Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Voda z přehrady se bude pravidelně kontrolovat

L u b i n a (hod) - Stejně jako v minulých letech má pronajatý areál větřkovické přehrady od a. s. Tatry firma Lubina tour, s. r. o., která se stará nejen o úklid celého areálu, včetně sociálního zařízení, ale také o provoz občerstvení na hrázi, restauraci a stanové tábořiště. „Vstupné zůstává stejné jako v minulém roce, i když se zvedly ceny za odvoz odpadků, vody i provozní režie. Dospělý zaplatí šest a děti tři koruny,“ uvedla Jana Řeháková, spolumajitelka firmy Lubina tour.

Aby se předešlo různým fámám o kvalitě vody, která patří k nejlepším v Moravskoslezském kraji, bude hygiena v pravidelných intervalech odebírat vzorky vody. V případě, že by došlo k zhoršení kvality vody, město by o tom bezprostředně informovalo širokou veřejnost prostřednictvím médií.


    [Top]    


Koupaliště se otevře, až se oteplí

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos jsou pracovníci Správy sportovišť Kopřivnice připraveni na letní sezonu. „Koupaliště je již napuštěné, pouze čekáme na zlepšení počasí a ihned otevřeme. Pokud bude pěkně, příští víkend bude koupaliště přístupno pro veřejnost,“ řekl Milan Gilar, ředitel správy sportovišť.

Služby na koupališti budou zajištěny ve stejném rozsahu jako v minulých letech. Stejná situace je u vstupného. Celodenní návštěva bude stát dospělého pětadvacet a dítě dvacet korun. Polodenní vstupenka přijde na dvacet a patnáct korun a večerní plavání od osmnácti hodin na patnáct korun pro dospělého a deset pro dítě. Děti do tří let mají vstup zdarma. „Letos nabízíme zájemcům o plavání permanentky za 250 Kč, které jsou přenosné. Ty budou k dostání v pokladně na koupališti,“ dodal Gilar. Návštěvníci se mohou těšit na aqua-aerobic, o který je zájem na krytém bazéně, a dalším zpestřením bude vodní volejbal v bazéně pro neplavce.

„Z důvodu přípravy projektu na modernizaci koupaliště jsme letos nevynakládali žádné větší finanční prostředky na opravy. Dělali jsme běžnou údržbu celého areálu. Větší opravy byly prováděny pouze u zajištění cirkulace vody v plaveckém bazénu, které jsou nutné z důvodu zpřísnění hygienických předpisů a rovněž ke zlepšení kvality vody v bazénech,“ dodal Gilar.


    [Top]    


Požár v paneláku se stal muži osudným, udusil se kouřem

K o p ř i v n i c e (dam) - Tragický konec měl rozsahem nevelký požár v bytě panelového domu č. p. 1167 na ulici Pod Morávii. Zřejmě na vlastní nedbalost totiž doplatil třiatřicetiletý obyvatel bytu, který se pravděpodobně udusil zplodinami z požáru.

Oheň vypukl kolem šesté hodiny ranní, hasiči dostali oznámení o ohni v 6.19 a minutu před tři čtvrtě na sedm již byl požár zlikvidován. Oheň vypukl v komoře v kuchyni bytu, ta totálně vyhořela a jedovaté zplodiny zamořily byt, ve kterém hasiči objevili bezvládné tělo jeho uživatele. Lékařka už pouze konstatovala smrt a nařídila zdravotní pitvu.

Příčina požáru je v šetření, k zahoření však došlo od otevřeného ohně, tedy například od zapálené svíčky nebo nedopalku cigarety. Vadu elektroinstalace vyšetřovatel vyloučil, neboť pro neplacení záloh byl přívod elektřiny do bytu odpojen.

Z okolních bytů byly evakuovány čtyři osoby, ale k dalšímu zranění nedošlo. Škoda způsobená ohněm byla odhadnuta na dvě stě tisíc korun.


    [Top]    


Přenosný radar bude opraven do čtrnácti dnů

K o p ř i v n i c e (hod) - Řidiči přijíždějící do Kopřivnice ve směru od Lubiny si určitě všimli, že ze sloupu veřejného osvětlení na ulici Čs. armády zmizel radar, který měřil rychlost jedoucích vozidel.

