Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Uchazeči o provozování domu kultury mají poslední týden

K o p ř i v n i c e  (dam) - Ještě týden mají zájemci o provozování Kulturního domu v Kopřivnici na podání svých nabídek. Uchazeči mají radnici do 20. ledna předložit své návrhy mandátní, dotační a nájemní smlouvy, které jsou vzájemně úzce provázány.

Důvodem vyhlášení veřejné soutěže je fakt, že stávajícímu provozovateli kulturního domu, firmě Ludvík Moravia, v polovině roku vyprší smlouva. „Stávající smluvní vztah nebylo možné prodloužit a město muselo přistoupit k vyhlášení soutěže,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír. Systém tří smluv sice zůstane zachován, přesto ve vztahu města a provozovatele kulturního domu dojde k dílčím změnám.

„Úřad pro hospodářskou soutěž měl výhrady  k té stávající smlouvě. Těch jsme se vyvarovali novým nastavením zadávacích podmínek výběrového řízení. Nová smlouva už ty problémy nebude obsahovat,“ tvrdí Krajčír.

Město bude v novém smluvním vztahu klást větší důraz na kontrolu. „Nad hospodařením soukromé firmy samozřejmě nemůžeme mít žádnou kontrolu, ale zcela jistě chce město mít větší kontrolu nad tím, jak provozovatel hospodaří s jeho majetkem. Chceme mít například přehled o tom, jak nájemce nakládá s pronajatým majetkem, ale on zase bude po městě oprávněně žádat, aby majetek, jejž bude mít v nájmu, splňoval standardy a mohl s ním dále nakládat,“ nechal se slyšet Krajčír.

Nabídky uchazečů bude vyhodnocovat výběrová komise složená z radních a doplněná o odborníky z oboru provozování kultury. Na začátku února by její závěry měla projednat rada města a následně doporučit nejvhodnější verdikt zastupitelstvu. Nový provozovatel by měl kulturní dům provozovat a zajišťovat jeho program po další čtyři roky. „Může se samozřejmě stát, že se žádný provozovatel nepřihlásí nebo nebude vybrán. To by pak pro město znamenalo, že by provozování kulturního domu muselo velmi rychle převzít do vlastních rukou,“ řekl Zdeněk Krajčír, připustil ovšem, že takové řešení by jistě znamenalo snížení nabídky kulturních programů. Minimálně jednoho zájemce tendr mít bude. Mezi uchazeči o provozování kulturního domu bude také stávající nájemce Ludvík Moravia, což minulý týden potvrdil ředitel firmy Lubomír Sazovský.


    [Top]    


Dva muži a jedna žena zadrželi zloděje

K o p ř i v n i c e  (hod) - Mimořádnou osobní statečnost prokázali tři občané při zadržení zloděje u kopřivnického zlatnictví před vánočními svátky. Jednalo se o dva muže a ženu. Ani jeden z nich si však nepřeje zveřejnit své jméno, což respektujeme.

V inkriminovaný den procházeli dotyční při plnění svých pracovních povinností kolem prodejny, když v tom uslyšeli křik zevnitř a volání majitelky. Otočili se a uviděli, jak odtamtud vyběhl muž. Když usedal na kolo, najednou se mu rozevřela bunda a oni uviděli dřevěné krabičky. To už jim bylo jasné, co se v prodejně asi přihodilo. Otočili se a postavili se mu do cesty. Snažili se ho zadržet. Když zloděj spadl z kola, chtěl jim utéct. To se mu ale nepodařilo. Zachytili ho a dovlekli zpět do prodejny. To už na pomoc přispěchali strážníci městské policie, kteří byli na obchůzce v centru města.  Rovněž byli přivoláni policisté, kteří si pachatele převzali. Ti také zjistili, že po tomto muži bylo v listopadu 2003 vyhlášeno pátrání.

Majitelka prodejny se z přepadení bude vzpamatovávat dlouho. Na adresu dotyčných zachránců nešetřila slovy díků. „Děkuji jim moc. Jsem strašně ráda, že se obětovali a že byli ochotni pomoci. S tím jsem se ještě nesetkala,“  uvedla Milada Vránová.

V pondělí se konala schůzka u starosty. Ten spolu s majitelkou prodejny zachráncům poděkoval. „Velmi si vážím toho, jak se zachovali. Bylo k tomu zapotřebí kus odvahy. Jsem hrozně rád, že dva z nich jsou pracovníky městského úřadu,“ uvedl starosta Jiří Tichánek.


    [Top]    


Vysokým Tatrám hodlá pomoci město i automobilka

K o p ř i v n i c e  (dam) - Město pomůže při likvidaci škod napáchaných smrští ve Vysokých Tatrách. Už na zastupitelstvu v polovině prosince padl návrh místostarosty Vladislava Kryškeho poskytnout stotisícový dar. Zastupitelé jej projednají na letošním prvním zasedání v únoru. O pomoci v případě humanitární katastrofy v jihovýchodní Asii město neuvažuje, podle tiskového mluvčího radnice jde o věc takového významu, kde svou úlohu musí sehrát především stát.

