Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 32/2004
ze dne 16. září  2004

Zprávy z města a okolí

Začíná anketa k Projektu Zdravé město
Knihovna postupně představí země EU
Havárie topení plánovaný den zprovoznění bazénu neposune
Zastupitelé budou jednat o teple a kultuře
Nabídkou volných bytů snižuje radnice dluhy
Hořela bouda bezdomovců
Hledáme foto z návštěv Václava Klause
Jen málo podnikatelů hlásí změny informačnímu centru
Příští sobotu bude město plné aut
Stíny
Kopřivnice se zapojila do Evropského týdne mobility
O víkendu města umožní vidět některé nepřístupné památky
Závišice získaly Bílou stuhu za práci s mládeží
Příborská pouť se těšila značné návštěvnosti
Letošní počasí provozovatelům koupališť nenahrávalo
Hvězda hostila XXII. sportovní hry postižených
Desetitisícový propad zaznamenal kopřivnický areál v návštěvnosti
Vzdělávání seniorů pokračuje třetím rokem
Sedm týdnů po sobě se budeme věnovat předvolebním slibům
Krajský úřad připravuje čtyři grantová schémata
Ekonomiku v kraji má podle politiků pozvednout příchod hi-tech výrobců

    [Top]    


Začíná anketa k Projektu Zdravé město

K o p ř i v n i c e  (ili) - V rámci Projektu Zdravé město v současné době vzniká komunitní plán zdraví a kvality života. Ve svých záměrech a cílech sleduje hodnotu zdraví, zdravého životního stylu, zdravého životního prostředí a vůbec kvality života obyvatel ve městě. Vzniká na základě spolupráce mnoha místních subjektů, které v dané oblasti působí.

„V podstatě se jedná o sledování hodnot v oblasti veřejné správy, zdravého životního stylu, výchovy, vzdělávání, sociálních služeb, dopravy a jiných oblastí života ve městě. Na tom spolupracuje několik subjektů, které v těchto oblastech pracují nebo se jimi zabývají, ale protože by tento plán měl určitým způsobem odrážet poptávku širší veřejnosti, tak v rámci tohoto programu bude uspořádána anketa mezi veřejností, která by zjistila zájem o ty které aktivity,“ vysvětlila důvody vedoucí k uspořádání ankety koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radka Chalúpková.

V rámci ankety, kterou byli pověřeni tazatelé z Institutu komunitního rozvoje z Ostravy, by mělo být přímo na ulici osloveno pět set respondentů. Prvním dnem, kdy budou respondenti oslovováni, bude sobota 18. září, v době konání Běhu rodným krajem Emila Zátopka a akce Běháme pro zdraví s VZP, a následně v průběhu celého příštího týdne. „Tazatelé se budou respondentů ptát na oblasti, které je samy zajímají, a pouze v těchto oblastech jim položí pár otázek,“ upřesnila Chalúpková.

Na základě výsledků ankety bude tento plán dopracován. „Koncem roku by měl být postoupen k projednání do zastupitelstva a následně by se měl stát podkladem nebo přesněji jedním z dokumentů plánování ve městě a podkladem při aktualizaci strategického plánu ekonomického rozvoje,“ shrnula další postup Radka Chalúpková. „Navíc se s výsledky ankety budeme dále zabývat v pracovních skupinách tak, aby opravdu plán zdraví byl zrcadlem potřeby veřejnosti a organizací ve městě.“


    [Top]    


Knihovna postupně představí země EU

K o p ř i v n i c e  (dam) - Projekt, který má postupně představit nejen všech dvacet členských zemí Evropské unie, ale také tři kandidátské státy, odstartoval v kopřivnické městské knihovně. Cílem akce, která bude měsíc co měsíc představovat život v jedné ze zemí starého kontinentu, je zvýšit informovanost lidí o spoluobčanech evropského společenství. „Začali jsme Švédskem, protože jsme k němu měli nashromážděno nejvíce materiálů. Budeme zřejmě postupovat od severu k jihu a celý projekt bude trvat skoro dva roky,“ řekla knihovnice Hana Žárská, která spolu s kolegy akci připravuje. Malá výstavka instalovaná přímo v prostorách půjčovny bude měnit svou formu i obsah podle toho, jaké materiály se autorům podaří k dané zemi získat. Zájemci v knihovně najdou informace o historii, geografii, politické a ekonomické situaci jednotlivých států. Představovány budou také turistická lákadla, osobnosti nebo třeba charakteristiky jídelníčku jednotlivých států unie. V rámci přípravy výstavy pracovníci knihovny oslovili také ambasády evropských států, které projekt podpořily zasláním informačních materiálů, brožur, nebo dokonce multimediálních CD, jež budou také součástí některých výstavek. V rámci představení každé z evropských zemí knihovna nabízí knihy z vlastního fondu, které se nějak týkají představovaného státu a nebo z něj pocházejí autoři.

