Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Přes sedm stovek podnikatelů přerušilo živnost

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu zavedení minimální daně z příjmů a zvýšení minimálního ročního vyměřovacího základu pro placení pojistného pro drobné podnikatele a živnostníky, jež vešlo v platnost od ledna, část podnikatelů ruší svá živnostenská oprávnění. „Srovnáme-li údaje z živnostenského rejstříku za období od 1. ledna do 31. července 2003 se stejným obdobím v letošním roce, zjistíme, že počet vydaných živnostenských listů a koncesních listin mírně stoupá. Z toho by se dalo usoudit, že novela zákona o dani z příjmu a novely příslušných zákonů, týkajících se odvodů podnikatelů na sociální a zdravotní pojištění, neovlivnily chuť nových podnikatelů zkoušet podnikat. Ovšem, pokud bychom srovnali počty přerušení provozování živnosti v tomtéž období, došli bychom k závěru, že číslo je už méně utěšující. Loni za stejné období přerušilo provozování živnosti 482 podnikatelů a v letošním roce je to 753. Podobný údaj bychom našli také u zrušení živnostenského oprávnění - v roce 2003 za zmiňované období to bylo 67 a letos 118,“ uvedla Pavla Jurková, vedoucí živnostenského úřadu kopřivnické radnice.

Jak ale podotkla, sedmdesát osm podnikatelů letos oproti loňským čtyřiceti čtyřem pokračuje v dříve přerušeném provozování živnosti. „Tyto údaje by svědčily pro to, že se někteří podnikatelé nezalekli předpisů, ale z druhé strany přerušení a zrušení je také výrazně vyšší. I když nám podnikatelé neuvádějí důvody, myslím, že určitě se na tom ty předpisy podepsaly. Na druhou stranu spousta podnikatelů, která zrušila činnost, to měla jen jako tzv. vedlejší činnost a možná, že nikdy ani pořádně nepodnikali. Když zjistili, že by s tím byly spojeny určité finanční povinnosti, tak to přišli vypořádat. Vím ale i o několika případech drobných živnostníků, kteří podnikali prakticky od okamžiku, kdy soukromé podnikání v této republice bylo možné, kteří ovšem nezaměstnávali žádné lidi a žili tzv. z ruky do huby, a ti byli opravdu donuceni s touto živností skončit, a to je mi velmi líto. Byli to lidi, kteří se opravdu snažili podnikat, nechtěli být na podpoře nebo čerpat prostředky státu, odváděli poctivě daně a tyto předpisy způsobily, že na tom státu zřejmě budou závislí a brát podporu v nezaměstnanosti. Nevím přesné číslo takovýchto podnikatelů, ale já osobně znám dva,“ dodala Jurková.


    [Top]    


V létě řeší strážníci městské policie nejčastěji rušení nočního klidu

K o p ř i v n i c e (hod) - V letních měsících nejvíce zaměstnávají strážníky městské policie stížnosti na rušení nočního klidu.

„Během prázdnin máme nejvíce stížností z Lubiny, kde se konají každou sobotu diskotéky, na které se sjíždí mládež ze širokého okolí. Podle našich odhadů víme, že tam bývá až kolem osmi set mladých lidí,“ sdělil velitel Městské policie Kopřivnice Jan Müller. Někteří z nich si při cestě zpět dokazují svou sílu a vyvracejí popelnice či dělají jiné přestupky. Těmto nešvarům se snaží strážníci předcházet a hlídky velmi často projíždějí obcí a provádějí kontroly. „Síly vynaložené na kontrolu takové akce a zabezpečení vlastního bezproblémového průchodu jsou vysoké. I na veřejných schůzích jsem říkal, že Lubina je nejhlídanějším místem v Kopřivnici bez ohledu na roční období,“ rozvedl šéf strážníků. V Kopřivnici není žádná vyhlášená diskotéka jako v Lubině, takže zde s mládeží nejsou takové problémy.

