Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

Kopřivnické noviny č. 20/2004
ze dne 20. května 2004

Zprávy z města a okolí

Webové stránky MIC přinášejí různé informace

Mateřské centrum Klokan se prezentovalo na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR

Energetika už není na prodej, Tatra si ji nechá

Při otevření cyklostezky dostane prvních sto účastníků pivo zdarma

Areál sjezdovky na Červeném kameni se dostal do prvního kola projednávání

Předvolební boje eurokandidátů pokračují

Speciální linka jen k volbám

Stíny

Krátce

Hájenka zveřejnila výroční zprávu za loňský rok

Přípravy her handicapovaných finišují

Lidé opět vybrali všechny kvítky

Dětské zastupitelstvo posílilo své řady o novou členku

Štramberští vyhlásí soutěž na nového správce bytů

Prodej nepravých uší si radnice hlídá

Konec května patří tradiční svatodušní vaječině a kácení máje

S nejlepší jabkovicí a hruškovicí zabodovali občané z Petřvaldu


    [Top]    


Webové stránky MIC přinášejí různé informace

K o p ř i v n i c e (hod) - Od roku 2003 doznaly velké změny webové stránky kopřivnického informačního centra. „Internetu jsme vloni věnovali hodně času, práce a úsilí. Pracovali jsme na rozšíření našich webových stránek www.kdk.cz a vytvořili jsme soubor informací s názvem Informační centrum mládeže, který má osm sekcí a další připravujeme. Tyto stránky jsme nazvali Informační centrum mládeže z toho důvodu, že jsme zde původně chtěli poskytovat hlavně informace z oblasti škol a studií, zahraničních brigád, au-pair, atd., tedy informace, které zajímají hlavně mládež. Okruhy však začaly postupně přibývat, takže dnes jsou tyto stránky zajímavé i pro ostatní uživatele,“ uvedl Vladan Jílek, ředitel KDK, p. o.

Na stránkách určených pro mládež jsou soustředěny jak podrobné informace o středních a vyšších školách a učilištích z okresů Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín, tak odkazy na školy v celé ČR. „Uživatelé zde najdou veškeré potřebné informace a kontakty. Školy v okresech Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín nám posílají propagační materiály a informace o sobě i v papírové podobě. Ty pak třídíme, seřazujeme a zpracováváme a studenti mají možnost si je v našem informačním centru prohlédnout,“ doplnil Jílek. Na stránkách pro mládež jsou také nabídky vysokých škol, studentských brigád v zahraničí, stáží, jazykových škol, bazarů učebnic atd.

„Nově jsme zařadili sekci občan a stát, kde jsou např. lidská práva, ústava apod.,“ dodal Jílek.

Internetové stránky se zabývají také sociálně-patologickými jevy. „Na stránkách jsou zveřejněny odkazy na linky důvěry, na národní programy boje proti AIDS, na drogový informační server, na servery o zdraví, na psycho-poradny atd. Samozřejmě, že jsme nezapomněli ani na ekologii a informace o Evropské unii, OSN, NATO, Radě Evropy či UNICEF. Ke zveřejnění máme připravené další sekce - sport, volný čas, cestování, nadace atd. Všechny informace kontrolujeme, aktualizujeme a doplňujeme. V současnosti připravujeme novou grafickou podobu stránek,“ uvedl na závěr ředitel KDK, p. o.


    [Top]    


Mateřské centrum Klokan se prezentovalo na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR

K o p ř i v n i c e (ili) - Mateřské centrum Klokan bylo jedno z šesti, která v rámci celé republiky byla vybrána, aby prezentovala svou činnost poslední dubnovou středu na Ministerstvu práce a sociálních věcí České republiky. Akce se uskutečnila po záštitou Projektu Zdravé město.

