Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Představitelé města jednali o věcech spojených s Tatrou

K o p ř i v n i c e (dam) - Špičky radnice a automobilky Tatra se v polovině minulého týdne sešly k jednání nad ožehavými tématy vzájemných vztahů. U jednacího stolu, za kterým se sešli členové představenstva Tatry a zástupce amerického vlastníka Fil Filipov se starostou Tichánkem a jeho zástupci Kryškem a Burešem, se hovořilo o demolicích objektů uvnitř automobilky, výpovědích podnikatelům působícím v areálu firmy, likvidaci skládky neutralizačních kalů za městem, Energetice Tatra nebo prodeji správní budovy.

Jedním z prvních bodů jednání byla situace drobných firem podnikajících v areálu automobilky. „Vyjádřili jsme obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, pokud totiž firmy nenajdou jiné prostory k podnikání, budou muset opustit Kopřivnici, nebo dokonce skončit,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Podle zástupců Tatry mnohé firmy působící v jejích objektech nedodržují smlouvy, porušují platební morálku a další stanovená pravidla. Dalším důvodem vypovězení stávajících smluv jsou prý velké diference ve výšce nájemného. „Dnes nájemci platí od několika korun až po několik set korun za metr plochy ročně, my bychom to chtěli podle jednotlivých typů prostor sjednotit. V krátké době zhodnotíme úroveň nájmů a nové podmínky smluv. Bude záležet na nájemcích, zda na ně přistoupí. Výše nájemného zatím není, ale určitě nechceme novými cenami vyvolat davový odliv všech nájemců,“ řekl finanční ředitel a člen představenstva Tatry Igor Vlček. Zároveň ale připustil, že jsou i objekty, které dnes využívají externí firmy a které Tatra nadále pronajímat nehodlá.

Vlček také potvrdil, že Tatra hodlá pokračovat v započatých demolicích některých nevyužívaných objektů. Budovy, jejichž technický stav neumožňoval další využití, jsou prý dnes již strženy, padnout mají ale i další. „Tatra byla budovaná na výrobu 15 000 vozů ročně, naše plány jsou reálnější. Chceme měsíčně vyrábět 150 až 250 vozů a na tyto potřeby restrukturalizovat areál. Sestěhováváme provozy, aby byla výroba efektivní. Proto otevřeně říkáme, že plánujeme i další demolice,“ uvedl Vlček. Zároveň automobilka přislíbila městu, že v dostatečném časovém předstihu získá seznam všech objektů ke zbourání a bude mít čas najít pro ně využití nebo je nabídnout firmám, které by v nich mohly působit.

Město a Tatra si vzájemně vyjasnily také věci související s likvidací skládky neutralizačních kalů. „Problém byl v tom, že Tatra a město měly zřejmě rozdílné informace. Automobilka vycházela z toho, že peníze od státu může získat pouze na skládky na území závodu,“ přiblížil místostarosta Milan Bureš.

Obě strany se dohodly na dalším jednání na kompetentních místech, které by mohly celou záležitost uzavřít. „Máme zájem se zúčastnit jednání se všemi kompetentními lidmi, kteří o přidělování státních zdrojů rozhodují. Budeme na likvidaci skládky maximálně participovat, pokud řešení bude v naší moci a možnostech,“ potvrdil finanční ředitel Tatry.

Při posledním jednání, předtím než zastupitelstvo rozhodovalo o koupi správní budovy Tatry, byla radnice zástupci Tatry pouze ubezpečena, že nehrozí žádné následné zmražení majetku podniku, a to ani v souvislosti s existující žalobou minoritních akcionářů Tatry.

Management Tatry rovněž deklaroval zájem Tatry vlastními silami rekonstruovat Energetiku Tatra a rozhodnutí, že prodej či pronájem společnosti již není na pořadu dne. „Byli jsme ubezpečeni i o tom, že Tatra hodlá dál pokračovat v dodávkách tepla pro město,“ potvrdil místostarosta Bureš.

Zástupce amerického vlastníka Tatry Fil Filipov, který rovněž předsedá dozorčí radě podniku, se s novináři nesetkal, vzkázal pouze, že jediným jeho cílem je udělat z Tatry ziskový podnik a s médii bude komunikovat až ve chvíli, kdy automobilka dosáhne produkce 150 vozů měsíčně.


    [Top]    


Začínají práce na nové smlouvě o teple

K o p ř i v n i c e (hod) - O krok dále se posunuly práce na modernizaci centrálního zásobování teplem. Automobilka se rozhodla, že Energetiku neprodá a sama se bude podílet na její modernizaci, kterou chce provést do konce roku 2006.

