Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


V Kopřivnici přišlo k volbám jen 26,45 procent voličů

Kopřivnický místostarosta Zdeněk Krajčír
vybíral historicky první české europoslance
už v pátek 11. června krátce
po otevření volebních místností.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Uplynulý víkend byl v našem státě ve znamení prvních voleb do Evropského parlamentu. V České republice přišlo k urnám 2 346 010 lidí, kteří dali hlas své straně či hnutí. Procentuálně vyjádřeno hlasovalo jen 28,32 procent oprávněných voličů, zatímco v celé Evropské unii se průměr pohybuje okolo čtyřiačtyřiceti procent.

V Kopřivnici a místních částech přišlo k volbám celkem 4 793 občanů, což je 26,45 procent. Nejvyšší procentní účast za Kopřivnici má volební okrsek č. 3 umístěný na Základní škole - náměstí, kde přišlo volit 226 voličů z 454, což vyjádřeno procenty činí 49,78. Následuje volební okrsek č. 19 z místní části Vlčovice, kde volilo 195 občanů z 456, což je 42,76 %. Zato nejmenší účast vykázal volební okrsek č. 2 na Základní škole Alšově, kde odvolilo pouze 124 ze 751 voličů.

Z politických stran získala nejvíce hlasů Občanská demokratická strana - 1 402, což je 29,33 %. Komunistická strana Čech a Moravy získala 904 hlasů (18,91 %), KDU-ČSL 583 (12,19 %), ČSSD 519 (10,85 %), SNK a Nezávislí získaly shodné množství hlasů - 430 (8,99 %). Dvě strany nenašly své příznivce v Kopřivnici vůbec, a to Strana občanů republiky České a Svobodní.

Tentokrát voliči moc preferenčních hlasů nerozdávali. Našli se i takoví, kterým nebyl znám princip preferencí, neboť kroužkovali kandidáty na prvních dvou místech, což bylo zcela zbytečné. K volebním urnám chodili spíše starší občané než mladší, na čemž se shodli oslovení členové všech volebních komisí. Přenosné volební urny nebyly na rozdíl od místních či parlamentních voleb tolik využívány.

„Při kontrole jsme zjistili, že jedna žena měla půl roku neplatný občanský průkaz. Na možnost vyřízení nového jsme ji upozornili, ale odpověděla, že nemá čas, neboť odjíždí pryč,“ uvedla jedna ze zapisovatelek.

„Během voleb nebyly zjištěny žádné závažné problémy, drobné nedostatky se řešily bezprostředně,“ uvedla Jana Sopuchová, vedoucí správního odboru, která měla volby na starosti.

I když se s počítáním hlasů započalo v neděli 13. června ve 22 hodin, první výsledky byly předány na pracoviště Českého statistického úřadu, umístěné na kopřivnické radnici, ve 22.45 hod.


    [Top]    


Na Lašskou vilu dostala radnice 13 milionů

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnická radnice získala dotaci na rekonstrukci Šustalovy vily ve výši třinácti milionů korun. „Krajský úřad Moravskoslezského kraje nás v naší žádosti podpořil a doporučil ji ke schválení. Dotace byla schválena a poskytnuta z regionálního programu podpory severozápadních Čech a Moravskoslezského regionu pro rok 2004 z ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedl místostarosta Vladislav Kryške.

Stavební rekonstrukce budovy je vyčíslena na částku okolo pětadvaceti milionů korun. „Nárůst finančních prostředků o 4,8 mil. oproti původně plánované částce byl zapříčiněn hlavně změnami v DPH (asi 2,8 mil.), náročnou opravou a úpravou celého podkroví, upřesněním technologie hydroizolačních opatření v suterénu stavby aj. Při rekonstrukci budovy se bude přihlížet i na potřeby osob s tělesným postižením. V budově bude umístěno muzeum rodáků, národopisné a archeologické sbírky, prodejní i výstavní galerie s pracemi dětí a dospělých.

Dále zde bude kavárna s občerstvením. Uvažuje se i o zřízení prodejny potřeb pro výtvarníky,“ dodal místostarosta.

S rekonstrukcí se začne nejpozději do konce srpna a provádět ji bude firma Martiňák - Zajíc. Práce by měly být ukončeny do konce roku z důvodu vyčerpání dotace. Na začátku příštího roku se budou provádět jen práce týkající se muzejních záležitostí a samotná budova by měla být uvedena do provozu v únoru.


