Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Novák nahradil Bureše ve funkci místostarosty

Tři nejvyšší představitelé radnice pohromadě.
Třetím mužem radnice po starostovi
Jiřím Tichánkovi (vpravo) a Ladislavu
Kryškem je Jiří Novák (uprostřed) z ODS.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (hod) - Jedním z hlavních bodů jednání zastupitelů minulý týden byla volba nového místostarosty. Stávající místostarosta a senátor Milan Bureš (ODS) v listopadu avizoval, že bude rezignovat z postu uvolněného člena rady města. Z prosincového zasedání byl tento program stažen, neboť Bureš skládal slib a ve stejném termínu zasedal i Senát. Už při schvalování programu navrhl Karel Kuboš (KSČM), aby se jednalo o snížení počtu uvolněných členů rady města ze čtyř na tři. To ale neprošlo. Bureš během svého vystoupení, v němž oznámil svou rezignaci na post uvolněného člena rady, poděkoval za důvěru a spolupráci. Poté z pověření rady ODS navrhl na uvolněný post svého stranického kolegu Jiřího Nováka.

Alois Janek (KDU-ČSL) podotkl, že „za chvíli budeme jednat o rozpočtu, kde chybí peníze. Proto mě velmi mrzí, že neprošel návrh na snížení počtu místostarostů. Proto navrhuji, abychom volili tajně.“ To zastupitelé také neodhlasovali. 

O slovo se přihlásil Kuboš, který řekl: „Nebudeme hlasovat, neboť nesouhlasíme s tím, aby tato funkce byla znovuobnovována. Je mi stejně jako panu Jankovi líto, že naše koalice na radnici v radě nevyužila této mimořádné události, aby deklarovala snížení administrativních a správních nákladů.  Někdy se vykládá o veřejném zájmu, někdy se dostávají do popředí osobní zájmy a ty se nadřazují nad ty veřejné. To je jeden z konkrétních případů. Racionálním přerozdělením činností mezi místostarosty a přenesením určitých povinností na členy rady a lepším řízením a koordinací ze strany pana starosty se tento článek dal nahradit. Jde zhruba o milion korun ročně. Není to jen otázka mzdy, ale všech nákladů souvisejících s výkonem funkce.“

Místostarosta Zdeněk Krajčír (ČSSD) okomentoval Kubošovo vystoupení slovy, že s přechodem Kopřivnice na úřad III. stupně se zvýšila náročnost na práci místostarostů. Návrh komunistů považují sociální demokraté za destabilizaci koaličních dohod a pokus rozviklat spolupráci mezi koaličními stranami. Bureš k tomu dodal, že parita zastoupení dvou nejsilnějších stran vzešlých z komunálních voleb je na radnici nutná. „Jsem přesvědčen, že část těch šlechetných ideálů ušetřit peníze je spíše vedená tak, aby tuto koalici rozbila,“ dodal Bureš.             

Kuboš k tomu dodal, že komunisté nezměnili názor, a tudíž nebudou hlasovat. Poté proběhlo samotné hlasování. Jiří Novák byl zvolen místostarostou. Hlasovalo pro něj třináct zastupitelů, čtyři se zdrželi. Komunisté dodrželi slovo a nehlasovali.


    [Top]    


Nový dodatek jednacího řádu zastupitelstva

K o p ř i v n i c e  (hod) - Čtvrteční jednání zastupitelů se řídilo již novým dodatkem jednacího řádu, který byl schválen v samotném začátku zasedání. Schválený dodatek už byl druhým a upravoval pravidla způsobu volby nových kandidátů na členství v radě města, tzv. volební řád. Ten popisuje celý proces voleb včetně práv a povinností zúčastněných osob v celém procesu.

Druhá část úprav se týkala upřesnění práv občanů města a jiných oprávněných osob zasahovat do jednání zastupitelstva a vyjadřovat se k projednávaným věcem neprocedurálního charakteru. „Doplnění se týká především konkretizace způsobu vystupování s ohledem na hladký a důstojný průběh jednání včetně konkretizace pořádkových opatření, kterými k dosažení žádaného průběhu předsedající disponuje,“ okomentoval projednávanou zprávu starosta Jiří Tichánek.