Stávající smlouva na odběr tepla a teplé užitkové vody uzavřená mezi městem a Tatrou je platná do konce roku 2006, ale již nyní se začíná jednat o podmínkách nové smlouvy, neboť ta je nutná pro práce na přípravách projektové dokumentace, kterou pro město zpracovává firma Tenza. Projekt by měl určit, jakým způsobem se bude provádět rekonstrukce a dokdy by měla být ukončena včetně finančních možností. Firma Tenza ho má předat radnici do listopadu. Poté projekt musí schválit zastupitelé.

V rámci připravovaného projektu je počítáno s tím, že by nemělo docházet k letním odstávkám teplé užitkové vody pro město. V plánované rekonstrukci Energetiky se počítá s instalací nových technologických zařízení, které to umožní.


    [Top]    


Zastupitelé schválili zřízení střední umělecké školy

K o p ř i v n i c e (hod) - Zastupitelé, kteří se sešli minulý týden ve čtvrtek, jednali o koupi správní budovy. Dva občané, a to Ivan Telařík a Alois Havel, je odrazovali od tohoto kroku. Nakonec ale došlo ke schválení kupní smlouvy na odkoupení správní budovy od automobilky a město za ní zaplatí třicet čtyři milionů korun, které získalo od státu na její pořízení.

Dalším materiálem, o kterém jednali zastupitelé, byl záměr využití postupně uvolňované budovy Základní školy - náměstí. Po jejím sloučení se školou dr. Milady Horákové a postupném přechodu žáků do této školy bude budova prázdná, proto město již delší dobu uvažuje, co s ní. První variantou bylo zřízení gymnázia, což se později ukázalo jako méně schůdné. Druhému řešení, a to zřízení střední umělecké školy, se dostává větší podpory ze strany zastupitelů. Ti se jeli v pondělí před zasedáním zastupitelstva podívat na fakultu multimediálních komunikací do Zlína, kde si prohlédli školu a získali potřebné informace. Děkan fakulty Pavel Škarka přislíbil radnici pomoc při výběru studijních oborů i kantorů. Z diskuze zastupitelů při projednávání tohoto bodu vyšlo najevo, že všichni souhlasí s tím, aby v Kopřivnici vznikla střední umělecká škola. Proto pověřili radu, aby vypracovala žádost na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na její zřízení od 1. září 2006. Posunutí vzniku školy o jeden rok bude lepší pro její přípravu a také z důvodu sestěhovávání žáků do školy dr. Milady Horákové.

Téměř hodinu se diskutovalo o tom, zda by město mělo prodat pozemek na výstavbu řadových garáží na ulici I. Šustaly. Mnohým zastupitelům se nelíbí, že se v Kopřivnici staví garáže, které podle nich hyzdí město. I když aut ve městě přibývá, radnice problém s nedostatkem garáží a parkovacích míst neřeší, neboť na to nemá potřebné finance. Jak řekl Milan Šmíd, vedoucí odboru územního plánování, je pryč doba, kdy se stavěly garáže v lokalitách Pod Bílou horou nebo Červeným kamenem.

Tato lokalita už byla jednou projednavána a byla zamítnuta z důvodu nesouhlasu obyvatel, kteří se stavbou nesouhlasili a podepsali petici. Proto nakonec nebyl záměr města o prodeji pozemků schválen.

Zastupitelé mimo jiné schválili závěrečný účet města za rok 2004 a také rozpočtová opatření pro letošní rok.

V diskuzi vystoupil Jaroslav Šula s tím, že rada může za to, že byla uzavřena lékárna Marie Pešlové na Severu. Proti tomu se ohradil místostarosta Milan Bureš, který řekl, že Marie Pešlová požadovala po radnici slevu na nájemném. Ta už platila méně oproti ostatním nájemcům nebytových prostor, kterým bylo letos zvýšeno nájemné. Přesto Pešlová chtěla, aby platila jen čtvrtinu schváleného nájemného, což rada zamítla.


    [Top]    


Příspěvek Ludvíku Moravia byl navýšen přes půl milionu

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem o pět set třicet tisíc korun navýšili zastupitelé roční příspěvek firmě Ludvík Moravia. K původnímu dvousettisícovému navýšení přidali minulý týden dalších 330 tisíc korun. „Přesto budu muset výrazně škrtat. Pocítí to zaměstnanci a zřejmě se to projeví také na programu. Jak ale zatím nemohu konkretizovat,“ reagoval na rozhodnutí radnice ředitel Ludvík Moravia Lubomír Sazovský. Peníze od města jeho soukromá společnost používá nejen k zajišťování kulturní činnosti, ale především režijních nákladů na provoz rozlehlé budovy.

