Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


Radní jednali s ředitelem kulturního domu o penězích

K o p ř i v n i c e (hod) - Poslední schůze rady města, která se konala v úterý 5. května, se zabývala záležitostmi z oblasti sociálních věcí a zdravotnictví. Po projednání radní schválili rozdělení finančních dotací z fondu rozvoje a rezerv Poradenskému informačnímu centru pro sluchově postižené se sídlem v Ostravě, a to ve výši dva tisíce korun. „Pracovníci centra poskytují služby pro handicapované občany v oblasti sociálně-právní, technické, tlumočnické, psychologické a logopedické, proto jsme jim poskytli peníze na jejich činnost,“ uvedl Zdeněk Krajčír. Dále rada přidělila tisíc pět set korun Tyfloservisu, o. p. s., což je krajské středisko sociální rehabilitace nevidomých a slabozrakých v Ostravě. „Jejich cílem je zajistit chybějící služby v oblasti základních terénních sociálně-rehabilitačních služeb pro těžce zrakově postižené mladistvé a dospělé spoluobčany a podpořit integraci nevidomých a slabozrakých do společnosti,“ dodal Krajčír. „V letošním roce jsme poprvé schválili příspěvek nadaci Kapka 97 se sídlem v Chomutově. Jedná se o sdružení onkologických pacientů, které se zabývá prosazováním práv pacientů se zhoubným nádorovým onemocněním, sdružováním nejen pacientů, ale také jejich rodin za účelem předávání zkušeností a vzájemné pomoci. Nadaci jsme přispěli na rekondiční pobyt na Horní Bečvě částkou tří tisíc korun,“ uvedl Krajčír.

Rada města dále schválila dar ve výši tři tisíce korun na osobu na částečnou úhradu dopravy účastníků mezinárodního basketbalového turnaje pro handicapované v Trappes. „Z občanů Kopřivnice se turnaje v družebním městě zúčastní Dušan Byrtus a Rostislav Svoboda,“ uvedl Krajčír.

Na základě úkolu z jednání zastupitelů radní projednávali s ředitelem firmy Ludvík Moravia finanční požadavek, a to navýšení oproti předchozím letům. „Procházeli jsme společně položku po položce. Pan Lubomír Sazovský řekl, že je ochoten vystoupit na semináři zastupitelstva a vysvětlit jim celou problematiku. Firmě Ludvík Moravia končí příští rok v červnu smlouva a město musí vyhlásit výběrové řízení na nového provozovatele, pokud dojde k závěru, že tento způsob provozování je pro město výhodnější. Musíme na tom pracovat poměrně rychle,“ uzavřel místostarosta.


    [Top]    


Kit Show zažila největší příval cizinců

Valalašský král Bolek Polívka navštívil
po roce opět Kopřivnici. Již tradičně
byl hostem velké modelářské
Beskyd Model Kit Show.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Rekordní zahraniční účastí překonal letošní 8. ročník modelářské Beskyd Model Kit Show všechny předcházející. Organizátoři si pochvalovali nejen množství zahraničních hostů, ale také jejich pestrost. „Měli jsme tady modeláře z devíti zemí, kromě okolních států jsme tu měli i rarity. Dorazil účastník z Norska, a dokonce také z Malajsie,“ pochvaloval si Jan Štědrý z organizačního týmu Kit Show. Asijský účastník, který dokonce dokázal také uspět v soutěži, se prý o kopřivnické akci dozvěděl náhodou, když byl v Praze na obchodním jednání. „Zahraniční účast byla opravdu velká, například Holanďané přivezli přes stovku modelů,“ tvrdí Štědrý. Ovšem ani vysoký zájem zahraničních modelářů nezabránil poklesu počtu vystavených modelů, těch se nakonec na akci sešlo okolo tisícovky. Podle porotců bylo sice modelů méně, ale jejich kvalita šla vysoce nahoru. „Při hodnocení bylo někdy opravdu velmi složité ten nejlepší vybrat,“ řekl Jan Štědrý.

Nepříjemným ukazatelem pro organizátory byl také pokles návštěvnosti.

Za oba víkendové dny Kit Show navštívilo asi tři tisíce lidí, což je méně, než jsou organizátoři z minulých let zvyklí. Nic na tom nezměnil ani bohatý doprovodný program. K tomu patřila nejen prezentace rádiem řízených modelů nebo výstava amerických automobilů, ale třeba i seskok parašutistů.

