Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přes sedmdesát veteránů si budou moci lidé prohlédnout v sobotu

H o r n í   B e č v a  (ili) - První zářijový víkend se pojede 23. ročník Mezinárodní Veteran Rallye Beskydy a zároveň 19. Memoriál zasloužilého mistra sportu Josefa Veřmiřovského.

Do soutěže je přihlášeno sedmdesát pět automobilů z pěti zemí - kromě našinců přijedou nadšenci historických vozidel z Německa, Rakouska, Ruska, Slovenska a Švýcarska. Letošním ročníkem tradiční tatrovácké rallye se navíc připomíná 180. výročí narození kopřivnického rodáka a zakladatele kočárovky Ignáce Šustaly a 35. výročí úmrtí Hanse Ledwinky, geniálního konstruktéra tatrováckých vozů. „Sraz máme v pátek 6. září do 20 hodin jako každoročně v Retasu na Horní Bečvě, potom bude následovat rozprava s jezdci o trase, upozornění na bezpečnost a podobně,“ nastínila průběh setkání před závodem jeho spoluorganizátorka Alena Čípová.

Vlastní závod začíná startem v sobotu v devět hodin. První etapa trasy přes Hutisko, Vidče, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Hustopeče, Starojickou Lhotu bude ukončena obědem v motorestu ve Starém Jičíně. Druhá etapa, která bude odstartována ve 13 hodin, povede přes Nový Jičín, Rybí, Štramberk před správní budovu Tatry, kde se budou vozy řadit k jízdě zručnosti. Ta obsahuje couvání, zaparkování v pomyslné garáži, najetí přes desku a další. Během rallye čeká na soutěžící šest průjezdních kontrol, na nichž budou plnit testy zejména z historie.

Automobily budou rozděleny do pěti kategorií - první tři podle stáří do roku 1935, 1936 až 1954, 1955 a výše, čtvrtá je vyhrazena zahraničním účastníkům a pátá nákladním automobilům.


    [Top]    


Naděje už také odevzdala listinu

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední chvíli odevzdala svou kandidátní listinu také strana Naděje, která půjde do volebního boje společně s nezávislými kandidáty. Jedinou členkou strany je vlastně jen lídr kandidátky, lékárnice a exzastupitelka Marie Pešlová. Zbytek ze dvou třetin zaplněné kandidátky již tvoří lidé bez politické příslušnosti. „Zatím má kandidátka jistě obsazeno šestnáct míst, je však možné, že ještě několik jmen přibude,“ nechala se slyšet den před termínem odevzdání listin Pešlová. Druhé místo na kanditátce Naděje patří Ivo Galiovi, třetí Ivaně Némethové, čtvrté Pavlu Káňovi a páté Aleně Podhorové.


    [Top]    


Bar v suterénu bývalé Many vzniká bez požehnání města

  Přestavba bývalé Many se nelíbí
stavebnímu úřadu. Ten majiteli budovy
vyčítá to, že ji upravuje jinak než
podle schváleného projektu.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zřejmě bar či podobné zařízení v současnosti vzniká v suterénních prostorách někdejší Many na ulici Štefánikově. To se nelíbí stavebnímu úřadu, který ve zmíněných prostorách povolil vybudování stavebního bazaru. Podle jeho šéfky Šárky Fabiánové navíc majitel objektu Josef Juříček staví v rozporu s platným stavebním povolením i v dalších částech objektu.

„V přední části budovy, kde mají být obchody a v poschodí kanceláře, jsou také nedostatky, odchylky od povolené dokumentace nejsou však natolik závažné,“ řekla Fabiánová. Daleko horší je podle jejích slov situace v suterénu. „Tam se nemělo dělat téměř nic, maximálně vybourat několik příček. Realita je však úplně jiná,“ uvedla Fabiánová. V místech, kde měl být původně stavební bazar, dnes vznikají barové pulty a podobná zařízení. Podle zaměstnanců stavebního úřadu si Juříček nechal zpracovat novou stavební dokumentaci, kterou schvalovali hasiči a hygiena, stavební úřad však nikoliv. Samotný majitel budovy, který v médiích jakékoliv porušení stavebních povolení odmítl, se nyní k celé záležitosti odmítá vyjadřovat.

Podle Fabiánové se celá záležitost bude řešit podle stavebních předpisů a stavebníkovi hrozí nejen vysoká pokuta, ale také možnost, že se podnik po dokončení vůbec neotevře. „Pokud půjde o bar či jiný podnik tohoto typu, může být jeho zprovoznění v těsném sousedství obytných domů na Lidické problémem,“ uzavřela Fabiánová.