V samotném městě je nejrušněji v pátek v noci, kdy nejen mládež korzuje mezi restauračními zařízeními. V minulosti byly velké stížnosti na předzahrádky u restaurací. Na těch se přestává obsluhovat po setmění, takže zde stížností ubylo. „Protože žádná z restaurací nemá klimatizaci, v létě větrají otevřenými okny. Hluk a hlasitá hudba ruší občany bydlící v bezprostřední blízkosti, kteří volají k nám na služebnu a dožadují se nápravy. Snažíme se domlouvat personálu, aby ztlumili hudbu,“ dodal Jan Müller.


    [Top]    


Nové lajnování zvýšilo počet parkovacích míst

Nové, užší značení parkovacích
míst má za cíl zvýšit počet míst
ke stání automobilů, kterých se nejen
v této části města tradičně nedostává.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - V současné době intenzivně probíhá na Severu obnova vodorovného značení na všech parkovištích a stáních pro motorová vozidla. „S rozsáhlejší obnovou značení na parkovištích jsme v Kopřivnici započali v loňském roce po více než deseti letech,” uvedl správce komunikací a dopravního značení firmy Slumeko, s. r. o., Vladimír Pustka s tím, že každoroční objem provedené práce je vázán na množství uvolněných finančních prostředků. V letošním roce se podařilo vyjednat v rámci rozpočtu mandátní smlouvy na obnovu vodorovného značení na komunikacích, kam spadají mimo jiné parkoviště, přechody pro chodce, dělicí čáry aj., částku dvě stě padesát tisíc korun. Přesto ještě není jisté, zdali bude vodorovné značení dokončené na celém Severu. V současné době jsou v jednání ulice Družební, 17. listopadu, Česká a Příčná.

Zároveň s obnovou vodorovného značení dochází i k organizaci parkování. „Při mapování současného stavu jsme přišli na to, že některá parkovací místa jsou předimenzovaná, což je luxus, který si při nedostatku parkovacích míst nelze dovolit,” vysvětlil Pustka. Opírá se při tom o doporučení platné normy ČSN 736056, která umožňuje přeznačení šířky kolmých stání na 2,25 metru, měřeno od středu čar vyznačujících stání. Stání této šířky se používají v oblastech s převážně dlouhodobým parkováním, tzn. v lokalitách sídlišť, u podniků nebo záchytných parkovišť. Lze je však použít i u parkovišť s krátkodobým stáním, např. u stadionu a jiných sportovních zařízení. Naopak u supermarketů, obchodních center, zdravotnických zařízení, hotelů a nádraží má být použito stání o šířce 2,40 metrů.

„Na sídlišti Sever jsme objevili původní stání dokonce o šířce 2,60 metrů. Řekl bych, že v mnoha případech došlo k razantnímu přeznačení a je jasné, že současný stav nemusí lidem vyhovovat. Na druhé straně se město na základě norem a platných předpisů snaží zvýšit počet parkovacích míst ve městě. Bohužel za situace, kdy je na Severu, ale i celoplošně v Kopřivnici nedostatek parkovacích míst, nelze jinak, než přistoupit k takto nepopulárnímu opatření. Lze spíše zalitovat, že k tomuto opatření se mělo přistoupit již dřív, ale z důvodů nedostatku finančních prostředků se k tomu dospělo až v této fázi,” uvedl Vladimír Pustka.

Na mnoha místech se tímto postupem zvýšila kapacita parkovacích míst o 10 až 15 procent.


    [Top]    


Na Severu se začne s regenerací za měsíc

K o p ř i v n i c e (ili) - Projekt regenerace sídliště Sever, do kterého se veřejnost nebývale aktivně zapojila, vstoupil do další fáze. V současné době probíhá výběrové řízení na realizátora stavby - 1. etapy regenerace.

„Po předání dalších požadovaných dokladů na ministerstvo pro místní rozvoj v polovině srpna budou pro Kopřivnici uvolněny finanční prostředky ze státního rozpočtu do jednoho měsíce,“ přiblížila nejbližší postup koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 Radka Chalúpková.

Výstavba parkoviště a příjezdové komunikace naproti ZŠ 17. listopadu s propojením na Trappes bude probíhat na podzim letošního roku. Předpokládaný začátek výstavby parkoviště je stanoven na září, k ukončení by mělo dojít koncem roku.

