstvu města v prosinci.

Místostarosta Alois Janek, který má v kompetenci byty, k tomu řekl: „Dlouhou dobu se docházelo v zastupitelstvu ke konsenzu, jestli prodávat a za jakých okolností. Výsledný projekt vzešlý z pracovní skupiny zastupitelů je dobrým materiálem, o tom ostatně svědčí úspěšnost prodeje. Už dlouhou dobu se prodej plánoval a nemělo cenu nástupcům nechávat něco rozdělaného. Měli jsme obavy vybrat firmu a myslím si, že firma k tomu přistoupila zodpovědně, i když časem jsme zjistili, že se na nás trochu učila.

Na otázku, zda bude město v prodeji bytového fondu pokračovat, Janek dodal: „V letošním roce budeme navrhovat doprodej bytů v majetku města v lokalitě Korej a chceme pověřit prodejem asi 150 bytů firmu Rekaz.“

„Byli jsme kritizováni, že jsme domy prodávali za strašně nízkou cenu. Myslím si, že ty nejstarší domy na Koreji by ani nešly prodat za vyšší cenu, takže můžeme být rádi, že je lidé koupili a vytvořili družstva. Cena byla kompromisem občanů a města ve vztahu k sociální situaci občanů a jejich možností využít dostupných finančních prostředků a vůbec souhlasit s tím, že byty koupí. Myslím si, že kdyby ta cena byla o 50 tisíc Kč vyšší, tak by se tolik domů neprodalo. Ve Vyškově např. mají obrovské problémy, jsou srovnatelným městem a byty nabízeli neúspěšně k prodeji za přibližně dvojnásobné ceny. Dnes jim bude prodávat byty také firma ISA Consult a na jejich doporučení budou použity pasáže z našeho projektu prodeje, ne-li téměř celý projekt. Samozřejmě prodej bytů je velmi složitý proces a na jeho hodnocení je třeba počkat několik let, nově vzniklá družstva budou dále fungovat, budou se více či méně úspěšně starat o své domy, některá se spojí, ale jsem toho názoru, že byl položen dobrý základ pro to, aby tam, kde domy byly prodávány, se občané dokázali o svůj majetek postarat lépe, než to činil mnoho desítek let stát a po něm již nedohnalo deficit město,“ uzavřel Janek hodnocení privatizace bytového fondu.


    [Top]    


SDC zaplatila a akcie Tatry má na svém účtu

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouhé tři dny před koncem minulého roku oznámila společnost SDC International završení procesu jejího majetkového vstupu do kopřivnické Tatry. Na poslední chvíli se tak podařilo odvrátit hrozbu zrušení výjimky ze zákazu veřejné podpory udělené antimonopolním úřadem, které by znamenalo pro automobilku krach.

SDC oznámila, že v jejím držení zůstane kontrolní jednapadesátiprocentní balík akcií, zbývající 40,61procentní podíl v Tatře pak SDC prodá svému strategickému akcionáři, společnosti Terex Corporation. Zhruba osm procent akcií automobilky zůstává v držení drobnějších akcionářů.

„Fakt, že SDC získala Tatru, je obrovskou výhrou jak pro SDC, tak i pro Tatru. V souladu s naším firemním závazkem získávat v oblasti střední a východní Evropy dobře zavedené průmyslové podniky, lze Tatru považovat za první takovou akvizici naší společnosti,“ pochvaluje si předseda představenstva nového vlastníka Tatry Ronald Adams s tím, že pozvednout a rozvinout dobré společnosti z regionu střední a východní Evropy je základní strategií společnosti, kterou řídí.

Spřízněnost SDC s Terexem, který je významným výrobcem supertěžkých nákladních automobilů, byl jedním z důvodů, proč manažeři kopřivnické automobilky preferovali právě tohoto zájemce o vstup do společnosti. SDC a Tatra plánují využít rozsáhlou globální síť Terexu k distribuci vozidel Tatra. Terex disponuje celosvětovou sítí dealerů ve více jak tisíci lokalitách ve více než 60 zemích světa. Tatra by naopak měla Terexu pomoci v regionech, kde je již dlouhodobě zavedeným dodavatelem, tedy hlavně v Rusku, Indii a Číně. Tatra by navíc podle představitelů SDC měla pro Terex vyrábět také značné množství komponentů v zajímavé ceně i kvalitě.

Změny v orgánech společnosti a posléze i na nejvyšších manažerských postech v Tatře lze očekávat po valné hromadě plánované do druhé poloviny ledna.


    [Top]    


Na Tříkrálovou sbírku je možné přispět i poukázkou

S tradiční kolednickou písní a kasičkami
na peněžité dary chodily o minulém víkendu
po městě skupinky Tří králů. Výtěžek sbírky
půjde na charitativní projekty.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V týdnu od 3. do 8. ledna probíhala na území celé republiky Tříkrálová sbírka pořádaná Českou katolickou charitou. Tříčlenná skupina koledníků z řad skautů a dobrovolníků vedená osobou starší osmnácti let v těchto dnech zazvonila u mnoha dveří s žádostí o finanční příspěvek.

Sdružení České katolické charity pomáhá lidem v nouzi bez ohledu na jejich vyznání, rasu nebo národnost. Charita provozuje desítky středisek ošetřovatelské a pečovatelské služby, domovy pokojného stáří, azylové domy pro bezdomovce, domovy pro matky v tísni, stacionáře a chráněné dílny pro zdravotně postižené. Významná je rovněž humanitární pomoc do zahraničí.

