Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Rozpočet města nově zatíží povinnost platit státu DPH

K o p ř i v n i c e (dam) - Další nový výdaj v příštích měsících zatíží rozpočet města. V souvislosti se změnami daňové legislativy se totiž Kopřivnice stane plátcem daně z přidané hodnoty. Novela, která vešla v platnost 1. května, poprvé ukládá povinnost platit DPH také subjektům neziskového charakteru provádějícím ekonomickou činnost. „Kopřivnice se to týká také, ekonomickou činnost vyvíjí hned v několika oblastech svého hospodaření,“ potvrdil vedoucí finančního odboru radnice Martin Hrnčárek.

Kopřivnice bude muset danit například činnosti související s tepelným hospodářstvím města, těžbou a prodejem dřeva z městských lesů, služby související s prací pultu centrální ochrany, s prodejem vánočních stromků či prodejem inzerce v Kopřivnických novinách. Naopak DPH nebude město odvádět z poplatků za psy, z výherních automatů, nájmů veřejného prostranství, školkovného a podobně. „To jsou všechno platby od daně osvobozené, nejde totiž o ekonomickou činnost, ale o výkon státní správy,“ vysvětlil Hrnčárek. Největší objem ekonomické činnosti představuje zajištění dodávek tepla a teplé vody pro město. Právě to donutí radnici, aby se stala plátcem DPH. Přestože tuto činnost pro Kopřivnici provádí realitní kancelář Rekaz, vše probíhá na IČ města a převod na dceřinou společnost by byl nesnadný.

Přestože zákon je platný teprve měsíc, už nyní se otevřeně hovoří o nutnosti jeho novelizace. Ministerstvo financí přiznává tři sta chyb v textu normy a někteří zákonodárci se netají zájmem města od povinnosti platit DPH znovu osvobodit. K takové alternativě je ale Martin Hrnčárek z finančního odboru radnice značně skeptický.

„Autoři novely chtěli zabránit nekalé konkurenci vůči podnikatelům. Pokud totiž město podniká v nějakém oboru a není plátcem DPH, bude mít možnost nabízet své produkty levněji než soukromá společnost, a proto nás Evropská unie tlačí omezit podnikání v neziskovém sektoru. Proto si nemyslím, že města by byla znovu z povinnosti platit DPH vyjmuta,“ prohlásil šéf finančního odboru.

Jaké budou konkrétní dopady placení DPH na rozpočet, se zatím jen předběžně počítá. Od prvního května se začíná počítat obrat.

Milionovou hranici město splní hned během prvního měsíce, v tom následujícím se zaregistruje a od 1. srpna bude skutečně plátcem DPH. Je pravděpodobné, že město na zavedení DPH prodělá, neboť zdaleka ne všechny peníze, které státu odvede, se mu zase vrátí zpět. Navíc agenda spojená s jejím placením zaměstná dalšího úředníka.

V některých případech by však město mohlo na zavedení daně také profitovat. „U komerčních aktivit je možné DPH na vstupu odečíst. To znamená, že když například postavíme další nájemní halu v průmyslovém parku, tak ta stavba pro nás bude o hodnotu DPH levnější, ale takových případů není mnoho,“ uzavřel Martin Hrnčárek.


    [Top]    


Cirex chce od města pronajmout pozemek

K o p ř i v n i c e (hod) - Rada města na své schůzi konané 25. května schválila zveřejnění záměru pronajmout pozemky v Průmyslovém areálu ve Vlčovicích firmě Cirex CZ, s. r. o. „Firma má zájem o pronájem pozemku o rozloze 2 160 a 217 metrů čtverečních,“ upřesnil místostarosta Milan Bureš.

Dále rada schválila smlouvu o díle na zpracování projektové dokumentace na statické zajištění tělocvičny v Lubině. „Poslední revize stavby byla v červenci 2003 a poukazuje na závažné nedostatky, jako jsou nekvalitní či chybějící sváry, které byly způsobeny neodbornou montáží během stavby. Tělocvična byla budována v rámci akce Z,“ dodal Bureš.

Rada se také zabývala závěrečným účtem města za rok 2003 a rozpočtovým výhledem města na období 2005 - 2006. Závěrečný účet bude zveřejněn na úřední desce a internetových stránkách města, aby jej mohli v zákonné době připomínkovat i občané. Oba projednávané materiály doporučila rada zastupitelům ke schválení.