Nutnost řešení parkování a průjezdnosti sídlištěm vyplynula z analytické i návrhové části projektu regenerace sídliště, stejně jako z výsledků dotazníkového šetření a ankety provedené mezi obyvateli sídliště Sever.

Ve státním rozpočtu bylo v letošním roce na regeneraci sídlišť v celé republice vyčleněno sto milionů korun. Pro příští rok se plánuje podpora ve stejné výši. Kopřivnice bude o dotaci žádat i v příštím roce, a to na realizaci 2. etapy - vybudování parčíku u domu s pečovatelskou službou na ulici České, nové řešení předprostor školy 17. listopadu a vybudování dalších parkovacích míst, případně rekonstrukce některého z menších vnitrobloků.


    [Top]    


Voda ve větřkovické přehradě je stále vhodná ke koupání

K o p ř i v n i c e (hod) - Od 14. května, kdy Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje hodnotí kvalitu vody na koupacích místech, je voda v přehradě ve Větřkovicích hodnocena jako vhodná ke koupání. Výjimkou bylo období prvních čtrnácti dnů v červenci, kdy byla voda v přehradě hodnocena jako vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.


    [Top]    


Stíny

Dne 9. srpna prováděla hlídka městské policie pochůzkovou činnost na ulici Husově, kde kolem třiadvacáté hodiny přistihla dvě dívky, které rozhazovaly plastové láhve. Strážníci zjistili totožnost. Jednalo se o dívky ve věku patnácti a šestnácti let z Kopřivnice. Dotyčné musely láhve uklidit a za přestupek znečištění veřejného prostranství byly řešeny na místě.

Dne 16. srpna kolem půl druhé v noci přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že z jednoho bytu na ulici Francouzské se ozývá hlasitá hudba a dochází k rušení nočního klidu. Hlídka MP se snažila kontaktovat majitele bytu, ten však na zvonění a výzvy nereagoval, proto bude celá záležitost předána ke správnímu řízení.


    [Top]    


Účastníkům cykloprojektu se dostalo přivítání jaderničkou

S k o t n i c e (ili) - Druhý ročník projektu Krásná země aneb Putování napříč Českou republikou se uskutečnil poslední červnový víkend. Cílem projektu České centrály cestovního ruchu - CzechTourism bylo upozornit české turisty na široké možnosti trávení dovolené u nás a zároveň přesvědčit podnikatele i státní správu o významu cestovního ruchu pro naši ekonomiku.

Trasa projektu měřila přes tisíc kilometrů a z Karlovarského kraje vedla přes kraj Plzeňský, Jihočeský a Středočeský. Odtud cyklisté přejeli do krajů Vysočina, Jihomoravského, Zlínského a Moravskoslezského, kde byla celá jízda 16. července slavnostně ukončena na česko-polsko-slovenské hranici v Hrčavě. Patnáctého července v dopoledních hodinách uvítala obec Skotnice společně se zástupci Regionu Poodří celý cyklistický peloton, který tento den mířil z Frenštátu pod Radhoštěm do Ostravy.

Místopředseda dobrovolného svazku obcí Region Poodří Oldřich Usvald přivítal účastníky projektu Krásná země za celé Poodří a prezentoval turistické cíle a zajímavosti v regionu, včetně ochutnávky turistického produktu - pálenky pooderská jadernička.

A jak celou akci hodnotí starostka Skotnice Anna Mužná? „Bylo to oboustranně příjemné setkání. Účastníkům jsme věnovali propagační materiály obce a regionu a pozvali je v rámci jejich putování Českou republikou někdy příště k návštěvě.“


    [Top]    


Své ano si řekli na Hončáku

M i k r o r e g i o n (ili) - Se svatbami na netradičních místech mají zkušenosti i starostové z mikroregionu. Ve Štramberku už oddávali v zahradě rodinného domku na Libotíně, na dominantě města na Trúbě, ale i v místním amfiteátru.

Před nedávnem proběhl svatební obřad i v Petřvaldíku na zahradě. „Oddával jsem však už i v nemocnici,“ vzpomněl si petřvaldský starosta Vojtěch Myška.