Každou z měsíčních výstavek bude pravidelně doplňovat soutěž. Návštěvníci knihovny budou mít možnost na soutěžním kuponu odpovědět na otázku a na konci měsíce tři vylosovaní výherci získají drobné ceny vztahující se k právě představované zemi. „Celý projekt plánujeme uzavřít velkou soutěží, do které budou zapojeny pravděpodobně i místní školy,“ prozradila část plánů Žárská.


    [Top]    


Havárie topení plánovaný den zprovoznění bazénu neposune

Krytý bazén se připravuje na spuštění.
Po důkladném vyčištění bude tento
týden zahájeno napouštění a úprava vody.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nečekaný problém s netěsností podlahového vytápění v prostoru bazénové haly se vyskytl při finišující rekonstrukci krytého bazénu v Kopřivnici. Při zkušebním spouštění topení bylo zjištěno porušení rozvodů. „Okamžitě jsme začali hledat řešení tohoto problému. Nastoleno bylo několik variant včetně kompletní výměny systému,“ řekl ředitel správy kopřivnických sportovišť Milan Gilar. Výměna podlahového topení by ovšem znamenala nutnost celou plochu po položení nových trubek také znovu předláždit. „To by bylo nejen finančně, ale také časově obrovsky náročné. A tak by nejen náklady na rekonstrukci bazénu vzrostly skoro o dva miliony korun, ale také termín jeho znovuuvedení do provozu by se musel minimálně o půldruhého měsíce posunout,“ tvrdí Gilar. Nakonec tedy radnice rozhodla o provedení opravy stávajícího vytápění. „Vytipovali jsme několik míst, kde jsme měli podezření na netěsnost, a tyto závady opravili,“ řekl Gilar a dodal, že náklady na opravu se pohybovaly v řádu několika tisíc korun.

Práce v interiéru krytého bazénu skončily v průběhu minulého týdne. Na začátku tohoto začali zaměstnanci správy sportovišť plavecký bazén napouštět. Následovat bude úprava vody a drobné úpravy vně budovy. Kolaudace je plánovaná na 30. září, pokud vše proběhne hladce, nic podle Gilara nebrání otevřít bazén veřejnosti prvního října.


    [Top]    


Zastupitelé budou jednat o teple a kultuře

K o p ř i v n i c e  (hod) - Příští týden ve čtvrtek 23. září se sejdou zastupitelé města ve čtrnáct hodin v zasedací místnosti anexu k řádnému zasedání.

Na programu jednání bude schválení rozpočtového opatření k rozpočtu města na letošní rok, zakladatelská listina Teplo, s. r. o., prodej bytových domů, dohody o přistoupení k závazku, odstoupení od kupní smlouvy, bezúplatný převod budovy, prodej pozemků a objektu.

Dále se bude na zastupitelstvu projednávat záměr provozování Kulturního domu v Kopřivnici. Zastupitelům bude také podána informace k zahájení jednání o přijetí investičního a kontokorentního úvěru.


    [Top]    


Nabídkou volných bytů snižuje radnice dluhy

K o p ř i v n i c e  (hod) - Kopřivnická radnice neustálým tlakem na neplatiče snižuje dluhy na nájemném. Další dva jednopokojové byty, na kterých zanechali původní nájemci dluhy, nabídla zájemcům o byt. Někteří z nich za jejich získání nabízeli částky, jež v plné výši stačí na pokrytí dluhů.

Na byt 1+1 na ulici Alšově město obdrželo tři nabídky, a ten, který nabídl plnou úhradu, získá nájemní smlouvu. O byt 1+1 na ulici Obránců míru se ucházelo šest zájemců a dva z nich nabídli částku na celý dluh. Nájemce tohoto bytu byl vybrán losem na schůzi rady města, která schválila i nájemce bytu na Alšově ulici.


