Formát pro tisk

 

Obsah Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura Čtenářský servis Sport

    [Top]    


I letos budou školky pět týdnů mimo provoz

K o p ř i v n i c e (hod) - S blížícími se letními prázdninami se provozem předškolních zařízení zabývala i rada města, která schvalovala dobu, po kterou budou tato zařízení uzavřena. Všechny mateřské školy budou uzavřeny pět týdnů. Jako první začnou vybírat dovolenou v Mateřských školách Zdeňka Buriana, na ulici České, Záhumenní a Mniší, a to od 12. července až do 13. srpna. Od 19. července až do 20. srpna budou uzavřeny školky na ulici Francouzské, Krátké, Pionýrské, I. Šustaly a v Lubině.


    [Top]    


Lidé diskutovali o zeleni a také o venčení psů

K o p ř i v n i c e (ili) - Beseda pracovníků odboru životního prostředí s občany na téma zeleň, veřejná prostranství a chov pejsků ve městě proběhla poslední dubnový čtvrtek v rámci akcí pořádaných ke Dni Země. Akce s podtitulem „Přijďte se zeptat a popovídat si o tom, co vás zajímá ...“ se uskutečnila v malém sálu místního Katolického domu.

Přestože se sešla pouze hrstka lidí, nevyzněla beseda naprázdno. Aktivita občanů dala zástupcům odboru životního prostředí nemálo podnětů k řešení. Nevhodná údržba stromové a keřové zeleně, prosvětlení parku T. G. M. a navrácení jeho původnímu účelu, postupná likvidace alejí, neuklízení psích exkrementů, ale i ’očurávání’ kmenů stromů psy, to jsou namátkou některé z problémů, které se v rámci besedy řešily. „Cílem besedy bylo podat základní informace o činnosti a pravomocech odboru životního prostředí, protože nebudou-li vědět občané, co děláme, nebudou ani vědět, co neděláme,“ přiblížil podstatu setkání s občany vedoucí odboru ŽP-VLHZ Hynek Rulíšek.

Z důvodu opakovaného nezájmu veřejnosti o tuto aktivitu odboru životního prostředí se jeho vedení rozhodlo již další podobné besedy nepořádat. „Raději budeme své aktivity upínat v rámci pracovních skupin Zdravého města,“ dodala na vysvětlenou Radka Chalúpková, koordinátorka Projektu Zdravé město.


    [Top]    


Zveřejnění záměru lyžařského areálu přístupno veřejnosti

K o p ř i v n i c e (ili) - Po dobu třiceti dní může veřejnost zasílat své písemné vyjádření k realizaci záměru ’Lyžařského areálu Kopřivnice, Červený kámen’ z důvodu posuzování vlivů na životní prostředí, a to přímo na odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Do oznámení lze nahlížet v úřední dny na krajském úřadě stejně jako v Kopřivnici. Podrobné informace jsou k dispozici na internetových stránkách města, kraje www.kr-moravskoslezsky.cz (odkaz E.I.A a IPPC a Seznam posuzovaných aktivit E.T.A) a na úřední desce. Záměrem investora je stavba lyžařského areálu o délce 6 900 metrů a celkové ploše 9,6 hektarů. Pro ubytování bude využito chaty Červený kámen s kapacitou dvacet osob a rekonstruovaný internát pro sto dvacet osob.

„Očekávané vlivy výstavby i provozu posuzovaného záměru na životní prostředí lze z hlediska jejich velikosti souhrnně hodnotit jako méně významné. Za předpokladu dodržení podmínek stanovených pro vlastní provoz, dále za dodržení technologické kázně během výstavby a provozu je možné považovat záměr za ekologicky přijatelný,“ uvádí doslovně ve své zprávě společnost s ručením omezeným Červený kámen. Pracovnice MÚ Kopřivnice, odboru životního prostředí a zemědělství, Michaela Korčeková upřesnila, že výše uvedený záměr má být realizován na lokalitách s výskytem mnoha druhů zvláště chráněných rostlin i živočichů.


    [Top]    


Další hasičský prapor vysvěcen

V l č o v i c e (ili) - Po hasičském sboru Mniší se vlastního praporu dočkal v sobotu 1. května i Sbor dobrovolných hasičů ve Vlčovicích.

