Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Děti Země chtějí cementárně bránit i žalobami

Š t r a m b e r k (dam) - Ekologické sdružení Děti Země nepřestává házet připravované stavbě cementárny pod Kotoučem klacky pod nohy. Naposled chtěli největší odpůrci stavby, kteří ji úspěšně zdržují již mnoho měsíců, pohrozit žalobou proti takzvanému Integrovanému povolení, které již schválil krajský úřad i ministerstvo životního prostředí.

Když o svém záměru informovali, neměli ekologové jasno ani v důvodech podání žaloby. „Budou buď procesní, odborné nebo majetkoprávní,“ napsalo sdružení ve své tiskové zprávě. Ekologové sice po několika dnech svůj původní záměr přehodnotili a rozhodli se Integrované povolení u soudu nenapadnout, přesto vyvolali rozhořčení investora. Ten označil fakt, že se ekologické sdružení opírá o majetkové vztahy, procesní nebo neurčitě naznačené odborné pochybení, za skandální snahu o jeho poškozování. „Ani jeden z těchto důvodů nemá s ekologií vůbec nic společného. Dětem Země jde pouze o zdržování výstavby cementárny a ne o přírodu,“ řekl jednatel investora cementárny, společnosti Lasselsberger, CZ Luděk Šílený. Podle něj tento postup ekologického sdružení již hraničí s vydíráním. Mluvčí investora Tomáš Želazko v tiskové zprávě uvádí, že postup ekologů jen znovu potvrdil, že Dětem Země nejde o ekologii, ale prosazují zájmy různých zájmových skupin.

Tím, že před soudem nenapadnou Integrované povolení, ovšem aktivity Dětí Země namířené proti cementárně rozhodně nekončí. Přestože ještě nebylo ani vydáno, už nyní se ekologové netají tím, že soudně zpochybní přímo stavební povolení cementárny. „Bylo mi sděleno, že efektivnější bude podat žalobu až proti stavebnímu povolení, které je posledním důležitým správním rozhodnutím,“ vysvětluje Miroslav Patrik z Dětí Země změnu v jejich plánu. Podle Dětí Země bude mít taková žaloba navíc větší váhu, v případě jejich požadavku na přiznání odkladného účinku, který by znamenal, že až do doby ukončení soudního procesu by Lasselsberger nemohl stavět.


    [Top]    


Internetový portál CPR má prý pomoci podnikatelským aktivitám Kopřivnicka

K o p ř i v n i c e (dam) - Už zhruba měsíc provozu má za sebou webový Portál rozvoje podnikání Kopřivnicka. Nový internetový projekt kopřivnického Centra podnikání a rozvoje (CPR) si klade za cíl co největší informovanost podnikatelské veřejnosti ve zdejším regionu a pomoc při rozvoji výroby a obchodu na Kopřivnicku.

„Portál rozvoje podnikání Kopřivnicka přináší užitečné informace z oblasti legislativy týkající se podnikání, informuje o možnostech podpor a dotací ze Strukturálních fondů Evropské unie a ze státního rozpočtu,“ prohlásil o portálu ředitel CPR Jan Koliba. Návštěvníci stránek na adrese www.prokopr.cz v budoucnu prý také naleznou informace o veřejných zakázkách u nás a v zahraničí a informace o poptávkách zahraničních firem. Dále jsou na stránkách zveřejněny seznamy lokálních firem, nabídka volných prostor k podnikání či kontakty na státní instituce zabezpečující podnikání.

Podnikatelé najdou na stránkách také některé úřední formuláře nebo nabídku odborných kurzů a seminářů v Moravskoslezském kraji.

„Obsah stránek je pravidelně aktualizován a hodláme jej také dále zkvalitňovat. Náměty uživatelů stránek lze zasílat prostřednictvím rubriky Dotazy a připomínky na úvodní straně portálu,“ řekl Jan Koliba a dodal, že věří v to, že stránky svým malým dílem přispějí k rozvoji firem a podnikání v regionu.


    [Top]    


Hlídka městské policie bude jezdit v novém voze

V tomto novém vozidle budou ve velmi
krátké době jezdit strážníci městské policie.
Nové auto má lepší podmínky
pro převoz osob i materiálu.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - Již brzy budou mít občané možnost vidět strážníky kopřivnické městské policie v novém vozidle. Městská policie má k dispozici dvě vozidla, bílou fabii a červený favorit, který dosloužil. Proto bylo zapotřebí obnovit vozový park. „Koupili jsme vůz značky Citroen, který stál 362 tisíc korun. Za novou fabii bychom zaplatili 312 tisíc, ale nesplňovala by všechny naše požadavky. Navíc, než jsme se rozhodli pro zakoupení tohoto vozu, zjišťovali jsme si různé informace, například náklady na spotřebu, údržbu a další údaje. Nový vůz je prostornější a lépe vyhovuje pro převoz osob a věcí,“ uvedl velitel městské policie Jan Müller.
 