    [Top]    


Hořela bouda bezdomovců

K o p ř i v n i c e  (hod) - V pátek 10. září se o půl desáté večer rozezvučely sirény, které svolávaly místní dobrovolné hasiče, neboť byl nahlášen požár v blízkosti Váňova kamene.

Operačním střediskem byl podle požárního plánu okresu vyhlášen 1. stupeň poplachu, při kterém je povoláno k zásahu pět jednotek, a to z Kopřivnice, automobilky, Štramberka, Příbora a z Nového Jičína. Městem tak projelo k místu požáru jedenáct hasičských vozů, což vzbudilo pozornost občanů, kteří zásah pozorovali. Podle sdělení hasičů došlo ke shoření provizorní boudy, kterou si postavili bezdomovci. Vyšetřovatel určil jako příčinu požáru nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Není to tak dlouho, co ve stejné lokalitě také hořelo provizorní obydlí bezdomovců.


    [Top]    


Hledáme foto z návštěv Václava Klause

K o p ř i v n i c e  (hod) - U příležitosti příprav předání čestného občanství Václavu Klausovi prosíme občany, kteří mají fotografie z jeho návštěv v Kopřivnici, aby se co nejdříve ozvali redakci Kopřivnických novin.

Připomínáme, že Václav Klaus byl v Kopřivnici čtyřikrát, a to 30. března a v polovině května 1990, 27. a 28. listopadu 1993 a 18. ledna 1996.


    [Top]    


Jen málo podnikatelů hlásí změny informačnímu centru

K o p ř i v n i c e  (hod) - Městské informační centrum má zpracovanou databázi podnikatelů a obchodníků z Kopřivnice a okolí, kteří nabízejí služby pro občany a turisty. To proto, aby mohly pracovnice poskytovat informace nejen místním obyvatelům, ale především turistům, kteří se na ně velmi často obracejí.

„Snažíme se lidem vyhovět, ale někdy se stane, že sdělíme údaje, které nejsou  aktuální. Nás to velmi mrzí, ale není v našich silách zjistit změnu telefonního čísla, provozní doby či rozsah poskytovaných služeb,“ posteskla si Dagmar Hyklová, pracovnice informačního centra, a dodala, že pokud zjistí novou provozovnu, údaje si ihned zapisují, aby je mohli zaevidovat do databáze. „I když podnikatele prosíme, aby nám hlásili všechny změny, přesto to udělá jen málo z nich. Mrzí nás, když nám lidé, jimž poskytneme údaje, sdělí, že nebyly správné. Proto bychom byli velmi rádi, kdyby nám v budoucnu podnikatelé veškeré změny hlásili,“ dodala Hyklová.


    [Top]    


Příští sobotu bude město plné aut

K o p ř i v n i c e  (hod) - V sobotu 25. září se má na tatrováckém polygonu konat Tuning motor show, na kterou letos v dubnu přijelo přes deset tisíc návštěvníků, což mělo za následek dopravní kolaps v Kopřivnici a místních částech. „Chceme poprosit občany o shovívavost. Již nyní probíhají jednání pořadatelů s Policií ČR a městskou policií, abychom zmírnili dopravní problémy, které se vyskytly na jaře,“ podotkl místostarosta Zdeněk Krajčír.


    [Top]    


Stíny

Dne 9. září v nočních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že na ulici Komenského leží na zemi muž. Na místě hlídka městské policie nalezla v silně podnapilém stavu devatenáctiletého muže z Kopřivnice. Protože pro jeho opilost nebylo možno věc řešit ihned, byl mladík dodatečně pozván na služebnu městské policie, kde odmítl uloženou blokovou pokutu. Celou záležitostí se bude zabývat přestupková komise městského úřadu.

Dne 10. září v dopoledních hodinách řešila hlídka městské policie případ, kdy host ubytovacího zařízení odmítal zaplatit útratu. Protože dotyčný neprokázal hodnověrně svoji totožnost, byl převezen na Policii ČR. Zde bylo zjištěno, že se jedná o celostátně hledanou osobu.

V neděli 12. září kolem devatenácté hodiny v Kopřivnici na ulici Štefánikově před panelovým domem měl bodnout dvaatřicetiletý P. G. o sedm let mladšího L. V. Napadený je po operaci hospitalizován ve stabilizovaném stavu. Podezřelý z trestného činu vraždy ve stadiu pokusu byl zadržen. Motiv je předmětem dalšího šetření.


