Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport
Příloha - Kopřivnice – Váš celoroční cíl

    [Top]    


Na odpady se musí lidé přihlásit do konce ledna

K o p ř i v n i c e (ili) - Podle nového zákona mohou města a obce účtovat od ledna letošního roku každému, kdo je u nich trvale hlášen, až pětisetkorunový poplatek na odpady. V Kopřivnici se částka za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů od 1. ledna 2002 účtuje ve výši tři sta korun za osobu na rok. Zároveň dochází ke změně způsobu platby. Dosavadní ’úhradu’ nahrazuje ’poplatek’, který jsou povinni uhradit všichni občané s trvalým bydlištěm na území Kopřivnice a místních částí a také vlastníci nemovitostí určených k individuální rekreaci.

Povinností občanů je splnit ohlašovací povinnost do 31. ledna, poplatkovou povinnost pro rok 2002 pak do 28. února tohoto roku. V praxi to znamená, že občan vyplní patřičný formulář, který spolu s přesným zněním obecně závazné vyhlášky č. 2/2001 města Kopřivnice našel v závěru minulého roku ve své schránce. K dispozici je přihláška A určená těm, kteří chtějí platit pouze za sebe, přihláška B určená vlastníkům zahrádkářských či rekreačních chatek, případně jiného objektu určeného k individuální rekreaci. Přihlášku C využijí ti, kteří chtějí poplatek zaplatit hromadně za celou rodinu, za celý dům apod.

Přihlášky je nutno osobně odevzdat na Městském úřadu v Kopřivnici na finančním odboru v 1. patře do čtvrtku 31. ledna, a to buď na stálém, nebo i mimořádném pracovišti správce poplatku. Kontaktní místa jsou řádně označena. Úřední hodiny jsou stanoveny následovně: pondělí a středa 8 - 12 a 13 - 17 hodin, úterý a čtvrtek 9 - 12, ve čtvrtek navíc od 13 do 16 hodin. V úterý odpoledne a v pátek je kontaktní místo uzavřeno.

Poplatek za odpady lze zaplatit jednorázově či čtvrtletně na finančním odboru a navíc v pokladně městského úřadu do 28. února 2002, vlastníci staveb určených k individuální rekreaci mají termín stanovený do 31. března 2002.

Občané místních částí mohou provést ohlašovací povinnost i úhradu poplatku navíc v následných lokalitách: Kulturní dům v Mniší a ve Vlčovicích 17. ledna od 14 do 19 hodin, v Katolickém domě a v budově Základní školy v Lubině budou přihlášky i úhrady přijímány 24. ledna od 14 do 19 hodin.

Neplatičům hrozí penále, která mohou dosáhnout až padesát procent z dluhu, pokud se budou dlouhodobě případně záměrně vyhýbat placení, také soud a exekuce.


    [Top]    


Novoroční přání starosty Tichánka

Vážení spoluobčané,

dovolte mi, abych vám jménem vedení města popřál do nového roku 2002 pevné zdraví, mnoho štěstí, spokojenosti a úspěchů v pracovním i osobním životě.

Rok 2002 je v mnoha směrech rokem náročným i přelomovým. Čeká nás spousta práce související s přípravou zařazení města Kopřivnice v rámci reformy veřejné správy, do funkce pověřeného města III. stupně. Čekají nás volby, včetně voleb komunálních. Čeká nás také mnoho úkolů souvisejících s plněním volebních slibů. V tomto roce bychom chtěli realizovat dlouho slibovanou okružní křižovatku u městského úřadu a konečně zahájit výstavbu domova důchodců. Město samo změní podstatnou měrou svůj image, a věřím k lepšímu, výstavbou v místech bývalého starého závodu Tatry. Do našeho průmyslového parku musíme najít další investory, abychom ještě více zvýšili podmínky pro zaměstnanost našich spoluobčanů. Chceme úzce spolupracovat s novým vedením firmy TATRA, firmy, která, jak pevně věřím, bude stále největším zaměstnavatelem v našem městě. Tím vším a mnohým dalším chceme vytvořit podmínky, aby se vám ve městě Kopřivnici líbilo a prožili zde spokojený a klidný život.

Vážení spoluobčané, děkuji vám za vaši práci v uplynulém roce a přeji vám do roku 2002 vše dobré.

Jiří Tichánek, starosta města Kopřivnice


    [Top]    


Změna pravidel favority Dakaru příliš nezměnila

Karel Loprais a jeho tým se v polovině
letošního ročníku dakarské rallye vyhoupl
na druhou příčku průběžného pořadí,
Tomečkova tatra na něj ztrácela
jen pár vteřin.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani nové technické parametry pro kamiony účastnící se dakarské rallye příliš nezamíchaly složením vozů na špici startovního pole. Souboj o prvenství se opět odehrává mezi značkou Tatra s Lopraisem a Tomečkem za volanty a Rusem Čaginem na kamazu. Ten také v době uzávěrky tohoto čísla vedl průběžné pořadí kategorie kamionů s náskokem přes jeden a tři čtvrtě hodiny před druhým Karlem Lopraisem.

Kamiony všech tří favoritů se zatím těžkým africkým terénem probíjejí bez větších technických problémů. Tomeček sice musel během osmé etapy řešit problém s odlepenou přední pneumatikou, což jej stálo druhé místo průběžného pořadí, kde jej o půl minuty předstihl Loprais, který si v dosavadním průběhu závodu musel poradit s proraženým chladičem a několikanásobnou výměnou tlumičů. Jak Lopraisův, tak Tomečkův tým věnoval nedělní den volna v Ataru běžné údržbě vozidel a nutnému odpočinku. Na likvidaci náskoku ruského týmu mají tatrovky ještě polovinu ze šestnácti etap, pokořit Čagina však zřejmě nebude snadné. „Čagin si je vědom svého náskoku a jede tak, aby si jej udržel a neničil moc auto. Navíc, jak jsme to počítali, jeho doprovod čítá asi 20 lidí,“ vzkázal Jaromír Martinec z Tomečkova týmu. Do cíle v senegalském Dakaru by celý závodní peleton včetně obou tater měl dorazit v neděli třináctého ledna.


