Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Kam za sportem

Atletika: so 21. 8. v 10 hodin 5. ročník Běhu oborou (11. závod Lašské běžecké ligy v Mniší, prezentace od 9 do 9.50 u kulturního domu, start v 10 hodin tamtéž)

Fotbal: so 21. 8. v 16.30 hod. TJ Kotouč Štramberk - TJ Sokol Rybí, so 28. 8. FC Kopřivnice - TJ Slovan Havířov (KP dorostu, st. v 10, ml. ve 12.15 hod.), v 16.30 hod. FC Kopřivnice - TJ Studénka (OP mužů)

Florbal: so 21. 8. a ne 22. 8. Pohár České florbalové unie; z programu: so 21. 8. ve 14 hod. FBC Vikings Kopřivnice - Eagles Orlová, v 17.45 hod. FBC Vikings Kopřivnice - FBC Lipník; ne 22. 8. v 10.15 hod. FBC Vikings Kopřivnice - JeMoBu, ve 14 hod. FBC Vikings Kopřivnice - IBK Tre Kronor Ostrava (hala SOU Kopřivnice)

Házená: pá 20. a so 21. 8. turnaj mužů O pohár Tatra, a. s., Kopřivnice

Koupaliště: denně za příznivého počasí od 9 do 20 hodin

Malá kopaná: so 28. 8. od 8 hodin 6. turnaj 2. ligy KMK, ne 29. 8. od 8 hodin 6. turnaj 1. ligy KMK


    [Top]    


Bikery hnaly do kopců špalíry diváků a zvonce

B a d G o i s e r n (jfk) - Za halasného rachotu tradičních alpských zvonců a nadšeného povzbuzování špalírů diváků se praly stovky bikerů s náročnou tratí mistrovství světa v maratonu horských kol. Mezi cyklisty, kteří se do rakouského Bad Goisernu vydali, byla i pětice kopřivnických borců.

Všichni vyrazili na 101 km dlouhou trať s převýšením 3 620 metrů v sobotu 10. července, tedy v amatérském peletonu čítajícím 900 bikerů. Profesionálové absolvovali závod o den později. Trať byla tvořena cestami s vápencovým podkladem, místy se jelo skalními tunely, sjezdy byly vedeny převážně po alpských loukách.

„Trať nebyla tolik technicky náročná, tak jako třeba na závodech u nás. Spíš byla, dá se říci, spravedlivá jak pro sjezdaře, tak vrchaře. Svým profilem byla trochu podobná Kopřivnickému Drtiči. Bylo v ní totiž hodně dlouhých stoupání a vzápětí dlouhých sjezdů. Nejvyšší vrchol závodu měřil kolem

1 620 metrů, takže jako Sněžka,“ popsal trať zkušený kopřivnický biker Dušan Pargač, který ji okusil.

Náročnost tratě nakonec nespočívala ani tak v její délce a celkovém převýšení jako v počasí. Už na dvacátém kilometru začalo vytrvale pršet a teplota klesla až k pěti stupňům Celsia. „Na to doplatil Jiří Šitavanc, který na šedesátém kilometru vzdal. Já jsem sice měl taky problémy, ale ustál jsem to,“ říká Pargač. Po dlouhém sjezdu v chladu jej chytla křeč do nohy, a nebýt neznámé ženy, která mu na občerstvovací stanici podala speciální tekutý přípravek schopný křeč odbourat, zřejmě by výborný výsledek, jejž si nakonec vyjel, vzal za své.

V kategorii do 30 let, do které spadala přibližně polovina startovního pole, dorazil do cíle jako sedmatřicátý. „Když jsem viděl na startu ty Rakušany a Francouze, nevěřil jsem, že budu v první dvoustovce. Nakonec to dopadlo mnohem líp. Byla to moje první zkušenost s tak velkými závody, takže jsem moc spokojený,“ dodal k výsledku.

Nejlepšího umístění ze zdejších jezdců, kteří všichni startovali v barvách Vysot Sportu, byl však Karel Škráček. Přestože se kolu vážněji věnuje teprve třetím rokem, dojel v kategorii nad 41 let na vynikajícím šestnáctém místě. To Pargač považuje v rámci bikerů Vysot Sportu za rozhodně nejcennější. Ve startovním poli se však neztratili ani Jiří Novotný, který dojel v kategorii do 30 let na 58. místě, a Jiří Branda, jenž vybojoval v kategorii do 40 let 59. místo.

A nejvýraznější zážitek? „Určitě atmosféra, kterou tam lidi vytvářeli. V každém městečku hlásili naše jméno, čas a průběžné pořadí. Člověk ze sebe pak dostal i to, co si myslel, že tam není,“ s úsměvem dodal Pargač.


