Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 20/2004
ze dne 20. května 2004

Čtenářský servis

Kulturní servis

Jsou po vstupu do EU zcela otevřeny hranice s ostatními členskými státy?

Dopisy čtenářů


    [Top]    


Kulturní servis

KINO PULS

Čt 20. - pá 21. května v 18 hodin komedie USA Lépe pozdě nežli později. Milá a romantická komedie o tom, že srdce si nedá poroučet, ať už jde o zdraví, či o lásku. Do 12 let nevhodný
Čt 20. - po 24. května ve 20 hodin akční film USA Kill Bill 2. Druhá část mistrovského akčního hitu Quentina Tarantina. Do 15 let nepřístupný
So 22. května v 18 hodin černá komedie USA Kill Bill. Byl to její svatební den a oni se ji pokusili zabít ...
Ne 23. - po 24. května v 18 hodin rodinné drama Německa, Nového Zélandu Pán velryb. Působivý snímek o přátelství malé maorské dívky a hejna velryb, jenž dobře přibližuje maorský způsob života, kulturu Maorů a jejich rodové tradice
Út 25. května ve 20 hodin milostné drama Dánska Rekonstrukce. Jedna žena, jedna noc, jedna volba ... Do 15 let nepřístupný (Filmový klub)
Čt 27. - pá 28. května ve 20 hodin akční krimithriller USA Torque: Ohnivá kola. Adrenalinový film z prostředí motorkářských gangů. Rychlá kola, krásné ženy, nebezpečné akce, úklady a lásky ... Do 12 let nevhodný
So 29. května ve 20 hodin, po 31. května v 15 (Filmový klub nejen pro seniory) a 20 hodin, út 1. června v 18 hodin komedie ČR Mistři. Komedie na tenkém ledě o ideálech, ztracených nadějích a hokeji z bohem zapomenuté vísky kdesi hluboko v Čechách. Do 12 let nevhodný

KULTURNÍ DŮM KOPŘIVNICE

Čt 20. května v 17 hodin Seniorské odpoledne - tradiční společenské setkání s pestrým programem
St 28. května v 18 hodin Juvenalis Musica - hudbení setkání sólistů základních uměleckých škol
Út 1. června od 9 hodin Indiánský den dětí - ve spolupráci s DDM (před kulturním domem)
Pá 4. června v 19.30 hodin Miroslav Donutil - Cestou necestou. Nový pořad plný historek a písniček

NORA CAFÉ

Pá 21. května ve 20 hodin RS + RŠ - Slow Tempo – poslechovka
So 22. května ve 20 hodin World Beat M. ’105 kg‘ Krajčího - Co nového ve světě ethna?
Pá 28. května ve 20.30 hodin Našrot - Psychorama tour 2004 - koncert HC / crossover / blah blah kapely (CO kryt)
So 29. května ve 20 hodin Bassama s fussama - DJs Layosh, Thement, Moore, Forest - d´n´b session by Kozbach.cz

KINO ŠTRAMBERK

Ne 30. května v 17 a 19.30 hodin romantický příběh USA Úsměv Mony Lisy

KINO PŘÍBOR

Po 24. května v 18 a 20 hodin komedie USA Škola ro(c)ku. Do 12 let nevhodný
St 26. května v 18 a 20 hodin akční film USA Kill Bill 2. Do 15 let nepřístupný

KINO KVĚTEN NOVÝ JIČÍN

Čt 20. - st 26. května v 18 hodin kriminální drama USA Zloděj životů. Do 12 let nevhodný
Čt 20. - ne 23. května ve 20.15 hodin film USA Výplata. Do 12 let nevhodný
Čt 27. - ne 30. května v 18 hodin komedie USA Strašidelný dům. Do 12 let nevhodný
Čt 27. - ne 30. května ve 20 hodin romantická komedie USA Cokoliv. Mládeži nepřístupno

KLUB GALERKA NOVÝ JIČÍN

Čt 20. května v 19 hodin film Gotteszell - ženská věznice z festivalu ’Jeden svět’ (Čajovna Archa)
Pá 21. května ve 20 hodin koncert skupin Florien a Salliery
Út 25. května ve 18 hodin Šálek hudby - další dávka improvizace s vlastními nástroji (Čajovna Archa)
Čt 27. května v 19 hodin film Děti nenávisti z festivalu ’Jeden svět’ (Čajovna Archa)
Pá 28. května ve 20 hodin Jižní Čína - Hip Hop večer


    [Top]    


Jsou po vstupu do EU zcela otevřeny hranice s ostatními členskými státy?

