Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Zápisník zmizelého udělal tečku za Janáčkovými Hukvaldy

Erika Šporerová zpívá za doprovodu
Mariána Lapšanského Janáčkovu
Ukvaldskou lidovou poesii v písních.
Známý cyklus byl součástí závěrečného ročníku festivalu JH.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Před týdnem zazněly poslední tóny letošního již jedenáctého ročníku mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Poslední festivalová produkce zcela zaplnila prostor hradní móty dychtivými posluchači. Ty nadchl výkon klavíristy Mariána Lapšanského, který oproti původnímu programu přednesl Suitu A dur Antonína Dvořáka. Mohutný aplaus si za svůj procítěný výkon v Janáčkově Zápisníku zmizelého vysloužil také tenorista Leo Marian Vodička s altistkou Erikou Šporerovou. Přes nepřízeň počasí, která provázela organizátory především v úvodu festivalu, si na nezájem publika stěžovat rozhodně nemohli. Letošní Janáčkovy Hukvaldy navštívilo opět více diváků než vloni.


    [Top]    


Knihovnou už prošel téměř každý Kopřivničan

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani v letních měsících prostory městské knihovny rozhodně nezejí prázdnotou. „Lidé chodí pořád v hojném počtu, dokonce i v těch největších vedrech stále přicházeli,“ pochvaluje si vedoucí knihovny Dagmar Thomková. Jen za první půlrok zaznamenaly knihovnice 21 a půl tisíce návštěv knihovny. „To znamená, že téměř každý Kopřivničan včetně kojenců nás aspoň jednou navštívil,“ řekla Thomková s tím, že počet návštěv je zhruba srovnatelný s minulým rokem. Celkem si klienti půjčovny vypůjčili přes osmdesát jedna tisíc titulů. „Velmi hojně začíná být využíván elektronický systém meziknihovní výpůjční služby a řada čtenářů si také zvykla procházet si náš katalog na internetu a komunikovat s námi prostřednictvím e-mailu,“ nechala se slyšet Dagmar Thomková.

Knižní fond místní knihovny a všech jejích poboček čítá přibližně 67 tisíc svazků. Měsíčně knihovna nakupuje nové knižní tituly za zhruba dvacet tisíc korun a další prostředky vynakládá na bezmála 150 kusů novin a časopisů. „Prostředky na nákupy jsou již tři roky ve stejné výši, ale knihy jsou dražší. Proto se může zdát, že nakupujeme méně,“ vysvětlila vedoucí knihovny. Za loňský rok přibylo do fondu 1 600 nových knih, ovšem nárůst to neznamenalo, neboť knihovna stále ještě vyřazuje řadu starších titulů, které má ve svých depozitech ve více kusech.

Podle Thomkové je stále nejpalčivějším problémem knihovny její přístupnost. Prostory v nejvyšším patře kulturního domu jsou prý především pro seniory a imobilní občany velmi špatně přístupné.


    [Top]    


Herci z Rolničky letos zahájí sezonu se zpožděním

K o p ř i v n i c e (dam) - S mírným zpožděním zřejmě začne další sezona loutkohereckého souboru Rolnička. Přípravu na ni totiž komplikuje kromě nemocnosti především pracovní zaneprázdnění herců. „Řada lidí pracuje na směny, je stále obtížnější, abychom se sešli,“ řekla vedoucí Rolničky Alena Svobodová s tím, že první představení by mohlo proběhnout v měsíci říjnu. Které z her v širokém repertoáru souboru budou na programu během následující sezony, zatím není jisté. Plánovaná je ale obnovená premiéra pohádky Královna koloběžka první. „Budeme ji hrát s původními loutkami z roku 1983, ale na nové scéně a s novou muzikou,“ slíbila Svobodová s tím, že premiéra by se mohla uskutečnit ještě do Vánoc.


    [Top]    


Krátce

Páteční večer bude na novojičínském náměstí patřit především rock&rollům. V rámci kulturního léta tam totiž bude od dvaceti hodin vystupovat Elvis Presley Revival Band. Zhruba osmdesátiminutová show obsahuje jak slavné balady a rock&rolly ze začátků Elvisovky kariéry, tak i daleko mladší hity legendárního zpěváka. Vladimír Lichnovský, který je právě označován titulem český Elvis, se imitování krále rock&rollu začal věnovat v roce 1998, od té doby má na svém kontě stovky koncertů u nás i v zahraničí. V lednu loňského roku se zúčastnil tradiční mezinárodní soutěže imitátorů Elvise v Anglii, kde se v kategorii profesionálů umístil z 53 účastníků na 2. místě.