    [Top]    


Zdolaly Vítkovice

Š t r a m b e r k (jfk) - Štramberské fotbalové družstvo žákyň remizovalo v přípravě 2:2 se Stachovicemi a smetlo 5:1 tým Vítkovic. Obě družstva ze druhé ligy si Štramberačky pozvaly v sobotu 7. srpna na svůj trávník.

V zápase s dobře bránícími a do brejků vyrážejícími Stachovicemi Štramberk dvakrát vedl, mírný náskok však nedokázal udržet. Ve druhém zápase se Vítkovice ujaly již v 5. minutě vedení, domácí ovšem dokázaly kontrovat a nakonec svého tradičního soupeře jasně přehrály.

Fakta: TJ K. Štramberk - TJ Sl. Stachovice 2:2, branky Štram.: D. Buzková, A. Pikulíková; - FC Vítkovice 5:1, branky Štramberka: D. Pavelková 3, A. Pikulíková, K. Glogarová; sest. Štram.: Soušková - Staffová, Herinová, Slavíková, Hanzelková - Krovinová, Glogarová, Rusínková, Buzková - Pikulíková, Pavelková; stř.: Mikesková, Filipová, Kelnarová


    [Top]    


V Lichnově jen traťový rekord

L i c h n o v (jfk) - V Lichnově, kde se již po devatenácté jel cyklistický maraton dvojic trvající 24 hodin, znovu padl rekord. Stejně jako loni se o něj postarali vozíčkáři. Milan Kupčák si tentokrát jako partnera přizval Radomíra Krupu a společně v sedlech speciálně upravených vozíků urazili za 24 hodin 444,814 km. To je takřka o 10 km více než činí stávající světový rekord zapsaný zásluhou Milana Kupčáka a Oldřicha Němce od loňska v Guinnessově knize rekordů. Ten však bohužel nevymaží. Komisaři nezbytní pro uznání světového rekordu totiž tentokrát v Lichnově chyběli, a tak může být výkon Kupčáka s Krupou uznán jen jako rekord traťový.

Absolutními vítězi závodu, který tentokrát v Lichnově 13. - 14. srpna jelo jen 21 dvojic, se stali Vladimír Berka a Tomáš Kadlec z Pardubic, kteří za 24 hodin ujeli 834,767 km. Zároveň vyhráli kategorii neregistrovaných cyklistů nad 65 let, a logicky tak předčili své mladší soupeře. Zbyněk Cypra a Jan Chovanec, vítězové kategorie neregistrovaných do 65 let a celkově druzí, zůstali zpět o jedno kolo. Berka s Kadlecem získali rozhodující náskok jednoho okruhu v noci. „Nad ránem to bylo psychicky náročné, ale zvládli jsme to. Věřil jsem, že pojedeme dobře a vyhrajeme kategorii, s celkovým vítězstvím jsem ale moc nepočítal,“ přiznal Vladimír Berka za vítěznou dvojici. Jeho kolegovi Tomáši Kadlecovi do řeči příliš nebylo, na jedné věci se však shodli. „Už nikdy více,“ tvrdili po závodě.

Vůbec poprvé se na necelých deset kilometrů dlouhý okruh vydali kroužit i běžci. Celkově Petr Filipec a Aleš Novotný zvládli 227,953 km. Závod si přáli hlavně dokončit, což se jim povedlo. A dojmy? „Nejhorší bylo vždycky po pauze znovu vyběhnout. Chtělo by to více tréninku. Dobrým dopingem byli diváci, vzájemně jsme se povzbuzovali i s cyklisty,“ uvedl za dvojici mladíků devatenáctiletý Petr Filipec.

Výsledky XIX. ročníku závodu „Lichnov 24 hodin“: kategorie registrovaní: 1. P. Bartík, Z. Raška 814,772 km; 2. M. Češka, J. Hanák 706,093 km; kategorie neregistrovaní do 65 let: 1. Z. Cypra, J. Chovanec 824,817 km; 2. J. Hakl, K. Ackermann 812,110 km; 3. J. Kempa, M. Stančík 756,759 km; kategorie neregistrovaní nad 65 let: 1. V. Berka, T. Kadlec 834,767 km (absolutní vítězové), 2. M. Krejčí, R. Zatloukal 821,915 km, 3. K. Stárek, P. Dědic 812,104 km; kategorie ženy: 1. A. Zátopková, A. Petříčková 735,798 km, 2. K. Kolářová, I. Fabiánová 726,008 km; kategorie vozíčkáři: 1. M. Kupčák, R. Krupa 444,814 km, kategorie běžci: A. Novotný, P. Filipec 227,953 km; závod dětí na 1 kolo: hoši: 10 - 12 let: 1. O. Krchňák (Žabně), 13 - 15 let: M. Brož (Bordovice), děvčata: 10 - 12 let: A. Kvitová (Rybí), 13 - 15 let: D. Brožová (Bordovice)