    [Top]    


„Za nás hovoří kvalita naší práce,“ uvádí Chromečka

K o p ř i v n i c e (ili) - Hladinu veřejného mínění zčeřilo vystoupení zastupitele Karla Kuboše, který na mimořádném zasedání 29. března vystoupil s kritikou poskytovaných služeb v restauraci Buřinka, jejímž provozovatelem je Petr Chromečka. Na následujícím zastupitelstvu se Karel Kuboš veřejně omluvil a svou kritiku vzal zpět se slovy o neúplných informacích.

Petr Chromečka je v restauraci kulturního domu pátým nájemníkem. „Jsem tady ze všech nájemníků nejdéle. Když jsem zařízení, ať už mluvíme o Buřince nebo Kavárně u muzea, přebíral, chodilo se stravovat deset až třináct lidí. Domnívám se, že když je jich dnes sedmdesát až devadesát, že to svědčí o kvalitě naší práce. To jsou zkrátka holá fakta. Že zaměstnávám pět lidí, je druhý fakt. Restaurace jako taková je v nešťastné pozici v tom smyslu, že zákazník si cestu musí hledat celým kulturním domem až do prvního patra a navíc si cestu najde bez reklamy,“ shrnul své působení na postu provozovatele restauračního zařízení Petr Chromečka.

Důvod neopodstatněné kritiky spatřuje v laxním přístupu organizátorů kulturních akcí. „Pokud za mnou pořadatel akce nepřijde a neinformuje mě o předpokládaném počtu návštěvníků s upřesněním, že ode mě chce, abych mu zajistil stravování nebo bar, nemůže se veřejnost divit, když tyto služby nejsou zajištěné v rozsahu, který by uspokojil několik stovek návštěvníků. Je to jednoznačně o přístupu organizátorů, ale kritika se nakonec sveze na mou hlavu,“ hájí se Chromečka. „Já mám kritiku rád, kritika je motor, který mě inspiruje, na druhou stranu nechci zase ze sebe dělat nějakého velkého profesionála, ale několikanásobný odběr obědů a například zájem o pořádání svatebních hostin či oslav životních jubileí hovoří sám za sebe,“ uvedl Chromečka, který nevylučuje, že některé kritiky vede politická motivace.

V původním záměru projektantů se s restaurací v kulturním domě vůbec nepočítalo, pouze s bufetem, který měl být k dispozici v době akcí. Časem se ukázalo, že je zapotřebí širších služeb.

Proto byl v roce 1991 původní prostor předělán na restauraci. Díky tomu se zařízení potýká se spoustou provozních problémů. Jako technický nesmysl označil ředitel firmy Ludvík Moravia, s. r. o., Lubomír Sazovský Kavárnu u muzea, která měla sloužit jako podpůrný bar pro návštěvníky muzea, a v kterém se za slunečného počasí nedá ani sedět.

„Vystřídala se tady spousta nájemců včetně nás samých a skončilo to pokaždé katastrofálně. Pan Chromečka po stránce jídla udělal z restaurace vyvážený celek, který se pohybuje v nadprůměru. Přestože stoupla konkurence v restauračních zařízeních v centru města, stravuje se tady stále více strávníků,“ poukázal na nezpochybnitelnou stránku Chromečkových kvalit ředitel Sazovský.

Vedení odboru školství, kultury a sportu má k provozování restaurace spíše připomínky koncepčního charakteru, kdy není pracovní doba pružně přizpůsobena konci kulturních akcí, stejně jako sortiment občerstvení například při dětských akcích. „Končí-li divadelní představení o půl desáté, je škoda, že se restaurace zavírá v deset hodin,“ uvedla vedoucí zmiňovaného odboru Radomíra Michálková, která zároveň poukázala na fakt, že akce kulturního domu ročně přilákají zhruba pětaosmdesát tisíc návštěvníků.


    [Top]    


Mimořádné zasedání z důvodu schválení rozpočtových změn

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádné zasedání zastupitelů, jež se uskutečnilo v pondělí 14. června, si vyžádalo schválení rozpočtových opatření k rozpočtu města Kopřivnice na letošní rok. Díky nerealizaci některých investičních akcí dochází k navýšení nevyčerpaného zůstatku, a to na částku 7,025 mil. korun, kterou použije město na pokrytí nákladů na investiční akce v příštím roce.

V letošním roce nedojde k čerpání finančních prostředků na dvě plánované akce, a to domov důchodců a rekonstrukci letního stadionu. Naopak k navýšení financí dojde u akcí na rekonstrukci Šustalovy vily o 5,5 milionu korun, na opatření z energetického auditu na krytém bazénu, jež se zvýší o 2,5 mil. korun, a zimním stadionu - nátěry ocelových konstrukcí, které se prodraží o 875 000 Kč. Tyto prostředky budou vynaloženy na opravu a výměnu části prosklení oblouků štítů.


