Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 24/2004
ze dne 17. června 2004

Čtenářský servis

Kulturní servis

Odpovědnost provozovatele za odložené věci

Na ‘přechod’ přírodní cestou nově a ještě lépe


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 17. června v 17.30 a 20 hodin, pá 18. a so 19. června ve 20 hodin dobrodružný film USA Ohnivý oceán. Pro bývalého kovboje se dlouhý závod nelítostnou krajinou arabské pouště mění na boj o přežití. Do 12 let nevhodný
Pá 18. - ne 20. června v 18 hodin komedie USA Dvanáct do tuctu. Steve Martin v hlavní roli téměř hororové komedie o rodině s dvanácti dětmi ...
Ne 20. června ve 20 hodin, po 21. června v 18 a 20 hodin akční film Japonska Samuraj. Strhující snímek osamělého bojovníka rychlého meče a neochvějné intuice ...
Čt 24. - so 26. června v 18 hodin komedie USA Scooby Doo II: Nespoutané příšery. Nemilosrdný psí bojovník se tentokrát musí postavit největší výzvě své kariéry
Ne 27. - út 29. června v 18 hodin komedie USA Scary Movie 3. Tentokrát si bere na mušku nejúspěšnější filmy tohoto roku: Pána prstenů, Harryho Pottera, Kruh atd.
Čt 24. - po 28. června ve 20 hodin psychologický thriller USA Skryté okno. Johnny Depp v hlavní roli filmové verze příběhu Stephena Kinga. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Po 21. června od 14 hodin Evropský svátek hudby (před KDK)

Katolický dům Kopřivnice

Ne 20. června v 11 hodin Posezení u kávy a čaje

KINO ŠTRAMBERK

Ne 20. června v 17 a 19.30 hodin erotický thriller Piková trojka. Do 18 let nepřístupný
Ne 27. června v 17 a 19.30 hodin romantická komedie USA Nesnesitelná krutost. Do 12 let nevhodný

KINO PŘÍBOR

Po 21. června v 17 a 20 hodin film USA Návrat do Cold Moutain. Do 15 let nepřístupný
St 23. června v 18 a 20 hodin akční film Francie Na plný plyn. Do 12 let nevhodný

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 17. - ne 20. června v 18 a 20.30 hodin film USA Umučení Krista. Mládeži nepřístupno
Pá 18. - so 19. června ve 21.30 hodin Spy Kids 3D: Game Over (Letní kino)
Po 21. - st 23. června v 18 hodin komedie USA Dvanáct do tuctu
Po 21. - st 23. června ve 20 hodin film USA Muž, který zabil. Do 12 let nevhodný
Pá 25. - so 26. června ve 21.30 hodin thriller USA Van Helsing. Do 12 let nevhodný (Letní kino)

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Pá 25. června ve 20 hodin Jazz v české kotlině. Minihistorie českého jazzu od roku 1923 v originálních nahrávkách


    [Top]    


Odpovědnost provozovatele za odložené věci

Dotaz: Při návštěvě restaurace jsme si odložil kabát na věšák. Při odchodu jsme však zjistil, že mi byl kabát odcizen. Provozovatel restaurace se však na mě ohradil s tím, že v blízkosti věšáků je umístěna tabule ‘za odložené věci neručíme’ a na základě toho nemám nárok na náhradu škody.

Příslušné ustanovení občanského zákoníku o odpovědnosti za škodu způsobenou na odložených věcech stanoví odpovědnost všech, kdo provozují činnost spojenou zpravidla s odkládáním věcí jako např. restaurace, kavárny, vinárny, hostince, kadeřnictví, kulturní zařízení a další. Provozovatel odpovídá fyzické osobě za škodu na věcech odložených na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se obvykle odkládají, jak vyplývá z ustanovení § 433 občanského zákoníku. Odložení věcí na místě obvyklém je možné jen tehdy, když ten, kdo činnost provozuje, neurčí místo k odkládání věcí. Této odpovědnosti se může provozovatel zprostit, jen pokud prokáže, že by ke škodě došlo i jinak, např. při působení živlů. Nedostatek technického a prostorového vybavení provozovny nezbavuje provozovatele odpovědnosti za škodu na odložených věcech. Odložení věci v takových prostorách vyplývá z potřeby, aby dotyčná osoba mohla přijmout poskytovanou službu. V důsledku odložení tak vzniká stav, kdy nad danou věcí pozbývá osoba bezprostředního dozoru a dispozice a vystavuje ji riziku případného odcizení či poškození. Nutno proto poznamenat, že nejde o věc odloženou, jestliže nad ní může osoba vykonávat bezprostřední dozor a dispozici.