    [Top]    


Drtiče absolvovalo nebývalých 451 závodníků

Při Kopřivnickém Drtiči zdolávali bikeři nejeden obtížný beskydský vrchol.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (jfk) - Rekordní účast bikerů zaznamenal vyhlášený závod horských kol Kopřivnický Drtič, který se jel letos již poosmé. Na trať dlouhou 105 km s převýšením 3 200 metrů se vydalo celkem 451 závodníků. Loni jich přitom bylo o více jak 120 méně. Podíl na početném startovním poli mělo zřejmě i počasí, které se tentokrát vyvedlo opravdu ideálně.

Sluníčko schované za mraky a teplota mezi 25 až 27 stupni Celsia dovolovaly bikerům zdolat náročná stoupání i sjezdy v relativní pohodě. Trať tentokrát vedla od kopřivnického koupaliště přes Janíkovu louku, Vlčovice, Tichou, Frenštát, Ráztoku, Pustevny, Martiňák, Mezivodí, Bumbálku, Třeštík, Soláň, Hadžovské díly, Rožnov a Javorník zpět do Kopřivnice. Její část kopírovala čerstvě otevřené kondiční cyklostezky.

Cíl byl tradičně na lyžařské chatě. Než jej bikeři dosáhli, museli projet pěti oficiálními a dvěma skrytými kontrolami. Ne však povinně, trať si cyklisté mohli i zkrátit. Drtič totiž není závodem v pravém slova smyslu. Pro kopřivnický CykloArt Bike Klub a jeho dva hlavní organizátory Vladimíra Lipového a Daniela Juráka totiž není pořadí v cíli prioritou. Spíše chtějí lidem z Čech, Polska a Slovenska ukázat možnosti regionu a třeba je i přilákat na dovolenou.

V závodním tempu jede většinou tak sedmdesátka startujících. Ti nejrychlejší ji tentokrát zdolali za necelých šest hodin. Jako první do cíle dorazil teprve patnáctiletý Aleš Holub (5 hodin 55 minut), v závěsu za ním dojel jeho stejně starý kolega z ostravského Maxcurzoru Ivo Plevák (5:55 h.) a třetí pak kopřivnický Dušan Pargač (5:58 h.). Pátý byl další místní biker Jiří Branda (6:16 h.).


    [Top]    


Tenisté bilancovali umístění v soutěžích družstev

K o p ř i v n i c e (jfk) - Nejlepšího výsledku v soutěži družstev dosáhl v rámci kopřivnického tenisového klubu tým dospělých. V uplynulé sezoně, která byla završena v červnu, vybojoval solidní třetí místo. Po bronzovém stupínku sahali v soutěži stejné úrovně i starší žáci A. V souboji o třetí místo, který vedli se Šumperkem, měli dokonce několik mečbolů, nakonec se však museli spokojit se čtvrtou příčkou. Slušné je podle vedení klubu i páté místo starších žáků B v okresním sdruženém přeboru, kde dostávají šanci vedle stabilně hrajících hráčů i ti, kteří teprve sbírají zkušenosti.

Dvě stávající soutěže se bohužel klubu nepodařilo udržet. Z oblastního přeboru spadl do okresního sdruženého přeboru dorost a podle očekávání pak opustilo ligu družstvo mladších žáků. Příčiny? Klub bohužel nemá odpovídající počet hochů dorostenecké kategorie, a tak musel tým doplnit staršími žáky. V daném složení bohužel družstvo nedosahovalo výsledků, které by stačily na udržení. U mladších žáků se pád o soutěž níže, v tomto případě do krajského přeboru, víceméně čekal. Talenty, které soutěž před rokem vybojovaly, se totiž posunuly o kategorii výše a nastupující generace neměla zatím dostatek zkušeností k tomu, aby čelila výborným soupeřům.

