Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Galerka hostí domácí kapely

N o v ý   J i č í n (dam) - Dvě domácí kapely hostí zítra od 20 hodin novojičínská Galerka. Večer bude patřit skupině Florien, která má minulost ‘tancovačkové’ kapely, ale nyní svůj autorský repertoár přizpůsobuje spíše klubovému publiku. Spolu s ní zahraje i skupina Sallieri.


    [Top]    


Oba díly filmu Kill Bill budou levnější

K o p ř i v n i c e (dam) - Kino Puls pokračuje v tradici, kterou odstartovalo Matrixy, později rozvinulo promítnutím trilogie Pán Prstenů a nabízí filmovým fanouškům opět další kompletní filmovou sérii. Tentokrát jde o Tarantinova Kill Billa. Akční snímek, který je autorovou obdivnou poctou honkongským bojovým filmům, měl být původně jediným filmem, ovšem rozhodnutí producentů vedlo k jeho roztržení na dvě půlky, a tak až oba snímky dohromady vytvářejí režisérem zamýšlený efekt. V první polovině příběhu se záhadná nevěsta Uma Thurman probere z komatu a svou katanou rozseká první dva z pětice vrahounů, kteří jí usilovali o život v zapadlé kapli kdesi v Mexiku. V druhém dílu pak svou pomstu hodlá dotáhnout do konce a zabít i hlavního osnovatele zla záhadného Billa. Druhý díl celosvětově úspěšného snímku bude Puls promítat v osm večer od čtvrtka až do pondělí. Kdo bude chtít vidět i první díl, má jen jedinou možnost, a to v sobotu 22. května v šest večer. Na návštěvníky obou snímků čeká také zvýhodněné stokorunové vstupné.


    [Top]    


Senioři se mohou těšit na žáky obou zdejších uměleckých škol

K o p ř i v n i c e (dam) - Pestrý program bude mít dnes pravidelné květnové seniorské odpoledne. Jako již tradičně jeho valnou část obstarají místní umělecké školy. Seniorům bude vyhrávat například dětská cimbálovka, která působí při ZUŠ Zdeňka Buriana a která má za sebou také vánoční vystoupení v ČT. Ze stejné školy bude také sedm tanečních vystoupení. O muziku se naopak postarají žáci soukromé umělecké školy MIS music. Následně už bude účastníkům akce se slosovatelným vstupným vyhrávat osvědčená kapela TNT. Začátek programu je v 17 hodin.


    [Top]    


ZUŠ Zdeňka Buriana má za sebou velmi úspěšné jaro

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická Základní umělecká škola Zdeňka Buriana má za sebou úspěšné jaro. Především žáci hudebního oboru byli velmi úspěšní. Největšího úspěchu v poslední době dosáhli klarinetisté Radek Dresler, Petr Kelnar a Pavel Kelnar, žáci učitele Dalibora Pukovce. Tito mladí hudebníci suverénně prošli okresním kolem a poté získali 2. místo v krajském kole soutěže ZUŠ, konaném v březnu v Orlové. V okresním kole soutěže základních uměleckých škol ve hře s převahou dechových nástrojů získali naši žáci celkem dvě první a jedno druhé místo. „To je pro naši školu jistě dostatečný úspěch,“ pochvaluje si ředitel místní ZUŠ Zdeněk Babinec. Toho těší také úspěšnost absolventů školy v dalším studiu umění. „Každoročně se nejlepší z našich žáků hlásí ke studiu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. I v tomto roce dva z nich uspěli u talentových zkoušek a odchází studovat do Ostravy,“ pochlubil se Babinec.

V tomto ohledu nezůstává pozadu ani obor výtvarný. Dvě jeho studentky byly přijaty ke studiu architektury (Praha, Brno) a Dominika Slováková, jejíž práce jsou nyní k vidění v kulturním domě, bude pokračovat ve studiu na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Od příštího školního roku hodlá ZUŠ dokonce otevřít speciální třídu pro přípravu k přijímacím zkouškám na umělecké školy s výtvarným zaměřením.


    [Top]    


Divadel nakonec dorazilo méně

Autorská hra Kapitulace byla rozhodně
nejnáročnějším kusem, který nabídl
letošní ročník přehlídky studentského
divadla v kulturním domě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nakonec pouze tři soubory svedla dohromady páteční přehlídka studentského divadla v kulturním domě. Avizovanou účast rožnovského souboru Klika zhatila nemoc jedné z hereček, a tak přehlídku zahajovalo novojičínské divadlo Na Pokraji. To k teprve druhému uvedení vzpomínkového večera Myslíš na chrabré krasnoarmějce přidalo ještě kratičkou Popolušku.

