Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Služby ambulancí o prázdninách

K o p ř i v n i c e (ili) - Během letních prázdninových měsíců budou mít některé ambulance odborných lékařů na kopřivnické poliklinice Therápon 98, a. s., omezený provoz.

Interní ambulance a alergologie - MUDr. Bajerová - uzavřena od 19. do 30. července.
Interní ambulance a diabetologie - MUDr. Fleková - uzavřena od 7. do 16. července.
Kardiologie - MUDr. Sklenář - uzavřena od 2. do 15. srpna.
Psychiatrie - MUDr. Vybíral - ambulance uzavřena od 7. do 9. července a od 2. do 13. srpna.
Neurologie - MUDr. Michalská - uzavřena od 7. do 16. července.
Gynekologie - MUDr. Kyselý - uzavřena od 2. do 11. července, MUDr. Vaněk - ambulance uzavřena od 19. do 30. července.
Gastroenterologie - MUDr. Huvar - uzavřena od 2. do 15. srpna.
Léčba bolesti - MUDr. Macura - uzavřena od 9. do 15. srpna.
Pro změnu MUDr. Canibalová na kožní ambulanci a plastický chirurg MUDr. Furmánek budou ordinovat celé prázdniny, stejně tak bude v provozu urologická ambulance MUDr. Haldy a MUDr. Zábranského.
Praktičtí lékaři sídlící na poliklinice budou mít v době dovolené vypsán zástup na dveřích ordinací. Ordinační dobu svého lékaře je možné ověřit si na telefonním čísle 556 870 111.

Doba dovolených se v žádném případě nedotkne otvíracích hodin všech tří lékáren v Kopřivnici - Lékárny Pod Červeným kamenem na poliklinice, Pharmacia Very v centru města ani Lékárny Archa v nákupním středisku v Kauflandu.


    [Top]    


Při čištění komunikací odtáhli 87 automobilů

K o p ř i v n i c e (hod) - I když pracovníci firmy Slumeko, s. r. o., začali čistit komunikace ve městě a místních částech koncem března, skončili až v druhé polovině měsíce června, neboť během zimy bylo vysypáno kolem šesti set tun inertního materiálu, který bylo nutno z cest odklidit.

„Na úklid města jsme vynaložili za tři měsíce plošného čištění kolem sedmi set padesáti tisíc korun plus sto padesát tisíc korun za uložení 350 tun smetků na skládku do Mořkova. Přestože jsme dávali na vědomí, které ulice budeme čistit, stále jsme se setkávali se stejným problémem, a to s nepochopením majitelů aut, kteří je nechávali stát na místech, jež se měla uklízet. Spolupracovali jsme s městskou policií a auta jsme za jejich asistence odtahovali,“ posteskl si Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, který má na starosti údržbu komunikací.

I když Kopřivnické noviny i kabelová televize informovaly o tom, že auta, která brání v čištění, budou odtahována, přesto jich bylo odtaženo osmdesát sedm. K tomu velitel kopřivnické městské policie Jan Müller dodal: „Lidi si to zpočátku neuvědomovali, že mohou být postihováni, neboť byli zvyklí, že čisticí vozidla je objedou a nic se jim nestane. Než si mohli auto vyzvednout ze dvora Slumeka, museli u nás zaplatit za odtah tisíc tři sta a pak ještě pokutu za nerespektování dopravního značení.“