    [Top]    


Kopřivnice se zapojila do Evropského týdne mobility

K o p ř i v n i c e  (ili) - Letos poprvé se Kopřivnice zapojuje do mezinárodní kampaně Evropského týdne mobility a Evropského dne bez aut. Akce budou probíhat během celého týdne od 16. do 22. září. K nejzajímavějším patří lidový běh v rámci akce Běhu rodným krajem Emila Zátopka pod názvem Běháme pro zdraví s VZP, který se uskuteční v sobotu 18. září v devět hodin v centru města. „Pro rodiče a děti je připraveno zábavné a soutěžní odpoledne, které je situováno na středu 22. září přímo na Evropský den bez aut. Bude se konat odpoledne na Masarykově náměstí od 15 do 17 hodin, kde bude pro obě věkové kategorie nachystáno mnoho soutěžních disciplín, které prověří praktické dovednosti i vědomosti z oblasti dopravy ve vztahu k životnímu prostředí a bezpečnosti,“ přiblížila další z akcí, konaných v rámci Evropského týdne mobility, koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radka Chalúpková. K prohlédnutí budou nachystána vozidla zdravotnické záchranné služby a Policie ČR, o hudební doprovod se postará country kapela OG&BA. Ve stejný den v dopoledních hodinách od 9 do 11 bude jak na Masarykově náměstí, tak na ulici České probíhat soutěž v malování obrázků na asfalt na téma Na výletě bez našeho auta. „Právě na tuto akci bych chtěla pozvat starší obyvatele, kteří se už mohou pochlubit titulem babička a dědeček, aby se přišli podívat na ulici Českou a práce dětí ohodnotili,“ zve Chalúpková seniory k návštěvě. Pro řidiče je na čtvrtek 16. září připravena v Autoservisu Vašek bezplatná kontrola emisí a autobaterií. Naopak cyklisti dbající o svou bezpečnost mohou být odměněni cyklohlídkou městské policie.

V době konání akcí pro veřejnost a zároveň v rámci samotné myšlenky celé kampaně budou ve středu uzavřeny některé komunikace. Jedná se o ulici Českou od střediska sociálních služeb až po křižovatku s ulicí Francouzskou od 8 do 11.30 a parkoviště před Masarykovým náměstím a komunikace mezi parkem a kostelem, kde rovněž budou děti malovat.

K Evropskému dni bez aut se městský úřad připojil tím, že zaměstnanci podle možností přeložili služební cesty na jiný termín a zároveň byli vyzváni, aby využili k cestě do práce a zpět jiný dopravní prostředek. „Pokud se chtějí občané k Evropskému dni bez aut připojit, mohou podepsat petiční výzvu. Odkaz na její adresu naleznou na webových stránkách města, kde bude k dispozici i podrobný program akce,“ doplnila informace Radka Chalúpková.


    [Top]    


O víkendu města umožní vidět některé nepřístupné památky

Barokní stavba příborského farního
kostela bude jednou z památek,
o které se tuto sobotu budou moci
návštěvníci Příbora dozvědět více.

Foto: David Macháček

P ř í b o r , Š t r a m b e r k  (dam) - Možnost prohlédnout si jinak nepřístupné památky bude mít o nastávajícím víkendu široká veřejnost. V rámci Dnů evropského dědictví se lidem řada pamětihodností otevře za snížené vstupné, nebo dokonce úplně zdarma. Do akce se pravidelně zapojuje také Příbor a Štramberk. Dny evropského dědictví byly zahájeny už minulý víkend v Táboře a jejich letošním motem je spojení hudby a historie.

V Příboře budou své památky prezentovat v sobotu. Procházky městskou památkovou rezervací s odborným výkladem začínají v devět, jedenáct a čtrnáct hodin a sraz jejich účastníků je u vchodu do muzea. Otevřena bude budova bývalého piaristického gymnázia, všechny tamní kostely a také funkcionalistická budova radnice. V prostorách hřbitovního kostelíka sv. Františka Serafinského bude výstava fotografií dokumentující probíhající opravy farního kostela Narození Panny Marie. Od půl páté se navíc ve farním kostele začne koncert chrámové scholy.

Ve Štramberku bude v sobotu i v neděli otevřena zvonice v tamním amfiteátru a nahlédnout bude možné také do pivovarské studny na náměstí. V sobotu bude možné zdarma navštívit také štramberská muzea a městskou dominantu Trúbu. Štoly pod Kotoučem letos lidé neuvidí, ty byly otevřeny pouze vloni, kdy byly dny kulturního dědictví orientovány na technické památky.


