Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Do oprav sportovišť proudí dosud nevídané sumy peněz

K o p ř i v n i c e (dam) - Milionové investice proudí během letních měsíců do kopřivnických sportovišť. Proinvestovalo nebo proinvestuje se v nich víc než dvacet milionů korun. „Je to naprosto výjimečné. Od podzimu roku 1995, kdy správa sportovišť vznikla, je to nejvyšší částka,“ pochvaluje si přísun peněz Milan Gilar, ředitel správy sportovišť, která udržuje většinu sportovních areálů ve městě.

Nejvyšší sumu přesahující čtrnáct a půl milionu spolkne krytý plavecký bazén. Celý objekt kompletně mění svou vnější tvář díky zcela novému zateplení fasády a střechy. Vyměněny budou také venkovní dveře a okna na celé budově. „Jaké úspory zateplení přinese, ukáže až praxe. Energetický audit počítá asi s úsporou patnácti procent nákladů na energie ročně,“ tvrdí Gilar. Správa sportovišť usilovala v rámci rekonstrukce také o vybudování atrakcí pro návštěvníky bazénu. „Měli jme na mysli různé masážní trysky, vodní chrlič nebo malý tobogánek, ale to všechno by znamenalo další a nemalé náklady,“ prozradil Milan Gilar. V rámci stavebních úprav bylo však nataženo potrubí, a někdy v budoucnu tak například umístění vodních chrličů bude snazší. Nové dveře do sauny v budoucnu umožní také vybudování prostoru pro chlazení saunujících pod širým nebem. Úpravy se dělají také v technickém zázemí bazénu, rekonstruuje se plynová kotelna a dojde mimo jiné k výměně čisticích filtrů a opravě vzduchotechniky.

Práce na krytém bazénu oddálí zahájení nové sezony, která tradičně startovala už na konci srpna. Tentokrát se první plavci dostanou do vody bazénu nejdříve 29. září, které je termínem předání stavby. Podle Gilara je snahou správy sportovišť otevřít co nejdříve.

Nezanedbatelné částky peněz byly během letní pauzy proinvestovány na zimním stadionu. Nejvíc, dva miliony čtyři sta dvanáct tisíc korun, stál nátěr ocelových konstrukcí budovy a také výměna skel v obou štítech. „Výměna zasklení byla nutná, hrozilo to úrazem a stalo se, že už sklo vypadlo na plochu. Samozřejmě celá ocelová konstrukce by potřebovala důkladnější opravu, ale je to otázkou finančních možností,“ řekl Gilar. Rekonstruovalo se také ve strojovně stadionu.

Vyměněny byly čerpadla a také expanzní nádoba, což přišlo na 1,139 milionu korun. Plánem správy sportovišť je dosáhnout postupně kompletní modernizace strojovny, která přinese nejen úspory v nákladech na energie, ale plná automatizace ušetří i mzdové prostředky.

Do konce srpna by se mělo také zlepšit parkování u stadionu, nové parkoviště počítá se vznikem přibližně dvaceti parkovacích míst pro osobní auta a jeden autobus. Návštěvníci sportovních událostí na ledové ploše v příští sezoně ocení také opravu rozhlasu včetně výměny jeho ústředny, která městskou pokladnu přišla na 145 tisíc korun. Z vlastního rozpočtu pak správa sportovišť provedla generální opravu rolby pro úpravu ledu, která byla předělána na plynový pohon, a bude tak šetrnější k ovzduší v hale.

Nejméně práce se udělalo v areálu letního stadionu, který se může těšit jen z opraveného rozhlasu za 162 tisíc korun. Drobné opravy sprch se dočkaly kopřivnické tenisové kurty.

Kromě již zmíněných realizací se v tomto období pracuje také na dalším významném a nákladném projektu, kterým je budoucí rekonstrukce koupaliště. „Zpracovává se dokumentace, kterou budeme následně s městem připomínkovat, upravovat a doplňovat tak, aby koupaliště po plánované rekonstrukci splňovalo dnešní požadavky,“ prozradil šéf správy sportovišť Milan Gilar.


    [Top]    


V září přijede Václav Klaus do Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos na jaře schválili zastupitelé města udělení čestného občanství města Kopřivnice prezidentu České republiky Václavu Klausovi. Ten je přijede do Kopřivnice osobně převzít 30. září. Tento termín potvrdila prezidentská kancelář minulý týden.

Čestné občanství se podle slov starosty Jiřího Tichánka za první republiky udělovalo každému občanovi, který přispěl významnou peněžní částkou do obecní pokladny. „Ve válečném období je získali dva občané a od roku 1948 bylo uděleno patnáct občanství. V letopisecké komisi i v radě města jsme se dohodli, že by nebylo dobře měnit historii, proto jsme v seznamu nechali i ty, jejichž jména už někomu dneska nic neříkají. Takže současný seznam čestných občanů čítá kolem stovky jmen z období první republiky a dalších patnáct po druhé světové válce. Zastupitelé města v nedávné době zrušili dvě občanství udělená během druhé světové války dvěma nacistům, “ dodal starosta Jiří Tichánek.