V rámci Kit Show se uskutečnila také tradiční návštěva valalašského krále Bolka Polívky. Ten nejen vybral nejkurióznější model, ale také vyslechl valašskou mutaci evropské hymny a zhlédl představení recesní skupiny Direkt.


    [Top]    


Štramberk asi pověří Rekaz správou svých bytů

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická realitní kancelář Rekaz bude zřejmě od 1. července 2004 spravovat také byty v majetku sousedního Štramberka. Podle tamního starosty Jana Sochy se totiž tato varianta správy štramberského bytového fondu zdá nejvýhodnější. „Zjišťovali jsme, jakým způsobem spravuje své byty bytové družstvo Kotouč, OKD či Nový Jičín, ale finanční a legislativní podmínky, které nabídl kopřivnický Rekaz, byly nejlepší,“ tvrdí Socha s tím, že podobný názor zastává i nadpoloviční většina zastupitelů města.

Důvodů, proč chtějí Štramberští změnit dosud fungující systém správy bytů, je prý hned několik. Nejzásadnější důvod je pravděpodobně ekonomický. Podle Sochy je neúnosné, aby dvě stě devět bytů ve vlastnictví města spravovalo pět zaměstnanců. Navíc radnice se od konce minulého roku potýká také s personálními problémy, neboť vedoucí bytové správy odešla na mateřskou dovolenou a její podřízená je již rok na dlouhodobé nemocenské. „Pak je tady také problém vybavenosti. Dnes již není možné dělat bytovou správu na koleně tak, jako jsme na to byli zvyklí, ale je potřeba technika a softwarové vybavení, které šetří čas, ale je příliš drahé,“ uvedl Jan Socha.

Štramberk spravuje 209 nájemních bytů, ve kterých žije dvanáct procent obyvatel města. Byty radnice získala od státu v roce 1991, kdy také založila vlastní bytovou správu. Ta zaměstnávala maximálně šest zaměstnanců, dva lidi technickoadministrativního zaměření a čtyři dělníky údržby.

Obyvatelé Bařin, kde je koncentrováno nejvíce obecních bytů, s rušením bytové správy nesouhlasí. Obávají se nejen toho, že by své záležitosti museli vyřizovat v Kopřivnici, ale vadí jim také fakt, že by se mohla prodloužit doba čekání na opravy havárií. Proti radnicí připravovanému kroku se dokonce ohradili peticí se sto jednasedmdesáti podpisy. Socha však trvá na svém, vlastní bytová správa prý zbytečně zatěžuje rozpočet.

„Jsme pod tlakem různých nařízení a vyhlášek. Do konce roku musíme například nainstalovat ve všech 209 nájemních bytech termoregulační ventily za několik statisíců. Evidujeme také jednu havárii střechy za 1,5 milionů a my na opravy pro letošní rok máme z vybraného nájemného částku tři sta padesát až čtyři sta tisíc korun. Většina nájmu se totiž projí v naší vlastní režii,“ obhajuje postoj městského úřadu starosta.

Podle Sochy existují i jiné varianty řešení, ovšem k jejich zavedení je skeptický. Kromě zachování současného stavu na úkor městské pokladny je ve hře také zvýšení nájmu, kterým by si obyvatelé obecních bytů zaplatili jistý nadstandard dnešní bytové správy.

„To by ovšem znamenalo souhlas nájemců všech dvě stě devíti bytů, a v ten nevěřím. Pak je tu ještě možnost privatizace, ale ani ta zřejmě věc nevyřeší,“ nechal se slyšet Socha.

Ne, že by se radnice prodeji části obecních bytů bránila, ale je po minulých zkušenostech skeptická k úspěchu takového projektu. Když totiž před dvěma lety přišla s nabídkou na odprodej bytů, celá akce ztroskotala na nezájmu nájemců.

O novém způsobu správy obecních bytů měli štramberští zastupitelé rozhodnout včera odpoledne na mimořádném jednání, výsledek hlasování tak nebyl do uzávěrky tohoto čísla znám.


    [Top]    


Za jeden měsíc čištění cest už museli odtáhnout 31 vozidel

K o p ř i v n i c e (hod) - Už měsíc se čistí komunikace ve městě, přesto se pracovníci firmy Slumeka, s. r. o., neustále potýkají se stejnými potížemi, a to neochotou řidičů přeparkovat automobil. „I když jsou lidé informováni o tom, kdy se komunikace bude čistit, vždy musíme jeden až dva automobily odtáhnout z každého parkoviště, na exponovaných parkovištích, jako je například na ulici Školní u pošty, to bylo dokonce sedm vozidel,“ uvedl Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko.

