Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Pražský soubor Kašpar přiveze Havlovy aktovky

Pražský divadelní spolek Kašpar přiveze
do Kopřivnice své nastudování
tří Havlových absurdních jednoaktovek.

FOTO: ARCHIV DIVADLA

K o p ř i v n i c e  (dam) - Divadelní předplatné kulturního domu pokračuje. Představení v úterý 15. února potěší především vyznavače moderního dramatu. Na programu jsou tři jednoaktovky Václava Havla uváděné pod souhrnným názvem Na Havla!

Představení přiveze do Kopřivnice Divadelní spolek Kašpar, skupina herců působící na scéně pražského Divadla v Celetné. V inscenaci Na Havla! se publikum může těšit na Tomáše Kargera, Jana Potměšila, Milenu Steinmasslovou, Petra Lněničku, Františka Kreuzmanna a další známé herecké tváře. Přestože Kašpar je pražské divadlo, poměrně často vyráží na zájezdy a má své publikum i v regionech. „Lidi nás znají, jsou zvědaví na to, co zase přivezeme. Jsou potěšení tím, že na ně myslíme, a my se zase těšíme na ně,“ řekl v rozhovoru pro Právo herec, režisér a principál Kašparu Jakub Špalek. Ten je také režisérem inscenace Na Havla!, která vloni svou premiérou otvírala první etapu rekonstrukce povodněmi poškozeného Divadla v Celetné.

K uvedení si inscenační tým vybral Havlovy kusy Chyba, notoricky známou Audienci a Ztíženou možnost soustředění. Všechny tři hry jsou uváděny v jediném celku bez přestávky a jako předěly využil Špalek dobové rozhlasové vysílání.

Nejdříve se diváci dočkají satirické Chyby, kratičké hry z prostředí kriminálu o nováčkovi, kterému se nedaří zapadnout do zajetých kolejí života za vězeňskou zdí. Hlavní roli Kinga ztvárnil Miloš Kopečný.

Audience vstoupila do povědomí českých diváků s Pavlem Landovským v roli Sládka, v tomto nastudování se jeho role ujal Tomáš Karger a spolu s Janem Potměšilem ztvárňujícím Havlovu autobiografickou postavu Vaňka diváky jistě nudit nebudou.

Přirozeným vyvrcholením inscenace je třetí jednoaktovka. Příběh Dr. Humla, který na pozadí výzkumné práce prožívá problémy notorického sukničkáře pronásledovaného manželkou a hned celým zástupem milenek byl příležitostí pro Františka Kreuzmanna a ženskou část souboru.

Všechny tři hry jsou postaveny na absurditě prostředí i dějů, a jak tomu u Havlových textů bývá, nepostrádají intelektuální a filozofický podtext.

Začátek představení je ve velkém sále kulturního domu tradičně o půl osmé večer.


    [Top]    


MonkeyFest nabídne čtyři scény

K o p ř i v n i c e  (dam) - Experiment nazvaný MonkeyFest plánuje na pátek 18. února kopřivnická Nora. V jeden večer bude na čtyřech scénách znít hudba několika žánrů od techna přes hip hop až po punk. Nora vůbec poprvé využije všechny prostory, kam umisťuje své programy.

V CO krytu pod kulturním domem najde své místo jungle stage a tekno stage. Přímo v Nora Café bude znít také jungle, ale zároveň i hip hopová muzika. V hudebním sále za Nora Café si pak dají dostaveníčko punkeři.

„Je to poprvé, co něco takové zkoušíme, ale pokud to vyjde, tak rozhodně ne naposledy,“ řekl na adresu festivalové novinky pod střechou Lukáš Lešínský z Nory. Tance chtiví se na obou scénách v CO krytu mohou těšit na party jako Aphrika, Omek, Oktek, Fatalnoise, Mustek, Irinoik a další. Na hip hopové scéně vystoupí příborský Odboy a partičky Hoola, Pařez a Ekomafia.

Tři kapely se vystřídají také v hudebním sále, kde bude znít rázná kytarová muzika. Příznivci hard core a punku se mohou těšit na česko-kanadské trio Wollong, skupinu Tremolo a také Raicoat34, který má blízko ke křesťanství a svůj hudební styl označuje jako Love punk. Začátek Monkeyfestu je plánovaný na dvacátou hodinu.