Zástupci mateřských center z Třebíče, Prostějova, Kopřivnice, Velkého Meziříčí, Kroměříže a Chrudimi v sedmiminutovém vystoupení představili svou činnost. „V podstatě jsme se pochválili tím, co tady máme a co se nám nejvíc daří,“ shrnula vystoupení na půdě ministerstva pracovnice Domu dětí a mládeže Jarmila Vrtělková, „vypíchli jsme hlavně ty akce, o nichž jsme se domnívali, že je nedělají ostatní, což se nám potvrdilo.“

A jakými specifiky se může kopřivnický Klokan pochlubit? Jsou to mimo jiné vycházky do přírody nebo tzv. Májování, kdy jezdí na turistickou základnu na Kletné u Suchdola nad Odrou na víkend nejen matky s nejmenšími ratolestmi, ale celé rodiny a snaží se společně zapojit do akcí.

„Činnost všech prezentovaných mateřských center byla na opravdu velmi vysoké úrovni. Myslím si, že v tomhle směru je už dána určitá hranice, kde se už výš nedá jít, protože možnosti takhle malých dětí, které do centra chodí, jsou přece jenom omezené,“ podotkla Marcela Nedjalková, spoluautorka mateřského centra v Kopřivnici.

Na prezentaci byly kladeny vysoké nároky ze strany pořadatele, počínaje délkou vystoupení až po použití audiovizuální techniky. O to zarážející je skutečnost, že prezentace, byť nadmíru úspěšně, nakonec proběhla pouze před koordinátory Programu Zdravých měst.


    [Top]    


Energetika už není na prodej, Tatra si ji nechá

K o p ř i v n i c e (dam) - Majitelé Tatry změnili dřívější plány. Dceřiná společnost Energetika už nebude na prodej. Jelikož nedošlo k dohodě se zájemcem o její koupi, zástupce amerických vlastníků Fil Filipov a představenstvo Tatry rozhodli o zrušení prodeje. Energetiku teď bude Tatra restrukturalizovat ve vlastní režii.

Vedení Tatry také rozhodlo, že Energetika zůstane samostatnou společností a nebude včleněna zpět do mateřské Tatra, a. s., jak je to plánováno v případě dalších dcer, ale zůstane samostatná.

Kopřivnická radnice požádala Tatru o dlouhodobé záruky, že dodávky tepla pro město budou pokračovat. „Takovou záruku jsme nedostali. Byli jsme odkázáni pouze na smlouvu platnou do roku 2006,“ řekl kopřivnický místostarosta Milan Bureš. Podle jeho informací Tatra hodlá oddělit činnost Energetiky pro vlastní potřeby a pro město. Část podniku pokrývající potřeby města pak hodlá prodat, předběžná nabídka v tomto směru dorazila prý i na radnici.


    [Top]    


Při otevření cyklostezky dostane prvních sto účastníků pivo zdarma

K o p ř i v n i c e (hod) - K slavnostnímu otevření nově vyznačených cyklistických kondičních okruhů by mělo dojít, pokud bude příznivé počasí, příští týden v pátek 28. května.

„Součástí otevření cyklotras by měl být závod žáků místních základních škol a poté společná vyjížďka všech účastníků po jednom z nových okruhů se začátkem v Janíkově sedle v šestnáct hodin,“ uvedl Ladislav Bordovský, pracovník odboru školství, kultury a sportu, který měl na starosti vybudování nových cyklotras. Jak jsme se dověděli, pro prvních sto účastníků je připraveno pivo zdarma z místního rodinného minipivovaru. „Jelikož projekt vznikl za finanční podpory ministerstva pro místní rozvoj, oslovili jsme rovněž zástupce této instituce a v den slavnostního otevření je pozvali do Kopřivnice, kde bychom je rádi seznámili s výsledky projektu přímo v terénu,“ dodal Bordovský.


    [Top]    


Areál sjezdovky na Červeném kameni se dostal do prvního kola projednávání

K o p ř i v n i c e - V minulém vydání jsme informovali o možnosti nahlédnout do oznámení záměru ‘Kopřivnice - Červený kámen - lyžařský areál’ a o možnosti vyjádřit se k tomuto záměru. Do oznámení lze nahlížet v úřední dny na krajském úřadě a na odboru životního prostředí a zemědělství Městského úřadu v Kopřivnici do 3. června. Oznámení je k dispozici i v elektronické podobě na internetových stránkách www.kr-moravskoslezsky.cz.

