Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Jirmal kraloval kytarovým dnům

Š t r a m b e r k (dam) - Sousední město o minulém víkendu zaplnili kytaristé. Zhruba sto třicet studentů a učitelů klasické kytary ze všech stupňů hudebních škol od základních až po vysoké přijelo, aby se zúčastnili devátých Dnů klasické kytary.

Festival, který nabídl desítky hodin kurzů, seminářů a koncertů, navštívilo dvacet špičkových interpretů z tuzemska, ale i USA či Velké Británie. Největší událostí třídenního svátku byla historicky první návštěva proslulého kytarového pedagoga Jiřího Jirmala na festivalu. „Málokdy se podaří skloubit nadšení laické veřejnosti i odborníků a u koncertu tohoto devětasedmdesátiletého hudebníka se to podařilo beze zbytku,“ pochvaloval si organizátor Vladislav Petrášek.


    [Top]    


Přehlídka ukáže mladé divadlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři mladá divadla si zítra večer dají dostaveníčko v hudebním sále kopřivnického kulturního domu. Komorní prostor v přízemí bude hostit už sedmou Přehlídku studentských divadel v řadě. O plnou polovinu programu se přitom postarají domácí divadelníci. „Jsem moc rád, že mladé divadlo má v místním domě dětí takovou základnu a je z čeho vybírat,“ pochvaluje si dramaturg přehlídky Jiří Cachnín.

Zahajovací představení bylo oproti původně avizovanému času přesunuto na osmnáctou hodinu. Jako první se publiku představí divadelní soubor Klika, který funguje při Základní umělecké škole v Rožnově pod Radhoštěm. Představení z této divadelní líhně se již v minulosti na přehlídce objevila a tentokrát je připravena dramatizace povídkových textů Jiřího Suchého Z deníků praktické dívky Zuzany.

„V minulých letech jsme se hodně orientovali na ostravské soubory, tentokrát ukážeme divadla i z jiných oblastí,“ vysvětluje svou volbu prvních dvou divadel Cachnín. Druhý soubor dorazí z Nového Jičína. Tamní Divadlo Na Pokraji uvede představení nazvané ‘Myslíš na chrabré Krasnoarmějce’, vzpomínkový večer, ve kterém zazní budovatelské písně a básně z doby opojené komunismem. „Cílem je připomenout starším pěkné či s odstupem času úsměvné ‘umělecké kusy’ a mladé s tímto obdobím příjemnou formou seznámit,“ tvrdí Divadlo Na Pokraji, jehož představení začíná ve tři čtvrtě na sedm.

O hodinu později už přijdou na řadu domácí. Jako první bude Údivadlo místního DDM zastupovat Těleso X.Y. a jejich hra Kapitulace.

Tečku za celým divadelním večerem pak udělá deset minut před devátou soubor Semínko a jejich alternativně pohybové divadlo Jeden z obrazů.


    [Top]    


Tanečníci Zdeňky Havlové oslaví třicátiny slavnostním koncertem

K o p ř i v n i c e (dam) - Třicet let existence působení na místní scéně oslaví v sobotu Taneční soubor Zdeňky Havlové. Ansámbl, kterým prošlo již přes sto dvacet tanečníků, bude od patnácti hodin vystupovat v kinosále.

Zhruba půldruhé hodiny trvající program nabídne dvě desítky tanečních čísel a kromě samotných oslavenců budou tančit také žačky tanečního oboru zdejší ZUŠ Zdeňka Buriana a o hudební předěl se postará tamní dětská cimbálovka.