Složení družstev TK Kopřivnice: dospělí: O. Kovalák, T. Ranoš, A. Ondrašík, D. Martínek, R. Pospěch, V. Jankovská, K. Kolářová, K. Štrbavá, L. Kačerová, K. Marešová; dorost: M. Poledník, O. Kovalák, A. Herodes, M. Palider, K. Kolářová, L. Kačerová, K. Marešová, P. Karbanová; st. žáci A: A. Herodes, M. Palider, J. Klos, P. Hajda, R. Hladej, K. Mareček, K. Štrbavá, E. Bednářová, L. Kolářová, P. Šiková; st. žáci B: R. Hladej, K. Mareček, J. Škapa, J. Marada, T. Šmíd, J. Dědek, B. Nguyen, F. Klos, A. Nguyen, P. Karbanová, L. Hinnerová, L. Kolářová, P. Šiková, D. Floreová; ml. žáci: R. Hladej, J. Škapa, J. Marada, T. Šmíd, J. Dědek, F. Klos, L. Kolářová, D. Floreová, K. Ludková


    [Top]    


Inter si pohlídal své vedení

K o p ř i v n i c e (jfk) - FC Inter, který šel do letní přestávky z prvního místa, je stále v čele. V prvním podzimním kole 3. ligy Klubu malé kopané, celkově už sedmém, sice prohrál s KVS Kopřivnice, ale porazil druhý Relax Team, a to mu k udržení prozatímního vedení stačilo. Relax pro změnu kopřivnický KVS zdolal, připsal si tak rovněž tři body a o skóre zůstává druhý. Nejvíce se dařilo třetímu Palermu, které získalo skalpy Dynama Závišice i Citrusu Bordovice a bodově se dotáhlo na první dva týmy. Na chvostu tabulky si dosud poslední Dynamo Závišice prohodilo pořadí s Morávií.

Výsledky 7. kola 3. ligy (14. 8.): FC Baník Štramberk - Morávia 5:0 k., FC Inter - KVS Kopřivnice 0:3, Relax Team 03 - KVS Kopřivnice 3:2, Relax Team 03 - FC Inter 1:2, FC Citrus Bordovice - Dynamo Závišice 2:2, SG Palermo - Dynamo Závišice 2:1, SG Palermo - FC Citrus Bordovice 2:1; průběžné pořadí střelců 3. ligy: 1. Tomáš Mlejnek (Inter) 11 branek, 2. Martin Polášek (Relax) 9 branek, 3. Lumír Koval (KVS Kopřivnice) 8 branek, 4. - 5. Jaromír Hyvnar (Dynamo) a Pavel Rečka (Relax) po 7 brankách

3. liga KMK po 7. turnaji

1. FC Inter 7 2 3 31:19 23

2. Relax Team 03 7 2 4 26:20 23

3. SG Palermo 7 1 5 24:27 22

4. Baník Štramberk 5 3 4 17:10 18

5. KVS Kopřivnice 6 0 6 23:20 18

6. Citrus Bordovice 4 2 6 18:28 14

7. Dyn. Závišice 3 2 7 24:25 11

8. Morávia 3 2 7 16:30 11


    [Top]    


Tatra 603 B5 z roku 1967 si vyzkoušela rakouskou Ennstal Classic

K o p ř i v n i c e (red) - Lichotivé označení ferrari z východu si na rakouské Ennstal Classic rally vysloužila Tatra 603 B5 závodního týmu bratří Hajdušků. V atraktivní třídenní soutěži, které se zúčastnilo 180 posádek, obsadili Jaromír Hajdušek s navigátorem Ivanem Hudcem 89. místo.

Tatra vyrobená v roce 1967 závodila v kategorii Epocha IV., kterou tvořily vozy vyrobené v letech 1960 až 1972. Třídenní soutěž probíhala v posledních červencových dnech v okolí Schladmingu v kraji Steiermark, který je střediskem zimních sportů. Zájemců o krásné historické vozy se zde sešlo mnoho tisíc. Byly mezi nimi i významné osobnosti. Pozvání například přijali populární anglický herec Rovan Atkinson, mistr světa formule 1 Brazilec Emerson Fittipaldi, účastník formule 1 Němec Gerhard Berger, fenomenální jezdec formule 1 padesátých let Sir Stirling Moos, světový šampión ve sjezdu na lyžích Franz Klammer a jeho starší kolega Toni Sailer, světový tenista Rakušan Thomas Muster, rakouská legenda v závodech na okruzích Dieter Quester, mistr světa v rally Rauno Altonen, současný jezdec stáje Jaguar F1 Christian Klien, účastník formule 1 Jochen Maas a mnoho dalších umělců, herců a sportovců.

Neméně slavná byla plejáda historických závodních vozů zastoupená firmou Mercedes Benz, Jaguar, Porsche, Bugatti, Ferrari, Alfa Romeo, Aston Martin, AC Cobra, Shelby, BMC Cooper, Ford Cortina, Lancia Fulvia a také českou značkou Tatra.

Pravidla soutěže jsou velmi přísná a překročení časového limitu 12 minut při první zkoušce o délce cca 10 km na

2 040 m vysoký Stoderzinken znamená okamžitou diskvalifikaci. Vozy startují v minutových intervalech, přičemž úzká silnice se kroutí a stoupá až do poslední zatáčky před parkovištěm na Stoderzinkenu bez svodidel a zábran. Do cíle je potřeba se trefit do tisíciny sekundy, pokud tomu tak není, získává posádka za každou setinu vteřiny 100 trestných bodů. Práce navigátora pouze s tripmasterem a stopkami je důležitější než řidičské umění jezdce. Vždy se však jedná o perfektní komunikaci a spolupráci.

