Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radostný fest nechystá jen revivaly

P ř í b o r (dam) - Už tuto sobotu bude v amfiteátru městského parku v Příboře opět živo. V pravé poledne tam totiž startuje již třetí ročník Radostného festu. Z názvu festivalu letos poprvé zmizelo slovíčko revivalový, neboť dramaturgie festivalu se částečně pozměnila a nabízí už také kapely interpretující vlastní tvorbu.

Největší hvězdou akce bude jistě tradičně černobílá Laura a její tygři. Populární kapela, jejíž koncerty jsou nahuštěny energií, právě dokončila nové album nazvané Vyškrábu ti oči, které vyjde v září. Návštěvníci festivalu se tak mohou těšit nejen na starší skladby, ale i úplné novinky. Svou vlastní muziku bude hrát také kopřivnický Moravský Anděl. Kapela hrající melodický rock má na svém kontě už čtyři vlastní alba, a tak bude mít z čeho vybírat. Svůj repertoár předvede i ostravská rocková parta Joys. Vynikající show slibuje také vystoupení svitavských The Pink Panthers, kteří se věnují klasickým rock'n'rollům padesátých a šedesátých let.

Na pomezí autorské a revivalové kapely se pohybuje pustějovská formace Nevím. Rockové trio obsazené devíti- až dvanáctiletými muzikanty hraje písně AC/DC, Judas Priest, Jimiho Hendrixe, Led Zeppelin, ale i vlastní repertoár. Přes své mládí předvádějí Nevím na pódiu vynikající show a objevili se již v několika televizních pořadech a byli i předskokany Kabátu.

Příznivci revivalů se mohou těšit na napodobovače U2 Pop z Liberce, Robbieho Williamse a švédskou ABBU v podání jedné skupiny Pop Stars ze Zlína. Zahrají také revivalové bandy Red Hot Chili Peppers z Frýdku-Místku a Kabát z Ostravy.

Ovšem stejně jako v předchozích letech Radostný fest nebude jen o muzice. Hned na začátku festivalu se všichni příchozí mohou těšit na vystoupení divadelní a šermířské společnosti Gonfanon. Ta přímo v dějišti festivalu rozbije své ležení a bude organizovat i řadu soutěží. Jednotlivé koncerty budou proloženy vystoupením kopřivnické taneční skupiny Efekt.


    [Top]    


ZUŠ uspěla s Barevným vírem

K o p ř i v n i c e (dam) - Základní umělecká škola Zdeňka Buriana se může pyšnit dalším soutěžním úspěchem. Ve své kategorii tradiční celostátní soutěže výtvarných projektů získala vítězný titul laureáta. Projekt nazvaný Barevný vír, který mohli Kopřivničané na vlastní oči vidět od konce ledna do konce dubna v prostorách kulturního domu, zaujal porotu pořádající pedagogické fakulty Karlovy univerzity. Na realizaci projektu se podílelo asi dvacet žáků školy. Projekt byl rozložen do tří částí. První byla orientována na velkoplošnou malbu. V ateliéru mladých výtvarníků vznikaly velké abstraktní barevné kompozice malované balakrylem na roletovinu či sololitové desky. Druhá součást projektu byla abstraktní malba na netradiční podklad, který poskytly vyřazené vinylové LP desky. V třetí části se žáci ZUŠ pokusili co nejvíce ‘obarvit’ celý interiér kulturního domu. V rámci celého projektu byla velkým inspiračním zdrojem hudba všech žánrů od klasiky až po moderní taneční muziku. „Při poslechu hudby podléhá člověk určité náladě, a tu je možné vyjádřit barvami. Už od devatenáctého století se výtvarníci spolu s hudebníky snažili muziku vyjádřit barvou a došlo to tak daleko, že dnes se bez barev neobejde žádný koncert populární hudby,“ řekl Zdeněk Babinec, který výtvarný projekt vedl. Další významnou inspirací pro realizátory Barevného víru byla díla Františka Kupky, Aleše Lamara, Joana Miróa či Paula Klea. Realizace projektu byla podle Babince možná jen díky přispění Agentury Fox, která práce žáků ZUŠ využila jako dekorace svého tradičního velkého plesu.


    [Top]    


Štramberské léto tentokrát nabídne především hudbu

Š t r a m b e r k (dam) - Především hudební produkce nabídne letošní Štramberské kulturní léto. To fakticky odstartovaly již minulý týden Dny města a první prázdninová produkce je plánována na sobotu 3. července. Od tří hodin by měli své umění v areálu hradu předvádět šermíři ze skupiny Allegros. Sobotu na Trúbě zpestří také divadelníci z obou ochotnických spolků, kteří na večer připravili zábavný program plný mystiky a strašidel. Navíc rozhled z Trúby si všichni budou moci dopřát až do dvaadvacáté hodiny. V neděli ve tři odpoledne bude v amfiteátru Pod Věží vyhrávat cimbálová muzika Javořinka z Frenštátu pod Radhoštěm.

Jedenáctého července proběhne v Národním sadu koncert jistebnického Malého orchestru a o týden později bude na stejném místě hrát také Dechový orchestr mladých Jistebník. Sedmnáctého a jednatřicátého července si pak na své přijdou milovníci country a trampských písniček. To na Letních večerech na Bařinách hraje skupina Cizinci.

Prvního srpna bude v amfiteátru hrát kopřivnická kapela Camerata. Skupina, jejíž repertoár patří do žánrové škatulky historizujícího folku, bude hrát také od tří odpoledne. Osmého srpna potom přijde řada i na klasiku v podání Lašského žesťového kvinteta, to bude ale koncertovat v Národním sadu. Ve zbytku prázdnin pak Štramberští připravují ještě Tamburášský soubor ze Studénky nebo novojičínský dětský sbor Ondrášek.


    [Top]    


Folklor ostrova Portoriko

Soubor Guamaniqe předvedl
ve štramberském amfiteátru program
tvořený jako průřez folklorem ostrova
Portoriko. Temperamentnímu vystoupení
přihlížely desítky lidí.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.