Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Brose je v předstihu a začalo již i s montáží technologií

Montáž lakovny v nedostavěné hale Brose
je zatím nejdál, pracuje se ale i na instalaci
dalších výrobních technologií.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Budování podniku Brose ve vlčovické průmyslové zóně zdárně pokračuje. Termín dokončení plánovaný na letošní září není nijak ohrožen. „Naopak díky úsilí generálního dodavatele, projekční kanceláře a naší firmy jsme oproti plánu dokonce v mírném předstihu přesto, že letošní zima byla dlouhá a krutá,“ pochvaluje si ředitel rožnovského závodu Brose Petr Herman.

Vnější plášť budovy, zabírající rozlohu asi dvaceti dvou tisíc metrů čtverečních, je již téměř dokončen. V současnosti probíhají dokončovací stavební práce. Stavějí se příčky v administrativní části stavby, montuje se vzduchotechnika a pracuje se také na rozvodech elektřiny. Na tom, že stavba probíhá podle plánu, má podle Hermana podíl nejen třísměnné úsilí na začátku stavby, ale také výborná spolupráce s kopřivnickou radnicí a dalšími úřady.

Přestože budoucí kopřivnický závod na výrobu zámkových systémů pro automobily či automobilových sedadel je ještě stále staveništěm, už nyní probíhá také instalace výrobních technologií. Zatím nejdál je příprava budoucí lakovny a v minulém týdnu bylo započato také s montáží zařízení pro lisovnu.

„Na přelomu května a června budeme instalovat také úplně novou linku pro výrobu zámkových systémů určených vozům BMW,“ prozradil Herman. Podle jeho slov je dokonce pravděpodobné, že veškerá technologie bude ve výrobní hale instalována ještě dříve, než budou ukončeny finální stavební práce v okolí budovy.

Provozu rožnovského závodu se chystaný přesun do Kopřivnice zatím nikterak nedotkl, ale postupně se budou jednotlivé výrobní linky přesunovat i se zaměstnanci. Podle Hermana firma rozhodně dosáhne avizovaného počtu pracovníků, který by měl již v příštím roce dosáhnout pěti set a v roce 2008 sedmi set lidí. Nábor nových zaměstnanců Brose podle ředitele Hermana probíhá průběžně, ale personalisté firmy se prý občas potýkají se špatnou kvalifikací uchazečů. „Přijali jsme i poměrně dost lidí z Kopřivnice a okolí, kteří se už dnes zaškolují v Rožnově, a další budou následovat,“ uvedl Petr Herman.


    [Top]    


Tenza zpracuje projekt na rekonstrukci

K o p ř i v n i c e (hod) - Od prvního rozhodnutí vedení města týkajícího se modernizace tepelného hospodářství Kopřivnice probíhají jednání s výrobcem tepla Energetikou Tatry, a. s., a jeho vlastníkem Tatrou, a. s. „V poslední době jsou však daleko intenzivnější vzhledem k jistým komplikacím v zajištění dlouhodobých dodávek tepla pro město. Jednání jsou otevřená, ujasňujeme si svoje postavení, přičemž věřím, že nalezneme společné řešení a dobereme se zdárného konce. Město má zájem aktivně vstoupit do procesu výběru investora v rámci Energetiky Tatry, a. s., který by měl garantovat technicko - ekonomické podmínky dodávek tepelné energie pro město včetně zabezpečení jejich spolehlivosti,“ uvedl místostarosta Zdeněk Krajčír, který má na starosti rekonstrukci tepla ve městě.

Na uskutečněná jednání navázala i mimořádná rada, která se sešla v pondělí 17. května za účelem rozhodnutí o výběru firmy, která bude zpracovatelem projektové dokumentace vztahující se k projektu modernizace tepelného hospodářství města Kopřivnice.

„Rada rozhodla, že zpracovatelem této dokumentace bude firma Tenza, a. s., Brno,“ doplnil Krajčír.

Vybraná firma by do začátku prosince měla zpracovat projekt pro stavební povolení, ve kterém bude mimo jiné doporučeno optimální řešení financování celého projektu včetně jeho etapizace. Poté by rada i zastupitelé měli rozhodnout a vyhlásit veřejnou soutěž na realizátora stavby. „Samotná rekonstrukce by mohla začít v polovině příštího roku,“ dodal Krajčír.


    [Top]    


Město na poplatcích za odpady už získalo 67 procent

K o p ř i v n i c e (hod) - V letošním roce došlo k posunutí termínu splatnosti poplatků za odpady a do konce měsíce března měli občané za povinnost uhradit první polovinu poplatku.

„V městském rozpočtu na rok 2004 odbor financí plánoval příjmy z poplatků za odpady ve výši 8,4 milionů korun. K měsíci dubnu činilo inkaso tohoto poplatku 5,7 mil. korun, což činí šedesát sedm procent plánovaných příjmů. Tento pozitivní trend byl způsobem zejména zlepšeným pochopením městské vyhlášky, zasíláním složenek, které nutnost úhrady občanům připomínají, a zvýšeným tlakem na neplatící poplatníky,“ uvedl Martin Hrnčárek, vedoucí odboru financí.

Avšak i při stoprocentním inkasu platby za odpady nedojde ke krytí celkových nákladů na svoz odpadů. Ty musí město podle pracovníků finančního odboru dotovat částkou, která se pohybuje kolem deseti procent celkových nákladů.

