Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 6/2005
ze dne 10. února 2005

Zprávy z města a okolí

Ředitel školy napadení žáka odmítá
Stavbu nového závodu ’zpevnil’ základní kámen
Romský terénní pracovník skončil, poradce pracuje dál
Lidé ještě naposled vznášeli připomínky k projektu
Sportovní kluby získaly dotace na nájmy
Myslivci budou od konce února počítat ve svých honitbách stavy užitkové zvěře
Stav nezaměstnaných lidí se ZPS se zvyšuje
Stíny
Pravidla pro bezdomovce v azylovém domě přitvrdila
Telařík oznámením prý jen prezidentovi vrátil ’políček’
Kostky určovaly, jaké úkoly se budou plnit
Místostarosta Jiří Novák
Úvěr od České spořitelny
Už se sebralo více než 100 kg baterií
Štramberk letos počítá s příjmy i výdaji přesahujícími 34 milionů
Děti stavěly pod Trúbou sněhuláky
Část obcí hospodaří podle schváleného rozpočtu
V amfiteátru budou jen dvě delší akce

    [Top]    


Ředitel školy napadení žáka odmítá

K o p ř i v n i c e  (dam) - Vlnu zájmu na začátku minulého týdne vzbudilo údajné fyzické napadení žáka kopřivnické zvláštní školy jeho šestapadesátiletým učitelem. O tom, že kantor je podezřelý z trestného činu ublížení na zdraví, informovala v pondělí 31. ledna mluvčí novojičínské policie Miroslava Šálková. Podle verze prezentované policií měl učitel Pavel Střecha žáka bezdůvodně uchopit za obličej a prudce jej odstrčit. Poškozený pak údajně upadl na podlahu učebny a pádem si naštípl loketní kost pravé ruky.

Zranění ruky žáka šesté třídy připouští také ředitel školy Aleš Čabla. Za svým podřízeným však pevně stojí, a to, že by šlo o napadení, odmítá. „Vyšetřoval jsem celou záležitost. Měl jsem tady postiženého žáka a jeho matku. Mluvil jsem také se všemi žáky, kteří incident údajně viděli, a nikdo včetně postiženého žáka netvrdí, že by ho pan učitel napadl,“ uvedl Čabla s tím, že policie ještě ani ve středu do školy nedorazila.

Podle Čably matka podala oznámení na policii v pátek v afektu a byl překvapený, že se k tomuto kroku odhodlala žena, které učitelé školy před nějakým časem zachránili dceru při epileptickém záchvatu. „V rozhovoru se mnou říkala, že bude uvažovat o stažení oznámení a že netušila, že se věc dostane do médii a podobně,“ řekl ředitel zvláštní školy. Zájem médií a především bulvárního tisku prý přitom zkušeného kantora a také celou školu negativně zasáhl. V případě, že by se věc nevyřešila, hodlá ředitel školu i učitele Střechu bránit. „Jsem ochoten panu učiteli pomoci, aby zažaloval, ne tu matku, ta jednala zkratkovitě a mohu ji chápat, ale noviny, které věc nepravdivě zveřejnily,“ nechal se slyšet Aleš Čabla.

Policie, která bude věc vyšetřovat, sice své závěry také posléze zveřejní, ale ředitel se obává, že taková informace už nebude pro sdělovací prostředky dostatečně atraktivní a kredit školy a jejich zaměstnanců tak ve výsledku utrpí.


    [Top]    


Stavbu nového závodu ’zpevnil’ základní kámen

K o p ř i v n i c e  (dam) - Za účasti představitelů města a obchodních partnerů položili dnes dopoledne zástupci firmy Erich Jaeger základní kámen svého výrobního závodu ve vlčovické průmyslové zóně. Ten už přitom vyrůstá delší dobu. Výrobce kabeláží, konektorů, elektroniky a tažných zařízení pro automobilový průmysl hodlá stavbu o rozloze 4,5 tisíce metrů čtverečních dokončit do května. Investice má dosáhnout výše 2,6 milionů euro a do roku 2007 dá práci dvěma stovkám lidí.