    [Top]    


Ani na silvestra neošetřovali zvláštní případy

K o p ř i v n i c e (ili) - Během vánočních svátků a silvestrovského veselí nemuseli na pohotovosti kopřivnické polikliniky Therápon 98, a. s., ošetřovat žádné výjimečné případy.

„S ohledem na zimní období a současné počasí jsme zaznamenali zvýšený počet chřipkových onemocnění, která se projevila vysokými teplotami, ale jinak nic mimořádného nebylo,“ uvedla vrchní sestra Alena Čípová, „tím však nechci říct, že k vážným úrazům nedošlo, ale lidé si zvykli telefonovat přímo 155 na rychlou záchrannou službu, a na pohotovosti tak s těmito případy do styku vůbec nepřijdeme,“ uzavřela Čípová.


    [Top]    


Sníh vytížil techniku i lidi na sto procent

K o p ř i v n i c e (ili) - Zatímco většina obyvatel užívala koncem roku volna, zaměstnanci firmy Slumeko, s. r. o., jeli naplno. „Odpady jsme vyváželi nepřetržitě každý den, vyjma 24. a 26. prosince, kdy byly uzavřeny všechny skládky, proto nebylo odpady kam vyvézt,“ přiblížil situaci firmy Slumeko její ředitel Karel Březina.

„Co se týče údržby komunikací, drželi jsme nepřetržitou pohotovost ve dvanáctihodinových směnách, navíc byla připravena v záloze třetí směna, která v případě kalamitní situace nastoupila také,“ dodal k vytíženosti pracovníků před koncem roku Březina. Pohotovost drželo v průměru čtrnáct pracovníků. Extrémní počasí si vyžádalo permanentní využití techniky i pracovníků ručního odklízení sněhu na schodech a přechodech. To se samozřejmě projevilo zvýšenými náklady. „Soukromník, který udržuje komunikace v Lubině, nám za prosinec vyúčtoval přes devětadvacet tisíc korun, což je částka, na kterou se nedostal za celou minulou zimní sezonu,“ nastínil finanční náklady letošní zimy Březina. Na zimní údržbu do konce roku zůstalo zhruba šest set tisíc korun, skutečné náklady byly vyčísleny na cca devět set tisíc. „Od ledna čerpáme prostředky z nového rozpočtu, ale pokud se počasí nezmění, nezbudou peníze na údržbu v listopadu a prosinci,“ dodal Březina.

Přestože pracovníci i technika byli využíváni na sto procent, bylo i několik stížností. V mnoha případech se však jedná o nedodržování silničního zákona, který jednoznačně stanoví, že komunikaci, která přiléhá k nemovitosti, udržuje majitel nemovitosti, ve většině případů se jednalo o chodníky. Ale máme i jiné, například jeden řidič telefonicky požadoval, aby mu přijela firma Slumeko okamžitě vyházet výjezd pro auto parkující podél silnice, které zůstalo za vyhrnutým sněhem z komunikace.

Začátkem devadesátých let zvolilo město jako ekologičtější a levnější technologii zimní údržby úhrn sněhu a posyp inertními materiály. Tato technologie má však i svoje nevýhody, stejně jako systém údržby pomocí soli.

„Všechny komunikace vedoucí k rodinným domkům jsme udržovali sjízdné, v některých dnech se nám nepodařilo zprovoznit pouze zkratky mezi jednotlivými částmi, kde při silném větru nebylo po půlhodině znát, že tudy naše technika projela,“ uvedl Březina.


    [Top]    


Nový rok: Opět podraží elektřina, plyn, teplo i vlak

K o p ř i v n i c e (ili) - Příchod nového roku pravidelně provází i zvýšení cen. V letošním roce se týká elektřiny, plynu, tepla, přepravy vlakem a pevných telefonních linek.

Cena za elektřinu vzrostla o 9,9 procent. Jedna kilowatthodina v nejběžnější sazbě B stojí 3,46 Kč oproti původním 3,16 Kč. Stále zůstává v platnosti od 1. 7. 2001 rozhodnutí, že se výše stálého měsíčního poplatku stanovuje podle hodnoty hlavního jističe. V letošním roce se nebudou automaticky zvedat zálohy na placení odběru elektrické energie, jak tomu bylo v minulém roce. Bližší informace o jednotlivých sazbách získají zájemci ve středisku služeb Severomoravské energetiky, a. s.

Méně výrazné zdražení se dotkne cen za teplo. U domácností, které jsou napojené na zdroje dálkového tepla, vzroste cena asi o pět procent. Maximálně o 16 korun za jeden gigajoule tepelné energie. To znamená, že měsíční navýšení u třípokojového bytu se bude pohybovat do 50 korun, u rodinného domku pak kolem 70 korun.

Zvýšení cen plynu pro domácnost se pohybuje v průměru o 5,1 procenta. Nejvíce cena vzroste v Praze, nejméně na severní Moravě (2,1 %). Regulátor ovšem může měnit ceny čtyřikrát do roka v závislosti na světových cenách a kurzu dolaru, za něž se surovina nakupuje.

U nejnižší spotřeby do 1 890 kWh (což odpovídá objemu do 180 m3) se účtuje 1 koruna za 1 kWh při stálé měsíční platbě 26 korun. V kategorii od 1 890 kWh do 9 450 kWh (což odpovídá spotřebě od 180 do 900 kubíků) je za 1 kWh stanovena částka 0,85 korun při měsíční platbě 50 korun. Při spotřebě od 9 450 do 63 000 kWh (900 - 6 000 m3) je účtováno 0,72 korun za 1 kWh při měsíční platbě 154 korun. Při spotřebě nad 63 000 kWh, což odpovídá spotřebě nad 6 000 kubíků, zaplatí odběratel za 1 kWh 0,70 korun při měsíční platbě 212 korun.