Zamýšlený záměr investora má do města přivést spoustu nových návštěvníků, posílit cestovní ruch, zvýšit atraktivitu města atd. Na druhou stranu však bude realizace záměru znamenat jisté zásahy do životního prostředí. Podstatná změna nastane v dopravní vytíženosti města, která je již nyní poměrně významná. Nárůst dopravního zatížení zaznamenají pravděpodobně nejznatelněji obyvatelé přilehlé lokality ‘Ptačí čtvrť’. Ulicí Husovou bude probíhat hlavní příjezdová trasa k areálu, přičemž dopravnímu zatížení se nevyhnou ani ostatní ulice této lokality, neboť budou zvýšené požadavky na parkovací místa v dané oblasti, nesporný bude i nárůst emisí z dopravy, a tím nárůst imisí zatížení ve městě, hlučnost z dopravy i provozu areálu bude taktéž nezanedbatelná. Upozorňujeme tedy nejen obyvatele Ptačí čtvrti, ale všechny občany města a širokou veřejnost na možnost vyjádřit se k plánovanému záměru či seznámit se s podklady k tomuto záměru.

Monika Paličková, odbor ŽPZ


    [Top]    


Předvolební boje eurokandidátů pokračují

K o p ř i v n i c e (dam) - Kolotoč předvolebních kampaní pokračoval v Kopřivnici i minulý týden. Dvě politické akce od sebe v pondělí 10. května dělilo jen několik desítek minut. Zatímco Sdružení nezávislých a Evropští demokraté se snažili získat hlasy voličů kolem půl třetí na prostranství před kulturním domem, o hodinu a půl později pak předseda ODS Mirek Topolánek usiloval o sympatie občanů v anexu městského úřadu.

Kandidátku nezávislých, která bude o posty v Evropském parlamentu usilovat pod vylosovaným číslem jedna, v Kopřivnici představovali hned dva nejvýše nasazení politici, exministr zahraničí a senátor Josef Zieleniec a bývalá velvyslankyně v Kuvajtu Jana Hybášková. Podle Zieleniece se občané nejčastěji ptají na to, jaký vliv budou mít první evropské volby na jejich praktický život. „Je to naprosto přirozený zájem. Jsou to první volby, a lidé s tím nemají zkušenost. Já se snažím vysvětlovat, že Evropský parlament nemá tak silné pravomoci jako národní parlamenty. Pro republiku je ale velmi důležité, jak se v novém prostředí uvede. Úkolem prvních českých europoslanců je, aby pohled Evropy na nás byl utvářen naším aktivním vlivem,“ tvrdí Zieleniec. Nezávislí kandidáti v Kopřivnici oslovovali především kolemjdoucí tatrováky, kterým rozdávali informační letáky.

Názory místopředsedy Senátu Mirka Topolánka si do anexu radnice přišly poslechnout asi tři desítky lidí nejen z řad členstva místní organizace ODS, ale také podnikatelé a další. Topolánek během svého vystoupení nejen upozorňoval na nešvary současné hospodářské legislativy a předkládal varianty podporované občanskými demokraty, ale odpovídal také na dotazy z pléna. Okrajově se dotkl také otázky evropských voleb, ovšem daleko větší důraz kladl na domácí politickou scénu.


    [Top]    


Speciální linka jen k volbám

K o p ř i v n i c e (hod) - Informační kancelář Evropského parlamentu zřídila modrou informační linku k červnovým volbám. Operátoři na telefonním čísle 810 800 000 jsou připraveni poskytovat občanům České republiky základní informace o volbách každý den včetně víkendu v době od osmi do dvaceti hodin.