Zastupitelka Dagmar Rysová navrhla, aby vystupující občané mohli vznášet doplňující dotaz.

Její návrh byl zakomponován do doplňku a ten byl posléze schválen. Úprava přesně vymezuje, kdy a jak dlouho mohou občané v rámci zasedání vystupovat. Občan může vystoupit v rámci projednávané věci jen jednou s tím, že může podat jeden doplňující dotaz k dané problematice a navíc se musí vejít do časového limitu pěti minut. Po této době je předsedající povinen mu odejmout slovo. Nemluví-li oprávněná osob k projednávané věci, překročí-li stanovenou časovou lhůtu nebo meze slušnosti, je předsedající povinen zjednat pořádek, např. napomenutím, odebráním slova, výzvou k opuštění jednacího sálu nebo jiným vhodným způsobem. Za projednávanou věc se nepovažují záležitosti procedurálního charakteru, jako jsou záležitosti týkající se zahájení zasedání, schválení navrženého programu, rekapitulace přijatých usnesení a závěr zasedání.

Marie Pešlová se na zasedání ohradila, že nemá možnost reagovat na výtky zastupitelů, kteří je vznesou až po jejím vystoupení. Proto často hovoří nahlas, aby její reakce slyšeli i lidé u televizních obrazovek.

Celé znění dodatku jednacího řádu bude zveřejněno na webových stránkách města.


    [Top]    


Ministerstvo ani kraj vznik umělecké školy nepodporují

K o p ř i v n i c e  (hod) - Vznik střední umělecké školy v Kopřivnici se asi pozdrží. Kopřivnická radnice obdržela v závěru loňského roku dopis z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, v němž vrchní ředitel sekce správních činností a rozvoje lidských zdrojů píše, že ministerstvo Kopřivnici za stávajících podmínek neudělí souhlas se zřízením školy. Ministerstvo se totiž opírá o stanovisko odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, jenž zřízení střední umělecké školy nedoporučuje. Podle kraje je síť středních uměleckých škol a škol Moravskoslezského kraje poskytujících vzdělání v uměleckých oborech stabilizovaná a z pohledu potřeb kraje dostatečná. Stanovisko vrchního ředitele nemá formu správního řízení, proto se město nemůže odvolat. Ministerstvo mělo ze zákona posoudit tři věci: záměr, materiální a personální zabezpečení. O tom se v dopise nepíše. „Došlo ke změně názoru Moravskoslezského kraje na zřízení školy. Protože když jsme jednali na krajském úřadě, celkem nás podporovali. Vůbec nám nedávali červenou hned na začátku,“ sdělil místostarosta a senátor Milan Bureš, jenž je otcem myšlenky zřízení střední umělecké školy. Ten je ze stanoviska krajského úřadu rozpačitý.

„Máme dvě možnosti. Buď podáme novou žádost na základě novely školského zákona, která to na jedné straně komplikuje, ale na druhé straně zjednodušuje. Druhá možnost je udělat rozklad ministerského rozhodnutí a v podstatě se s nimi dohadovat. Já si nedovedu představit, že by tímto způsobem měli ničit naši aktivitu krajští úředníci, když zřizovatelem má být město Kopřivnice,“ uvedl možnosti dalšího postupu Bureš. Ještě je možné, že se městu podaří otevřít školu od 1. září 2006. To ale bude záležet na tom, zda se městu podaří během jednání přesvědčit ministerstvo, aby změnilo své stanovisko. „Já se záměru zřízení střední umělecké školy nechci vzdát, neboť hodně lidí to považuje za velmi dobrý nápad. Budu se snažit i nadále pomáhat, aby tady taková škola byla,“ dodal Bureš.