Spotřeba se již nově uvádí v kilowatthodinách namísto původních kubických metrů. Pro ty, kdo si chtějí podle plynoměrů zjistit svou spotřebu platí převodová pomůcka - 1 m3 je zhruba 10,5 kWh.

Od 1. července se v průměru o pět až sedm procent podraží nájemné ve více než milionu bytů podléhajících regulaci. Novinkou je i skutečnost, že při výpočtu činže se budou započítávat plnou plochou i takové místnosti, jako je koupelna, WC, komora, sklep a spíž. Až dosud se totiž brala v potaz pouze polovina jejich plochy. V praxi to znamená, že se nájemné vypočte z větší plochy, a bude proto podstatně vyšší než avizovaných 5 až 7 procent. U balkonů, teras a lodžií se bude brát v úvahu i nadále pouze polovina jejich výměry.

České dráhy zavedly od prvního ledna dvojí jízdné pro stálé a náhodné cestující. Ti druzí zaplatí při přepravě o 60 procent víc. Za jízdu z Kopřivnice do Štramberka nebo Příbora tak náhodný cestující zaplatí místo původních sedmi korun rovných deset. Původní cenu by zaplatil pouze v případě, že by byl držitelem zákaznické karty Z, kterou lze pořídit na počkání v každé pokladně železniční stanice za dvě stě korun s fotkou pasového formátu a občanským průkazem. Její platnost je jeden rok do data vydání.

Český Telecom mění od února nejen ceny, ale i tarify. Vybrat si lze z cenového programu mini, standard, maxi, maxi plus a internet. Každý z těchto programů se liší paušálním poplatkem a bezplatným kreditem, který je možno za měsíc využít. Pokud se zákazník během ledna nerozhodne sám, bude automaticky převeden na stejný cenový program, jaký měl loni. Většina domácností má tzv. standard, to znamená, že měsíční poplatek se ze 175 korun zvýší na 299 korun a účastník bude mít možnost provolat 90 korun zdarma. Neprovolaný kredit se do dalšího měsíce nepřevádí.


    [Top]    


Stíny

Dne 31. prosince přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že se na ulici Francouzské nachází opilá mládež. Po příjezdu hlídky MP se na místě nacházela mladistvá dívka v silně podnapilém stavu. Neprodleně byl přivolán lékař a matka dívky. Celou záležitostí se bude dále zabývat sociální odbor městského úřadu.

Krátce před třetí hodinou ranní na Nový rok vyjížděla hlídka městské policie do jednoho z panelových domů na ulici Francouzské, kde došlo k poranění dvou mužů, kteří měli zraněná zápěstí. Po nezbytných úkonech na místě činu byli oba zranění převezeni rychlou záchrannou službou k dalšímu ošetření. O celé události byla informována Policie ČR.


    [Top]    


ROK 2001: V podnikatelském areálu vyrostla první továrna

SPORT 1. LEDEN

Základní škola - náměstí se stala sportovní školou s hokejovými třídami. Tento statut je posvěcen Českým hokejovým svazem.

SPORT 4. LEDEN

Navždy odešel zasloužilý mistr sportu Alois Mark, jenž získal za volanty soutěžních vozů se značkou Tatra desítky cenných vavřínů a trofejí.

SPORT 7. LEDEN

Osmý ročník prestižního turnaje v malé kopané Superior Cup se stejně jako před rokem stal kořistí týmu Trappes Devills.

CESTOVNÍ RUCH

11. - 14. LEDEN

Na mezinárodní výstavě turistických možností v regionech Regiontour 2001 byl největší zájem o ubytování a publikaci ’To nejlepší z Beskyd a Valašska’.

MĚSTO 18. LEDEN

V Praze došlo k podpisu ’Finančního memoranda‘ mezi ministerstvem financí a Evropskou unií o přidělení finančních prostředků Phare. Kopřivnice tak dostala dva miliony euro na výstavbu druhé etapy podnikatelského areálu.

SPORT 21. LEDEN

Karel Loprais sklízí vavříny ve 23. ročníku nejtěžší terénní rallye světa. Na trati Paříž - Dakar triumfoval s vozem tatra již pošesté.

KULTURA 26. LEDEN

Jen několik týdnů před ukončením činnosti koncertovala ojedinělá brněnská formace Pluto na půdě místního Nora Café.

TATRA LEDEN

Pětiprocentní nárůst mezd, zkrácení pracovní doby na 37,5 hodiny týdně a týden dovolené navíc zajistila v loňském roce tatrovákům nová kolektivní smlouva.

KULTURA LEDEN

Loutkáři z Rolničky oslavili půl století od uvedení vůbec první hry. Výročí a činnost souboru členové Rolničky zmapovali ve speciální brožuře.

K tomu ještě v lednu...

Nástup nového milénia provázelo zdražení elektřiny, plynu a vody. V platnost vstoupila úprava pravidel silničního provozu, mimo jiné povinnost svítit během jízdy i v zimním období a posílení práv chodců na přechodech. Tříkrálová sbírka České katolické charity vynesla v Kopřivnici 53 906,30 korun. Kabelová televize Kopřivnice přešla z distribuce pozemního na satelitní vysílání.

MĚSTO 1. ÚNOR

Tento den byl posledním dnem provozu staré budovy Domu dětí a mládeže.

KULTURA 1. ÚNOR

Film Modrý samet zahájil v kině Puls již třetí Projekt 100. Filmoví fanoušci měli možnost zhlédnout desítku filmů, které se zapsaly do dějin kinematografie. Součástí přehlídky bylo i promítání takových lahůdek, jako je Občan Kane Orsona Wellese.

SPORT 2. ÚNOR

Plochodrážník Jaromír Lach marně bojoval v semifinále mistrovství světa na ledové ploché dráze o postup do vysněného finále.

MĚSTO 8. ÚNOR

Na 12. zasedání zastupitelstva byl schválen rozpočet města ve výši 282 976 tisíc korun.

Společnost Dura Automotive Systems, CZ, s. r. o., oznámila svůj záměr o odkoupení pozemku ve Vlčovicích na vybudování závodu na výrobu automobilových součástek.