    [Top]    


Romský terénní pracovník skončil, poradce pracuje dál

K o p ř i v n i c e  (dam)  - Po loňském ročním experimentu je Kopřivnice opět bez romského terénního pracovníka. Romská asistentka Hilda Hangoniová už tuto práci ve městě nevykonává. „Projekt finančně krytý úřadem vlády skončil a není za něj náhrada. O romského asistenta jsme nepřišli jen my, ale i další města si jej bez peněz od vlády zřejmě nebudou moci dovolit,“ řekla Blanka Mikundová z Klubu Kamarád, a rozptýlila tak zvěsti o tom, že Hangoniové se radnice zbavila.

Kopřivničtí Romové se však podle Mikundové rozhodně nemusejí obávat, že by jejich problémy zůstaly nevyslyšeny. Činnost romského poradce, kterým je právě ona, totiž zůstala zachována. Prací Blanky Mikundové v roli romského poradce je především udržovat kontakty a komunikaci s místní romskou komunitou a jejími přirozenými autoritami.

„Jsem tady také proto, abych jim pomohla řešit jejich problémy nebo poradila při styku s úřady,“ řekla Mikundová s tím, že obracet se na ni Romové mohou přímo v Klubu Kamarád v pondělí od osmi do patnácti a ve středu od devíti do osmnácti hodin.


    [Top]    


Lidé ještě naposled vznášeli připomínky k projektu

K o p ř i v n i c e  (hod) - K finálnímu veřejnému projednání Plánu zdraví a kvality života Kopřivnice se sešli členové všech sedmi pracovních skupin v kinosále bývalé správní budovy Tatry v úterý 1. února. Ve svých skupinách se zabývali došlými podněty od občanů a tím, zda je do plánu zařadí či nikoli. Některé skupiny ještě využily příležitosti a doplnily plán také o své návrhy a podněty. Veřejného projednání se zúčastnilo asi padesát lidí, avšak jen velmi málo ‘nových’ aktérů z řad širší veřejnosti, což je škoda.

Petr Švec, tajemník Národní sítě Zdravých měst, jenž z funkce celorepublikového koordinátora dohlíží nejen nad kopřivnickým projektem, řídil veřejné projednávání. „Velice si cením přístupu lidí, jejich zapojení a nadšení, s kterým na plánu pracovali,“ zhodnotil práci lidí Švec. Ten nešetřil chválou nad přístupem radnice, jež chce některé podněty z řad občanů realizovat.

Nyní nastává práce pro koordinátorku Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radku Chalúpkovou, která musí zapracovat všechny připomínky a poté tento komplexní materiál předloží v březnu zastupitelům k projednání. Ti jej budou schvalovat jako součást strategického plánování ve městě. „Materiál bude jedním z podkladů pro rozpočet města. Také od něj se do budoucna bude odvíjet grantový systém města či žádosti o dotace města a místních organizací z jiných zdrojů,“ uvedla Chalúpková důvod, proč je zpracování plánu tak důležité.


    [Top]    


Sportovní kluby získaly dotace na nájmy

K o p ř i v n i c e  (hod) -  Zastupitelé schválili sportovním klubům dotace na nájmy sportovních zařízení ve městě. V rozpočtu města pro rok 2005 je tak počítáno s dotacemi na nájmy v celkové výši 5 175 724 korun. Nejvíce peněz na nájem dostanou Hockey club - 1 369 950 a Klub vodních sportů - 1 100 400 korun. „Navrhované výše dotací na nájmy sportovních zařízení z rozpočtu města na rok 2005 znamenají zvýšenou podporu sportu ve městě. Do výše dotací se také promítlo zdražení energií, a tudíž i zdražení nájmů všech provozovatelů sportovních zařízení,“ okomentoval projednávanou zprávu místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Myslivci budou od konce února počítat ve svých honitbách stavy užitkové zvěře

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od konce února, nejpozději však do 12. března se bude ve všech mysliveckých honitbách ve správním obvodu Kopřivnice sčítat zvěř. Tak jako každý rok i letos se bude sčítat veškerá užitková zvěř - jelení, srnčí, daňčí, mufloní, bažanti, zajíci, kachny atd. Myslivci budou při pochůzce terénem také zjišťovat stav zvěře, která není běžně lovená, například výskyt dravců.