Program tanečního koncertu je rozdělen do dvou částí, v první ‘Havlovci’ předvedou publiku čísla z posledních pěti let, právě pětiletý je totiž cyklus, kdy se bývalí i současní členové souboru setkávají. Druhá část koncertu bude naopak vzpomínková a na jevišti budou k vidění i ta nejstarší čísla. „Vybírali jsme ty nejhezčí choreografie z celých třiceti let,“ potvrdila Dagmar Juráková, která soubor vede společně se zakladatelkou Zdeňkou Havlovou. Oprášená starší čísla se možná v repertoáru souboru po nějakou dobu udrží, ale Juráková nevyloučila ani možnost, že právě slavnostní taneční koncert může být na dlouho jedinou příležitostí je vidět. Koncert bude výjimečný také složením souboru, na pódiu se totiž kromě aktivního jádra objeví také někteří dnes už pravidelně nevystupující členové ansámblu.


    [Top]    


Krátce

Komorní orchestr Kopřivnice nezahálí. Po slavnostním koncertu u příležitosti svátku osvobození minulý pátek jej čekají dvě další vystoupení. Společně s pěvci odvedou hned dva koncerty duchovní hudby v sobotu ve Frenštátu pod Radhoštěm a v neděli ve Žďáru nad Sázavou. Po prázdninách pak orchestr hodlá nejen připravovat tradiční vánoční program, ale také nastudovat program pro samostatné výchovné koncerty pro mládež.

Novinka na kopřivnické kulturní scéně, akce s názvem Schody, dostává jasnější obrysy. „Dnes už máme hotový scénář a dolaďujeme drobnosti, které se týkají rekvizit nebo propagace,“ říká organizátor akce David Monsport. Návštěvníci Schodů se mohou těšit na čtyřicítku vystoupení a zhruba tři sta deset účinkujících. V bezmála šestihodinovém programu bude dominovat především tanec ve všech svých podobách, zahrají ale také kapely, představí se několik sólových zpěváků, či dokonce kouzelník. Chybět nebude ani divadlo. Pro návštěvníky bude připravena také řada soutěží a her, které vyplní čekání na jednotlivá čísla. Z technických důvodů došlo k posunu původně plánovaného termínu, a Schody tak v kulturním domě proběhnou 6. června.


    [Top]    


V CO krytu bude znít hip – hop

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu večer zaplní CO kryt pod kulturním domem hip-hopová muzika. Na akci, která je na programu Nory vedena jako RAPart s pořadovým číslem jedna, bude příležitostí pro setkání tří raperských projektů.

Nejdál to do kopřivnického klubu budou mít Hosté odjinud, což je název ostravské hip-hopové kapely. Další dva projekty lze označit za téměř domácí. To platí především o duu Odboy, které již na stejném místě před časem koncertovalo. MC Mord z Kopřivnice a příborský Dodger v Kopřivnici představí své debutové CD, které zhruba před měsícem pokřtili v příborské Letce. Posledními vystupujícími budou Dva z Moravy, kteří také před pár týdny pokřtili novou desku.


    [Top]    


Nierika společně s Khoibou

K o p ř i v n i c e (dam) - Atmosférický pop se bude v pátek rozléhat CO krytem pod kulturním domem. V Noře se sejde domácí Nierika s pražskou Khoibou. Začátek dvojkoncertu je plánován na půl devátou večer. Na své si přijdou vyznavači progresivního popu kombinujícího akustické nástroje s elektronickými efekty, ale také ti, kteří si budou chtít pouze zatančit.

Pořadí, ve kterém se žánrově spřízněné kapely objeví na pódiu, není striktně stanoveno. Jako první ale přece jen přijde řada na Nieriku. Kopřivnické kvinteto tvořené Michalem Burgetem, Tomášem Neuwerthem, Monikou Lohrerovou, Vladimírem Schwarzem a Zbyňkem Machetanzem hodlá publiku předvést kompletní repertoár včetně čtyř dosud nehraných novinek. Hudbu Nieriky, která na začátku roku přišla se stejnojmenným debutem, bude ilustrovat také videoprojekce a o příjemnou atmosféru se bude starat čajovna přímo na place.