    [Top]    


Do Běhu Terryho Foxe se zapojilo celkem 1 265 lidí

Josef Jalůvka odstartoval Běh Terryho Foxe
a ihned se také sám vydal na trať stejně
jako nejstarší účastník Milan Huráb.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 11. června se uskutečnil v Kopřivnici již sedmý ročník Běhu Terryho Foxe. I letos se běh konal pod patronací místního domu dětí a mládeže a firmy Ludvík Moravia, s. r. o. Na akci se dále podíleli žáci ze ZŠ dr. Milady Horákové, Český svaz turistů, TJ Sokol a ASK Kopřivnice.

Jako první se postavily na start děti z místních mateřských škol, a to od devíti hodin v rámci třetího ročníku Miniběhu. Těch spolu s učitelkami běželo zkrácenou trať celkem tři sta dvacet devět.

Od jedenácté hodiny vystřídali na startovní čáře nejmenší děti žáci z místních základních škol, kterých běželo celkem sedm set dvacet tři, což je podstatně více než v loňském roce, kdy jich běželo pět set sedmdesát jedna. Hlavní závod odstartoval starosta Jiří Tichánek a zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Jalůvka, jenž se posléze vydal na trať na své koloběžce. Běžců, cyklistů, lidí na kolech či kolečkových bruslích se letos na trať vydalo v porovnání s jinými ročníky málo.

Nejstarším účastníkem běhu byl čtyřiaosmdesátiletý Milan Huráb z Kopřivnice, který se této charitativní akce účastní každoročně a na trať se vydává na kole. Nejmladší účastník, který byl zaregistrován, byl teprve jedenapůlletý Daniel Glogar.

„Letos jsme napočítali celkem 1 265 účastníků běhu a vybrali jsme celkem 16 436,50 korun, což je více než vloni,“ uvedla Hana Pokludová, hlavní organizátorka akce. Jak jsme zaznamenali a také jak potvrdili pořadatelé, hodně lidí přispělo, ale běhu se ani nezúčastnilo. Pořadatelé mají nyní rok na to, aby promysleli organizaci Běhu Terryho Foxe v příštím roce, neboť účastníků z řad široké veřejnosti ubývá. Proto se také letos běh konal v pátek, aby se jej mohly zúčastnit děti jak z mateřských, tak i základních škol.


    [Top]    


Hry bez venkovských hranic byly v Trnávce ekologicky zaměřeny

T r n á v k a - Dvanáct družstev, sedm disciplín a pětihodinové sportovní klání. I tak by se daly charakterizovat Hry bez venkovských hranic, které se v sobotu uskutečnily v Trnávce.

Výsadou pořadatelské obce je příprava jednotlivých disciplín. Na rozdíl od předcházejících ročníků se soutěžící shodli, že nezáleželo tolik na fyzické připravenosti jako spíš na umu, vtipu, šikovnosti a troše štěstí. Trnávka navíc disciplíny napasovala na ekologické zaměření obce, a tak se soutěžící potýkali s žábami, lovem ryb, stranou nezůstali ani čápi. Vyvrcholením soutěžního klání bylo zvládnutí ekologické katastrofy likvidací pet lahví.

Skvělá organizace, připravenost a vtipný doprovodný program - nešetřili chválou účastníci na šestý ročník Her bez venkovských hranic. Stejný pocit měla i starostka obce Božena Londinová: „Hry se opravdu vydařily, počasí vyšlo a nálada byla skvělá.“ Slova uznání adresovala všem vesnickým složkám, které se na organizaci podílely - TJ Sokol Trnávka, myslivcům, zahrádkářům a dobrovolným hasičům.

Každá z dvanácti zúčastněných obcí měla k dispozici svůj stánek, kde se s půlhodinovým předstihem seznámila s chystanými disciplínami. Pak už následovalo složení slavnostního slibu a zahajovací ceremoniál, během kterého tři olympijští bohové zapálili pochodně.

Soutěžní klání jednotlivých družstev bylo nesmírně vyrovnané a rozdíl v pořadí určoval v několika případech pouze jeden bod. Prvenství spolu s vepřovou kýtou získaly sousední Kateřinice, druhé se umístily Bernartice nad Odrou a ze třetího místa se radoval Mošnov. Sedmý ročník her se uskuteční v příštím roce v Suchdole nad Odrou.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.