Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Projekt 100 obohatí únorový program kina

K o p ř i v n i c e  (dam) - Příznivci kvalitní kinematografie se opět mohou těšit na žně. Je již znám termín, kdy místní kino promítne kolekci deseti snímků dalšího ročníku Projektu 100.

V Kopřivnici přehlídka začne třetího a skončí osmadvacátého února. Promítacími dny budou čtvrtky, neděle a některé úterky.

Na programu je Chaplinova Moderní doba, Půlnoční kovboj Johna Schlesingera, kultovní Metropolis, drama Kdo se bojí Virginie Woolfové, Plechový bubínek, Taking off a další.


    [Top]    


Hradišťan chystá průřez celým repertoárem

K o p ř i v n i c e  (dam) - První koncertní program roku 2005 potěší především příznivce moravské hudební tradice. V úterý osmnáctého ledna bude ve velkém sále kulturního domu koncertovat cimbálová muzika Hradišťan s primášem Jiřím Pavlicou.

Populární soubor je ve svém žánru jistě nejznámější u nás a jeho umělecké úspěchy už dávno překročily hranice. Jen v letošním roce se Hradišťan chystá na tři exotická koncertní turné do Japonska, Číny a Spojených států amerických.

Hradišťan začal svou historii psát před pětapadesáti lety. Od roku 1978 je primášem a uměleckým vedoucím Hradišťanu Jiří Pavlica, který  usiluje nejen o interpretaci folklorní hudby. Pod jeho vedením se začal soubor postupně měnit v ojedinělé hudební těleso s nezvykle širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem. Hradišťan již dávno nečerpá jen z jihomoravské muziky, ale všímá si lidového umění jako celku a do hudebního projevu často zahrnuje prvky stále populárnější worldmusic. Valnou část toho, co dnes Hradišťan hraje, je již autorskou tvorbou především z pera Jury Pavlici. S texty moderních básníků (Plicka, Skácel, Brabec, Rúfus ad.) a vlastní hudbou dal Pavlica vzniknout hudebním projektům jako ‘O Slunovratu’ nebo ‘O Člověku’. V těch už je lidová tradice pouze inspiračním zdrojem, i když její duch je zachován.

Popularita Hradišťanu v posledních letech prudce stoupá. Jejich alba se prodávají ve vysokých nákladech a písně se hrají i na komerčních rozhlasových stanicích. Jedním z charakteristických znaků Pavlicova moderního přístupu k muzice je také prolínání s jinými hudebními žánry, a tak Hradišťan nezřídka vystupuje se sbory, jazzovými nebo rockovými muzikanty. V letošním roce je plánováno pořízení živé koncertní nahrávky, která by měla vyjít na CD.

Kopřivnický koncert začne o půl osmé večer a jeho program je koncipován jako průřez celým repertoárem. „Hrát budeme folklorní muziku, stejně jako melodie pana Pavlici opatřené básnickými texty. Program se operativně mění podle naladění publika, ale je možné, že budeme hrát i některé písně na přání publika,“ slíbil manažer Hradišťanu David Burda. Cimbálovka má ve svém repertoáru také několik zbrusu nových písní, kterými by mohla oslovit své posluchače.


    [Top]    


Děti čeká karneval kořeněný loutkami

K o p ř i v n i c e  (dam) - Netradiční zábavu slibují pořadatelé dětem, které se vydají tuto neděli ve tři odpoledne na karneval. Na děti v maskách i bez nich čeká ve velkém sále kulturního domu brněnské Divadlo Koráb, v jehož režii bude veškerá zábava. Kromě spousty tance a zpívání slibují herci z divadla také netradiční soutěže. „Snažíme se vymyslet něco, co děti pobaví, a je to zároveň něco, co neznají. Takže jsou to velmi netradiční a zábavné soutěže jako třeba Škaredý hrnec. Během karnevalového veselí se na parketu spolu s dětmi budou pohybovat také veliké loutky obrů nebo třeba princezny s dlouhým nosem. Příchozí malí tanečníci se mohou těšit také na tombolu a řadu dalších věcí. Některé děti budou mít možnost se s Divadlem Koráb potkat také v pondělí dopoledne, kdy bude na programu kulturního domu pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký určená mateřským  školám a nižším ročníkům základních škol.