    [Top]    


Radnice uvažuje o založení střední umělecké školy

K o p ř i v n i c e (hod) - Již od září se část dětí z náměstí přesune na ZŠ dr. Horákové a bude trvat několik let, než se budova úplně vyprázdní. Místostarosta Milan Bureš pracuje na úkolu, který dostal od zastupitelstva města zpracovat variantní řešení využití budovy Základní školy - náměstí opět pro potřeby školství. „Byla tady nejdříve představa o gymnáziu, neboť naši studenti musí dojíždět do Nového Jičína, Frenštátu nebo Příbora. Šlo by o gymnázium čtyřleté, které by zapadalo do koncepce Moravskoslezského kraje, kdy by se měl na gymnáziích zvýšit počet míst v rámci celého kraje o 500 až 600. Je otázkou, jaké by bylo zaměření takovéto střední školy, zda všeobecné, nebo jazykové či sportovní, případně kombinace,“ přiblížil v krátkosti první záměr místostarosta Bureš. Pravdou je, že právě v našem bývalém okrese je počet gymnázií více než dostačující. Jak říká, přichází i s novou myšlenkou vzniku střední umělecké školy. „Tento svůj nápad jsem konzultoval s lidmi, kteří by k tomu měli co říci, ať už je to ředitel ZUŠ Zdeněk Babinec nebo akademický sochař Jiří Španihel. Město bude určitě pořád spojováno s automobilovým průmyslem, což je samozřejmě dobře, ale určitě by stálo za to začít o Kopřivnici vytvářet i jiný obraz, případně vytvořit protiváhu úspěšnému technickému střednímu školství. Je zde hodně rozvinuto základní umělecké školství, plánujeme rovněž vytvoření výtvarného centra.

Navázali jsme proto kontakt se zlínskou Baťovou univerzitou, s fakultou multimediálních komunikací a inspirovali jsme se z hlediska možných oborů, které by připadaly v úvahu pro Kopřivnici. Pokud by zde měla být střední umělecká škola, muselo by jít o něco jiného, než je v Ostravě a Uherském Hradišti. Chtěli bychom školu postavit více na moderních technologiích, např. digitálním filmu, fotografii, animaci, tvorbě internetových prezentací a počítačové grafice. Myslím, že je to věc perspektivní, protože digitální technologie, a to nejen v umění, budou hrát čím dál větší roli a odborníků v této oblasti je málo.

Střední škola by měla mít daleko širší - v podstatě nadregionální záběr než jen Kopřivnici a okolí, což by byla proti záměru gymnázia výhoda, a nebyla by tak závislá na demografickém vývoji,“ rozvedl druhý záměr místostarosta. V případě, že by zřizovatelem takové školy bylo město Kopřivnice, pak financování provozních nákladů by bylo v jeho režii, přímé náklady (mzdy, učební pomůcky) by hradil stát prostřednictvím kraje. „Z hlediska normativu na žáka jsou gymnázia samozřejmě nejlevnější, možností středního vzdělávání z pohledu budoucnosti je vznik střední umělecké školy jednak velmi perspektivní a možná i méně kontroverzní věcí z hlediska vztahů s okolními městy než vznik gymnázia. Jednání už proběhla i na krajském úřadě, kde jsme získali potřebné další informace a určitá neoficiální předběžná stanoviska,“ dodal Bureš.

O tom, kterou z variant dále rozvíjet, rozhodnou na červnovém zasedání zastupitelé. Je to nutné i z časových důvodů, neboť nová střední škola by už mohla přijímat první studenty v září 2005. Proto případnou žádost o zařazení do sítě škol je třeba podat do konce září 2004. „Bylo by dobré, kdyby se o obou záměrech diskutovalo i na stránkách Kopřivnických novin a v rámci kopřivnické konference na internetu, názory občanů jsou pro mne důležité a potřebné,“ ukončil rozhovor místostarosta Bureš.


    [Top]    


Na Janíkově sedle byly otevřeny tři cyklistické kondiční okruhy

Místostarosta Zdeněk Krajčír (vlevo),
zástupce hejtmana Josef Jalůvka
(uprostřed) a starosta Jiří Tichánek
přestřihli pásku, a otevřeli tak
tři kondiční cyklistické okruhy.
Foto: Dana Hoďáková

K o p ř i v n i c e (hod) - V pátek 28. května v odpoledních hodinách byly slavnostně otevřeny kondiční okruhy na Janíkově sedle na Červeném kameni. O přestřižení pásky se podělili starosta Jiří Tichánek, zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Jalůvka a místostarosta Zdeněk Krajčír.

Město v loňském roce získalo dotaci na vybudování cyklostezek ve výši devět set třicet tisíc korun z ministerstva pro místní rozvoj. „Celý projekt stál 1 335 000 korun, město zaplatilo 405 000 korun,“ uvedl Ladislav Bordovský, pracovník odboru školství, kultury a sportu, který měl vybudování tří kondičních tras na starosti.

Od dvanácti hodin se na Janíkovo sedlo začaly sjíždět starší děti v doprovodu učitelů a ty jako první projely nejdelší okruh. O tři hodiny později se na start vydali i dospělí. I když počasí nebylo zrovna ideální, na trasu se vydaly i dvě ženy a jedna dívka.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Bednu vyhrálo divadlo z Opavy

Kopřivnický dům dětí okupovali dva dny
mladí divadelníci. Svou hru Čarodějka
zahrál také místní soubor Quitko.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnický dům dětí se v závěru minulého týdne stal centrem mladého divadla. Čtvrtý ročník přehlídky dětských a studentských souborů přivedl na jeviště nebo do zahrady DDM asi 200 účinkujících a zhruba stejný počet diváků.