Ani Skotnice ve výčtu netradičních míst nezaostává. Svatební obřady se v letošním roce uskutečnily v restauraci Na Statku a na Hončově hůrce. V druhém případě si tak novomanželé řekli symbolické ano v místě svého prvního setkání.


    [Top]    


Štramberskou Trúbu bude provozovat projekční firma

Areál štramberského hradu bude mít
od letošního podzimu nového jediného nájemce. Radnice z několika zájemců
vybrala ostravskou firmu Technoprojekt.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Detaily smluv v současnosti řeší štramberská radnice s budoucím nájemcem areálu tamního hradu. Dominantu města, štramberskou Trúbu, stejně jako sousední Hrstkovu chatu bude na základě vítězství ve výběrovém řízení v dalším období provozovat ostravská projekční a inženýrská společnost Technoprojekt.

Firma zcela jiného zaměření byla vybrána i přesto, že o provozování hradu se ucházel například Fond Janáčkovy Hukvaldy nebo štramberský podnikatel, který již provozuje několik historických objektů. „Generální ředitel Technoprojektu Martin Zuštík vsadil na vylepšení hradu po urbanistické stránce a udělá z něj skutečnou dominantu v Jurkovičově stylu. Na to členové výběrové komise slyšeli,“ vysvětlil starosta Štramberka Jan Socha. Vítěz tendru na nového provozovatele slibuje stylově sladit například vnitřní vybavení objektů v areálu hradu tak, aby lahodilo oku návštěvníků a odpovídalo požadavkům památkářů. Jednou z podmínek radnice při výběru nového nájemce bylo také oživení hradního areálu pořádáním nejrůznějších kulturních a zábavných akcí. „V tomto chce Technoprojekt spolupracovat s největšími odborníky v okolí a na programu se bude podílet s lidmi, kteří to umí. V tom, co nám předložili, uvádějí, že chtěli, aby charakteru hradu odpovídala i programová nabídka,“ uvedl Socha.

Stávající nájemce Hrstkovy chaty ji opustí na konci září a do konce října odejde i kastelán z Jaroňkovy útulny, od prvního listopadu tak nový nájemce bude moci převzít celý areál do svých rukou. První ze slibovaných úprav na hradě by podle Sochy měly být patrné do dvanácti měsíců, což je také zkušební doba, po kterou bude nájemce na hradě fungovat. „Nájemní smlouva, na které pracujeme, počítá se zkušební dobou, měla by být uzavřena na deset let a mimo jiné stanoví, že nájemce musí uspořádat minimálně čtyři akce na hradě do roka,“ prozradil Socha. Co se týká finančních podmínek, firmu čeká nepříliš vysoký nájem, ale městu bude muset odvádět přibližně šedesát procent z každé vstupenky a radnice navíc očekává, že Technoprojekt bude z části investovat do areálu hradu a na své náklady jej udržovat v provozuschopném stavu prováděním běžné údržby.


    [Top]    


Příbor čeká na dotační peníze

P ř í b o r (dam) - Na konci srpna očekávají v Příboře rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, zda jejich projekt vybudování Centra Sigmunda Freuda postoupí do dalšího kola výběru a bude blíže mnohamilionové dotaci. Ze strukturálních fondů Evropské unie by Příborští rádi získali plných 128 milionů, dalších 15 procent celkových nákladů by měl zaplatit stát a desetinu celkové sumy, tedy asi 17 milionů, Příbor samotný. Kromě rekonstrukce rodného domu zakladatele psychoanalýzy počítá projekt s vybudováním multifunkčního objektu. „Pokud by se nám dotace nepodařilo získat, z vlastních prostředků a peněz případných sponzorů dokončíme výkup a rekonstrukci rodného domu a stavba multifunkčního objektu v jeho sousedství by byla odložena na později,“ řekl místostarosta Příbora Bedřich Turek s tím, že ovšem nepochybuje, že dříve nebo později bude Centrum Sigmunda Freuda stát celé tak, jak předpokládá projekt. Pokud se peníze podaří získat, stavební práce by měly začít zhruba v březnu příštího roku, za dva roky by mohlo být hotovo.