    [Top]    


Dechový orchestr soutěžil v Praze

Městský dechový orchestr Kopřivnice hraje
na Mezinárodním festivalu dechových
hudeb v Praze. Z prestižní soutěže
si odvezl ocenění ve Zlatém pásmu.

FOTO: DAVID MACHÁČEK

K o p ř i v n i c e  (dam) - Kopřivnický Městský dechový orchestr už má za sebou první letošní vystoupení na soutěžních pódiích. O minulém víkendu kopřivničtí muzikanti vystupovali na Mezinárodním festivalu dechových hudeb v Praze. V konkurenci devíti orchestrů soutěžících ve vyšší třídě získali Zlaté pásmo. Kopřivničtí nebyli na pražské soutěži poprvé. Před třemi lety se stali jejími absolutními vítězi a předloni pak jako laureáti odvedli samostatný hodinový galaprogram. „Tentokrát jsme na vítězství nedosáhli, ale rozhodně nejsme zklamaní. Kapela odvedla stoprocentní výkon a všichni hráči cítí, že se rozhodně nemáme za co stydět. Hráli jsme lépe než před třemi lety, kdy jsme zvítězili. Tentokrát nám ale někteří porotci nepřáli,“ řekl dirigent Alois Hrnčárek. Vítězství ve vyšší třídě, která je nejprestižnější amatérskou kategorií, letos putovalo do Německa. Kopřivničtí se vklínili mezi tři nejlepší, ovšem pořadí jednotlivých soutěží se zde již neurčuje.

Zdejší orchestr opět vsadil na atraktivní dramaturgii. Ve svém půlhodinovém soutěžním bloku uvedl kopřivnický orchestr Elsino procesí z Wágnerova Lohengrina a monumentální epickou skladbu Kolumbus současného skladatele Pavla Staňka. Když kapela skladbu uváděla v premiéře na jednom ze svých koncertů, nebyl autor zcela spokojen. Teď muzikantům z Kopřivnice za jejich výkon osobně děkoval. Podobně mluvil také Mojmír Bartek, který je autorem povinné soutěžní skladby Malovánky. Ten právě provedení Kopřivnických označil za nejlepší, rozhodnutí poroty tím však neovlivnil.

„Nejeli jsme do Prahy jen pro vítězství, i když v koutku duše jsem věděl, že hrajeme dobře a mohli bychom uspět. Výsledek, kterého jsme dosáhli, je krásný,“ tvrdí Hrnčárek.

V Národním domě na Smíchově sice Kopřivničtí nevyhráli, ale neskládají ruce do klína. Ve fázi jednání jsou zahraniční zájezdy do Francie a na Malorku. Dechovku čekají také festivalová vystoupení a na podzim se chystá na další soutěž dechových orchestrů do Ostravy. „Taky budeme připravovat program pro náš samostatný koncert, který bychom chtěli znovu uspořádat v předvánočním období,“ nastínil další program orchestru jeho umělecký šéf.


    [Top]    


Vokální soubor Facies musicae natočil debutové CD

K o p ř i v n i c e , Š t r a m b e r k  (dam) - Kopřivnický vokální soubor Facies musicae má za sebou své první natáčení. Svůj koncertní program složený z vánoční hudby zvěčnili minulou sobotu odpoledne v Kulturním domě ve Štramberku. CD, které by mělo být dokončeno přibližně za měsíc, bude živou nahrávkou štramberského vystoupení a je možné, že bude doplněno také multimediální částí s fotografickou dokumentací.

Facies musicae je poměrně novým projektem. Jádrem souboru je jeho ženská část, kterou tvoří někdejší dívčí sextet místní umělecké školy MIS music. „Už delší dobu jsme uvažovali o rozšíření souboru o mužské hlasy, aby byl zvuk kompaktní. V dubnu a březnu jsme začali shánět zpěváky,“ prozradil Josef Melnar, který společně s manželkou soubor řídí. Do léta se podařilo získat zpěváky ať už formou osobních doporučení, nebo prostřednictvím inzerátů. Obsazení souboru se ustálilo na sedmi zpěvačkách a stejném počtu zpěváků, přičemž na rozdíl od ženské části ani jeden z nich není Kopřivničan. Úplné obsazení hlasů (soprán, alt, tenor, bas) a také to, že všichni členové vystudovali nebo se učí sólovému zpěvu, umožnilo souboru okamžitě začít tvořit repertoár.