    [Top]    


Závišice získaly Bílou stuhu za práci s mládeží

Z á v i š i c e  (dam) -  Další úspěch v soutěži o Vesnici roku zaznamenaly sousední Závišice. V krajském kole soutěže získali Závišičtí Bílou stuhu za činnost mládeže.

„Spolupráce s místními zájmovými spolky je u nás na vysoké úrovni. Skvěle spolupracujeme s místní tělovýchovnou jednotou, judisty, dobrovolnými hasiči nebo myslivci. Podporujeme také ochotnický divadelní spolek a další aktivity,“ říká starosta Závišic Zdeněk Vajda. Ocenění předal starostovi sousední obce minulý týden ve vítězné Štítině u Opavy hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.


    [Top]    


Příborská pouť se těšila značné návštěvnosti

P ř í b o r  (ili) - Nedělní příborská pouť se letos těšila mimořádně velké návštěvnosti. Slunečné počasí, které vzalo za své až v pozdních odpoledních hodinách, množství stánků a pouťových atrakcí přivítalo víc lidí, než bylo v posledních letech obvyklé. Kolotoče byly opět umístěny v zahradě bývalého piaristického gymnázia, stánky okupovaly náměstí.

Pouťový kolotoč svou jízdu odstartoval v sobotu večer předpouťovou zábavou v amfiteátru městského parku. Víkend patřil i tradiční chovatelské výstavě králíků, drůbeže, holubů a okrasného ptactva. Neděle už byla plně vyhrazena bohoslužbám a pouťovému veselí.  O kulturní program se dopoledne v amfiteátru postaral dechový orchestr s vystoupením promenádního koncertu, další kulturní program probíhal přímo na náměstí.


    [Top]    


Letošní počasí provozovatelům koupališť nenahrávalo

M i k r o r e g i o n  (ili) - S průběhem letní sezony příliš spokojenosti mezi provozovateli koupališť nepanuje. Počasí se po loňském teplotně mimořádném létě opět vrátilo k chladnějšímu průměru.

„Červen teplotně nestál za nic, červenec byl špatný a těch pár dní v srpnu už nás nezachránilo. Navíc nevyšel v kuse ani jeden víkend vcelku, kdy by se dalo koupat,“ postěžoval si provozovatel koupaliště v Trnávce Karel Demel, který tvrdí, že většina klientely jezdívá z Ostravska, a co se nestihne do poloviny srpna, kdy lidé ještě disponují dovolenou, jako by nebylo.

Po loňském uzavření libotínského koupaliště se v letošním roce podařilo po částečné rekonstrukci zařízení uvést do provozu. „Myslím, že veřejnost naše rozhodnutí kvitovala s povděkem, vedení dětského tábora u sv. Kateřiny nám dokonce přišlo na radnici osobně poděkovat,“ uvedl štramberský starosta Jan Socha. Místní zastupitelstvo teď čeká rozhodování o variantě další rekonstrukce. „Bude se rozhodovat o rozsahu prací za sedmdesát nebo deset milionů korun. Po fázi vystřízlivění, že na rekonstrukci koupaliště na peníze z evropských fondů nedosáhneme, bude volba o to jednodušší,“ uzavřel starosta.

Provozovatel koupaliště v Libotíně František Umysa nebyl letošní sezonou potěšen. Areál byl připravený od prvního prázdninového dne, ale pouze v srpnu počasí dovolilo návštěvníkům koupání.

Spíše jako průměrnou hodnotí letošní sezonu Rudolf Korčák, provozovatel příborského areálu. „Přestože jsem byli připraveni od konce května, první den ke koupání byl až 18. červenec. Těch čtyřiadvacet koupacích dní, kterých je potřeba, aby se v průměru pokryly náklady, se sice nakonec naplnilo, ale i tak to byla za posledních pět let jedna z nejhorších sezon,“ netají rozladěnost Korčák. Jako výborný podnikatelský tah hodnotí Korčák rozšíření areálu o ubytovací chatky, jejichž využití na školní výlety, rodinné rekreace a dětské tábory udrželo finančně provoz areálu nad vodou. O tři táborové turnusy spojené s výukou plavání byl díky propagaci přes internet nebývalý zájem a do Příbora přijely děti z Bruntálu, Frýdku-Místku, dokonce i z Kladna. „Už zcela upouštíme od pořádání grandiózních akcí na koupališti a chceme přizpůsobit areál k odpočinku a oddychu pro rodinnou rekreaci,“ dodal Rudolf Korčák.