Slavnostní osmdesátičlenný průvod, ve kterém byly zastoupeny hasičské sbory z Lubiny, Mniší, Větřkovic a Závišic, prošel za doprovodu dechové hudby Javořinka obcí k místnímu kostelu, v němž došlo k vlastnímu vysvěcení praporu. Pak se průvod přesunul k hlavnímu kříži, kde byla vzdána pocta zemřelým členům. Oficiální část byla zakončena oslavou v kulturním domě.

Autorkou návrhu i jeho realizátorkou byla stejně jako u většiny praporů v našem regionu děhylovská vyšívačka Wasilka Pistovčak, která vlčovické hasičské obci navíc věnovala malý upomínkový praporek. Na jedné straně praporu je vyobrazen hasičský znak s textem u příležitosti 110. výročí a letopočtem 1894 - 2004, na straně druhé je podobizna patrona hasičů sv. Floriana a text ’Bohu ke cti, bližnímu ku pomoci’. Dvě šerpy s věnováním města Kopřivnice a s názvem sboru prapor doplňují.

„Původně to byl nápad členů výboru, ale trvalo více než dva roky, než jsme jej mohli realizovat,“ vzpomíná starosta vlčovických hasičů Alois Kahánek, který děkuje vedení města za finanční podporu. Svěcením praporu tak byly zahájeny oslavy 110. výročí založení hasičského sboru ve Vlčovicích. Hlavní oslavy budou soustředěny na sobotu 3. července a jejich součástí budou soutěže v hasičském sportu včetně moravské ligy žen.


    [Top]    


Výzva příznivcům výtvarného umění - vznik nového centra

Dnes chátrající Lašská vila
v parku Edvarda Beneše by se po nutné
rekonstrukci mohla stát centrem
kopřivnických výtvarníků. Realizaci
plánů brání chybějící peníze.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - V poslední době se začaly šířit informace, že se připravuje vznik uměleckého centra. Co o tom ví, jsme se zeptali Zdeňka Babince, ředitele ZUŠ Zdeňka Buriana, který má k této problematice velice blízko.

Máte pravdu. V souvislosti s rekonstrukcí bývalé Schustalovy vily, později Lašského muzea, vznikly plány na využití tohoto objektu pro rozvoj výtvarné kultury v Kopřivnici. Ta je jedním z mála měst v našem kraji, kde není galerie. Vystavovat se dá pouze ve výstavních prostorách muzea Fojtství a interiér značně ovlivňuje způsob instalace i celkový dojem z výstavy. Kdysi výtvarníci využívali anex, což byla jakási náhražka za stálou galerii. Dnes je z něj zasedací místnost a k tomu byla i přepůlena.

Jakou budoucnost by mohlo mít nové výtvarné centrum?

V Kopřivnici kdysi působil spolek výtvarníků a příznivců výtvarného umění. Byl to Klub přátel výtvarného umění. Jeho činnost spočívala ve společných posezeních s výtvarnými umělci, v návštěvách ateliérů, pořádání přednášek o výtvarném umění a promítání filmů s touto tematikou. Společně jsme jezdili i na exkurze do Prahy apod. Počátkem devadesátých let se spolek rozpadl. Důvodem bylo otevření hranic, každý se na vlastní pěst pustil do cestování po památkách a galeriích po celé Evropě. Informace, výstavy i publikace se staly snadno dostupné pro každého, a tak smysl něco organizovat se vytratil. Teprve v poslední době, v souvislosti s možností vytvoření výtvarného centra, začala být myšlenka obnovení takového spolku aktuální. Rád bych tímto prostřednictvím oslovil všechny bývalé členy Klubu přátel výtvarného umění a zejména mladé, začínající výtvarníky a příznivce výtvarné kultury, aby se se mnou zkontaktovali a pomohli mi obnovit činnost spolku. Kopřivnice se pomalu stává významným kulturním centrem, ať už se to někomu líbí nebo nelíbí. Existence dvou základních uměleckých škol a počet dětí, které dlouhodobě navštěvují tyto školy, svědčí o vysoké úrovni kultury ve městě. Jsou zde stovky hudebních, tanečních i výtvarných talentů, kterým po odchodu ze školy nikdo nepomáhá. Smyslem výtvarného centra by mělo být umožnění mladým talentům vystavovat své práce, poskytovat informace o výtvarném dění v regionu, umožnit posezení si ve výtvarné kavárničce a mít možnost vstupu do světových galerií prostřednictvím internetu. Spolek by se pak měl starat o programovou náplň centra. To je pořádání výstav, vernisáží, besed, přednášek a případně i tematických zájezdů za uměním jak po republice, tak do zahraničí.