„Základním účelem je zjistit početní stav zvěře v honitbě, její zdravotní stav a úhyn zvěře během zimního období. Zjištěné údaje jsou důležité pro stanovení plánů hospodaření v honitbě jednotlivých mysliveckých sdružení. Ty je zpracovávají na základě početních stavů a očekávaných přírůstků a poté je předkládají ke schválení držitelům honiteb, kterými jsou honební společenstva, případně Lesy ČR. Odsouhlasené plány pak obdrží městský úřad, jenž vykonává státní správu myslivosti. Ten pak tyto plány používá k evidenci a k výkonu dozoru v myslivosti, například ke kontrole odstřelu,“ uvedl Jaroslav Jiřík, pracovník kopřivnické radnice mající na starosti lesní hospodářství a myslivost.

Stav spárkaté zvěře v honitbách se poslední dva roky drží na dobré úrovni v blízkosti normovaných stavů, horší situace je u zajíců a bažantů. V některé lokalitě se zajícům daří lépe, jinde hůř. Proto došlo v některých honitbách ze strany mysliveckých sdružení k nákupu živých zajíců a poté k jejich vypuštění do volné přírody. Je to jak z důvodu posílení jejich početního stavu, tak také pro ‘oživení krve’ stávající populace. Zároveň se tato myslivecká sdružení rozhodla zajíce po dobu nejméně dvou let nelovit. Účinek této akce bude ověřen při dalším sčítání v roce 2006.


    [Top]    


Stav nezaměstnaných lidí se ZPS se zvyšuje

K o p ř i v n i c e  (hod) - Situací v zaměstnávání lidí se změněnou pracovní schopností (dále jen ZPS) se zabývala komise pro řešení nezaměstnanosti.

„Pro komisi je nepochopitelná skutečnost, že ani vláda ČR, ani úřady práce nevěnují potřebnou pozornost občanům se sníženou pracovní schopností při jejich snaze zapojit se do pracovního procesu. Nevedou se podrobné statistiky o věkové a profesní struktuře těchto uchazečů a v rámci nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti se na ně úplně zapomíná. Stále více chráněných dílen se ruší, nejsou totiž zakázky a dostatečné dotace na jejich provoz,“ posteskl si Marián Kálna, člen pracovní komise zabývající se nezaměstnaností.

Firmy a závody zaměstnávající více než pětadvacet pracovníků mají ze zákona za povinnost zaměstnávat lidi se ZPS. Tento podíl činí čtyři procenta. Zákonnou povinnost je možné plnit buď zaměstnáváním lidí, nebo odebíráním výrobků či služeb od zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají více než padesát procent zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením. Další možnost, kterou využívají většinou firmy, jsou odvody do státního rozpočtu.

„Město i Tatra zákonem stanovené procento zaměstnanců se ZPS dodržují, ale není to pravidlem u všech zaměstnavatelů v našem mikroregionu. Počet nezaměstnaných z řad lidí se ZPS stoupá. V roce 2003 z celkového počtu 11 769 uchazečů o zaměstnání v okrese Nový Jičín bylo 1 483 uchazečů se ZPS, přičemž úřadu práce se podařilo umístit celkem čtyřicet čtyři občanů se ZPS. Volné místo pro tyto uchazeče bylo ke konci roku jen jedno. Vloni došlo ke snížení počtu uchazečů o zaměstnání na 10 826 a z toho bylo 1 600 uchazečů se ZPS. Úřadu práce se podařilo najít práci jen šestnácti uchazečům se ZPS, ke konci roku byla pro ně jen čtyři volná místa,“ uvedl Kálna, jenž se tímto problémem zabývá podrobněji.

Členové komise pro řešení nezaměstnanosti si stanovili za svůj cíl zvýšení počtu zaměstnávaných lidí se ZPS. „Chceme se zaměřit na zaměstnávání těchto občanů u firem podnikajících v průmyslové zóně a také na možnosti zadávání dílčích zakázek pro chráněné dílny a jiné subjekty, které zaměstnávají osoby se ZPS,“ dodal Kálna.


