Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Evropský svátek hudby se letos ponese ve znamení prolínání řady žánrů

K o p ř i v n i c e (dam) - Po čtvrté se do Kopřivnice vrací Evropský svátek hudby. Celodenní hudební produkce bude v pondělí 21. června na pódiu před kulturním domem rozdělena do dvou částí. Dopolední program určený především školám bude patřit zdejším souborům. V devět hodin ráno vystoupí na pódium kapela OG&BA ze ZŠ dr. Milady Horákové, zhruba po hodině ji vystřídá další školní kapela. ZŠ Alšova bude reprezentovat tamní skupina Petr-klíč. Závěr dopoledního programu pak obstarají Zpěváčci z klubu Kamarád.

Hlavní odpolední část programu odstartují již ve dvě hodiny zpěvačky S-kvartetu. Soubor čtyř bývalých studentek novojičínského gymnázia už v Kopřivnici několikrát úspěšně vystupoval a má za sebou také velký charitativní koncert v Beskydském divadle. V jejich repertoáru jsou známé evergreeny a také tradiční černošské spirituály.

Zhudebněné básně Kainara, Ortena, Hraběte či Žáčka posluchačům přednese zlínská folk-rocková skupina PASS. Kapela obsazená akustickými i elektrickými nástroji za šest let své existence stihla vydat dvě vlastní CD a koncertovat na řadě festivalů a na Moravském vrabci ve Frenštátě pod Radhoštěm před dvěma lety obsadila druhé místo.

„Pro letošní ročník Evropského svátku hudby bude typické mísení žánrů. Každý z vystupujících přistupuje k muzice vlastním způsobem bez ohledu na žánrové škatulky,“ prohlásil dramaturg Jiří Cachnín a této charakteristice plně odpovídá také zařazení Ivo Cicvárka a jeho kapely OKO do programu. V jejich případě se posluchači mohou těšit na akustickou hudbu s prvky šansonu, folku, jazzu a blues.

Jako čtvrtý v pořadí se v pozměněné sestavě publiku předvede domácí OP Jazz Banda, hned po něm mladá Maria Hoffman. Teprve patnáctiletá zpěvačka je dcerou rozhlasového moderátora a písničkáře Ivana Hoffmana. „Přestože je jí teprve patnáct let, je to vyzrálá umělecká osobnost a kromě převzatých folkových a bluesových skladeb hraje na klavír a zpívá své vlastní písničky,“ přiblížil vystoupení Marii Hoffman Cachnín.

Kombinace rocku s moravskou melodikou se dočkají ti, kteří přijdou na koncert brněnské skupiny Cymbelín. Barevnou zemitou worldmusic v jejich podání již bylo možné slyšet na řadě tuzemských i zahraničních festivalech, ale třeba také na brněnských divadelních scénách. Kapela má na svém kontě dvě desky a spolupráci s takovými osobnostmi, jako je Petr Skoumal, Zuzana Lapčíková, Radůza a dalšími.

„Zážitkem myslím bude také vystoupení šternberské skupiny Filadelfia. Kapel zaměřených na funky gospelovou muziku s dechovou sekcí a hutným rytmickým základem u nás není mnoho,“ láká před kulturní dům Cachnín. Jako jedna z hlavních hvězd celého programu bude vystupovat se svou doprovodnou kapelou slovenská zpěvačka Silvia Josifoska. Tato originální zpěvačka má největší oblibu v blues a soulu, ale nevyhýbá se ani funky, rocku či jazzu. Jako jediná zpěvačka spolupracovala s Jaroslavem Nohavicou na albu Moje smutné srdce. Tečkou za celým programem, jehož konec plánují pořadatelé okolo desáté hodiny večerní, udělá svým energickým blues vyhlášená skupina Hoochie Coochie Band.


    [Top]    


Music Freud nabídne řadu zajímavých interpretů

P ř í b o r (dam) - Příjemná muzika naplní v sobotu amfiteátr městského parku v Příboře. Hudební festival Music Freud začne první návštěvníky vítat v poledne. Hudební nadílku odstartuje až v jednu populární DJ a moderátor rádia Hey Milan 105 kg Krajčí. Ve čtrnáct hodin před publikum nastoupí první kapela. Valašskomeziříčské Sbiranico hrající stylově nespoutanou barevnou a k tanci svádějící muziku postavenou na vynikajícím vokálu. Barevnou a veselou muziku o hodinku později přiveze známá pražská SKA formace Vertigo a ostravské Kuličky štěstí. Kapela, která vznikla okolo frontmana Adama Parmy, hraje funky s citelnou latinskoamerickou inspirací. Náboj a energie koncertů skupiny z ní také udělaly ostravskou Regionální kapelu roku. Tvrdší kytarovou muziku přivezou opavští HC3. Skupina, která se prosadila za hranicemi a vydala CD až v daleké Austrálii, posluchači uslyší v novém kabátě, do sestavy totiž přibyly ženské hlasy.