Po první náročné zkoušce startují vozy do nočního prologu o délce 107 km s názvem Dachstein - Tauren. Jezdcům a hlavně navigátorům ztěžuje jízdu tma a 6 průjezdních kontrol zaměřených na dodržení 50km průměrné rychlosti, kde je opět možné získat maximální ztrátu 1 000 bodů. Na druhý den se vydávají vozy na nejtěžší etapu soutěže z Grobmingu do St. Michal, Nockalmu, Seckau, Leobenu, Retenmannu, Spittalu a Pyhrnu zpět do Grobmingu o celkové délce 604 km. Trasa vede po úzkých horských silnicích a v jednom úseku i po šotolině. Sobotní krátká etapa je již propagační jízdou v ulicích města Grobming a měří 1,4 km, ale i na této krátké vzdálenosti lze nachytat až 3000 trestných bodů. Celá akce je sledovaná špalíry tisíce nadšených diváků, tleskajících jezdcům i vozům, a v každém etapovém městě pak mnoha televizními společnostmi a motoristickými novináři.

Tatra 603 B5, poslední ze tří dochovaných účastníků slavného Marathonu de La Route z roku 1967, byla pro svůj nezapomenutelný zvuk motoru vzduchem chlazeného osmiválce vítanou atrakcí pro mnohé diváky. Posádka Jaromír Hajdušek - Ivan Hudec odvedla skvělý výkon i přesto, že soutěž jela poprvé a zkušenosti s měřením času a navigace pomocí itineráře trénovala až na místě samotném.


    [Top]    


Extra rychlý gól fotbalistům na vítězství nestačil

FC Kopřivnice - TJ Trojanovice-Bystré 1:2 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jfk) - Jako vítr vlétl do prvního utkání okresního přeboru kopřivnický tým fotbalistů. Na první branku mu stačilo deset vteřin, přesto nakonec úvodní zápas mistrovské soutěže prohrál.

Lepší vstup do utkání, které se hrálo v neděli 15. srpna, si mužstvo Milana Svobody ani nemohlo přát. Hned po úvodním hvizdu si cestu do šestnáctky prorazil Macíček, přihrál Hajníkovi a ten nezaváhal.

Pro hosty to byla krutá sprcha a chvíli jim trvalo, než se z ní vzpamatovali. Kopřivnice měla převahu celou první půlhodinu, bohužel další góly nepřidala. Největší šance spálili Macíček a Mikolanda. „Škoda, že jsme nepřidali druhou branku, mohlo být rozhodnuto,“ povzdechl si trenér Svoboda. Hosté se vzpamatovali až ke konci poločasu, z převahy však šance nevytěžili.

V úvodu druhé půle se znovu chopila iniciativy Kopřivnice, zapomněla však na zadní vrátka. Soupeř po standardní situaci hlavičkou Šrubaře vyrovnal a vzápětí z brejku přidal vedoucí gól. Domácí ani přes velkou snahu nedokázali odpovědět.

„První gól byl v podstatě chybou celé obrany, druhý gólmana, který nebyl dost důrazný,“ konstatoval Svoboda. Až na tento výpadek však hru i nasazení kolektivu chválil. Kapitán Petr Feilhauer však přiznal, že to nebylo úplně ono. „Kdybychom hráli tak jako v přípravě s Porubou, tak jsme nemohli prohrát,“ podotkl.

Trenér hostí Luděk Hudeček hýřil sebevědomím. „Když za sebou máte výbornou přípravu s Tichou, Frenštátem a Vlčovicemi, tak nemůžete jet do Kopřivnice prohrát,“ prohlásil nepříliš skromně kouč Bystrého.

Branky: 1. Hajník - 58. Šrubař, 60. Škrbel. Kopřivnice: Lis - Kühnert, Dlouhý, Buček, Horák - Jalůvka (68. Šenkeřík), Feilhauer, Hajník, D. Strnka - Macíček, Mikolanda (65. Ferst)


    [Top]    


Štramberk se proti betonové obraně Zbyslavic neprosadil

TJ Kotouč Štramberk - Sokol Zbyslavice 0:1 (0:1)

Š t r a m b e r k (jfk) - Ani Štramberku se první krok v okresním přeboru nevyvedl. Doma utrpěl překvapivou porážku od Zbyslavic.

Hosté se prosadili již v šesté minutě a víceméně se stáhli do obrany. Štramberk se vrhl do útoku, šancí si však dokázal vytvořit pomálu.