    [Top]    


Hvězda hostila XXII. sportovní hry postižených

P r a h a  (ili) - Dvacáté druhé hry zdravotně handicapovaných se uskutečnily v sobotu 11. září v Praze v oboře Hvězda. Kopřivnická výprava čtyřiatřiceti účastníků se rozhodně v konkurenci závodníků z celé republiky neztratila a domů si odvážela devět medailí. Dvojnásobného ocenění i přes škaredě vypadající pád se dostalo Rostislavu Svobodovi, který tak zároveň důstojně oslavil své třicátiny.

Obliba pražských her rok od roku slábne v souvislosti s nedostatečným technickým zázemím. „Každoročně si stěžujeme, že si po celou dobu her není kde sednout, ale zbytečně. A to letos naštěstí nepršelo, protože se není ani kam schovat,“ poukazovali na  nedostatky účastníci her.


    [Top]    


Desetitisícový propad zaznamenal kopřivnický areál v návštěvnosti

L u b i n a ,  K o p ř i v n i c e  (ili) - Jako poměrně skoupou hodnotí letošní sezonu na koupání a pobyt u vody provozovatel větřkovické přehrady Dalibor Řehák. „V první polovině léta bylo hezkých dní jako šafránu a podle toho se odvíjela také návštěvnost, která byla zhruba na padesátiprocentní úrovni oproti minulému roku. Poměrně příznivější závěr tohoto období již nemohl tuto situaci zvrátit,“ bilancuje Řehák, „Ani hezké prostředí, vodní plocha s nejkvalitnější vodou ke koupání v kraji, možnost provozování vodních sportů či rybaření, nabídka využití kempu u restaurace Pod přehradou a příznivé ceny služeb nemohly nahradit absenci sluníčka.“ Pozitivní skutečností tak zůstává pouze to, že během celé sezony nedošlo k žádné vážnější újmě na zdraví ani k jiné mimořádné události.

„Úvod letošního léta byl katastrofální. Areál byl otevřen od 8. června, ale první návštěvníky jsme přivítali až v polovině července,“ postěžoval si na nepřízeň počasí ředitel správy sportovišť Milan Gilar, která zavinila, že letošní návštěvnost bylo o deset tisíc menší než v loňském roce. Ze statistiky vyplývá, že k 5. září kopřivnické koupaliště navštívilo 30 759 lidí, z toho čtrnáct tisíc dětí. Celkové výsledky ještě nejsou k dispozici z důvodu nevyúčtování energií, ale podle slov ředitele Gilara nepředpokládá kladný hospodářský výsledek. „Na druhou stranu se nám zase o kousek podařily zkvalitnit poskytované služby, a pokud by hlavním kritériem hodnocení měla být spokojenost návštěvníků, tak bych tuto sezonu hodnotil jako naprosto úspěšnou,“ uzavřel Milan Gilar.


    [Top]    


Vzdělávání seniorů pokračuje třetím rokem

K o p ř i v n i c e  (ili) - Od října opět začíná zimní semestr Akademie třetího věku, kterou organizačně zajišťuje Kulturní dům Kopřivnice, p. o. Akademie třetího věku v Kopřivnici je koncipována jako semestrální studium určené lidem starším padesáti let. Studium je organizováno a realizováno na seriózních odborných základech, avšak neposkytuje vysokoškolské, středoškolské ani jiné vzdělání či kvalifikaci. „Jeho smyslem je dát starším lidem možnost, aby své vědomosti a zkušenosti porovnali s nejnovějšími poznatky, které mají význam pro aktivní život v současné společnosti,“ přiblížil poslání vzdělávání seniorů ředitel příspěvkové organizace KDK Vladan Jílek.

Zájemci navštěvují jednotlivé specializované semestry, jejichž délka je čtyřměsíční. Výuka v zimním semestru probíhá od října do konce ledna, v letním semestru od února do konce května, vždy dvě vyučovací hodiny jednou za čtrnáct dní. Celkem tedy šestnáct dvojhodin. V nezbytných případech mohou být přednášky tříhodinové.

Pro zimní semestr byla zvolena dvě témata, a to Kopřivnicko v minulosti a Evropská unie a vše, co o ní potřebujeme vědět. „Zvolenými tématy jsme vyšli vstříc požadavkům našich stávajících studentů, z nichž někteří mají za sebou dva roky studia,“ uvedl ředitel Jílek. Původně bylo studium koncipováno jako ucelené dvouleté studium, po jehož absolvování přijdou na řadu další zájemci.