    [Top]    


Brněnští komorní sólisté nabídnou kvalitu

K o p ř i v n i c e  (dam) - Také v rámci únorového koncertu se zdejší publikum může těšit na brněnské muzikanty, jen žestě nahradí smyčcové nástroje a Brno Brass Band Brněnští komorní sólisté. Soubor založil v devadesátých letech primárius proslulého Janáčkova kvarteta Miloš Vacek. Soubor sdružoval zkušené brněnské hudebníky a vystoupil na řadě koncertů v České republice i v okolních státech. Po jistém útlumu se v roce 2003 obměnilo složení souboru a místo uměleckého vedoucího převzal houslista Jiří Besperát.

„Impulzem k renesanci Brněnských komorních sólistů byla nabídka na velké koncertní turné po USA. To se bude konat v říjnu a listopadu tohoto roku. Museli jsme se samozřejmě důkladně připravit. Nastudovat znovu repertoár, nahrát kompaktní disk, na kterém je program pro toto turné a podobně,“ řekl violoncellista Jan Škrdlík.

Loňský rok byl pro orchestr opravdu nabitý. Kromě CD s programem pro zámořskou koncertní šňůru vydal soubor u příležitosti Roku české hudby další desku s díly Myslivečka, Janáčka, Suka a Štědroně. „S tímto CD jsme zažili poměrně velký úspěch a velké povzbuzení. V listopadu roku 2004 jsme byli oceněni specializovaným časopisem Harmonie titulem Tip Harmonie. To je v oblasti této muziky jedno z největších ocenění, které může deska získat,“ řekl Škrdlík, který je také manažerem souboru.

Jak už sám název napovídá, tento brněnský soubor tvoří špičkoví hráči na úrovni sólistů. „Kdokoliv z nich je schopen vstát a sólově zahrát. Jsou to vlastně individuality, které se sešly v komorním orchestru a tvoří úžasné těleso,“ tvrdí Škrdlík a své tvrzení dokládá faktem, že v Americe bude orchestr hrát nejen společně, ale jeho členy čekají také sólová komorní vystoupení.

V letošním roce si sice Brněnští komorní sólisté odpočinou od nahrávání, ale o to víc je čeká koncertování. Kromě řady koncertů po republice a turné do Ameriky jedou také na zájezd do Španělska. Soubor má ve svém repertoáru především českou muziku, hrají klasické autory, jako je Dvořák, Janáček, Mysliveček nebo Suk, ale na jejich koncertech znějí také kompozice současného brněnského skladatele a muzikologa Miloše Štědroně.

Začátek koncertu plánovaného na 23. února do kinosálu v kulturním domě je o půl osmé večer.


    [Top]    


Krátce

 V pondělí 7. února byly otevřeny obálky s nabídkami firem ucházejících se o provozování Kulturního domu v Kopřivnici. Na radnici dorazily celkem tři nabídky, kromě stávajícího provozovatele, firmy Ludvík Moravia, se o provozování kulturního domu uchází také Agentura Fox a opavská firma Buncol, s. r. o. Nyní budou jejich nabídky dány k dispozici členům výběrové komise. Na rozhodnutí si však budou muset účastníci soutěže i veřejnost počkat. Minimálně do doby, kdy bude zpracována tak zvaná analýza zavedeného podniku. Až poté může komise zasednout a ze tří nabídek vybrat tu nejvýhodnější.

Příjemná pop-rocková muzika je připravena pro zítřejší návštěvníky klubu Galerka na náměstí v Novém Jičíně. Kapela vznikla před šesti lety v Opavě. Dnes má na kontě už tři desky. Ta poslední nazvaná ‘...jsem tady’ vyšla vloni v létě. Začátek koncertu je plánovaný na osmou hodinu večerní.

Ochotníci ze štramberského divadelního spolku Pod věží se chystají na jeviště. Na sobotu 19. února připravují inscenaci komorní hry pro tři herce Pilátova žena. Představení začíná v sedm večer v tamním kulturním domě.


    [Top]    


Asyl Akt v Noře vystřídá taneční Shamanic ritual

K o p ř i v n i c e  (dam) - Příjemnou atmosférou se mohl pochlubit dvojkoncert kapel Asyl Akt a Funková brigáda. Minulou sobotu si jejich muziku do hudebního sálu přišlo poslechnout asi čtyřicet lidí. Nejprve svou atraktivní promyšlenou muziku zahrála brněnská parta, až po nich přišla dechovou sekcí okořeněná Funková brigáda.