Těm se nakonec nejvíce zamlouvala hudební komedie opavského dětského divadla Štěk nazvaná Rodinka ve filmu aneb slimáčci v Hollywoodu, druhá skončila brněnská inscenace Noemova archa a bronz si představením Modrá pětka zajistil domácí soubor Arnošt z Údivadla domu dětí.

Kromě velké řady domácích souborů Kopřivnická bedna přilákala také přespolní divadelníky. Divadelní skupina Mls přicestovala až z Ústí nad Labem, o akci se dozvěděli v časopisu Amatérská scéna. „Přehlídek zaměřených přímo pro studentské a dětské divadlo je hrozně málo a Bedna na nás obrovsky zapůsobila. Rozhodně splnili naše očekávání, a pokud budou mít děti chuť, přijedeme i napřesrok,“ nešetřil chválou vedoucí skupiny Pavel Trdla.


    [Top]    


Noční sestup z Javorníku provázel déšť a Rudova tahací harmonika

V e l k ý   J a v o r n í k - Když jsem přijala pozvání od ženklavského starosty Miroslava Drozda na obecní výlet na Velký Javorník, neměla jsem ponětí, do čeho jdu. V každém případě nebylo čeho litovat.

Odjezd účastníků v šestnáct hodin dával tušit, že se celá akce nebude konat za denního světla. Dohodnout se na letošním pořadí výletu, kterému se záměrně nedostává velké propagace z důvodu omezené kapacity chaty, se nedokázali ani sami pořadatelé. „Je to desátý nebo jedenáctý ročník,“ tlumočil závěr starosta, „už jsme si s tím lámali hlavu minulý rok, když náš výstup, který se každým rokem uskutečňuje z jiné strany, dokumentovala místní kabelová televize.“

Vyjelo se s půlhodinový zpožděním, a to ještě jeden opozdilec na poslední chvíli dobíhal. Mezi dvaatřiceti účastníky se našli jak náctiletí, tak senioři, kteří svou vitalitou zastínili i daleko mladší ročníky. Letos se vyrazilo od skokanského můstku. U prvního rozcestníku ztratila Iveta kontrolu nad svým mužem, když byla vyhlášena akce ’i muži mají své dny’. Výprava se postupně roztrhala. První na vrchol dorazil Habas, kterého na jeho žádost neuvádím pod vlastním jménem. Noviny totiž pečlivě čte Habasův nadřízený Jiří Hlinka, velitel tatrováckých hasičů, a hned by jej prý vyslal na nějakou soutěž.

Zatímco prvnímu netrval výstup ani hodinu, poslední dorazili téměř s dvouhodinovým odstupem. „Loni tři fotbalisté nedošli vůbec,“ komentoval zpoždění nejmladších Přemek. Před chatou na Velkém Javorníku vznikla spontánní degustace vlastních výrobků od uzeného špeku, klobásek, cukroví až po vlastní pálenky. A hlavně se komentoval výstup každé nově příchozí skupinky.

„Koukej, celou dobu baby kecaly. Kdyby lezly na Everest, tak si to nestihnou všechno říct. O čem pořád mluví?“ naoko se divil jeden z manželů. I tak se nedalo neslyšet, jak mohla velká Jana povolit malé Janě křečka, když je alergik, že obrečeli chcíplá morčata a dcera ještě nepřešla z malotřídky do Štramberka a už chtějí peníze na sešity. Mirovi vyšel nájemce chaty dokonce vstříc, protože svými cca třinácti sty výstupy patří už k místnímu inventáři. Duší celé akce, byť z důvodu kojení nepřítomná, byla Jana, předsedkyně pořadatelské organizace Asociace sportu pro všechny. Realizací jí připravených her se ujali Hynek, Ríša a Dana. Začalo se tradiční pivní štafetou. Tři jedenáctičlenná družstva soutěžila, kdo dřív vypije svůj půllitr. Ženy dostaly pouze třetinku. V jednotlivcích zabodoval třísekundovým výkonem drobný Přemek, co do objemu Tonda, který vypomáhal méně žíznivým kolegyním, a v ženách Dana, které stačily na malé pivo dvě sekundy. Po guláši se „slova“ ujal Ruda se svou tahací harmonikou, který byl sporadicky přerušován dalšími soutěžemi.

„Takové akce posilují v obci vzájemné vztahy,“ vysvětlil starosta Drozd. Rozhodně nálada zúčastněných mu dala za pravdu. Bavila se Hanka, nejstarší Irma, sedminásobná babička Jana, kterou osmnáctiletý vnuk Pavel častoval štamprlkou a ona jemu a přítelkyni Zuzce na oplátku kupovala čokolády. Před půlnocí za mlhy a vydatného deště se celá společnost vydala k přistavenému autobusu do Veřovic.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.