„Radar z počátku měřil rychlost všech projíždějících vozidel, později jsme zjistili, že radar neměří každé vozidlo. Přizvali jsme servisního technika, ale když přijel, porucha se neprojevila. Až při jeho poslední kontrole radar přestal fungovat, a proto si ho odvezl s sebou na opravu. Do čtrnácti dnů bude radar vrácen a namontován na stejném místě, neboť toto místo je nejfrekventovanější,“ sdělil Jan Müller, velitel městské policie. Jak řekl, připravuje se společná akce městské policie s Policií ČR na dodržování předepsané rychlosti ve městě právě u přenosného radaru.

Městská policie se připravuje na přemístění radaru. „Už máme vytipovaná další místa na vjezdu do Kopřivnice, a to na ulici Záhumenní a Obránců míru, kde jsme zjistili, že radar není na co umístit. Musíme nechat udělat držáky na radar a až poté ho můžeme přemístit,“ dodal Müller.


    [Top]    


Seznamy došly změn

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně před týdnem začala distribuce aktuálního vydání telefonního seznamu Zlaté stránky. Na to, aby si majitelé pevných telefonních linek vyměnili své odběrní lístky za nový seznam, mají téměř měsíc. Na poštách se budou Zlaté stránky vydávat do 25. června, po tomto datu bude možné seznamy získat už jen na deseti vybraných místech v kraji. Vyhledávání telefonních čísel v nových seznamech se bude zřejmě lišit, vzhledem ke zrušení uzlových telefonních obvodů jsou totiž čísla řazena v pouhém abecedním pořádku v rámci celého kraje.


    [Top]    


Soutěž v programování

K o p ř i v n i c e (hod) - Ve dnech od 3. do 5. června se na ZŠ Alšově utkají ve finále mezinárodní programátorské soutěže Baltík 2004 mladí programátoři z ČR, Polska a Slovenska, kteří zvítězili ve školních a celostátních kolech ve svých zemích. O medaile budou bojovat i žáci z pořádající školy.


    [Top]    


Co zapříčinilo úhyn stromů v centru a kdo to zaplatí

Nová výsadba poškozené akátové aleje
v centru města půjde
na vrub městského rozpočtu.
Foto: David Macháček

Výsadba stromů v centru byla provedena na podzim roku 2002 formou náhradní výsadby uložené firmě Fastav za kácení dřevin v místě dnešního Kauflandu. Výsadba byla provedena na základě zpracovaného projektu správce veřejné zeleně v návaznosti na plánovanou rekonstrukci celé pěší zóny. Po zvážení podmínek stanoviště a nároků na údržbu byl nakonec vybrán akát - kulovitá forma (Robinia pseudoacacia Umbraculifera).

Stromy v prvním roce po výsadbě všechny přezimovaly a úspěšně přečkaly suché léto - i bez dodatečné závlahy, mimo jeden, který byl vyměněn v rámci záruky. Letošní zima, zejména střídání velmi teplých období s mrazivými, však k 12 stromům z celkového počtu 21, už nebyla ‘tak milosrdná’ a zapříčinila zmrznutí nadzemní naroubované části. K tomuto závěru jsme dospěli s ohledem na letošní klimatické podmínky, konzultací se stavem stejných stromů v okolních městech a také po zkušebním vykopání 2 stromů a vizuální kontrole stavu kořenového prostoru. V důsledku těchto příčin se rozhodl odbor životního prostředí, správa veřejné zeleně nahradit zmrzlé stromy novými stejného druhu. K zamezení možného uhnívání kořenů v důsledku stagnující vody byla na dno výsadbových jam navíc umístěna drenáž, neboť předchozí vrtání odtokových otvorů nemělo dostatečný efekt. Obecně lze říci, že nové výsadby jsou v prvních letech na stanovišti z počátku náchylnější a choulostivější na klimatické a stanovištní podmínky.

A kdo zaplatil tuto výsadbu? Protože stromy první vegetační období přečkaly bez problémů a k jejich zmrznutí došlo až letos v důsledku extrémních klimatických podmínek, nelze na jejich výsadbu bohužel uplatnit záruku. Nová výsadba 12 stromů byla tedy uhrazena z finančních prostředků na výsadbu zeleně ve městě v rámci schváleného rozpočtu. I přes provedená technická opatření a snahu však není možné zcela vyloučit, že se tato situace může v budoucnu opakovat.