Tuto sobotu na návštěvníky Nora Café čeká Shamanic Ritual. Psychotranceová noc s DJ Shupackem, Kuburu, Casperem a jejich hosty začíná ve dvacet hodin. Tance chtivé publikum se může znovu těšit na muziku z desek obohacenou zvuky elektronických nástrojů.


    [Top]    


Výstava spojí jména Burian, Verne a Zeman

Š t r a m b e r k  (dam) - Na ‘Podivuhodné cesty’ společně s trojicí mužů, jejichž fenomenální imaginace ovlivnila celé generace, se může vydat každý, kdo, počínaje zítřejší třetí hodinou, zavítá do štramberského Muzea Zdeňka Buriana. Letošní první expozice spojí Buriana, Julese Verna a Karla Zemana. U všech tří tvůrců si letos svět připomíná významná výročí, u Verna je to sto let od jeho smrti, Burian se v roce 1905 narodil a filmař Karel Zeman by se letos dožil pětadevadesátin. To však není jediný důvod, proč výstava jejich jména spojuje. „Tyto tři osobnosti pojí Zemanův  snad nejznámější film Cesta do pravěku. To, že Burianovy rekonstrukce pravěkého světa sloužily Zemanovi jako inspirace, je zřejmé, ale málo se ví, že impulzem filmových hrdinů pro dobrodružnou výpravu byla kniha Julese Verna Cesta do středu země,“ vysvětluje autor výstavy Aleš Durčák.

Na výstavě tak budou k vidění reprodukce Burianových vizí pravěku namalovaných do roku 1954, kdy film vznikl, a každý návštěvník bude moci sám posoudit, které obrazy Zeman na filmovém plátně oživil. Vznik filmu budou dokumentovat také dobové fotografie. S Cestou do pravěku souvisí také jeden z nejzajímavějších kusů na výstavě. „Jde o kvašovou ilustraci, jejíž účel vlastně doposud neznáme. Buďto jde o návrh plakátu k filmu nebo ilustraci k zamýšlené knize Karla Zemana o cestě do pravěku. Je na ní motiv druhohorního ještěra, který se ve filmu neobjevuje, ale sledují ho chlapci s tvářemi filmových postav,“ láká do muzea ve Štramberku Durčák.

Velká část výstavy bude věnována ale druhé dvojici oslavenců. Francouzskému zakladateli sci-fi literatury Julesi Vernovi věnoval Burian nezanedbatelnou část své ilustrátorské tvorby. Verneovky zpestřoval obrázky dlouhá léta. Jeho první práce jsou z roku 1928 a poslední z roku 1965, v tomto rozmezí vzniklo přibližně 450 výtvarných děl s tématem Vernových příběhů. Z celkového množství 63 Vernových knih jich Burian ilustroval devětadvacet. U některých pracoval pouze na obálce, jiné ilustroval kompletně. Ve Štramberku bude k vidění celkem 81 originálů a další práce v podobě reprodukcí. Celkem  návštěvníci uvidí 120 Burianových prací k verneovkám.

Výstava, která začíná zítra a potrvá do 12. června, je první z dvojice expozic věnovaných letošnímu stoletému výročí malíře. Druhá ponese název Knihy džunglí a bude se zabývat Burianovým vztahem nejen ke známému Mauglímu.


    [Top]    


Kino promítne Úžasňákovy, ale i klasiku Metropolis

K o p ř i v n i c e  (dam) - V následujících dvou týdnech nabídne kino Puls pestrou směsici filmů. Nabídku otevře francouzské drama Francoise Ozona 5 x 2 pitvající vztahy mezi mužem a ženou. Od 10. února se začíná v Kopřivnici hrát také historický velkofilm Alexandr Veliký režiséra Olivera Stona. Ten se ve hvězdně obsazeném filmu zabývá nejen hvězdnou kariérou starověkého vojevůdce, ale také jeho vnitřním životem. 14. a 15. února kino nabídne romanci odehrávající se na zelených kurtech v Londýně. Wimbledon o lásce špičkové hráčky a končícího tenisového profesionála je příjemnou podívanou. Za týden zahájí své tažení kopřivnickým kinem druhý díl Deníku princezny. Mladá Američanka musí v romantické pohádce bojovat o zděděný královský trůn v malém evropském království a o svou lásku. Své publikum si jistě najde také poslední hit z animačních studií Pixar Úžasňákovi. Rodinka superhrdinů, kteří byli nuceni pověsit své řemeslo na hřebík, aby se k němu zase s plnou parádou vrátili, plní nejen kasy kin, ale film chválí také kritici.