Celodenní program plný soutěží a muziky se připravuje na sobotu 21. srpna ve Štramberku na náměstí. Každý, kdo na akci, která začne v deset dopoledne a skončí v šest večer, přijede na kole, se může těšit na pomeranč a štramberské ucho. Pro všechny příchozí je připravena řada zábavných soutěží. Od půl třetí bude soutěžní program prokládán vystoupeními Elvise Presley revivalu, kapely Keyway a dalších muzikantů nebo ostravských žonglérů ze skupiny Cyberfire.


    [Top]    


Kino chystá komedii, ale i dramatický film

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnešní a zítřejší odpoledne v kině Puls může zpestřit americká romantická komedie 50x a pokaždé poprvé. Tvůrci filmu vsadili na originální zápletku, kdy hlavní ženská hrdinka Lucy (Drew Barrymoreová) po autonehodě ztratila krátkodobou paměť a každý nový den začíná znovu a znovu na stejném místě. Jejím protějškem se má stát sukničkářský zvěrolékař Henry (Adam Sandler), který se zamiluje a bojuje nejen z nedůvěrou její rodiny, ale také s tím, že jeho vyvolená si jej prostě nepamatuje. Čtvrteční a páteční večer budou mít v Pulsu výrazně vážnější atmosféru, to je totiž na programu britské drama Matka. Poněkud šokující psychologická studie několikanásobné babičky, která po smrti svého manžela nachází chuť do života v náručí živočišného milence své dcery, zaujme syrovým stylem vypravování a intenzivním herectvím. Představitelka hlavní role Anne Reidová za svůj výkon získala ocenění Kruhu londýnských filmových kritiků a řadu dalších cen.


    [Top]    


Divadelní předplatné: Regionální divadla nahradí známé herecké tváře

V říjnu se majitelé divadelního
předplatného mohou těšit mimo
jiné na Jiřího Langmajera s Kateřinou Brožovou v komedii A do pyžam!
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e (dam) - Pět představení v Kopřivnici a také tradiční zájezd do kamenného divadla tvoří letošní divadelní předplatné kulturního domu. Předplatitelé se letos mohou těšit především na komediální představení a také celou řadu známých hereckých tváří. Naopak stejně jako v minulém ročníku předplatného i letos začínají poněkud do pozadí ustupovat regionální scény. Letos je v programu pouze jedno představení Slezského divadla a naplánovaný je zájezd do Zlína. „I letos jsem chtěl zařadit například Slovácké divadlo z Uherského Hradiště, ale všechny jeho hry jsou příliš technicky náročné. Neopouštím myšlenku zvát regionální scény, ale letos to prostě nebylo možné. Tato divadla se snaží dělat větší projekty, aby přilákala více publika, ale zase většinou již nemají zájezdové verze představení. Navíc příklon k agenturním divadlům obsazeným známými herci je dán také zájmem publika o taková představení,“ prozradil dramaturg předplatitelské sezony 2004 - 2005 Jiří Cachnín.

Na první představení se předplatitelé mohou těšit už v září. Umělecká agentura Jaroslavy Svobodové doveze do Kopřivnice laskavou komedii Smíšené (po)city. Hra o dvou stárnoucích přátelích Christiane a Hermanovi s překvapivým koncem je především lidským příběhem plným laskavého humoru, ale i hlubokého citu. Hra s vynikajícími dialogy měla premiéru na Broadwayi v roce 1993, ale už předtím se objevila na mnoha jevištích po celých Spojených státech a Kanadě. Text inscenovala divadla v Sydney, její uvedení se chystá v Moskvě a ve Španělsku, s velkým úspěchem se Smíšené (po)city hrály v Německu a Rakousku, kde dosáhly víc než čtyř set repríz. Na česká jeviště se hra, jejíž autor je znám především jako televizní scenárista (mimo jiné i seriálu M.A.S.H), dostala poprvé právě v nastudování agentury Jaroslavy Svobodové. „Je to opravdu velmi zdařilé představení. Svědčí o tom i fakt, že Petr Kostka za hlavní mužskou roli dostal cenu Thálie, což je u agenturního kusu výjimečné,“ láká do hlediště Jiří Cachnín. Kromě Petra Kostky se diváci mohou těšit na Janu Hlaváčovou v roli Christine, Jaroslava Satoranského a Ladislava Hampla. Režie představení, které zahájí další divadelní sezonu, byla svěřena Luďku Munzarovi.