 „Situace je ovšem taková, že zájem skalních studentů trvá a hlásí se nám další. Proto jsme museli celý systém vzdělávání seniorů přehodnotit a od letošního školního roku pokračujeme formou volných samostatných témat,“ přiblížil situaci Vladan Jílek. Zájemci se nyní mohou přihlásit na jednotlivé semestry bez ohledu na to, zda již akademii navštěvovali či nikoliv. Na konci každého semestru obdrží osvědčení o absolvování daného tématu.

Výuka bude probíhat ve specializované učebně na Základní škole 17. listopadu. Zájemci o studium si mohou přihlášky vyzvednout v městském informačním centru v kulturním domě.


    [Top]    


Sedm týdnů po sobě se budeme věnovat předvolebním slibům

K o p ř i v n i c e  (hod) - Od dnešního čísla se budeme věnovat volebním programům stran kandidujících do krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Budeme oslovovat všechny strany, za něž kandidují lidé z Kopřivnice a blízkého okolí, kteří by našim čtenářům měli přiblížit volební programy svých stran, hnutí či koalic v dané oblasti. Protože se nám nepodařilo získat všechny kandidátní listiny, vyzýváme ty kandidáty, kteří jsou z Kopřivnice a blízkého okolí, aby se redakci ozvali co nejdříve. Pod pojmem blízké okolí máme na mysli spádovou oblast Kopřivnicka. Jako první okruh otázek jsme zvolili ekonomiku a podporu podnikání, příští týden budou kandidáti vysvětlovat své představy o zaměstnanosti. V prvním týdnu října se budeme věnovat ekologii a turistice, v dalším týdnu pak sociální oblasti. Jako předposlední téma jsme zvolili oblast školství, kultury a sportu a vše uzavře 27. října oblast dopravy.

V 34. čísle Kopřivnických novin, jež vyjde 30. září, představíme našim čtenářům všech osm kandidátů na post senátora.


    [Top]    


Krajský úřad připravuje čtyři grantová schémata

O s t r a v a  (hod) - Moravskoslezský kraj připravuje v  rámci Společného regionálního operačního programu (SROP) čtyři grantová schémata, z nichž budou moci žadatelé projektů a akcí získat na jejich realizaci finanční pomoc z veřejných prostředků. „Grantová schémata se zaměří na podporu širokého spektra aktivit, které vychází z programového dodatku ke SROP. O financování aktivit budou moci zájemci žádat ve čtyřech grantových schématech: Regionální podpora podnikům v Moravskoslezském kraji, Síť sociální integrace, Jednotný komunikační styl a Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch. Na grantová schémata může Moravskoslezský kraj získat do konce roku 2008 z Evropské unie a státního rozpočtu až 844 milionů korun. Kraj pak na kofinancování projektů vyčlení ze svého rozpočtu 274,5 milionů korun,“ uvedla Katherini Koláčková, tisková mluvčí kraje. Minimální výše celkových uznatelných nákladů na jeden projekt se u jednotlivých schémat bude pohybovat mezi čtyřmi sty tisíci a dvěma miliony korun, úspěšní žadatelé pak mohou získat příspěvek ve výši 50 až 100 procent.

Z grantového schématu - Regionální podpora podnikům v Moravskoslezském kraji - budou podporovány rozvojové projekty drobných, malých a středních podniků s počtem zaměstnanců do 249, které vytvářejí nové, dlouhodobě stabilní pracovní příležitosti v kraji, poskytují rovné pracovní příležitosti pro muže i ženy, zaměřují se na aktivity s vysokou přidanou hodnotou a posilují export z území Moravskoslezského kraje. Žadateli o finanční pomoc schématu - Síť sociální integrace mohou být veřejné subjekty - obce, svazky obcí, organizace zřizované kraji či obcemi, a nestátní neziskové organizace. Grantové schéma Jednotný komunikační styl bude určeno pro veřejné subjekty i neziskový sektor, pro malé a střední podnikatele působící v oblasti cestovního ruchu. Jeho cílem bude posílit pozitivní image Moravskoslezského kraje rozšířením a zkvalitněním regionálních a místních služeb poskytovaných v oblasti cestovního ruchu. V schématu - Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch - budou podporovány investiční akce malých a středních podniků, zaměřené na zvýšení standardu ubytovacích zařízení, zkvalitnění stravovacího, sportovně-rekreačního a technického zázemí ubytovacích zařízení, a na výstavbu a modernizaci další turistické infrastruktury v oblasti letní, zimní i celoroční turistiky.