O termínech byli občané včas informováni v médiích, přitom ze zákona stačí pouze dopravní značení sedm dní předem. „Je škoda, že nám počasí a výrobní kapacity nedovolovaly souběžně při čištění opravit i vodorovné značení. To se nám podařilo jen na ulici Dukelské a z části na ulici Kpt. Nálepky. Jak budeme postupovat v příštím roce, bude záviset na míře znečištění místních komunikací po skončení zimní údržby a také na výši uvolněných finančních prostředků z rozpočtu města. Jen tak budeme moci celý proces více zkrátit, zaměstnat více lidí z evidence pracovního úřadu, nakoupit další sady dopravního značení k označení uzavírek komunikací. Mimořádný průběh letošní zimy znamenal výrazné navýšení nákladů na provádění zimní údržby a následného úklidu zimního posypu, celkem bude ke konci června na této položce čerpáno 3,9 mil. Kč, a proto jsme museli požádat město o dodatečné posílení rozpočtu. Odtahů vozidel se bude nadále využívat nejenom při čištění komunikací, ale také při provádění další údržby vodorovného dopravního značení, čistění uličních vpustí, opravách živičných krytů apod.,“ dodal Pustka.


    [Top]    


Firma Brose věnovala centru několik vyřazených počítačů

K o p ř i v n i c e (dam) - Firma Brose věnovala kopřivnickému Dětskému centru pět počítačů. „Při obměně techniky jsme část našich počítačů vyřadili, vyčistili a nabídli jsme je zdejší speciální škole pro děti s více vadami k dalšímu využití. Těší nás hlavně to, že se dostanou do rukou dětem, které to potřebují daleko víc než ty, které jsou stoprocentně zdravé,“ řekl ředitel společnosti Brose Petr Herman. Dětskému centru přišlo rozšíření počítačového vybavení vhod. „Jsme strašně rádi, že tyto počítače budeme po skončení rekonstrukce moci umístit v nových učebnách. Na všechny budou nainstalovány speciální programy a budou využity nejen k hraní, ale i k výuce. Řada našich žáků navíc počítač využívá jako kompenzační pomůcku,“ uvítala dar šéfka Dětského centra Dagmar Jančálková. Centru se již v minulosti jednou podařilo několik počítačů podobnou cestou získat, tehdy byla dárcem Tatra.


    [Top]    


Nadace přispěla na seminář

K o p ř i v n i c e (red) - Speciální mateřská škola a škola pro děti s kombinovanými vadami v Kopřivnici obdržela šek v hodnotě 14 000 korun na seminář pro pracovníky, a to z Nadace Mostu Naděje, který zprostředkoval senátor Jaroslav Šula.


    [Top]    


I letos bude jeden týden bez teplé vody

K o p ř i v n i c e (hod) - I v letošním roce čeká obyvatele Kopřivnice, kteří jsou napojeni do systému centrálního zásobování teplem, přerušení dodávky teplé vody do domácností.

„Horkovodní systém města Kopřivnice včetně areálu Tatra bude odstaven ve čtvrtek 22. července ve večerních hodinách a jeho provoz bude obnoven v pátek 30. července v průběhu dne. Ze čtrnáctidenní odstávky, která byla běžná ještě před několika lety, se tak stává jednotýdenní výluka v dodávkách teplé vody,“ uvedl Václav Skala, předseda představenstva a generální ředitel Energetiky TATRA, a. s.


    [Top]    


Stíny

Policisté z Kopřivnice zahájili úkony trestního řízení směřující k objasnění a prověření skutečností důvodně nasvědčujících tomu, že byl spáchán trestný čin krádeže a trestný čin porušování domovní svobody, kterých se dopustil 22letý muž. V době od 12. do 17. června v Kopřivnici na ulici Alšově pomocí přineseného žebříku, který si přistavil k otevřenému oknu, vnikl do obývacího pokoje bytu v přízemí. Z obývacího pokoje si odnesl plastový jídlonosič s obědem, přibral s sebou i cukrovinky a dvě krabičky cigaret. 51letému majiteli dále odcizil sportovní šusťákovou bundu a peněženky, čímž poškozenému způsobil celkovou škodu ve výši 930 Kč. Odcizené věci použil pro svou potřebu.