    [Top]    


Stíny

Příborští policisté krátce po spáchání trestného činu zadrželi dva pachatele trestného činu krádeže. V areálu bývalých kasáren v Mošnově dva muži ve věku 31 a 26 let odcizili z trafostanice hliníková vrata za 100 500 Kč, která naložili na přívěsný vozík za vozidlo Škoda 105. Při následné kontrole policisté zjistili nejen to, že vrata byla odcizena, ale také fakt, že 31letý muž Ostravy má vysloven zákaz řízení motorových vozidel na dobu pěti let. Kromě obvinění z trestného činu krádeže si navíc vyslechl obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí.

K vloupání do rodinného domku došlo v době od 31. ledna do 2. února v Mniší. Neznámý pachatel po vypáčení garážových vrat rodinného domku odcizil PC sestavu, satelitní přijímač, dva videorekordéry. Na odcizených věcech vznikla škoda ve výši 56 300 a poškozením zařízení způsobil škodu 20 000 korun.

Dne 4. února krátce po půlnoci oznámila obsluha jednoho z barů na středu města, že mladá žena rozbíjí zařízení baru. Hlídka městské policie na místě zjistila, že 19letá žena z Kopřivnice rázněji řešila svůj rozchod s přítelem. Naštěstí nedošlo k žádné škodě na majetku a strážníci řešili její přestupek přímo na místě.

Dne 4. února v odpoledních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení, že v prodejně potravin na ulici Husově došlo ke krádeži. Na místě se nacházel muž, který v rukávu bundy schovával láhev alkoholu. Byl strážníky předveden na Policii ČR ke zjištění totožnosti. Jednalo se o 19letého muže z Nového Jičína. Uloženou blokovou pokutu odmítl zaplatit, proto se bude přestupek projednávat u přestupkové komise.


    [Top]    


Pravidla pro bezdomovce v azylovém domě přitvrdila

K o p ř i v n i c e  (dam)  - Daleko přísnější pravidla než v minulosti musejí ctít bezdomovci, kteří chtějí najít úkryt před mrazem na půdě azylového domu na ulici Horní v Kopřivnici. Alkohol je v azylovém domě naprosté tabu, kouřit se smí jen na vyhrazeném místě a daleko důsledněji se dohlíží na dodržování domovního řádu či noční absence klientů.

„Dlouho neexistovala pravidla, a tak jsme je zavedli. Jednak proto, aby zařízení nebylo zneužíváno a taky aby azylový dům měl určitý standard. Nejsme noclehárna pro bezdomovce, ale azylový dům,“ říká Jaromír Navrátil, ředitel Střediska sociálních služeb, které azylový dům zřizovaný městem provozuje.

Kapacita zařízení je dvacet lidí. Pokoje poskytují možnost ubytování pro sedmnáct mužů a tři ženy. Rozdíl mezi noclehárnou a azylovým domem je podle Navrátila zásadní. „Tady má klient svou stabilní postel, svoji skříň. K dispozici je kuchyň, kde si může uvařit, a pračka, kde se dá za poplatek vyprat. Na rozdíl od nocleháren fungujících ve velkých městech, které otvírají v deset večer a ráno zase své obyvatele vyexpedují, u nás může člověk bez domova trávit čas i během dne,“ říká Navrátil. Zavedení přísnějšího režimu bylo podle něj motivováno především snahou o udržování jistého kvalitativního standardu zařízení, které neslouží jen k přespávání, ale mělo by být pro lidi na dně odrazovým můstkem zpět do normálního života.

Velmi přísně se hledí především na pití alkoholu v domě. Takové jednání je důvodem pro okamžité rozvázání ubytovacího poměru. Také jeví-li klient známky opilosti, nechá ho obsluha ‘fouknout’, a pokud se podnapilost prokáže, musí klient zařízení opustit a vrátit se smí, až je vizuálně střízlivý. O své místo v azylovém domě může bezdomovec přijít také, pokud jej nevyužívá pravidelně. „Pokud se někdo nedokáže omluvit a má dva dny po sobě neomluvenou absenci, tak už vycházíme z toho, že bydlí někde jinde. Podobně je to i v případě, že klient tráví víc jak polovinu nocí, byť omluvených, mimo azylový dům. Takový člověk taky asi má kde být a zbytečně zabírá místo potřebným,“ vysvětluje postoj provozovatelů Jaromír Navrátil.

