Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Krajčír upřesňoval v Praze podmínky pro získání dotace

K o p ř i v n i c e  (hod) - Z důvodu zastaralé projektové dokumentace na stavbu kopřivnického domova důchodců, která je z roku 1996, proběhlo na začátku září jednání o aktualizaci projektu, kterého se zúčastnili pracovníci příslušných odborů radnice i Střediska sociálních služeb města Kopřivnice, p. o., kteří by měli být jeho provozovateli.

„Cílem setkání bylo připomínkování stávající projektové dokumentace domova důchodců, aby vyhovovala současnému trendu v umísťování občanů, kteří jsou ve většině případů imobilní, a  tudíž potřebující celodenní komplexní péči podle nových standardů,“ sdělil místostarosta Zdeněk Krajčír. Podle jeho slov by se v projektu měla změnit šířka dveří a chodeb, dále vše by mělo být bezbariérové a také by mělo být více jednolůžkových pokojů. „Stavební úpravy v projektu jsou nutné zejména z důvodu vybavení objektu, neboť polohovací a koupací lůžka, zvedáky a další kompenzační pomůcky vyžadují pro používání větší prostor, než s kterým se v projektu počítá,“ uvedl jeden z důvodů změn v projektu Krajčír.

Z důvodu schválení změny projektové dokumentace a koncepce ubytovací kapacity radou města jednal minulý týden místostarosta Krajčír v Praze na ministerstvu práce a sociálních věcí s náměstkyní ministra paní Müllerovou o podmínkách poskytnutí dotace na stavbu domova důchodců. „Změny schválené radou města nebudou mít žádný časový vliv na podání naší žádosti, neboť dopřesnění bude ministerstvo žádat až v prvním čtvrtletí příštího roku. Na ministerstvu jsme hovořili o parametrech pro poskytnutí dotace ze strany ministerstva. Jak jsme zjistili, ty zůstávají stejné jako letos,“ sdělil k výsledku jednání místostarosta Krajčír. Nyní se radnice připravuje na další setkání s lidmi, kteří budou posuzovat projektovou dokumentaci. „Bude to asi těžší, protože letos bylo na podobný typ projektů vyčleněno tři sta padesát milionů korun, kdežto v příštím roce bude částka na rozdělování podstatně nižší. Žádost Kopřivnice  je rozložena do tří let. Takže v roce 2005, kdy by měla být zahájena výstavba, se nepočítá s nějakou velkou dotační částkou,“ dodal Krajčír.


    [Top]    


Radní jednali i o provozování kultury

K o p ř i v n i c e  (hod) - Rada města, která se sešla ke své schůzi v úterý 7. září, se zabývala provozováním kultury v Kopřivnici v dalším období, neboť k 30. červnu příštího roku končí smluvní vztah s firmou Ludvík Moravia, s. r. o. „Zastupitelstvo rozhodne příští týden o dalším způsobu provozování kultury ve městě, neboť rada mu předkládá pět variant. Vlastnímu rozhodnutí bude předcházet seminář zastupitelstva,“ sdělil Miroslav Přívětivý, tiskový mluvčí.

Z důvodu rostoucích nákladů souvisejících se vzrůstajícím zájmem zahraničních investorů o vstup do průmyslové zóny rada schválila navýšení rozpočtu Centra pro podnikání a rozvoje o dvě stě tisíc korun.

Dalším bodem programu bylo udělení čestného občanství prezidentu Václavu Klausovi. „Podrobný scénář bude zveřejněn až po schválení prezidentskou kanceláří, což by mělo být velmi brzy,“ dodal Přívětivý, který má udělení čestného občanství na starosti.

Rada schválila nákup keramické pece a hrnčířského kruhu pro Klub Kamarád. „Nakupované vybavení bude hrazeno z dotace Moravskoslezského kraje. Zvažují se možnosti jeho využití i pro mateřské školky,“ dodal tiskový mluvčí.


    [Top]    


Radnice bude své domy zateplovat po částech

K o p ř i v n i c e  (dam) - Nejen družstvo, ale také město pracuje na snižování energetické náročnosti svých domů. V letošním roce nechala radnice částečně zateplit dva domy na Alšově ulici a také štítovou stěnu ‘Hokejky’ na ulici Obránců míru. Zatímco OSBD zvolilo cestu kompletního zateplování, městská filozofie oprav bytového fondu je částečně jiná.