O tom, které ulice budou čištěny, se dává na vědomí jak dopravním značením, výlepkami do vchodů obytných domů, městským rozhlasem, kabelovou televizí či Kopřivnickými novinami.

„Čistění cest bude probíhat až do konce června, neboť disponujeme pouze omezeným počtem přechodného dopravního značení pro označení čištěných úseků ulic.

Uzavírání komunikací můžeme provádět pouze do té míry, abychom příliš nezkomplikovali dopravní situaci v přilehlých ulicích z důvodu většího množství přesouvaných vozidel. Řada řidičů tvrdí, že si nevšimli instalovaných značek. Přitom značky jsou dostatečně velké s výrazným upozorněním o termínu a době čištění a navíc plochu ohraničujeme den předem stojany s páskou. Lidé se také vymlouvají, že nechápou značení, a také neví, že parkoviště je součástí komunikace,“ informoval Pustka.

„Od 5. dubna, kdy se začalo s čištěním komunikací, až do středy 5. května bylo odtaženo celkem jednatřicet automobilů,“ sdělil Zdeněk Šostek, zástupce velitele kopřivnické městské policie, která při čištění komunikací spolupracuje s pracovníky Slumeka.

Řidiči musí počítat s tím, že za odtah zaplatí poplatek ve výši 1 300 korun, za první den stání na hlídaném parkovišti osmdesát a každý další den stokorunu. Dále je čeká pokuta za nedodržování dopravního značení, která může činit až tisíc korun. To vše musí zaplatit, aby si mohli odvézt automobil.


    [Top]    


Kytky a koncert připomněly výročí osvobození státu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen hrstka Kopřivničanů si v předvečer státního svátku Dne osvobození od fašismu připomněla osvobození města před pomníkem obětí světových válek. Krátký pietní akt proběhl bez projevů jen položením kytic.

Další lidé si devětapadesáté výročí konce druhé světové války připomněli následným koncertem zdejšího komorního orchestru v kulturním domě, ale i o tuto akci jevila veřejnost jen okrajový zájem.

Kopřivnice byla osvobozena postupující Rudou armádou šestého května 1945 časně ráno.

Starosta Kopřivnice Jiří Tichánek
v předvečer státního svátku osvobození
položil k pomníku padlých květiny.
Foto: David Macháček

  

Jeden ze sólových houslových partů
koncertu kopřivnického komorního
orchestru v kině Puls odehrála
Eva Ulrichová.
Foto: David Macháček


    [Top]    


Děti ze všech mateřských škol měly možnost poznat život včel zblízka

K o p ř i v n i c e - Přiblížit život včel a jejich místo v přírodě se v rámci dvoudenní akce snažili zástupci základní organizace Českého svazu včelařů na zahradě domu dětí a mládeže.

Předseda místních včelařů Antonín Csölle spolu s vedoucím včelařského kroužku Oldřichem Němcem připravili pro děti z mateřských školek poutavé vyprávění i praktické ukázky pomůcek na stáčení medu a hlavně možnost nakouknout zadní prosklenou stěnou přímo do včelínu. Z bezpečnostních důvodů a z omezeného množství včelařských kukel vždy jedna část dětí sbírala nové vědomosti a druhá si krátila čekání hrou a poznáváním květin v režii pracovnic DDM Jarmily Vrtělkové a Marcely Nedjalkové. Během dvou dní včelařskou exkurzí prošlo dvě stě čtyřicet dětí.

„Pořádat akce, při nichž má veřejnost možnost blíže se seznámit s životem včel, nám doporučuje vedení Českého svazu včelařů,“ uvedl předseda Antoním Csölle, jehož základní organizace, do které patří Mniší, Vlčovice a Závišice, sdružuje padesát šest členů.

Návštěvou domu dětí však zdaleka celá akce pro děti nekončí. Do 20. května mohou odevzdat výkresy na téma ’Včela a její místo v přírodě’. Nejlepší práce budou odměněny sladkým medem. Ten si ostatně odnesla každá školka už při návštěvě DDM.

Podle slov autora myšlenky celé akce Oldřicha Němce je spotřeba medu v naší republice nedostatečná, pouze 0,6 kilogramů na osobu. Med je zahuštěný nektar z květů nebo medovice, jehož převážnou část tvoří hroznový a ovocný cukr. Tyto jednoduché cukry jsou vstřebávány přímo do krve a dodávají okamžitě ztracenou energii. Navíc med na rozdíl od sladkostí nenaleptává zubní sklovinu dětí.

I. Hoffmannová

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.