Dne 22. června v odpoledních hodinách přijala stálá služba městské policie telefonické oznámení, že v domě na ulici Dvořákově běhá ve vchodě muž s mačetou a rozbíjí dveře od výtahu. Hlídka MP se okamžitě dostavila na místo, kde čekal svědek celé události. Strážníci dotyčného zastihli ve dveřích bytu. Muž zjevně jevil známky požití alkoholických látek a držel v ruce mačetu. Byl vyzván k vydání předmětu, což dobrovolně učinil. Z důvodu silné podnapilosti nemohl přestupce hlídce podat k celé záležitosti žádné vysvětlení. Byla pořízena fotodokumentace a případ byl předán přestupkové komisi. Jednalo se o 53letého Kopřivničana.


    [Top]    


Opravený radar opět v provozu

K o p ř i v n i c e (hod) - Od minulého týdne je radar opět v provozu a snímá rychlost vozidel přijíždějících do Kopřivnice ve směru od Příbora.

Jak řekl Jan Müller, velitel kopřivnické městské policie, uvažuje se o jeho přemístění, ale ještě nebyly vyrobeny stojany, které jsou nutné k jeho instalaci. „Na vybraných místech bude radar umístěn vždy na období jednoho týdne proto, aby se získaly potřebné údaje ke zhodnocení silničního provozu. Přesto bude nutné, aby hlídky radar kontrolovaly, neboť stál dvě stě tisíc korun, a také proto, aby nedošlo k jeho poškození,“ dodal Müller.


    [Top]    


Příborští zastupitelé navýšili rozpočet města o 50 milionů

P ř í b o r (dam) - Už druhou rozpočtovou změnu odsouhlasili minulý týden příborští zastupitelé. Roční rozpočet města po ní dosáhl sumy 141 441 000 korun, a navýšení tak činí 50,62 milionů korun. Nová rozpočtová změna mírně zvýší také deficit rozpočtu, neboť výdaje po rozpočtové změně vzrostou přesně o čtvrt milionu více než příjmy. „Valná většina všech peněz, které začleníme do rozpočtu, městskou pokladnou pouze proteče. Jsou totiž určeny na neinvestiční náklady školských zařízení, tedy především mzdy zaměstnanců základních a mateřských škol,“ řekl místostarosta Bedřich Turek na adresu přibližně tří desítek milionů, které městu pro školy poskytuje příslušné ministerstvo. Další prostředky, které Příborští nově zařadili do svého rozpočtu, pocházejí především z nejrůznějších dotací. „Podařilo se nám získat dotace na opravu dolního sídliště, rekonstrukce některých chodníků a komunikací. Mezi dotacemi jsou peníze také na opravy jedné ze škol nebo prostředky na připravované Centrum Sigmunda Freuda,“ uvedl Turek.

Finance, které radnice bude potřebovat na uhrazení povinných spoluúčastí jednotlivých dotačních titulů, vezme z běžných daňových příjmů města, ale částečně také z prodeje podílových listů, které drží. „Víme pochopitelně i o dalších dotacích, ale stejně jako řada dalších měst a obcí si nemůžeme dovolit o ně žádat, neboť bychom neměli z čeho zaplatit vlastní podíly,“ uzavřel Turek.


    [Top]    


Stránky obce v novém kabátě

Z á v i š i c e (ili) - Internetové stránky mají Závišice již několik let, ale s příchodem starosty Zdeňka Vajdy doznaly výrazné změny. „Svěřil jsem správu obecních stránek studentu vysoké školy Pavlu Kuběnovi a jemu se podařilo stránky oživit a maximálně zaktualizovat,“ pochvaloval si výsledek spolupráce Zdeněk Vajda.

Fotografie z akcí, informace o blížícím se zastupitelstvu, předpověď počasí, ale i kniha návštěv, v které občané upozorňují na některé problémy. „Ještě potřebuje dotáhnout povinné údaje o veřejně přístupných informacích a pak bychom se chtěli prezentovat v soutěži internetových stránek obcí,“ dodal starosta Vajda.