 
 
 
 


    [Top]    


Pod kritiku se všichni odmítli podepsat

K o p ř i v n i c e (ili) - Při přípravě článku o poskytovaných službách restauračních zařízení v kulturním domě byla oslovena nejméně dvacítka organizátorů společenských a kulturních akcí, ale i běžní návštěvníci. Bez výhrad nezůstala ani jediná odpověď, ovšem pokaždé se stejným dodatkem: „Mé jméno v žádném případě nezveřejňujte.“ Většina dotázaných poukázala na svou ať už přímou nebo vzdálenou vazbu na skupinu Direkt, kterou Petr Chromečka „zastřešuje“, nebo na fakt, že by kritika mohla být považována za snahu politické diskreditace osoby provozovatele, který byl několik let předsedou místní organizace ODS.

Takže k dispozici je pouze pár anonymních postřehů, které můžete vy čtenáři v dalších vydáních rozšířit nebo vyvrátit:

  • při Kopřivě jsme raději chodili hromadně na pivo do Žáby. Obsluha nestíhala a navíc čepovali do plastových kelímků. To se snad dá vyřešit zálohovým systémem nebo to potvrzuje obecně známý fakt, že zařízení disponuje omezeným množstvím skla,
  • roky trvalo, než se personál restaurace dokázal připravit na nápor návštěvníků kulturních akcí o přestávce. „Když však při vážném divadelním kusu slyšíte v hledišti cinkot skleniček, tak si přejete, aby svoje aktivity zrušil.“
  • když jsem si chtěl na foxáckém plese objednat kávu, dostalo se mi odpovědi, že nejsou hrníčky a není nesco. Jeden ze čtyřiadvaceti hrníčků, které měla restaurace k dispozici, jsem si sehnal a po vypití turka jsem objevil i původní otisk hladiny kávy. To servírka komentovala slovy, že nemá čas hrnky umývat,
  • nechat doznít kulturní zážitek po koncertě nebo divadle není možné, protože servírka vás hned ve dveřích upozorňuje, že za chvíli zavírá,
  • jídlo prý vaří opravdu dobré, ale na plese je prakticky nemožné to vyzkoušet. Nepřipravit se na akci, na které je několik stovek lidí a jejíž termín je znám měsíce dopředu, je jednoznačně neschopnost provozovatele,
  • sortiment slaného občerstvení je slabý a zaručeně na akcích do hodiny dojde,
  • ať si kdokoli stěžuje, má na to pan Chromečka zaručenou zahlazovací metodu. Pozve dotyčného na skleničku, nejlépe na dvě.

    [Top]    


Stíny

Neznámý pachatel 4. května před večerkou U Matesa výstřelem z dětské pistolky zasáhl plastovou kuličkou do pravého oka procházející třicetiletou ženu. Způsobil jí zhmoždění rohovky s krvácením do přední komory. Její léčení trvá dodnes. Policie začala šetření na základě regresního hlášení jako přestupek. Po zaslání lékařské zprávy je překvalifikována na trestný čin ublížení na zdraví.

Dne 8. června ve večerních hodinách požádala obsluha jedné z restaurací v sídlištní zástavbě Korej, že mají problémy s opilou ženou, která nechce opustit provozovnu. Po zjištění totožnosti byli vyrozuměni nejbližší příbuzní, kteří si dotyčnou odvedli domů. Celá záležitost - přestupek buzení veřejného pohoršení - bude dořešena na služebně MP.

Dne 9. června krátce po půlnoci byly kamerovým systémem na středu města zaznamenány čtyři podezřelé osoby. Jednalo se o podnapilé muže, kteří na kruhovém objezdu ničili dopravní zařízení. Na místo byla neprodleně vyslána hlídka MP, která výtržníkům zabránila v jejich jednání a na místě uložila blokovou pokutu.

Trestného činu zpronevěry se dopustil muž (ročník 1963) z Příbora tím, že jako zaměstnanec firmy sídlící v Ústí nad Labem převzal před budovou Komerční banky od poškozené ženy (roč. 1960), bytem Kopřivnice, částku 1 260 euro za účelem uložení svěřených finančních prostředků v České Podnikatelské pojišťovně, a. s., k dalšímu zhodnocení. Do současné doby tak neučinil, finanční hotovost použil pro vlastní potřebu.