    [Top]    


Studenti letos na tábor práce přijet nemohli

K o p ř i v n i c e (dam) - Po osmi letech byla letos přerušena tradice pořádání Mezinárodního tábora práce v Kopřivnici. Na uspořádání akce se letos nenašly peníze v rozpočtu.

Účastníci tábora práce, kterými jsou především studenti z mnoha zemí světa, pracovali pouze za ubytování a stravu většinou na vykopávkách hradu Šostýna či ekologicky prospěšných činnostech.

„Počítáme s tím, že v příštím roce, či nejpozději v tom následujícím tábor opět uspořádáme,“ prozradil Hynek Rulíšek z kopřivnické radnice. Podle jeho slov by pauza mohla táborům paradoxně přidat na atraktivitě.


    [Top]    


Stíny

K dopravní nehodě - střetu dvou vozidel došlo dne 27. srpna v 10.20 hodin. Řidička ve vozidle mitsubishi jela po vedlejší silnici ve směru jízdy od Kopřivnice na Lubinu, když na křižovatce u ‘Pyramidy’ chtěla s vozidlem odbočit vlevo na Příbor. Zde přehlédla jedoucí osobní vozidlo ze směru od Příbora a přední částí vozidla narazila do pravé přední části vozu zn. Škoda Octavia, jedoucího po hlavní komunikaci. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, alkohol byl vyloučen orientační dechovou zkouškou trubičkou Altest. Šetřením nehody bylo zjištěno, že řidička osobního vozidla zn. Mitsubishi není vlastníkem patřičného řidičského oprávnění.

Dne 28. srpna v odpoledních hodinách vyjížděla hlídka městské policie k oznámení, že si na dětském hřišti poranil chlapec nohu. Po prověření oznámení poskytli strážníci zraněnému první pomoc a přivolali lékaře.

Dne 31. srpna v dopoledních hodinách se na služebnu městské policie dostavil muž z Mošnova s oznámením, že mu někdo ukradl vozidlo Daewoo Nexia, které parkoval na ulici Francouzské. Dne 1. září ve večerních hodinách je strážníci při pochůzkové činnosti nalezli odstavené na parkovišti u hřbitova. Celou záležitost si převzala k dalšímu šetření Policie ČR.


    [Top]    


Ve školním roce dvacet dnů volna

K o p ř i v n i c e (hod) - První prázdniny, na které se mohou děti těšit, jsou podzimní v úterý 29. a středu 30. října. Následovat budou vánoční od 23. prosince do 3. ledna. Jednodenní pololetní prázdniny jsou stanoveny na pátek 31. ledna. Termín jarních prázdnin v Moravskoslezském kraji je stanoven od 10. do 16. března. Poslední velikonoční prázdniny budou ve čtvrtek 17. a pátek 18. dubna.


    [Top]    


Strany chtějí zaplnit průmyslovou zónu a podpořit místní podnikatele

K o p ř i v n i c e (hod) - Od dnešního dne budeme po sedm týdnů na této straně přinášet rozhovory s lídry nebo předsedy všech politických stran a sdružení ucházejících se o mandát v listopadových komunálních volbách do zastupitelstva. Které strany nakonec získají místo v zastupitelstvu, rozhodnou sami občané. Na úvod jsme vybrali téma Zaměstnanost a ekonomický rozvoj města.

ČSSD: Pokračovat v naplňování zóny

„Pokud jde o zaměstnanost občanů, tak budeme pokračovat v naplňování průmyslové zóny. Do budoucna jde především o intenzivnější jednání ve věci získávání dalších potenciálních investorů, ale nejenom zahraničních, ale i českých investorů a podnikatelů. Spolupráce s Czech Investem musí pokračovat dále a myslím si, že by mohla být ještě na bližší úrovni. Je to otázka i vlastních aktivit města v navazování kontaktů prostřednictvím různých fór. Zlepšit se musí spolupráce s průmyslovými zónami, které jsou v našem širším regionu a které jsou sdruženy v tzv. Hranické výzvě, což je vzájemná informovanost mezi průmyslovými zónami. Významnou roli pro naši politickou stranu by mohl sehrát i klub zastupitelů v rámci kraje, kde bychom měli konečně tuto otázku otevřít a začít už se o ní bavit.