Tento spolek by mohl fungovat i bez nového prostoru v rekonstruované vile.

Jistě. O to se také chci pokusit. Není třeba se vázat na nejisté prostory. Vznikem spolku by ale vznikl i tým lidí, kterému by se snadněji podařilo prosazovat takové myšlenky, jako je vznik galerie apod. Myslím, že zejména mladí umělci potřebují prostor, kde by se mohli scházet a zároveň i prezentovat svou tvorbu. Ve městě žije řada absolventů středních uměleckých škol. O některých vím z doslechu, některé znám a o existenci dalších zřejmě ani netuším. Určitě by si dohromady měli co říci. Možná by měli i zájem o společnou výstavu nebo zájezd.

Má se tedy každý, kdo by měl zájem pomoci myšlence výtvarného centra nebo se chtěl stát členem nového spolku, kontaktovat přímo na vás?

Myslím, že tak by to bylo nejlepší a nejrychlejší. Ve městě existuje spousta různých spolků, sdružujících lidi s podobnými zájmy. I hudebníci mají mimo jiné Kruh přátel vážné hudby. Zkusme tedy vytvořit spolek přátel výtvarného umění.

Dana Hoďáková


    [Top]    


Stíny

Dne 5. května v odpoledních hodinách prováděli strážníci kontrolu na dodržování vyhlášky města 4/2001 o držení a pohybu psů. Na ulici Dolní byla řešena žena, která měla svého psa bez vodítka a náhubku. Dále bylo zjištěno, že pes není řádně přihlášen, tudíž nejsou uhrazeny poplatky. Uloženou blokovou pokutu majitelka odmítla zaplatit, proto byla celá záležitost předána přestupkové komisi městského úřadu.

Dne 7. května krátce po půlnoci hlídka MP při pochůzce přistihla na ulici Štefánikově 18letou ženu z Kateřinic, která svým chováním rušila noční klid. Dotyčná neměla u sebe průkaz totožnosti, proto byla předvedena na OO PČR. Za přestupek proti veřejnému pořádku byla ženě uložena bloková pokuta.

Svou vyživovací povinnost si neplatí hned několik otců na Kopřivnicku. Od 1. 4. 2000 do současné doby muž (nar. 1967) z Kopřivnice dluží na výživném částku ve výši 73 500 Kč. Částku 28 000 Kč dluží další otec (nar. 1968), který na výživu svých dětí nepřispívá od srpna loňského roku. 31letý tatínek z Kopřivnice zapomněl na své děti a na výživném dluží 36 000 Kč. Snad největšího dluhu na výživném v poslední době dosáhl muž (1966), který na své dva syny neplatil výživné od roku 1999 a Městskému úřadu v Kopřivnici, který za něj převzal vyživovací povinnost, dluží 114 000 Kč. Všem mužům policejní rada sdělil obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy.


    [Top]    


Muže zavalila vykopaná hlína

K o p ř i v n i c e (hod) - Z důvodu opravy začal sám čtyřiačtyřicetiletý muž v Lubině v úterý 4. května v odpoledních hodinách na pozemku vedle svého rodinného domu výkop betonového přívodního potrubí k jímce odpadních vod. Krátce po osmé hodině večerní došlo ke zborcení nezajištěné stěny výkopu a následnému celkovému zavalení muže vykopanou zeminou navršenou u výkopu, do výše 30 cm nad tělem. Poškozený z výkopu volal o pomoc a jeho volání uslyšela manželka, která přivolala sousedy, rychlou lékařskou službu a hasiče, kteří započali vyprošťování.

„Hloubka výkopu v místě zasypání byla zjištěna 150 až 180 cm, šíře 98 cm. Poškozený byl ve 21.45 hodin z výkopu přivolanými hasiči vyproštěn. V době vyproštění byl poškozený při vědomí, lékařem bylo zjištěno povrchové zranění na temeni hlavy a šok. Pro podezření na pohmoždění měkkých tkání, tzv. syndrom zasypání, byl poškozený leteckou záchrannou službou transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě, kde je hospitalizován na JIP traumatologického centra. Případná trestní odpovědnost konkrétních osob a míra zavinění je předmětem dalšího šetření,“ uvedla Miroslava Šálková, tisková mluvčí Policie ČR.