S originálním nápadem, jak pomoci Tatrám, přišel Ivan Telařík a opatřil jej atraktivním heslem ‘Tatra Tatrám’. „Kdyby všichni tatrováci odpracovali jednu směnu bez nároku na odměnu, mělo by to stačit pokrýt náklady na výrobu jednoho vozu, který by pak byl věnován Tatranskému národnímu parku,“ myslí si Telařík. Tato akce by podle svého navrhovatele měla být nejen důkazem výjimečnosti a dobré vůle tatrováků, ale také výhodnou investicí do budoucna.  „Tatrovky jsou pro lesáky nepostradatelné a při likvidaci následků vichřice jich bude potřeba mnoho. Na uvedení Tater do původního stavu navíc přispívá i Evropská  unie, a tak by Tatra mohla očekávat větší objednávku od slovenských lesníků,“ tvrdí Telařík. Ten svůj nápad tlumočil již jak lidem z automobilky, tak předsedovi tamních odborů Antonínu Valáškovi a starostovi města Jiřímu Tichánkovi. Telařík sám hodlá také onu dobrovolnou směnu v automobilce odpracovat a nebo složit její hodnotu v penězích.

Vedení Tatry však s podobnou pomocí Tatrám nepočítá. Předseda představenstva podniku Igor Vlček v dopisu starostovi uvádí, že společnost již přispěla částkou 75 tisíc korun a také nabídla pětiprocentní slevu z nákupní ceny vozidel z produkce roku 2004. Management podniku podle Vlčka také vede jednání směřující k tomu, aby vůz Tatra byl součástí oficiálního daru České republiky. Tatrám Kopřivnice pomohla již dříve. V prosinci Slumeko bezplatně vyslalo do Starého Smokovce svého pracovníka Pavla Kvaka, který pomáhal s likvidací následků řádění orkánu.


    [Top]    


Státní zástupce uznal stížnost akcionářů, Telařík je nadšen

K o p ř i v n i c e  (dam) - Trestní oznámení na manažery automobilky Tatra, které drobní akcionáři viní z poškozování svých zájmů, šetří Krajské státní zastupitelství v Ostravě. Majitelé osmi procent tatrováckých akcií, Česká správa nemovitostí a firma Le Cygne Sportif Groupe, viní obchodního ředitele Zbyňka Keislera, finančního ředitele Igora Vlčka, tehdejší personální ředitelku Zuzanu Jalůvkovou a znalkyni Ivanu Prchalovou, že záměrně zkreslili některé ukazatele a účelově snížili hodnotu akcií na osmnáct korun za jednu, přičemž podle jejich názoru by měla být až pětkrát vyšší. „Prostudoval jsem spis a některé námitky stěžovatele považuji za důvodné. Nebylo dostatečně vyvráceno jeho tvrzení, že došlo k trestnému činu,“ řekl okresní státní zástupce Vladimír Kresta. Záležitost podle jeho slov však nepřísluší okresnímu státnímu zastupitelství, a proto věc postoupil kraji. 

„Můj osobní názor je, že bude nutné nechat zpracovat další odborný posudek, jenž určí, která ze stran má pravdu,“ nechal se slyšet Kresta. Z uznání své stížnosti má radost nejen největší minoritní akcionář Alexandr Seidel. Za velké vítězství považuje rozhodnutí státního zástupce také Ivan Telařík, který na nešvary v Tatře upozorňuje patnáct let. „Je to super. Státní zástupce nám dal za pravdu v tom, že machinace s cenou akcií proběhla. Teď jde jen o to, zda škoda bude v desítkách nebo stovkách milionů korun,“ tvrdí Telařík a sám je přesvědčen, že se bude jednat s velkou pravděpodobností o sumu v řádech stamilionů. Státní zastupitel Kresta však takový závěr považuje za předčasný. Tatra se také trestních následků nijak neobává. „Vzhledem k tomu, že členové představenstva nejednali nikdy v rozporu s trestním právem a není jim nic známo ani o tom, že by se takového jednání dopustil v uváděných souvislostech někdo jiný, nečiní společnosti údajné trestní oznámení zásadní problémy,“ uvedl předseda představenstva Tatry Igor Vlček a dodal, že žádné z trestních oznámení či žalob podaných Telaříkem či Seidlem nebylo příslušnými orgány uznáno za oprávněné.