Občané mohli poplatky za odpady uhradit buď jednorázově, nebo si platbu rozdělit. První část musela být splacena do konce března a druhá část do 30. září.

„Dosud byly preferovány hotovostní platby přímo na našich pokladnách, dále pak platby složenkou a v poslední řadě bezhotovostní platby. Od 1. května Česká pošta zveřejnila nové obchodní a cenové podmínky platné i pro službu SIPO, které daly podnět na zahájení přípravy úhrady tohoto poplatku i tímto způsobem. O zavedení tohoto systému budeme občany včas informovat,“ odpověděl Hrnčárek na otázku, jaký způsob občané nejčastěji volí při úhradě poplatků.

K tomu, zda dojde ke zvýšení poplatku, odpověděl šéf finančního odboru: „Tak jako jiná města se nevyhneme jeho zvýšení. To je zapříčiněno zejména změnou sazby DPH pro svoz odpadů, která dnes činí již 19 procent. Na podzim bude provedena ekonomická analýza poplatku a zastupitelé města budou rozhodovat o jeho výši na rok 2005. Zvýšení poplatku však chceme kompenzovat rozšířením možnosti případných úlev a osvobození.“


    [Top]    


Rekonstrukce ulice Na Drahách stála přes šest set tisíc korun

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu velkého množství výtluků, v minulosti vadně opravených překopů a špatných spádových poměrů komunikace, čímž docházelo ke stékání vody z komunikace na okolní pozemky a k nemovitostem soukromých vlastníků, byla oprava cesty ulice Na Drahách zařazena do rozpočtu města Kopřivnice již v loňském roce, kdy byl zpracován projekt. Letos se provedla rekonstrukce krytu komunikace.

Výběrovým řízením byla vybrána firma Alpine, stavební společnost Cz, a. s., z Valašského Meziříčí. „Stavební práce na komunikaci byly zahájeny dne 13. dubna a akce byla ukončena a předána 30. dubna. Do 5. května byly odstraněny veškeré drobné vady a nedodělky zjištěné při přejímacím řízení,“ uvedl Miloš Sopuch, pracovník odboru správy města a investic.

Město zaplatilo za opravu ulice Na Drahách včetně DPH 647 439 korun. „V rámci této akce bylo provedeno kompletní odfrézování stávajícího asfaltobetonového povrchu, osazení nových betonových silničních obrubníků oboustranně po celé délce komunikace, oprava stávajícího odvodňovacího systému a jeho posílení, přespádování komunikace a položení nového živičného povrchu,“ dodal Sopuch.


    [Top]    


Topolánek mluvil s radními, občany i podnikateli

Místopředseda Senátu a šéf ODS
Mirek Topolánek přichází v doprovodu
stranických kolegů na radnici.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Místopředseda Senátu a šéf opozičních občanských demokratů byl minulé pondělí hostem zdejší radnice. Krátké odpolední setkání s vedením města mělo prý především zdvořilostní charakter a k jednání o konkrétních problémech města nedošlo. „Byla to opravdu velmi krátká schůzka. Předseda Topolánek se zajímal o vznik naší radniční koalice s ČSSD a její fungování. Řeč přišla také na situaci okolo Tatry a otřeli jsme se i o problematiku udělení čestného občanství prezidentu Klausovi,“ řekl místostarosta za ODS Milan Bureš.
 
 
 
 
 
 


    [Top]    


Příborský fotograf Rudolf Jarnot vystavoval snímky hor v Německu

R e h l i n g e r  -  S i e r s b u r g - Obyvatelé německého města u francouzských hranic Rehlinger - Siersburgu, které je zároveň družebním městem Příbora, měli možnost zhlédnout od 23. dubna do 21. května výstavu fotografií příborského fotografa Rudolfa Jarnoty. Co je námětem čtyřiapadesáti černobílých a barevných fotografií instalovaných pod názvem Berge - meine Welt (Hory můj život) napovídá sám název. Pobyt na horách, ať už horolezectví či lyžování, patří vedle fotografie k Jarnotovým dlouholetým láskám.

„V devadesátých letech se masivně rozšířila barevná fotografie, ale osobně dávám přednost černobílým fotkám. A jak sleduji reakce návštěvníků, těm se to líbí taky,“ zhodnotil fotograf používání barev, kterým se však nevyhýbá. Na vernisáži výstavy v budově místního úřadu se sešlo vedení města s četnými zájemci. Místní fotograf si z vernisáže udělal fotodokumentaci a na druhý den za výlohou svého ateliéru zval místní občany na Jarnotovu výstavu. „Takový přístup od konkurence mě mile překvapil,“ pochvaloval si Rudolf Jarnot.

Pracovní vytíženost čerstvého sedmdesátníka, který ročně na kole ujede přes pět tisíc kilometrů, je takřka vražedná. Během rozhovoru si telefonicky upřesňoval s botaničkou Sedláčkovou fotografování tisů v okolí Rybí, dva dny nato odjížděl lyžovat do Alp a v kalendáři jej upozorňovala poznámka, že slíbil místním hasičům nafotit příborská zobrazení sv. Floriána z důvodu vydání monotematické publikace. „Fotím pro města, muzea, různé spolky, obce, ale hlavně pro radost,“ vyjmenoval své zákazníky Jarnot, který jedním dechem dodává, že bez manželčina zázemí a podpory by si tolik aktivit nemohl dovolit.

Ilona Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.