    [Top]    


O koupi správní budovy se bude jednat za týden

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden ve čtvrtek 24. června se uskuteční řádné zasedání zastupitelstva města Kopřivnice. Od čtrnácti hodin se budou zastupitelé zabývat mimo jiné závěrečným účtem města za rok 2003, rozpočtovými opatřením k rozpočtu na letošní rok a rozpočtovým výhledem na období let 2005 a 2006. Dále se bude projednávat a schvalovat vyúčtování příspěvku firmě Ludvík Moravia za rok 2003 a navýšení dotace pro letošní rok. Na programu bude projednáván záměr využití ZŠ - náměstí pro oblast školství a kupní smlouva, smlouva o nájmu pozemku a nebytových prostor - správní budovy Tatry. Dále se bude schvalovat prodej pozemku firmě Erich Jaeger, s. r. o.


    [Top]    


K lyžařskému areálu se sešlo třináct připomínek

K o p ř i v n i c e (ili) - Termín, do kterého bylo možné se vyjádřit k nově vznikajícímu lyžařskému areálu na Červeném kameni, vypršel a připomínky byly postoupeny vyhlašovateli, tj. Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje.

„U nás se sešly celkem čtyři připomínky - od Českého svazu ochránců přírody, Občanského sdružení Hájenka, k Červenému kameni se vyjádřilo město a za občany nezůstal lhostejný pan Trtík,“ shrnula Michaela Korčeková z kopřivnického odboru životního prostředí.

Na krajském úřadě se sešlo celkem třináct připomínek - šest z dotčených správních úřadů a sedmkrát se vyjadřovala veřejnost. „V současné době jsou připomínky zpracovávány a jejich závažnost se posuzuje při zpracování závěru zjišťovacího řízení. V něm krajský úřad, odbor životního prostředí, rozhodne o tom, zda předložený záměr bude nutné dále posuzovat v celém rozsahu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí nebo bude dále posuzován,“ vysvětlila Bohumila Šubrtová z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. V případě dalšího posuzování bude v závěru zjišťovacího řízení stanoveno, jak je třeba oznámení dopracovat, aby mohlo nahradit stávající dokumentaci. Doplněné informace se opět předloží veřejnosti, dotčeným správním úřadům a samosprávným celkům k vyjádření. Cílem procesu posuzování vlivů lyžařského areálu Červený kámen na životní prostředí je shromáždění co nejvíce podkladů, připomínek a vyjádření sloužících k následnému posouzení vlivů záměru na životní prostředí.


    [Top]    


Páté Erbovní slavnosti se konaly v Petřvaldu tři dny

V rámci Erbovních slavností vystupovaly
děti z místní mateřské i základní školy
se svým připraveným programem.
Všechna vystoupení byla odměněna
velkým potleskem.
Foto: Dana Hoďáková

P e t ř v a l d (hod) - Již pátým rokem slaví v obci Petřvald Erbovní slavnosti, a to hned tři dny. V sobotu 5. června byl připraven bohatý kulturní program na zahradě u sokolovny a v areálu cukrárny U Dobroty, kde vystoupily děti z místní mateřské a základní školy, skupina historického šermu Keltik, členové oddílu krasojízdy, Jan Nedvěd se skupinou Příbuzní a další. O den později se představil Klub vojenské historie Ostrava na hřišti tělovýchovné jednoty, který předvedl ukázky vojenského umění z dob napoleonských válek včetně bojové akce. Samozřejmě, že nemohly chybět ani turnaje místních sportovních klubů. Letos počasí pořadatelům nepřálo. „Ještě ráno jsem rozhlasem zval lidi, aby přišli, že i přes nepřízeň počasí nebudou o nic ochuzeni. Jsem rád, že přišlo tolik lidí,“ komentoval účast s povděkem starosta Vojtěch Myška. O týden později, tedy v sobotu 12. června, se slavilo v Petřvaldíku v areálu hřiště, kde se představili i místní hasiči a další.

„Na oslavy jsme z obecního rozpočtu vyčlenili částku sto padesát tisíc korun,“ uvedl starosta Vojtěch Myška. Samotná organizace oslav je velmi náročná, proto s přípravami začínají rok dopředu, tedy hned, jak skončí jedny slavnosti. Na organizaci se podílí deset až patnáct lidí a největší starost leží, jak řekl starosta, na panu Jiřím Hýlovi, který to měl vše na starosti.


    [Top]    


Oprava cesty Mošnovským zpříjemnila život

M o š n o v (dam) - Obyvatelé Mošnova obývající domy bezprostředně sousedící s hlavním průtahem obcí si konečně mohli alespoň částečně oddychnout. Rekonstrukce silnice 1/58 prý totiž snížila hlučnost a vibrace. „Měření hygieniky by mělo proběhnout do tří měsíců a definitivně potvrdit opodstatněnost opravy, ale občané, kteří v blízkosti silnice bydlí, tvrdí, že její rekonstrukce byla velmi přínosná. Vibrace údajně téměř vymizela a i hlučnost se snížila,“ řekl mošnovský starosta Roman Máca.

