Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 6/2005
ze dne 10. února 2005

Čtenářský servis

Kulturní servis
Dopisy čtenářů
Co znamená, když mi lékař řekne ’hluboká tromboflebitida’

    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 10. - pá 11. února v 18.15 hodin romantické drama

5 x 2. Velmi emocionálně znázorněné partnerství, společenské konvence, spory, touhy... Do 15 let nepřístupný

Čt 10. února ve 20 hodin film USA Půlnoční kovboj. Deziluzivní pohled na NY jako místo příkrých sociálních protikladů (Filmový klub)

Čt 10. února v 15.15 hodin (Filmový klub pro seniory), so 12. února v 17 a 20.15 hodin, ne 13. února v 17 hodin historický velkofilm USA Alexandr Veliký. O životě jedné z nejvýraznějších postav světové historie

Ne 13. února ve 20 hodin film USA Kdo se bojí Virginie Woolfové. Adaptace absurdního dramatu Edwarda Albeeho. Film oceněný 5 Oscary (Filmový klub)

Po 14. - út 15. února v 18 hodin film USA Wimbledon. Sladká i komická romance v průběhu tenisového turnaje ve Wimbledonu

Út 15. února ve 20 hodin film Maďarska Revizoři. Spousta bizarních a vtipných situací, které se odehrávají mezi revizory a cestujícími (Filmový klub)

Čt 17. února v 18 hodin, pá 18. - so 19. února ve 20 hodin romantická komedie USA Dedník princezny II. Podařilo se ji zkultivovat, teď je potřeba ji ještě provdat. Královské povinnosti volají ...

Čt 17. února ve 20 hodin film Československa Vojtěch řečený Sirotek. Příběh Vojtěcha neschopného se přizpůsobit vztahům a zvyklostem venkovského společenství (Filmový klub)

Pá 18. - ne 20. února v 17 hodin, po 21. února v 17 a 20 hodin animovaný film USA Úžasňákovi. Mistr Úžasňák přichází, aby zachránil svět i rodinu

Ne 20. února ve 20 hodin film VB Vera Drake - žena dvou tváří. Manželka, matka, zločinec... (Filmový klub)

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Út 15. února v 19.30 hodin Divadelní spolek Kašpar: Na Havla! Tři krátké hry V. Havla (Chyba, Audience, Ztížená možnost soustředění)

So 19. února v 16 hodin Juniorka aneb prázdninové trsání. Diskotéka pro holky a kluky od 12 do 16 let, soutěže, hrátky

St 23. února v 19.30 hodin Brněnští komorní sólisté - kombinace hudební vyzrálosti s mladistvým entuziasmem

St 28. února koncert skupiny Fleret + sestry Steinovy

NORA CAFÉ

So 12. února ve 20 hodin Shamanic Ritual - psytrance night - DJ´s Shpack_Kuburo, Casper & hosté

Pá 18. února ve 20 hodin Monkeyfest - Jungle Stage, Aphrika, Yuikimura, Omek... (CO kryt)

KINO ŠTRAMBERK

Ne 13. února v 17 a 19.30 hodin thriller USA Vesnice. Do 12 let nevhodný

Ne 20. února v 17 a 19.30 hodin sci-fi thriller USA Vetřelec vs. Predátor. Do 12 let nevhodný

KINO PŘÍBOR

Po 14. února ve 20 hodin film Francie Superprohnilí. Do 12 let nevhodný

St 16. února v 18 hodin vánoční příběh USA Polární expres

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 10. - ne 13. února v 18 a 20.15 hodin romantická komedie USA Deník princezny II: Královské povinnosti

Po 14. - st 16. února v 18 a 20 hodin francouzská love story 5 x 2. Do 18 let nepřístupný

Čt 17. - ne 20. února v 18 hodin komedie ČR Kameňák 3

Čt 17. - ne 20. února ve 20.15 hodin film ČR Milenci a vrazi. Do 15 let nepřístupný

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 11. února ve 20 hodin Psychonaut - opavský bigbít

So 12. února ve 21 hodin B.L.B. - koncert (Čajovna Archa)

Pá 18. února ve 20 hodin Gwalarn - keltská hudba z Bretagne

So 19. února ve 20 hodin Haway párty v rytmu reggae (U Knihotoče)


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Poděkování žákům a učitelům ZŠ E. Zátopka Nový dům pro Asii

Myslíme si, že asi nikoho nenechala lhostejným přírodní katastrofa, která se odehrála v prosinci ve světě. Možná, že někteří z vás již zaslali dárcovskou SMS, ale mnozí z vás třeba taky ne. Pokud chceš ještě pomoci, nabízíme ti tuto možnost. Kup si za symbolickou cenu 20 Kč malý keramický domeček. Tím přispěješ na velký skutečný dům, který si díky tobě budou moci postavit lidé v postižených oblastech.