Odpovědnost se vztahuje i na škody způsobené na věcech, které s odkládanými věcmi jako s věcmi hlavními zpravidla používají, popřípadě k nim náleží, a proto jsou s nimi zpravidla odkládány. Za klenoty, peníze a jiné cennosti však provozovatel odpovídá jen do výše 5 000 Kč.

Provozovatel podniku, jehož provoz přináší pravidelné odkládaní svršků, nemůže svou odpovědnost za škodu na vnesených nebo odložených věcech ani vyloučit ani změnit vyhláškou vyvěšenou v provozovně. Jde např. o vyvěšené prohlášení, že se za některé věci neručí, i když jde o věci obvykle odkládané.

K uplatnění práva na náhradu škody na odložených věcech postačí, je-li tento nárok uplatněn např. u vedoucího provozovny nebo u pracovníka této provozovny. Právo na náhradu škody musí být uplatněno u provozovatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno nejpozději patnáctého dne po dni, kdy se poškozený o škodě dověděl.

Doporučujeme provádět uplatnění škody u provozovatele za přítomnosti svědků, nebo si nechat o této skutečnosti podepsat prohlášení provozovatele.

Mgr. Lukáš Jansa, advokát Nový Jičín, tel. 596 11 22 33
advocatius@advocatius.cz, www.advocatius.cz


    [Top]    


Na ‘přechod’ přírodní cestou nově a ještě lépe

V poslední době se to přírodními preparáty na léčbu klimakterických potíží v lékárnách doslova hemží a přibývají jako houby po dešti. Většinou se ale opakují již známé varianty buď tzv. včelích produktů, fytoestrogenů, výtažků z ploštičníku eventuálně jiných rostlin. Složení jednotlivých nových preparátů je většinou naprosto stejné nebo se jenom velice málo liší v přidaných vitamínech a minerálech. Preparáty se pak odlišují pouze způsobem zpracování, názvem a výrobcem. Na základě výzkumu a klinických zkušeností u nás i v zahraničí bylo zjištěno, že působení jednotlivých složek používaných k výrobě přírodních preparátů je nejúčinnější, jsou-li použity v kombinaci. Proto jako novinka na náš trh přichází preparát SARAPIS Soja, který není jen novinkou v názvu. Svou kombinací složek, které již mnozí známe z klasického Sarapisu (osvědčená kombinace včelí mateří kašičky - gelée royale, květního a fermentovaného pylu) a nově extraktů ze sojových bobů a z červeného jetele, poskytuje ze současných přírodních produktů nejkomplexnější péči pro ženy v klimakteriu. Vhodná kombinace fytoestrogenů ze sóji i z červeného jetele zajišťuje širší spektrum účinku, než je tomu při použití fytoestrogenů pouze z jednoho zdroje.

Silnější účinek se projevuje nejen při odstraňování klasických klimakterických vegetativních potíží, jako jsou návaly horka a potu, bolesti hlavy, migrény, bušení srdce, podrážděnost, deprese, zvýšená únava, poruchy koncentrace, závratě, nespavost, ale také při řešení potíží s močovou inkontinencí, pálením a svěděním v pochvě, suchostí kůže a sliznic, snížením libida a mnoha dalších obtíží. Účinnější je i při snižování cholesterolu, snížení rizika vzniku aterosklerózy, infarktu myokardu a mozkové mrtvice, rovněž i při snižování rizika osteoporózy, účinněji zpomaluje odbourávání kostní hmoty a podporuje ukládání vápníku v kostech, mimo jiné i snižováním ztrát vápníku močí.

Preparát je určený prakticky pro všechny ženy, není vhodný pouze pro ženy s alergií na složky přípravku. Jiné vedlejší a nežádoucí účinky nejsou známy. Mezi ženami je velmi oblíben, jelikož přes svou vysokou účinnost nezvyšuje tělesnou hmotnost uživatelek a mohou jej užívat i ženy s bolestmi hlavy a migrénami, tromboembolickým onemocněním, zánětem žil, křečovými žílami, vysokým krevním tlakem, cukrovkou, epilepsií, myomy, bolestmi a otoky nohou, chronickými poruchami jaterních funkcí aj.

SARAPIS Soja je volně k dostání v lékárnách. Podrobnější informace získáte bezplatně na zelených tel. linkách 800 100 140 a 800 100 464. Volat můžete po - čt od 9 do 16 hod., pá od 9 do 12 hod. Své dotazy můžete zasílat na e-mail. adresu: poradime@volny.cz. Internetové stránky: www.vegall.cz

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.