Na poněkud depresivnější notu pak zahrálo domácí Těleso X.Y. Svou surrealistickou hru Kapitulace vystřídala derniéra pohybové divadelní show Jeden z obrazů souboru Semínko. Další možností setkat se s mladým divadlem nabídne ještě před prázdninami Kopřivnická bedna. DDM svou přehlídku připravuje na příští víkend.
 
 


    [Top]    


Excelentní kytarista ukončil sezonu, kterou chválil i Český hudební fond

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystoupením excelentního kytaristy Štěpána Raka skončila minulý týden další sezona Kruhu přátel hudby. Rak koncertoval v Kopřivnici v náhradním termínu. Jeho plánovaný březnový koncert musel být přeložen kvůli cestě do Číny. „Mrzelo mě, že jsem nemohl přijet, došlo k termínové kolizi způsobené výměnou mé manažerky,“ omlouval se Rak svým zdejším fandům.

Hostování v Číně je dalším významným mezníkem Rakovy umělecké kariéry. „Byl jsem vůbec první kytarista, který tam veřejně koncertoval. V Číně je kytara stále považována za podřadný nástroj,“ řekl Rak. Jeho koncert pro bezmála dva tisíce posluchačů ve velkém pekingském divadle měl ale obrovský úspěch a v příštím roce se kytarista chystá do nejlidnatější země znovu. Unikátní Rakova pětiprstá technika kytarové hry lákala také v Kopřivnici a 160 posluchačů znamenalo po vánočním koncertu v kostele druhou nejvyšší návštěvnost sezony. Rak předvedl části svých větších kompozic včetně poměrně čerstvého cyklu Chvála čaje. Dvaadvacet skladeb oslavujících čaj je projektem, jehož vydání na CD se v současnosti chystá. „Všechno je připraveno. Muzika je natočená. Trojverší Ludvíka Kundery a obrázky Jitky Stojanové, které každou skladbu doprovázejí, ale chybí nám sponzor,“ posteskl si Rak.

Návštěvnost celé letošní předplatitelské série byla uspokojivá. Pravděpodobně zásluhou vyvážené dramaturgie, které se dostalo uznání také od Nadace českého hudebního fondu. „Měli jsme tady jednoho vynikajícího mladého interpreta, hrála tady výborná klavíristka Eliška Novotná, hostili jsme excelentní Wihanovo kvarteto. Velký úspěch mělo také spojení hudby a poezie v komponovaném večeru Setkání - Stretnutie s Ladislavem Chudíkem,“ připomněl spokojený dramaturg Jiří Cachnín. V podobných intencích by se měl program pohybovat také příští rok. Už nyní je téměř jisté, že vánoční koncert obstarají Boni Pueri nebo že Ensamble Martinů uvede společně s herečkou Gabrielou Vránovou program o Mozartových vzpomínkách na Prahu.


    [Top]    


Na koncertu byly k vidění i ty nejstarší choreografie skupiny

Taneční soubor Zdeňky Havlové oslavil
třicátiny. Taneční koncert, který připomněl
jeho někdejší i dnešní činnost, zaplnil kinosál.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Taneční soubor Zdeňky Havlové oslavil třicet let existence. Na sobotní taneční koncert v kině Puls přišli gratulovat nejen současní a bývalí členové, ale také zástupci radnice a další obdivovatelé tanečního umění. Část času na pódiu věnoval oslavující soubor hostům ze ZUŠ Zdeňka Buriana a vystoupení dětské cimbálovky i žákyň tanečního oboru bylo příjemným zpestřením, hlavní slovo však měli samotní oslavenci.

V první polovině programu dostaly prostor novější choreografie, k vidění bylo ztvárnění Slovanských tanců Antonína Dvořáka, dvou Lašských tanců Leoše Janáčka, ale i tanec na hudbu Čechomoru či Hradišťanu. Po přestávce pak přišla řada na vzpomínkové pásmo složené z těch nejúspěšnějších tanečních čísel bohaté historie souboru. Diváci mohli vidět dokonce Polku ze Smetanovy Prodané nevěsty, která byla vůbec první choreografií nastudovanou souborem. Vzpomínalo se ale i na Škádlení, Luisinu polku, Skočnou či Veselé chvíle. Úplnou tečkou byla choreografie Trnky. Vznik souboru před třemi desítkami let dal tehdejším absolventkám lidové školy umění možnost věnovat se dál scénickému tanci. Za dobu své existence soubor získal řadu ocenění a hostoval v Německu, Bělorusku, Polsku, Francii či Itálii.