„Pokud lidé budou volat mimo stanovenou dobu, jejich dotazy budou nahrávány na záznamník a dotazy budou zodpovězeny operátory během následujícího dne. V případě nutnosti jsme připraveni provozní hodiny prodloužit,“ uvedl Bernad Kunzmann, vedoucí Informační kanceláře Evropského parlamentu v Praze.


    [Top]    


Stíny

Dne 12. května v odpoledních hodinách přijala stálá služba telefonické oznámení, že u městského úřadu leží na zemi žena. Hlídka městské policie na místě zjistila, že dotyčná je v silně podnapilém stavu a svým chováním budí veřejné pohoršení. Protože nemohla prokázat svoji totožnost, byla předvedena na Policii ČR. 39letá žena z Kopřivnice byla pozvána k dořešení přestupku na služebnu městské policie.


    [Top]    


Krátce

O s t r a v a (hod) - Kraj letos investuje více než 134,5 milionů korun na opravy vozovek silnic II. a III. tříd. Ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury budou financovány rekonstrukce za 71 mil. korun, Moravskoslezský kraj uvolní na opravy vozovek 63,5 mil. korun. „Vedle toho chce Moravskoslezský kraj poskytnout 15 milionů korun na opravu silnice I/58 v úseku Skotnice - Nová Ves, zbytek financuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Není to sice krajská silnice, ale považujeme ji za zásadní napojení na Ostravsko, proto nám na její opravě záleží,“ sdělil Zdislav Wantula, náměstek hejtmana kraje.

K o p ř i v n i c e (hod) - Připomínáme, že do konce měsíce května je splatná daň z nemovitosti. Její výše je shodná s loňským rokem, neboť nedošlo k žádným úpravám jako v minulosti.


    [Top]    


Hájenka zveřejnila výroční zprávu za loňský rok

K o p ř i v n i c e (ili) - Školní ekologické programy, mimoškolní ekologická výchova, akce pro veřejnost, ekologická poradna, ochrana obojživelníků při jarní migraci na čtyřech lokalitách, péče o významné lokality - Zámecký vrch a skála Rudý ve Štramberku, záchranný transfer orchidejí, odstraňování nepovolených skládek, záchrana genofondu krajových odrůd ovocných dřevin v projektu Kopřivnický kuželek, záchranný transfer obojživelníků a plazů v lomu Kotouč - to je jen stručný přehled činností Občanského sdružení Hájenka za loňský rok. Za tím vším se skrývají hodiny a hodiny těžké práce při minimálním počtu dobrovolných spolupracovníků.

Impulsem k založení sdružení v únoru šestadevadesátého roku byl zájem dobrovolníků o záchranu lokality Zámecký vrch ve Štramberku, posledního nedotčeného reliktu unikátních vápencových skalních stepí v republice. Tento první položený kamínek se stal základem pestré mozaiky činností, která se nadále rozrůstá.

Získat od předsedy nevládní neziskové organizace Dalibora Kvity odpověď, kterou z loňských akcí považuje za stěžejní, se nepodařilo: „Nelze preferovat žádnou z aktivit, protože svým významem nebo rozsahem jsou důležité všechny. Jsem rád, že máme tak široký záběr a nespecializujeme se jen na určitou oblast.“

Rozsah práce je opravdu neuvěřitelný - tři sta třiceti dvou programů ekologické výchovy se zúčastnilo

6 331 žáků z šestnácti mateřských, devatenácti základních a jedné střední školy v okrese Nový Jičín. Akce typu Vánoce na Hájence, Vánoční zvonkování, Budkování se staly zejména mezi dětmi i jejich rodiči velmi populární.

To je ovšem pouze jedno z kritérií hodnocení. Většina práce však zůstává zpravidla očím veřejnosti skryta. Přesto právě tady místní ekologické sdružení zachraňuje finančně nevyčíslitelné hodnoty.

Určitým handicapem Občanského sdružení Hájenka jsou chybějící internetové schránky. „Nejprve jsme zvažovali způsob zaregistrování, pak jsme hledali vhodného člověka, který by se o stránky staral, ale v současné době chybí čas na přípravu textů,“ upozornil na pravou příčinu stavu věci vytížený Dalibor Kvita.