„Komplexní zateplování je finančně velmi náročná záležitost a vzhledem k absenci zákona o nájemném nemáme možnost promítnout energetické úspory nájemníkům do nájemného. Zaměřili jsme se proto na opravy střešních těles včetně dodatečné izolace. Dále se snažíme řešit vlhkost v suterénech bytových domů a snižovat energetickou náročnost domů zejména tam, kde jsou problémy s plísněmi a degradací konstrukcí,“ vysvětlil vedoucí bytového odboru radnice Igor Kocurek.

V první fázi bytový odbor hodlá nechat tepelně izolovat klimaticky nejvíc namáhané části panelových domů, tedy jejich štítové a rohové stěny. Na základě energetického auditu byly letos vybrány domy 1143 - 1144 a 1145 - 1146. Zateplovány budou také štítové stěny a střecha domu 960 - 961 na ulici Pod Bílou horou. „V tomto domě jsou dlouhodobé problémy s vlhkostí a oprava je nutná. Dům měl být sice určen k prodeji, ale objevily se komplikace s duplicitním zápisem vlastnictví pozemku, a tak zastupitelstvu doporučujeme vyloučení objektu z prodeje,“ uvedl Kocurek.

V zateplování štítových stěn hodlá město pokračovat i v dalších letech. Pro příští rok jsou plánovány práce na dalších dvou domech na Alšově ulici. Do konce letošního roku by pak měly být zpracovány energetické audity všech obecních domů a na jejich základě budou určeny priority rekonstrukcí jednotlivých budov. Náklady částečného zateplení panelového domu o dvou vchodech se podle Kocurka pohybují okolo dvou milionů korun. Kolik domů bude zatepleno, tak podle jeho slov záleží na možnostech rozpočtu.                        

Ten je v této oblasti zpravidla sestavován tak, že veškeré výnosy z nájemného se investují zpět do bytového fondu. Do budoucna bude podle vedoucího bytového odboru docházet i ke kompletnímu zateplování domů.

„Pokud chceme prodloužit životnost objektů, nic jiného nám ani nezbývá, ale zatím se budeme snažit vyřešit ty nejpalčivější problémy,“ uvedl Kocurek.


    [Top]    


Kopřivnice a Rožnov vzdají už potřetí hold Zátopkovi

K o p ř i v n i c e  (jfk) - Už potřetí dá Kopřivnice vzpomenout na slavného rodáka Emila Zátopka, čtyřnásobného olympijského vítěze. Není lepšího způsobu, než učinit tak vytrvalostním závodem v běhu, tedy aktivitou, kterou Zátopek žil a která jej i Československo proslavila po celém světě.

Města Kopřivnice a Rožnov pod Radhoštěm, kde je celosvětově známý olympionik pochován, zorganizovala v roce 2002 nultý ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. Akce, které se účastnila řada osobností včetně manželky Dany, měla úspěch a zákonitě i pokračování. V sobotu 18. září se uskuteční její druhý ročník.

Běh členitým terénem o délce 22,1 km bude odstartován v 11 hodin před Městským úřadem v Kopřivnici. V rožnovském skanzenu, kde je cíl, by se první vytrvalci měli objevit po dvanácté hodině.                                                  

Uvidíme, zda se na startovní čáru postaví i vítězové z loňského roku - Petr Klimeš a Irena Šádková, která drží traťový rekord žen v hodnotě 1:28:45 hod. Absolutní rekord 1:13:45 hod. zatím patří Jánu Križákovi ze slovenského Bardejova. Běžce by na trať měla startovním výstřelem opět vyslat Dana Zátopková, legendární oštěpařka a olympijská vítězka z Helsinek.

Novinkou na trati, jež vede přes Štramberk, Ženklavu a Veřovice, jsou prémie starostů všech tří obcí. Ve Štramberku (cca 2 km) a ve Veřovicích (cca 10 km) se o ni utkají muži, v Ženklavě (cca 5 km) čeká finanční odměna na ženy. Nejvyšším bodem nelehké tratě je sedlo nad pramenem Jičínky v nadmořské výšce 695 m. Běžci od startu až do tohoto místa překonají na 14,5 kilometrech 360 výškových metrů. Procházkou nebude ani seběh do Rožnova, který je sice úlevou oběhovou, ale namáhavou prací svalovou.