K opravě frekventovaného průtahu Mošnovem přistoupila správa silnic a dálnic až po dlouhém naléhání. Mošnovští již několik let bombardovali kompetentní místa žádostmi a peticemi a uvažovali dokonce i o radikálnějším postupu, kterým by bylo zablokování silnice. Průlomovým argumentem byly prý výsledky měření provedeného vloni hygieniky, které prokázalo překročení povolených limitů u hluku i vibrací.

Oprava, která na čtrnáct dní úplně zastavila provoz v obci, stála zhruba patnáct milionů. Silničáři nejprve vyfrézovali asfaltovou krycí vrstvu a následně rozdrtili betonové panely v základech silnice, jejichž pohyb byl právě zdrojem zvýšeného hluku i otřesů. „Ještě před tím, než se s rekonstrukcí začalo, byl zdokumentován stav okolních domů kvůli jejich případnému poškození. K ničemu takovému ale podle mých informací během oprav nedošlo,“ pochvaloval si Máca.

Svou troškou k zlepšení situace na průtahu obcí přispěla i mošnovská radnice. Na silnici vyrostly dva ostrůvky a chráněné přechody pro chodce, které mají usnadnit přecházení komunikace především dětem a seniorům. „Tato akce vychází z projektu dopravního zklidnění a stála nás tři čtvrtě milionu korun z obecní pokladny. Kdybychom ale chtěli přechody postavit jindy a ne v rámci celkové rekonstrukce, byly by mnohem dražší,“ vzkázal starosta Roman Máca.


    [Top]    


II. ročník o nejlepší štramberské ucho

Š t r a m b e r k (hod) - V letošním roce vyhlásila štramberská radnice již druhý ročník soutěže o nejlepší štramberské ucho.

Do soutěže se může přihlásit každý Štramberák, tedy i ti, kteří se přestěhovali, ale jak říkají pořadatelé, srdcem jsou neustále doma ve Štramberku. Dále jsou vyzváni štramberští podnikatelé a výrobci štramberských uší. Podmínkou ovšem je zaslání pětadvaceti až třiceti kusů uší, a to nejpozději do 25. června do dvanácti hodin do kulturního domu. Uši budou hodnoceny odbornou porotou i veřejností jak vzhledově, tak především chuťově.

Samotná soutěž se bude konat v sobotu 26. června v kulturním domě od 13.30 do 16.30 hodin. Vítěz soutěže bude oznámen o den později na slavnosti v Národním sadu.


    [Top]    


Radnice v Příboře chce prodat čtvrtinu svých bytů

P ř í b o r (dam) - Zhruba čtvrtinu bytů v obecním vlastnictví hodlá během následujícího roku prodat příborská radnice. Privatizaci tří set bytů bude na základě mandátní smlouvy zajišťovat frýdecko-místecká společnost ISA Consult.

Příborští zastupitelé rozhodli o prodeji části městského bytového fondu po dlouhých letech. „Část bytů byla prodána v roce 1992. Tehdy byly privatizovány jednotlivé bytové jednotky, tento způsob ale nebyl šťastný, a tak tentokrát upřednostňujeme prodej celých bytových domů,“ řekl zástupce příborského starosty Bedřich Turek. Radní počítají se vznikem družstev nájemníků, které budou domy odkupovat. Podmínkou prodeje bytového domu je údajně zájem nadpoloviční poloviny uživatelů jeho bytů. Pevně stanovená je také kupní ceny bytů, za metr čtvereční by kupec měl městu zaplatit 2 000 korun, vzhledem ke stáří domů je ale tato cena téměř u všech prodávaných objektů snížena na 1 600 korun. „Cena každého bytu se bude trošku lišit. Základní cena bude totiž násobena koeficienty, které zohlední úpravy provedené na domě, ale také například výměnu vany, sporáku nebo dalšího vnitřního vybavení bytu. Bytová správa právě zpracovává podrobný materiál ke každému domu a oněch koeficientů bude celkem devět,“ nechal se slyšet Turek. Většina prodávaných bytů je soustředěna na starém sídlišti, ale do privatizace jsou zapojeny také domy v jiných lokalitách a doprodávat se budou i jednotlivé byty v domech, kde již částečná privatizace proběhla. „Firma má začít na prodeji bytů pracovat pět dnů po podpisu smlouvy, který předpokládáme nejpozději příští týden. Brzy by proto měly začít první informativní schůzky, celý průběh privatizace se pak protáhne minimálně na rok,“ prohlásil místostarosta Bedřich Turek s tím, že pokud bude první vlna privatizace úspěšná, nevylučuje, že budou následovat další, i když část bytů si radnice hodlá ponechat jako sociální rezervu.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.