MĚSTO 9. - 10. ÚNOR

K zápisu do prvních tříd základních škol přišlo 336 dětí.

OKRES 9. ÚNOR

V Novém Jičíně došlo k otevření Mammocentra věnujícího se prevenci, diagnostice a léčbě nemocí prsu.

SPORT 11. ÚNOR

Kopřivnická plavkyně Petra Klosová zazářila při premiérovém reprezentačním startu. Z juniorského mezinárodního mítinku Carneval’s Cup konaném v italském Viarregiu si dovezla jedno prvenství a dvě druhá místa.

MĚSTO 12. ÚNOR

Slavnostně otevřen nový Dům dětí a mládeže na ulici Kpt. Jaroše v budově bývalé mateřské školy.

SPORT 12. ÚNOR

Částečně se rozpadla trenérská dvojice druholigového hokejového týmu Kopřivnice. Vladimír Slovák po třech letech rezignoval na svou funkci, a po boku Libora Zátopka tak prozatím stanul sportovní ředitel klubu Jaroslav Bonk.

SPORT 17. ÚNOR

Házenkářský tým Kopřivnice dotáhl k vítězství základní část první ligy.

MĚSTO 20. ÚNOR

Oficiální otevření Ústavu sociální péče s denním pobytem - Centra pro zdravotně postižené občany ve Vlčovicích

SPORT 25. ÚNOR

Hokejisté Kopřivnice nejen že úspěšně odvrátili baráž, ale nakonec ve II. lize skončili těsně za branami play-off, tedy na vcelku přijatelné deváté příčce.

Ve 20. ročníku okresní futsalové soutěže triumfoval Tatran Baracuda Jakubčovice.

K tomu ještě v únoru...

Předcházející rok 2000 byl pro Policii ČR nejúspěšnějším rokem uplynulé dekády, co se týče výkonnosti její práce. Zvýšení poplatků za hroby a urnová místa. Občanské sdružení Hájenka začalo provozovat bezplatné ekologické poradenství. Kopřivnice získává finanční prostředky v rámci prevence kriminality již čtvrtým rokem - celkem investovala víc jak sedm a půl milionu korun. Současné vedení radnice je v poločase volebního období. Josef Jalůvka opustil post člena Parlamentu ČR, aby se naplno mohl věnovat funkci zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje. Vedení města vyhlásilo granty ve výši 300 tisíc na projekty zaměřené na zkvalitnění nabídky programů nejen pro děti v oblasti kultury, sportu a života ve městě. Kopřivnická exzastupitelka Marie Pešlová podala trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti se stavbou obchodně administrativního centra ve středu města. Dvě z desítky trestních oznámení souvisejících s automobilkou Tatra podaných Ivanem Telaříkem uzavřeli vyšetřovatelé místní pobočky okresního úřadu vyšetřování. Strážnici městské policie dostali novou bílou Fabii combi. Ve Štramberku se začíná po čtyřech letech uvažovat o obnovení výroby cementu. Tenisté přišli o halovou hrací plochu. Její deformaci měla na svědomí havárie vodovodního potrubí.

MĚSTO 1. BŘEZEN

Půlnoc z 28. února na 1. března byla rozhodujícím časem pro sčítání lidu, bytů a domů.

SPORT 6. BŘEZEN

V sále místního kina Puls zazněla jména desítky nejlepších kopřivnických sportovců uplynulého století. Fenomenální vytrvalec Emil Zátopek byl prohlášen za sportovní legendu města.

MĚSTO 8. BŘEZEN

Nejrůznější osobnosti politického, společenského a občanského života se sjely popáté do Kopřivnice, aby diskutovaly o myšlenkách Tomáše Garrigua Masaryka.

SPORT 8. BŘEZEN

Tenisový klub má nového prezidenta. Emila Ondrašíka ve funkci vystřídal dosavadní šéf-trenér Karel Fojtík.

KULTURA 9. BŘEZEN

Ve Štramberku byl zahájen čtvrtý ročník tamní přehlídky ochotnických souborů. Domácí divadelníci si odnesli několik ocenění, které tradičně svým hlasováním rozdělili diváci.

SPORT 11. BŘEZEN

Prvoligový tým Badmintonového klubu Kopřivnice se ani letos nevymanil z průměru. Konečné páté místo však bylo odrazem reálných možností. Béčko vyhrálo druhou ligu a popere se v baráži o postup mezi elitu.

KULTURA 16. BŘEZEN

Fyzický básník Petr Váša poprvé předvedl kopřivnickému publiku svou kapelu Ty Syčáci.

SPORT 17. BŘEZEN

Fandové házené si přišli na své. Kopřivnická hala hostila interligové utkání mezi Zubřím a Plzní.

Karatisté si vybojovali účast v extralize.

KULTURA 21. BŘEZEN

Legenda českého rocku Vladimír Mišík přivezl do Kopřivnice i několik novinek, větší část koncertu však patřila osvědčeným hitům staršího data.

Vloni na jaře byla podepsána smlouva,
ve druhé polovině roku začala výstavba
a před koncem roku nový závod Dura
Automotive Systems CZ stál.
Foto: David Macháček

MĚSTO 22. BŘEZEN

Zastupitelé schválili odprodej pozemku firmě Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., o rozloze 99 984 m2 a uzavření smlouvy na další pozemek o výměře 38 369 m2.

SPORT 25. BŘEZEN

Kopřivnická Asociace sportovních klubů pořádala ples, kde zazněla i jména tří osobností roku. Stali se jimi Emil Václavík, Václav Indruch a Milan Burget.

Volejbalistům těsně unikl postup do I. ligy. Smutku však nepropadali, neboť vyšší soutěž by si stejně z finančních ani časových důvodů nemohli dovolit hrát.

MĚSTO 28. BŘEZEN

U příležitosti Mezinárodního dne učitelů byli vyznamenáni pedagogové všech škol ve městě.