    [Top]    


Přípravy her handicapovaných finišují

K o p ř i v n i c e (ili) - Už sedmý ročník sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých bude hostit poslední květnový víkend Kopřivnice. Hry, které si za ta léta vydobyly renomé nejen v celé republice, ale i na Slovensku, se těší přízni vedení městského úřadu a sponzorů.

„V letošním roce jsme od města získali padesátitisícovou podporu poté, co jsme neuspěli na kraji s žádostí o grant,“ pochvaloval si podporu radních předseda Asociace zdravotně postižených a vedoucí sportovních her Petr Dousek. I přes tíživou ekonomickou situaci se vždy najde dostatek sponzorů, jejichž věcné a peněžité dary pomohou důstojně odměnit výkony handicapovaných sportovců.

Sportovat se začne už v pátek 28. května od 15.30 do 17.30 hodin v krytém bazénu. Večer bude již tradičně zakončen večírkem v jídelně internátu. Slavnostnímu zahájení her v sobotu o půl desáté před kulturním domem bude předcházet devadesátiminutové vystoupení Městského dechového orchestru Štramberk. Dopoledne bude patřit bloku sportovních soutěží - běhu, jízdě na mechanickém vozíku, slalomu, hodu oštěpem, koulí a granátem, střelbě ze vzduchovky, elektronickým šipkám a stále oblíbenějšímu petangu. V rámci doprovodného programu vystoupí skupina historického šermu Allegros, kynologové, pro děti bude připravena jízda na koni a malování tváří. Slavnostní předávání cen se uskuteční na galavečeru v kulturním domě od půl osmé.

„Moc rád bych na hrách uvítal nejen víc diváků, ale hlavně těch, kteří si přijdou zasoutěžit. Hry jsou sice určeny handicapovaným, ale i zdraví mohou startovat ve své kategorii. A to je ten nejlepší způsob, jak prolomit ostych a komunikační bariéry,“ doplnil Dousek.


    [Top]    


Lidé opět vybrali všechny kvítky

Zhruba dvě desítky skautů vybíralo v rámci
Květinového dne od Kopřivničanů jejich
finanční příspěvky na boj s rakovinou.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) -Všech patnáct set žlutých kvítků rozdali kopřivničtí skauti za dobrovolné příspěvky na boj proti rakovině. Květinový den připadnul na středu 14. května a jen v Kopřivnici se vybralo 37 676 korun. Do sbírky se zapojil také Český svaz žen z Lubiny a Kopřivnice, který sesbíral 5 606 Kč. Kromě symbolického kvítku měsíčku lékařského obdržel každý dárce také leták, který tentokrát upozorňoval na nebezpečí karcinomu prostaty. Podle odborníků jde o onemocnění, které se týká téměř poloviny mužské populace po padesátce a je mnohdy velmi podceňováno. Peníze z celostátní sbírky budou využity tradičně nejen na prevenci, ale i výzkum.
 
 
 
 


    [Top]    


Dětské zastupitelstvo posílilo své řady o novou členku

K o p ř i v n i c e (ili) - Na posledním dětském zastupitelstvu, které se uskutečnilo 5. května v domě dětí a mládeže, došlo k výměně zástupce voleného zástupce. Současná starostka Tereza Klečková ze Střední odborné školy v Kopřivnici byla z důvodu časové vytíženosti nahrazena novou členkou ze stejné školy, a to Zuzanou Winklerovou. „Oficiálně volby sice ještě neproběhly, ale Zuzčin mimořádně aktivní přístup nám dává příslib zkvalitnění práce dětského zastupitelstva,“ uvedla k výměně nejstarších členek ředitelka Domu dětí a mládeže v Kopřivnici a koordinátorka činnosti dětského zastupitelstva Eva Müllerová.