    [Top]    


Alšovka hostila zahraniční účastníky projektu Sokrates

Účastníkům projektu Create přálo
při práci na kamenné plastice Přátelodi
před prostranstvím Základní školy Alšovy
po celý týden počasí.
Foto: Ilona Hoffmannová

K o p ř i v n i c e (ili) - Čtyři školy - Istituto Professionale di Stato per i Servizi Sociali ‘Rosa Luxemburg’ z italské Acquavivy delle Fonti, dvě německé školy z Landsbergu a Lipska a kopřivnická Alšova spojily své tvůrčí síly na společném projektu Socrates, Comenius 1 s názvem C.R.E.A.T.E. (Culture Relationship of European Art Tradition and Education). Od roku 2002 se navzájem podílí na výzdobě školních interiérů a exteriérů.

První květnový víkend se sešlo deset zástupců partnerských škol z řad žáků a šestice pedagogů, aby pomohli realizovat výtvarné návrhy na Základní škole Alšově.

Před areálem školy tak postupně vznikla kamenná plastika lodi, pro kterou se vžilo mezinárodní označení Friendship, tedy loď přátelství neboli Přáteloď. Šest tun štramberského vápence nakonec na vlastní stavbu plastiky stačilo, dokupovat se musel pouze cement. „Mně by čtyři pytle určitě stačily, ale Didl a Francesco stavbu pojali více z gruntu, tak se spotřeba vyšplhala na trojnásobek,“ hodnotila pojetí práce svých zahraničních kolegů autorka návrhu Hana Lengálová. Součástí projektu byly dekorativní plachty vyvěšené z oken a mozaiky, na jejichž výrobě a instalaci na chodbách se podíleli všichni účastníci projektu Create. „Chtěli jsme, aby tady po každém z nich zůstala trvalá vzpomínka,“ doplnila Lengálová.

„Projekt sám probíhá dva roky a jeho součástí se staly vitráže v průchodu do atria, instalovaly se lavičky a došlo k oddělení atria od venkovních prostor tak, aby nedocházelo k poškozování pravidelných instalací, s kterými do budoucna počítáme,“ vyjmenoval předchozí aktivity koordinátor celé akce Miroslav Přívětivý.

Týden v Kopřivnici však nebyl pouze o realizaci výtvarných projektů. Byl hlavně o setkávání a komunikaci. Počáteční okukování cizinců se nesmírně záhy změnilo v živé diskuze, navazování přátelství a vyměňování zkušeností. Studenti německých škol absolvovali návštěvy v hodinách německého jazyka. „Měla jsem z toho trochu obavu a Denisu jsem uklidňovala, že za dvacet minut ji propustím, a nakonec se ukázala být hodina krátká,“ hodnotila pozitivně kontakt šesťáků s rodilým mluvčím Drahomíra Tandlerová, „dokonce žáci, do kterých bych to nikdy neřekla, se dokázali vyptávat a reagovat na odpovědi.“

Zahraniční studenti byli ubytováni v rodinách žáků. Jejich dětští hostitelé naplánovali odpolední a večerní program takovým způsobem, že se mnohdy v rodině s obtížemi stihli najíst a převléknout. Právě bohatost doprovodného programu a skutečnost, že byl v porovnání s ostatními setkáními v Acquavivě, Landsbergu a Lipsku organizován hromadně, oceňovali všichni zúčastnění.


    [Top]    


Týdenní setkání a konečný výsledek hodnotili všichni v superlativech

K o p ř i v n i c e (ili) - Kerstin Ruehling, Landsberg: Nejprve jsme viděli, jak byli studenti této školy takoví umírnění a jakoby zakřiknutí, a pak začali být čím dál otevřenější, společně pracovali, radovali se, mluvili a nakonec se nechtěli smířit s tím, že tenhle týden končí. Bylo to skvělé, když jsem viděla, jak se všechny národnosti spojily a lépe si rozumí. Dietmar Perzl, Landsberg: Cítil jsem se jako doma a stejný pocit měly i naše děti. Musím říct, že jsem ještě nikdy neviděl školu, která má tak kreativní potenciál, co se týče umění a rukodělných prací. Francesco Scaramuzzi, Acquaviva: Jako učiteli je mi teď jasné, jak se Evropa sama rozšiřuje a jak to bude jednodušší pro novou nastupující generaci.