Územní převahu měl prakticky po zbytek utkání, do černého však netrefil. Sečteno podtrženo vyhrál na rohy 15:2, body si však odvezly Zbyslavice. „Bohužel nám chybělo zakončení. Možná kluci byli hodně přemotivovaní. Co se dá dělat, musíme jet dál. Možná to byla facka v pravou chvíli, abychom se probudili,“ konstatoval zklamaný trenér štramberského týmu Luděk Zavadil.

Štramberk: Fischer - Dostál, Schwarz, M. Strnka, Zátopek - Slanina (46. Vacca), Kvita, Chovaneček, Fojtík (53. Jaroš) - Macháček, Galia (68. Mechl)

Další výsledky 1. kola okresního přeboru: Veřovice - Mořkov 1:3, Rybí - Starý Jičín 1:2, Vražné - Jeseník n. O. 0:1, Fulnek B - Studénka 1:4, Stachovice - Žilina 6:3


    [Top]    


Kopřivnice touží po horních patrech tabulky přeboru

K o p ř i v n i c e (jfk) - Znovu vysoko by po loňském postupu ze třetí třídy do okresního přeboru rád viděl kopřivnický fotbalový tým mužů jeho trenér Milan Svoboda. „Solidní bude umístění do pátého místa,“ říká a svou úvahu hned rozvíjí: „Soutěž bude hodně kvalitní, vždyť tři mužstva, která v ní jsou, byla na jaře až do posledního kola ve hře o postup. Mezi favority řadím Starý Jičín, Mořkov, Studénku a taky Veřovice a posílený Štramberk. Nikdo další snad nepřekvapí,“ přemýšlí Svoboda.

K dispozici má širší kádr než loni. Celkem čítá 23 hráčů. Z loňska chybí jen Jaroš, který odešel na hostování do Štramberka. „Určitě máme lepší kádr než loni. Jen škoda, že se na podzim budeme muset víceméně obejít bez Masláka, který bude pracovně v zahraničí. Komplikovanější to je i s brankářem Drahošem,“ říká kouč. Drahoš je totiž oficiálně brankářem dorostu, kde je ho třeba, k dispozici by podle předsedy klubu Zdeňka Kurečky měl být i pro zápasy mužů. „Mělo by to vycházet. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v soutěžích,“ tvrdí Kurečka.

Kopřivnický tým má za sebou nepříliš dlouhou přípravu. Trénovat začal 20. července. Svoboda však věří, že je to dostačující. „Doufám, že to kluci zvládnou. Důležitý bude hlavně úvod sezony, tedy první čtyři zápasy,“ ví Svoboda. Hned ve třetím kole hostí Kopřivnice Studénku, ve čtvrtém hraje v Mořkově.

Fakta o týmu mužů FC Kopřivnice: soutěž: okresní přebor; loňské umístění: 2. místo ve III. třídě a postup do OP; cíl pro sezonu 2004/05: umístění do 5. místa; trenér: Milan Svoboda; asistent trenéra: Tomáš Kudělka; kádr: brankáři: M. Lis, R. Rohan; obrana: I. Dlouhý, L. Kühnert, P. Ferst, L. Horák, P. Maslák, T. Petráš, P. Bezděk, T. Nenutil, B. Šenkeřík; záloha: J. Jalůvka, M. Buček, L. Hajník, P. Feilhauer (C), J. Svoboda, T. Dražkovič, J. Kubiš, D. Strnka - D. Mikolanda, M. Macíček, P. Zapletal, M. Chalupek; příchody: M. Lis (hostování ze Skotnice), D. Strnka (hostování z Příbora), B. Šenkeřík (návrat z hostování ve Vrchlabí), L. Kühnert, J. Jalůvka, P. Zapletal (příchod z dorostu), M. Macíček (prodloužení hostování do konce roku); odchody: O. Jaroš (hostování ve Štramberku)


    [Top]    


Soused míří rovněž vysoko

Š t r a m b e r k (jfk) - Ve viditelné pohodě vstupuje do dalšího ročníku okresního přeboru sousední fotbalový klub TJ Kotouč Štramberk. „V týmu je dobrá atmosféra, taková tady za mého působení ještě nebyla. Snad je to díky novým hráčům, kteří přišli, a možná i změnou kapitána, kterým se stal Petr Kvita. Každopádně z kluků vyzařuje chuť a odhodlání,“ hlásil před prvním mistrovským utkáním trenér Luděk Zavadil.