    [Top]    


Sbírka přinesla Kopretině přes sto třicet tisíc korun

V l č o v i c e  (dam) - Více než příjemný finanční dar získala v loňském roce Kopretina, vlčovické denní centrum pro handicapované. Celou akci odstartoval člověk z nejvyššího vedení kopřivnické Tatry Ronald Adams, když před Vánoci 2003 věnoval Kopretině 50 tisíc korun. Další částku ve stejné výši slíbil americký obchodník darovat poté, co bude padesát tisíc vybráno také mezi kopřivnickými obyvateli a podnikateli. Na kontě speciálně založené sbírky se během roku podařilo nashromáždit 87 tisíc. „Přispívalo se přímo na konto, do kasiček nebo formou darovacích listin. Peníze posílali občané i firmy,“ chválí Jaromír Navrátil, ředitel Střediska sociálních služeb, které Kopretinu provozuje. Ronald Adams poté také splnil svůj slib a vybranou částku zvýšil o dalších 50 tisíc na celkových 137 tisíc korun. Tyto peníze byly a budou využity na sportovní a pracovní terapie mentálně a fyzicky postižených klientů Kopretiny. Sbírka bude pokračovat ještě v tomto a následujícím roce.


    [Top]    


Stavby ze sněhu zdobí Sever

Tyto stavby vyrostly na sídlišti Sever zásluhou
Štěpánky Obadalové a Petra Münstera.

 FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ

K o p ř i v n i c e  (hod) - Ledové stavby zobrazující eiffelovku, řecký chrám a také lokomotivu postavili dva mladí lidé u domu č. p. 1173 a 1174 na sídlišti Sever. Jejich autory jsou Štěpánka Obadalová a Petr Münster. Ke stavbě je přiměla mladší sestra Štěpánky. Ta chtěla, aby si s ní sestra a její přítel šli stavět sněhuláky. „Přítel to komentoval slovy, že sněhulák je ohraný a že postavíme něco jiného,“ sdělila Štěpánka. Jedno odpoledne kupili tři hodiny kýbly sníh na sebe, který tvarovali, a druhý den podle nastudovaného obrázku eiffelovky dotvářeli detaily a postavili řecký chrám.

„Děckám jsme říkali, co to je. Stavby jsme hlídali, co chvíli jsme vykoukli z okna. Jeden sloupek nám pobourali. Opravili jsme jej. Těší nás, že lidé, kteří kolem chodí, se zastavují a fotí si stavby,“ líčí s nadšením Štěpánka. Oba mladí lidé mají být na co hrdí. Stavby jsou opravdu propracované a díky mrazivému počasí by mohly vydržet dlouho.


    [Top]    


Mnoho žen touží po tom, aby byly požádány o ruku na sv. Valentýna

K o p ř i v n i c e  - V úterý bude jmeniny slavit Valentýn. Toto jméno je latinského původu, odvozené od slova valere a znamená „zdravý, zdravým kypící“, či dokonce „silný“. Patronem tohoto jména je biskup, který zemřel mučednickou smrtí patrně roku 268. Svatý Valentýn z Terni se stal patronem mládeže, cestujících, včelařů, přimlouvá se za dobrý sňatek a je vzýván proti moru.

Z anglosaských zemí pochází zvyk posílat o Valentýnově svátku anonymní milostné dopisy. Ve Francii a Belgii, později i v Americe, byl od 14. století zvyk losovat Valentýna a Valentýnu, kteří pak žili po celý rok jako snoubenci.

Kořeny tohoto obyčeje sahají daleko do minulosti. Ve starém Římě se slavila 14. února bohyně Juno, považovaná za ochránkyni manželství a rodiny. Ženám v rodině bývaly toho dne dávány květiny. A ještě jedna stará pověra se váže k Valentýnovu svátku. Dříve se věřilo, že svobodná dívka si vezme za manžela chlapce, kterého 14. února spatří jako prvního.

Svátek zamilovaných, který tak příjemně zpestří zimní období, určitě provětrá nejednu peněženku. Ceny květin dosahují v těchto dnech rekordní hranice a pro obchodníky je svatý Valentýn jednou z prodejních špiček. Z pultů zmizí vše ve tvaru srdíčka. Květinou svátku zamilovaných je jednoznačně červená růže, ale podle obchodníků jde výrazně na odbyt i červené spodní prádlo. Lidé na Valentýna nekupují drahé věci, ale spíše drobnosti pro radost a sladkosti.

Podle loňského průzkumu považuje tento svátek za romantický každý druhý Čech a každá druhá žena touží po tom, aby byla právě v tento den požádána o ruku.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.