KULTURA 30. BŘEZEN

Keramickou Kafku za nejlepší zpravodajství získala vůbec poprvé v konkurenci čtrnácti dalších tuzemských a slovenských studií Kabelová televize Kopřivnice. Ta také pátý ročník přehlídky, která se stává mezi odbornou veřejností pojmem, pořádala.

SPORT 31. BŘEZEN

I s úroky vrátili futsalisté Jistebníku Megasu porážku z prvního vzájemného prvoligového střetnutí: Megas - Jistebník 1:6.

K tomu ještě v březnu...

V Kopřivnici začala vznikat nová bytová družstva tvořená obyvateli jednotlivých domů. Na Novojičínsku došlo ke stoprocentní digitalizaci telefonních ústředen. Jarní migrace skokana hnědého ve Vlčovicích si vyžádala asistenci členů Občanského sdružení Hájenka. Náročné testy autoškol odrazují potenciální zájemce o řidičský průkaz. V Mniší si připomněli 100. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů.

MĚSTO 5. DUBEN

Proběhlo mimořádné zasedání z důvodu prodeje kasáren.

SPORT 8. DUBEN

Plavecká hvězdička KVS Skokan Petra Klosová vytvořila svůj první dorostenecký rekord. Podařilo se jí to v mezistátním multinárodním utkání v Lisabonu na trati 50 m motýlek časem 29,11 s.

V průběhu roku jich ale nakonec bylo nepočítaně, jisté však je, že momentálně je držitelkou sedmi platných českých rekordů.

SPORT 14. DUBEN

Krasobruslaři vybojovali fantastické osmé místo v Evropském poháru.

SPORT 15. DUBEN

Velký den místní házené. Dvě kola před koncem nadstavby I. ligy rozhodl kopřivnický tým o svém triumfu v soutěži.

KULTURA 20.- 21. DUBEN

Na patnáctém ročníku přehlídky Kopřiva triumfovalo slovenské divadlo Teatro Tatro. To si odvezlo jak ceny udělované porotci, tak sympatie diváků. Exotickým hostem přehlídky byla tanečnice Hanako Azuma, jejíž workshop věnovaný tradičnímu japonskému tanci se těšil velkému zájmu.

SPORT 20. DUBEN

Chlapecký florbalový tým ZŠ E. Zátopka získal v národním finále senzační stříbro.

Plavecké trojutkání spřátelených měst konané v Trappes vyhráli kopřivničtí borci.

MĚSTO 24. DUBEN

V Průmyslovém areálu ve Vlčovicích bude podnikat i druhý investor, firma Tatrarex Castings, spol. s r. o.

MĚSTO 26. DUBEN

Schválením smlouvy o poskytování účelového příspěvku města zastupitelé potvrdili firmě Ludvík Moravia pozici hlavního poskytovatele kultury ve městě na další čtyři roky dopředu.

SPORT 28. DUBEN

Vynikající zážitek přinesla první kopřivnická Aerobic Show, v níž své umění kromě jiného předvedla i Švédka Charlotte Anderson.

Futsalovému Megasu Frenštát zůstal černý Petr. Na rozdíl od okresního rivala z Jistebníku si play-off nezahraje. Rozhodla o tom porážka na Žižkově.

OKRES DUBEN

V prvním čtvrtletí policisté v okrese navázali na pozitivní trend snižování kriminality.

K tomu ještě v dubnu...

Proběhlo jarní kolo veřejných schůzí pro občany místních částí, kde se nejvíce diskutovalo o připravovaném silničním obchvatu Příbora. Tři vyřazené počítače z Tatry rozšířily vybavení Dětského centra.

SPORT 4. KVĚTEN

Němka Judith Arndtová vyhrála třetí etapu cyklistického závodu žen Gracia končící na štramberském náměstí.

MĚSTO 6. - 7. KVĚTEN

Kulturní dům Kopřivnice hostil pátý ročník mezinárodní modelářské výstavy Beskyd Model Kit Show.

SPORT 8. KVĚTEN

Úspěch před zraky fanoušků: dvojice Adrian Rymel-Robert Král vybojovala Kopřivnici vavříny v semifinále mistrovství ČR dvojic na ploché dráze.

SPORT 13. KVĚTEN

Házenkářský tým Kopřivnice porazil v prvním utkání baráže o interligu Allrisk Praha 25:20, v odvetě konané o týden později však Pražáci nepřipustili diskuzi. Jasné vítězství 33:21 je udrželo v mezinárodní soutěži.

KULTURA 18. KVĚTEN

Celodenní program nazvaný ’Den s českým rozhlasem’, jehož fragmenty bylo možné slyšet také na vlnách ČR Ostrava, se těšil slušnému zájmu. Lidé mohli slyšet a vidět vystoupení místních umělců, rozhovory se zajímavými osobnostmi a večer zajít na koncert slovenské zpěvačky Jany Kirschner.

KULTURA 24. KVĚTEN

Jen osm dní po premiéře mohli Kopřivničané v místním kině Puls vidět nejdražší snímek v historii českého filmu. Tmavomodrý svět navíc divákům osobně představil jeho režisér Jan Svěrák společně s představitelem jedné z hlavních rolí Kryštofem Hádkem.

SPORT 26. KVĚTEN

Pro jistebnické Fialky zůstalo finále I. ligy jen snem. I letos je v semifinále vyřadil Bakov.

Kopřivnický fotbalový dorost korunoval své snažení v župní soutěži. Tři kola před jejím koncem strčil do kapsy nejen Odry (3:1), ale zároveň i postup do župního přeboru.

SPORT 29. KVĚTEN

Odzvonilo kopřivnické kopané dospělých. Diskuze o pádu v okresním přeboru potácejícího se mužstva do III. třídy uťalo rozhodnutí výboru klubu o zrušení týmu.

TATRA KVĚTEN

Automobilka Tatra vyhrála spor u Krajského soudu v Trenčíně se slovenským výrobcem komponentů pro nákladní automobily Tatra Sipox Bánovce nad Bebravou o užívání značky Tatra.

K tomu v květnu...