Současná kritéria pro udělení čestného občanství, které má Kopřivnice přijata, nejsou zcela jasně stanovena a podle slov starosty by mělo dojít k jejich změně. To dostala na starost letopisecká komise, která je po přepracování předloží radě a zastupitelstvu ke schválení.

Jak dodává starosta Jiří Tichánek, je důležité rozlišit pojmy, které se míchají dohromady, a to významná osobnost a čestný občan města Kopřivnice. Těch významných kopřivnických osobností je hodně především z oblasti sportu, kultury, politiky a tvoří jakýsi předstupeň samotnému čestnému občanství. Ze současných žijících významných osobností byl titul významná osobnost města Kopřivnice udělen malíři Josefu Martinimu.

V roce 1909 udělila Kopřivnice čestné občanství Tomáši Garrigue Masarykovi, tehdejšímu poslanci Říšské rady ve Vídni za volební kraj Valašsko. Kopřivnické čestné občanství bylo jedním z prvních, které pozdější první prezident Československé republiky získal. V období první republiky bylo uděleno čestné občanství například prezidentu Eduardu Benešovi, Msgr. Janu Šrámkovi, Janu Masarykovi, Zdeňku Nejedlému, Antonínu Zápotockému a Martě Žitníkové - Gottwaldové. Po druhé světové válce do seznamu přibyli zakladatel Tatrovky Ignác Schustala, konstruktér Hans Ledwinka, malíř a ilustrátor Zdeněk Burian, olympionici Emil a Dana Zátopkovi, cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Jako poslední do seznamu byl zapsán prezident Václav Klaus.


    [Top]    


Sleva na dopravu bude jen po předložení průkazu

K o p ř i v n i c e (ili) - Od nového školního roku budou všichni žáci a studenti jezdit do škol levněji. Nárok na tuto slevu budou prokazovat žákovským průkazem vydaným dopravcem a potvrzeným školou, který si mohou vyřídit už během srpna.

Žáci do 15 let zaplatí za jízdenku maximálně 37,5 procent ceny a u žáků a studentů od 15 do 26 let to bude nejvíce 75 procent obyčejného jízdného. České dráhy ovšem poskytnou žákům až sedmaosmdesát procent slevy a studentům až osmapadesát procent. Tyto slevy se týkají pouze vozů druhé třídy.

Dosud mohli o speciální příspěvek na dopravu požádat jen sociálně potřební. Průkaz bude platit po dobu trvání školního roku z místa bydliště do místa sídla školy případně konání praktického vyučování a zpět.

Průkaz u žáků do patnácti let bude mít délku trvání čtyři roky s tím, že škola každoročně potvrzuje platnost pro konkrétní školní rok záznamem na rubové straně průkazu. U žáků starší patnácti let platí průkaz maximálně jeden školní či akademický rok, tzn. vyjma letních měsíců července a srpna.

Po zakoupení tiskopisu v hodnotě jedné koruny žák, případně jeho zákonný zástupce vyplní čitelně hůlkovým písmem údaje - a připojí fotografii pasového formátu. Průkaz platí v případě denního dojíždění pouze ve dnech školního vyučování. Pokud žák dojíždí nepravidelně, je sleva poskytována v průběhu školního roku i o sobotách a nedělích. Tuto skutečnost však musí škola vyznačit na průkazce. Řádně vyplněný a školou potvrzený průkaz předloží žák spolu s fotografií k ověření dopravci. Ten za čtyřicetikorunový poplatek ověří správnost vyplněných osobních údajů porovnáním s údaji v osobním dokladu. Při kontrole správnosti údajů opatří průkaz průhlednou holografickou destruktivní fólii a přelepí lícovou stranu samolepicím štítkem. Žákovský průkaz zároveň slouží o prázdninách a víkendech jako běžná padesátiprocentní sleva jízdného. Žákovské průkazy se mezi dopravci vzájemně uznávají, tzn. že pro autobusovou i vlakovou přepravu platí tentýž průkaz.

Pouze student, který má odlišné místo sídla školy a praxe, si bude muset vyřídit průkazy dva, vždy s jinou cílovou stanicí, aby dostál pětadvacetiprocentní slevy jízdného.

V současné době jsou některé podrobnosti přepravního řádu žáků a studentů stále ještě v řešení. Jedná se zejména o opakované denní dojíždění do kroužků v sídle školy a podobně. Dopravci žádají žáky, studenty a jejich zákonné zástupce, aby s vyřizováním žákovských průkazů začali s předstihem, nenechávali vše na poslední chvíli, a vyhnuli se tak zbytečně dlouhému čekání ve frontách.


    [Top]    


Na návštěvnosti festivalu Bartness se podepsal i déšť

Rozpustilá kapela Hraczki byla jednou
z prvních, která v sobotu vystoupila
na festivalu Bartness. Ten přes kvalitní hudební nadílku moc lidí nepřilákal.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Necelé dvě stovky platících diváků přilákal letošní v pořadí třetí ročník festivalu Bartness. To je vůbec nejhorší výsledek, jakého organizátoři dosáhli. Hned na první ročník přišlo bezmála 300 diváků a vloni byl jejich počet ve srovnání s letoškem dvojnásobný.