    [Top]    


Padl traťový rekord v běhu do schodů

V šestém ročníku běhu do štramberských
schodů vyběhla nejrychleji z žen Pavlína
Kvasničková v čase 1:03 minuty.
Foto: Dana Hoďáková

Š t r a m b e r k (hod) - Uplynulý víkend byl v sousedním Štramberku ve znamení Dnů města. Už v pátek se konal v amfiteátru koncert hudební skupiny Musica da gamba.

O den později se běžel již šestý ročník běhu do schodů na Trúbu. „Letos byl překonán traťový rekord učitele Beneše - 34 s a David Balhárek vyběhl do schodů za 32 sekund. V ženách byla nejlepší Pavlína Kvasničková, která je zdolala za 1:03 min. Celkem běželo čtyřiadvacet běžců, což je v porovnání s ostatními ročníky slabší. Letos jsme měli mezinárodní účast,“ zhodnotil šestý ročník Pavel Petráš, předseda sportovní komise a hlavní pořadatel běhu.

V odpoledních hodinách se konal již druhý ročník soutěže o nejlepší štramberské ucho. Vloni soutěžilo celkem jedenáct místních pekařů a cukrářů, letos se jich zapojilo jen devět. „Odborná pětičlenná porota určila za vítěze Ladislava Hezkého. Na druhém místě se umístil Radim Hanzelka a třetí místo obsadila Anežka Svobodová. I turisté mohli hodnotit štramberské uši od těchto výrobců. Své hlasy odevzdalo sto dvacet jedna lidí, kteří určili následující pořadí: 1. Ladislav Hezký, 2. Anežka Svobodová a 3. Martin Bár,“ uvedla Věra Michnová, pracovnice štramberské radnice, která měla soutěž na starosti. Jak dodala, občané města chtějí, aby tato tradice pokračovala.

V sobotu večer zahrál místní divadelní soubor divadla Pod Věží dramatizaci povídky B. Němcové DiváBára v amfiteátru a skupina historického šermu Allegros předvedla ohňové představení na náměstí.

V neděli odpoledne v Národním sadu pokračovaly oslavy kulturním vystoupením místního dechového souboru a skupin Ogaři a Radeg.


    [Top]    


Prázdniny proběhnou ve znamení stavebních úprav

S k o t n i c e (ili) - Poslední sobotní odpoledne ve školním roce patří ve Skotnici tradičně dětem. Letos se však akci Obec dětem dostalo z technických důvodů určitého okleštění. „V žádném případě jsme nechtěli děti ošidit, ale stavební úpravy, které o prázdninách vypuknou naplno, nám oslavy ukončení školního roku nedovolily provést v takovém rozsahu jako v jiných letech,“ uvedla starostka obce Anna Mužná.

V rámci oslav proběhl turnaj žáků v kopané, v kterém své síly změřilo družstvo místních fotbalistů s Příborem, Staříčem a Hrabyní. Po ukončení fotbalových zápasů bylo pro děti zajištěno společné stanování na hřišti ve velkém vojenském stanu.

„Oslavy v tom pojetí, na které jsou naše děti zvyklé, chceme přesunout na konec prázdnin, případně na začátek školního roku, kdy bude zároveň ukončena první etapa přestavby prostor kolem fotbalového hřiště,“ uvedla starostka Mužná.

Obec získala nemalé finanční prostředky jednak z Nadace VIA Praha za projekt, jehož cílem bylo zvýšení podílu nejmladší a nejstarší generace na životě v obci a probuzení jejich zájmu o místní dění, a půl milionovou částkou projekt podpořil ze svého rozpočtu i Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Podle požadavků samotných občanů tak během prázdnin bude vybudováno víceúčelové hřiště s umělou trávou o rozměrech 30 x 18 metrů s mantinelovým systémem oplocení. Pro děti zhruba ve věku od šesti do dvanácti let přibude hrací prvek ve formě věže, která bude doplněna prolézačkami, skluzavkou, provazovými žebříky a dalšími lanovými prvky.