V nové sezoně by se tým rád viděl výše než na loňské osmé příčce. „Favoritů je více. Patří k nim Starý Jičín, Fulnek B, Studénka a také nováčci Veřovice a Kopřivnice. My bychom také rádi zamíchali kartami. Věřím, že skončíme do čtvrtého místa,“ doufá Zavadil. Optimismem jej nabíjí i los, který byl ke Štramberku opravdu shovívavý. Z prvních čtyř zápasů hraje tři doma.

V přípravě, která začala 8. července, mužstvo nezahálelo. Prvních čtrnáct dnů nabíralo fyzičku, mimo jiné i v kopcích nad kopřivnickým koupalištěm, poté se pomalu přesunulo k práci s míčem. „Jsem spokojený s tím, jak tým přípravu zvládl. Jak na tom opravdu jsme, ale ukáže až první mistrovský zápas,“ podotýká kouč.

Největší posilou Štramberka je brankář Petr Fischer, na jehož umění Zavadil hodně spoléhá. „V obraně si díky němu budeme moci dovolit více,“ pochvaluje si. Kromě něj Štramberk angažoval dalších pět hráčů. Naopak čtyři dali Štramberku vale, mezi nimi i David Balhárek, který překvapivě přerušil činnost.

Fakta o týmu mužů TJ Kotouč Štramberk: soutěž: okresní přebor; loňské umístění: 8. místo v okresním přeboru; cíl pro sezonu 2004/05: umístění do 4. místa; trenér: Luděk Zavadil; kádr: brankáři: P. Fischer, P. Hruškovský, P. Juráni. Obrana: R. Hanzelka, T. Dostál, M. Strnka, R. Schwarz, J. Zátopek; záloha: F. Slanina, J. Chovaneček, L. Vacca, P. Kvita, O. Jaroš, L. Mechl, J. Koláček, J. Krupa; útok: T. Macháček, M. Galia, J. Fojtík, M. Sýkora, B. Přibyl; příchody: P. Fischer, M. Strnka (oba hostování z Příbora), O. Jaroš (host. z Kopřivnice), J. Koláček (host. z Bystřice p. H.), L. Mechl (přestup z Kopřivnice); J. Fojtík (návrat z hostování); odchody: O. Kocurek (host. v Rybí), P. Sýkora (host. v Příboře), D. Stáňa, J. Bjaček (oba host. v Ženklavě), P. Kvasnička, D. Balhárek (oba ukončení činnosti)


    [Top]    


Vítězně jen mladší dorostenci

K o p ř i v n i c e (jfk) - Nejen muži, ale i fotbalový dorost Kopřivnice má za sebou premiéru v novém ročníku soutěže, v tomto případě krajském přeboru. V neděli 15. srpna doma hostil Hradec nad Moravicí.

Výborně jej zvládl mladší dorost, který soupeře vyklepl 5:0. „Hradec za celý zápas neohrozil naši branku. My jsme naopak měli ještě řadu dalších šancí, mohli jsme vyhrát i výrazněji,“ konstatoval spokojený trenér mužstva Milan Gilar, který tým mladšího dorostu pro novou sezonu převzal.

Staršímu dorostu se bohužel tolik nevedlo. V první půli si vypracoval řadu šanci, ani tutové však neproměnil. Naopak ve 30. minutě skóroval soupeř. Druhý poločas byl ze strany Kopřivnice marnou snahou o zvrácení výsledku.

Kopřivnickému klubu se v uplynulé sezoně nepodařilo udržet prestižní divizi dorostu. Ani krajský přebor ale podle trenéra mladšího dorostu Milana Gilara nebude procházkou růžovou zahradou. „Jsou tam hodně kvalitní soupeři. Na to, abychom se hned vrátili zpět do divize, nemyslíme. Družstva prodělala velké změny. Chtěli bychom hrát co nejlépe v horní polovině tabulky,“ říká Gilar.

Přípravu absolvovaly oba dorostenecké týmy společně, včetně kondičního soustředění ve Velkých Karlovicích (15. - 18. 7.). Dále už však zřejmě budou trénovat zvlášť. Starší dorost povede Otakar Marák, mladší Milan Gilar.

Fakta MU: starší dorost: FC Kopřivnice - Hradec n. Moravicí 0:1 (0:1); sestava Kopřivnice: Drahoš - Rečka, Knedlík, Pokluda, Kurečka - Enčev, Černoch, Marák, Solanský - Filip, Martinák; stř.: Kocián, Kaufman, Schybol, Šíma; mladší dorost: FC Kopřivnice - Hradec n. M. 5:0 (4:0); branky: Solanský 4, Plachký 1; sestava Kopřivnice: Martinovský - Pala, Peroutka, Eliáš, Horský - Ostrý, Rečka, Šindler, Solanský - Plachký, Tran; stř.: Pokluda, Štěpán