Říjnové dny zpestří publiku v kulturním domě komedie A do pyžam! Bláznivá situační komedie Marca Camolettiho se do Kopřivnice dostane v podání divadla AP-Prosper. Marc Camoletti v šedesátých letech minulého století patřil mezi nejúspěšnější francouzské komediální autory a svou tvorbou zdařile navázal na francouzskou bulvární frašku. Jako divadelní autor píše lehké komedie, které si nekladou jiný cíl, než pobavit diváka. Zdařile oživuje neselhávající klišé francouzské komiky. Na jevišti používá svůj cit pro vtip a kombinaci situační a slovní komiky a nebojí se ani pikantních situací a zápletek. O tom, že jeho recept na diváky platí, svědčí i to, že komedie Anna, poklad rodiny nebo Na správné adrese jsou na českých scénách s úspěchem uváděny. Hra A do pyžam! měla premiéru 7. prosince 1985 v divadle Michel v Paříži. Inscenaci režíroval sám autor a představení dosáhlo devíti set repríz. Záznam inscenace vysílala i francouzská televize. Hra byla mnohokrát přeložena a hraje se na řadě scén. Režisér Petr Hruška komedii obsadil Jiřím Langmajerem, Davidem Suchařípou, Martinem Hruškou, ženské role alternují Martina Válková, Kateřina Brožová a Kateřina Hrachovcová s Nelou Boudovou.

V listopadu přijde na řadu opravdová klasika českého divadla. Slezské divadlo Opava přiveze Maryšu bratří Mrštíků, realistické drama z moravské vesnice o osudu mladé ženy provdané proti její vůli za bohatého vdovce. Hra, která byla nejdříve tehdejším dramaturgem Národního divadla Ladislavem Stroupežnickým odmítnuta jako příliš krutá a drastická, se stala pokladem české dramatiky. Opavskou inscenaci nastudoval režisér Městského divadla v Brně Zdeněk Černín, který v Opavě uvedl už Zkrocení zlé ženy, Višňový sad a Gogolovy Hráče. Autorem výpravy je vedoucí katedry scénografie pražské DAMU Jan Dušek a hudební stránku inscenace tvoří melodie Jiřího Pavlici.

Po tradiční prosincové pauze se ani v lednu 2005 předplatitelé nedočkají divadla na jevišti kulturního domu. Místo toho je dramaturg zve na zájezd do zlínského Městského divadla na muzikál Šumař na střeše. Když měl Šumař v roce 1964 svou premiéru v New Yorku, ze dne na den se stal hitem, během devíti let nepřetržitého uvádění strhal všechny návštěvnostní rekordy a získal řadu cen. Velmi ceněná je i filmová verze díla autorské trojice Joseph Stein, Jerry Bock a Sheldon Harnick. Příběh prostého židovského lékaře, jeho ženy a dcery, kteří prožívají své radosti a starosti v malém městečku carského Ruska, je stále populární a hudební stránka také neztratila nic ze své síly. „Zlínské představení je opravdu zážitek. Nejen že jde o velmi výpravnou hru, ve které účinkuje asi osmdesát lidí, ale Šumař na střeše má také obrovské lidské poselství. Myslím, že rozhodně stojí za vidění,“ podotkl Jiří Cachnín. Zlínskou verzi muzikálu nastudoval hostující režisér Dodo Gombár.

Únorové pokračování abonentní série přivede do Kopřivnice divadelní spolek Kašpar. Představení ‘Na Havla’ je inscenací tří krátkých divadelních textů Václava Havla. První jednoaktovka Chyba vznikla krátce po Havlově propuštění z vězení v roce 1983 a je hořce komediálním příběhem o vězni, který se dopustí jen banálního přestupku. Audience patří k obecně nejznámějším Havlovým hrám. Příběh spisovatele, který je režimem uklizen do pivovaru, kde jej jeho nadřízený přesvědčuje, aby sám na sebe donášel, je opravdu notoricky povědomý. Ve Ztížené možnosti soustředění se pak autor věnuje tématu glorifikace vědy a techniky. Představení režíroval Jakub Špalek a do představení obsadil Jana Potměšila, Petra Lněničku, Milenu Steinmasslovou, Evu Elsnerovou a další herce.

Také závěrečné březnové představení bude složeno ze tří kratších příběhů uváděných pod titulem Víš přece, že neslyším, když teče voda. Velice směšné, ale zároveň důvěrně známé příběhy o zdrcující touze po úspěchu, o tom, jak vžité představy o ‘posvátném svazku manželském’ mizí, jakmile staršímu muži poplete hlavu mladá dívka, a třetí část hry je dialog starých manželů, jimž se vzpomínky na minulý život a lidé, s nimiž měli co dělat, pletou až k absurditě. Diváci se v režii Petra Háši mohou těšit na Petra Nárožného, Václava Vydru, Danu Morávkovou, Janu Brejchovou, Květu Fialovou a Jiřího Ptáčníka.

Prodej předplatitelských vstupenek bude zahájen v pondělí 23. srpna. Cena prvního pořadí je 550 Kč, druhé pořadí přijde na 475 korun, vstupné pro děti a mládež bude stát 300 a 260 korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.