„Pro mladší děti budou vybudovány hrací prvky odpovídající jejich věku a potřebám, jako je kolotoč, houpačky a další prolézačky,“ doplnila Anna Mužná. Starší děti se zase dočkají instalace pingpongových stolů.


    [Top]    


Auto je nutno ihned pojistit

Upozorňujeme občany - vlastníky motorových vozidel na povinnosti, které vyplývají ze zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon stanoví, že na pozemní komunikaci může provozovat vozidlo pouze ten, kdo má sjednáno povinné ručení na toto vozidlo. A dále zákon stanoví, že pokud nebyla ve lhůtě do čtrnácti dnů od zániku pojištění odpovědnosti uzavřena nová pojistná smlouva týkající se téhož vozidla, je vlastník povinen ve stejné lhůtě odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu (respektive registrační značku a osvědčení o registraci vozidla) příslušnému orgánu evidence (tzv. do depozitu). K problémům dochází, a to zcela zbytečně, zejména při změně vlastníka vozidla - při prodeji a koupi.

Na základě nedodržení této povinnosti jsou z podnětu České kanceláře pojistitelů vlastníci motorových vozidel nahlášeni a následně řešeni u zdejšího odboru dopravy a silničního hospodářství pro přestupek, za který je možno udělit sankci až do výše 10 000 korun, případně vozidlo trvale vyřadit z registru silničních vozidel.

Zdeněk Polášek, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství


    [Top]    


Oteplení s sebou přináší pomnožení bakterií Salmonelly

K o p ř i v n i c e (ili) - Období léta a s ním spojené oteplení je zpravidla provázeno nárůstem průjmových onemocnění. Důvodem jsou lepší klimatické podmínky pro pomnožení bakterií v rizikových potravinách při jejich nevhodném uskladnění a nesprávném technologickém zpracování při přípravě stravy, např. při grilování a jiném tepelném zpracování kuřat a jiných druhů mas v přírodě, ale i v domácnostech a provozech veřejného stravování. O výskytu akutních průjmových onemocnění v letních měsících svědčí fakt, že se výskyt salmonelóz za čtyřměsíční období od července do října roku 2003 podílel v našem kraji na více než padesáti procentech všech průjmových onemocnění hlášených za celý rok.

Nejčastějšími původci akutních průjmových onemocnění jsou bakterie - Salmonelly a Campylobacter. Tyto bakterie potřebují ke svému pomnožení jednak vhodné tepelné podmínky v rozpětí od 10 do 45 °C, ale i dobrou živnou půdu. Z tohoto pohledu jsou rizikovými potravinami měkké salámy, tlačenky, jitrnice, sekaná, játrovky, paštiky, mléčné a jiné masové výrobky. Ke kontaminaci lahůdkářských a cukrářských výrobků může dojít prostřednictvím vajec při jejich přípravě při nedodržení správného postupu.

Přestože se výskyt průjmů vyvolaných těmito původci celkově snížil, ve srovnání s loňským rokem bylo na území kraje za rok 2003 postiženo průjmy více než šest tisíc osob. Závažnou byla epidemie salmonelózy v říjnu loňského roku v rámci společenské akce pro důchodce na Novojičínsku, kde z asi tří set účastníků onemocnělo pětasedmdesát osob. Okolnostmi, které umožnily vznik epidemie, byly závady v technologii přípravy stravy pro tuto jednodenní akci.


    [Top]    