  Závod Dura zatím k zaměstnanosti
ve městě příliš nepřispěl. Politici však
doufají, že v budoucnu počet pracovních
míst v podnikatelském areálu
výrazně stoupne.

Foto: David Macháček

Musíme také podpořit podnikatelské aktivity blízkých firem a těch, které jsou schopny přislíbit zaměstnanost více než deseti lidem. V tomto si myslím, že by město mělo hrát důležitější roli než tomu bylo doposud.

Pokud se týká ekonomického rozvoje, je to otázka především hospodaření s vyrovnaným rozpočtem, tj. dále nezadlužovat město. Je to také otázka především nástupu pověřeného úřadu města do své funkce, který představuje nárůst osmašedesáti lidí, pro něž musíme vytvořit vhodné pracovní podmínky, tj. rozšířit pracovní prostory formou dostavby. Dnes už probleskuje zpráva, že díky povodním asi nedostaneme od státu těch šestnáct milionů korun, které byly původně přislíbeny, a budeme se s tím muset vypořádat sami. Pokud to má být bez dalšího většího zadlužování města, znamená to, že to bude na úkor některých investičních akcí,“ řekl Jiří Tichánek, předseda ČSSD a lídr v jedné osobě.

KDU-ČSL: Podpora cementárny a Tatry

„Město má, co se týče řešení nezaměstnanosti, dost omezené možnosti. Celospolečenské dopady, kterým nezaměstnanost bezesporu je, musí řešit stát, protože jemu ze zákona přísluší starat se o všeobecný rozvoj svého území. Pokud stát nevytvoří motivační a motivující systém dávek v nezaměstnanosti, je každé řešení jen doplňkovým. Snahy v řešení nezaměstnanosti, vlastně v jejím snížení, vidíme v dalším zintenzivňování reklamy velmi kvalitně připravené průmyslové zóny města, která byla letos dokončena definitivním zasíťováním inženýrskými sítěmi. Zintensivnit je nutné jednání s firmami, které se rozhodují o vstupu do zóny, aby zde přinesly kýžená pracovní místa. Pozemky v zóně zaplněny budou, o tom není pochyb.

Druhou oblastí je intenzivní pomoc při prosazování stavby cementárny ve Štramberku, kde bude při stavbě či pozdějším provozu mnoho desítek pracovních příležitostí. Dále také v podpoře rozvoje výroby v Tatře pod novými vlastníky. Jsme přesvědčeni, že v turistické infrastruktuře a službách spojených s turismem dokáže město v příštím volebním období poskytnout pracovní místa v řádu desítek.

V oblasti ekonomického rozvoje města při plnění závěrů a cílů strategického plánu a ekonomického rozvoje bude záležet i na prosperitě místních zaměstnavatelů a dále na vývoji daňových příjmů města a tím i na vývoji rozpočtu města jako celku. Vývoj daňových příjmů je letitým sporem mezi státem a obcemi. Čím více utrhne z daňových výnosů stát nebo kraj, tím méně zbude na města a obce, které jsou nuceny se více zadlužovat. Stát obcím přidává stále více kompetencí a povinností v tzv. přenesené působnosti, ale na jejich výkon jen přispívá, místo aby je hradil. Chceme působit na zákonodárce, když už se daňová výtěžnost pro obce nezvyšuje, aby se ani nesnižovala. Stejná úroveň či mírný růst může zabezpečit městu plnění svých funkcí a také ekonomický rozvoj,“ osvětlil záměry lídr KDU-ČSL Alois Janek, který vykonává funkci místostarosty.

ODS: Podpořit malé a střední podnikání

„Je třeba si uvědomit, že město je pod velkým tlakem Tatry, která je určujícím subjektem zaměstnanosti v regionu. To je třeba jakýmsi způsobem změnit. K tomu slouží hospodářský park v Lubině, který je v současné době mrtvý, a zóna ve Vlčovicích. Jsme přesvědčeni o tom, že vstup nových subjektů, které by doplňovaly Tatru, bude jen přínosem.