V neděli se sice v Praze koná vyhlášený běžecký závod Mattoni Grand Prix, Jiří Harašta z organizačního výboru závodu přesto míní, že se na start postaví 150 - 200 běžců. „Je to finančně poměrně atraktivní závod, takže věřím, že řada běžců zvolí cestu sem. O běh se zajímal mimo jiné i olympionik Róbert Štefko,“ uvedl Harašta. Startovní listina bude uzavřena až v den závodu. Momentálně v ní figurují spíše neznámá jména. „Ti dobří vyčkávají a většinou se rozhodnou až na poslední chvíli,“ vysvětlil Harašta. Pozitivně by kvalitu startovního pole mohl ovlivnit i fakt, že letos poprvé je závod zařazen do Českého běžeckého poháru.

Nedílnou součástí závodu je kulturně-společenský a sportovní doprovodný program. Bude probíhat od 8 hodin až do startu běhu v Kopřivnici a od 10 hodin v Rožnově. Mimo jiné jej budou tvořit lidové běhy různých kategorií v Kopřivnici, Rožnově a také Ženklavě. Nepůjde o závod, ale vyhrát lze, a to v bohaté tombole na základě startovních čísel. Ve Štramberku bude u příležitosti závodu otevřena nová tělocvična.


    [Top]    


Letos obohatily Dny zdraví i břišní tance

Součástí dalších Dnů zdraví byl tentokrát
i turnaj ve stolním tenise,
kterého se zúčastnilo padesát dětí.

Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e  (hod) -  V rámci Dnů zdraví Revírní zdravotní pojišťovny se letos konaly tři sportovní akce určené školní mládeži. Jako první odstartoval ve čtvrtek 9. září na náměstí TGM turnaj ve streetbalu, ve kterém se utkalo 17 družstev ze tří kopřivnických škol a  Příbora. V tentýž den se ve škole sv. Zdislavy konal turnaj ve stolním tenise. Na pěti stolech hrálo padesát dětí, z toho jedenáct dívek.

V pátek odpoledne se sjelo před kulturní dům dvaatřicet dětí na kolech, které se zapojily do cyklistických hrátek.

Novinkou letošního ročníku byly břišní tance. Zájemkyně o tento druh relaxace pod vedením Hany Chocholaté zaplnily zrcadlový sál. Hlavní organizátor doprovodných akcí Dnů zdraví s Revírní zdravotní pojišťovnou Jiří Cachnín hodnotí účast na akcích jako velmi dobrou. Rovněž byl rád, že vyšlo počasí, a děti se tak mohly zapojit do všech připravených aktivit, neboť vloni se z důvodu nepřízně počasí neuskutečnily cyklohrátky.


    [Top]    


Melčák vybojoval zlato a stříbro na Hasičských světových hrách v Anglii

N o v ý  J i č í n  - Z anglického Sheffieldu se vrátila čtyřicetičlenná výprava zástupců hasičů Moravskoslezského kraje, která se na přelomu srpna a září zúčastnila Hasičských světových her. Ve zhruba čtyřtisícové konkurenci vybojovalo šest novojičínských hasičů šest medailí. Jedna zlatá a stříbrná rozšířila sbírku teprve devětadvacetiletému Tomáši Melčákovi ze Štramberka.

Přestože v orientačním běhu dvojic Melčák spolu s Oldou Minářem vybojoval zlato, daleko víc si považuje získání stříbra v královské disciplíně Toughest Firefighter Alive Competiton (TFA), v tzv. klasickém hasičském čtyřboji. V této soutěži se startuje ve dvoukilovém zásahovém obleku, navíc s patnáctikilovým dýchacím přístrojem na zádech a dvoukilovou helmou a rukavicemi. O náročnosti čtyřboje, který co nejvěrněji simuluje podmínky opravdového zásahu, svědčí skutečnost, že šedesát procent účastníků soutěž nedokončí. „TFA je nejen o síle a vytrvalosti, ale i o přemýšlení. Záleží na správném rozložení sil a hlavně na zkušenostech,“ přibližuje recept na vítězství v královské disciplíně Tomáš Melčák. Jen pro zajímavost: poslední disciplína, výběh do osmnáctého patra, Melčákovi trvala 1:29 minut. Všechny čtyři disciplíny, které probíhají v desetiminutových intervalech, se stříbrnému medailistovi podařilo zvládnout za devět a půl minuty.

Hasičské světové hry se zpravidla v pořadatelské zemi těší značné popularitě mezi veřejností. Zájemci z řad diváků si po ukončení soutěží mohou disciplíny čtyřboje vyzkoušet na vlastní kůži. „Potěšil mě i fakt, že je naše výstroj a hlavně technické vybavení zcela srovnatelné se západními kolegy,“ neskrýval profesionální uspokojení Melčák.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.