    [Top]    


Tanečníci dostali slivovici i piškoty

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen plácání po zádech a hřejivá slova díků si tanečníci odnesli z vystoupení, kterým slavili třicet let své existence. Kromě záplavy květin pro členky souboru a především jeho zakladatelku Zdeňku Havlovou si mužská část souboru odnesla láhev slivovice a všichni pak společně taneční piškoty.

„Když jsme se zajímali, jaký dárek by byl vhodný, nejprve jsem požadavkům na ’piškoty’ nerozuměl. Pak jsem si řekl, že je asi paní Havlová používá jako prostředek k drezuře,“ žertoval místostarosta Vladislav Kryške při předávání třítisícového daru města.


    [Top]    


Jiné taneční styly více táhnou, o působení v souboru je menší zájem než dřív

Zakladatelka a choreografka souboru
Zdeňka Havlová byla s výkony svých
svěřenců na slavnostním koncertu
právem spokojená.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Ani po třiceti letech od založení není Taneční soubor Zdeňky Havlové jen mrtvou legendou, ale stále živým uměleckým souborem a jako takový má své úspěchy i problémy. Část práce zakladatelky ansámblu už na svá bedra převzala Dagmar Juráková. Ta se tanci pod vedením Zdeňky Havlové věnuje od sedmi let a dnes je nejen předsedkyní občanského Sdružení členů a přátel tanečního Souboru Zdeňky Havlové, ale také choreografkou ansámblu. Právě ona odpověděla na několik otázek o minulosti, současnosti i plánech taneční skupiny.

Kolik členů má dnes soubor a kolik choreografií má v repertoáru?

Aktivních tanečníků je jedenáct, osm dívek a tři muži. Zkoušíme dvakrát týdně v zrcadlovém sále kulturního domu a okamžitě bychom mohli uvést asi šest tanečních vystoupení. Ovšem v tomto čísle jsou započítány nejen velké choreografie, ale také třeba tance ve trojici, čísla pro sólový pár nebo jen sólistku.

Jaké množství choreografií vzniklo za celých těch třicet let existence?

Dělaly se zhruba dvě choreografie ročně, takže těch tanců bylo okolo šedesáti. Frekvenci dvou nových tanců do roka se snažíme držet do dneška, někdy se to daří, jindy ne.

Jak vznikají kostýmy pro vaše vystupování?

Každý tanec má svůj vlastní kostým. Někdy se třeba využije část starších kostýmů a jen se přidají některé nové prvky, ale jsou tance, které si žádají kompletně nový kostým. Pokud jde o jejich vznik, nevyužíváme kostýmní výtvarníky, ale vymýšlíme si je sami a inspiraci hledáme v knihách.

Kudy vede cesta do souboru? Jak získáváte nové členy?

Soubor vznikl z iniciativy absolventek tehdejší Lidové školy umění a i dnes jsou absolventky tanečního oboru ZUŠ ty, které k nám nacházejí cestu nejčastěji. Konkurzy, na kterých bychom nabírali nové členy, nemáme a nikdy to tak nefungovalo. Větší problém je pochopitelně s tanečníky, snažili jsme se je oslovovat třeba i v tanečních, ale většinou jsme jich moc ‘neulovili’. Když byl někdo šikovný, tak už většinou dělal sport. Většinu mužských členů tak do souboru přivedou tanečnice. Dnes máme s členskou základnou problémy. Mládež už tolik nebaví tento druh tance a je menší zájem. Skupina aktivních tanečníků je sice zhruba konstantní, i když mužů jsme mívali více. Ale menší zájem je i od dívek, do popředí vystoupil moderní výrazový tanec, disko dance, a to táhne víc.

Soubor se pyšní řadou ocenění ze soutěží, ale v posledních letech žádná nová nepřibývají. Nejezdíte soutěžit?

Na soutěže už nejezdíme, není pro nás kategorie. Soutěží se buď v čistě společenských tancích, a pak jsou soutěže pro Disco-show formace a podobné záležitosti. Kdysi byla kategorie Národní společenský tanec anebo Scénický tanec, to však zaniklo a teď není soutěžní škatulka, do které bychom se vešli.

Jaké jsou plány pro nejbližší období?

Ještě v červnu nás čeká zájezd do Polska a brzy také další premiéra štramberských ochotníků, se kterými spolupracujeme. Co bude po prázdninách, se uvidí, ale už máme první nabídky na plesy.

David Macháček

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.