Proběhla kolaudace dětského hřiště na ulici Příčné. Zakoupením žluté kytičky přispěli obyvatelé na boj proti rakovině. Sbor dobrovolných hasičů si nechal zhotovit a vysvětit prapor v místním kostele.

MĚSTO 1. ČERVEN

V obecních bytech se zvýšilo nájemné o čtyři procenta.

KULTURA 1. ČERVEN

Jaromír Nohavica a kapela Čechomor se sešli na pódiu kopřivnického kulturního domu. Na koncertě, který byl zcela vyprodán, zazněly písně z Nohavicova posledního alba Moje smutné srdce.

MĚSTO 2. - 3. ČERVEN

Kopřivnice hostila účastníky Čtvrtých celostátních sportovních her zdravotně postižených dětí i dospělých.

MĚSTO 9. ČERVEN

Milionový dar od nadace nesoucí jméno televize Nova získal kopřivnický azylový dům Salus na uskutečnění střešní nadstavby.

KULTURA 9. ČERVEN

Pěvecké sdružení Kopřivnice a komorní orchestr při ZUŠ MIS music nastudovalo a uvedlo několik pasáží ze slavného oratoria Mesiáš Georga F. Händela.

Pokračování na straně 4

Pokračování ze strany 3

Jako poctu slavnému malíři Zdeňku Burianovi pojali svůj výtvarný projekt žáci ZŠ Alšova a ZUŠ Z. Buriana. Jejich modely dinosaurů a další dílka se vztahovaly k malířovu dílu.

SPORT 17. ČERVEN

Plavecký dorost KVS Skokan dovezl z mistrovství ČR parádních devět medailí. Desetiletí plavci vybojovali v poháru cenných kovů sedm.

SPORT 20. ČERVEN

Neuvěřitelná drzost! Házenkářům během podvečerního tréninku kdosi ’vybílil’ šatnu. Škoda činí 72 tisíc korun.

KULTURA 21. ČERVEN

Oslavou Evropského svátku hudby byla celodenní série koncertů na pódiu před KDK. Oslavou stejného svátku bylo také vůbec první společné setkání místních pěvců a dechového orchestru, kteří společně uvedli Janáčkovy Ukvaldské písně.

SPORT 22. ČERVEN

Hokejový klub uspořádal besedu s hvězdami první velikosti. Každé slovo, které Václav Varaďa a Radek Bonk vypustili z úst, hltaly především děti.

SPORT 24. ČERVEN

Kopřivnická atletka Lenka Masná vyběhla při mistrovství ČR dorostu skvělé stříbro v závodě na 800 m.

Na republikovém šampionátu se dařilo i plaveckému žactvu. Největší hodnotu měly zlaté medaile ze štafet.

SPORT 27. ČERVEN

Po dlouhých 25 letech se na kopřivnický plochodrážní ovál vrátil extraligový závod. Konalo se zde 4. kolo nejvyšší domácí soutěže. Jen ty nejlepší vzpomínky si odvezl Slaný, který zvítězil před Olympem Praha a Pardubicemi.

SPORT 30. ČERVEN

Kopřivnický běžec Robert Šádek potřetí za sebou triumfoval v městském desetikilometrovém běhu Korida. Rodinnou sbírku trofejí rozšířila jeho žena Irena, která vyhrála kategorii žen.

MĚSTO ČERVEN

Na prevenci kriminality přispělo ministerstvo vnitra 111 tisíci korun a radnice na tento účel uvolnila 380 tisíc korun.

Kopřivnická poliklinika Therápon 98 přešla pod správu ostravské společnosti Pharmos.

K tomu ještě v červnu...

Členové zastupitelstva schválili změnu jednacího řádu, aby občané mohli vystupovat přímo při projednávání daného bodu v rozsahu tří minut. V kasárnách začaly probíhat rozsáhlé rekonstrukční práce, jejichž výsledkem budou nejen nové prodejní prostory, ale i relaxační centrum. V rámci protidrogového programu získala Kopřivnice v konkurenci pětačtyřiceti předkladatelů 85 tisíc korun. V mléčné farmě v Lubině se narodila čtyřčata - tři jalovičky a jeden býček. Proběhla první etapa plošné deratizace na území města.

KULTURA 6. - 7. ČERVENEC

Hudební open air festival Šlahouny se oblékl do zcela nového hávu navrženého Milanem Caisem a nabídl lidem produkce desítek profesionálních kapel, taneční hudbu i koncerty amatérů. Akce, která patřila k největším v roce, však přilákala málo lidí a pořadatelé z ekonomických důvodů uvažují o konci jejich osmileté historie.

SPORT 8. ČERVENEC

Znovu Petra Klosová. Talentovaná plavkyně veze z juniorského mistrovství Evropy konaného na Maltě trojnásobnou semifinálovou účast. Finále jí v závodě na 50 m volný způsob uteklo o pouhých sedm setin sekundy, přesto skvělý úspěch.

SPORT 10. ČERVENEC

Byla schválena smlouva mezi městem Kopřivnice a firmou Sportovní podlahy Zlín o rekonstrukci podlahy v tenisové hale.

PODNIKATELSKÝ AREÁL

1. SRPEN

Firma Dura Automotive Systems CZ, s. r. o., zahájila výstavbu areálu závodu ve Vlčovicích.

SPORT 1. SRPEN

Vybuchla futsalová bomba. Kanonýr Jistebníku Michal Buček podepsal přestup do konkurenčního Megasu Frenštát.

MĚSTO 4. SRPEN

Slavnostního otevření se dočkala šestnáctikilometrová Lašská naučná stezka po okolí Kopřivnice.

SPORT 11. SRPEN

Cyklistická dvojice Martin Demko a Miroslav Kovačik vytvořila v jedinečném maratonu ’Lichnov 24 hodin’ nový světový rekord.

MĚSTO 15. SRPEN

Náhle zemřel člen zastupitelstva Jaromír Maroň, který se do komunální politiky zapojil po listopadu ’89. Ve funkci byl o měsíc později nahrazen Janem Jalůvkou z Mniší.