Polovinu čtyřčlenného projektu Khoiba tvoří členové o něco známějších Roe-Deer zpěvačka Ema Brabcová a kytarista Filip Míšek. Khoiba ale hraje o poznání tanečnější a veselejší muziku. Základ z kytar a kláves doplňuje řada elektronických efektů, ozvěn a syntetických zvuků. Khoiba má na svém kontě už dvě EP a v brzku připravuje své třetí CD.

O zábavu se po skončení koncertů bude starat se svými deskami DJ Sandoz.


    [Top]    


Umělecké školy na jednom pódiu

K o p ř i v n i c e (dam) - Žáci obou místních uměleckých škol se sejdou na jediném pódiu. Koncert naplánovaný na středu 19. května je již druhým společným vystoupením státní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana a soukromé Základní umělecké školy MIS music. Poprvé se obě školy spojily při přípravě programu pro charitativní koncert na podzim roku 2002, jehož výtěžek putoval na povodněmi poškozenou školu v Jižních Čechách.

„Tehdy to mělo velký ohlas. Navíc muzikanti vyučující na obou školách se navzájem dobře znají a někteří učí i na obou,“ vysvětluje ředitel Burianovy školy Zdeněk Babinec. Jeho kolega z ředitelského křesla MIS music vidí v koncertu vynikající příležitost k prezentaci. „Můžeme ukázat, že tady ty dvě školy existují a v přátelském duchu spolu soupeří, což je rozhodně ku prospěchu našich žáků,“ myslí si Petr Suttner.

První polovina koncertu začínajícího v pět hodin odpoledne v sále kina Puls bude věnována především sólistům. ZUŠ Zdeňka Buriana se pochlubí svými studenty klavíru, houslí a flétny. V druhé polovině programu pak dostane prostor kvinteto hrající barokní hudbu, trio příčných fléten a také cimbálová muzika.

MIS music hodlá posluchače oslovit sólovou kytarou a klavírem. Výčet jejích souborů je však výrazně širší. Hrát bude smyčcové trio, vokální sextet, kvartet klarinetů a duo akordeonů. Po přestávce pak dostane prostor školní Big band.

Základní umělecká škola Zdeňka Buriana včera zakončila také třídílný seriál absolventských koncertů, na nichž své studium zakončily přes dvě desítky žáků. Práce absolventů výtvarného oboru je však možné vidět ve výstavní síni ve vestibulu školy až do 21. června.


    [Top]    


Povídky rodáka se budou hrát na prknech Mahenovy činohry

K o p ř i v n i c e (jn) - Není to dávno, co byl na stránkách Kopřivnických novin veden rozhovor s kopřivnickým rodákem Kristiánem Chalupou, nyní žijícím v Brně. Některé z povídek z jeho knihy Hostina kulisáků a jiné podhostiny získají nyní divadelní podobu. 12. června bude v Brně realizováno scénické čtení ze zmíněné knihy a některých dalších textů jmenovaného autora z připravované sbírky povídek V zahraničí a podhraničí.

Jako první má být na Malé scéně Mahenovy činohry uvedena povídka Družice velká jako pomeranč, jejíž děj se odehrává v Kopřivnici (zejména v bývalé německé škole, nyní dr. Milady Horákové) počátkem 60. let. Součástí scénického čtení bude i povídka Hrbatí špioni, jejíž děj je také zasazen do Kopřivnice, tentokrát na Obvodní oddělení Veřejné bezpečnosti.

V pořadu s živou hudbou, kterou obstará kapela Sosáci složená z bývalých pracovníků divadla, se představí špičky Mahenova divadla.

Na jeviště vystoupá dlouholetý herec Mahenky Jaroslav Kuneš, první polistopadový umělecký šéf činohry, herec a režisér František Derfler i nynější umělecký šéf Mahenova divadla a herec předních českých scén, včetně Národního divadla v Praze, Miloslav Mejzlík.

„Musím přiznat, že mne velmi potěšil zájem Národního divadla v Brně a konkrétně pak uměleckého šéfa Mahenovy činohry Miloslava Mejzlíka o scénickou realizaci mých příběhů,“ dodává k tomu autor povídek a nynější tiskový mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Na představení prý budou pozváni zástupci města, Základní školy dr. Milady Horákové a kulturního domu.