Děkujeme. Nikdy nevíme, kdy budeme pomoc potřebovat my.

Když se letáček s tímto textem objevil v naší škole, začaly se sypat ‘dvacetikorunky’ obdivuhodnou rychlostí. Během týdne byla nashromážděná částka 4 360 Kč zaslána na konto ‘Občanské sdružení Přátelé Stonožky’.

Děkujeme všem.                       

Mgr. Jan Mužík, ředitel školy


    [Top]    


Co znamená, když mi lékař řekne ’hluboká tromboflebitida’

Choroby žilního systému na dolních končetinách patří mezi nejstarší a nejčastější chronická civilizační onemocnění. Mezi závažná komplikující onemocnění žilního systému patří i hluboký zánět žil (hluboká tromboflebitida).

Onemocnění hlubokou tromboflebitidou s sebou přináší nepříjemné  onemocnění s dlouhodobou pracovní neschopností a většinou trvalými následky. Příčiny vzniku onemocnění odhalil již v době minulé pruský vědec Rudolf Virchow. Již  tehdy předpokládal, že onemocnění vzniká při třech současně působících okolnostech:  zpomalení krevního proudu, postižení žilní stěny a zvýšenou srážlivostí krve. Již z této definice, která byla dalším studium rozvinuta, jsou patrné nejčastější příčiny hlubokého zánětu žil. Jsou to  úrazy na dolních končetinách, zejména jsou-li spojeny s operačním výkonem nebo imobilizací, pobyt nemocného na lůžku v souvislosti s gynekologickými operačními výkony nebo náhradami velkých kloubů. Připravenost organismu k hlubokému zánětu žil podporují některé medikamenty, zejména hormonální antikoncepční prostředky. Nejnovější poznatky zjišťují, že významnou měrou přispívají ke vzniku hlubokého zánětu žil i dědičné faktory, zejména drobné odchylky v biochemii srážení krve. Onemocnění začíná většinou jako náhle vzniklá bolest a jednostranný otok v postižené končetině. Mohou být současně i celkové příznaky  jako únava, zvýšení teploty.

Co se vlastně děje v postižené končetině?

Žíly tvoří na dolních končetinách povrchový, hluboký a spojovací systém. Ve všech žilách se vyskytují dvojcípé chlopně, které umožňují jednosměrný krevní proud směrem k srdci a odtok krve z povrchového do hlubokého žilního systému. Při hlubokém zánětu žil dojde k ucpání různě velkého úseku hlubokého systému krevní sraženinou - trombem. Klinický obraz se liší podle toho, jak rozsáhlý úsek žilní je postižen. Onemocnění začíná vždy v žilách bérce a nohy, které se může projevit jen pouhou bolestí. Toto drobné postižení může i spontánně odeznít. Ve většině případů však pokračuje narůstání žilního trombu směrem do stehenních a pánevních žil, které ohrožuje nemocného bezprostředně již buď ztrátou končetiny, nebo  smrtí z uvolněného trombu a embolií do  plic.

Léčení hluboké tromboflebitidy je medikamentosní a probíhá převážně v nemocnici. Principem je navození stavu, kdy se krev jen omezeně sráží a naopak začne již všechny vytvořené sraženiny rozpouštět. Celá léčba má svá úskalí a i při  správně a  včas zahájené léčbě nedojde již k úplné  úpravě postiženého žilního systému a nemocný je vystaven dlouhodobému užívání léků a nepříjemným otokům končetiny omezujícím společenské aktivity. Hluboká tromboflebitida je onemocnění vážné a nemocní s podezřením na výše uvedené onemocnění by neměli váhat a při příznacích, které by mohly svědčit pro toto nepříjemné onemocnění, by měli navštívit  lékaře.                   

MUDr. Pavel Holaň, Therápon 98, a. s., chirurgické odd.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.