TATRA 31. SRPEN

Náčelník Generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Šedivý pracovně navštívil místní automobilku.

MĚSTO SRPEN

Starosta města Jiří Tichánek zaslal otevřený dopis premiérovi a členům vlády za účelem získání akcií firmy Tatra do vlastnictví města Kopřivnice.

K tomu ještě v srpnu...

Město vydražilo za jeden milion korun ubytovnu pod lesem, kterou hodlá přestavět na malometrážní byty. Zhruba milion dvě stě korun spolkly prázdninové opravy na místních základních školách.

MĚSTO 1. ZÁŘÍ

Městem projely automobiloví veteráni u příležitosti 32. ročníku tradiční Rallye Beskydy.

SPORT 1. ZÁŘÍ

Kopřivnici se nepodařilo obhájit vítězství v házenkářském turnaji ’O pohár Tatry’. Prvenství si odvezly slovenské Michalovce.

KULTURA 8. ZÁŘÍ

Kulturní dům opět viděl soutěžní tanec nejvyšší úrovně. Vítězové si museli poradit s opravdu velkou konkurencí ve standardních tancích soutěžilo 29, v latinskoamerických 27 párů.

MĚSTO 8. - 9. ZÁŘÍ

Kopřivnice hostila delegaci z italského partnerského města Castiglione del Laga.

SPORT 8. ZÁŘÍ

Hokejisté vstoupili do II. ligy remízou s Kroměříží. Na první vítězství si museli počkat do čtvrtého kola, v něm zdolali Šternberk.

SPORT 9. ZÁŘÍ

Házenkáři zopakovali loňský vítězný vstup od I. ligy. V prvním velice dramatickém mistrovském utkání zdolali o jedinou branku Hranice.

MĚSTO 11. ZÁŘÍ

Oběti newyorské tragédie následující pátek obyvatelé města uctili tříminutovým tichem.

SPORT 21. ZÁŘÍ

Futsalisté Megasu Frenštát porazili v 5. kole I. ligy úřadujícího mistra z Havlíčkova Brodu.

KULTURA 29. ZÁŘÍ

Dub reggae kapely Hypnotix naplnilo CO kryt pod kulturním domem již podruhé. Tuzemskou kapelu, která však častěji hraje za hranicemi, tentokrát doprovázel hostující indický zpěvák Moshin Mostaba.

SPORT 29. ZÁŘÍ

Místní karatistka Soňa Hejduková vyhrála mezinárodní závod v Chorvatsku.

MĚSTO ZÁŘÍ

Město buduje v průmyslové zóně technickou infrastrukturu.

K tomu ještě v září...

Na ulici Záhumenní začala provizorní rekonstrukce vozovky, která by se za dva roky měla dočkat rozsáhlejších úprav. Čichači toluenu jsou problémem i v Kopřivnici. Strážníci městské policie dostali k dispozici jízdní kola na zvýšení mobility. Zdravotně postižení uspěli na XIX. sportovních hrách v Praze. Škodu za 240 tisíc korun napáchal oheň na přízemním třípokojovém bytu, naštěstí nikdo nebyl zraněn. K ustanovujícímu zasedání se sešla bezpečnostní rada města. Dura uzavřela první etapu výběru zaměstnanců. Rozjíždí se pátrací akce ’kopřivnický kuželek’ na záchranu místní odrůdy jablka. Jezdec formule ford do 1 600 ccm Lubomír Polášek z Lubiny nezavršil svou úspěšnou sezonu příliš radostně. Kvůli technice nedojel poslední dva brněnské závody, přesto mu v mistrovství ČR nakonec patřilo druhé místo mezi fordy a třetí v divizi 3.

MĚSTO ŘÍJEN

Vrcholí prodej bytových domů, bytů a nebytových prostor z majetku města, za něž by radnice měla dostat 25 milionů korun.

SPORT 7. ŘÍJEN

Jezdec Stanislav Matějovský jistí ve španělské Jaramě vítězství v Evropském poháru tahačů třídy Super Race Truck B.

První futsalové derby nového ročníku I. ligy pro sebe rozhodl Megas Frenštát. Jistebník odešel poražen 4:2.

XI. ligový pohár KMK se stal kořistí R.U.M.

MĚSTO ŘÍJEN

Vrchní soud v Praze vrátil kauzu akcií SmVaKu zpět na kraj. Soudní spor mezi městy a Anglian Water se vleče již přes rok.

SPORT 14. ŘÍJEN

Kopřivnický karatista Milan Burget patřil do týmu ČR, který na juniorském mistrovství světa v Aténách vybojoval výbornou čtvrtou příčku.

MĚSTO 19. ŘÍJEN

Účelem návštěvy polské delegace z Myszkowa bylo životní prostředí v Kopřivnici.

MNIŠÍ 21. ŘÍJEN

Sto patnácté výročí existence školy si připomněli akademií žáci i pamětníci.

KULTURA 23. ŘÍJEN

Šestnáct let po své smrti se místní malířka Jindra Treuchelová dočkala rozsáhlé retrospektivní výstavy svých děl.

SPORT 26. ŘÍJEN

Kopřivnický Tenisový klub se dočkal. Jeho členové i široká veřejnost mohou počínaje tímto dnem využívat ke hře halu se zrekonstruovaným povrchem.

KULTURA 26. ŘÍJEN

Svým představením Mečouní krutony pobavilo návštěvníky Nory duo Jaroslav Dušek - Martin Zbrožek. Oba divadelní improvizátoři vloni v Noře vystupovali dvakrát.

SPORT 28. ŘÍJEN

Krasobruslaři pořádají 4. ročník Velké ceny Superior a 29. ročník Tatrovácké brusle. Domácí si zásluhou Hany Kubátkové a Terezy Holáňové založili do sbírky dvě bronzové medaile.