Na společné schůzce se hodnotily výsledky sbírky Vlnka, kterou uspořádali členové na podporu Ústavu sociální péče ve Vlčovicích. Padl návrh na vyhotovení znaku dětského zastupitelstva a vytvoření vlastních průkazů, které by jejich majitelům usnadňovaly vstup při jednáních na úřadě apod. Na začátek podzimu chystají členové dětského zastupitelstva velkou charitativní akci - promítání filmu před kulturním domem. Výtěžek akce by měl být určen pro místní Azylový dům pro rodiče a děti v tísni. „Právě v přístupu Zuzky, která za posledních čtrnáct dní dokázala zjistit podmínky veřejného promítání, finanční náklady a taky získat příslib sponzora na dvoutřetinové pokrytí nákladů, spatřuji velký přínos,“ těší se z další spolupráce ředitelka Müllerová.


    [Top]    


Štramberští vyhlásí soutěž na nového správce bytů

Š t r a m b e r k (dam) - Štramberští zastupitelé odložili rozhodnutí o novém správci tamního bytového fondu. Navrhované převedení agendy pod kopřivnickou realitní kancelář Rekaz zastupitelstvem překvapivě neprošlo.

„Málokdy se stává, že v tak závažné věci, která byla pětkrát předjednána orgány města, dopadne hlasování úplně jinak než bylo připraveno,“ komentoval středeční rozhodnutí zastupitelů starosta Jan Socha. Zastupitelé odmítli pověřit správou přímo Rekaz a uložili radě vyhlásit výběrové řízení. „Při přípravě smlouvy jsme kontaktovali i jiné firmy, ale to zastupitelům nestačilo. Podle jejich názoru si rozhodnutí o víc jak čtyřmilionové sumě ročně soutěž zaslouží,“ řekl Socha. Radní nyní musí stanovit zadávací podmínky a na některém z dalších zasedání rady města tendr na správce bytů vyhlásí. Rozhodnutí zastupitelů ale rozhodně řešení problémů s bytovou správou pozdrží. Zatímco Rekaz byl připraven převzít povinnosti správce štramberských bytů již na začátku července, vítěz soutěže se o ně začne starat až od prvního ledna 2005.

V souvislosti s byty Štramberští přijali ještě další důležité rozhodnutí. Zastupitelstvo pověřilo radní zpracováním podmínek pro druhé kolo privatizace. Ta by se měla týkat zhruba poloviny z dvou set devíti štramberských bytů a schvalovat ji bude zářijové zastupitelstvo.


    [Top]    


Prodej nepravých uší si radnice hlídá

Stánky cizích podnikatelů ze Štramberka
nezmizí, ovšem prodej nelicencovaných
uší hodlá radnice tvrdě potírat.
Ilustrační foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (dam) - Neštramberští výrobci uší na tamní pouti nepochodí. Radnice hodlá důsledně kontrolovat autenticitu cukrovinky prodávané během pouťového veselí. „Prodejce uší od jiného než štramberského výrobce vykážeme pryč,“ tvrdí starosta města Jan Socha.

Město, které je společně s tamními výrobci držitelem ochranných známek, tak chce chránit své producenty. „Zaregistrováním známek zanikla konkurence velkopekařů. Drobní producenti z okolí své výrobky přejmenovali nebo porušují naše práva jiným způsobem. Zatím však nebyla vůle se s nimi soudit,“ tvrdí Socha. Štramberk zvažoval dokonce i možnost omezení přístupu neštramberských stánkařů na náměstí, rada však tento návrh nakonec shodila ze stolu.


    [Top]    


Konec května patří tradiční svatodušní vaječině a kácení máje

M i k r o r e g i o n (ili) - Svatodušní škvaření vajec, kácení máje a Den dětí, to jsou v letošním roce tři po sobě jdoucí dny, které se ve většině obcí mikroregionu náležitě oslavují.

Právě v Ženklavě kumulace těchto oslav dosáhne takřka gigantických rozměrů tím, že se do nich zapojily všechny složky. Oslavy Dne dětí budou zahájeny branným závodem, myslivci připraví kolo štěstí a střelnici, hasiči stejně jako kynologové předvedou své umění, připravena bude projížďka na kole. V rámci této akce proběhne škvaření vaječiny a kácení máje. Večer se zakončí u zahrádkářů.