„Samozřejmě je to nepříjemné, ale pro pocit z festivalu, který mám dobrý, to není rozhodující,“ řekl šéf pořádající Nory Víťa Váňa a zároveň popřel zákulisní informace o tom, že letošní Bartness mohl být také poslední. „Příští rok určitě festival zase uděláme,“ vzkázal Váňa fanouškům muziky hrané pod širým nebem.

Velkou smůlu měli letos organizátoři na počasí, zatímco přípravy i likvidace akce probíhaly v letních vedrech, právě sobotu si příroda vybrala pro déšť.

Účastníky festivalu sice déšť skropil jen nedlouho po začátku a poté již průběh akce nekomplikoval, ale propršené dopoledne mohlo řadu lidí od návštěvy festivalu odradit. „Déšť je určitě jedním z hlavních důvodů nižší návštěvnosti,“ tvrdí Lukáš Lešinský z Nory, kterému v publiku chybělo především víc kopřivnických fanoušků.

Ty, kteří se nenechali odradit, však čekala asi nejzajímavější dramaturgie v historii Bartnessu. Výběru kapel kralovali vynikající Southpaw, publikum zvedli na nohy také v nezvyklých kostýmech vystupující muzikanti domácí formace LU a své publikum nezklamali ani Sunshine.

Nepříliš úspěšný byl taneční stan, který hlavní scéně Bartness konkuroval letos poprvé, po většinu své produkce byl prázdný, naopak rockovou párty v čajovně si řada účastníků festivalu pochvalovala.


    [Top]    


Lašská vila bude v rekonstrukci až do Vánoc

Stavební práce na Lašské vile jsou
v plném proudu, rekonstruovanou
ji lidé uvidí asi v únoru 2005.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět měsíců bude trvat kompletní rekonstrukce Lašské vily v parku Edvarda Beneše. Jeden z mála památkových objektů ve městě se dočkal rekonstrukce po dlouhých letech.

Do důkladných oprav zchátralého objektu město do letošních Vánoc, kdy je plánováno dokončení stavby, investuje přibližně 23 242 tisíc korun. Lašská vila dostane kompletně nový krov a střechu. Vybourány a znovu postaveny budou stropy, v podkroví ošetřeny trámy napadené houbou a dřevomorkou.

Sanovány budou rovněž vlhké sklepní prostory. Budova dostane novou přípojku elektřiny, vody, plynu i kanalizace. Kompletně repasovány nebo nahrazeny replikami budou vnější okna a dveře. Pod dohledem památkářů budou restaurovány také štukové omítky v interiéru a opravena fasáda vily. Náklady přinese vybudování bezbariérového přístupu včetně výtahu pro vozíčkáře. Oprava lašské vily je financována z velké části z dotace ministerstva pro místní rozvoj.

V přízemí rekonstruované budovy bude pravděpodobně umístěna expozice věnovaná malíři Zdeňku Burianovi, v patře by pak mělo vzniknout výtvarné centrum. Podle vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíry Michálkové je otevření vily pro veřejnost předběžně plánováno na únor příštího roku.


    [Top]    


Žákovští plastikoví modeláři bodovali na mistrovství republiky ve Zdicích

K o p ř i v n i c e - Modelářský klub Apolo, který pracuje pod hlavičkou Domu dětí a mládeže v Kopřivnici, sklízí každoročně úspěchy ve všech věkových kategoriích. Naposledy dosáhli obdivuhodných výkonů jeho nejmladší členové na Mistrovství republiky v plastikovém modelářství žáků ve Zdicích.

„Samotnému mistrovství předcházelo dubnové krajské kolo, jehož jsme byli pořadateli a kde se sešlo na šest desítek modelů,“ přiblížil situaci předseda modelářského klubu Apolo Pavel Šenk, který nezapomněl poukázat na skutečnost, že na samotném mistrovství republiky bylo jen o třicítku modelů víc. Právě neobyčejně vysoká konkurence vynesla kopřivnickému pořadateli nominace navíc. „Je zvykem, že postupuje první v každé kategorii, ale nám bylo umožněno nominovat dvojnásobný počet účastníků,“ pochvaloval si Pavel Šenk.

Namísto původně osmi vítězných modelů jelo do Zdic čtrnáct modelářů se šestnácti modely. Ti pak doslova a do písmene sesbírali ocenění na všech předních místech. Nejvíc předsedu těší získání titulu vicemistra Tomáše Kurečky v kategorii mladších žáků v letadlech 1/72 a čtvrté místo druhého Kopřivničana Adama Janoše v kategorii mladších žáků v technice 1/72, kterého od třetího místa dělil pouze jeden bod. „Severní Morava na mistrovství opravdu bodovala,“ radoval se z úspěchů dalších žáků z našeho kraje Šenk. Toho pouze mrzí, že nadšení mladým modelářům vydrží zhruba do čtrnácti let, kdy si na čas stanoví jiné priority, aby se následně s odstupem deseti let ke svému původnímu koníčku vrátili. Pro nové zájemce bude v domě dětí a mládeže od 6. do 11. září instalována výstava úspěchů mladých modelářů a jejich ocenění.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.