Provozovatel s navýšením příspěvku o 530 tisíc není spokojen, po městě totiž požadoval 900 tisíc. „Je to suma, kterou jsem si nevycucal z prstu. Ty peníze opravdu potřebujeme a ze smlouvy na ně máme nárok,“ tvrdí Sazovský. S tím ovšem město nesouhlasí.

V reakci odboru financí je například napadán požadavek na navýšení prostředků na minimální mzdy zaměstnanců. Podle finančníků radnice není nutné přispívat i na zaměstnance, kteří berou vyšší než minimální mzdu. „Z toho je patrné nepochopení smlouvy,“ brání se Sazovský, neboť podle jeho slov žádá po městě minimální mzdu na každého svého zaměstnance. Ty, kteří berou více, pak prý doplácí z vlastních zisků.

K navýšení příspěvku se mezi zastupiteli strhla vášnivá, víc jak hodinu trvající diskuze. Zatímco lidovečtí zastupitelé Alois Janek nebo Jaroslav Šula fakticky navrhovali další navýšení příspěvku o 175 tisíc korun, Jiří Sumbal (ODS) tlumočil nedoporučení finanční komise schválit i radou navržených 330 tisíc korun. „Nemám dostatek informací pro to, abych pro navýšení mohl zvednout ruku,“ prohlašoval další člen finanční komise Roman Jelínek. Návrh zvýšit příspěvek nakonec neprošel jen o jediný hlas a zastupitelé Ludvíku Moravia přiklepli již zmíněné navýšení o 330 tisíc korun.

Ještě než zastupitelé schvalovali příspěvek na letošní rok, schválili vyúčtování loňské účelové dotace, které přijali bez jakýchkoliv výhrad.


    [Top]    


Připomněli odkaz komunisty popravené ženy

Krátký pietní akt ve škole nesoucí
její jméno připomenul minulý týden výročí
popravy doktorky Milady Horákové.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 25. června se sešli ve vestibulu Základní školy dr. Horákové členové Konfederace politických vězňů, Masarykova demokratického hnutí, starosta Jiří Tichánek, učitelé a žáci školy a další hosté, aby si připomněli padesáté čtvrté výročí popravy Milady Horákové. S krátkými projevy vystoupil učitel Ladislav Cviček, starosta Jiří Tichánek a Václav Hanzelka za politické vězně. Všichni vzpomínali na morální kredit popravené ženy a také na to, abychom zůstali věrni jejím ideám. Po krátkých projevech byly položeny kytice pod pamětní desku.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Děti z Mateřské školy na ulici České se loučily divadelním představením

K o p ř i v n i c e - Nedočkaví herci vbíhali na pomyslné pódium a kontrolovali, zdali jsou mezi diváky oba rodiče a prarodiče. „Mami, máš foťák? Babička přijde?“ neovládly svou zvědavost šestileté děti, které divadelním představením o Šípkové Růžence ukončily docházku do Mateřské školy na ulici České.

Vystoupení podbarvovala hudba z filmu Jak se budí princezny a pohádkové postavy začali rodiče snímat fotoaparáty a videokamerami. „My jsme ty sudičky z povolání, umíme věštit na počkání,“ přednášela malá děvčata a vysloužila si potlesk na otevřené scéně. Ten v závěru patřil zaslouženě všem účinkujícím stejně jako učitelkám Janě Dominikové a Janě Holubové, jejichž nervozita byla viditelně větší než u jejich svěřenců. „Loučení je pro mě opravdu těžké, protože s nimi postupuji od malička,“ neskrývala dojetí druhá z jmenovaných. Pohádku s dětmi učitelky nacvičovaly měsíc, samy si vyráběly kulisy a částečně i kostýmy. Zatímco o roli Růženky, sudiček nebo šípkových růží byl zájem velký, hra málem ztroskotala na nezájmu o roli zlé sudičky. „Museli jsme Karolínku dlouze přesvědčovat, že je to v podstatě nejdůležitější role, bez které se pohádka nedá hrát,“ poukázala Jana Holubová na jeden z problémů, které musela při obsazování rolí řešit.

Divadelní představení děti předvedly nejen rodičům, ale i žákům 1. a 2. tříd ze Základní školy 17. listopadu a také seniorům ze Střediska sociálních služeb. Čtvrteční slavnostní odpoledne vystoupením neskončilo. Dětem byly na rozloučenou předány upomínkové listy a drobné dárečky a po ukázkách tanečních vystoupení dětí z menších oddělení došlo na špekáčky na zahradě školky.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.