Pokud vás koledníci nezastihli doma, můžete ještě dodatečně přispět na pomoc lidem v nouzi na konto 101 101 777/5500 u Raiffeisenbank, Praha 1, Vodičkova 38, variabilní symbol 777.












    [Top]    


Místní osobnosti kultury se dočkaly ocenění své práce

Zdeňka Havlová přebírá ocenění pro sebe
i svůj soubor. Havlová byla jednou z víc jak
třiceti oceněných osobností kultury ve městě.
Foto: Pavel Klos

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyřiatřicet lidí z Kopřivnice bylo v závěru minulého roku poctěno titulem ’Významná osobnost kulturního života’. Na galavečeru, který proběhl dvacátého prosince v kulturním domě, byla oceněna také práce patnácti vybraných uměleckých kolektivů. „Návrhy, koho ocenit, přicházely od lidí pracujících v kultuře a následně byly schváleny radou města,“ osvětlila způsob výběru oceněných Vendulka Sopúchová z odboru kultury, školství a sportu kopřivnické radnice. Z rukou starosty města získali lidé pracující v kultuře ocenění v několika kategoriích.

Pamětní listy byly uděleny za práci v oblasti hudby, tance, divadla, výtvarného umění a filmu, literatury, kronikářství a muzejnictví a dalších odvětvích. In memoriam se uznání dočkali také výtvarníci Miroslav Sopuch a Eduard Petr, pamětní listy převzaly také rodiny hudebního skladatele Zdeňka Petra a literáta a divadelníka Bohumila Matuly. „Určitě se nepodařilo ocenit úplně všechny, ale určitě to nebyla poslední akce tohoto druhu,“ uvedla Sopúchová, připustila však, že k podobnému oceňování v Kopřivnici nedošlo již víc než deset let.

Součástí galavečera byla také celá řada vystoupení oceňovaných souborů. V neoficiální části programu se pak o zábavu staraly místní kapely a zábava pokračovala do brzkých ranních hodin.

Seznam lidí oceněných za práci v kultuře: hudba: Alois Hrnčárek, Dagmar Krestová, Jakub Debef, František Mixa, Pavel Hromádka; pěvecký sbor: Pavel Altrichter, Eva Pajdlová, Libuše Černínová, Bronislava Horatiusová; tanec: Zdeňka Havlová, Dagmar Juráková, Marie Bartoňová, Milena Sochová, Marcela Váňová; literatura: Jiří Tichánek, Václav Langer, Jiří Kutáč; kronika města + muzejnictví: Ladislav Kostelník, Karel Rosenkranz, Lubomír Hanzelka; výtvarné umění + film: Zdeněk Babinec, Miroslav Hofmann, Josef Martini; divadlo: František Červenka, Alena Svobodová, Marie Laušmanová; dlouhodobá programová práce - pracovník v kultuře: Jiří Cachnín, Lubomír Sazovský, Jiří Babický, Vítězslav Váňa, Radomíra Blahutová, Ludmila Karlíková, Věra Kahánková, Jaroslav Balcárek, František Merta, Jaroslav Černošek, Josef Skřivánek; práce s dětmi a mládeží: Drahomíra Vraspírová, Petr Suttner, Milan Chaloupka, Vlasta Šimíčková, Eva Nedjalková, Daniel Brchel; osobnosti - in memoriam: Miroslav Sopuch, Eduard Petr, Zdeněk Petr, Bohumil Matula; oceněné kapely: Sunar, Moravský anděl, Sága (bývalý Bootes), Meteor, Cizinci, Musica da gamba, Camerata, Pigment.


    [Top]    


Během letošního silvestra bylo odpáleno mnohem více petard

K o p ř i v n i c e - Skoro celý měsíc prosinec se v rádiu nebo televizi diskutovalo velice často na téma silvestrovské oslavy a psi. Ochránci zvířat a renomovaní lidé nabádali majitele čtyřnohých miláčků, aby jim na silvestra dávali utišující léky nebo se nezúčastňovali oslav ve městě. Pokud to je jen trochu možné, měli by s nimi raději odjet na samotu, kde nejsou petardy ani jiné zvuky, které vadí psům.

I letos připravili pracovníci firmy Ludvík Moravia, s. r. o., oslavy příchodu nového roku opět na prostranství před kulturní dům.

Asi tak od půl dvanácté se začali scházet lidé před kulturním domem, kde ti mladší nebo ti společensky více znavení začali příchozím házet petardy přímo pod nohy. Letos jich přišlo o něco méně než vloni, kdy se slavil začátek nového tisíciletí, a ohňostroj byl i proto větší. Na ten letošní město z rozpočtu vyčlenilo částku třiceti tisíc korun. Lidem to nevadilo, neboť mnoho z nich přišlo patřičně vybaveno.

A tak od doby, kdy se na velkém promítacím plátně před kulturním domem objevil hodinový strojek, jenž měl odbít dvanáctou hodinu, lidé odpočítávali zbývající čas do půlnoci. Po zaznění hymny začaly vzduchem lítat světlice a posléze začal i tolik očekávaný ohňostroj.

Ještě dlouho po půlnoci se nad Kopřivnicí rozsvěcovaly světlice všech možných barev, bouchaly petardy a v tom všem se pohybovali psi, kteří byli na procházkách se svými majiteli. Mnozí z nich je měli s sebou přímo v centru na již zmiňovaný ohňostroj. Myslím si, že letos lidé světlic a petard odpalovali mnohem více než vloni i podstatně delší dobu. Mně samotné ten hluk vadil, natož pak psům, kteří mají citlivější sluch.

Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.