V zimním měsících je kapacita azylového domu muži využívána na sto procent, naopak ženu byste pod jeho střechou hledali marně. Ve městě chybí prostor, kde by alespoň v největších mrazech mohli v bezpečí přečkat noc bezdomovci neochotní nebo neschopní dodržovat daná pravidla azylového domu. „Chtěli jsme vybudovat zařízení pro lidi, kteří zůstali vyloženě pod mostem, nebo ty, co byli pro hrubé přestupky vyloučeni z azylového domu. Bohužel zatím nám schází třicet nebo čtyřicet tisíc korun, které bychom pro tento účel potřebovali, a ani letos to s jejich získáním nevidím příliš růžově,“ říká Navrátil. Místnost se základním hygienickým vybavením a jednoduchými pryčnami, kde by mohli bezdomovci strávit noc chráněni před mrazem, by měla vzniknout ve sklepních prostorách azylového domu. Část prací už dokonce byla provedena, na dokončení záměru však zatím scházejí potřebné peníze.


    [Top]    


Telařík oznámením prý jen prezidentovi vrátil ’políček’

K o p ř i v n i c e  (dam) - Trestní oznámení Ivana Telaříka, ve kterém vinil hlavu státu hned z několika závažných trestných činů, vyšumělo naprázdno. Policisté mu oznámili, že nebyly shledány důvody pro zahájení trestního stíhání. Telařík hlavu státu  obviňoval z velezrady, podvodu, zneužití pravomoci a dalších činů. Těch se měl dopustit jako ministr financí a předseda vlády v dobách, kdy se rozhodovalo o privatizaci Tatry Kopřivnice.

„Bylo mi sděleno, že prezidenta nelze stíhat,“ řekl Telařík. Ten si ovšem představoval, že vyšetřovatel požádá Senát, aby nejvyššího představitele republiky zbavil imunity.

Impulzem pro Telaříkovo podání bylo prezidentovo vyjádření na tiskové konferenci po udělení čestného občanství Kopřivnice. „Řekl, že drobní akcionáři jsou vyděrači. To byla facka do tváře. Já jsem mu trestním oznámením tento políček vrátil. Bylo mi dopředu jasné, že mu tím neublížím, a ani to nebylo mým cílem. Jen jsem chtěl, aby se nad tím zamyslel,“ prohlásil Ivan Telařík s tím, že celá záležitost pro něj skončila a nehodlá se už ve věci trestního oznámení Václava Klause angažovat. Jednání hlavy státu však prý bude sledovat ostřížím zrakem. „Jsem zvědav, jestli bude plnit své povinnosti čestného občana. Pokud ne, klidně za rok navrhnu na zastupitelstvu, aby mu tato pocta byla odebrána,“ uzavřel Telařík.


    [Top]    


Kostky určovaly, jaké úkoly se budou plnit

Jedním z úkolů, jež musely děti splnit,
bylo skládání puzzlí. Jak náročné puzzle
děti dostaly, určoval jejich věk.

FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

K o p ř i v n i c e  (hod) - Hrací kostky určovaly, jaké úkoly či soutěže plnily děti, které zavítaly v pátek dopoledne o pololetních prázdninách do Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. Každé z asi čtyřicítky dětí, které přišlo do domu dětí, obdrželo svou hrací kartu a poté hodilo kostkou. Podle padnutého čísla zavítalo do patřičné klubovny, kde muselo splnit úkol. Za jeho splnění obdrželo dítě razítko a opět házelo kostkou, aby mohlo přejít do jiné klubovny. Pokud jim totiž padlo číslo klubovny, kde už byli, museli se rozhodnout, zda splní úkol znovu, nebo se ‘vykoupí’ například padesáti dřepy či kliky. Úkoly se plnily tak dlouho, až děti získaly všechna razítka a pak je čekala odměna.


    [Top]    


Místostarosta Jiří Novák

Místostarosta JIŘÍ NOVÁK (46 let)

Politická příslušnost: ODS od roku 1998

Předchozí zaměstnání: od roku 1991 podniká se sdělovací technikou

Stav: ženatý 

Děti: 2

Předchozí politické zkušenosti:

Dělal jsem městského zastupitele v prvním zastupitelstvu, jež mělo dvouletý mandát. Předtím jsem nebyl v žádné politické straně.

Jaká je vaše největší osobní ambice do konce volebního období?