Zaměstnanci Tatry opouštějí závod.
Všechny politické strany zařadily spolupráci
s automobilkou mezi své priority
v oblasti zaměstnanosti.
Foto: David Macháček

Za druhé je nutné podpořit malé a střední podnikání. Tam město má možnosti v tom smyslu, že může nabídnout v rámci svých aktivit nebytové prostory, které by umožnily podnikání na přechodnou dobu lehčeji pro střední a malé podnikatele, kteří vlastně doplňují podniky v průmyslovém parku. To je základ. Pokud toto bude fungovat, a myslím si, že je to reálné, protože na to město nyní možnosti má (jak Tatra, tak Průmyslový park Vlčovice plus další pozemky, které jsou směrem na Lubinu po levé straně), bude i zaměstnanost. Je nutné pomáhat tomuto sektoru tím, aby město zvýhodňovalo naše podnikatele ve městě těmi prostory, a také tím, aby jim dala včasné a dobré informace o tom, co se u nás v legislativě děje. Tam je možné, aby jim město nějakou formou přednášek či diskuzních pořadů dalo informace a oni mohli reagovat na to, co se stalo v legislativě. Pokud se toto městu podaří, tak vzroste zaměstnanost ve městě, tím pádem malí a střední podnikatelé, kterých ve městě není málo, zaměstnají třeba tři čtyři lidi - když to vynásobím počtem, tak se samozřejmě nezaměstnanost sníží. Tím se zvýší kupní síla obyvatelstva a budou fungovat lépe také zařízení, která slouží k odpočinku - herny, bowling…

Co se týče rozvoje města do budoucna - město jako takové má velké možnosti i velké sportovní kapacity. Myslím, že město Kopřivnice by se mělo více prezentovat navenek, aby o něm bylo vědět. Máme tady muzea, ale neumíme je prodat. Když tady bude turistický ruch, zvýší se zaměstnanost,“ vysvětlil plány předseda ODS Petr Chromečka.

KSČM: Město by mělo hledat nové aktivity

„Nezaměstnanost ve městě je velký problém. Je zde šestina rodin postižená nezaměstnaností, kdy je bez práce buď jeden, nebo oba dva. To má dopad do sociální sféry. Podle nás by se zaměstnanost měla řešit globálně státní politikou. Takový program byl přijat před dvěma roky, ale vyšuměl. Doporučil bych jej oživit a iniciovat vládu, aby se jím zabývala programově.

Město, i když má vypracovaný plán ekonomického rozvoje, program zaměstnanosti nemá. Ten by měl být jeho součástí a měl by obsahovat přímé i nepřímé aktivity, kterými by se dařilo udržet počet pracovních míst. Pro udržení zaměstnanosti je především nutné udržování dobrého vztahu k hlavnímu zaměstnavateli ve městě, protože si uvědomuje, že tam pracuje nejvíce zaměstnanců. Musíme hledat všechny cesty, jak se současným majitelem vyjít maximálně vstříc, aby se zaměstnanost udržela.

Druhou záležitostí jsou podpůrné aktivity směrem k drobným podnikatelům, kteří někoho zaměstnávají, aby nedocházelo k jejich likvidaci a ke snižování pracovních míst. Na ty stávající se zapomíná a hledají se stále noví. Ti stávající se nedostatečně podporují. Nové aktivity by se měly hledat v kontaktu s nimi, například zapojením do zahraničních družebních styků a některých jiných, dalších věcí.

Myslíme si také, že by se město mohlo chovat lépe nebo více podnikatelsky v organizacích, ve kterých má majetkový podíl, které by mohly rozšířit nabídku služeb a tím zabezpečit zaměstnanost. Město by mohlo směřovat investiční výstavbu, která by měla být zaměřena na nepřímou zaměstnanost přes cestovní ruch, kde by město mělo stále lepší image. Město by mohlo hledat nové aktivity, jako například pořídit si skládku. Jsou tu nějaké možnosti, které město nevyužívá k tomu, aby tady vznikaly nové pracovní možnosti a město si i ekonomicky pomohlo,“ okomentoval otázku zaměstnanosti lídr a předseda KČSM Karel Kuboš.

Unie svobody: Stejné podmínky pro všechny

„Mně osobně se nelíbí systém pobídek, které tady ve městě platí. Dělají se pobídky pro zahraniční a cizí firmy. Výsledek je takový, že podnikatelé, kteří jsou v Kopřivnici, raději půjdou třeba do Frenštátu, protože tam mají výhodnější podmínky, než aby zůstali v Kopřivnici. Čili narovnání tohoto stavu tak, aby podmínky pro všechny podnikatele byly stejné. Dát určité výhody místním podnikatelům a jiné výhody cizím podnikatelům, které sem nalákáme. Tlak musí být vyvíjen jak na velké investory, protože ti v důsledku na sebe nabalí mnoho malých firem jako obslužné provozy, ale musíme dát prostor i místním firmám, aby se mohly rozvíjet. Firma, která má třeba pět lidí a chce rozšířit svou činnost třeba na deset lidí, nemá šanci využít pobídek, které teď třeba momentálně existují ve městě. To bychom chtěli změnit.