Fakta přípravná utkání: dorost Karolinky - FC Kopřivnice 1:0 (P), muži Huslenek - FC Kopřivnice 3:0, VP Frýdek-Místek - FC Kopřivnice 1:0, FC Kopřivnice - VP Frýdek-Místek 3:4


    [Top]    


Šermířka ladila v místní hale na Atény

Tělocvičnu na zimním stadioně
okupovali v parném létě šermíři z USA.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jfk) - Útočištěm šermířů se v srpnovém vedru stala na deset dní tělocvična na zimním stadioně. Ačkoliv lze v Kopřivnici zhlédnout širokou škálu sportů, tento byste zde v jinou roční dobu marně hledali. Však jsou také jeho aktéři zdaleka. Většina, přesně šestatřicet, jich 7. srpna přijela ze Spojených států amerických, šest z Polska a čtyři z Maďarska. Na všechny dohlíží a program organizují tři kouči.

Čas na chvilku povídání si našel Ed Korfanty, trenér národního amerického týmu žen v disciplíně šavle. Původem Polák žije v Americe už dvanáct let. Právě díky svým kontaktům v Polsku si vybral k soustředění Kopřivnici. „Toto místo mi doporučil můj kamarád Jirzi Kubiczek, prezident polské šermířské federace a regionu Katowice, který to tu dobře zná. Je to tu pro nás ideální. Kopřivnice je klidné místo, kde nemusíte svěřence pořád držet za ručičku. Vše, co potřebujeme, je na malém prostoru, a to nám vzhledem k tréninku vyhovuje. Využíváme dvě tělocvičny, fitness, je tu koupaliště. Navíc jsme spojili trénink s prohlídkou pamětihodností. Byli jsme v Praze a chystáme se ještě do Vídně,“ shrnul všechna ’pro’ přípravy v Kopřivnici kouč Korfanty.

Největší hvězdou početného šermířského stáda byla Američanka Mariel Zagunis žijící a trénující pod Korfantym v Portlandu ve státě Oregon. V Kopřivnici nezůstala tak jako ostatní až do 16. srpna. Kufry sbalila 12. srpna, protože ji čekal vrchol sezony - olympiáda v Aténách. Ambice pro závod v šavli, do kterého nastoupila 17. srpna (po uzávěrce tohoto vydání - pozn. red.), měla i přes pouhých devatenáct let nemalé. Opravňovalo ji k tomu ostatně pět titulů mistryně světa v různých věkových kategoriích a momentální čtvrté místo ve světovém žebříčku. „Mariel je na tom fyzicky velice dobře a také psychicky je silná. Může i vyhrát,“ věřil v poslední fázi přípravy trenér Korfanty. Věřila si, jak už to u Američanů bývá, i Mariel. „Cítím se opravdu dobře. Myslím, že jsem skvěle připravená. Tréninku jsem podřídila všechno, tedy i školu,“ svěřila se mladá sympatická šermířka. Prozradila na sebe ještě, že po olympiádě bude studovat na univerzitě poblíž Chicaga. A jak se jí líbila Kopřivnice? „Je to klidné místo, vynikající k přípravě. Jen na koupališti jsem ještě nebyla. Snad to stihnu,“ dodala s úsměvem.


    [Top]    


Získat pohár potřetí v řadě bude těžkým oříškem

K o p ř i v n i c e (jfk) - Opravdu zdatné soupeře si kopřivnický klub házené pozval na letošní, již 43. ročník turnaje mužů „O pohár Tatra, a. s., Kopřivnice“, v němž by mohl usilovat o třetí vítězství v řadě. Tentokrát se střetne s interligovými týmy Frýdku-Místku a Hranic a celkem Linze, několikanásobným vítězem první rakouské ligy.

„Určitě je to minimálně za posledních pět let nejlepší konkurence, která se sem sjede,“ tvrdí trenér kopřivnického týmu Miroslav Bartoň. Prvoligové mužstvo by se snad na turnaji mělo sejít v úplné podobě. „Zatím jsme se od začátku přípravy kompletní nesešli. Snad se to na turnaji podaří,“ věří kouč. Před celek neklade povinnost uspět. „Cílem je zahrát si pěknou házenou a ujistit se před začátkem mistrovských zápasů, že jdeme v přípravě správnou cestou,“ vysvětlil Bartoň.

O vítězi se podle něj rozhodne mezi Frýdkem-Místkem a rakouským Linzem, kde působí jako asistent trenéra někdejší kouč Třeboně Michal Vopelka. Tento zápas je na programu jako poslední v pořadí, čímž by měla být zajištěna odpovídající gradace turnaje.

Házenkářské souboje začnou zítra 20. srpna v 17 hodin a budou trvat do sobotního podvečera.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.