    [Top]    


Puls uvede oscarový Návrat do Cold Mountain

K o p ř i v n i c e (dam) - Komedie, milostné drama, horor i western, tak široká je v tomto promítacím cyklu nabídka kopřivnického kina Puls. První připravený snímek je určen především dětským divákům. Děj komedie Looney Tunes - Zpět v akci je příliš bizarní, aby mohl uspokojit starší publikum, ale dětem se bude rychlost, ztřeštěnost filmu a především spojení kreslených postaviček s reálným prostředím a živými herci jistě líbit. Daffy Duck, Bugs Bunny a další postavy známých grotesek Warner Bros se už na plátně objevili před osmi lety v basketbalovém filmu Space Jam. Tentokrát známé postavičky žijí a pracují v Hollywoodu. Kromě toho, že je potřeba přesvědčit, aby byl znovu zaměstnán propuštěný Daffy, se musí populární ‘kresleňáci’ postarat také o to, aby zákeřný producent nedostal do rukou kouzelný diamant, s jehož pomocí by mohl lidstvo proměnit v opice. Film Looney Tunes - Zpět v akci bude kino promítat ode dneška do neděle vždy v 18 hodin.

Dnes večer v Pulsu startuje také dramatický Návrat do Cold Mountain. Film, který sbírá ocenění jako na běžícím pásu, si vysloužil také šest oscarových nominací. Snímek režiséra Anthony Mighella je stejně jako v případě jeho veleúspěšného Anglického pacienta příběhem zachycujícím lidské osudy nešetrně zasažené válečnými hrůzami. Zamilovanou Ady (Nicole Kidmanová) a tesaře Inmana (Jude Law) rozdělí americká občanská válka. On nejprve srdnatě a odhodlaně hájí zájmy Jihu, ale v bitvě u Petersburgu je zraněn, dostaví se vystřízlivění a touha vrátit se domů do severní Karolíny za svou láskou. A zatímco se Innmann přes řadu útrap dostává domů, musí nový osud přijmout i Ady. Jemná jižanská dáma zprvu absolutně nezvládá praktický život, do něj ji zasvětí až prostá venkovanka Ruby (Renée Zellwegerová), která se na jejich statku usadí a začne jej znovu zvelebovat. Režisér i scenárista snímku odvedli velmi kvalitní filmařské řemeslo a v tom si s nimi nic nezadali ani herci. Především hlavní ženské postavy jsou velice důvěryhodné a Zellwegerová si sošku za vedlejší herecký výkon jistě zasloužila.

Původně ohlášenou komedii Strašidelný dům na programu kina v neděli večer a pondělí odpoledne nahradil americký horor Gothika. Autorem tohoto béčkového žánrového snímku s poměrně slušně vybudovanou atmosférou je Francouz Mathieu Kassovitz, který slavil obrovský úspěch s thrillerem Purpurové řeky. Gothika je příběhem lékařky z psychiatrické kliniky, která se jednoho dne za záhadných okolností ocitne na druhé straně dveří polstrované cely. Obvinění z vraždy manžela a nepochopitelné návštěvy ducha plavovlasé dívky, to je věc, se kterou si musí Halle Berryová v Gothice poradit.

Obě představení v úterý 18. května jsou věnována Krajině střelců. Nový režisérský počin Kevina Costnera je zřejmě obdivnou poctou klasickým klišé westernového žánru. A tak skupinka honáků dobytka, jejichž éra na americkém západě pomalu končí, přijíždí do zapadlého městečka sužovaného partou banditů. Zlí hoši jsou kladnými hrdiny během řady přestřelek odkázáni do patřičných mezí a všechno to skončí happyendem a možná i svatbou. Scénář se nevydařil, Costner roli režiséra neustál a slavnému Tanci s vlky se ani nepřiblížil.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.