Zdeněk Babinec, ředitel ZUŠ Zd. Buriana: Jsem rád, že právě paní Lengálová převzala po mně výtvarnou práci na této škole. Za toho půldruhého roku, co tu nejsem, se tu udělalo tolik věcí, že mě to přivedlo na myšlenku, že jsem toho měl už dávno nechat. Hana Lengálová, učitelka: Nevěřila jsem, že se ta spousta práce dokáže stihnout, ale povedlo se všechno díky všem. Milan Bureš, místostarosta, bývalý ředitel ZŠ Alšova a autor myšlenky zapojení se do projektu: Rád vidím, jak práce na projektu úspěšně pokračuje i beze mě, a jenom zjišťuji, že každý je nahraditelný.


    [Top]    


Loučení provázelo nekonečné objímání a proudy slz

K o p ř i v n i c e (ili) - Týden pracovních aktivit byl zakončen vernisáží. Na ní mohla veřejnost obdivovat výsledek spolupráce zahraničních škol, ale i výtvarné projekty žáků Alšovy školy. Jednotlivé třídy druhého stupně se stejně jako zahraniční studenti prezentovali pečenými specialitami a studenou kuchyní.

V počítačové učebně pak proběhlo vlastní představení jednotlivých škol a měst, z kterých účastníci projektu Socrates přijeli. Závěr patřil hudební skupině Petr-klíč a společné závěrečné diskotéce.

V páteční ráno 7. května oproti předcházejícím dnům poněkud poklesla teplota, což však ani v nejmenším neznamenalo, že by projevy při loučení byly chladnější. Potoky slz, nekonečná objímání, opětovné vyměňování telefonních čísel a adres nebraly konce. Poslední děkování a české ahoj se ozývalo ještě z oken automobilů, které zahraniční účastníky odvážely na mošnovské letiště.

Pracovní setkání, jehož přípravou škola aktivně žila s ročním předstihem, skončilo s velkým úspěchem. Tak alespoň akci na projektu Socrates zhodnotil ředitel Základní školy Alšovy Milan Chaloupka. „Všechno dopadlo na výbornou - technická realizace vlastního projektu, setkávání žáků a učitelů ze zahraničí v rámci hodin výuky, mimoškolní akce jak pro žáky, tak samostatný program pro pedagogy,“ netajil se s radostí ředitel Chaloupka, který nešetřil slovy díků na adresu kolegů, žáků a rodičů, kteří poskytli ubytování.


    [Top]    


Návštěvníci obdivovali město a blízké okolí

Christoffer, 15 let, Landsberg - Všude máte nějaké hřiště nebo hrací koutky. Doma musíme hrát hokej na parkovišti supermarketu.

Tiziana, 17 let, Acquaviva - se stala nejoblíbenějším účastníkem projektu. Domů si odvážela množství plyšových hraček, které jí nosily mladší děti.

Raději nejmenovaná, 15 let, Kopřivnice - Líbí se mi, jak máme celý týden doma kvůli návštěvě uklizeno.

Jiří, 13 let - Skoro všichni, co tu přijeli, kouří a neschovávají se před svými učiteli.

Benjamin, 15 let, Landsberg - Všechno je úplně super. Město, ubytování, lidi, jídlo.

 


Poslední aktualizace: 21.02.2005 08:25
 

 

[Top] [Home] [Občan] [Turista] [Podnikatel] [Zpět]

 
Město Kopřivnice, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
tel: 556 879 411, fax: 556 812 758
posta@koprivnice.cz
 

 

 
  
  
Obsah
Titulní strana

Zprávy z města a okolí

Kultura

Čtenářský servis
Sport
 
Archiv KN
 
kopr.noviny@koprivnice.cz
 
 
 

KOPŘIVNICKÉ NOVINY - Vydává týdně město Kopřivnice, Městský úřad v Kopřivnici - Adresa redakce: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice, fax: 556 81 27 58, schránka elektronické pošty (E-mail) kopr.noviny@koprivnice.cz. Šéfredaktor: Dana Hoďáková (tel. 556 879 434), redaktoři: David Macháček (tel. 556 879 435), Jana Feilhauerová (tel. 556 879 435 + záznamník), Ilona Hoffmannová (tel. 556 879 436), inzerce: Iveta Bílková  (tel. 556 879 434). Redakční uzávěrka ve čtvrtek do 12 hodin, sport v pondělí. - Nevyžádané rukopisy a fotografie se nevracejí, za názory příspěvků externích autorů redakce neodpovídá. - Vychází ve čtvrtek. - Registrace ve smyslu zákona č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 302/2000 Sb., MK ČR E 11945. - Tiskne MORAVIAPRESS-REPRO, s. r. o. - cena 5 Kč.