Projekt 100

Dnes večer filmová přehlídka pokračuje americkým oscarovým dramatem Půlnoční kovboj. Příběh texaského kovboje, který přichází do New Yorku s očekáváním lepšího života a nakonec končí na samém dně s dalšími ztroskotanci, natočil v roce 1969 John Schlesinger. Film o bolestném procitnutí z amerického snu bývá označován za bibli nezávislého filmu. Titulní roli ztvárnil John Voight, jeho zmrzačeného přítele ze dna velkoměstské společnosti pak Dustin Hoffman. Třináctého února Projekt 100 uvede snímek Kdo se bojí Virginie Woolfové. Převedení tohoto absurdního dramatu Edwarda Albeeho na filmové plátno znamenalo za rok 1966 Oscara pro Elizabeth Taylorovou a čtyři další sošky akademie. Příběh stárnoucích manželů, kteří si prostřednictvím smyšlených příběhů ubližují až do krajnosti, je klasikou a napomohlo k tomu také toto filmové zpracování, kde byl Taylorové partnerem Richard Burton. Na prvního zástupce současné kinematografie přijde řada 15. února. Snímek Revizoři se odehrává v tunelech budapešťského metra, kde se neskrývají jen černí pasažéři, ale také vrah. Film ochucený černým humorem natočil maďarský Američan Antal Nimród a získal s ním mimo jiné zvláštní cenu festivalu v Cannes. Vojtěch řečený Sirotek je jediným českým filmem letošního ročníku a v Pulsu se bude promítat 17. února. Zdeněk Týc tento příběh přímého muže, neschopného přizpůsobovat svůj život společenským konvencím, zasadil do prvního roku po druhé světové válce. Dalším loňským titulem je snímek Vera Drake - Žena dvou tváří plánovaný na 20. únor. Ony dvě tváře má hlavní hrdinka, která se na jedné straně vzorně a obětavě stará o svou rodinu a na druhé straně se věnuje nelegálním potratům. Film zasazený do prostředí dělnické třídy padesátých let minulého století v Británii se dočkal vloni v Benátkách Zlatého lva. Dvaadvacátého února bude Projekt sto pokračovat nejstarším titulem z nabídky, německým filmem Metropolis z roku 1927. Na svou dobu obrovsky nákladný a triky oplývající titul je kinematografickou legendou. Oslňuje nejen svou ojedinělou výpravou a architekturou, ale také rytmem a davovými scénami. Metaforickou futuristickou sci-fi natočil Fritz Lang


    [Top]    


Live CD debut je hotov

K o p ř i v n i c e  (dam) - „Všechno dopadlo nad očekávání dobře a na CD bude kompletní záznam našeho vánočního programu,“ pochvaluje si dirigent Josef Melnar. Vokální soubor Facies Musicae, který vydává svou debutovou nahrávku. Ta byla pořízena 8. ledna na koncertě ve štramberském kulturním domě a obsahuje sedmnáct skladeb z programu ‘Šťastné a veselé...’ Natočit kompaktní disk si teprve vloni v létě vzniklý soubor mohl dovolit díky grantu, který získal od Evropské unie. Cédéčka se záznamem koncertu nebudou určena k prodeji. Soubor je hodlá užít ke své propagaci.


    [Top]    


Galerku navštíví Gwalarn

N o v ý  J i č í n  (dam) - Milovníci keltské hudby by v pátek 18. února rozhodně neměli chybět v novojičínském klubu Galerka. Právě tam bude od dvaceti hodin koncertovat Gwalarn. Česko-francouzské duo tvoří zpěvák a kytarista Yves Guelou a houslista Antonín Bukovský. Název kapely v bretonštině znamená severozápadní vítr a oba muzikanti se soustředí na předávání tamních hudebních tradic. Zpívají jednak tamní folklor, a to jak ve francouzštině, tak bretonštině. Na koncertech se ale objevují i jejich vlastní skladby zkomponované v duchu bretaňské hudební tradice.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.