Chci pomoct Kopřivnici hlavně v turistickém rozvoji. Rád bych, aby se Kopřivnice stala komunikativním městem.

e-mail: jiri.novak@koprivnice.cz, tel.: 556 879 470, adresa: Městský úřad, Záhumenní 1152, č. dveří: 2


    [Top]    


Úvěr od České spořitelny

K o p ř i v n i c e   (hod) - Česká spořitelna navrhla nejlepší podmínky na dlouhodobý investiční úvěr ve výši 35 000 000 Kč. Město použije tento úvěr na rekonstrukci správní budovy.


    [Top]    


Už se sebralo více než 100 kg baterií

K o p ř i v n i c e  (dam) - Víc jak sto kilo vybitých baterií skončilo ve sběrných schránkách na sedmi místech ve městě. Se zpětným sběrem použitých baterií, které patří do kategorie nebezpečných odpadů, začal odbor životního prostředí zdejší radnice v závěru minulého roku a aktivita je spojena s Projektem Zdravé město. Sběrné boxy na baterie jsou především v základních a mateřských školách. Tam je sběr baterií spojen se soutěží a nejpilnější sběrači mohou pro svou školu vyhrát například sportovní vybavení. V tomto směru je zatím nejúspěšnější Mateřská škola na ulici Záhumenní, kde vybrali téměř 78 kg baterií. Posbírané baterie míří k recyklaci. Školou nepovinní Kopřivničané je mohou házet do speciálních sběrných schránek v budovách radnice, Klubu Kamarád, kulturním domě, Dětském centru a Slumeku.


    [Top]    


Štramberk letos počítá s příjmy i výdaji přesahujícími 34 milionů

Š t r a m b e r k  (dam) -  Sousední město Štramberk na rozdíl od některých dalších míst v působnosti kopřivnického správního obvodu hospodaří již podle nového rozpočtu. Ten schválili zastupitelé už 21. prosince 2004. V letošním roce má být hospodaření města vyrovnané. Radnice počítá s příjmy ve výši 34,34 milionů a výdaji ve stejné výši. Nejvíc peněz z rozpočtu spotřebuje kapitola bydlení a sociálních služeb. „Konkrétně  jde o bytovou správu a technické služby. Ty nám vezmou téměř třetinu rozpočtu. Z víc jak devíti a půl milionu se platí správa našich 210 bytů, veřejné osvětlení, údržba silnic a zeleně a podobně,“ řekl starosta Štramberka Jan Socha. Dalších asi osm a půl milionu bude stát vnitřní správa města, tedy provoz radnice a jejich organizací. „Asi půldruhého milionu potřebujeme na odpady. V rozpočtu jsme nezapomněli na podporu zájmové činnosti, na kulturu, církev a sdělovací prostředky máme asi tři miliony a podobnou sumu také na školství,“ prozradil Socha.

Zhruba jeden a půl milionu korun budou politici ve Štramberku rozdělovat v březnu na jednotlivé investiční akce. S dalšími se ale počítá i v jiných položkách rozpočtu. Štramberk letos bude platit dluhy za některé akce z minulosti a chystá se pokračovat v rekonstrukci své tělocvičny a v opravě silničního průtahu městem v úseku od Domu zdraví dolů směrem k restauraci Dallas.


    [Top]    


Děti stavěly pod Trúbou sněhuláky

Nejen na nádvoří, ale i na hradbách děti
stavěly sněhuláky. V okolí štramberské
Trúby jich bylo během dvou hodin
postaveno 2 756 od malých až po velké.

FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

Š t r a m b e r k  (hod) - Na pátek 4. února - den pololetních prázdnin - připravil divadelní spolek Divadla Pod věží a Technoprojekt, provozovatel hradu ve Štramberku, recesní soutěž s názvem Sněhulákiáda. Během dvou hodin měli účastníci za úkol postavit co nejvíce sněhuláků. Těch bylo nakonec postaveno celkem 2 756. Do soutěže se přihlásilo dvanáct týmů a ty tvořily nejen rodinné týmy, ale i party školáků. „Jsme rádi, že jsou tady děti od těch nejmenších až po deváťáky. Sv. Petr nám nadělil hodně sněhu a doufáme, že i příští rok tuto akci zopakujeme,“ uvedla Karolína Lešínská, kastelánka hradu.