„Vize repertoáru existovala už od začátku. Jedná se o mladý soubor, který má v průměru okolo dvaceti let. Repertoár je tomu přizpůsobován a kromě klasiky děláme i moderní skladby,“ řekl Melnar. Vánoční program byl vůbec prvním, se kterým soubor vystoupil na dvanácti koncertech. V jeho první polovině se zpěváci Facies musicae sklonili před staletí utvářenou tradicí vokálního umění a zpívali muziku Mozarta, Banchieriho, ale i současných autorů Pavla Staňka a Leona Juřici. Ve druhé, uvolněnější části zněly skladby modernější, okořeněné swingovými prvky a muzikantským humorem. Tuto část koncertu navíc doprovodila novojičínská skupina Noty a pomlky v obsazení kytara, baskytara a klávesy.

Koncertní program ‘Šťastné a veselé’ se dočkal také finanční podpory ze zdrojů evropské kultury. „Získali jsme grant, jehož náplní byla podpora regionálního dění. My jsme se navíc rozhodli oslovit skupiny lidí, kteří jsou tak trošku opomíjení, a koncertovali jsme v dětských centrech pro problémové děti nebo třeba pro seniory v domovech důchodců,“ řekl Melnar. Podle jeho slov teď soubor začíná s přípravou programu pro letní sezonu.


    [Top]    


Zájezd předplatitelům nabídne muzikál ve Zlíně

K o p ř i v n i c e  (dam) - Opět na hudební divadlo se předplatitelé mohou těšit v rámci každoročního zájezdového představení. Tentokrát jejich cesta povede do Zlína. Tamní městské divadlo inscenuje muzikál Šumař na střeše Josepha Steina, Jerryho Bocka a Sheldona Harnicka.

Světoznámý muzikál od své newyorské premiéry nezmizel ze světových scén a mnohé jeho melodie jsou notoricky známé. Humorný i dojímavý příběh židovské rodiny žijící v carském Rusku uvádějí Zlínští v režii Doda Gombára a jejich výpravné pojetí rozhodně diváka zaujme. Zájemci o zájezd z řad předplatitelů si musejí do 18. ledna zajistit v pokladně kulturního domu jízdenku. Počet volných vstupenek pro zájemce mimo předplatné je omezený.


    [Top]    


Fotky ukazují proměny města

Š t r a m b e r k  (dam) - Název Štramberk včera a dnes přesně vystihuje obsah fotografické výstavy, která byla v sobotu zahájena ve výstavní síni štramberského Muzea Zdeňka Buriana. Příchozí si mohou celkem na šedesáti fotografiích prohlédnout Štramberk na začátku minulého a nového století. Své fotografie vystavují otec a syn Špačkové. Zatímco starší z obou fotografů snímal Štramberk ve svém mládí deskovým přístrojem na skleněné negativy, jeho syn se fotografování začal věnovat až v pozdním věku.

„Třicet fotografií snímaných ve stejných místech a ve stejném úhlu dělí propastný časový rozdíl a kontrast obou vedle sebe vystavených snímků je velmi atraktivní,“ láká pracovník muzea Aleš Durčák. Jiří Špaček, který je autorem aktuálnější poloviny výstavy, je sice štramberským rodákem, ale již řadu let žije v Praze. Přestože s focením začal relativně pozdě, má na svém kontě několik výstav po celé republice a před čtyřmi lety vystavoval dokonce už také ve Štramberku. Výstavu Štramberk včera a dnes bude možné zhlédnout do neděle 30. ledna.

Po rychlé instalaci pak stávající výstavu nahradí letošní první burianovská expozice věnovaná tentokrát malířovým ilustracím verneovek.


    [Top]    


Krátce

Dvě tradiční poslechově-taneční párty připravila na tento víkend kopřivnická Nora. V pátek večer to bude Čachrování s Čakrou a v sobotu v osm večer by měl muziku začít pouštět Milan ‘105 kg’ Krajčí. World Beat by měl opět nabídnout kvalitní muziku řady žánrů.

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:29
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.