OKRES 31. ŘÍJEN

Zásah při úniku čpavku z místního zimního
stadionu nacvičovaly všechny složky
integrovaného záchranného systému.
Foto: David Macháček

Nácvik taktického cvičení integrovaného záchranného systému okresu Nový Jičín proběhlo v Kopřivnici na chladírenském zařízení zimního stadionu

KULTURA 31. ŘÍJEN

Baroque Jazz Q soubor, který je milovníkům klasické a jazzové hudby znám jako ten, který oba proudy zdařile kombinuje, zahájil novou sezonu předplatného Kruhu přátel hudby.

K tomu ještě v říjnu...

Započaly demoliční práce v areálu starého závodu Tatry pro uvolnění místa na výstavbu obchodního komplexu Kaufland. Alois Janek se stal lídrem KDU-ČSL pro parlamentní volby. Anonymní telefonát o umístěné bombě ochromil provoz v hotelu Tatra na tři hodiny. Kopřivnická poliklinika stále rozšiřuje nabídku služeb lékařských specialistů. Základní škola Alšova získala třicet počítačů v rámci zapojení se do republikového projektu. Základní škola 17. listopadu otevřela školní studijní informační centrum.

MĚSTO 1. LISTOPAD

Na ulici Horní byla otevřena pobočka klubu Kamarád a zároveň vybudováno dětské hřiště.

KULTURA 2. - 3. LISTOPAD

Kopřivnickými Kraťasy nazvali pořadatelé nový festival krátkých filmů. Nultý ročník akce zpestřil svou návštěvou režisér Tomáš Vorel nebo všeuměl Václav Koubek.

SPORT 3. LISTOPAD

Kopřivnický vzpěrač Radek Enčev se v Havířově stal mistrem ČR juniorů. Jeho úspěch ale nebyl ojedinělý, místní oddíl si ze šampionátu přivezl celkem tři medaile.

TATRA 8. LISTOPAD

Kopřivnická automobilka byla prodána americké společnosti SDC International.

SPORT 11. LISTOPAD

Kopřivnická palubovka házenkářů se v letošním roce stala nedobytnou ligovou pevností. Právě v tento den tatrovácký tým završil svou neporazitelnost vítězstvím nad Zlínem.

Fotbalové Vlčovice jsou po podzimu v I. B třídě sedmé, Štramberk třináctý. Kopřivnický dorost figuruje v župním přeboru na překvapivé druhé příčce.

MĚSTO 15. LISTOPAD

Na výjezdním zasedání v Mniší byly schváleny tři vyhlášky, a to o sběru, přepravě, třídění a využívaní komunálního odpadu, o místním poplatku za odpady a o držení psů.

SPORT 15. LISTOPAD

Město se rozhodlo podpořit sport třičtvrtěmilionovou částkou. Klubu házené částečně pomohlo finanční injekcí z tísnivé ekonomické situace, hokejistům, fotbalistům a tenistům pak odpustilo dlužné částky.

TATRA 19. LISTOPAD

Tragická nehoda v Tatře si vyžádala jeden lidský život, škody na majetku byly vyčísleny na dva miliony korun.

MĚSTO 22. LISTOPAD

Delegace z polského Myszkowa a německého Zwönitzu se zajímaly o školství a sport v našem městě.

KULTURA 23. LISTOPAD

Byla zahájena výstava betlémů v Katolickém domě. Zhruba dvě stovky nejrůznějších betlémů si bylo možné prohlédnout po celý měsíc.

SPORT 25. LISTOPAD

Jedinečný úspěch kopřivnického karate. Milan Burget a Soňa Hejduková se v Brně stali mládežnickými mistry České republiky.

SPORT 30. LISTOPAD

Badmintonisté pořádají již sedmou prestižní Velkou cenu. Domácí tým v ní bohužel nezazářil.

Pokračování na straně 6

Dokončení ze strany 4

K tomu ještě v listopadu...

Podezření na antrax vyvolala dopisní obálka z New Yorku u pracovníků dceřiné společnosti Kovárna. Na místní obchodní trh by se ráda protlačila společnost Lidl s novou diskontní prodejnou.

Plavkyni Petře Klosové
se loňský rok opravdu vydařil.

SPORT 2. PROSINEC

Plavkyně Petra Klosová potvrdila svou příslušnost k české seniorské špičce. Z mistrovství ČR dospělých konaného v Plzni si veze tři medaile. O týden později si na dorosteneckém šampionátu vyplavala šest cenných kovů.

MĚSTO 3. PROSINEC

Poliklinika Therápon 98, a. s., otevřela ve svých prostorách léčebnu dlouhodobě nemocných pro jednačtyřicet klientů.

KULTURA 7. PROSINEC

Novou éru své existence v kopřivnickém klubu Nora zahájila kapela Už jsme doma. Koncert v Noře byl úplně prvním v novém složení.

KULTURA 12. PROSINEC

Ojedinělý koncert zažil kulturní dům, když se na jeho pódiu sešel Hradišťan Jiřího Pavlici a novojičínský dětský sbor Ondrášek. Vánoční koncert v tomto složení byl k vidění pouze v Kopřivnici.

Starý závod Tatry vloni zmizel,
aby v letošním roce na jeho místě
mohl vyrůst obchodní komplex Kauflandu.

TATRA 16. PROSINEC

Odstřelem cihlového komínu zmizela dominanta starého závodu Tatry.

SPORT 16. PROSINEC

Futsalisté Jistebníku triumfovali v Českém poháru. Svědkem jejich vítězství už ale nebylo tradiční útočiště v kopřivnické hale E. Zátopka, nýbrž nová bílovecká hala.

KULTURA 20. PROSINEC

Na galavečeru v kulturním domě byly oceněny víc jak tři desítky osobností místního kulturního života.

K tomu ještě v prosinci...

Proběhlo druhé kolo setkání vedení města s občany v místních částech i v Kopřivnici. Společnost Draftex zvažuje možnost výstavby svého závodu v Průmyslové zóně ve Vlčovicích namísto před léty znemožněné výstavby v Lubině. Karel Loprais a Tomáš Tomeček vyrazili na start nejtěžší rallye světa.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.