Firma Ludvík Moravia se cítí otištěnými články poškozena

„Za nás hovoří kvalita naší práce,“ uvádí Chromečka

Čtenář neznalý konkrétních faktů, které se týkají záležitostí vnitřního provozu kulturního domu si vyvodí z věty - ‘laxní přístup organizátorů kulturních akcí’, že jde o provozovatele kulturního domu, tedy o firmu naši. Nikdo v článku nevysvětluje, že organizátorem akcí však mohou být dva druhy subjektů, a to soukromý externí organizátor (například ASK Kopřivnice pro pořádání plesu sportovců), či samotný provozovatel KDK firma Ludvík Moravia. Pro vysvětlení - v prvním případě si organizace prostory a rozsah služeb pronajímá u firmy Ludvík Moravia, což je potom oběma stranami potvrzeno ve smlouvě o krátkodobém pronájmu. Protože však firma Ludvík Moravia není přímým provozovatelem restaurací, je nájemce upozorňován na to, že si služby v oblasti stravování a občerstvení musí dohodnout s provozovatelem restaurací, nebo si je zajistit sám v prostorách příležitostného baru Pomněnka. Je tak vždy odpovědný za nabídku občerstvení a stravování určené návštěvníkům. Velmi často se však u těchto nájemních akcí stává, že organizátor, který si akci lidově zpackal, protože si tyto služby nezajistil, přesvědčuje své návštěvníky o neschopnosti naší, potažmo pana Chromečky, současného provozovatele restaurací. V druhém případě, kdy je organizátorem akce samotný provozovatel KDK, se tyto služby zajišťují stejným způsobem. To znamená, dohoda s panem Chromečkou, nebo zajištění občerstvení a stravování s pomocí externí firmy.

Protože si zcela oprávněně myslím, že externí organizátoři akcí i pan Chromečka dostali vždy dostatek informací o způsobu, jak se tyto služby zajišťují a pracovníci firmy Ludvík Moravia mají navíc příkaz kdykoliv pana Chromečku plně informovat o průběhu a zajištění akcí, tak se domnívám, že laxní může být teď již jen paní redaktorka nebo ve svých vyjádřeních pan Chromečka, nikoliv však firma Ludvík Moravia.

Pod kritiku se všichni odmítli podepsat.

Přestože osobně nikdy nereaguji na kritiku kritika, který nemá takzvaně adresu, a na anonymy teprve ne, v tomto případě udělám výjimku. Ne proto, abych obhajoval služby pana Chromečky, ten na rozdíl od jiných slýchává mou kritiku z očí do očí, ale pro úroveň tohoto článku. Alespoň tři zdánlivě úsměvné glosy si dovolím okomentovat.

1) uveřejnit názor anonyma, který má strach z perzekucí bývalého předsedy ODS, který by se nakonec mohl pomstít i recesní skupině DIREKT, s. m. o., jenž navíc nikdy nebyl členem ani ‘zastřešovatelem’ této skupiny, je prostě absurdní,
2) nezjistit si, kdože všechno čepoval na divadelní přehlídce do ‘potupných’ kelímků pivo, nealkoholické i alkoholické nápoje, není trestuhodné pro toho, kdo to řekl, ale kdo to napsal, protože zrovna na této akci byli provozovatelé dva. To pro objektivitu, nejsou-li KN bulvárem,
3) připustit v tomtéž článku rozpor, že kelímky z papíru jsou pod úroveň divadelních akcí a poté připustit kritiku na podávání nápojů do skla, když jeho cinkot ruší v hledišti, je sice zajímavé, ale nedozvěděl jsem se, co s tím.

Další komentáře nejsou potřeba.

Lubomír Sazovský, ředitel firmy Ludvík Moravia, s. r. o.


    [Top]    


In-line Skate Day

V Klubu Kamarád se konal v sobotu
26. června odpoledne již druhý ročník
závodu In-line Skate Day. Do soutěže
 se přihlásilo přes třicet závodníků
z širokého okolí. V pauzách mezi
jednotlivými koly mohli přítomní
zhlédnout i exhibiční vystoupení.
Foto: Dana Hoďáková


    [Top]    


Ocenění žáků devátých tříd

V pondělí 26. června v odpoledních
hodinách ocenil starosta Jiří Tichánek
žáky devátých tříd ze všech kopřivnických
škol, kteří ukončili povinnou docházku
s vyznamenáním. Na památku žáci obdrželi
knížku Moravskoslezský kraj.
Foto: Dana Hoďáková

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.