V Mošnově se kácení máje ujal kynologický klub a škvařenici uspořádá ZO Českého svazu zahrádkářů na myslivecké chatě.

Skorotínské Sdružení nezávislých sportovců Malá Paříž uspořádá pro obec kácení máje spolu se škvařenicí. Den dětí se ve Skotnici oslaví s týdenním zpožděním, kdy je na 5. června naplánovaná akce Obec dětem. Celodenní zábava, hry, soutěže a kulturní vystoupení budou ukončeny táborákem. Na 29. května obec připravila výšlap na Velký Javorník a v rámci Dne bez tabáku (31. 5.) vyhlásila soutěž o nejlepší logo proti kouření, které bude odměňovat permanentkami do sportovních zařízení.

V Závišicích kácení máje obstarají branci a svatodušní odpoledne uspořádá na myslivecké chatě strana KDU- ČSL. Pro děti je v rámci jejich svátku připraven třídenní pobyt na turistické základně na Kletné. Celá obec teď žije intenzivní přípravou Her bez venkovských hranic, které se uskuteční 12. června. Na kácení máje samozřejmě tady dojde.

V Petřvaldě se kácení uskuteční u hasičské zbrojnice. I zde je pozornost spíše upřena na dvoudenní Erbovní slavnosti (5. - 6. 6.) a 12. června v Petřvaldíku, kde budou oslavy spojeny s krmášem.

Ve Štramberku proběhnou oslavy Dne dětí v pátek 28. května v Národním sadu ve spolupráci s domem dětí a mládeže. Soutěže, hry, zábava a v neposlední řadě vyhlášení výsledků výtvarné soutěže dětí ze základní a dvou mateřských škol. „Vyhlásili jsme tři témata Duhový svět, Já a Štramberk a Děti a jejich miláčci. Jsem zvědavá, s jakou odezvou se soutěž u dětí setká,“ uvedla vedoucí pobočky Domu dětí a mládeže Regina Šmahlíková. Volejbalisté spojí hned dvojitou škvařenici s celodenní sérií volejbalových utkání na svém hřišti.

Škvařenici v Kateřinicích budou mít na starost hasiči. Oslavy Dne dětí budou tradičně spojeny s uspořádáním Běhu Terryho Foxe. „Jenom na kácení letos nedojde, protože mladí nějak pozapomněli májku postavit,“ dodal starosta Vladimír Londin.


    [Top]    


S nejlepší jabkovicí a hruškovicí zabodovali občané z Petřvaldu

B a r t o š o v i c e (ili) - V sobotu 15. května proběhlo tradiční otvírání Poodří s doprovodným programem. Vyvrcholením celé akce na zámku v Bartošovicích, kde proběhl 3. ročník pooderského koštování, bylo vyhlášením krále pálenky regionu v jednotlivých kategoriích. Tři hodnotitelské komise neměly snadný úkol - u slivovice se sešlo dvanáct vzorků, u jabkovice čtrnáct a v kategorii hruškovice dokonce patnáct.

Z obcí našeho mikroregionu, které se Pooderského koštování zúčastnily, byly dvě zlaté přisouzeny vzorkům z Petřvaldu. Karel Petrovský v kategorii hruškovice a Jaroslav Tichopád zabodoval s jabkovicí. Lenka Šimíčková ze Skotnice pak se svou slivovicí skončila na třetím místě.

„V zámku byla otevřena výstava svatebních šatů, kytic, vazeb i stolování, abychom veřejnosti víc přiblížili využití zámeckých prostor,“ uvedla předsedkyně Regionu Poodří Kateřina Křenková. Akci doprovázely ukázky starých řemesel od pletení košíků, drátkování až po práci na hrnčířském kruhu. O hudbu se postarala chlapecká skupina Nevím z Pustějova.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.