Jaroslav Dvořáček, správce veřejné zeleně


    [Top]    


O uvolňované byty je stále velký zájem

K o p ř i v n i c e (hod) - Na inzeráty oznamující možnost získat osm uvolněných obecních bytů zatížených dluhem na nájemném přišlo na odbor bytového hospodářství jednatřicet obálek. Jak nám sdělil Igor Kocurek, vedoucí odboru bytového odboru, zájemci nabízeli za získání jednoho čtyřpokojového, čtyř třípokojových a jednoho jednopokojového bytu částky od 21 500 až do 212 000 korun. U dvou bytů velikosti 0+2 byly nabídky v rozmezí od osmi do pětadvaceti tisíc korun. Kdo se stane nájemcem jednotlivých bytů, o tom rozhoduje rada, která na doporučení komise přiděluje byt tomu, kdo nabídl nejvyšší částku na pokrytí dluhu.


    [Top]    


Stíny

Dne 24. května ve večerních hodinách telefonicky požádala o příjezd hlídky městské policie žena bydlící na ulici Pod Morávií a sdělila, že se jí do bytu dobývá cizí muž. Hlídka na místě nalezla dotyčného, který byl zjevně pod vlivem alkoholu a odmítl prokázat svoji totožnost. Proto byl předveden na P ČR, kde strážníci zjistili, že se jedná o 61letého muže z Kopřivnice. Za přestupek buzení veřejného pohoršení mu byla uložena bloková pokuta.

Dne 30. května kolem čtvrté hodiny ranní přijala stálá služba telefonické oznámení, že nějací mladíci vyvracejí kontejnery na ulici Příborské. Hlídka MP skupinku zastihla na lávce přes Kopřivničku. Dle sdělení svědků tito mladíci řádili už při cestě z Lubiny do Kopřivnice, kde rovněž shodili několik kontejnerů, poškodili zrcátko u auta a několik dvířek rozvodné skříně plynu. Jednalo se 18leté mladíky z Kopřivnice. Celá záležitost bude dořešena na služebně MP.


    [Top]    


Tatra se jednání nezúčastnila

P r a h a (dam) - Další jednání zástupců města na ministerstvu životního prostředí ve věci likvidace nebezpečné skládky neutralizačních kalů v minulém týdnu skončila téměř bez výsledku. Schůzky iniciované senátorem Jaroslavem Šulou se totiž nezúčastnil žádný zástupce Tatry. Právě to, že Tatra přizná založení skládky, je přitom podmínkou zisku šedesátimilionové dotace na její likvidaci. Tatra bude požádána, aby skládku uznala za svou. Pokud tak neučiní, hrozí jí žaloba a následně i povinnost zaplatit likvidaci skládky ze svého.


    [Top]    


V Trappesu v basketbalovém turnaji bodoval Rosťa Svoboda

T r a p p e s (ili) - Pětidenní pobyt ve Francii umožnilo družební město Trappes ve spolupráci s městem Kopřivnice čtyřem vozíčkářům, doprovodu a tlumočnici. Akce se konala u příležitosti týdne soucítění se zdravotně handicapovanými na místní základní škole, která měla umožnit poznat zdravým dětem problémy postižených. Přestože se podle slov pedagogů jednalo o děti s výchovnými problémy, které hned tak něco nezaujme, košíková v invalidních vozících s paraolympioniky je vyloženě nadchla. Síly s profesionály si změřila i kopřivnická výprava a zejména výkon Rosti Svobody byl jimi vysoce ohodnocen.

Příkladná pohostinnost, obětavost a starost z francouzské strany umožnila prožití neobyčejných zážitků, počínaje návštěvou pařížských pamětihodností až po celodenní výlet do Normandie. Celou dobu výpravu doprovázely neobyčejně zasvěcené komentáře Christiana Noela. Na památku každému členu výpravy věnoval Jean-Yves CD se sto dvaceti fotografiemi, které stihl během pobytu pořídit.