    [Top]    


Obřady na netradičních místech jsou v menšině

K o p ř i v n i c e (ili) - Zákon o matrikách umožňuje pořádání svatebních obřadů i na netradičních místech. Přestože se taková praxe příliš neujala, představitelé města již oddávali u Lyžařské chaty pod Červeným kamenem, pod hruškou v zahradě u rodinného domku v Lubině a v posledním případě na dvoře Muzea Fojtství.

Obě kopřivnické matrikářky Vladimíra Topičová i Šárka Karpátiová se shodují, že zdárný průběh takového obřadu je zcela závislý na počasí a o určitou dávku improvizace nikdy není nouze. „Žadatele vždycky upozorňujeme, že musí všechno připravit i na mokrou variantu, ale ve všech vzpomínaných případech měli novomanželé na počasí štěstí,“ uvedla Vladimíra Topičová.

První vlaštovkou mezi obřady mimo schválené oddávací místnosti byla svatba v dílně na opravu veteránů v Mniší. Svatební obřad pod širým nebem má určitě své kouzlo, a jak matrikářky přiznávají, svatba pod Červeným kamenem s cimbálovou muzikou byla jak vystřižená z telenovely. V Lubině se novomanželé postarali svatebním hostům o pořádné překvapení, když je všechny oficiálně pozvali na kolaudaci domu. To letošní červencová svatba na Fojtství měla lidový nádech nejen cimbálovou hudbou, ale i oděvem sezdávajícího páru. Ženich i nevěsta před oddávajícího starostu Tichánka dokonce předstoupili bosí. „Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek, novomanželé měli předem všechno krásně připravené, svatba měla nádhernou atmosféru a kouzlo,“ hodnotil starosta.

Na druhou stranu není rozhodně nutné zatracovat vlastní obřadní síň ani celý svatební obřad v klasickém stylu, který je pro budoucí novomanžele v našem městě přichystán. „Obracejí se na nás lidé z celého regionu, že byli hosty na svatbě svých přátel a obřad se jim v Kopřivnici líbil natolik, že chtějí svatbu právě u nás,“ těší zájem mimokopřivnických matrikářku Karpátiovou. Za léta praxe se podařilo na kopřivnické radnici skloubit výběr hudby i veršů do té podoby, že doslova nezůstane oko suché. „Snažíme se vyjít požadavkům novomanželů maximálně vstříc, ale na druhou stranu jim některé věci s předstihem rozmluvíme, protože z praxe víme, že by ve výsledném dojmu působily rušivě,“ shodují se obě matrikářky. Svatební obřad, který se koná mimo vyhrazenou svatební síň, přijde novomanžele na jeden tisíc korun.


    [Top]    


Sečení trávy na významných ekolokalitách

K o p ř i v n i c e (ili) - V době prázdnin členové Občanského sdružení Hájenka opakovaně prováděli sečení trávy. „Na některých lokalitách nás čekají dokonce tři seče,“ uvedl předseda ekologického sdružení Dalibor Kvita. Kromě trávy na hrázi a březích u rybníka na Šostýně dojde i na regulaci orobince. V oblasti Váňova kamene byla podstatná část sečena technikou. V ostatních lokalitách, např. ve Štramberku, s ručním sečením vypomáhali brigádníci. „Prováděli jsme také vystříhávání náletů a biotechnické zásahy na Zámeckém vrchu u agresivně se chovajících rostlin,“ doplnil Kvita výčet letních aktivit ekologů.


    [Top]    


Cyklisté jedou do Congletonu

K o p ř i v n i c e (hod) - Osmnáct cyklistů odjelo ve středu 18. srpna na pozvání tamního cykloturistického oddílu do Congletonu, kde budou až do konce měsíce. V partnerském anglickém městě je pro ně připraven náročný program, ve kterém by se měli seznámit s cyklostezkami a tábořišti ve Spojeném království. Radnice přispěla cyklistům částkou ve výši třiceti tisíc korun.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.