Telařík ale rozhodně trvá na tom, že jeho rozhodnutí může být prvním krokem ve změně k lepšímu. Jeho optimismus navíc podpořilo odložení trestního oznámení, které sám na sebe podal vloni 4. října. „Byl jsem osočen, že škodím Tatře a vedu proti ní negativní mediální kampaň, do které zatahuji také prezidenta Klause. Obrátil jsem se proto na příslušné orgány, aby věc prošetřily. Teď se ukázalo, že jsem čistý jak lilie, plním si své akcionářské povinnosti, a ještě víc přitlačím na pilu,“ prohlašuje Telařík s tím, že ho nezajímá pouze znehodnocení akcií podniku, ale také samotného majetku automobilky. „Na to, aby Tatru někdo zboural, jsme nepotřebovali Američany. Tito majitelé a manažeři si dělají konkurz sami pro sebe, v případě bankrotu tady konkurzní správce nebude mít co dražit,“ říká Telařík. Ivan Telařík neváhal v polovině loňského prosince trestním oznámením napadnout také hlavu státu. Prezident Václav Klaus se podle něj mohl v souvislosti s nevydařenou kuponovou privatizací dopustit několika z nejzávažnějších trestných činů, mimo jiné velezrady, vlastizrady, zneužití pravomoci veřejného činitele či obecného ohrožení. „Neútočím na prezidenta, abych si zchladil žáhu nebo na sebe upozornil. Chci, aby se vzpamatoval a přiznal také chyby, které se staly, a pokoušel se je napravit. Pan prezident se nemusí trestního oznámení bát, kdykoliv si sám může dát milost. Ale čestné by bylo položit hlavu na špalek a zodpovídat se občanům,“ myslí si Telařík.


    [Top]    


Strážníci přes svátky nejvíce odchytávali psy

Řada psů poděšených zábavnou
pyrotechnikou skončila během
minulých týdnů ve zdejším psím útulku.

FOTO: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) - Průběh uplynulých vánočních svátků byl podle velitele městské policie Jana Müllera poměrně klidný. „Evidovali jsme stížnosti od občanů především na používání zábavné pyrotechniky. Stížnosti na petardy začaly na začátku prosince a ještě i nyní nám občas lidé volají. Letos na rozdíl od minulých let bylo použito podstatně více petard. Svědčí o tom stížnosti občanů z Kopřivnice, místních částí, ale i z okolních obcí, například Lichnova, Závišic.

Během celého prosince jsme odchytávali velké množství psů.

Ti většinou reagovali na používání zábavné pyrotechniky. Na začátku ledna jsme měli v útulku celkem pětatřicet psů, což je hodně. Jednalo se o psy udržované, takže doufáme, že se jejich majitelé o ně co nejdříve přihlásí a vyzvednou si je,“ uvedl velitel městských strážníků.

Strážníkům se podařilo zajistit řidiče, jenž způsobil městu škodu a z místa ujel. K samotné nehodě došlo v nočních hodinách ve čtvrtek 30. prosince, kdy řidič nezvládl své vozidlo na ulici Husově a vjel na chodník, kde se zastavil až o stromy. Jeden strom zlomil a další ohnul. Podle vyjádření strážníků měl štěstí, že se zastavil o strom, jinak by skončil až v Kopřivničce. Navíc v tomto místě je sráz do potoka velmi prudký, takže raději ani nedomýšlet, jak by mohl řidič dopadnout.

Podle nalezených předmětů na místě nehody se strážníkům podařilo hned druhý den majitele auta najít a z přestupku jej usvědčit. „Celá záležitost byla předána Policii ČR k dalšímu šetření,“ dodal Jan Müller.

Viník se bude zpovídat také pracovníkům na odboru životního prostředí, kde s ním bude zahájeno správní řízení.


    [Top]    


Pionýrská skupina Obránců míru se dočkala otevření nových kluboven

K o p ř i v n i c e  - Snad už natrvalo zakotvili kopřivničtí pionýři v prostorách bývalé lékárny na sídlišti Sever. Poslední čtvrtletí loňského roku strávili horečnatými úpravami stávajících prostor, stěhováním a zařizováním. Od ledna se tak mohou tři oddíly dětí a jeden mládežnický pravidelně scházet.

Původně se pionýři scházeli na Základní škole dr. Milady Horákové, v devadesátém šestém roce se přestěhovali do rodinného domku na ulici Záhumenní. Prostory však byly naprosto nevyhovující a díky tomu přišli i o část členské základny.

„Od městského úřadu jsme dostali lákavou nabídku, abychom spolu s Občanským sdružením Hájenka využívali bývalou budovu domu dětí a mládeže na ulici Sokolovské,“ přiblížila situaci skupinová vedoucí Božena Klimecká. Jenže záhy si uvědomila množství dětí, které by obě instituce v budově navštěvovaly, a nabídka ztratila na atraktivnosti. Proto se v okamžiku, kdy byl na lékárnu vyhlášen konkurs, přihlásila.

„Třetím rokem dostáváme od města dotace, navíc nám byl dán symbolický nájem, ale náklady na topení, vodu a elektřinu poneseme na svých bedrech,“ pochvaluje si spolupráci Pionýrské skupiny Obránců míru s městem Božena Klimecká.

Vybavení kluboven a technických místností získali pionýři při odprodeji majetku z automobilky Tatra. Děti stojí členství v této organizaci ročně dvě stě korun včetně pojištění. Část příspěvku jde na pokrytí nákladů spotřeby elektrické energie. „Papíry, nůžky, lepidla, to jsou dneska neuvěřitelně vysoké položky, které se nám daří zajišťovat z dotací z ministerstva školství,“ obhajuje i tak nesmírně nízký poplatek Klimecká, která se dětem věnuje několik desetiletí.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 23.02.2005 10:29
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.