    [Top]    


Ekonomiku v kraji má podle politiků pozvednout příchod hi-tech výrobců

K o p ř i v n i c e  (dam) - Zajištění ekonomické prosperity kraje je jedním z hlavních bodů politických programů všech subjektů, které se budou v listopadových volbách ucházet o křesla zastupitelů Moravskoslezského kraje. V řadě bodů se politici shodují napříč politickým spektrem. Urychlená výstavba dálnice či podpora drobného a středního podnikání zazněla z úst všech kopřivnických kandidátů do orgánů krajské samosprávy. Všichni politici také přiznávají, že zajistit ekonomické posílení severu Moravy nebude v žádném případě snadné. V jednotlivostech svých receptů na oživení moravskoslezské ekonomiky se však objevují i originální nápady. Například SNK sdružení nezávislých ústy svého kandidáta Karla Březiny slibuje ve větší míře využívat pro průmyslovou výrobu již jednou využitá území. „Lepší než budovat nové průmyslové zóny na zelených plochách je prosazovat obnovu a další využití ploch, které už průmyslové kolosy nevyužívají, a takových míst je konkrétně v našem kraji opravdu hodně,“ tvrdí Březina. Kromě toho, že se předejde záboru volné zemědělské půdy nebo luk, tkví prý výhoda využívání takzvaných ‘hnědých’ ploch v tom, že již zpravidla disponují infrastrukturou a inženýrskými sítěmi.

Podle kandidáta Romana Jelínka z nedávno vzniklé Strany práce je potřeba, aby krajští představitelé měli ostřejší lokty a dokázali pro svůj kraj vybojovat i věci, které si pro sebe uzurpuje centrum. „Proč se uvažuje jen o tom, že by na pořádání olympiády kandidovala Praha. Ostrava třeba ve spojení s Brnem by byla rozhodně také schopna takovou akci zajistit a navíc by to regionu přineslo obrovské oživení, které v případě hlavního města není nutné,“ myslí si například Jelínek.

Také komunisté chtějí zajistit co nejmasovější příliv investic. Podle krajské dvojky na jejich kandidátce Karla Kuboše je však nutné, aby se politická reprezentace kraje napříč politickým spektrem bila v Praze za zájmy našeho regionu jednotně. Komunisté navíc hodlají přijmout i určitou míru rizika. „Úzkoprsá politika vyrovnaného rozpočtu při neustále stoupající nezaměstnanosti není dobrá. Musíme hledat cesty k financím, třeba se krátkodobě zadlužit na úkor konkrétních investic, které budou znamenat zaměstnanost a prosperitu. Z úvěrů by bylo možné zajistit vypracování a kofinancování takových ekonomických projektů, které ze svých fondů podpoří i Evropská unie,“ tvrdí Karel Kuboš.

Lidovci se podobně jako sdružení nezávislých domnívají, že je potřeba lákat do kraje především perspektivní průmyslová odvětví například z oblasti elektroniky a výpočetní techniky. „Musíme stát o takové investory, kteří přivezou nejen výrobu, ale i výzkum a vývoj. Pokud taková hi-tech produkce přijde, je menší pravděpodobnost, že se bude stěhovat dále na východ,“ domnívá se Alois Janek z KDU-ČSL. Občanští demokraté zase hodlají investovat především do lidí. „Vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla by podle nás měla být tím, co k nám do kraje přivede investory zaměřené na výrobu a vývoj využívající nejnovější technologie a vědecké poznatky,“ tvrdí kandidát ODS Josef Jalůvka. ČSSD bude podle Jiřího Tichánka upřednostňovat zaplňování stávajících průmyslových zón před budováním nových. „Měli bychom také působit na státní orgány, aby více tlačily zahraniční strategické partnery k dodržování pravidel hry,“ tvrdí Tichánek.


    [Top]    


 

Jídlo z rekonstruované školní kuchyně
ZŠ 17. listopadu už konzumují nejen
tamní žáci, ale také strávníci na
ZŠ Emila Zátopka, kde kuchyň nahradila
pouze výdejna jídel.

Foto: David Macháček

 

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.