Nekompromisní nářez přivezou z ‘Valmezu’ i Elektrick Mann, stále populárnější kapela kombinující hutný hard core s moderními prvky elektroniky a rapu bude hrát od devatenácti hodin. Ve čtvrt na devět by svou novou desku měla předvést pražská crossoverová parta Post - It, která se vloni probojovala až do semifinále soutěže Coca-cola popstar. O půl desáté dostane prostor asi nejznámější jméno z nabídky Music Freudu, jesenická kytarová legenda Priessnitz. Příjemným oživením pak bude před jedenáctou hodinou startující koncert loňských vítězů Coca-Cola Popstar skupiny 100°C. Kapela s vynikající pódiovou show, velkými koncertními zkušenostmi a nezařaditelným stylem se dokázala prosadit v konkurenci 766 kapel z celé republiky. Tečku za celým letošním Music Freudem udělají domácí BugaBoo.


    [Top]    


Hrad oživí slavné svatojánské sny

H u k v a l d y (dam) - Dvě činoherní představení předznamenají o blížícím se víkendu jedenáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Po loňském úspěchu se na hrad znovu vrátí činoherní soubor opavského Slezského divadla se svou inscenací Shakespearova Snu noci svatojánské.

Výtvarně i pohybově zdařilé představení se odehraje v prostředí předsunutého opevnění hradu. Pod režijním vedením Václava Klemense se diváci mohou těšit například na Sabinu Figarovou, Zdeňka Jordu, Kateřinu Volnou nebo Jakuba Stránského. Stejnou inscenaci mohlo kopřivnické publikum vidět také v loňské sezoně divadelního předplatného kopřivnického kulturního domu. Začátky představení v sobotu 19. června i v neděli 20. června jsou o půl deváté večer.


    [Top]    


Základní umělecká škola chystá novinky

K o p ř i v n i c e (dam) - Inovace pro následující školní rok připravuje Základní umělecká škola Zdeňka Buriana. K již zavedeným vyučovacím oborům od září přibudou nové. Jako protipól klasiky se slibně rozvíjí výuka hry na elektronické klávesové nástroje. „Tento nástroj je pro svou cenovou dostupnost oblíben zejména rodiči a pro zajímavé zvukové efekty i žáky,“ řekl ředitel školy Zdeněk Babinec. Osm přihlášených žáků umožní od září nově otevřít také výuka hry na kytaru. „V kytarové třídě máme několik volných míst, ještě během prázdnin se mohou přihlásit až čtyři noví zájemci,“ prozradil Babinec. Nepříjemným překvapením byl prý nezájem o výuku hry na cimbál. „V okolí je řada cimbálovek, kde by se takový hráč časem uplatnil a škola vlastní i nový cimbál. Naše dětská cimbálovka začíná být vyhlášená a řada okolních měst nám ji může jen závidět,“ uvedl Babinec s tím, že i zde je škola ochotna dodatečně přijmout jednoho až dva žáky.

Novým trendům se přizpůsobuje také výtvarný obor. K třídám s klasickou výukou přibývají třídy specializované. Část hodinových dotací zde bude věnována na multimediální tvorbu, základy digitální fotografie, počítačovou grafiku a experimentální uměleckou tvorbu.

Naopak původně avizované otevření literárně-dramatického oboru školy se v příštím roce ZUŠ ještě nedočká. „Přihlásila se nám pouze dvě děvčata, a to na otevření třídy nestačí. Tuto myšlenku ale ze zřetele nepouštíme. Povolení od ministerstva je platné a v dalším školním roce se opět pokusíme obor otevřít,“ nechal se slyšet Zdeněk Babinec. Ten jako jeden z důvodů nezdaru vidí poměrně velkou nabídku divadelních kroužků například v DDM, kterým škola nemůže cenově konkurovat, neboť výše školného je daná.


    [Top]    


Krátce

Exotický folklor naplní v pondělí 21. června štramberský amfiteátr Pod Věží. V rámci svého evropského turné se tam zastaví profesionální soubor Guamaniqe z Portorika. Návštěvníci vystoupení se mohou těšit na tanec a hudbu původních jihoamerických indiánů. V případě nepřízně počasí se akce, jejíž začátek je plánován na půl šestou večer, uskuteční v kulturním domě na náměstí.

Příznivci country hudby se mohou v sobotu v osm večer těšit na skupinu Cizinci, která bude koncertovat v areálu hřiště na Bařinách.


    [Top]    


Dny obce Lichnova

Dny obce Lichnova ozdobila také řada
koncertů. Početné publikum si například
užilo vystoupení ostravské funky jazzové
kapely Sherlock Band. Ta na pódiu
vystoupila nejprve s jazzovou muzikou
a po hlavní hvězdě Elvis Presley Revivalu
ještě s latinskoamerickými melodiemi.
Foto: David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.