    [Top]    


Část obcí hospodaří podle schváleného rozpočtu

M i k r o r e g i o n  (hod) - Některé z obcí spadající do správního obvodu Kopřivnice již mají schválené rozpočty, jiné je dokončují. Největší část výdajů z rozpočtu obcí jde na školství, běžné opravy a údržbu, na údržba komunikací a veřejného osvětlení.

Již v prosinci schválili rozpočet zastupitelé v Trnávce a obec bude letos hospodařit s částkou ve výši pěti milionů korun. Jaké investiční akce bude obec hradit ze svého rozpočtu, bude jasné počátkem března, kdy se bude schvalovat plán úkolů.

Také Skotnice hospodaří podle schváleného rozpočtu. „Ten jsme schválili již 7. prosince. Na výdaje je v rozpočtu počítáno s částkou 3 915 000 korun a na příjmy 3 735 000 a 180 000 korun,“ uvedla starostka obce Anna Mužná. Jak dodala, na výstavbu sportovišť, veřejných prostranství a dětských hracích prvků bude obec investovat šest set tisíc korun.

Mošnov už hospodaří podle rozpočtu schváleného v prosinci. „Pokud to vyjde, chtěli bychom v letošním roce provést rekonstrukci centra mládeže. Na to jsme dostali i prostředky ze SROPu. Jestli se nám podaří získat dotaci z ministerstva zemědělství, jež nám byla již dva roky slibována, provedli bychom rekonstrukci a výstavbu vodovodu. Peníze půjdou rovněž na úpravu kulturního domu, na rekonstrukci vody a topení,“ uvedl starosta Mošnova Roman Máca.

Ženklava schválila rozpočet již v prosinci a hospodařit bude s částkou                                                                           sedmi milionů korun. Z investičních akcí letos budou opravovat komunikace, mosty a dokončí se dláždění hřbitova.

Jinak je na tom obec Petřvald. Tam se tento týden v pondělí zabývala rada návrhem rozpočtu, který se bude schvalovat, jak řekl starosta Vojtěch Myška, koncem února, nejpozději však začátkem března. Spolu s ním budou zastupitelé projednávat také plán investičních akcí.

Také v Kateřinicích budou schvalovat rozpočet obce 23. února. „Finanční návrh investičních akcí budeme schvalovat, ale chtěli bychom dodělat 3. etapu chodníku a zahájit výstavbu suchého polderu. To ale bude záviset na tom, zda získáme dotaci od ministerstva životního prostředí,“ uvedl k záměrům obce starosta Vladimír Londin.


    [Top]    


V amfiteátru budou jen dvě delší akce

P ř í b o r  (dam) - Jen dvě akce, které přesáhnou dvaadvacátou hodinu, může letos hostit amfiteátr městského parku v Příboře. Tamní radnici to přikazuje rozsudek. Dlouho trvající spor města s některými obyvateli domů v bezprostředním okolí amfiteátru skončil až v soudní síni. Občasné stížnosti v roce 2001, kdy město oslavovalo 750 let od svého založení akcí v amfiteátru, přerostly v petici proti hlučným hudebním produkcím.

Přestože město podle slov starosty počet akcí omezilo, jeden z občanů chtěl dosáhnout trvalé regulace a obrátil se na soud. „Okresní soud rozhodl ve prospěch stěžovatele, my jsme se odvolali a krajský soud opět rozhodl ve prospěch pana Slámy. Z mého pohledu je rozhodnutí soudu dost nelogické. Ty akce jsme nepořádali my jako město, ale park jsme pronajali někomu úplně jinému,“ řekl starosta Příbora Milan Strakoš s tím, že úsměvné mu připadají i další aspekty soudního rozhodnutí, které ovšem bude radnice respektovat.

Kulturní život v Příboře prý ale rozsudek neomezí. I doposud amfiteátr hostil tři, maximálně čtyři delší akce ročně, některé z nich se teď budou zřejmě konat v jiných částech města.

Už teď je jisté, že v rámci stanovených výjimek v amfiteátru zůstane zachovaný rockový festival Music Freud a menší akce podobného charakteru jako Příborské rockování v předvečer pouti. Pořadatelé Radostného festivalu od svého záměru ustoupili.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.