    [Top]    


Hry zdravotně handicapovaných už po sedmé v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (ili) - Na dvě stovky účastníků, z toho třicet vozíčkářů, se sešly v sobotu na sedmém ročníku Sportovních her zdravotně handicapovaných. „Ve stejném termínu se konal sportovní den dětí a navíc nepřijeli někteří tradiční účastníci ze Snědovic, Slovenska a částečně i Hrabyně, kteří upřednostnili dovolenou v Chorvatsku. Přijeli však další, takže hry nebyly poznamenané ani malou účastí, ani nižšími sportovními výkony,“ uvedl hlavní organizátor her a předseda Asociace zdravotně postižených Petr Dousek.

V tradičních sportovních disciplínách se zápolilo v běhu, slalomu, elektronických šipkách, petangu, hodu granátem, koulí a oštěpem a ve střelbě ze vzduchovky. Očekávání nezklamali kopřivničtí vozíčkáři Rostislav Svoboda a Dušan Byrtus, kteří v různém pořadí, ale téměř ve všech disciplínách posbírali ve své kategorii medailové ceny i přesto, že se týž den vrátili z týdenního pobytu ve Francii. Stejně obdivuhodné bylo trojnásobné vítězství seniorské závodnice Evy Váňové, pro kterou věk ani francouzské hole nejsou handicapem.

Oproti předcházejícím ročníkům byl pořadateli podstatně zkrácen běh a okruh jízdy mechanických vozíků, což přineslo viditelné zrychlení i hladší průběh. O doprovodný program her se postarala skupina historického šermu Allegros a kynologové s ukázkou výcviku psů.

Slavnostní večer pořádaný v kulturním domě, při kterém bylo předáno sto dvacet ocenění, nezůstal s programem za minulými ročníky pozadu. Taneční skupina Line dance, břišní tanečnice, Direkt a překvapení v podobě nového vystoupení skupiny asociace zdravotně postižených XXXL nikoho nezklamalo. „Na hry se pokaždé těším, nejen kvůli soutěžím, ale hlavně pro možnost se setkat s přáteli, povykládat a pobavit se,“ hodnotil poslední ročník her Milan Smondek z Hrabyně.

Sedmý ročník Sportovních her zdravotně handicapovaných se uskutečnil za finanční pomoci města Kopřivnice a desítek dalších sponzorů z řad institucí a podnikatelů. „Získat dostatek sponzorů je rok od roku těžší. O to víc potěší jejich přístup, kdy předáním daru jejich zainteresovanost nekončí, ale přijmou na hry nebo galavečer pozvání,“ pochvaloval si Petr Dousek.


    [Top]    


Plavání v Příboře v plném provozu

Chladné počasí zatím koupání nepřeje,
přesto otužilejším vyznavačům vodních
sportů koupaliště v Příboře své služby
nabízí již od 17. května.
Foto: David Macháček

P ř í b o r (ili) - V Příboře zcela netradičně zahájili novou sezonu na místním koupališti 17. května, tedy se čtrnáctidenním předstihem. Provozovatele Rudolfa Korčáka k tomu vedlo využití nově otevřených chatek. „Poskytujeme ubytování jak pro rodinné rekreace, tak na školní výlety. Počasí přálo spíše výletům na Hukvaldy, do Štramberka nebo Kopřivnice než vlastnímu koupání, ale přes poledne vodě málokdo odolal,“ uvedl Korčák, který chtěl školákům poskytnout maximální vyžití.

Zatímco cena vstupenek zůstává stejná, tj. dvacet korun dospělý a patnáct korun dítě, provozní doba se zkrátila o dvě hodiny. „Otevřeno máme od devíti do dvaadvaceti, prodloužené plavání do půlnoci se nám v loňském roce neosvědčilo,“ vysvětlil Rudolf Korčák.
 


    [Top]    


Přípravy na sezonu vrcholí: u restaurací se přistavují venkovní posezení

M i k r o r e g i o n (ili) - Na letní turistickou sezonu se každá z obcí mikroregionu připravuje podle svých možností. Vylepšování veřejných posezení, nové nátěry, opravy komunikací apod. Jinde opravy nespojují s turistikou, ale se zlepšením životního prostředí občanů.