Malé a střední firmy jsou podle mě solí celé ekonomiky. Nemůže se stavět na jedné velké firmě, protože v okamžiku, kdy firma začne mít potíže (viz Tatra), trpí celé město. Kdyby ve městě bylo pět šest firem středního rozsahu, potom problém jedné z nich pro město nic neznamená,“ řekl k tématu předseda Unie svobody Dalibor Kloc.

Naděje: Revize smluv a strategie zóny

„Ve spolupráci s krajem se připravuje Regionální program renovování kraje. Doufám, že Kopřivnice je tam začleněna, její průmyslová zóna, z čehož by vyplývaly nějaké dotace a následně i pracovní místa. Kopřivnice si vypracovala svůj ekonomický strategický plán rozvoje, který bude moci být realizován až příští volební období. Ty části, které jsou tam dobré, a je jich tam dost, budu podporovat. Pokud získám mandát a se mnou moji kandidáti, provedli bychom revizi strategie průmyslového parku, protože vzhledem k tomu, že už nějakou dobu existuje, je stále prázdný. Chtěli bychom revizi smluv s Durou, protože je zvláštní, že slibovala pracovní místa letos, a nic se neděje a nebude platit žádné sankce, ani vracet žádné dotační peníze.

Bude záležet na tom, kdo bude schválený do vedení města, jestli dokáže získat představitele Tatry, aby viděli ve městu partnera. Tatra bude uvolňovat prostory, případně prodávat své části, které by se měly využít vhodným způsobem pro podnikání. Průmyslový park je vlastně zelená louka a Tatra je tzv. hnědé pole, na které také existují dotace z EU. Podpora drobných a středních podnikatelů ve výrobní sféře tak, jak je to ve strategickém plánu Kopřivnice, tzn. informace, přístup k dotacím, případně nabídka prostor. Co se týče míst ve službách, tam by se také zaměstnanost neměla zanedbávat. Vadí nám umělá zaměstnanost, která vyplyne z reformy veřejné správy, kdy Kopřivnice bude muset přijmout určitý počet úředníků a zajistit pro ně pracovní prostory. Chtěli bychom, aby bylo dbáno na kvalitu úředníků. Chceme zrevidovat návrh, zda je nutná stavba za městským úřadem. Také bychom rádi, aby mladí vystudovaní lidé neodcházeli z Kopřivnice, to je problém celého regionu. K ekonomickému rozvoji samozřejmě patří nejen schopnost získat místo, ale také slušně bydlet. K ekonomickému rozvoji patří také doprava a důraz na životní prostředí,“ sdělila Marie Pešlová, lídr strany v Kopřivnici.

Strana za životní jistoty: Změnit myšlení lidí

„Ekonomika je v prvé řadě celek, který souvisí se vším. Se zaměstnaností město samo o sobě neudělá nic, ať je starostou kdokoli, protože v prvé řadě se musí změnit myšlení lidí. To znamená myšlení nejen obyvatelstva, ale také politiků. Pokud k tomuto nedojde, pak zaměstnanost a v návaznosti ekonomika jako taková nepostoupí nikam. Zaměstnanost musí být opravdu součástí obyvatelstva. Myslím si, že polovina lidí, hlavně těch mladých, práci nehledá, protože jim stačí sociální dávky. Aby se vytvořila nějaká zaměstnanost pro obyvatelstvo, tak musí být těsná spolupráce s vládou, protože ta má prostředky, nástroje, možnosti, kontakty. Město si může vytvářet nějaké kontakty a prostory, ale myslím, že nic v tom neudělá samostatně bez svolení vlády. Kdyby se např. daně podnikatelů nemusely odvádět státu a zůstaly by ve městě či v regionu, bylo by lepší klima pro zaměstnanost, pro podnikatele, kteří by mohli vytvářet pracovní místa. Po této stránce se musí myšlení změnit, a to na všech úrovních. V první řadě se musí vytvořit prostory pro rovné podnikání místních obyvatel i zahraničních firem,“ řekla k zaměstnanosti předsedkyně místní organizace Alžběta Marinová.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:24
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Kapounová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka v pátek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.