Se vstupem do EU se ČR zapojí do jednotného vnitřního trhu EU, což znamená, že zboží na hranicích už kontrolováno nebude. Hraniční kontroly osob však okamžitě nezmizí. To souvisí s fungováním tzv. Shengenského informačního a bezpečnostního systému, který je velmi složitý. V rámci EU existují státy, které se původně dohodly na postupném odstranění vnitřních hranic a vytvoření společného prostoru. Mezi tyto státy nepatří Spojené království, Irsko a částečně Dánsko.

Po vstupu ČR do EU budou občané ke vstupu do ostatních členských zemí potřebovat jen občanský průkaz. Děti, které ještě nemají občanský průkaz, použijí český cestovní pas nebo se předpokládá cestování s rodiči. Během několika let bude Schengenský systém zaveden úplně a kontroly na hranicích budou zcela odstraněny a omezení budou postupně odstraňována.

Jednou z výhod vstupu ČR do EU je, že v EU platí celní unie, což znamená, že veškerý pohyb zboží bude uvnitř EU ode dne vstupu ČR do EU oproštěn od jakéhokoliv cla a na hranicích nebude zboží procházet žádnou celní kontrolou. Zapojením do vnitřního trhu EU budou nejen cla, ale i jiná omezení obchodu mezi členskými státy zrušena. V ČR bude existovat už asi jen 7 vnitrostátních celnic, které budou proclívat dovozy z nečlenských států. Na dovoz ze třetích zemí se bude vztahovat společný celní sazebník.

Mgr. Lukáš Jansa, advokát
Ostrava, tel. 596 11 22 33, Nový Jičín, tel. 604 321 443
advocatius@advocatius.cz, www.advocatius.cz


    [Top]    


Dopisy čtenářů

Úřední vandalismus na hřbitově

Z příkazu ředitele Technických služeb (Slumeko) byla zlikvidována a vyhozena do odpadků veškerá skromná hřbitovní výzdoba (vázičky s květinami, lampičky apod.) na vsypové loučce. Tak se stalo minulý týden bez jakéhokoliv předchozího varování nebo upozornění. Takový necitlivý postup vůči pietě pozůstalých nemá obdoby. S tím jsem se nesetkal na žádném hřbitově a už jsem jich navštívil hodně. Vím, že existuje hřbitovní řád a jiné předpisy, které si tato organizace vymyslela, ale mimo předpisy je tu ještě prostá lidská slušnost. Tu někdo má a jiný nemá. Jsou dva druhy lidí, slušní a ostatní.

Pane Březino, měl byste odstoupit v městské radě z funkce. Lidé bez citu a morálky by nás, voliče, neměli zastupovat.

Karel Žídek

Odpověď

Pane Žídku,

nemám ve zvyku polemizovat s názorem občana přes tisk. Byl jsem však vyzván, abych reagoval na Váš dopis tak, aby odpověď mohla být otištěna zároveň s Vaším dopisem. S pravidly a funkcí vsypové loučky jste byl seznámen při provádění vsypu a pak ještě jednou, či dvakrát při Vaší osobní návštěvě u nás ve firmě.

Nyní tedy zopakuji pro ostatní:

Vsypová loučka slouží k anonymnímu ukládání zpopelněných ostatků. Základním principem tedy je, že místo uložení není konkrétní jako u hrobu, ať už klasického nebo urnového. Proto je na odkládání květin, případně svíček určeno společné místo u žulové desky na okraji vsypové loučky. Tam jsou také přemísťovány všechny tyto předměty z prostoru vsypové loučky (nikoliv tedy vyhazovány do odpadků), s výjimkou zvadlých květin a vyhořelých svíček.

Pokud budou zvadlé květiny nebo vyhořelé svíčky na hrobě s deskou, na které bude napsáno Vaše jméno, bude to Vaše věc. Na anonymní vsypové loučce je to ostuda správce hřbitova.

Pokud tedy považujete snahu o pořádek a čistotu hřbitova za nedostatek piety, citu, případně morálky, je to Váš osobní názor. Já jako člověk pověřený správou hřbitova nepovažuji zvadlé květiny, rozházené větrem do okolí, a vyhořelé svíčky, které navíc překáží při údržbě loučky, za hezké ani pietní.

Pro zlepšení informovanosti občanů umístíme na viditelném místě hřbitova informace, jak a k čemu vsypová loučka slouží, aby do budoucna k podobným nedorozuměním nedocházelo.

Karel Březina

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.