„Spravujeme celé centrum obce - posezení, pergola, bezbariérový vstup. Je toho tolik, že si hned všechno nedokážu vybavit,“ nechal se zaskočit otázkou závišický starosta Zdeněk Vajda.

Prioritou Skotnice v době turistické sezony je cykloturistický ruch. „Upravili jsme všechny vjezdy do obce, rekultivovali přilehlou zeleň u vjezdů a vysadili novou,“ uvedla Anna Mužná, starostka Skotnice. Obě obecní pohostinství, která leží přímo na cykloturistické trase, rozšířila venkovní posezení, přibyly stojany na kola i možnost rychlého občerstvení. Vznikla dvě víceúčelová sportovní hřiště. Se zahájením turistické sezony souvisí i otevření výstavní síně ve Skorotíně, kde budou vystaveny výtvarné práce žáků uměleckých škol a dobové předměty.

V Ženklavě kromě rodného domu bratrského kazatele a cestovatele Kristiána Davida je k vidění i památný strom. V obci vražedným tempem vyrostlo posezení za obecním hostincem s kolotočem a houpačkami podle kopřivnického vzoru z parku. „Chtěli jsme vybudovat příjemné místo, kde se mohou obyvatelé scházet i s malými dětmi, a to se nám, myslím, povedlo,“ zhodnotil dílo, které vzniklo svépomocí a pojme zhruba dvě stě lidí, ženklavský starosta Miroslav Drozd.

Častým cílem výletů na kole je mošnovské letiště. „Vedle cyklostezky jsme instalovali situační plánek a návštěvníkům je k dispozici zahrada s posezením mezi obecním úřadem a hřištěm,“ vysvětlil starosta Roman Máca.

Petřvaldský starosta Vojtěch Myška se pochlubil prodlouženým posezením na hřišti v Petřvaldíku, které zrealizovali místní hasiči.

„Nově instalované lavičky v Národním sadu, jeho celková údržba, vylepšený dětský koutek, nové osvětlení, zprovoznění odstavného parkoviště pod hřbitovem s kapacitou čtyřiapadesáti míst, nové posezení před cukrárnou, otevření pizzerie a v neposlední řadě bohaté kulturní léto,“ doslova vychrlila vedoucí kultury Věra Michnová, která v sobě nezapře štramberskou patriotku.

Ani v Příboře nezůstávají v ničem pozadu. Nově instalované uvítací bilbordy při vjezdech do města, rozšíření otevíracích hodin městského informačního centra, kde jsou k dispozici nové propagační materiály k místním kostelům, opravené chodníky, osvětlení a lavičky. „V rámci letních akcí se v Příboře uskuteční Music Freud a festival revivalových kapel Radost fest,“ uvedla vedoucí kultury Milada Podolská.

Kateřinicemi prochází mezinárodní cyklotrasa Greenways Praha - Vídeň a cyklotrasa, která je součástí Moravskoslezské brány. V její bezprostřední blízkosti bude u obecní restaurace přistavěna terasa. „U malé přehrádky v obci je klidová zóna, k dispozici jsou celodenně fotbalové a volejbalové hřiště,“ upřesnil starosta Kateřinic Vladimír Londin.

Nabídku sportovního vyžití doplňuje sousední Trnávka, kde jsou pro změnu tenisové kurty a veřejné koupaliště. V něm podle slov starostky Boženy Londinové v těchto dnech probíhají opravy bazénových zdí. „Na zvelebení obce využíváme občany v rámci veřejně prospěšných prací,“ dodala Londinová.


    [Top]    


Na přehradu se chodí koupat až stovka lidí denně

K a t e ř i n i c e (hod) - I když koupání v přehradě v obci je na vlastní nebezpečí, neboť nesplňuje podmínky zákona číslo 258 o ochraně veřejného zdraví, přesto je to vyhledávané místo a koupat se sem zajedou i lidé z Ostravy. Podle slov starosty koupání zde vyhledává padesát až sto lidí.

„Voda v přehradě je relativně čistá. Chtěli bychom vybudovat sociální zařízení, ale nemáme na to potřebné finanční prostředky. Byli bychom rádi, kdyby se nám na to podařilo získat peníze z nějakého grantu,“ řekl starosta Kateřinic Vladimír Londin.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.